Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 41 din 21 martie 2018  privind modificarea şi completarea Normelor tehnice pentru proiectarea şi execuţia conductelor de transport gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 118/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 41 din 21 martie 2018 privind modificarea şi completarea Normelor tehnice pentru proiectarea şi execuţia conductelor de transport gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 118/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 291 din 30 martie 2018
    Având în vedere prevederile art. 10 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Normele tehnice pentru proiectarea şi execuţia conductelor de transport gaze naturale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 118/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 10 martie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Prezentele norme tehnice au ca obiect proiectarea şi execuţia conductelor de transport al gazelor naturale, aşa cum sunt definite în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, având presiunea maximă de proiectare (p_c) mai mare de 6 bari, a conductelor din sistemele de distribuţie a gazelor naturale, din sistemele de distribuţie închise, din instalaţiile de utilizare a gazelor naturale, precum şi magistralele directe ce funcţionează în regim de înaltă presiune mai mare de 10 bari, destinate transportului terestru al gazelor naturale combustibile uscate, odorizate sau neodorizate; conductele la care se face referire în prezentele Norme tehnice, cu caracteristicile definite mai înainte, sunt numite COTG, iar termenul «execuţia conductelor» integrează toate activităţile privind construirea, verificarea, probarea şi punerea în funcţiune a acestui tip de conducte."

    2. La articolul 2 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) sistemele de distribuţie a gazelor naturale, sistemele de distribuţie închise, instalaţiile de utilizare a gazelor naturale şi magistrale directe care funcţionează în regim de înaltă presiune mai mică sau egală cu 10 bari şi în regim de medie, redusă şi joasă presiune."

    3. La articolul 3 alineatul (1), după litera f) se introduc două noi litere, literele g) şi h), cu următorul cuprins:
    "g) proiectarea şi execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune mai mare de 10 bari;
h) proiectarea şi execuţia sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, a sistemelor de distribuţie închise sau a magistralelor directe ce funcţionează în regim de înaltă presiune mai mare de 10 bari."

    4. La articolul 3, alineatul (2) se abrogă.
    5. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Prin aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice se asigură interoperabilitatea dintre sistemele de transport, sistemele de distribuţie care funcţionează în regim de înaltă presiune şi celelalte obiective din sectorul gazelor naturale cu respectarea principiului obiectivităţii şi asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici autorizaţi ANRE, titularii licenţelor de operare şi clienţii finali de gaze naturale."

    6. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) operatorii economici autorizaţi de către ANRE, care proiectează şi/sau execută sisteme de transport al gazelor naturale, sisteme de distribuţie a gazelor naturale, sisteme de distribuţie închise şi instalaţii de utilizare a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune;"

    7. La articolul 4 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) titularii licenţelor de operare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a sistemelor de distribuţie închise."

    8. La articolul 5, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) Avizarea studiilor de prefezabilitate, studiilor de fezabilitate şi caietelor de sarcini pentru execuţia lucrărilor se efectuează de titularul licenţei de operare a sistemului de transport sau de titularul licenţei de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale sau a sistemului de distribuţie închis care funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz; în cazul operatorilor noi, avizarea proiectelor se face, pe bază de contract, de către un operator licenţiat existent;"

    9. La articolul 9 alineatul (2), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) modul de cuplare a COTG la sistemul de transport al gazelor naturale, la sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau la sistemul de distribuţie închis care funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz;"

    10. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Categoria de importanţă funcţională se stabileşte ţinând seama de caracteristicile tehnice şi de utilizare ale COTG, precum şi de rolul acesteia în cadrul sistemului de transport al gazelor naturale, sistemului de distribuţie a gazelor naturale sau în cadrul sistemul de distribuţie închis care funcţionează în regim de înaltă presiune, din care face parte."

