Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 40 din 11 iunie 1991  privind regimul de control al exporturilor de materiale, substante chimice, agenti biologici, tehnologii, instalatii si componente ale acestora care ar putea contribui la proliferarea armelor nucleare, chimice si biologice, precum si a rachetelor purtato are de asemenea arme    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 40 din 11 iunie 1991 privind regimul de control al exporturilor de materiale, substante chimice, agenti biologici, tehnologii, instalatii si componente ale acestora care ar putea contribui la proliferarea armelor nucleare, chimice si biologice, precum si a rachetelor purtato are de asemenea arme

Adrian Nastase



Ministrul industriei

Victor Stanculescu



Ministrul apãrãrii naţionale

general-locotenent Niculae Constantin Spiroiu



Ministrul comerţului şi turismului

Constantin Fota







ANEXA 1
REGULI

privind controlul exporturilor nucleare pentru prevenirea proliferarii armelor nucleare
SECŢIUNEA I
1. Urmãtoarele principii fundamentale de garanţii şi control ale exporturilor se aplica transferurilor nucleare în scopuri paşnice cãtre orice stat neposesor de arme nucleare.
Interzicerea explozivilor nucleari
2. Ţãrile furnizoare vor autoriza transferul produselor identificate în lista alãturatã numai dupã ce vor obţine asigurãri oficiale guvernamentale din partea ţãrilor beneficiare, în sensul excluderii explicite a oricãror utilizãri care ar putea duce la realizarea unui dispozitiv exploziv nuclear.
Protecţia fizica
3. (a). Toate materialele şi instalaţiile nucleare identificate în lista, vor face obiectul protecţiei fizice efective pentru a preveni folosirea şi manipularea neautorizata. Nivelurile de protecţie fizica, care urmeazã a fi asigurate în funcţie de tipul de materiale, echipamente şi instalaţii, au fost stabilite de ţãrile furnizoare în conformitate cu recomandãrile internaţionale.
(b). Guvernul tarii beneficiare este responsabil pentru aplicarea mãsurilor de protecţie fizica pe teritoriul tarii respective. Pentru a se asigura respectarea condiţiilor convenite între ţãrile furnizoare, nivelurile de protecţie fizica vor face obiectul unui acord între ţara furnizoare şi ţara beneficiara.
(c). În fiecare caz în parte se vor face aranjamente speciale pentru definirea clara a responsabilitãţilor legale de transportul obiectelor incluse în lista.
Garanţii
4. Ţãrile furnizoare vor efectua transferul obiectelor din lista numai cu condiţia aplicãrii garanţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomica (A.I.E.A) şi a includerii dispoziţiilor relevante privind durata şi sfera de aplicare, în conformitate cu prevederile documentului A.I.E.A. GOV/1621.
5. Nu vor fi admise excepţii decît dupã consultãri cu ţãrile participante la prezentul acord.
Garanţii pentru transferul anumitor tehnologii
6.(a). Prevederile paragrafelor 2, 3, 4, şi 5 de mai sus se aplica, de asemenea, la instalaţiile de retratare a combustibilului nuclear ars, de imbogatire a uraniului sau de producţie de apa grea, care utilizeazã o tehnologie transferata direct de ţara furnizoare sau care rezulta din instalaţiile transferate sau din componente majore critice ale acestora.
(b). Transferul de asemenea instalaţii, de componente majore critice ale acestora sau de tehnologii aferente impune asumarea angajamentelor ca (1) garanţiile A.I.E.A. vor fi aplicate oricãror instalaţii de acelaşi tip (spre exemplu, dacã conceptia, construcţia sau procesele de funcţionare sînt bazate pe procese fizice şi chimice similare sau asemãnãtoare cu cele definite în lista), construite în ţara beneficiara într-un interval convenit şi ca (2) va fi permanent în vigoare un acord de garanţii care sa permitã A.I.E.A. sa aplice garanţiile ei la asemenea instalaţii, indicate de ţara beneficiara sau de ţara furnizoare, în consultare cu ţara beneficiara ca utilizînd o tehnologie transferata.
Control special asupra exporturilor sensibile
7. Ţãrile furnizoare vor exercita restrictii asupra transferului de instalaţii şi tehnologii sensibile şi de materiale utilizabile pentru arme nucleare. În cazul transferãrii unor instalaţii, echipamente sau tehnologii de retratare sau imbogatire, ţãrile furnizoare vor incuraja ţãrile beneficiare sa accepte, ca alternativa la uzinele naţionale, implicarea tarii furnizoare şi/sau alte forme de participare multinationala la instalaţiile care rezulta. Ţãrile furnizoare vor promova, de asemenea, desfãşurarea unor activitãţi internaţionale (inclusiv prin A.I.E.A) în legatura cu centrele regionale multinationale pentru ciclul de combustibil nuclear.
Control special asupra exportului de instalaţii, echipamente şi tehnologii pentru imbogatirea uraniului
8. În caz de transfer a unei instalaţii de imbogatire sau al tehnologiei pentru aceasta, ţara beneficiara va trebui sa fie de acord ca nici instalatia transferata, nici orice alta instalatie bazatã pe o asemenea tehnologie sa nu fie conceputã sau exploatatã în vederea unei producţii de uraniu imbogatit depasind 20%, fãrã consimţãmîntul tarii furnizoare, mãsura asupra cãreia A.I.E.A va fi informatã.
Control asupra materialelor furnizate sau derivate, utilizabile pentru arme nucleare
9. În scopul promovãrii obiectivelor acestor reguli şi al asigurãrii condiţiilor pentru reducerea în continuare a riscurilor de proliferare nucleara, în acordurile de furnizare a unor materiale nucleare sau a unor instalaţii care produc materiale utilizabile pentru arme nucleare, se vor include prevederi stipulind realizarea unor înţelegeri reciproce între ţara furnizoare şi ţara beneficiara cu privire la retratarea, depozitarea, modificarea, utilizarea, transferul sau retransferul oricãror materiale utilizabile pentru arme nucleare.
Control asupra retransferurilor
10.(a). Ţãrile furnizoare vor transfera obiectele cuprinse în lista, inclusiv tehnologia prevãzutã la paragraful 6, numai în condiţiile în care vor primi asigurãri din parte tarii beneficiare ca în caz de
(1) retransfer al unor asemenea obiecte
sau de
(2) transfer al unor obiecte, cuprinse în lista derivate din instalaţiile iniţial transferate sau cu ajutorul echipamentelor sau tehnologiei iniţial transferate de cãtre ţara furnizoare,
ţara beneficiara a retransferului sau transferului respectiv va da asigurãri identice celor cerute de ţara furnizoare la transferul iniţial.
(b) În plus, se va solicita consimţãmîntul tarii furnizoare pentru:
(1) orice retransfer de instalaţii, componente majore critice sau tehnologii principale indicate la paragraful 6;
(2) orice transfer de instalaţii sau componente majore critice derivate din acestea;
(3) orice retransfer de apa grea sau materiale utilizabile pentru arme nucleare.
MĂSURI DE SUSTINERE
Securitatea fizica
11. Ţãrile furnizoare vor promova cooperarea internationala în ceea ce priveşte schimbul de informaţii legate de securitatea fizica, protecţia materialelor în tranzit şi recuperarea materialelor şi echipamentelor nucleare furate.
Sprijin pentru întãrirea eficacitatii garanţiilor A.I.E.A
12. Ţãrile furnizoare vor depune eforturi deosebite pentru sprijinirea aplicãrii efective a garanţiilor A.I.E.A. De asemenea, ţãrile furnizoare vor susţine eforturile agenţiei în acordarea de asistenta statelor membre pentru îmbunãtãţirea sistemelor lor naţionale de evidenta şi control al materialelor nucleare şi pentru creşterea eficacitatii tehnice a garanţiilor.
Totodatã, ţãrile furnizoare vor depune eforturi pentru a sprijini A.I.E.A. în adaptarea garanţiilor, în concordanta cu progresele tehnice şi cu numãrul rapid crescind de instalaţii nucleare şi pentru a sprijini initiativele adecvate legate de îmbunãtãţirea eficacitatii garanţiilor A.I.E.A.
Caracteristicile de conceptie pentru instalaţiile sensibile
13. Ţãrile furnizoare vor incuraja proiectantii şi fabricantii de echipamente sensibile pentru a le construi astfel încît sa faciliteze aplicarea garanţiilor.
Consultãri
14.(a). Ţãrile furnizoare vor tine legatura între ele şi se vor consulta, pe cãile uzuale, cu privire la problemele legate de aplicarea prezentelor reguli.
(b). Ţãrile furnizoare se vor consulta cu alte guverne interesate asupra cazurilor specifice sensibile pentru a se asigura ca nici un transfer sa nu contribue la creşterea riscurilor de conflicte sau instabilitate.
(c). În situaţia în care una sau mai multe tari furnizoare apreciazã ca s-a produs o încãlcare a înţelegerilor dintre o ţara furnizoare şi ţara beneficiara, rezultate din prezentele reguli, şi în mod deosebit în cazul detonarii unui dispozitiv exploziv nuclear sau în situaţia denunţãrii sau încãlcãrii ilegale a garanţiilor A.I.E.A. de cãtre o ţara beneficiara, ţãrile furnizoare se vor consulta prompt pe cale diplomaticã, pentru a determina şi a evalua realitatea şi amploarea presupusei încãlcãri.
Pînã la încheierea rapida a acestor consultãri, ţãrile furnizoare nu vor acţiona în nici un mod care ar putea prejudicia orice mãsura ce poate fi adoptatã de alte tari furnizoare privind contractele lor în vigoare cu acea ţara beneficiara.
În funcţie de concluziile consultãrilor şi ţinînd seama de spiritul art.XII din Statutul A.I.E.A., ţãrile furnizoare vor conveni asupra unui rãspuns corespunzãtor şi a mãsurilor posibile, care pot include încetarea transferurilor nucleare cãtre ţara beneficiara respectiva.
15. În analizarea transferurilor, fiecare ţara furnizoare va da dovada de prudenta, luind în considerare toate circumstanţele pentru fiecare caz în parte, inclusiv orice risc ca unele transferuri de tehnologie, neacoperite de paragraful 6, sau retransferurile ulterioare ar putea duce la producerea de materiale nucleare nesupuse garanţiilor.
LISTA DE MATERIALE, ECHIPAMENTE ŞI TEHNOLOGII CĂRORA LI SE APLICA PREZENTELE REGULI
Partea A - Materiale şi echipamente
1. Materii prime sau materiale fisionabile speciale, asa cum sînt definite în art. XX din Statutul A.I.E.A.; sînt exceptate obiectele specificate în subparagraful a) şi exportul de materii prime sau materiale fisionabile speciale cãtre o ţara destinatara data, într-o perioada de 12 luni, în cantitãţi inferioare limitelor specificate în paragraful b);
a) Plutoniu cu o concentraţie izotopica de plutoniu 238 de peste 80% .
Materialele fisionabile speciale cînd sînt folosite în cantitãţi foarte mici, de ordinul gramelor sau chiar mai puţin, ca element sensibil în instrumente;
Materii prime de care guvernul s-a asigurat ca vor fi folosite numai în activitãţi nenucleare, cum ar fi producţia de aliaje şi ceramici;
b) Materiale fisionabile speciale - 50 grame efective
Uraniu natural- 500 kilograme
Uraniu saracit - 1.000 kilograme
Toriu - 1.000 kilograme.
2.1. Reactori şi echipamente pentru aceştia
2.1.1. Reactori nucleari capabili de a funcţiona pentru menţinerea unei reactii de fisiune în lant controlate, cu excepţia reactorilor de putere zero, aceştia din urma fiind definiţi ca reactori cu o producţie de plutoniu care nu depãşeşte 100 grame/an.
2.1.2. Vasele de presiune ale reactorilor:
Vasele metalice, atît ca unitãţi complete, cît şi ca pãrţi majore prefabricate pentru acestea care sînt special concepute sau pregãtite pentru a conţine zona activa a reactorului, asa cum s-a definit la paragraful 2.1.1. şi care sînt capabile sa suporte presiunea de funcţionare a agentului de rãcire din circuitul primar.
2.1.3. Instalaţii de încãrcare şi descãrcare a combustibilului reactorului:
Echipamente de manipulare special concepute sau pregãtite pentru introducerea sau scoaterea combustibilului dintr-un reactor nuclear, asa cum este definit în paragraful 2.1.1., capabile sa fie acţionate în timpul functionarii reactorului sau care folosesc caracteristici pozitionare sau de aliniere, complexe din punct de vedere tehnic, pentru a permite operaţii complexe de alimentare cu combustibil în timpul opririi reactorului cum sînt acelea în care vizionarea directa sau accesul direct la combustibil nu sînt posibile în mod normal.
2.1.4. Bare de reglaj al reactorului:
Bare special concepute sau pregãtite pentru reglarea vitezei de reactie într-un reactor nuclear, de tipul celui definit în paragraful 2.1.1.
2.1.5. Tuburi de presiune ale reactorului:
Tuburi special concepute şi pregãtite pentru a conţine elementele combustibile şi agentul de rãcire primar într-un reactor, asa cum este definit în paragraful 2.1.1., la o presiune de funcţionare de peste 50 atmosfere.
2.1.6. Tuburi de zirconiu:
Zirconiu metalic şi aliajele sub forma de tuburi şi ansamble de tuburi, în cantitãţi depasind 500 kg/an, special concepute şi pregãtite pentru folosirea într-un reactor de tipul celui specificat în paragraful 2.1.1., şi în care raportul dintre hafniu şi zirconiu este mai mic de 1:500 în greutate.
2.1.7. Pompe pentru agentul primar de rãcire:
Pompe special concepute şi pregãtite pentru circularea metalelor lichide ca agent primar de rãcire pentru reactorii nucleari, de tipul celor definiţi în paragraful 2.1.1.
2.2 Materiale nenucleare pentru reactori
2.2.1. Deuteriu şi apa grea:
Deuteriu şi orice compus al deuteriului în care raportul dintre deuteriu- hidrogen depãşeşte 1:5000 pentru folosire într-un reactor de tipul celui definit în paragraful 2.1.1., în cantitãţi de peste 200 kg de atomi de deuteriu pentru orice ţara destinatara, în orice perioada de 12 luni.
2.2.2. Grafit de puritate nucleara:
Grafit avînd un nivel de puritate mai bun decît 5 pãrţi pe milion echivalent bor şi cu o densitate mai mare de 1,5 gr/cm cub în cantitãţi ce depãşesc 30 tone pentru orice ţara destinatara, în orice perioada de 12 luni.
2.3.1. Uzine de retratare a combustibilului nuclear iradiat şi echipamente special concepute sau pregãtite pentru acestea.
2.4.1. Uzine pentru fabricarea elementelor combustibile.
2.5.1. Echipamente, altele decît instrumentele analitice special concepute sau pregãtite pentru separarea izotopilor de uraniu.
2.6.1. Uzine pentru producerea de apa grea, deuteriu şi compuşi ai deuteriului şi echipamente special concepute sau pregãtite pentru acestea.
Partea B - Criterii comune pentru transferurile de tehnologie în cadrul paragrafului 6 din reguli
1."Tehnologie" înseamnã date tehnice în forma materialã, desemnate de ţara furnizoare ca fiind importante pentru proiectarea, construcţia, funcţionarea, întreţinerea instalaţiilor de imbogatire, retratare sau de producere a apei grele ori componente majore critice ale lor, dar exceptind date disponibile publicului, de exemplu, în cãrţi şi periodice publicate, sau acelea care au devenit disponibile la nivel internaţional, fãrã nici o restrictie pentru distribuire ulterioara.
2. "Componente majore critice" sînt:
a) în cazul unei uzine de separare a izotopilor de tipul difuziei gazoase:
bariere de difuzie;
b) în cazul unei uzine de separare a izotopilor de tipul centrifugii cu gaze:
