Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 41 din 30 aprilie 2010  privind calificarea exploatatiilor de bovine in raport cu bruceloza bovina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 41 din 30 aprilie 2010 privind calificarea exploatatiilor de bovine in raport cu bruceloza bovina

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 303 din 10 mai 2010
ORDIN nr. 41 din 30 aprilie 2010
privind calificarea exploataţiilor de bovine în raport cu bruceloza bovinã
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 303 din 10 mai 2010


Vãzând Referatul de aprobare nr. 952 din 16 aprilie 2010, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuãrii acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevãzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie sã le punã în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Exploataţiile de bovine se considerã oficial libere de brucelozã bovinã dacã îndeplinesc toate condiţiile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Exploataţiile de bovine calificate ca exploataţii oficial libere de brucelozã bovinã vor primi atestatul de indemnitate prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 3
Statusul de exploataţie oficial liberã de brucelozã bovinã se menţine/se suspendã în situaţiile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 4
Exploataţiilor de bovine care pierd statusul de oficial libere de brucelozã bovinã li se va elibera un act de suspendare a statusului de exploataţie indemnã de bruceloza bovinã prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 5
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 6
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 7
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 8
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea

Bucureşti, 30 aprilie 2010.
Nr. 41.


ANEXA 1

CONDIŢII
privind calificarea exploataţiilor de bovine
în raport cu bruceloza bovinã

ART. 1
În sensul prezentului ordin, bovine înseamnã toate animalele din specia bovine, cu excepţia masculilor pentru îngrãşat, cu condiţia ca aceştia sã provinã din exploataţii oficial indemne de brucelozã, iar autoritatea sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã sã garanteze cã masculii pentru îngrãşat nu vor fi folosiţi pentru reproducere şi vor fi trimişi direct la locul de sacrificare.
ART. 2
O exploataţie de bovine este oficial indemnã de brucelozã în cazul în care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) în exploataţie nu existã bovine vaccinate împotriva brucelozei;
b) nicio bovinã nu a prezentat semne clinice de brucelozã de cel puţin 6 luni;
c) toate bovinele cu vârsta mai mare de 12 luni au fost supuse unuia dintre urmãtoarele regimuri de testare şi au prezentat reacţii negative, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 pentru aprobarea <>Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor ce afecteazã comerţul intracomunitar cu animale din speciile bovine şi suine, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
1. douã teste serologice, la intervale de minimum 3 luni şi maximum 12 luni;
2. 3 teste ale probelor de lapte la intervale de 3 luni, urmate dupã minimum 6 sãptãmâni de un test serologic;
d) orice bovinã care intrã în exploataţie provine din exploataţii oficial indemne de brucelozã şi, în cazul bovinelor cu vârsta mai mare de 12 luni, a prezentat un titru brucelic mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml la testul de seroaglutinare, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau a reacţionat negativ la oricare dintre testele agreate în intervalul de 30 de zile anterior sau ulterior datei la care sunt introduse în exploataţie: în cazul în care testarea are loc ulterior introducerii în exploataţie, animalul/animalele trebuie izolat/izolate fizic de celelalte animale din exploataţie, pentru a se evita contactul direct sau indirect cu acestea pânã ce reacţia se dovedeşte negativã.
ART. 3
Statusul oficial indemn de brucelozã al unei exploataţii de bovine se menţine în cazul în care:
a) unul dintre urmãtoarele regimuri de testare se desfãşoarã anual, cu rezultate negative, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
1. 3 teste inelare efectuate pe probe de lapte, la intervale de cel puţin 3 luni;
2. 3 teste ELISA efectuate pe probe de lapte, la intervale de cel puţin 3 luni;
3. douã teste inelare efectuate pe probe de lapte, la un interval de cel puţin 3 luni, urmate de un test serologic efectuat dupã minimum 6 sãptãmâni, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
4. douã teste ELISA efectuate pe probe de lapte, la un interval de cel puţin 3 luni, urmate de un test serologic efectuat dupã minimum 6 sãptãmâni, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
5. douã teste serologice efectuate la un interval de minimum 3 luni şi maximum 12 luni;
b) toate bovinele care intrã în exploataţie provin exclusiv din exploataţii cu status oficial indemn de brucelozã şi, în cazul bovinelor cu vârsta mai mare de 12 luni, au prezentat un titru brucelic mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml la un test de seroaglutinare, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau au reacţionat negativ la oricare dintre testele agreate în intervalul de 30 de zile anterior sau ulterior datei la care au fost introduse în exploataţie; în cazul în care testul este efectuat ulterior introducerii în exploataţie, animalul/animalele trebuie izolat/izolate fizic de celelalte animale, pentru a se evita contactul direct sau indirect cu acestea pânã ce reacţia se dovedeşte negativã.
ART. 4
(1) Statusul oficial indemn de brucelozã al unei exploataţii se suspendã în cazul în care:
a) condiţiile prevãzute art. 2 şi 3 nu mai sunt îndeplinite; sau
b) în urma testelor de laborator sau din motive clinice, una sau mai multe bovine sunt suspecte de brucelozã şi animalele suspecte au fost sacrificate sau izolate pentru a se evita contactul direct sau indirect cu celelalte animale.
(2) În cazul în care animalul a fost sacrificat şi nu mai poate fi testat, suspendarea poate fi ridicatã în cazul în care douã teste de seroaglutinare efectuate în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la toate bovinele din exploataţie cu vârsta mai mare de 12 luni, indicã un titru mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml; primul test este efectuat la cel puţin 30 de zile dupã îndepãrtarea animalului, iar al doilea la cel puţin 60 de zile dupã primul test.
(3) În cazul în care animalul a fost izolat de animalele din exploataţie, acesta poate fi reintrodus în exploataţie şi statusul exploataţiei poate fi revizuit:
a) dupã efectuarea unui test de seroaglutinare care a indicat un titru mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml şi a unei reacţii de fixare a complementului cu rezultat negativ; sau
b) dupã obţinerea unui rezultat negativ la orice altã combinaţie de teste agreate în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
(1) Statusul oficial indemn de brucelozã al unei exploataţii se retrage în cazul în care, în urma testelor de laborator sau a investigaţiilor epidemiologice, s-a confirmat infectarea exploataţiei cu Brucella.
(2) Statusul exploataţiei este revizuit în cazul în care animalele din specia bovinã prezente în exploataţie în momentul declanşãrii focarului au fost sacrificate sau în cazul în care exploataţia a fost supusã testãrii de control şi toate animalele cu vârsta mai mare de 12 luni au prezentat rezultate negative la douã teste consecutive efectuate la intervale de 60 de zile, primul fiind efectuat la cel puţin 30 de zile dupã îndepãrtarea animalului (animalelor) care a (au) prezentat o reacţie pozitivã.
(3) În cazul femelelor bovine gestante în momentul declanşãrii focarului, controlul final trebuie sã aibã loc la cel puţin 21 de zile dupã ce ultima femelã gestantã în momentul declanşarii focarului a fãtat.


