Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 410/C din 25 ianuarie 2006  pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Ministerului Justitiei si Institutului National de Criminologie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 410/C din 25 ianuarie 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Ministerului Justitiei si Institutului National de Criminologie

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 122 din 8 februarie 2006

Având în vedere dispoziţiile <>art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecãtorilor, republicatã,
în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind examenul de capacitate al personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din cadrul Ministerului Justiţiei şi Institutului Naţional de Criminologie, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional de Criminologie vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Bucureşti, 25 ianuarie 2006.
Nr. 410/C.


ANEXĂ

REGULAMENT
privind examenul de capacitate al personalului de
specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor
din cadrul Ministerului Justiţiei şi Institutului Naţional de Criminologie


ART. 1
Prezentul regulament se aplicã personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din aparatul propriu al Ministerului Justiţiei, precum şi din cadrul Institutului Naţional de Criminologie, potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, denumit în continuare personal asimilat.
ART. 2
(1) Personalul asimilat, încadrat ca stagiar în cadrul Ministerului Justiţiei şi Institutului Naţional de Criminologie, efectueazã un stagiu de un an, potrivit legii.
(2) Perioada de stagiu începe din ziua în care personalul asimilat a fost numit pe post.
ART. 3
Personalul asimiliat este obligat sã continue pregãtirea profesionalã pe toatã durata stagiului.
ART. 4
(1) Conducerile compartimentelor din cadrul Ministerului Justiţiei, respectiv conducerea Institutului Naţional de Criminologie, sunt obligate sã asigure condiţiile optime pentru desfãşurarea stagiului şi pregãtirii personalului asimilat stagiar, în scopul însuşirii cunoştinţelor teoretice şi practice specifice activitãţii pe care le desfãşoarã.
(2) În acest scop conducerile compartimentelor, respectiv conducerea Institutului Naţional de Criminologie, vor desemna la începutul perioadei de stagiu o persoanã cu o pregãtire profesionalã temeinicã şi experienţã, care va coordona pregãtirea personalului asimilat stagiar.
(3) În perioada de stagiu personalul asimilat stagiar are dreptul sã efectueze numai lucrãrile stabilite de conducãtorul compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea, respectiv de conducerea Institutului Naţional de Criminologie.
(4) Lucrãrile efectuate de personalul asimilat stagiar sunt vizate de coordonatorul desemnat potrivit alin. (2).
(5) Coordonatorul stagiarului întocmeşte la sfârşitul stagiului un referat de evaluare privind însuşirea de cãtre acesta a cunoştinţelor practice specifice activitãţii desfãşurate în cadrul compartimentului în care a fost numit.
ART. 5
(1) Constatãrile referatelor de evaluare vor fi consemnate în fişa pentru stagiul de practicã a personalului asimilat stagiar. În aceastã fişã vor fi consemnate, de cãtre compartimentul pentru resurse umane, şi perioadele de întrerupere a stagiului, determinate de:
a) concediile pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani;
b) concediile fãrã platã;
c) perioada efectuãrii stagiului militar;
d) perioada studiilor postuniversitare cu scoatere din activitate, cu precizarea domeniului de specializare;
e) alte întreruperi ale activitãţii.
(2) Sunt incluse în perioada de stagiu cursurile de pregãtire profesionalã organizate de Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional al Magistraturii, Institutul Naţional de Criminologie.
(3) Personalul asimilat stagiar are dreptul la concediu plãtit pentru studii de specialitate, ce nu poate depãşi 10 zile, pentru pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate.
ART. 6
(1) Dupã încheierea perioadei de stagiu, personalul asimilat stagiar este obligat sã se prezinte la primul examen de capacitate.
(2) În cazul în care stagiarul este respins la primul examen de capacitate, acesta este obligat sã se prezinte la urmãtorul examen.
(3) Lipsa nejustificatã la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la douã examene atrage pierderea calitãţii de personal asimilat stagiar.
(4) Ministrul justiţiei, pentru motive temeinice, la cererea stagiarului, cu avizul conducãtorului compartimentului, respectiv al conducerii Institutului Naţional de Criminologie la care acesta funcţioneazã, poate aproba amânarea examenului de capacitate numai o singurã datã.