ansamble de centrifuge cu gaze, rezistente la coroziunea cu UF6;
c) în cazul unei uzine de separare a izotopilor de tipul ajutaj cu jet:
unitãţi de ajutaj;
d) în cazul unei uzine de separare a izotopilor de tip turbionar:
unitãţi turbionare.
3. Pentru instalaţiile prevãzute la paragraful 6 al regulilor, pentru care nu este indicatã nici o componenta majorã critica la paragraful 2, dacã o ţara furnizoare trebuie sa transfere în bloc o parte semnificativã din obiectele esenţiale pentru funcţionarea unei asemenea instalaţii, împreunã cu " know-how" -ul pentru construirea şi funcţionarea acelei instalaţii, transferul trebuie considerat ca un transfer de "instalaţii sau de componente majore critice ale acestora" .
4. Definiţiile din paragrafele precedente sînt valabile numai pentru paragraful 6 din reguli şi Partea B, definiţii care diferã de acelea aplicabile Partii A a acestei liste, care nu trebuie considerat ca fiind limitat de aceasta definitie.
5. Pentru aplicarea paragrafului 6 din reguli, urmãtoarele instalaţii trebuie considerate a fi "de acelaşi tip" (spre exemplu dacã procedeele lor de proiectare, realizare şi funcţionare sînt bazate pe aceleaşi procese sau pe procese fizice şi chimice similare).
Acolo unde tehnologia transferata face posibila construirea în statul beneficiar a unei instalaţii de urmãtorul tip, sau a unor componente majore critice ale acesteia:
a) o uzina de separare a izotopilor de tipul difuziei gazoase ........
b) o uzina de separare a izotopilor de tipul centrifugii cu gaze .....
c) o uzina de separare a izotopilor de tipul ajutaj cu jet ...........
d) o uzina de separare a izotopilor de tipul turbionar ...............
e) o uzina de retratare a combustibilului folosind procedeul extractiei cu solvent ....................................................................
f) o uzina de apa grea folosind procedeul de schimb izotopic .........
g) o uzina de apa grea folosind procedeul electrolitic ...............
h) o uzina de apa grea folosind procedeul de distilare a hidrogenului..
Urmãtoarele instalaţii vor fi considerate drept instalaţii de acelaşi tip:
orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procesele difuziei gazoase
orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul centrifugii cu gaze
orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul ajutaj cu jet
orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul turbionar
orice alta uzina de separare a izotopilor folosind procedeul extractiei cu solvent
orice alta uzina de apa grea folosind procedeul de schimb izotopic
orice alta uzina de apa grea folosind procedeul electrolitic
orice alta uzina de apa grea folosind procedeul de distilare a hidrogenului.
NOTA:
În cazul instalaţiilor de retratare, imbogatire şi producere a apei grele a cãror proiectare, construcţie sau funcţionare sînt bazate pe procese fizice sau chimice, altele decît cele enumerate mai sus, se va aplica o abordare similarã pentru a defini instalaţiile "de acelaşi tip", dar ar putea sa apara necesitatea definirii componentelor majore critice ale acestor instalaţii.
6. Referirea din paragraful 6 al regulilor la "orice alta instalatie de acelaşi tip construitã în ţara beneficiarului " într-o perioada convenitã se referã la astfel de instalaţii (sau componente majore critice ale lor) a cãror funcţionare iniţialã începe într-o perioada de cel puţin 20 de ani de la data iniţialã a intrãrii în funcţiune (1) a instalaţiei care a fost transferata sau include componente majore critice transferate sau (2) a unei instalaţii de acelaşi tip construitã dupã transferul de tehnologie. Se înţelege ca în timpul acelei perioade va exista prevederea ca orice instalatie de acelaşi tip a folosit tehnologie transferata. Perioada convenitã nu presupune însã limitarea duratei de aplicare a garanţiilor impuse sau a duratei dreptului de identificare a instalaţiilor ca fiind construitã sau functionind pe baza sau cu ajutorul tehnologiei transferate în concordanta cu paragraful 6 (b) (2) din reguli.
Precizãri cu privire la obiectivele din lista
A. Reactor nuclear complet
(Obiectul 2.1.1. din lista)
1. Un "reactor nuclear" include în mod esenţial obiectele din/sau ataşate direct la vasul reactorului, echipamentele care controleazã nivelul de putere în zona activa şi componentele care conţin în mod normal sau vin în contact ori controleazã agentul primar de rãcire a zonei active a reactorului.
2. Exportul unui set complet de obiecte majore, cuprinse între aceste limite, se va face numai în concordanta cu procedurile regulilor. Acele obiecte individuale din aceasta categorie, care vor fi exportate numai potrivit procedurilor regulilor, sînt menţionate la paragrafele de la 2.1.1. la 2.1.5.
Guvernul îşi rezerva dreptul de a aplica procedurile regulilor şi altor obiecte din aceasta categorie.
3. Nu vor fi excluşi reactorii care ar putea fi modificati, în mod rezonabil, pentru a produce o cantitate depasind cu mult 100 grame de plutoniu/an. Reactorii proiectati pentru funcţionare la niveluri ridicate de putere, indiferent de capacitatea lor de producere a plutoniului, nu sînt consideraţi ca "reactori de putere zero".
B. Vasele de presiune
(Obiectul 2.1.2. din lista)
4. Placa superioarã a vasului de presiune al reactorului este acoperitã de obiectul 2.1.1. ca o componenta majorã a vasului de presiune.
5. Elementele interioare ale reactorului (ex.: coloanele şi plãcile de sustinere a zonei active şi alte pãrţi interioare ale vasului, tuburi de ghidaj al barelor de control, ecrane termice, sicane, reţea pentru suportul zonei active, plãci difuzor etc.), normal sînt livrate de ţara furnizoare a reactorului. În unele cazuri anumite componente interne de sustinere sînt incluse în fabricarea vaselor de presiune. Aceste obiecte sînt suficient de critice pentru securitatea şi siguranta în funcţionare a reactorului (şi, de aceea, pentru garanţiile şi responsabilitatea tarii furnizoare a reactorului) astfel încît livrarea lor, în afarã aranjamentelor de baza de livrare pentru reactorul însuşi nu constituie o practica obişnuitã. De aceea, deşi livrarea separatã a acestor componente unice, care sînt obiecte special concepute şi pregãtite, deosebit de importante, critice, mari şi scumpe, nu vor fi considerate în mod necesar ca fiind în afarã sferei de interes, un asemenea mod de furnizare este considerat improbabil.
C. Bare de reglaj al reactorului
(Obiectul 2.3.1. din lista)
6. Acest obiect cuprinde, pe lîngã absorbantul de neutroni, structurile de sustinere sau suspensie pentru acesta, dacã sînt furnizate separat.
D. Uzine de retratare a combustibilului
(Obiectul 2.3.1.din lista)
7. O "uzina pentru retratarea combustibilului iradiat" include echipamentele şi componentele care în mod normal vin în contact direct şi controleazã direct combustibilul iradiat, materialul nuclear principal şi fluxul de tratare a produsilor de fisiune. Exportul unui set complet de obiecte majore de acest tip, situate între aceste limite, va avea loc numai în concordanta cu procedurile acestor reguli.
În actualul stadiu al tehnologiei, se considera ca urmãtoarele categorii de echipamente se încadreazã în categoria denumita "echipamente special concepute sau pregãtite pentru acestea":
(a) Maşini de tãiere a elementelor de combustibil iradiat: echipamente acţionate de la distant, special concepute sau pregãtite pentru folosire în uzinele de retratare, definite mai sus şi destinate pentru taierea, tocarea, sau forfecarea ansamblurilor, fasciculelor sau barelor de combustibil nuclear iradiat;
(b) Rezervoare sigure din punct de vedere al criticitatii (de ex.: rezervoare cu diametrul mic, inelare sau tip placa) special concepute sau pregãtite pentru folosire în uzine de retratare, definite mai sus, şi destinate pentru dizolvarea combustibilului nuclear iradiat, rezistente la lichide fierbinti, puternic corozive şi care pot fi întreţinute şi încãrcate de la distanta.
8. Guvernul îşi rezerva dreptul de a aplica procedurile regulilor şi la alte obiecte cuprinse în limitele functionale definite.
E. Uzine de fabricare a combustibilului
(Obiectul 2.4.1. din lista)
9. O "uzina de fabricare a elementelor de combustibil" cuprinde echipamentele:
(a) care, în mod normal, vin în contact direct cu, sau prelucreaza direct, sau controleazã fluxul de producţie a materialului nuclear, sau
(b) care etanseaza materialul nuclear în invelis.
10. Exportul unui set complet de obiecte destinate operaţiilor de mai sus se va face numai în conformitate cu procedurile acestor reguli. Guvernul va analiza, de asemenea, aplicarea acestor reguli şi la obiectele individuale destinate oricãreia dintre operaţiile de mai sus, precum şi altor operaţii legate de fabricarea combustibilului nuclear, cum sînt verificarea integritãţii tecii sau etanseitatii tecii şi tratamentul de finisare a combustibilului etanseizat.
F. Echipamente pentru uzinele de separare izotopica
(Obiectul 2.5.1. din lista)
11. Expresia "alte echipamente, în afarã instrumentelor de analiza, special concepute sau pregãtite pentru separarea izotopilor de uraniu" cuprinde fiecare din elementele majore de echipamente special concepute sau pregãtite pentru procesul de separare. Aceste elemente includ, printre altele:
- barierele de difuzie gazoasa;
- carcasele difuzorului gazos;
- ansamble de centrifugi cu gaz, rezistente la coroziune cu UF6;
- unitãţi de separare cu ajutaje cu jet;
- unitãţi de separare turbionara;
- compresoare mari centrifuge sau axiale, rezistente la coroziune cu UF6;
- dispozitive speciale de etanseizare pentru aceste compresoare.
CRITERII PENTRU NIVELURI DE PROTECŢIE FIZICA
1. Scopul protecţiei fizice a materialelor nucleare este de a preveni utilizarea şi manipularea neautorizata a acestor materiale. Paragraful 3 (a) din reguli stipuleazã necesitatea unui acord între ţãrile furnizoare cu privire la nivelurile de protecţie ce trebuie asigurate în funcţie de tipul de materiale, echipamente şi instalaţii conţinînd aceste materiale, luindu-se în considerare recomandãrile internaţionale.
2. Paragraful 3 (b) din reguli prevede ca aplicarea mãsurilor de protecţie fizica în ţara beneficiara este o responsabilitate a guvernului acelei tari. Nivelurile de protecţie fizica pe care trebuie sa se bazeze aceste mãsuri constituie obiectul unui acord între ţara furnizoare şi ţara beneficiara. În consecinta, aceste cerinţe se aplica tuturor ţãrilor.
3. Documentul INFCIRC/225 al A.I.E.A., intitulat "Protecţia fizica a materialelor nucleare" şi alte documente similare care, la anumite intervale, sînt pregãtite de grupuri internaţionale de experţi şi reactualizate corespunzãtor pentru a tine seama de modificãrile intervenite în stadiul tehnicilor şi nivelul cunoştinţelor cu privire la protecţia fizica a materialelor nucleare, reprezintã o baza utila pentru orientarea statelor beneficiare în procesul de elaborare a unui sistem de mãsuri şi proceduri de protecţie fizica.
4. Clasificarea pe categorii a materialelor nucleare, prezentatã în tabelul anexat sau asa cum va putea fi actualizat, la anumite intervale de timp, prin acord reciproc între ţãrile furnizoare, va servi ca baza convenitã pentru determinarea nivelurilor specifice de protecţie fizica în funcţie de tipul materialelor, echipamentelor şi instalaţiilor care conţin aceste materiale, conform paragrafelor 3 (a) şi 3 (b) din reguli.
5. Nivelurile convenite de protecţie fizica care trebuie asigurate de autoritãţile naţionale competente în privinta utilizãrii, depozitarii şi transportului materialelor prevãzute în tabelul anexat vor include, ca o condiţie minima, urmãtoarele caracteristici de protecţie:
Categoria a III-a:
------------------
Utilizarea şi depozitarea într-o zona cu acces controlat.
Transportul în condiţiile unor mãsuri speciale de precautie, incluzind aranjamente prealabile între partea care expediazã, partea care primeşte şi partea care transporta şi un acord prealabil între entitatile care se supun jurisdicţiei şi regulamentelor statelor furnizoare şi, respectiv, statelor beneficiare, în cazul unui transport internaţional precizîndu-se timpul, locul şi procedurile pentru transferarea responsabilitãţii de transport.
Categoria a II-a
-----------------
Utilizarea şi depozitarea în cadrul unei zone de protecţie la care accesul este controlat, adicã o zona aflatã sub supravegherea constanta a unui corp de paza sau a unor dispozitive electronice, inconjurata de o bariera fizica cu un numãr limitat de puncte de intrare menţinute sub un control corespunzãtor, sau orice alta zona cu un nivel echivalent de protecţie fizica.
Transportul în condiţiile unor mãsuri speciale de precautie, incluzind aranjamente prealabile între partea care expediazã, partea care primeşte şi partea care transporta şi un acord prealabil între entitatile care se supun jurisdicţiei şi regulamentelor statului furnizor şi statului beneficiar, în cazul unui transport internaţional precizîndu-se timpul, locul şi procedurile pentru transferarea responsabilitãţii de transport.
Categoria I :
-------------
Materialelor din aceasta categorie li se va asigura protecţia cu ajutorul unor sisteme de inalta siguranta contra oricãrei utilizãri neautorizate, dupã cum urmeazã:
Utilizare şi depozitare într-o zona foarte bine protejata, adicã o zona protejata de tipul celei definite în contextul categoriei a II-a de mai sus, la care, în plus, accesul este limitat numai pentru persoane a cãror încredere a fost verificata şi zona care se afla sub supravegherea unui corp de paza, care menţine o legatura de comunicaţii strinsa cu forţele de intervenţie pregãtite în acest scop. Mãsurile specifice luate în acest context vor avea ca obiectiv detectarea şi prevenirea oricãrui atac, acces neautorizat sau sustragerea neautorizata de materiale.
Transportul în condiţiile unor mãsuri speciale de precautie, dupã cum au fost specificate mai sus, pentru transportul materialelor din categoriile a II-a şi a III-a şi, pe lîngã acestea, efectuat în condiţii de supraveghere permanenta de cãtre escorte şi în condiţii care sa asigure o comunicare strinsa cu forţele de intervenţie pregãtite în acest scop.
6. Ţãrile furnizoare vor cere ţãrilor beneficiare identificarea acelor agenţii sau autoritãţi care au responsabilitatea asigurãrii condiţiilor ca nivelurile de protecţie sa fie în mod corespunzãtor respectate şi care au responsabilitatea de a coordona la niveluri proprii interne operaţiile de intervenţie/recuperare în cazul utilizãrii şi manipulãrii neautorizate a materialelor aflate sub protecţie. De asemenea, ţãrile furnizoare şi ţãrile beneficiare vor stabili puncte de contact în cadrul autoritãţilor naţionale proprii pentru a coopera în probleme legate de transportul în afarã tarii proprii, precum şi în alte probleme de interes comun.
TABEL