ANEXA 2

AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
DIRECŢIA SANITAR-VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ........

ATESTAT DE INDEMNITATE
Seria CJ nr. 000001

Data .................

Se atestã cã exploataţia de bovine cu codul .........., din localitatea ........., judeţul ........, deţinutã de ........, CNP/CUI ......., a fost declaratã oficial indemnã de brucelozã bovinã ca urmare a:
a) îndeplinirii condiţiilor prevãzute de Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 41/2010 privind calificarea exploataţiilor de bovine în raport cu bruceloza bovinã;
b) testãrii serologice cu rezultate negative din data de ............... şi din data de ..................;
c) rezultatului Buletinului de analizã nr. ...
Prezentul atestat rãmâne valabil sau poate fi suspendat în condiţiile prevãzute de Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 41/2010 şi se elibereazã de cãtre medicul veterinar zonal în 3 exemplare originale, unul pentru proprietar, unul pentru medic şi unul pentru primãrie.


Director executiv DSVSA, Proprietar exploataţie,
......................... .......................


ANEXA 3

AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
DIRECŢIA SANITAR-VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR .........

ACT DE SUSPENDARE
a statusului de exploataţie oficial indemnã de bruceloza bovinã
Seria CJ nr. 000001

Data .................

Exploataţiei cu codul ........., din localitatea ......, judeţul ....., deţinutã de ......., CNP/CUI ........, i se suspendã statusul de exploataţie oficial indemnã de bruceloza bovinã, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 41/2010 privind calificarea exploataţiilor de bovine în raport cu bruceloza bovinã.
Suspendarea se ridicã în urma îndeplinirii condiţiilor prevãzute în anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 41/2010.
Prezentul act de suspendare a statusului de exploataţie oficial indemnã de bruceloza bovinã se elibereazã de cãtre medicul veterinar zonal în 3 exemplare originale, unul pentru proprietar, unul pentru medic şi unul pentru primãrie.



Director executiv DSVSA, Proprietar exploataţie,
......................... .......................

-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016