Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.653 din 2 iulie 2008  pentru aprobarea Metodologiei privind recrutarea, selectia, incadrarea si evaluarea lectorilor romani care urmeaza sa predea cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 4.653 din 2 iulie 2008 pentru aprobarea Metodologiei privind recrutarea, selectia, incadrarea si evaluarea lectorilor romani care urmeaza sa predea cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 553 din 22 iulie 2008

În conformitate cu dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 261/2008 privind înfiinţarea de lectorate de limba românã, acordarea indemnizaţiilor şi a altor sume lunare pentru lectorii români care predau cursuri de limbã, literaturã şi civilizaţie româneascã la universitãţi din strãinãtate,
în conformitate cu dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 34/1999 privind înfiinţarea Institutului Limbii Române, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi înfiinţarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind recrutarea, selecţia, încadrarea şi evaluarea lectorilor români care urmeazã sã predea cursuri de limbã, culturã şi civilizaţie româneascã la universitãţi din strãinãtate, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 4.547/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfãşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de lectori români în strãinãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 6 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Institutul Limbii Române va duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Bucureşti, 2 iulie 2008.
Nr. 4.653.


ANEXĂ

METODOLOGIA
privind recrutarea, selecţia, încadrarea şi evaluarea lectorilor
români care urmeazã sã predea cursuri de limbã, culturã şi
civilizaţie româneascã la universitãţi din strãinãtate


CAP. I
Lectorii de limba românã

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Termenul lector de limba românã are semnificaţia de cadru didactic numit prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului, în urma concursului organizat de Institutul Limbii Române, sã predea limba, cultura şi civilizaţia româneascã la universitãţile din strãinãtate, ca urmare a prevederilor acordurilor interguvernamentale, programelor de punere în aplicare a înţelegerilor interguvernamentale sau a protocoalelor interinstituţionale.

SECŢIUNEA a 2-a
Drepturile lectorilor de limba românã

ART. 2
Lectorii de limba românã au urmãtoarele drepturi:
a) dreptul la plata unei indemnizaţii lunare impozabile, a unei sume lunare neimpozabile pentru cheltuieli curente, pe durata de deplasare prevãzutã în ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului de numire pe post, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
b) dreptul la plata, anual, a unui transport internaţional dus-întors, conform legislaţiei în vigoare;
c) dreptul la un paşaport de serviciu, conform legislaţiei în vigoare;
d) dreptul la manuale, cãrţi, periodice de specialitate pe care Institutul Limbii Române le contracteazã pentru universitãţile strãine partenere, precum şi la alte materiale didactice de suport;
e) dreptul de a participa la acţiunile pentru promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti organizate de Institutul Limbii Române;
f) dreptul de a primi de la Institutul Limbii Române, la începutul fiecãrui an universitar, un exemplar în original al ordinului ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului prin care sunt numiţi pe post;
g) dreptul sã participe la acţiunile organizate de Institutul Limbii Române;
h) dreptul la informare şi consultare;
i) dreptul la egalitatea de şanse şi de tratament;
j) dreptul de a adresa petiţii individuale privind încãlcarea drepturilor legale;
k) dreptul de a i se asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal.
NOTĂ: Institutul Limbii Române poate furniza informaţii despre lectorii români legate de activitãţile profesionale ale acestora şi instituţiile de resort cu care colaboreazã pe perioada mandatului.

SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile lectorilor de limba românã