Clasificarea pe categorii a materialelor nucleare

----------------------------------------------------------------------------

Categoria:

Materiale Forma -------------------------------------------

I a II-a a III-a

----------------------------------------------------------------------------

1.Plutoniu a) | Neiradiat b) |2kg. sau mai |Mai puţin de 2kg.|500g.sau mai

| | mult |dar mai mult de | puţin c)

| | | 500g. |

----------------------------------------------------------------------------

2.Uraniu 235 |Neiradiat b) | | |

|-uraniu imboga-|5 kg sau mai |Mai puţin de 5kg.|1kg.sau mai

|tit pînã la 20%| mult |dar mai mult de | puţin

|U235 sau mai | | 1 kg. |

|mult; | | |

|-uraniu imboga-| -- |10kg.sau mai mult|Mai puţin de

|tit pînã la 10%| | | 10kg. c)

|U235 dar mai | | |

|puţin decît 20%| | |

|-uraniu imboga-| -- | ----- |10kg.sau mai

|tit peste nive-| | | mult

|lul natural,dar| | |

|sub 10% U235 d)| | |

----------------------------------------------------------------------------

3.Uraniu233 Neiradiat b) |2kg.sau mai |Mai puţin de 2kg.|500g.sau mai

| mult |dar mai mult de | puţin

| | 500g. |

----------------------------------------------------------------------------

4.Combustibil | |Uraniu saracit |

iradiat | |sau natural,toriu|

| |sau combustibil |

| |slab-imbogatit |

| |(mai puţin de 10%|

| |materiale fisio- |

| |nabile e),f) |

----------------------------------------------------------------------------

a) Asa cum este menţionat în lista.
b) Materiale neiradiate într-un reactor sau materiale iradiate într-un reactor care dau un nivel de radiatii egal sau mai mic de 100 rad./h la distanta de un metru fãrã ecran.
c) Se exclud cantitãţile inferioare unei cantitãţi semnificative din punct de vedere radiologic.
d) Uraniul natural, uraniul saracit, toriul şi cantitãţile de uraniu imbogatit sub 10% care nu intra în categoria a III-a vor fi protejate conform cu practicile gestiunii prudente.
e) Acest nivel de protecţie este cel recomandat, dar statele pot atribui o categorie de protecţie fizica diferita, dupã evaluarea circumstanţelor specifice.
f) Alţi combustibili, care în virtutea conţinutului lor original de materiale fisionabile, fac parte din categoria I sau a II-a înainte de iradiere, pot intra în categoria imediat inferioarã dacã nivelul de radiatii al combustibilului depãşeşte 100 rad./h la distanta de un metru fãrã ecran.
SECŢIUNEA a II-a
Memorandum A
1. Introducere
Guvernul a luat în consideraţie procedurile referitoare la exporturile de materiale nucleare, în lumina angajamentului sau de a nu furniza materii prime sau materiale fisionabile speciale nici unui stat neposesor de arme nucleare, pentru scopuri paşnice, decît dacã materiile prime sau materialele fisionabile speciale sînt supuse garanţiilor, în cadrul unui acord cu Agenţia Internationala pentru Energia Atomica (A.I.E.A.).
2. Definitia materiilor prime şi materialelor fisionabile speciale
Definitia materiilor prime şi materialelor fisionabile speciale, acceptatã de Guvern, este aceea cuprinsã în art. XX din Statutul A.I.E.A.:
a) Materii prime
Termenul "materii prime" înseamnã uraniu conţinînd amestec de izotopi care apar în natura; uraniu saracit în izotopul 235; toriu; oricare dintre aceştia sub forma de metal, aliaj, compus chimic sau concentrat; oricare alt material conţinînd unul sau mai mulţi dintre aceştia într-o astfel de concentraţie pe care Consiliul Guvernatorilor îl va determina din timp în timp; alte asemenea materiale pe care Consiliul Guvernatorilor le va determina din timp în timp.
b) Materiale fisionabile speciale
(i) Termenul "materiale fisionabile speciale" înseamnã plutoniu-239; uraniu-233; uraniu imbogatit în izotopii 235 sau 233; orice material conţinînd unul sau mai mulţi dintre aceştia; alte asemenea materiale fisionabile pe care Consiliul Guvernatorilor le va determina din timp în timp; termenul "materiale fisionabile speciale" nu include însã materiile prime.
(ii) Termenul "uraniu imbogatit în izotopi 235 sau 233" înseamnã uraniu conţinînd izotopii 235 sau 233 ori ambii, izotopi într-o cantitate astfel încît raportul abundentei sumei acestor izotopi fata de izotopul 238 sa fie mai mare decît raportul dintre izotopul 235 şi izotopul 238 care apar în natura.
3. Aplicarea garanţiilor
Guvernul se va preocupa, în primul rind de asigurarea aplicãrii garanţiilor în statele neposesoare de arme nucleare care nu sînt pãrţi la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (T.N.P),în scopul prevenirii deturnarii materialelor nucleare supuse garanţiilor, de la aplicatiile paşnice cãtre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare.
În cazul în care Guvernul furnizeazã unui astfel de stat materii prime sau materiale fisionabile speciale pentru scopuri paşnice, acesta:
a) va preciza statului primitor, ca o condiţie a furnizarii, ca materiile prime sau materialele fisionabile speciale, ori materialele fisionabile speciale produse în sau prin utilizarea acestora, nu vor fi deturnate spre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare ; şi
b) se va convinge ca garanţiile necesare în acest scop, în cadrul unui acord cu agenţia şi în conformitate cu sistemul de garanţii al A.I.E.A., se vor aplica materiilor prime sau materialelor fisionabile speciale respective.
4. Exporturi directe
În cazul exporturilor directe de materii prime sau materiale fisionabile speciale cãtre state neposesoare de arme nucleare, care nu sînt pãrţi la Tratatul de neproliferare, Guvernul se va convinge, înainte de autorizarea exportului materialelor respective, ca acele materiale vor fi supuse garanţiilor în cadrul unui acord cu A.I.E.A., de îndatã ce statul primitor îşi asuma responsabilitatea asupra materialelor, dar nu mai tirziu decît momentul în care materialele ajung la destinaţie.
5. Retransferuri
În cazul în care exporta materii prime sau materiale fisionabile speciale unui stat neposesor de arme nucleare care nu este parte la Tratatul de neproliferare, Guvernul va cere asigurãri satisfãcãtoare ca materialele nu vor fi reexportate unui stat neposesor de arme nucleare care nu este parte la tratatul de neproliferare, numai dacã au fost perfectate aranjamente corespunzãtoare celor de mai sus, pentru acceptarea garanţiilor, de cãtre statul care primeşte un astfel de reexport.
6. Diverse
Exportul obiectelor specifice în subparagraful (a) şi exportul materiilor prime sau materialelor fisionabile speciale cãtre o ţara data, în cursul unei perioade de 12 luni sub limitele specificate în subparagraful (b), nu vor face obiectul procedurilor descrise mai sus:
a) Plutoniu cu o concentraţie izotopica de plutonu 238 depasind 80 %;
Materiale fisionabile speciale cînd sînt utilizate în cantitãţi de ordinul gramelor sau mai mici, drept componente senzor în instrumente;
Materii prime de care Guvernul este convins ca vor fi utilizate numai în activitãţi nenucleare, cum este producţia de aliaje şi ceramice.
b) Materiale fisionabile speciale .. 50 grame efective
Uraniu natural.................500 kilograme
Uraniu saracit...............1.000 kilograme
Toriu........................1.000 kilograme.
Memorandum B
1. Introducere
Guvernul a luat în consideraţie procedurile privind exportul anumitor categorii de echipamente şi materiale, în lumina obligaţiilor sale de a nu furniza echipamente şi materiale special concepute sau pregãtite pentru prelucrarea, utilizarea sau producerea de materiale fisionabile speciale, nici unui stat neposesor de arme nucleare, pentru scopuri paşnice, dacã materiile prime sau materialele fisionabile speciale produse, prelucrate sau utilizate în echipamentele sau materialele respective nu sînt supuse garanţiilor în cadrul unui acord cu Agenţia Internationala pentru Energia Atomica.
2. Desemnarea echipamentelor şi materialelor special concepute sau pregãtite pentru prelucrarea, utilizarea sau producerea de materiale fisionabile speciale
Desemnarea echipamentelor sau materialelor special concepute sau pregãtite pentru prelucrare, utilizare sau producere de materiale fisionabile speciale (cuprinse în lista alãturatã) acceptatã de Guvern, este urmãtoarea (cantitãţi sub nivelurile indicate în anexa sînt considerate ca nesemnificative pentru scopuri practice):
2.1. Reactori şi echipamente pentru reactori.
2.2. Materiale nenucleare pentru reactori.
2.3. Uzine de retratare a elementelor combustibile iradiate şi echipamente special concepute sau pregãtite pentru acestea.
2.4. Uzinele de fabricare a elementelor combustibile.
2.5. Uzinele de separare a izotopilor uraniului şi echipamente, altele decît instrumentele analitice, special concepute sau pregãtite pentru acestea.
2.6. Uzinele pentru producerea apei grele, a deuteriului sau a compusilor de deuteriu şi echipamente special concepute sau pregãtite pentru acestea.
3. Aplicarea garanţiilor
Guvernul se va preocupa, în primul rind, de asigurarea aplicãrii garanţiilor în statele neposesoare de arme nucleare care nu sînt pãrţi la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, în scopul prevenirii deturnarii materialelor nucleare supuse garanţiilor de la scopuri paşnice cãtre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare. În cazul în care Guvernul furnizeazã unui astfel de stat, pentru scopuri paşnice, obiecte din lista, acesta:
a) va preciza statului primitor, ca o condiţie a furnizarii, ca materiile prime sau materialele fisionabile special produse, prelucrate sau utilizate în instalatia pentru care obiectul este furnizat, nu vor fi deturnate spre arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare; şi
b) se va convinge ca garanţiile necesare în acest scop în cadrul unui acord cu A.I.E.A. şi în conformitate cu sistemul de garanţii al acesteia, se vor aplica materiilor prime sau materialelor fisionabile speciale respective.
4. Exporturi directe
În cazul exporturilor directe cãtre state neposesoare de arme nucleare care nu sînt pãrţi la Tratatul de neproliferare, Guvernul se va convinge, înainte de autorizarea exportului echipamentelor sau materialelor respective ca acele echipamente sau materiale vor fi supuse garanţiilor în cadrul unui acord cu A.I.E.A.
5. Retransferuri
În cazul în care exporta obiecte din lista, Guvernul va cere asigurãri satisfãcãtoare ca obiectele respective nu vor fi reexportate unui stat neposesor de arme nucleare care nu este parte la Tratatul de neproliferare, decît dacã au fost perfectate aranjamente corespunzãtoare celor de mai sus pentru acceptarea garanţiilor de cãtre statul care primeşte un astfel de reexport.
6. Alte mãsuri
Guvernul îşi rezerva dreptul în legatura cu interpretarea şi punerea în aplicare a angajamentului sau specificat la paragraful 1,precum şi exercitarea dreptului de a cere aplicarea garanţiilor la obiectele pe care le exporta, în plus fata de obiectele menţionate la paragraful 2.
ANEXA la ANEXA 1
Clasificarea obiectelor din lista