(5) Personalul asimilat stagiar care, din motive justificate, nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate susţine acest examen dacã de la încheierea stagiului şi pânã la data fixatã pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. Dispoziţiile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
(6) Dupã trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevãzute la alin. (5) sunt obligate sã efectueze din nou stagiul, potrivit legii.
ART. 7
(1) Examenul de capacitate al personalului asimilat stagiar din cadrul Ministerului Justiţiei şi Institutului Naţional de Criminologie se organizeazã de cãtre Ministerul Justiţiei.
(2) Data, locul şi modul de desfãşurare a examenului de capacitate se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, precum şi pe site-ul Ministerului Justiţiei, cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru examenul de capacitate.
(3) Tematica şi bibliografia vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru examenul de capacitate.
ART. 8
(1) Înscrierea la examenul de capacitate se face în termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului.
(2) La înscriere candidaţii primesc cererea tipizatã, un exemplar al prezentului regulament, precum şi tematica şi bibliografia stabilite pentru examen.
(3) Cererile de înscriere la examenul de capacitate se depun la compartimentul de resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.
(4) La cererea-tip de înscriere se anexeazã referatele de evaluare întocmite potrivit art. 4 alin. (5), care vor fi însoţite de avizul consultativ al conducerii compartimentului din cadrul Ministerului Justiţiei, respectiv al conducerii Institutului Naţional de Criminologie, în care şi-a desfãşurat activitatea stagiarul.
ART. 9
Se poate înscrie la examenul de capacitate personalul asimilat stagiar al cãrui stagiu se va împlini pânã în ziua ultimei probe orale a examenului de capacitate inclusiv.
ART. 10
(1) Ministrul justiţiei numeşte, prin ordin, comisia de verificare a condiţiilor de înscriere la examenul de capacitate.
(2) Comisia prevãzutã la alin. (1) verificã îndeplinirea condiţiilor de participare la examenul de capacitate a candidaţilor şi întocmeşte lista acestora cu cel puţin 25 de zile înaintea datei examenului. Lista candidaţilor se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei, la sediul Institutului Naţional de Criminologie şi se publicã pe site-ul Ministerului Justiţiei.
(3) Candidaţii respinşi pot formula contestaţii în termen de 5 zile de la afişarea listei.
(4) Contestaţiile vor fi reexaminate de cãtre o altã comisie desemnatã prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 11
(1) Comisia de supraveghere a candidaţilor, comisia pentru elaborarea subiectelor, comisia pentru corectarea lucrãrilor şi comisia pentru soluţionarea contestaţiilor sunt numite prin ordin al ministrului justiţiei, cu 48 de ore înainte de examen.
(2) Din comisiile prevãzute la alin. (1) fac parte 3-5 specialişti în ramurile de drept care constituie probe de examen, potrivit art. 17. Specialiştii pot fi personal de specialitate juridicã din cadrul Ministerului Justiţiei sau judecãtori.
ART. 12
(1) Examenul de capacitate constã în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice prin probe scrise şi orale.
(2) Probele cu caracter teoretic au ca obiect fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bazã ale dreptului (drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal), organizarea judiciarã şi Codul deontologic al judecãtorilor şi procurorilor.
(3) Probele cu caracter practic constau în întocmirea de lucrãri specifice activitãţii desfãşurate de personalul asimilat stagiar în cadrul instituţiilor în care funcţioneazã, denumite în continuare acte specifice.
ART. 13
Tematica şi bibliografia pentru disciplinele care fac obiectul examenului de capacitate sunt stabilite de conducerea Ministerului Justiţiei.
ART. 14
Probele scrise teoretice constau în lucrãri scrise din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal.
ART. 15
(1) Probele scrise teoretice şi practice vor fi susţinute pe parcursul a 3 zile, dupã urmãtoarea repartizare:
- prima zi: proba scrisã teoreticã la dreptul civil, dreptul procesual civil;
- a doua zi: proba scrisã teoreticã la dreptul penal, dreptul procesual penal;
- a treia zi: proba scrisã practicã constând în întocmirea de acte specifice.
(2) Timpul alocat pentru probele scrise este stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, în raport de complexitatea subiectelor, şi nu poate depãşi 3 ore.
ART. 16
La proba practicã este permisã consultarea legislaţiei, cu excepţia celei comentate şi adnotate.