ART. 3
Lectorii de limba românã vor transmite, în original, ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului de numire pe post Serviciului personal de la instituţiile de învãţãmânt româneşti unde sunt angajaţi cu contract de muncã pe duratã nedeterminatã.
ART. 4
Lectorii de limba românã au obligaţia sã transmitã Institutului Limbii Române datele contului bancar pentru efectuarea plãţilor.
ART. 5
Lectorii de limba românã au obligaţia sã transmitã Institutului Limbii Române, în termen de 5 zile, orice modificare privind datele de contact (adresa, numãrul de telefon, adresa de e-mail ş.a.), preschimbarea actului de identitate sau schimbarea contului bancar în care se vireazã drepturile bãneşti.
ART. 6
Lectorii de limba românã vor informa conducerea Institutului Limbii Române despre orice situaţie care ar putea afecta grav activitatea lectoratului.
ART. 7
Lectorii vor transmite, în prima lunã a fiecãrui an universitar, lista cu propunerile pentru periodicele de specialitate pe care Institutul Limbii Române le vor contracta pentru a le transmite, cu titlu de donaţie, universitãţii partenere.
ART. 8
Lectorii de limba românã vor transmite, la începutul fiecãrui an universitar, programa analiticã a cursului pe care îl susţin.
ART. 9
Lectorii de limba românã trimit lunar Institutului Limbii Române o fişã de activitate lunarã a activitãţii desfãşurate la universitatea unde sunt numiţi, fişã prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 10
Lectorii de limba românã trimit Institutului Limbii Române, la sfârşitul fiecãrui an universitar, o fişã de monitorizare a activitãţilor planificate/realizate, fişã prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 11
Lectorii de limba românã au obligaţia de a respecta prevederile, atribuţiile şi normele cuprinse în regulamentul intern al universitãţii din strãinãtate unde sunt numiţi, precum şi atribuţiile din fişa postului corespunzãtoare poziţiei pe care o ocupã la universitatea din strãinãtate.
ART. 12
Lectorii de limba românã vor participa la organizarea şi derularea sesiunilor de evaluare şi atestare a cunoştinţelor de limba românã organizate de universitãţile din strãinãtate unde activeazã pe perioada mandatului, în parteneriat cu Institutul Limbii Române, precum şi la alte activitãţi legate de promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti.
ART. 13
Lectorii de limba românã au obligaţia sã aibã în toate împrejurãrile o conduitã profesionalã şi moralã ireproşabilã şi sã dea dovadã de demnitate şi responsabilitate în îndeplinirea atribuţiilor lor.
ART. 14
Lectorii de limba românã trebuie sã respecte legile statelor pe teritoriul cãrora îşi desfãşoarã activitatea şi sã nu se lase implicaţi în activitãţi care ar reprezenta un amestec în treburile interne ale ţãrii în care sunt numiţi sau care ar afecta în orice alt mod imaginea României ori ar aduce atingere statutului lor profesional.
ART. 15
Lectorii de limba românã trebuie sã accepte eventualele dispoziţii cu caracter obligatoriu emise de Institutul Limbii Române, sub rezerva legalitãţii lor.
ART. 16
Lectorii de limba românã care şi-au terminat mandatul trebuie sã înlesneascã lectorilor nou-numiţi acomodarea în spaţiul academic şi social, prin oferirea de informaţii asupra condiţiilor profesionale şi sociale în care îşi vor desfãşura activitatea.

CAP. II
Recrutarea, selecţia şi încadrarea lectorilor de limba românã

SECŢIUNEA 1
Condiţii generale

ART. 17
(1) În interesul promovãrii cunoaşterii limbii române, Institutul Limbii Române organizeazã concursuri pentru ocuparea posturilor de lectori români la universitãţile din strãinãtate.
(2) Pentru fiecare post vacant de lector român în strãinãtate se organizeazã un concurs distinct.
(3) Candidaţii pentru posturile de lectori de limba românã în strãinãtate nu pot depune dosare pentru mai multe posturi în acelaşi timp.
ART. 18
(1) Institutul Limbii Române ia mãsuri de informare a persoanelor interesate de concurs, prin:
a) publicarea anunţului pentru concurs în presa de mare tiraj, pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi pe site-ul Institutului Limbii Române;
b) transmiterea unei circulare adresate universitãţilor acreditate din ţarã.
(2) Anunţul pentru concurs şi circulara adresatã universitãţilor cuprind, dupã caz, şi cerinţele anunţate de universitatea strãinã partenerã legate de ocuparea postului şi de activitatea specificã.
ART. 19
La concursul pentru ocuparea posturilor de lectori români în strãinãtate pot participa numai cadre didactice titulare ale unei facultãţi româneşti acreditate.

SECŢIUNEA a 2-a
Comisia de evaluare a candidaţilor. Condiţii de înscriere a candidaţilor