(cuprinse în capitolul 2 al Memorandumului B)
1. Reactori şi echipamente pentru aceştia
1.1. Reactori nucleari completi
Reactori nucleari capabili sa funcţioneze astfel încît sa menţinã o reactie de fisiune în lant, controlatã, autointretinuta, cu excepţia reactorilor de putere zero, aceştia din urma fiind definiţi ca reactori cu o rata proiectata maxima de producţie de plutoniu ce nu depãşeşte 100 grame pe an.
Nota explicativa:
-----------------
Un "reactor nuclear",în mod esenţial, include obiecte din/sau ataşate direct vasului reactorului, echipamentele de control al nivelului puterii din zona activa şi componentele care, în mod normal, conţin sau vin în contact direct cu, sau controleazã agentul de rãcire primar al zonei active a reactorului.
Nu se intenţioneazã a exclude reactorii care ar putea, în mod rezonabil, fi capabili de modificãri pentru a produce în mod semnificativ mai mult de 100 grame plutoniu pe an. Reactorii proiectati pentru o funcţionare continua la niveluri de putere semnificative, indiferent de capacitatea lor pentru producerea plutoniului, nu sînt consideraţi ca "reactori de putere zero".
Exporturi
---------
Exportul unui set complet de obiecte majore, cuprinse între aceste limite, va avea loc numai în conformitate cu procedurile prevãzute în memorandum. Acele obiecte individuale, cuprinse între limitele functionale definite, care vor fi exportate numai în conformitate cu procedurile prevãzute în memorandum sînt enumerate în paragrafele de la 1.2. la 1.7. În conformitate cu paragraful 6 al memorandumului, Guvernul îşi rezerva dreptul sa aplice procedurile prevãzute în memorandum la alte obiecte, cuprinse între limitele functionale definite.
1.2. Vasele de presiune ale reactorului
Vase metalice, cu unitãţi complete sau componente majore prefabricate ale acestora, care sînt special concepute sau pregãtite sa conţinã zona activa a unui reactor nuclear, asa cum este definit în paragraful 1.1. de mai sus, şi sînt capabile sa reziste la presiunea de lucru a agentului de rãcire primar.
Nota explicativa:
-----------------
Placa superioarã pentru un vas de presiune al reactorului este inclusã în obiectul 1.2, ca o componenta majorã prefabricata a unui vas de presiune.
Componentele interne ale reactorului (de ex.: coloane şi plãci de sustinere pentru zona activa, alte componente interne ale vasului de presiune, tuburi de ghidare a barelor de reglaj, ecrane termice, sicane reţele pentru suportul zonei active, plãci difuzoare etc.) sînt în mod normal livrate de cãtre furnizorul reactorului. În anumite cazuri, unele componente interne de sprijin sunt incluse în fabricarea vasului de presiune. Aceste obiecte sînt suficient de critice pentru securitatea şi fiabilitatea functionarii reactorului (şi, de aceea, pentru garanţiile şi rãspunderea furnizorului reactorului), astfel încît livrarea lor, în afarã aranjamentelor de baza pentru livrarea reactorului însuşi nu ar fi o practica obişnuitã. De aceea, deşi livrarea separatã a acestor obiecte, unice, special concepute şi pregãtite, critice, mari şi scumpe, nu ar trebui sa fie în mod necesar, considerate a ieşi din aria de interes, un astfel de mod de livrare este considerat improbabil.
1.3. Maşini de încãrcare şi descãrcare a combustibilului nuclear
Echipamente de manipulare special concepute sau pregãtite pentru introducerea sau scoaterea combustibilului în/dintr-un reactor nuclear, asa cum este definit în paragraful 1.1. de mai sus, capabile sa fie acţionate în timpul functionarii reactorului sau care folosesc caracteristici de pozitionare sau aliniere, complexe din punct de vedere tehnic, pentru a permite operaţii complexe de alimentare cu combustibil în timpul opririi reactorului cum sînt acelea în care vizionarea directa sau accesul direct la combustibil nu sînt în mod normal disponibile.
1.4. Bare de reglaj al reactorului
Bare special concepute sau pregãtite pentru reglarea vitezei reacţiei într-un reactor nuclear, asa cum este definit în paragraful 1.1. de mai sus.
Nota explicativa:
-----------------
Acest obiect include, în plus fata de componenta absorbanta de neutroni, structurile de sustinere sau suspensie ale acesteia, dacã sînt livrate separat.
1.5. Tuburi de presiune ale reactorului
Tuburi care sînt special concepute sau pregãtite pentru a conţine elementele combustibile şi agentul de rãcire primar într-un reactor asa cum este definit în paragraful 1.1. de mai sus, la o presiune de funcţionare mai mare de 50 atmosfere.
1.6. Tuburi de zirconiu
Zirconiu metalic şi aliaje, sub forma de tuburi sau ansamble de tuburi, în cantitãţi depasind 500 kg, în orice interval de 12 luni, special concepute sau pregãtite pentru utilizarea într-un reactor nuclear, asa cum este definit în paragraful 1.1. de mai sus, şi în care raportul între hafniu şi zirconiu este mai mic de 1:500 pãrţi în greutate.
1.7. Pompe pentru agentul de rãcire primar
Pompe special concepute sau pregãtite pentru circularea metalelor lichide ca agent de rãcire primar pentru reactori nucleari, asa cum sînt definiţi în paragraful 1.1. de mai sus.
2. Materiale nenucleare pentru reactor
2.1. Deuteriu şi apa grea
Deuteriu, apa grea (oxid de deuteriu) şi orice alt compus de deuteriu în care raportul dintre deuteriu şi hidrogen depãşeşte 1:5.000 pentru utilizare într-un reactor nuclear, asa cum este definit în paragraful 1.1. de mai sus, în cantitãţi depasind 200 kg de atomi de deuteriu pentru orice ţara primitoare, în orice perioada de 12 luni.
2.2. Grafit de puritate nucleara
Grafit avînd un grad de puritate mai bun de 5 pãrţi pe milion echivalent bor şi cu o densitate mai mare de 1,50g/cm cub în cantitãţi depasind 3.10(4) kg (30 tone metrice) pentru orice ţara primitoare în orice perioada de 12 luni.
3. Uzine pentru retratarea elementelor combustibile iradiate şi echipamente special concepute şi pregãtite pentru acestea
Nota introductivã:
-----------------
Prin retratarea combustibilului nuclear iradiat se separa plutoniul şi uraniul de produsii de fisiune puternic radioactiv şi de alte elemente transuraniene.
Procedee tehnice diferite pot efectua aceasta separare.
Totuşi, în cursul anilor, Purex a devenit procedeul cel mai comun utilizat şi acceptat. Purex implica dizolvarea combustibilului nuclear iradiat în acid azotic, urmatã de separarea uraniului, plutoniului şi a produsilor de fisiune prin extracţie cu solvent, utilizînd un amestec de tributil-fosfat într-un solvent organic.
Instalaţiile Purex au funcţii de prelucrare, similare una alteia cuprinzînd: taierea elementului combustibil iradiat, dizolvarea combustibilului, extractia cu solvent, depozitarea soluţiei rezultatã din proces. Ar putea, de asemenea, sa fie echipamente pentru denitrurarea termica a azotatului de uraniu, conversia azotatului de plutoniu în oxid sau metal, şi tratarea soluţiilor deseu de produşi de fisiune într-o forma potrivita pentru stocarea pe termen lung sau depozitare definitiva. Totuşi, tipul specific şi configuraţia echipamentelor, cu care se realizeazã aceste funcţiuni, pot diferi între instalaţiile Purex din mai multe motive, care includ tipul şi cantitatea de combustibil nuclear iradiat pentru a fi retratat, dispunerea prevãzutã a materialelor recuperate şi conceptia de întreţinere şi securitate nucleara prevãzutã de proiectul instalaţiei.
O "uzina pentru retratarea elementelor combustibile iradiate" include echipamentele şi componentele care, în mod normal, vin în contact direct şi controleazã direct combustibilul iradiat şi materialul nuclear major şi fluxurile de tratare a produsilor de fisiune.
Aceste procese, incluzind sisteme complete pentru conversia plutoniului şi producerea plutoniului metalic, pot fi identificate prin mãsurile luate pentru evitarea criticitatii (ex.: prin geometrie), a expunerii la radiatii (ex.: prin ecranare) şi a pericolului de intoxicare (ex.: prin confinare).
Exporturi
---------
Exportul unui set complet de obiecte, situate între aceste limite, va avea loc numai în conformitate cu procedurile prevãzute în Memorandum.
Pãrţi ale echipamentelor care sînt considerate a fi incluse în înţelesul expresiei "şi echipament special concepute şi pregãtite" pentru retratarea elementelor combustibile iradiate, cuprind:
3.1. Maşini pentru taierea elementului combustibil iradiat
Nota introductivã:
------------------
Aceste echipamente distrug teaca combustibilului pentru a expune materialul nuclear iradiat dizolvãrii. Cel mai frecvent sînt utilizate foarfece (ghilotine) pentru taierea metalelor, special concepute, deşi pot fi utilizate echipamente mai perfectionate, cum sînt laserii.
Echipament acţionat de la distanta, special conceput sau pregãtit pentru utilizarea în uzina de retratare, asa cum este identificat mai sus, destinat sa taie, sa toace şi sa foarfece ansamblele, fasciculele sau barele de combustibil nuclear iradiat.
3.2. Instalaţii de dizolvare
Nota introductivã:
------------------
Instalaţiile de dizolvare primesc combustibilul ars, tãiat şi tocat. În aceste vase, sigure din punct de vedere al criticitatii, materialul nuclear iradiat este dizolvat în acid azotic, iar resturile rezultate din aceste operaţii sînt eliminate din fluxul procesului.
Rezervoare sigure din punct de vedere al criticitatii (ex.: rezervoare de diametru mic, inelare sau tip placa) special concepute sau pregãtite pentru utilizare într-o uzina de retratare, asa cum este identificata mai sus, destinate dizolvãrii combustibilului nuclear iradiat şi care sînt capabile sa reziste la lichid fierbinte, puternic corosiv, şi care pot fi încãrcate şi întreţinute de la distanta.
3.3. Instalaţii de extracţie cu solvent şi echipamente de extracţie cu solvent
Nota introductivã: ------------------
Instalaţiile de extracţie cu solvent primesc atît soluţia de combustibil iradiat de la instalaţiile de dizolvare, cît şi soluţia organicã care separa uraniul, plutoniul şi produsii de ficţiune. Echipamentele de extracţie cu solvent sînt în mod normal proiectate sa satisfacã parametri stricti de funcţionare, cum sînt perioade mari de viata în funcţionare, fãrã cerinţe de întreţinere sau cu adaptabilitate la înlocuire facila, simplitate în funcţionare şi comanda, precum şi flexibilitate pentru variatii în condiţiile de proces.
Instalaţii de extracţie cu solvent, special concepute sau pregãtite, cum sînt coloane pulsate sau compacte, mixer-settler (amestecator-decantor) sau contactori centrifugari, pentru utilizare într-o uzina de retratare a combustibilului iradiat. Instalaţiile de extracţie cu solvent trebuie sa fie rezistente la efectul corosiv al acidului azotic. Instalaţiile de extracţie cu solvent sînt produse dupã standarde extrem de ridicate (incluzind sudura şi inspecţie speciale, precum şi tehnici de asigurare a calitãţii şi a controlului calitãţii otelului inoxidabil cu conţinut redus de carbon, titan, zirconiu sau alte materiale de inalta calitate).
3.4. Vase de depozitare sau pãstrare a substanţelor chimice
Nota introductivã:
------------------
Trei fluxuri principale de proces în soluţie rezulta din treapta de extracţie cu solvent. Vasele de depozitare sau pãstrare sînt utilizate pentru tratarea ulterioara a celor trei fluxuri, dupã cum urmeazã:
a) Soluţia pura de azotat de uraniu este concentrata prin evaporare şi trecutã printr-un proces de denitrurare unde este convertitã în oxid de uraniu. Acest oxid este reutilizat în ciclul combustibilului nuclear.
b) Soluţia cu produşi de fisiune, puternic radioactiva, este, în mod normal, concentrata prin evaporare şi depozitata în forma de concentrat lichid. Acest concentrat poate fi, apoi, evaporat şi convertit într-o forma potrivita pentru pãstrare sau depozitare definitiva.
c) Soluţia pura de azotat de plutoniu este concentrata şi depozitata pînã la transferul ei la treptele ulterioare ale procesului. În particular, vasele de pãstrare sau depozitare pentru soluţiile de plutoniu sînt proiectate pentru a evita problemele de criticitate care rezulta din schimbãrile în concentratia şi forma acestui flux.
Vase de depozitare special concepute sau pregãtite pentru utilizare în uzine de retratare a combustibilului iradiat. Vasele de pãstrare sau depozitare trebuie sa fie rezistente la efectul corosiv al acidului azotic. Vasele de pãstrare sau depozitare sînt, în mod normal, fabricate din materiale cum sînt oţel inoxidabil cu conţinut redus de carbon, titan sau zirconiu sau alte materiale de inalta calitate. Vasele de pãstrare sau depozitare pot fi concepute pentru funcţionarea şi întreţinerea de la distanta şi pot avea urmãtoarele caracteristici pentru controlul criticitatii nucleare:
(1) pereţi sau structuri interioare cu echivalent în bor de cel puţin doua procente, sau
(2) un diametru maxim de 175 mm (7 în) pentru vasele cilindrice, sau
(3) o largime maxima de 75mm (3 în) pentru vasele inelare sau de tip placa.
3.5. Sistem de conversie a azotatului de plutoniu în oxid
Nota introductivã: ------------------
În majoritatea instalaţiilor de retratare, acest proces final implica conversia soluţiei de azotat de plutoniu în dioxid de plutoniu.
Funcţiile principale, implicate în acest proces, sînt: depozitarea şi ajustarea materialului de alimentare a procesului, precipitarea şi separarea solid/soluţie, calcinarea, manipularea produsului, ventilarea, gestionarea deşeurilor şi controlul procesului.
Sisteme complete special concepute sau pregãtite pentru conversia azotatului de plutoniu în oxid de plutoniu, adaptate în particular pentru a evita criticitatea şi efectele radiatiilor şi pentru a minimaliza riscurile de toxicitate.
3.6. Sisteme de producere a metalului din oxid de plutoniu
Nota introductivã:
------------------
Acest proces, ce poate fi legat de o instalatie de retratare, implica fluorurarea dioxidului de plutoniu, realizatã în mod normal cu acid florhidric puternic corosiv pentru a produce florura de plutoniu care, dupã aceea, este redusã utilizînd calciu metalic de inalta puritate pentru a produce plutoniu metalic şi o zgura de fluorura de calciu. Funcţiile principale implicate în acest proces sînt: fluorurarea (ex.: implicind echipamente fabricate din/sau placate cu un metal pretios), reducerea la metal (ex.: folosind creuzete ceramice), recuperarea zgurii, manipularea produsului, ventilarea, gestionarea deşeurilor şi controlul procesului.
Sisteme complete speciale concepute sau pregãtite pentru producerea plutoniului metalic, în particular adaptate astfel încît sa evite criticitatea şi efectele radiatiilor şi sa minimalizeze riscurile de toxicitate.
Exporturi
---------
În conformitate cu paragraful 6 al Memorandumului B, Guvernul îşi rezerva dreptul de a aplica procedurile prevãzute în Memorandum şi altor obiecte, în cadrul limitelor definite funcţional.
4. Uzine pentru fabricarea elementelor combustibile
O "uzina pentru fabricarea elementelor combustibile" cuprinde echipamentele:
a) care în mod normal vin în contact direct cu, sau, în mod direct, prelucreaza sau controleazã fluxul de producţie al materialului nuclear, sau
b) care etanseizeaza materialul nuclear în interiorul invelisului.
Exporturi
---------
Exportul unui set complet de obiecte pentru operaţiile de mai sus va avea loc numai în conformitate cu procedurile prevãzute în Memorandum. Guvernul va analiza, de asemenea, aplicarea procedurilor prevãzute în Memorandum la obiectele individuale, destinate oricãreia din operaţiile de mai sus, precum şi altor operaţii legate de fabricarea combustibilului, cum sînt verificarea integritãţii invelisului sau etanseitatii lui şi tratamentul de finisare a combustibilului etanseizat.
5. Uzine pentru separarea izotopica a uraniului şi echipamente, altele decît instrumentele analitice, special concepute sau pregãtite pentru acestea
Pãrţi din echipament, care sînt considerate a fi incluse în expresia "echipamente, altele decît instrumentele analitice, special concepute sau pregãtite" pentru separarea izotopilor de uraniu, cuprind:
5.1. Centrifugi cu gaz şi ansamble şi componente special concepute sau pregãtite pentru utilizarea în centrifugile cu gaz
Nota introductivã:
------------------
Centrifugile cu gaz constau, în mod normal, din cilindri cu pereţi subtiri, de diametre între 75 mm (3 în) şi 400 mm (16 în) continuti într-o incinta vidata şi care se invirtesc cu o viteza periferica mare, de ordinul a 300 m/s sau mai mult, cu ax central vertical. În scopul atingerii unor viteze mari, materialele de construcţie ale componentelor rotative, trebuie sa aibã un raport mare între rezistenta mecanicã şi densitate, iar ansamblul rotorului şi, de aici, componentele sale individuale, trebuie sa fie prelucrate cu tolerante foarte strinse pentru a minimaliza dezechilibrele. În contrast cu alte centrifugi, centrifugile cu gaz pentru imbogatirea uraniului sînt caracterizate prin aceea ca au în interiorul camerei rotorului sicane-disc rotative şi o dispunere a unui tub stationar pentru alimentarea cu, şi extragerea UF6 gazoasa şi avînd cel puţin trei canale separate, din care doua sînt conectate la cause care se extind de la axul rotorului pînã la periferia camerei rotorului. De asemenea, în incinta vidata este conţinut un numãr de componente critice care nu se rotesc şi care, deşi sînt special proiectate, nu sînt dificil de fabricat şi nici nu sînt fabricate din materiale unicat. O instalatie cu centrifugi necesita, totuşi, un mare numãr de astfel de componente, asa încît cantitãţile pot da o indicaţie importanta asupra scopului final al utilizãrii.
5.1.1. Componente în rotaţie
a) Ansamble rotor complete
Cilindri cu pereţi subtiri sau un numãr de cilindri cu pereţi subtiri interconectati, fabricati din unul din materialele cu raport mare între rezistenta mecanicã şi densitate, descrise în nota explicativa la aceasta secţiune.
Dacã sînt interconectati, cilindrii sînt cuplati prin silfoane sau inele flexibile, asa cum este descris în secţiunea 5.1.1. (c) de mai jos. Rotorul este prevãzut cu sicane interioare şi calote de capãt, asa cum este descris în secţiunea 5.1.1.( d) şi (e) de mai jos, dacã se afla în forma finala. Totuşi, ansamblul complet poate fi livrat numai parţial asamblat.