    11. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) Zona de siguranţă a unei COTG este zona din vecinătatea COTG în care se instituie restricţii şi interdicţii privind accesul persoanelor, amplasarea construcţiilor, natura şi amploarea activităţilor care se pot desfăşura, cu scopul de a se asigura funcţionarea în condiţii de securitate a COTG şi de a se evita punerea în pericol a oamenilor, bunurilor şi mediului din vecinătatea COTG; zona de siguranţă a unei COTG cuprinde şi zona de protecţie a acesteia.
    (2) Zona de siguranţă a COTG se delimitează de-a lungul întregului traseu al acesteia, de o parte şi de alta a axei sale longitudinale, în funcţie de distanţa de siguranţă L_sg.
    (3) Distanţa de siguranţă L_sg se stabileşte prin evaluarea riscului asociat proximităţii COTG - obiectiv.
    (4) Principalele categorii de obiective menţionate la alin. (3) sunt:
    a) obiective aferente sistemului de transport al gazelor naturale;
    b) obiective aferente sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a sistemelor de distribuţie închise ce funcţionează în regim de înaltă presiune;
    c) obiective aferente industriei de petrol şi gaze şi neincluse în categoria precedentă;
    d) obiective aferente sistemului de transport al energiei electrice;
    e) alte obiective: clădiri de locuit; construcţii industriale, administrative şi social-culturale; căi ferate; drumuri; unităţi militare; poligoane de tragere şi depozite de explozibili; păduri; balastiere şi alte construcţii în albia râurilor; depozite de furaje; exploataţii miniere subterane sau la suprafaţă; depozite de gunoaie sau de dejecţii animaliere; amenajări portuare; eleşteie, amenajări sportive şi de agrement; cimitire; diguri de protecţie de-a lungul apelor; halde de steril.
    (5) Principiile de stabilire a distanţelor de siguranţă L_sg şi valorile prescrise pentru aceste distanţe sunt cuprinse în actele normative elaborate de organismele/autorităţile de reglementare din domeniile cărora aparţin obiectivele din vecinătatea COTG; principalele prescripţii privind aceste distanţe de siguranţă sunt prevăzute în anexa 10.
    (6) Principiile şi particularităţile de efectuare a evaluărilor de risc necesare stabilirii distanţelor de siguranţă L_sg, care se aplică atunci când nu se pot asigura valorile L_sg prevăzute în anexa 10 sau când se impune evaluarea riguroasă a influenţei COTG asupra siguranţei unor obiective din vecinătatea acesteia sunt prevăzute în anexa 11."

    12. La articolul 37 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) producătorul/furnizorul livrează toate componentele de interconectare/cuplare a conductei realizate din ţeavă flexibilă cu COTG ale sistemului de transport al gazelor naturale, ale sistemului de distribuţie a gazelor naturale sau ale sistemului de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune, precum şi tehnologiile de montare a acestora;"

    13. La articolul 48, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 48
    (1) Proiectul oricărei COTG cuprinde soluţiile tehnice privind alcătuirea, construirea şi funcţionarea sistemului de telecomunicaţii şi a sistemului informatic de monitorizare, comandă şi achiziţie de date, adoptând caracteristicile echipamentelor, aparatelor şi instalaţiilor aferente COTG astfel încât aceste sisteme să fie compatibile şi să poată fi integrate în sistemul informatic de monitorizare, comandă şi achiziţie de date funcţional în cadrul sistemului de transport al gazelor naturale, sistemului de distribuţie a gazelor naturale sau al sistemului de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă, după caz."

    14. La articolul 48, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Sistemul de telecomunicaţii şi sistemul SCADA aferente COTG sunt concepute şi proiectate astfel încât să asigure o protecţie informatică sigură şi să blocheze orice acces neautorizat prin care s-ar pune în pericol integritatea şi funcţionarea sistemului de transport al gazelor naturale, sistemului de distribuţie a gazelor naturale sau a sistemului de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz."

    15. Articolul 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 53
    De regulă, la proiectarea COTG se adoptă o valoare pentru diametrul D_i al acesteia, egală cu diametrul D_i al COTG existente în sistemul de transport al gazelor naturale, în sistemul de distribuţie a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune, în sistemul de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune sau în instalaţia de utilizare a gazelor naturale care funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz, şi care prezintă caracteristici tehnice echivalente cu COTG care se proiectează. La proiectarea unor noi sisteme, reţele sau instalaţii de utilizare a gazelor naturale, ce funcţionează în regim de înaltă presiune, calculul hidraulic poate fi condus astfel încât să rezulte valoarea optimă a diametrului D_i din punct de vedere economic, definită considerând ca funcţie-scop costul realizării şi operării COTG şi punând condiţia ca aceasta să atingă valoarea minimă; diametrul optim pentru o COTG nouă se poate stabili utilizând procedura prevăzută în anexa 20 sau o altă procedură echivalentă."

    16. La articolul 113 alineatul (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "k) Etapa E11: cuplarea în sistemul de transport al gazelor naturale, în sistemul de distribuţie a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune, în sistemul de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune sau în instalaţia de utilizare a gazelor naturale care funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz, şi umplerea cu gaze naturale a COTG; în cazul realizării lucrărilor de intervenţii pe o COTG existentă, fără scoaterea din funcţiune a acesteia, această etapa include şi operaţiile de închidere a tronsonului pe care se fac lucrările de intervenţii şi de montare a conductei de ocolire, prin care se asigură transportul gazelor naturale în cursul efectuării acestor lucrări;"

    17. Articolul 123 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 123
    COTG nouă sau care a fost supusă unor lucrări de intervenţii se cuplează/conectează cu COTG din cadrul sistemului de transport al gazelor naturale, sistemului de distribuţie a gazelor naturale, sistemului de distribuţie închis sau în instalaţia de utilizare a gazelor naturale care funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz; COTG cu care se face cuplarea poate fi:
    a) scoasă din funcţiune;
    b) aflată în funcţiune."