ART. 20
Pentru evaluarea candidaţilor participanţi la concursul pentru ocuparea posturilor de lectori de limba românã în strãinãtate, se înfiinţeazã o comisie a cãrei componenţã nominalã este stabilitã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
ART. 21
Comisia de evaluare a candidaţilor la concursul pentru ocuparea posturilor de lectori de limba românã în strãinãtate, denumitã în continuare comisia, este alcãtuitã din urmãtorii 7 membri cu drept de vot egal:
a) directorul Institutului Limbii Române - preşedinte;
b) directorul general al Direcţiei generale management învãţãmânt superior şi directorul general al Direcţiei generale pentru relaţii internaţionale şi afaceri europene din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
c) un reprezentant al Academiei Române;
d) 2 profesori universitari de specialitate;
e) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 22
(1) Comisia analizeazã dosarele candidaţilor şi selecteazã 3 candidaţi, ţinând cont de urmãtoarele cerinţe care trebuie îndeplinite:
a) sã fie absolvenţi ai unei facultãţi de filologie;
b) sã aibã experienţã didacticã în predarea limbii române pentru strãini;
c) sã cunoascã o limbã de circulaţie internaţionalã şi, la cererea universitãţii din strãinãtate, limba ţãrii respective;
d) sã aibã activitate didacticã şi ştiinţificã;
e) sã aibã 3 recomandãri de la universitãţile în care şi-a desfãşurat activitatea;
f) sã aibã aprobarea senatului universitãţii româneşti unde este titular, cu menţiunea rezervãrii postului pe întreaga duratã a desfãşurãrii activitãţii în strãinãtate;
g) sã propunã un proiect de activitate;
h) sã dovedeascã participarea la proiecte internaţionale;
i) alte cerinţe specificate de partenerul strãin.
NOTĂ: Constituie un avantaj dacã au diplomã de masterat sau titlu de doctor în filologie ori studii postdoctorale.
(2) Comisia se reuneşte în termen de cel mult 20 de zile de la data-limitã pentru depunerea dosarelor.
(3) Hotãrârile comisiei se adoptã cu votul majoritãţii membrilor prezenţi.
(4) Cvorumul necesar pentru adoptarea hotãrârilor şi punctarea candidaţilor este de 4 din 7.
ART. 23
Dosarele de concurs vor conţine, obligatoriu, urmãtoarele documente:
a) cerere de înscriere la concurs, cu precizarea postului pentru care candideazã;
b) fotocopie de pe diploma de absolvire a facultãţii;
c) curriculum vitae în format european în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã;
d) lista de lucrãri publicate şi extrase din studii reprezentative;
e) fotocopie de pe diploma de masterat, de pe adeverinţa care confirmã calitatea de doctorand sau de pe diploma de doctor în filologie;
f) proiect în legãturã cu activitatea pe care candidaţii urmeazã sã o desfãşoare - în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã;
g) 3 recomandãri - în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã;
h) aprobarea rectorului universitãţii de care aparţine candidatul, cu menţiunea rezervãrii postului pe întreaga duratã a desfãşurãrii activitãţii în strãinãtate.
ART. 24
(1) Institutul Limbii Române anunţã în scris candidaţilor rezultatul concursului şi comunicã opţiunea partenerului strãin fiecãrui candidat al cãrui dosar a fost selecţionat de comisie printre primele 3.
(2) În cazul în care nu este depusã nicio candidaturã din partea cadrelor didactice universitare, cu acordul comisiei de evaluare a candidaţilor, Institutul Limbii Române va permite participarea la concurs a profesorilor din învãţãmântul preuniversitar. În acest caz Institutul Limbii Române va informa persoanele interesate prin publicarea anunţului pentru concurs în presa de mare tiraj, pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, pe cel al Institutului Limbii Române şi prin transmiterea unei circulare inspectoratelor şcolare.
ART. 25
(1) Comisia de evaluare a candidaţilor din învãţãmântul preuniversitar este alcãtuitã din 7 membri cu drept de vot egal:
a) directorul Institutului Limbii Române - preşedinte;
b) directorul general al Direcţiei generale management învãţãmânt preuniversitar şi directorul Direcţiei relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
c) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe;
d) 3 inspectori şcolari.
(2) Componenţa comisiei de evaluare a candidaţilor din învãţãmântul preuniversitar este stabilitã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(3) Hotãrârile comisiei se adoptã cu votul majoritãţii membrilor prezenţi.
(4) Cvorumul necesar pentru adoptarea hotãrârilor şi punctarea candidaţilor este de 4 din 7.
ART. 26
Comisia de evaluare a candidaţilor din învãţãmântul preuniversitar analizeazã dosarele candidaţilor din învãţãmântul preuniversitar şi selecteazã câştigãtorul, ţinând cont de urmãtoarele cerinţe care trebuie îndeplinite:
a) sã fie absolvenţi ai unei facultãţi de filologie;
b) sã aibã experienţã didacticã de minimum 8 ani la catedrã, în specialitatea limba şi literatura românã;
c) sã aibã gradul didactic II sau I;
d) sã cunoascã limba ţãrii respective sau o limbã de circulaţie internaţionalã;
e) sã aibã activitate didacticã şi ştiinţificã;
f) sã aibã recomandare de la unitatea de învãţãmânt în care îşi desfãşoarã activitatea candidatul şi de la inspectoratul şcolar teritorial;
g) sã aibã aprobarea unitãţii de învãţãmânt şi a inspectoratului şcolar teritorial, cu menţiunea rezervãrii catedrei pe întreaga duratã a desfãşurãrii activitãţii în strãinãtate;
h) sã propunã un proiect de activitate;
i) alte cerinţe specificate de partenerul strãin.
NOTĂ: Constituie un avantaj dacã au diplomã de masterat sau titlu de doctor în filologie ori studii postdoctorale.
În mod excepţional, dacã nu sunt candidaţi cu gradul II sau I didactic, se admit şi candidaţii care au certificat de obţinere a definitivãrii în învãţãmânt.
ART. 27
Dosarele de concurs ale candidaţilor din învãţãmântul preuniversitar vor conţine, obligatoriu, urmãtoarele documente:
a) cerere de înscriere la concurs, cu precizarea postului pentru care candideazã;
b) fotocopie de pe diploma de absolvire a facultãţii;
c) curriculum vitae în format european în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã;
d) listã de lucrãri publicate şi extrase din studii reprezentative;
e) fotocopie dupã certificatul de acordare a gradului didactic;
f) proiect în legãturã cu activitatea pe care candidaţii urmeazã sã o desfãşoare - în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã;
g) 3 recomandãri - în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã;
h) aprobarea unitãţii de învãţãmânt şi a inspectoratului şcolar teritorial, cu menţiunea rezervãrii postului pe întreaga duratã a desfãşurãrii activitãţii în strãinãtate.
ART. 28
Contestaţiile la rezultatul concursului pot fi depuse la sediul Institutului Limbii Române, în termen de maximum 10 zile de la anunţarea rezultatului de cãtre Institutul Limbii Române, care este obligat sã comunice contestatorului rãspunsul definitiv în termenul prevãzut la <>art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