b) Tuburi rotor Cilindri cu pereţi subtiri, special conceputi sau pregatiti, cu grosimi de 12 mm (0,5 în) sau mai puţin, cu un diametru între 75 mm (3 în) şi 400 mm (16 în) şi fabricati din unul din materialele cu raport mare între rezistenta mecanicã şi densitate, descrise în nota explicativa a acestei secţiuni.
c) Inele sau silfoane
Componente special concepute sau pregãtite pentru a asigura un suport localizat al tubului rotor sau pentru a cupla împreunã un numãr de tuburi rotor. Silifonul este un cilindru scurt cu grosimea peretelui de 3 mm (0,12 în) sau mai puţin, cu un diametru cuprins între 75 mm (3 în) şi 400 mm (16 în), avînd un profil determinat (ondulat), fiind fabricat din unul din materiale cu raport mare între rezistenta mecanicã şi densitate, descrise în nota explicativa a acestei secţiuni.
d) Sicane
Componente sub forma de disc, de diametru între 75 mm (3 în) şi 400 mm (16 în), special concepute sau pregãtite pentru a fi montate în interiorul tubului rotor al centrifugii, în scopul de a izola camera de extragere de camera principala de separare şi, în unele cazuri de a ajuta circulaţia UF6 gazoasa în interiorul camerei principale de separare a tubului rotor, şi fabricata din unul din materialele cu raport mare între rezistenta mecanicã şi densitate, descrise în nota explicativa a acestei secţiuni.
e) Calote superioare, calote inferioare
Componente în forma de disc, de diametre între 75 mm (3 în) şi 400 mm(16 în), special concepute sau pregãtite pentru a se fixa la capetele tubului rotor şi astfel sa conţinã UF6 în interiorul tubului rotor, şi în anumite cazuri, sa susţinã, retina sau conţinã, ca o componenta integrata, un element al lagarului superior (calota superioarã) sau sa conţinã elementele rotative ale motorului şi lagarului inferior (calota inferioarã), şi fabricate din unul din materialele cu raport mare între rezistenta mecanicã şi densitate, descrise în nota explicativa a acestei secţiuni.
Nota explicativa:
-----------------
Materialele utilizate pentru componente rotative ale centrifugii sînt:
a) Oţel special, avînd o rezistenta limita la tracţiune de 2,05.10(9) N/m(2) (300.000 psi) sau mai mare:
b) Aliaje de aluminiu avînd rezistenta limita la tracţiune de 0,46.10(9)N/ m(2) (67.000 psi) sau mai mare;
c) Materiale sub forma de filamente potrivite pentru utilizarea în structurile compozite şi avînd un modul specific de 12,3.10(8) m sau mai mare şi o rezistenta limita specifica la tracţiune de 0,3.10(8) m sau mai mare. (Modulul specific este modulul Young în N/m(2), împãrţit la greutatea specifica în N/m(3); "rezistenta limita specifica la tracţiune în N/m(2), împãrţitã la greutatea specifica, în N/m(3)).
5.1.2. Componente statistice
a) Lagare cu suspensie magnetica
Ansamble lagar, special concepute sau pregãtite, constind dintr-un magnet inelar suspendat într-o carcasa conţinînd un mediu amortizor. Carcasa va fi fabricata dintr-un material rezistent la UF6 (vezi nota explicativa de la secţiunea 5.2). Magnetul se cupleaza cu o piesa sau cu un al doilea magnet fixat de calota superioarã, descrisã în secţiunea 5.1.1. (e). Magnetul poate fi sub forma inelara cu un raport între diametrul exterior şi interior mai mic sau egal cu 1,6:1. Magnetul poate fi într-o forma avînd permitivitatea iniţialã de 0,15 H/m (120.000 în unitãţi CGS) sau mai mare, sau o remanenta de 98,5% sau mai mare, sau o densitate de energie mai mare de 80 KJ/m(3) (10(7) gauss-oersted). În plus fata de proprietãţile uzuale ale materialului, exista o cerinta preliminarã, aceea ca deviatia axelor magnetice fata de axele geometrice sa fie limitatã la tolerante foarte strinse (mai mici de 0,1 mm) sau ca omogenitatea materialului magnetului sa fie impusa în mod special.
b) Lagare/Amortizare
Lagare special concepute şi pregãtite, cuprinzînd un ansamblu pivot/cupa, montat pe un amortizor. Pivotul este, în mod normal, un ax de oţel calit pînã la lustru, emisferic la un capãt, avînd un mijloc de fixare de calota inferioarã, descrisã în secţiunea 5.1.1.(e), la celãlalt capãt. Totuşi, axul poate avea atasat un lagar hidrodinamic. Cupa este sub forma de pastila, cu o adincitura emisferica pe una din fete. Aceste componente sînt adeseori livrate separat de amortizor.
c) Pompe moleculare
Cilindri special conceputi sau pregatiti, avînd caneluri interne elicoidale, prelucrate mecanic sau extrudate, şi gãuri prelucrate mecanic. Dimensiunile tipice sînt dupã cum urmeazã: diametrul intern între 75 mm (3 în) şi 400 mm (16 în), grosimea peretelui 10 mm (0,4 în) sau mai mare, raportul dintre diametru şi lungime de la 1 la 1. Secţiunea transversala a canelurilor este de obicei rectangulara şi de adîncime 2 mm (0,08 în) sau mai mare.
d) Statoarele motoarelor Statoare inelare, special concepute sau pregãtite pentru motoare de mare turatie multifazice de curent alternativ, cu histerezis (sau reluctanta) pentru funcţionare sincrona în vid, în gama de frecvente 600-2000 Hz şi gama de puteri 50-1000 VA. Statoarele constau din infasurari multifazice pe un miez din fier laminat cu pierderi mici, conţinute de straturi subtiri de grosime obişnuitã de 2,0 mm (0,08 în) sau mai mica.
5.2. Sisteme auxiliare, echipamente şi componente special concepute sau pregãtite pentru fabrici de imbogatire cu centrifugi cu gaz
Nota introductivã:
------------------ Sistemele auxiliare, echipamentele şi componentele pentru uzinele de imbogatire cu centrifugi cu gaz sînt sisteme ale uzinei necesare pentru alimentarea cu UF6 a centrifugilor, pentru a cupla una cu alta centrifugile, în scopul formãrii unei cascade sau trepte, pentru a permite îmbogãţiri progresiv mai mari şi pentru a extrage "produsul" şi "cozile" de UF6 din centrifugi, împreunã cu echipamentele necesare pentru a acţiona centrifugile sau pentru a controla uzina. În mod normal, UF6 este evaporata din starea solida, utilizînd autoclave incalzite şi este distribuita în forma de gaz la centrifugi prin intermediul unui sistem de conducte principale în cascada.
"Produsul" şi "cozile" de UF6 ale fluxurilor de gaz ce se scurg de la centrifugi sînt, de asemenea, trecute prin intermediul sistemului de conducte principale în cascada cãtre capcanele reci [functionind la circa 203 K (- 70 grade C )] unde sînt condensate înainte de transferuri mai departe în containere adecvate pentru transport sau depozitare. Deoarece o uzina de imbogatire consta din multe mii de centrifugi, dispuse în cascada, exista mulţi km de conducte conţinînd mii de suduri cu un foarte mare numãr de poziţii repetate. Echipamentele, componentele şi sistemele de conducte sînt fabricate dupã standarde de nivel înalt privind vidul şi curãţenia.
5.2.1. Sisteme de alimentare/sisteme de extracţie a produsului şi cozilor
Sisteme de proces special concepute şi pregãtite, care includ:
- Autoclave (sau staţii) de alimentare, folosite pentru a trece UF6 în cascadele de centrifugi, la presiuni de pînã la 100 KN/m(2) (15 psi) şi la un debit de 1 kg/h sau mai mare;
- Desublimatoare (sau capcane reci) utilizate pentru a extrage UF6 din cascade, la o presiune de pînã la 3 KN/m(2) (0,5 psi). Desublimatoarele permit sa fie racite pînã la 203 K(-70 grade C) şi sa fie incalzite pînã la 343 K(70 grade C);
- Staţii pentru "produs"şi "cozi" utilizate pentru captarea UF6 în containere.
Aceste uzine, echipamente şi conducte sînt în întregime fãcute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6 (vezi nota explicativa a acestei secţiuni) şi sînt fabricate dupã standarde foarte ridicate în privinta vidului şi curãţeniei.
5.2.2. Sisteme de conducte principale
Sisteme de conducte special concepute şi pregãtite pentru manipularea UF6 în cascadele de centrifugi. Reţeaua de conducte este în mod normal de tipul sistem cu conducta principala "tripla", cu fiecare centrifuga conectata la fiecare din conductele principale. Exista un numãr foarte mare de repetari în forma lor. Acestea sînt în întregime fãcute din materiale rezistente la UF6 (vezi nota explicativa a acestei secţiuni) şi sînt fabricate dupã standarde foarte ridicate în privinta vidului şi curãţeniei.
5.2.3. Spectrometre de masa pentru UF6/surse de ioni
Spectrometre de masa magnetice sau cuadrupolare special concepute sau pregãtite, capabile sa preia probe "pe flux" din materialul de alimentare, produs sau cozi, din fluxurile de UF6 gazoasa, toate avînd caracteristicile de mai jos:
1. Rezoluţie unitarã pentru masa mai mare de 320;
2. Surse de ioni fãcute din/sau placate cu cromnichel, sau monel, sau placate cu nichel;
3. Surse de ionizare cu bombardament electronic;
4. Prevãzute cu un sistem colector potrivit pentru analiza izotopica.
5.2.4. Variatoare de frecventa
Variatoarele de frecventa (cunoscute ca şi convertoare sau invertoare), special concepute sau pregãtite pentru alimentarea motoarelor, asa cum sînt definite în 5.1.2. (d) sau piese, componente sau subansamble ale unor astfel de variatoare de frecventa, toate avînd caracteristicile de mai jos:
1.Ieşire multifazica de la 600 pînã la 2000 Hz;
2. Stabilitate ridicatã (cu control de frecventa mai bun decît 0,1%);
3. Distorsiuni armonice mici (sub 2%); şi
4. Un randament mai mare de 80%;
Nota explicativa:
-----------------
Obiectele de mai sus vin în contact direct cu gaz de proces UF6 sau controleazã direct centrifugile şi trecerea gazului de la centrifuga la centrifuga şi de la cascada la cascada.
Materialele rezistente la coroziune cu UF6 includ oţel inoxidabil, AL, aliaje de AL, Ni şi aliaje conţinînd 60% sau mai mult nichel.
5.3. Ansamble şi componente special concepute sau pregãtite pentru utilizarea la imbogatirea prin difuzie gazoasa
Nota introductivã:
------------------
În cadrul metodei prin difuzie gazoasa a separarii izotopice a uraniului, ansamblul tehnologic principal este constituit din bariere de difuzie gazoasa poroase speciale, schimbatoare de caldura pentru racirea gazului (care se incalzeste în procesul comprimarii), vane de etansare şi vane de comanda, conducte. Deoarece tehnologia difuziei gazoase utilizeazã hexaflorura de uraniu (UF6) toate echipamentele, conductele şi suprafeţele instrumentelor (care vin în contact cu gazul) trebuie sa fie fãcute din materiale care rãmîn stabile în contact cu UF6. O instalatie de difuzie gazoasa necesita un numãr important de asemenea ansamble, astfel încît numãrul lor poate furniza o importanta indicaţie asupra scopului final al utilizãrii.
5.3.1. Bariere de difuzie gazoasa
a) Filtre poroase subtiri, special concepute sau pregãtite, cu dimensiuni ale porilor de 100-1000 A (angstromi), o grosime de 5mm sau mai mica, iar pentru formele tubulare, un diametru de 25 mm sau mai mic, fãcute din materiale metalice, polimeri sau ceramice, rezistente la coroziune UF6, şi
b) compuşi sau pulberi, special preparati, pentru fabricarea unor asemenea filtre. Astfel de compuşi sau pulberi includ nichel sau aliaje conţinînd 60% sau mai mult nichel, oxid de AL sau polimeri de hidrocarburi complet fluorurate, rezistente la UF6, avînd o puritate de 99,9% sau mai mare, o dimensiune a particulei mai mica de 10 microni şi un înalt grad de uniformitate a dimensiunii particulelor, care sînt special preparate pentru fabricarea barierelor de difuzie gazoasa.
5.3.2. Carcasele difuzorului
Vase cilindrice, ermetic închise, special concepute şi preparate, cu diametru mai mare de 300 mm şi lungime mai mare de 900 mm, sau vase rectangulare de dimensiuni comparabile, care au o conexiune de intrare şi doua conexiuni de ieşire, toate cu un diametru mai mare de 50 mm, pentru a conţine barierele de difuzie gazoasa fãcute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6 şi proiectate pentru instalare orizontala sau verticala.
5.3.3. Compresoare şi suflante de gaz
Compresoare de gaz axiale, centrifugale sau cu dislocare pozitiva ori suflante de gaz, special concepute şi pregãtite, cu debit volumetric de absorbţie de 1 m cub/ min. sau mai mult, de UF6 şi cu o presiune de refulare de pînã la citeva sute de KN/m(2) (100 psi), proiectate pentru funcţionare de lungã durata în mediu de UF6, cu sau fãrã un motor electric de putere adecvatã, precum şi ansamble separate de asemenea compresoare sau suflante. Aceste compresoare şi suflante au un raport de presiuni între 2:1 şi 6:1 şi sînt fãcute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6.
5.3.4. Sisteme de etansare a axelor rotative
Sisteme de etansare la vid, special concepute sau pregãtite, cu conexiuni de etansare a alimentarii şi a refularii, pentru a etansa axul care cupleaza rotorul compresorului sau al suflantei cu motorul de actionare, astfel încît sa se asigure o etansare sigura contra patrunderii aerului în camera interna a compresorului sau a suflantei, care este umpluta cu UF6. Asemenea etansari sînt, în mod normal, proiectate pentru o viteza de patrundere a gazului-tampon mai mica decît 1.000 cm cub/min.
5.3.5. Schimbatori de caldura pentru racirea UF6
Schimbatori de caldura, speciali conceputi şi pregatiti, confectionati din/ sau placati cu materiale rezistente la UF6 (cu excepţia otelului inoxidabil) sau cu Cu ori orice combinatie a acestor metale, şi destinate pentru o modificare a vitezei de pierdere a presiunii mai mica de 10 N/m(2) (0,0015 psi) pe ora, la o diferenţa de presiune de 100 KN/m(2) (15 psi).
5.4. Sisteme, echipamente şi componente auxiliare pentru folosire la imbogatirea prin difuzie gazoasa, special concepute şi pregãtite
Nota introductivã:
------------------
Sistemele, echipamentele şi componentele auxiliare pentru uzinele de imbogatire prin difuzie gazoasa sînt sisteme ale uzinei, necesare pentru alimentarea cu UF6 a ansamblelor de difuzie gazoasa, pentru a cupla ansamblele individuale între ele, în vederea formãrii cascadelor (sau a treptelor) pentru a permite obţinerea, în mod progresiv, de îmbogãţiri mai înalte şi a extrage "produsul" şi "cozile" de UF6 din cascadele de difuzie. Din cauza proprietãţilor superioare inertiale ale cascadelor de difuzie, orice întrerupere în funcţionarea lor şi, în special, oprirea lor, conduc la consecinţe serioase. De aceea, într-o uzina de difuzie gazoasa sînt de o importanta mare realizarea unei intretineri stricte şi permanente a vidului în toate sistemele tehnologice, protecţia automatã la accidente şi reglajul automat precis al fluxului de gaz. Toate acestea conduc la echiparea uzinei cu un mare numãr de sisteme speciale de mãsura, reglaj şi comanda.
În mod normal, UF6 este evaporata din cilindrii plasati în interiorul autoclavelor şi este distribuita sub forma gazoasa la punctul de intrare prin intermediul sistemului de conducte al cascadelor. Fluxurile gazoase de UF6 cu "produs" şi "cozi", care circula de la punctele de ieşire, sînt trecute, prin intermediul sistemului de conducte al cascadelor, ori cãtre capcanele reci ori cãtre staţiile de compresie, unde gazul de UF6 este lichefiat înainte de transferul în continuare spre containerele adecvate pentru transportare sau depozitare. Datoritã faptului ca o uzina de imbogatire prin difuzie gazoasa consta dintr-un mare numãr de ansamble de difuzie gazoasa dispuse în cascade, exista mulţi kilometri de conducte pentru cascade, care includ mii de suduri cu un numãr foarte mare de repetari. Echipamentele, componentele şi sistemele de conducte sînt fabricate conform unor standarde foarte înalte de vid şi curãţenie.
5.4.1. Sisteme de alimentare/sisteme de extracţie a produsului şi cozilor
Sisteme de proces, special concepute şi pregãtite, capabile sa funcţioneze la presiuni de 300 KN/m(2) (45 psi) sau mai puţin care includ:
- autoclave (sau sisteme) de alimentare, folosite pentru trecerea UF6 cãtre cascadele de difuzie gazoasa;
- desublimatori (sau capcane reci) folosiţi pentru a extrage UF6 din cascadele de difuzie;
- staţii de lichefiere în care gazul de UF6 din cascada este comprimat şi racit pentru a forma UF6 lichidã;
- staţii de "produs" şi "cozi", pentru a transfera UF6 în containere.
5.4.2. Sisteme de conducte principale
Sisteme de conducte principale şi sisteme de conducte special concepute sau pregãtite pentru manipularea UF6 în cascadele de difuzie gazoasa. Acest sistem de conducte este în mod normal un sistem cu conducte principale de tip "dublu" avînd fiecare celula colectata la fiecare din conductele principale.
5.4.3. Sisteme de vid
a) Pompe de vid, conducte colectoare, ramificatii multiple de vid, special concepute sau pregãtite, avînd o capacitate de absorbţie de 5 m cub /min. sau mai mare.
b) Pompe de vid, special proiectate pentru funcţionarea în atmosfere conţinînd UF6, fãcute din/sau placate cu aluminiu, nichel sau aliaje conţinînd 60% sau mai mult nichel. Aceste pompe pot fi atît rotative cît şi cu dislocare pot avea etansari de deplasare şi etansari din fluorocarbon (teflon) şi care pot folosi fluide de lucru speciale.
5.4.4. Vane speciale de oprire şi comanda
Vane cu silfon, manuale sau automate, pentru oprire şi comanda, special concepute sau pregãtite, fãcute din materiale rezistente la UF6, cu un diametru de la 40 pînã la 1.500 mm, pentru a fi instalate în sistemele principale şi auxiliare ale uzinelor de imbogatire cu difuzie gazoasa.
5.4.5. Spectrometre de masa pentru UF6/surse de ioni
Spectrometre de masa magnetice sau cuadrupolare special concepute sau pregãtite, capabile sa preia probe "pe flux" din materialul de alimentare, produs sau cozi, din fluxurile de UF6 gazoase, toate avînd caracteristicile de mai jos:
1. Rezoluţie unitarã pentru masa mai mare de 320;
2. Surse de ioni fãcute din/sau placate cu cromnichel;
3. Surse de ionizare cu bombardament electronic;
4. Sistem colector potrivit pentru analiza izotopica.
Nota explicativa:
-----------------
Obiectele enumerate mai sus, fie vin în contact direct cu UF6 gazoasa a procesului, fie comanda direct fluxul în cascade. Toate suprafeţele care vin în contact cu gazul de proces sînt în întregime fãcute din/sau placate cu materiale rezistente la UF6. Pentru scopurile secţiunilor referitoare la obiectele aparţinînd difuziei gazoase, materialele rezistente la coroziune UF6 includ otelul inoxidabil, aluminiul, aliajele de aluminiu, oxidul de aluminiu, nichelul sau aliajele conţinînd 60% sau mai mult nichel şi polimeri din hidrocarburi fluorurate complet, rezistente la UF6.
5.5. Unitãţi de separare cu ajutaje cu jet
5.6. Unitãţi de separare cu vortex
6. Uzine pentru producerea apei grele, deuteriului şi compusilor de deuteriu şi echipamente special concepute şi pregãtite pentru acestea
ANEXA 2
LISTA

