Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.936 din 23 aprilie 2007  pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea procedurii destinatiei finale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4.936 din 23 aprilie 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea procedurii destinatiei finale

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR - AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA - AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 7 mai 2007
ORDIN nr. 4.936 din 23 aprilie 2007
pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea procedurii destinaţiei finale
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANŢELOR - AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ - AUTORITATEA NAŢIONALÃ A VÃMILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 7 mai 2007


În temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.552/2006 privind reorganizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale a Vãmilor,
având în vedere prevederile art. 291-300 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificãrile ulterioare,
în conformitate cu dispoziţiile art. 235 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 707/2006 ,

vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele tehnice privind aplicarea procedurii destinaţiei finale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã,
Gelu Ştefan Diaconu

Bucureşti, 23 aprilie 2007.
Nr. 4.936.


ANEXÃ

NORME TEHNICE
privind aplicarea procedurii destinaţiei finale

ART. 1
(1) Prezentele norme reglementeazã aplicarea procedurii tratamentului tarifar favorabil în condiţiile art. 292 alin. 2 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 .
(2) Cererea scrisã pentru acordarea tratamentului tarifar favorabil în cazul mãrfurilor utilizate conform unei destinaţii finale admise se întocmeşte potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 67 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 şi se depune de declarant la direcţia regionalã vamalã în a cãrei razã teritorialã de competenţã are loc prima operaţiune de atribuire a destinaţiei finale.
(3) Atunci când existã mai multe locuri de atribuire a destinaţiei finale, cererea se depune la direcţia regionalã vamalã în a cãrei razã de competenţã teritorialã titularul deţine contabilitatea principalã şi unde are loc o parte a operaţiunilor de atribuire a destinaţiei finale.
(4) Importatorul care urmeazã sã revândã mãrfurile în aceeaşi stare în cadrul unei operaţiuni de transfer depune cererea la direcţia regionalã vamalã în a cãrei razã teritorialã de competenţã îşi ţine evidenţele contabile.
ART. 2
(1) Direcţia regionalã vamalã elibereazã autorizaţia de utilizare a procedurii destinaţiei finale, în condiţiile art. 293 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 67 la acelaşi act normativ, şi pãstreazã o copie a acesteia.
(2) Autorizaţia poate fi eliberatã pentru mai multe operaţiuni.
(3) Autorizaţia intrã în vigoare la data emiterii sau la altã datã stabilitã în autorizaţie.
(4) Atunci când existã mai multe locuri de atribuire a destinaţiei finale, direcţia regionalã vamalã care a emis autorizaţia transmite o copie birourilor vamale înscrise în aceasta.
(5) Prin autorizaţie se stabilesc:
a) biroul sau, dupã caz, birourile vamale la care sunt depuse declaraţiile vamale sau declaraţiile recapitulative;
b) biroul de control care exercitã supravegherea vamalã şi verificã dacã mãrfurile sunt utilizate integral în conformitate cu destinaţia finalã.
(6) Biroul de control este cel în a cãrei razã teritorialã de competenţã este ţinutã evidenţa regimului şi unde mãrfurile primesc destinaţia finalã. În cazul în care existã mai multe locuri de atribuire succesivã a destinaţiei finale, biroul de control este cel în a cãrui razã teritorialã de competenţã este ţinutã evidenţa regimului şi unde mãrfurile primesc parţial destinaţia finalã.
ART. 3
(1) Atunci când cererea de autorizare se depune conform art. 292 alin. (3) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 , aplicarea procedurii destinaţiei finale direct pe declaraţia vamalã se efectueazã în urmãtoarele cazuri:
a) pentru operatorii economici ocazionali, care realizeazã un numãr redus de operaţiuni şi solicitã tratamentul tarifar condiţionat de destinaţia finalã sau care beneficiazã de acest tratament pentru cantitãţi şi/sau valori limitate;
b) pentru operatorii economici care nu au depus cererea în timp util, dar se obligã sã regularizeze situaţia în cel mai scurt timp prin depunerea unei cereri de autorizare.
(2) Utilizarea procedurii simplificate prevãzute la alin. (1) se permite numai atunci când biroul de plasare sub regim este acelaşi cu biroul în a cãrui razã teritorialã de competenţã mãrfurile primesc destinaţia finalã.
(3) Procedura simplificatã se permite numai operatorilor economici care folosesc ei înşişi mãrfurile conform destinaţiei finale.
ART. 4
(1) Titularul de autorizaţie este obligat ca, în momentul îndeplinirii formalitãţilor vamale, sã înscrie în rubrica 44 a declaraţiei vamale referinţele cu privire la autorizaţie. Atunci când titularul depune o declaraţie complementarã globalã, se utilizeazã rubrica liberã de pe cea de-a doua filã.