ART. 17
(1) Probele orale teoretice se susţin la urmãtoarele materii: instituţiile de drept constituţional, organizarea judiciarã şi Codul deontologic al judecãtorilor şi procurorilor.
(2) Probele orale practice constau în verificarea cunoştinţelor privind actele specifice activitãţii desfãşurate de personalul asimilat stagiar în cadrul instituţiilor în care funcţioneazã.
(3) Examinarea se face pe bazã de bilete care conţin atât subiecte teoretice, cât şi subiecte practice. Pentru pregãtirea subiectelor, fiecare candidat beneficiazã de un timp de gândire de cel puţin 30 de minute.
ART. 18
(1) Pentru probele scrise teoretice şi practice, comisia de elaborare a subiectelor va stabili, cu douã ore înainte de examen, 3 variante de subiecte pentru fiecare materie, care se pun într-un plic sigilat.
(2) În ziua examenului, dupã intrarea candidaţilor în sãlile de examen, preşedintele comisiei de elaborare a subiectelor va extrage câte un subiect din fiecare plic. Subiectele extrase vor fi multiplicate şi distribuite în fiecare salã de examen. La încheierea examenului de capacitate, comisia de elaborare a subiectelor afişeazã baremul de notare pentru fiecare subiect.
ART. 19
Accesul candidaţilor în sala de examen este permis numai dupã legitimarea acestora, pe baza actelor de identitate.
ART. 20
Înainte de tratarea subiectelor, candidaţii îşi vor scrie numele şi prenumele pe colţul din dreapta sus al primei pagini a lucrãrii scrise, ce urmeazã sã fie lipit în prezenţa supraveghetorilor de salã, dupã care se aplicã ştampila Ministerului Justiţiei - Cabinet ministru.
ART. 21
La expirarea timpului stabilit pentru probele scrise, responsabilul de salã preia lucrãrile candidaţilor, sub semnãturã, dupã care le predã preşedintelui comisiei de corectare a lucrãrilor, în vederea numerotãrii şi repartizãrii lor membrilor acestei comisii.
ART. 22
Frauda sau tentativa de fraudã atrage excluderea candidatului din examen. În aceste cazuri responsabilul de salã consemneazã într-un proces-verbal faptele şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "Fraudã". Procesul-verbal se comunicã preşedintelui comisiei de corectare a lucrãrilor şi candidatului respectiv.
ART. 23
(1) Aprecierea la probele scrise se face cu note de la 1 la 10. Notele vor fi trecute în cifre şi litere, în borderoul de notare, care va fi semnat pe fiecare filã de cãtre comisia de corectare a lucrãrilor.
(2) Notele acordate vor avea maximum douã zecimale. Nota 1 se acordã atunci când punctajul obţinut de candidat este mai mic sau egal cu aceastã notã.
ART. 24
(1) Nota la proba scrisã teoreticã este media aritmeticã a notelor acordate de membrii comisiei de corectare a lucrãrilor pentru fiecare materie.
(2) Nota la proba scrisã practicã este media aritmeticã a notelor acordate de membrii comisiei de corectare a lucrãrilor pentru fiecare materie.
(3) Nota generalã la proba scrisã este rezultatul mediei aritmetice dintre nota la proba scrisã teoreticã şi nota la proba scrisã practicã.
(4) Mediile aritmetice vor fi calculate cu douã zecimale.
ART. 25
Rezultatele probelor scrise ale examenului de capacitate se înscriu, în ordinea descrescãtoare a mediilor, într-un tabel care se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei, la sediul Institutului Naţional de Criminologie şi se publicã pe site-ul Ministerului Justiţiei.
ART. 26
(1) Contestaţiile cu privire la probele scrise se depun la compartimentul de resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei, în termen de 72 de ore de la afişarea rezultatelor.
(2) Lucrãrile cu privire la notarea cãrora s-au formulat contestaţii vor fi din nou secretizate, prin lipirea colţului pe care sunt înscrise numele şi prenumele candidatului.
(3) Secretizarea lucrãrilor se face de cãtre comisia de verificare a condiţiilor de înscriere la examenul de capacitate şi se predau de îndatã comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã în termen de 3 zile de la împlinirea termenului prevãzut la alin. (1). Nota obţinutã în urma contestaţiei nu poate fi mai micã decât nota contestatã.