de substanţe, echipamente, echipamente sau componente utilizabile la producerea de arme chimice, suspuse controlului exporturilor pentru neproliferare
I.Substanţe chimice



1. Tiodiglicol

2. Oxiclorura de fosfor

3. Dimetil metil fosfonat

4. Metil fosfonil diflorura

5. Metil fosfonil diclorura

6. Dimetilfosfit

7. Triclorura de fosfor

8. Trimetil fosfit

9. Clorura de tionil

10. 3 hidroxi-1 metilpiperidina

11. N, N, Diizopropil aminoetil clorura

12. N, N, Diizopropil aminoetantiol

13. 3-Chinuclidinol

14. Fluorura de potasiu

15. 2 cloretanol

16. Dimetilamina

17. Dietil etil fosfonat

18. Dietil-N, N, dimetilfosforamida

19. Dietilfosfit

20. Dimetilaminoclorhidrat

21. Etilfosfinil diclorura

22. Etilfosfonil diclorura

23. Etilfosfonil difluorura

24. Acid fluorhidric

25. Metilbenzilat

26. Metilfosfinil diclorura

27. N, N, Diizopropil aminoetanol

28. Alcool pinacolilic

29. QL (O, Etil-2-Diizopropilaminoetil Metilfosfonit)

30. Trietil fosfit

31. Triclorura de arsen

32. Acid benzilic (Acid 2,2-Difenil-2Hidroxiacetic)(Acid 2,2-difenilglicolic)

33. Dietil metilfosfonit

34. Dimetil etilfosfonat

35. Etilfosfinil difluorura (etil fosfonat difluorura)

36. Metil fosfinil difluorura (metil fosfonat difluorura)

37. 3-Chinuclidona

38. Pentaclorura de fosfor

39. Pinacolona (3,3-dimetil-2-butanona)

40. Fluorura acida de potasiu (potasiu bifluorura)

41. Cianura de potasiu

42. Fluorura acida de amoniu (amoniu bifluorura)

43. Sodiu bifluorura (fluorura acida de sodiu)

44. Fluorura de sodiu

45. Cianura de sodiu

46. Trietanolamina

47. Pentasulfura de fosfor

48. Dietilaminoetanol

49. Diizopropilamina

50. Sulfura de sodiu



II. Echipamente, instalaţii sau componente
1. Instalaţii care sînt utilizabile direct sau cu modificãri minore pentru producerea de arme chimice sau substanţe precursoare, funcţioneazã cu reactori chimici avînd un volum de peste 0,1 m cubi şi sînt produse din/sau acoperite cu metale care asigura o foarte buna protecţie anticoroziva (oteluri înalt aliate cu un conţinut al componentelor de aliere peste 35% sau aliaje pe baza de nichel, tantal, titan ori zinconiu, din siliciu turnat (Hastelloy sau Monel), sau materiale plastice foarte rezistente (polimeri cu fluorura de carbon) sau sticla, grafit ori materiale ceramice.
2. Componentele utilizabile pentru producerea de arme chimice care au fost modificate special pentru a fi folosite în instalaţiile prevãzute la pct.1:
- pompe pentru instalaţii chimice, panouri de comanda, agitatoare cu ax etansate, tuburi gata de a fi instalate, special utilizabile pentru protecţia descãrcãrii de substanţe foarte toxice;
- reactori cu un volum de peste 0,1m cubi (cu excepţia reactorilor emailati cu mai puţin de patru straturi de email);
- schimbatoare de caldura.
3. Componente special modificate:
- maşini pentru umplut şi incapsulat containere cu substanţe chimice foarte toxice;
- echipamente cu combustie interna, avînd camere de ardere a cãror temperatura este mai mare de 1000 grade C sau mai mare de 350 grade C în cazul arderii catalitice, dotate cu echipament pentru tratarea gazelor de ardere;
- dispozitive de evacuare cu debite mai mari 3600 m cubi/h, sau dispozitive de evacuare localã dotate ulterior cu echipament pentru tratarea substanţelor toxice;
- echipamente pentru tratarea apei conţinînd substanţe chimice toxice;
- dispozitive şi componente majore ale acestora pentru avertizarea scaparilor de gaza toxice cu pragul de detectie sub 50 de pãrţi pe miliard;
- echipamente pentru dispozitivele de siguranta ale descarcarilor din instalaţiile sus- menţionate de substanţe toxice.
ANEXA 3
LISTA

de agenţi, echipamente şi tehnologii utilizabile pentru producerea de arme biologice sau cu toxine supuse controlului exporturilor pentru neproliferare
A. 1) Agenţi biologici care pot fi utilizaţi în scopuri militare în vederea producerii de vãtãmãri oamenilor şi daune animalelor şi culturilor agricole.
2) Echipamente special proiectate şi destinate pentru diseminarea agenţilor specificati la pct. 1).
3) Echipamente special proiectate şi destinate pentru detectia şi identificarea agenţilor biologici specificati la pct. 1) şi/sau pentru a facilita lucrul în medii contaminate cu astfel de agenţi biologici.
4) Componente destinate exclusiv pentru echipamentele specificate la pct. 2) şi 3).
5) Biopolimeri speciali destinaţi sau fabricati pentru detectia şi identificarea substanţelor chimice de lupta, a agenţilor specificati la pct 1) şi a culturilor specifice de celule folosite pentru producerea lor.
6) Biocatalizatori pentru decontaminarea şi degradarea substanţelor chimice de lupta şi a sistemelor biologice urmãtoare:
(a) biocatalizatori special proiectati pentru decontaminarea şi degradarea substanţelor chimice de lupta şi a agenţilor specificati la pct.1), rezultaţi din selecţia în laborator sau prin manipulari genetice ale sistemelor biologice;
b) urmãtoarele sisteme biologice: vectori pentru transport, virusuri sau culturi de celule conţinînd informaţia genetica specifica pentru producerea de biocatalizatori specificati la pct.6) (a).
7) Urmãtoarele tehnologii:
(a) tehnologii pentru dezvoltarea, producerea şi utilizarea agenţilor biologici, precum şi a echipamentelor şi componentelor specificate la pct. 1)-4);
(b) tehnologii pentru dezvoltarea, producerea şi utilizarea biopolimerilor şi a culturilor specifice de celule pentru producerea biopolimerilor specificati la pct.5);
(c) tehnologii utilizabile exclusiv pentru încorporarea biocatalizatorilor specificati la pct. 6) (a) în transportoare militare de substanţe sau materiale militare.
B. Echipamente şi tehnologii special proiectate şi destinate exclusiv producerii agenţilor biologici şi materialelor specificate în grupa A pct.1)-6).
1) Echipamente special proiectate sau modificate pentru producerea articolelor specifice în grupa A;
2) Echipamente şi facilitãţi de testare special proiectate şi realizate pentru certificarea, calificarea sau testarea articolelor specificate în grupa A;
3) Tehnologii de producere, chiar dacã echipamentele care utilizeazã aceste tehnologii nu sînt specificate în grupele A sau B;
4) Tehnologii specifice pentru proiectarea subansamblelor de componente, întreţinerea şi reparaţia instalaţiilor complete de producţie chiar dacã componentele acestora nu sînt specificate în grupele A sau B.
ANEXA 4
REGULI