(2) Titularul depune o copie a autorizaţiei în cazul în care efectueazã pentru prima oarã o astfel de operaţiune sau/şi operaţiunea se efectueazã printr-un birou vamal care nu se aflã în raza de competenţã teritorialã a direcţiei regionale vamale la care s-a depus cererea de autorizare.
ART. 5
(1) Înainte de emiterea primei autorizaţii, biroul de control trebuie sã aprobe modul în care sunt organizate evidenţele titularului, care este obligat sã le punã la dispoziţie în orice moment.
(2) Evidenţele primare care se înscriu de titulari în evidenţe sunt prevãzute în anexa la prezentele norme tehnice. Emitentul autorizaţiei decide, în funcţie de tipul operaţiunii derulate, care elemente suplimentare se înscriu în evidenţe.
(3) Autoritatea vamalã emitentã a autorizaţiei poate aproba ca evidenţele contabile ale operatorului sã ţinã locul evidenţelor prevãzute la alin. (2).
(4) Titularul autorizaţiei este obligat sã dovedeascã, în toate cazurile, cã mãrfurile au primit destinaţia finalã declaratã sau cã acestea au fost transferate altui operator care a preluat obligaţiile care decurg din atribuirea destinaţiei finale.
ART. 6
(1) Mãrfurile trebuie sã primeascã destinaţia finalã prevãzutã de reglementãrile care instituie tratamentul tarifar favorabil pânã la expirarea termenului înscris în autorizaţie la rubrica 13.
(2) Termenul prevãzut la alin. (1) se stabileşte în funcţie de circumstanţele procesului de montaj, transformare sau utilizare, începând cu data primirii mãrfurilor de operator, şi poate fi prelungit la cererea titularului.
(3) Prelungirea termenului de atribuire a destinaţiei finale nu constituie o extensie a termenului de valabilitate a autorizaţiei, care trebuie sã fie în vigoare la data prelungirii.
ART. 7
(1) Autorizaţia se revocã atunci când titularul nu respectã obligaţia de utilizare a mãrfurilor conform destinaţiei finale, în termenul şi condiţiile prevãzute de reglementãrile vamale.
(2) Revocarea se face în scris, motivat, indicându-se obligaţiile care nu au fost respectate de titularul autorizaţiei.
(3) Revocarea autorizaţiei nu are efect retroactiv şi, în consecinţã, pentru mãrfurile care în momentul revocãrii nu au fost deja utilizate conform destinaţiei finale se datoreazã drepturile de import corespunzãtoare.
ART. 8
(1) Autorizaţia se anuleazã atunci când în mod cumulativ:
a) a fost emisã pe baza unor informaţii incomplete sau incorecte;
b) informaţiile, dacã ar fi fost prezentate autoritãţii vamale în momentul depunerii cererii de autorizare, ar fi condus la refuzul autorizãrii;
c) solicitantul ştia cã informaţiile sunt incomplete sau incorecte.
(2) Anularea se face în scris indicându-se motivele care au determinat aceastã decizie.
(3) Anularea autorizaţiei are ca efect datorarea drepturilor de import corespunzãtoare care ar fi fost achitate dacã taxa vamalã redusã sau zero nu ar fi fost solicitatã.
ART. 9
(1) Procedura destinaţiei finale se încheie atunci când mãrfurile au fost utilizate în totalitate conform destinaţiei finale declarate.
(2) Dupã încheierea procedurii, mãrfurile ies de sub supravegherea vamalã, iar titularul de autorizaţie poate sã dispunã liber de acestea potrivit art. 300 alin. 1 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 .
(3) Titularul este obligat sã înscrie în contabilitate data exactã la care mãrfurile au primit destinaţia finalã, fãrã alte formalitãţi, astfel încât sã permitã autoritãţii vamale sã constate cã mãrfurile au primit destinaţia finalã declaratã.
ART. 10
(1) Deşeurile şi resturile rezultate din procesul de prelucrare sau transformare se considerã, potrivit art. 300 alin. 2 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 , ca mãrfuri care au primit destinaţia finalã şi nu se datoreazã drepturi de import pentru acestea.
(2) Atunci când din fabricarea produsului finit rezultã produse intermediare, distincte de produsele principale şi de deşeuri, titularul este obligat ca în cererea de autorizare sã înscrie rata de randament.
(3) În cazul în care existã suspiciuni cu privire la informaţiile privind rata de randament, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor are dreptul sã verifice corectitudinea acestora.
(4) În cazul operaţiunilor de montaj nu este necesarã înscrierea ratei de randament.
ART. 11
(1) Atunci când nu poate utiliza mãrfurile conform destinaţiei finale declarate, operatorul este obligat sã informeze biroul de control care verificã temeinicia şi legalitatea motivelor invocate.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1) se datoreazã drepturile de import pe care ar fi trebuit sã le achite operatorul dacã nu ar fi solicitat acordarea tratamentului favorabil.
(3) Datoria vamalã se naşte în momentul în care autoritatea vamalã a permis operatorului sã utilizeze mãrfurile în alt scop decât cel iniţial declarat şi nu la data eliberãrii autorizaţiei privind destinaţia finalã potrivit art. 299 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 .
ART. 12
(1) Mãrfurile aflate iniţial în liberã circulaţie cu exonerare de drepturi de import, condiţionate de destinaţia finalã, care nu au fost utilizate potrivit destinaţiei declarate, nu pot fi plasate sub regim de perfecţionare pasivã, potrivit art. 146 alin. (1) a doua liniuţã din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar.
(2) Restricţia prevãzutã la alin. (1) nu se aplicã mãrfurilor care au beneficiat de preferinţe sub forma unei reduceri de drepturi de import.
ART. 13
Anexa face parte integrantã din prezentele norme tehnice.