(5) Rezultatele contestaţiilor se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei, la sediul Institutului Naţional de Criminologie şi se publicã pe site-ul Ministerului Justiţiei.
ART. 27
(1) La susţinerea probei orale participã comisia de elaborare a subiectelor constituitã potrivit art. 11.
(2) Nota acordatã la proba oralã reprezintã media notelor acordate de fiecare membru al comisiei.
(3) Notarea la probele orale este definitivã.
ART. 28
(1) Nota generalã la proba scrisã reprezintã o pondere de douã treimi din nota finalã, iar nota acordatã la proba oralã reprezintã o pondere de o treime din nota finalã.
(2) Nota de promovare a examenului de capacitate, calculatã potrivit alin. (1), este de cel puţin 7,00, fãrã ca notele la fiecare materie de examen sã fie mai mici de 5.
(3) La terminarea examenului, comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare a lucrãrilor şi comisia de soluţionare a contestaţiilor vor întocmi un proces-verbal în care vor fi menţionate condiţiile de desfãşurare a examenului, notele obţinute de candidaţi la probele scrise şi orale şi media generalã pe baza cãreia au fost declaraţi admişi sau respinşi.
(4) Procesul-verbal va fi semnat de toţi membrii comisiei de elaborare a subiectelor, ai comisiei de corectare a lucrãrilor şi ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
ART. 29
Rezultatele finale ale examenului de capacitate se înscriu, în ordinea descrescãtoare a mediilor, într-un tabel care se afişeazã la sediul Ministerului Justiţiei, la sediul Institutului Naţional de Criminologie şi se publicã pe site-ul Ministerului Justiţiei, în termen de 24 de ore de la întocmirea procesului-verbal menţionat la art. 28 alin. (3).
ART. 30
În termen de cel mult 15 zile de la comunicarea rezultatelor, ministrul justiţiei valideazã rezultatul concursului.
ART. 31
(1) Rezultatele examenului de capacitate, procesul-verbal prevãzut la art. 28 alin. (3) şi raportul întocmit de compartimentul de specialitate vor fi înaintate conducerii Ministerului Justiţiei.
(2) Corpul de inspecţie al ministrului va analiza îndeplinirea condiţiilor legale de cãtre stagiarii care au promovat examenul de capacitate, în termen de 10 zile de la comunicarea procesului-verbal prevãzut la alin. (1).
(3) Ministrul Justiţiei, pe baza verificãrilor Corpului de inspecţie al ministrului, poate invalida, în tot sau în parte, la cererea oricãrei persoane interesate examenul de capacitate, în cazurile în care constatã cã nu au fost respectate condiţiile prevãzute de lege sau de regulament privind organizarea şi desfãşurarea acestuia, în cazul în care existã suspiciuni cu privire la corectitudinea examenului ori în cazul sãvârşirii unor fraude.
(4) În cazul prevãzut la alin. (3), termenul de validare va fi de 30 de zile, iar pânã la sfârşitul acestuia ministrul justiţiei valideazã sau, dupã caz, invalideazã, în tot sau în parte, concursul. Dacã invalideazã concursul, ministrul justiţiei dispune mãsurile corespunzãtoare, stabilind o nouã datã pentru susţinerea examenului de capacitate.
ART. 32
(1) În termen de cel mult 30 de zile de la data validãrii examenului de capacitate, compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei sau, dupã caz, din cadrul Institutului Naţional de Criminologie va stabili drepturile salariale corespunzãtoare personalului asimilat definitivat în funcţie ca urmare a promovãrii examenului de capacitate.
(2) Personalul asimilat stagiar, care a fost respins la douã sesiuni ori care, în mod nejustificat, nu s-a prezentat la examenul de capacitate, pierde aceastã calitate din ziua afişãrii rezultatelor examenului de capacitate.
ART. 33
Cererile de înscriere la examenul de capacitate, însoţite de actele prevãzute la art. 8 alin. (4), sau, dupã caz, cererile de amânare, lucrãrile scrise, rezultatele finale obţinute la examenul de capacitate şi referatele de evaluare vor fi pãstrate în mapa profesionalã a personalului asimilat.
ART. 34
Documentaţia şi lucrãrile privind examenul de capacitate se pãstreazã la arhiva Ministerului Justiţiei pentru o perioadã de 30 de ani, potrivit legii.
ART. 35
Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016