privind controlul exporturilor sensibile relevante pentru rachete
1. Scopul acestor reguli este de a limita riscurile proliferarii nucleare, prin controlul transferurilor care ar putea contribui la sistemele de transportare la tinta a armelor nucleare, altele decît avioanele pilotate. Regulile nu sînt destinate sa afecteze programele naţionale spatiale sau cooperarea internationala în legatura cu asemenea programe, atita timp cît ele nu pot contribui la sistemele de transportare la tinta a armelor nucleare. Aceste reguli, inclusiv lista alãturatã, formeazã baza pentru controlul transferurilor, spre orice destinaţie, în afarã controlului sau jurisdicţiei Guvernului, de echipamente şi tehnologii relevante pentru rachete, ale cãror performanţe privind incarcatura utila şi raza de acţiune depãşesc parametri stabiliţi. Se va manifesta reţinerea în examinarea oricãror transferuri de articole conţinute în lista şi orice asemenea transferuri vor fi analizate de la caz la caz.
2. Lista consta din doua categorii de articole care includ echipamente şi tehnologii. Articolele din prima categorie cuprinse în paragrafele 1 şi 2 ale listei sînt de cea mai mare sensibilitate. Dacã un articol din aceasta categorie este inclus într-un sistem, acel sistem va fi, de asemenea, considerat ca fãcînd parte din prima categorie, cu excepţia cazului în care articolul incorporat nu poate fi separat, detaşat sau duplicat.
Vor fi exercitate reţineri deosebite fata de transferurile de articole din prima categorie şi va exista o puternica prezumţie de a se refuza astfel de transferuri. Pînã la precizãri ulterioare, transferul instalaţiilor de producţie din prima categorie nu va fi autorizat. Transferul altor articole din aceasta categorie va fi autorizat numai în situaţii rare şi în cazul în care: A) Guvernul obţine angajamente obligatorii de la guvern la guvern, cuprinzînd garanţiile guvernului primitor, prevãzute în paragraful 5 al acestor reguli şi B) Guvernul primitor îşi asuma rãspunderea de a lua toate mãsurile necesare pentru a asigura ca articolul este folosit numai în scopul sau final declarat. Decizia de transfer rãmîne la aprecierea unica şi suverana a guvernului tarii exportatoare.
3. La examinarea cererii de transfer pentru articolele din lista, vor fi luati în considerare urmãtorii factori:
A. Preocuparile pentru proliferarea nucleara;
B. Capacitatile şi obiectivele programelor de rachete şi spatiale ale statului primitor;
C. Importanta transferurilor pentru eventuala dezvoltare a sistemelor de transportare la tinta a armelor nucleare, altele decît avioanele pilotate;
D. Aprecierea declaraţiei privind folosirea finala a transferurilor, inclusiv asigurãrile relevante date de statul primitor, menţionate în subparagrafele 5 A şi 5 B;
E. Aplicabilitatea acordurilor multilaterale relevante.
4. Transferul proiectului şi al tehnologiei de producţie direct legatã de oricare din articolele din lista va fi condiţionat de un grad de examinare şi control egal cu acela al echipamentului însuşi.
5. În cazul în care transferul ar putea contribui la un sistem de transportare la tinta a armelor nucleare, Guvernul va autoriza transferurile de articole din lista numai la primirea garanţiilor corespunzãtoare din parte guvernului statului primitor, ca:
A. Articolele vor fi folosite numai în scopul declarat şi aceasta folosire sau articolele respective nu vor fi modificate sau reproduse fãrã consimţãmîntul prealabil al guvernului exportator.
B. Nici articolele şi nici articolele reproduse sau derivatele lor nu vor fi retransferate fãrã consimţãmîntul guvernului exportator.
Lista de echipamente şi tehnologii