ANEXÃ
la normele tehnice

DATELE
care se înscriu de titular în evidenţele sale

I. Elemente primare
1. Data primirii mãrfurilor în magazie
2. Descriere tehnicã
3. Codul tarifar sub care au fost declarate mãrfurile
4. Originea, greutatea, valoarea
5. Numele, adresa furnizorului şi referinţe la factura emisã de acesta
6. Numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale cu care mãrfurile au fost puse în liberã circulaţie şi numele biroului vamal.

II. Elemente suplimentare
1. Locul stocãrii mãrfurilor care nu au fost încã utilizate
2. Data transferului, numele, adresa cesionarului şi referinţe la facturã şi, când este vorba de transferuri cu destinaţia în alt stat membru, referinţe la exemplarul de control T5 eliberat cu aceastã ocazie
3. Datele necesare pentru a se constata modul în care au fost utilizate şi data utilizãrii
4. În cazul transferului efectuat pe teritoriul naţional toate facturile şi documentele referitoare la mãrfurile în cauzã, care nu au primit încã destinaţia declaratã, trebuie sã conţinã urmãtoarea menţiune: "Mãrfuri importate, declarate sub codul tarifar ........., declaraţia vamalã nr. ........., depusã la Biroul vamal ........, şi nu pot fi utilizate decât în condiţiile prevãzute de Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 (art. 291-300)".


-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016