SECŢIUNEA a 3-a
Criterii de evaluare şi punctare a candidaturilor

ART. 29
Criteriile de evaluare şi punctare a candidaturilor depuse pentru ocuparea posturilor de lectori de limba românã în strãinãtate sunt prevãzute în anexa nr. 3.

SECŢIUNEA a 4-a
Soluţionarea contestaţiilor

ART. 30
Contestaţiile la rezultatul concursului sunt soluţionate de o comisie, formatã din profesori universitari şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, a cãrei componenţã nominalã este stabilitã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
ART. 31
(1) Reevaluarea dosarului se face în termen de cel mult 5 zile de la expirarea termenului-limitã de înregistrare a contestaţiei.
(2) În cazul în care diferenţa dintre punctajul acordat de comisia de contestaţii şi punctajul acordat de comisia de evaluare a candidaţilor este de cel mult 3 puncte, diferenţã care poate fi în plus sau în minus, este definitiv punctajul acordat de comisia de evaluare.
(3) Dacã diferenţa dintre punctajul acordat de comisia de contestaţii şi punctajul stabilit în urma evaluãrii iniţiale este mai mare de 3 puncte, punctajul acordat de comisia de contestaţii este definitiv.
ART. 32
Hotãrârile comisiei de contestaţii sunt definitive şi se afişeazã cel mai târziu în termen de 48 de ore de la data-limitã de reevaluare a dosarului.

SECŢIUNEA a 5-a
Încadrarea şi evaluarea lectorilor de limba românã

ART. 33
(1) Nominalizarea lectorului de limba românã se face de cãtre universitatea din strãinãtate.
(2) Numirea lectorului român pe post se face prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(3) Condiţiile specifice de desfãşurare a activitãţii la catedrã sunt stipulate în protocoalele încheiate de Institutul Limbii Române cu universitãţile strãine partenere.
ART. 34
(1) Mandatul lectorilor români proveniţi din mediul universitar angajaţi în strãinãtate este de 3 ani universitari; dupã 3 ani universitari, la cererea partenerului strãin, perioada poate fi extinsã la alţi 3 ani universitari, cu condiţia obţinerii acordului prealabil al senatului universitãţii din România unde este titular.
(2) Durata maximã a unui mandat pentru lectorii români în strãinãtate este de 6 ani universitari.
ART. 35
(1) Mandatul lectorilor români proveniţi din mediul preuniversitar angajaţi în strãinãtate este de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire, în cazuri temeinic motivate, cu un an.
(2) Durata maximã a unui mandat pentru lectorii români în strãinãtate este de 5 ani universitari.
ART. 36
Institutul Limbii Române monitorizeazã activitatea lectorilor români lunar, conform Fişei de activitate lunarã prevãzutã în anexa nr. 1, şi anual, conform Fişei de monitorizare a activitãţilor planificate/realizate prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 37
Evaluarea lectorilor români se face de universitãţile din strãinãtate, conform reglementãrilor interne.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 38
Dosarele candidaţilor selectaţi de comisia de evaluare a candidaţilor se transmit universitãţilor din strãinãtate prin intermediul reprezentanţelor diplomatice ale României în ţãrile respective.
ART. 39
La încetarea mandatului, lectorii de limba românã în strãinãtate sunt obligaţi sã se prezinte în ţarã la posturile care le-au fost rezervate pe perioada petrecutã în strãinãtate.
ART. 40
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