1. Introducere
Aceasta lista cuprinde doua categorii de articole, care includ echipamente şi tehnologii. Articolele din prima categorie cuprinse în paragrafele 1 şi 2 ale listei sînt de cea mai mare sensibilitate. Articolele din a doua categorie sînt acele articole din lista care nu fac parte din prima categorie.
2. Definiţii
Pentru scopul acestei liste se vor aplica urmãtoarele definiţii:
a) Termenul tehnologie înseamnã informaţii specifice care sînt necesare pentru dezvoltarea, producerea sau folosirea unui produs. Informaţiile pot lua forma datelor tehnice sau asistenţei tehnice.
b) (1) Dezvoltarea este în legatura cu toate fazele anterioare producţiei de serie cum sînt: proiectare; cercetare-proiectare, analiza-proiectare, conceptie-proiectare; asamblare şi testare prototipuri: planurile producţiei pilot; datele proiectului; procesele de transformare a datelor proiectului într-un produs; configuraţia proiectului; integrarea proiectului; planuri generale.
(2) Producţie înseamnã toate fazele producţiei, cum sînt: tehnologie de producţie; fabricare; integrare; asamblare (montare); inspectare; testare; asigurãri calitative.
(3) Folosire înseamnã: funcţionare; instalare (inclusiv instalare la fata locului); întreţinere ( verificare); reparare; revizie şi renovare; c) (1) Date tehnice pot lua forme ca: planuri, schite, diagrame, modele, formulare, proiecte tehnologice şi specificaţii, manuale şi instrucţiuni scrise sau înregistrãri pe alte mijloace sau procedee cum ar fi discuri, benzi, memorie Rom.
(2) Asistenta tehnica poate lua forme cum sînt: instrucţiuni; calificãri; antrenamente; cunoştinţe de munca; servicii de consulting.
d) Nota: Aceasta definitei a tehnologiei nu include nici tehnologia din domeniul public şi nici cercetarea ştiinţificã fundamentalã.
(1) în domeniul public, asa cum se aplica acestei liste, înseamnã tehnologia care a fost facuta disponibilã fãrã restrictii dupã difuzarea sa ulterioara (Restrictii ale dreptului de autor nu vor schimba tehnologia ca fiind în domeniul public).
(2) Cercetarea ştiinţificã fundamentalã înseamnã activitatea experimentala sau teoreticã angajata în principal sa obţinã noi cunoştinţe despre principiile fundamentale ale fenomenelor şi faptelor observabile şi nu îndreptatã în principal cãtre un scop practic specific sau obiectiv.
e) Termenul facilitatii de producţie înseamnã echipamente şi proiecte/ "Software" speciale integrate în facilitãţile pentru dezvoltarea prototipului sau pentru unul sau mai multe faze ale producţiei de serie.
f) Termenul echipament de producţie înseamnã scule, sabloane, matrite, mandrine, mulaje, stante, armãturi de fixare, echipament de testare, alte maşini şi componente de acest fel, limitate la acele proiecte speciale sau modificãri pentru dezvoltarea prototipului sau pentru una sau mai multe faze ale producţiei de serie.
Categoria I -----------
ART. 1
Sisteme de rachete complete (inclusiv sisteme de rachete balistice, vehicule de lansare spatiale şi rachete de sondare) şi sisteme de vehicule aeriene neprioritate (inclusiv sisteme de rachete croaziera, tinte teleghidate, avioane teleghidate de cercetare) capabile de a purta cel puţin o incarcatura de 500 kg la o raza de acţiune de cel puţin 300 km, precum şi facilitãţile de producţie proiectate special pentru aceste sisteme.
ART. 2
Subsisteme complete folosibile în cadrul sistemelor de la art. 1, precum şi facilitãţile de producţie proiectate special şi echipamentul de protecţie de acest fel, dupã cum urmeazã:
(a) treptele individuale ale rachetei;
(b) vehicule de reintrare în atmosfera şi echipamentul proiectat special pentru acestea, cu excepţia prevederilor din nota (1) de mai jos pentru acele incarcaturi utile proiectate ca nefiind ornamente, dupã cum urmeazã:
(1) Scuturi calde şi componente pentru acestea, fabricate din materiale ceramice sau ablative;
(2) Scuturi calde şi componente pentru acestea fabricate din materiale cu capacitate ridicatã la caldura;
(3) Echipament electronic special, proiectat sau modificat pentru vehicule de reintrare în atmosfera.
(c) motoare de racheta cu combustibil lichid sau solid, avînd o capacitate de propulsie totalã de 2,5 X 10(5) lb/sec. sau mai mare, cu excepţia celor prevãzute în nota (1) de mai jos, pentru acelea proiectate special sau modificate pentru corecţia orbitala a satelitilor;
(d) seturi de ghidare capabile de realizarea sistemului de precizie (CEP) de 10 km sau mai puţin, la o raza de acţiune de 300 km, cu excepţia prevederii din nota (1) de mai jos pentru acelea proiectate pentru rachetele cu raza de acţiune sub 300 km sau avioane pilotate;
(e) vectori de control al reactie, cu excepţia prevederilor notei (1) de mai jos pentru aceia proiectati pentru sistemele de racheta cu raza de acţiune sub 300 km;
(f) mecanisme de siguranta, armare, fuziune şi declansare a focosului, cu excepţia prevederilor din nota (1) de mai jos pentru acelea proiectate pentru sisteme altele decît cele din art. 1.
NOTE LA ARTICOLUL 2:
(1) Excepţiile din paragrafele (b), (c), (d), (e) şi (f) de mai sus pot fi tratate ca fiind din a doua categorie, dacã subsistemul este exploatat sub rezerva declaraţiilor privind folosirea finala şi a limitelor cantitative corespunzãtoare pentru exceptarea declaraţie privind folosirea finala de mai sus.
(2) CEP (cercul probabilitatilor egale) este o mãsura a preciziei; raza cercului centrata pe tinta, la o raza de acţiune specifica, în care 50% din incarcatura duce la impact.
Categoria a II-a
----------------
ART. 3 Componentele de propulsie şi echipamentul folosibil în sistemele de la art. 1, precum şi facilitãţile de producţie proiectate special pentru aceasta, dupã cum urmeazã:
(a) Motoarele turbojet uşoare şi turbofan (inclusiv amestecul turbo al motoarelor), care sînt mici şi eficiente energetic.
(b) Motoarele "ramjet" sau "scramjet", inclusiv schema combustiei regulate, şi echipamentul de producţie special proiectat pentru acestea.
(c) Carcasele motorului racheta şi echipamentul de producţie special proiectat pentru acestea.
(d) Mecanismele treptei şi echipamentul de producţie special proiectat pentru aceasta.
(e) Sistemele de control ale combustibilului lichid şi componentele acestora, proiectate special sa funcţioneze în mediu de vibratii mai mari de 12 g rms între 20 Hz şi 2000 Hz inclusiv:
(1) Servovalvele proiectate pentru alimentare cu 24 litri pe minut sau mai mult la o presiune de 250 bari şi avînd suprafata alimentarii de contact facuta 90% sau mai mult din tantal, titan, sau zirconiu, fie separat sau combinat, cu excepţia cînd astfel de suprafeţe sînt fãcute din materiale conţinînd mai mult de 97% sau mai puţin de 99,7% titan.
(2) Pompe (cu excepţia pompelor de vid) avînd toatã suprafata de umplere de contact facuta din 90% sau mai mult din tantal, titan sau zirconiu, fie separate sau combinat, cu excepţia cînd astfel de suprafeţe sînt fãcute din materiale conţinînd 97% şi mai puţin de 99,7% titan.
NOTE LA ARTICOLUL 3:
(1) Motoarele de la art. 3 (a) pot fi exportate ca parte a unui avion pilotat sau în cantitãţi adecvate pentru înlocuirea de pãrţi ale avionului pilotat.
(2) Sistemele de la art. 3 (e) şi componente pot fi exportate ca pãrţi ale unui satelit.
ART. 4
Combustibili şi componenţi chimici pentru combustibili dupã cum urmeazã:
(a) Substanţe de propulsie:
(1) Hidrazina cu o concentraţie mai mare de 70%;
(2) Dimetilhidrazina asimetrica (UDMH);
(3) Perclorat de amoniu sferic cu particule de diametru mai mic de 500 microni;
(4) Aluminiu pulbere sferic cu particule de diametru uniform mai mic de 500 microni şi conţinut de aluminiu de 97% şi mai mare;
(5) Combustibil metalic în particule mai mici de 500 microni, fie sferic, atomizat, sferoidal, solzos sau pamintiu, constind din 97% sau mai mult din urmãtoarele: zicroniu, titan, uraniu, tungsten, bor, zinc şi aliaje ale acestora, magneziu; Misch metal;
(6) Nitroamine (Ciclotetrametilen-tetranitramina HMX ), ciclotetrametilen- trinitramina (RDX), cînd sînt folosite cu substanţe propulsive.
(b) Substanţe polimerice:
(1) Polibutadiena cu terminatii carboxi (CTPB);
(2) Polibutadiena cu terminatii hidroxi (HTPB);
(c) Componente de rulat propulsate, inclusiv "molded glue", şi propulsanti cu grupãri nitro şi aluminiu cu un conţinut mai mare de 5%;
(d) Alţi combustibili cu inalta densitate energetica precum bor viscos, avînd o densitate energetica de 40 X 10/6 jouli /kg sau mai mare.
ART. 5
Tehnologia de producţie sau echipamentul special de producţie proiectat sau modificat pentru producerea, manevrarea, combinarea, conservarea, transportarea, presarea şi acceptarea de testare a propulsorilor lichizi sau solizi şi a componentilor propulsarilor asa cum se descriu în art. 4.
ART. 6
Echipament, date tehnice şi procedee pentru producţia de componente structurale folosite în sistemele din art. 1 şi componente special proiectate şi accesorii şi softuri special proiectate pentru acestea, dupã cum urmeazã:
(a) maşini cu bobinaj spiralat la care miscarea de poziţie, impachetarea şi spirele bobinajului sînt programate şi coordonate în trei sau mai multe axe, special destinate la fabricarea structurilor compozite sau laminate din materiale fibroase şi filamentare şi coordonarea şi programarea controalelor;
(b) maşini de scris la care miscarile de pozitionare, tastatura şi hirtia sînt coordonate şi programate în doua sau mai multe axe, special destinate pentru fabricarea de compoziţie de cadre şi structuri de rachete;
(c) maşini de impletit, inclusiv adaptari şi garnituri modificate pentru croit, impletit, fibre pentru fabricarea de structuri compozite, cu excepţia maşinilor textile care nu au fost modificate pentru utilizarea finala de mai sus
(d) echipament special proiectat sau adaptat pentru producţia de materiale fibroase sau filamentare, dupã cum urmeazã:
(1) Echipament pentru transformarea fibrelor polimerice (precum poliacrilonitril, mãtase artificiala sau policarbosilan), inclusiv asigurarea specialã pentru a întinde fibrele în timpul încãlzirii;
(2) Echipament pentru depozitarea vaporilor elementelor sau componentelor ori substraturilor filamentare incalzite şi
(3) Echipament pentru storcator al ceramicilor refractare ( pentru oxid de aluminiu).
(e) echipament special proiectat sau adaptat pentru tratarea specialã a suprafeţelor fibroase sau pentru producerea celor stabilite dinainte.
NOTA:
Echipamentul cuprins în acest subarticol include, dar nu este limitat la: rulouri, targi de tensiune, echipament de îmbrãcãminte, echipament de tãiat şi clichete de matrita;
(f) date tehnice (inclusiv condiţii de producere) şi procedee de reglare a temperaturii, presiunii sau atmosferei în autoclave cînd sînt folosite pentru producţia de componente sau pãrţi de componente.
NOTA LA ARTICOLUL 6:
Componentele şi accesoriile special proiectate sau adaptate pentru maşini acoperite de aceste elemente includ, dar nu se limiteazã la: tipare, mandrine, matrite, armãturi şi scule pentru realizarea, presarea, tratarea, transportarea, fixarea şi sinterizarea structurilor compozite, laminate şi fabricate din acestea.
ART. 7
Depunerea pirolitica, echipamentul şi tehnologia de densificare, dupã cum urmeazã:
(a) Tehnologia de producere a materialelor derivate pirolitic formate dupã sabloane, sau alte substraturi din gaze care se descompun la temperaturi între 1300 grade C - 2900 grade C şi presiuni de la 1 mm coloana de mercur la 150 mm coloana de mercur (inclusiv tehnologii pentru compozitia gazelor precursoare, etape ale desfãşurãrii acestora şi orarele de control a proceselor şi parametrilor);
(b) Ajutaje speciale proiectate pentru procesele de mai sus;
(c) Echipamentul şi controalele proceselor, precum şi softuri special destinate pentru acestea, special destinate pentru densificarea şi piroliza componentelor structurale a ajutajelor de racheta şi tipurilor vehiculelor de reintrare în spaţiu.
ART. 8
Materiale structurale folosite în cadrul sistemelor la art. 1, dupã cum urmeazã:
(a) Structuri compozite, laminate şi lucrate pentru acestea, inclusiv rasini fibroase impregnate şi fibre metalice folosite pentru acestea, special destinate pentru folosirea în sistemele de la art. 1 şi subsistemele de la art. 2 fãcute fie cu matrici organice, fie metalice, folosind fibre sau filamente întãrite, avînd tensiunea specifica mai mare de 7,62x10 (4) m (3x10(6) inci) şi un modul specific mai mare de 3,18x10(6) m (1,25x10(8) inci);
(b) Materiale restaurate pirolitic (de exemplu carbon-carbon) special destinate sistemelor de rachete;
(c) Grafite fibroase artificiale pentru ajutaje de rachete şi tipuri de vehicule de reintrare în spaţiu avînd toate urmãtoarele caracteristici:
(1) Densitatea masei de 1,79 ori mai mare (masurata la 293 grade Kelvin);
(2) Rezistenta de întindere la rupere de 0,7% sau mai mare (masurata la temperatura de 293 grade Kelvin).
(3) Coeficientul de dilatare la caldura de 2,75x 10(-6) sau mai mic pe grad (în intervalul 293 Kelvin la 1.255 grade Kelvin).
(d) Materiale compozite ceramice special destinate pentru folosirea în radarele rachetelor.
ART. 9
Compasuri, giroscoape, accelerometre şi echipament inertial şi softuri special proiectate pentru acestea şi componente special destinate pentru acestea folosibile în sistemele din art. 1, dupã cum urmeazã:
(a) Sisteme instrumentale integrate de zbor care includ girostabilizatori sau piloti automati şi softuri integrate pentru acestea, special proiectate sau modificate pentru folosirea în sistemele din art. 1;
(b) Giro-astro compasuri şi alte elemente care schimba poziţia sau orientarea prin modalitãţi ale sincronizarii automate fata de corpurile ceresti;
(c) Accelerometre cu o sensibilitate de 0,005 g sau mai mica sau o eroare liniara cuprinsã între 0,25% din intreaga scala sau ambele, care sînt destinate pentru folosirea în sistemele de navigaţie inertiale sau în sistemele de dirijare de toate tipurile;
(d) Giro cu un grad de libertate directional (grad de decizie) mai mic de 0,5 grade ("1 sigma sau rms) pe ora, în mediu cu 1 g;
(e) Accelerometre continue care utilizeazã xerox sau tehnica de balans sau giro, ambele destinate functionarii la un nivel de accelerare mai mare de 100 g;
(f) Sistemele inertiale sau alte echipamente utilizînd accelerometre descrise de cãtre subarticolele (c) şi (e) de mai sus sau giro descrise de subelementele (d) ori (e) de mai sus, şi sisteme care incorporeaza astfel de echipamente, special destinate softurilor integrate din acestea;
(g) Echipamente special destinate testarii şi calibrarii celor de mai sus;
(h) Echipamente special destinate pentru producţia celor de mai sus, inclusiv urmãtoarele:
(1) Pentru echipamentul inelar al girolaserului, echipamentul urmãtor utilizat pentru caracterizarea oglinzilor, avînd acuratetea foarte buna:
(i) Scatterometru rectiliniu (10 ppm)
(ii) Scatterometru polar (10 ppm)
(iii) Reflectometru (50 ppm)
(iv) Profilometru (5 Angstromi).
(2) Pentru astfel de echipament inertial:
(i) Tester unitar de mãsura inertial (I.M.U. Module)
(ii) "Tester platforma I.M.U."
(iii) Dispozitiv de fixare I.M.U.
(iv) Dispozitiv de fixare a platformei de balans I.M.U.
(v) Statie test de acord giro
(vi) Statie de balans dinamic giro
(vii) Statie de testare motor/cursa giro
(viii) Statie de evacuare şi alimentare giro
(ix) Dispozitiv de fixare centrifugal pentru giro
(x) Statie accelerometru axe
(xi) Statie testare accelerometru.
NOTA LA ARTICOLUL 9:
Articolele (a) pînã la (f) pot fi exportate ca pãrţi ale unui avion pilotat sau satelit sau drept cantitãţi exacte pentru înlocuirea pãrţilor pentru un avion pilotat.
ART. 10
Sisteme de control zbor folosibile în sistemele de la art. 1 dupã cum urmeazã, precum şi echipament de testare, calibrate, special destinate pentru acestea:
(a) Sisteme de control zbor hidraulice, mecanice, electro-optice sau electromecanice, special destinate sau modificate pentru utilizarea în sistemele de la art. 1;
(b) Echipament de control al atitudinii destinate sau modificate pentru utilizarea în sistemele de la art. 1;
(c) Proiect tehnologic pentru integrarea fuselajului vehiculului aerian, sistemul de propulsie şi ridicarea şi controlul suprafeţelor pentru optimizarea performantelor aerodinamice, în totalitate, pentru regimul de zbor al unui vehicul aerian nepilotat;
(d) Proiect tehnologic pentru integrarea controlului de zbor, dirijarii şi datelor de propulsie într-un sistem de zbor, pentru optimizarea traiectoriei unui sistem de racheta.
NOTA LA ARTICOLUL 10:
Articolele (a) şi (b) pot fi exportate ca pãrţi ale unui avion sau satelit, sau în cantitãţi exacte pentru înlocuirea pãrţilor pentru un avion pilotat.
ART. 11
Echipamentele de aviatie special proiectate sau modificate pentru folosirea în vehicule aeriene nepilotate sau sisteme de rachete şi softuri şi componentele special destinate pentru acestea, folosite în sistemele de la art. 1 inclusiv, dar nu limitate la aceasta categorie, cum sînt:
(a) Sisteme radar şi laser radar, inclusiv altimetre;
(b) Senzori pasivi pentru determinarea comportãrii la diferite surse electromagnetice (echipament de aflare a direcţiei) sau a caracteristicilor terenului;
(c) Echipament special destinat pentru integrarea în timp real, folosit în navigaţie, pentru captarea informaţiilor rezultate din surse externe;
(d) Ansambluri electronice şi componente special destinate pentru uzul militar, incorporind oricare din urmãtoarele:
1. Suportii structurali integrali, special destinaţi;
2. Tehnici pentru transferul de caldura;
3. Durificarea la radiatii;
4. Proiecte pentru operaţiuni sigure pe termen scurt la temperaturi mai mari de 125 grade.
(e) Proiecte tehnologice pentru protecţia subsistemelor de aviatie şi electrice impotriva impulsului electromagnetic (EMP) şi a interferentei electromagnetice (EMI) cauzate de surse externe, dupã cum urmeazã:
(1) Tehnologie pentru proiecte de sisteme de protecţie;
(2) Tehnologie pentru configuraţia proiectelor de circuite electrice întãrite şi subsisteme;
(3) Determinarea criteriilor de durificare pentru cele de mai sus.
NOTA LA ARTICOLUL 11:
(1) Echipamentele de la art. 11 pot fi exportate ca pãrţi ale unui avion pilotat sau sateliti şi în cantitãţi precise pentru înlocuirea de pãrţi dintr-un avion pilotat.
(2) Exemple de echipamente incluse în aceste articole :
- echipament de trasare a hartilor de teren;
- echipament de trasare harti cu scheme şi corelari (atît digitale cît şi analogice);
- echipament Doppler pentru radare de navigaţie;
- echipament pentru interferometre pasive;
- echipament pentru senzori de imagine (atît active cît şi pasive).
ART. 12
Echipament de sprijin terestru şi de lansare şi facilitãţi utilizate pentru sistemele de la art. 1, dupã cum urmeazã:
(a) Aparate şi dispozitive special proiectate sau modificate pentru asigurare, control, activare şi lansare de sisteme de la art. 1;
(b) Vehicule militare special proiectate sau modificate pentru asigurare, control şi lansare de sisteme de la art. 1;
(c) Gravitometre, gravitoradiometre şi componente special destinate pentru acestea, proiectate sau modificate pentru folosirea în aeronautica şi marina, avînd o claritate statica sau funcţionalã de un miligal sau mai mare, cu un timp de afişare a masuratorii de doua minute sau mai mic;
(d) Echipament telemetric şi telecontrol potrivit pentru folosirea în vehicule aeriene nepilotate sau sisteme de rachete;
(e) Sisteme de sincronizare (reglare) precise:
(1) Sisteme de reglare care folosesc un translator instalat pe sistemul racheta sau vehicul aerian nepilotat în conexiune fie cu repere de suprafata sau aeriene sau cu sisteme de navigaţie prin satelit, care sa asigure mãsurãtorile în timp real a poziţiei de zbor şi a presiunii;
(2) Sisteme "Software" care prelucreaza date înregistrate pentru determinarea poziţiei vehiculului.
ART. 13
Calculatoare analogice, digitale sau analizatori digitali diferentiali, special proiectati sau modificati pentru folosirea în vehicule aeriene sau sisteme de rachete, şi folosibile în sistemele de la art.1, avînd unul din urmãtoarele caracteristici:
(a) Posibilitate de funcţionare continua la temperaturi între -45 grade C şi 55 grade C;
(b) Echipament ranforsabil sau rezistent la radiatii şi capabil sa întruneascã cerinţe militare pentru folosirea în echipamente de protecţie;
(c) Modificat pentru folosire militarã.
NOTA LA ARTICOLUL 13:
Echipamentele de la art. 13 pot fi exportate ca pãrţi ale unui avion pilotat sau satelit şi în cantitãţi fixe pentru înlocuirea de pãrţi dintr-un avion pilotat.
ART. 14
Convertori analogici şi digitali, alţii decît voltmetri digitali sau contoare, folosibile în sistemele de la art. 1 şi avînd oricare din urmãtoarele caracteristici: posibilitatea de funcţionare continua la temperaturi între -45 grade C şi 55 grade C proiectate sa întruneascã caracteristici militare pentru echipament ranforsabil sau modificat pentru utilizãri militare; destinaţi pentru a fi rezistenti la radiatii, dupã cum urmeazã:
(a) Convertori de alimentare electrici analogici sau digitali avînd oricare din urmãtoarele caracteristici:
(1) O viteza de conversie mai mare de 200.000 de conversii complete pe secunda;
(2) O acuratete mai mare de 1 parte în mai mult de 10.000 de conversii complete, peste curba de temperatura specificatã în funcţionare;
(3) O valoare de afişare de 1x10(8) sau mai mare (derivata de la numãrul conversiilor complete pe secunda, delimitat prin acuratete).
(b) Convertori analogici şi digitali cu microcircuite avînd urmãtoarele doua caracteristici:
(1) Un timp maxim de conversie, cu maxima rezoluţie, de mai puţin de 20 microsecunde;
(2) O viteza de non-linearitate mai mare de 0,025% din intreaga scala peste cursa de temperatura specificatã în funcţionare.
ART. 15
Facilitãţi de testare şi echipament folosibil pentru sistemele de la art. 1, dupã cum urmeazã:
(a) Echipament de testare a vibratiilor care foloseşte tehnici de control digital şi echipamente şi softuri pentru acesta, capabil de o forta de împãrţire de 100 KN (22,500 lb) sau mai mare;
(b) Tunele supersonice (între 1,4 la 5 Mach), hipersonice (între 5 la 15 Mach) şi superrapide (peste 15 Mach), cu excepţia celor special destinate pentru scopuri educaţionale şi avînd o secţiune interna de mai puţin de 25 cm (10 inci);
(c) Bancuri de testare cu capacitate realã de manevrare a combustibilului de rachete, solid sau lichid, mai mare de 20.00 lb şi capabile sa masoare cele trei componente ale presiunii centrice.
NOTA LA ARTICOLUL 15 (a):
Termenul "control digital" se referã la echipamentul ale cãrui funcţiuni sînt, parţial sau în întregime, controlate automat prin semnale electrice comandate şi codificate digital.
ART. 16
Softuri special destinate sau softuri special destinate şi conexate cu calculatoare analogice sau hibride, pentru modelare, simulare, sau proiecte de integrare a sistemelor de rachete şi vehicule aeriene nepilotate, folosibile pentru sistemele de la art. 1.
ART. 17
Tehnologie, materiale şi dispozitive pentru reducerea distantei de observare, precum: reflectori radar, semnale optice, infrarosii şi acustice (de exemplu: tehnologie Stealth) pentru aplicabilitate în sisteme de rachete şi vehicule aeriene nepilotate şi folosibile în sistemele de la art. 1, de exemplu:
(a) Materiale structurale şi de camuflaj - special destinate pentru reducerea reflectivitatii radar;
(b) Material de camuflaj optic, inclusiv vopsele, special destinate şi imbinate pentru reducerea reflexiei optice sau emisiei, cu excepţia cazurilor cînd sînt utilizate pentru folosirea controlului termic al satelitilor.
ART. 18
Tehnologie şi dispozitive speciale destinate pentru folosirea în protecţia sistemelor de rachete şi vehiculelor aeriene nepilotate impotriva efectelor nucleare (de exemplu: impulsul electromagnetic (EMP), razele X; efectul termic, unda de soc) şi folosibile pentru sistemele de la art. 1, de exemplu:
(a) Microcircuite şi detectori destinaţi sa reziste la radiatii dupã cum urmeazã:
(1) Doza neutronica de 1x10(12) neutroni/cm patrat (la o singura expunere);
(2) Debitul dozei de radiatii gama de 1x10(9) rad/sec.;
(3) Doza totalã de 1,500 rad (la o singura expunere).
(b) Cupole pentru echipamentul radar proiectate sa reziste la un soc termic combinat mai mare de 100 cal./cm patrat, combinat cu o presiune mai mare de 7 pounds pe inch patrat.
NOTA LA ARTICOLUL 18 (a):
Un microcircuit este definit ca un mecanism în care un numãr de elemente de circuit active şi pasive sînt considerate ca indivizibil asociate sau în cadrul unei structuri continue pentru asigurarea functionarii circuitului.
------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016