    18. La articolul 124 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) perforarea COTG cu care se face cuplarea şi conectarea COTG noi în zona orificiului realizat, consolidat corespunzător deschiderii acestuia şi condiţiilor funcţionale ale sistemului de transport al gazelor naturale, ale sistemului de distribuţie a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune, ale sistemului de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune sau ale instalaţiei de utilizare a gazelor naturale care funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz, din care fac parte COTG;"

    19. În anexa 5, punctul 2.1.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.1.3. Deficienţele majore ale situaţiei actuale privind necesarul de dezvoltare a sistemului în care urmează a se realizează investiţia."

    20. În anexa 20, la punctul A20.1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "A20.1 (1) Diametrul optim (DO) din punct de vedere economic al COTG se determină pe baza costurilor pentru: realizarea, mentenanţa şi exploatarea sistemului de COTG. Utilizarea unei COTG de diametru redus scade costurile de construcţie a sistemului, dar pierderile de presiune pe traseu vor fi mai mari comparativ cu o COTG de diametru mai mare. Prin urmare, costurile pentru transportul gazelor vor fi mai mari. Pentru o anumită COTG există un diametru optim care rezultă din cel mai mic cost al realizării, mentenanţei şi exploatării sistemului COTG, fig. A20.1."

    21. În anexa 20, la punctul A20.1 alineatul (2), literele e)-h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "e) Costul sistemului de urmărire a parametrilor din sistemul de transport al gazelor naturale, din sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau din sistemul de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz: debite, temperaturi, presiuni, şi a staţiilor de comprimare, cu mijloace electronice de la o locaţie centrală (prin linii de cablu sau satelit) numit SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition); acest cost este apreciat în mod curent ca fiind cuprins între 2 şi 5% din valoarea totală a proiectului;
f) Costurile legate de îndeplinirea cerinţelor privind protecţia mediului (costuri pentru realizarea studiilor de impact şi realizarea amenajărilor necesare evitării poluării cu gaze a mediului înconjurător de la sistemul de transport al gazelor naturale, sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau sistemul de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz) şi costurile pentru protejarea obiectivelor cu importanţă istorică şi religioasă. Aceste costuri sunt estimate la 10-15% din valoarea proiectului;
g) Costurile legate de taxele de utilizare sau cumpărare a terenului pe care este amplasat sistemul de transport al gazelor naturale, sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau sistemul de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz. Taxele iniţiale se adaugă cheltuielilor necesare pentru construcţia sistemului, iar taxele anuale vor fi introduse la cheltuielile de operare. Pentru majoritatea sistemelor de transport suma iniţială legată de dreptul de folosire a terenului este cuprinsă între 6 şi 10 % din valoarea totală a costurilor. Taxele anuale sunt variabile, includ aspecte legislative specifice, negocieri şi pot fi apreciate pentru fiecare caz în parte;
h) Costurile de proiectare şi construcţie pentru sistemul de transport al gazelor naturale, pentru sistemul de distribuţie a gazelor naturale sau pentru sistemul de distribuţie închis ce funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz, includ: plata pentru lucrările de proiectare şi pregătire a documentaţiei de montaj şi exploatare; inspecţiile şi testele realizate; lucrările necesare pentru achiziţia materialelor/lucrărilor proiectului; amenajările de şantier; plata personalului utilizat la montaj/probe; cheltuielile de transport etc. Valoarea uzuală a costurilor pentru aceste lucrări este 15-20 % din totalul costurilor."

    22. În anexa 26, punctul A26.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "A26.1. Pentru cuplarea unei COTG, noi sau care a fost supusă unor lucrări de intervenţii, cu o COTG din sistemul de transport al gazelor naturale, din sistemul de distribuţie a gazelor naturale, din sistemul de distribuţie închis sau din instalaţia de utilizare a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune, după caz, trebuie să se monteze pe COTG cu care se face cuplarea un fiting de cuplare (special), de tipul celor prevăzute în figurile A26.1, 2 sau de alt tip echivalent."



    ART. II
    Operatorii economici titulari ai licenţei de operare a sistemului de transport al gazelor naturale, a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, a sistemelor de distribuţie închise, precum şi cei autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de transport al gazelor naturale, a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, a sistemelor de distribuţie închise sau a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale ce funcţionează în regim de înaltă presiune vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea prevederilor acestuia.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă


    Bucureşti, 21 martie 2018.
    Nr. 41.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016