INSTITUTUL LIMBII ROMÂNE

Lector de limba românã (nume şi prenume)
Anul universitar
Luna

FIŞĂ DE ACTIVITATE LUNARĂ


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Universitatea │
│ │
│ Facultatea │
│ │
│ Catedra (Departamentul) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Tipul lectoratului: │
│ Durata cursului: │
│ Examen (anual etc.): │
│ Evaluarea studenţilor (nr. credite): │
│ Scala de evaluare a cunoştinţelor (A1, A2 etc.): │
│ │
│ │
├───────┬──────────────┬────────────────────┬─────────────────┬────────────┤
│ Data │ Activitãţi │ Materiale │ Activitãţi │ Observaţii │
│ │ curriculare │didactice utilizate │extracurriculare │ │
├───────┼──────────────┼────────────────────┼─────────────────┼────────────┤
└───────┴──────────────┴────────────────────┴─────────────────┴────────────┘

Propuneri de mãsuri necesare îmbunãtãţirii activitãţii lectoratului:


Data întocmirii Semnãtura lectorului
............... ......................



ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------


INSTITUTUL LIMBII ROMÂNE

FIŞĂ
de monitorizare a activitãţilor planificate/realizate
de cãtre ....... în anul universitar ............


Universitatea
Facultatea
Catedra (Departamentul)
Tipul lectoratului:
Durata cursului:
Examen (anual etc.):
Evaluarea studenţilor (nr. credite):
Scala de evaluare a cunoştinţelor (A1, A2 etc.):


────┬───────────────────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┐
Nr. │ Denumirea activitãţii │Normarea activitãţii│ Total ore/an │
crt.│ │ │ planificat/realizat│
────┼───────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│ │ │ │
1.│Activitatea didacticã: Predare │ │ │
│.............................. │ │ │
2.│Consultaţii: │Conform statului de │ │
│.............................. │funcţiuni al departa│ │
│ │mentului/facultãţii │ │
3.│Activitãţi curriculare │din strãinãtate │ │
│prevãzute în norma lectorului │ │ │
4.│Activitãţi extracurriculare │ │ │
│prevãzute în norma lectorului │ │ │
│(reuniuni, colective speciali- │ │ │
│zate în ....., acţiuni de │ │ │
│promovare a cursului, partici- │ │ │
│parea la activitãţi de formare │ │ │
│destinate corpului profesoral │ │Conform normativelor │
│din facultate etc.) │ │Consiliului Naţional │
5.│Prestigiul profesional: lucrãri│ │al Cercetãrii │
│ştiinţifice publicate/prezen- │ │Ştiinţifice din │
│tate în cadrul unor edituri din│ │Învãţãmântul Superior│
│strãinãtate sau în cadrul │ │Conform Metodologiei │
│manifestãrilor organizate de │ │privind recrutarea, │
│facultate etc. │ │selecţia, încadrarea │
6.│Participare la acţiunile │ │şi evaluarea lecto- │
│iniţiate de Institutul Limbii │ │rilor români care │
│Române │ │urmeazã sã predea │
│ │ │cursuri de limbã, │
7.│Alte menţiuni │ │culturã şi civilizaţie
│ │ │româneascã la │
│ │ │universitãţi din │
│ │ │strãinãtate │
│ │ │ │
────┼───────────────────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│TOTAL ore/an │ │ │
────┴───────────────────────────────┴────────────────────┴─────────────────────┘


Data întocmirii Semnãtura şefului de departament
................ ..................................



NOTE:
1. Fişa este valabilã cu tabelele de mai jos, completate, pentru a justifica orele trecute.
2. Activitatea de cercetare inclusã la criteriul 5 se raporteazã la studiile publicate în decursul activitãţii de lector numit de Institutul Limbii Române şi se referã la apariţiile editoriale/publicistice din strãinãtate.

1. Predare


┌───┬──────────────────────┬───────────┬────────┬───────────┬───────────┬──────┐
│Nr.│Facultate/Departament/│ Grupa/ │Material│Perioada de│Nr. total │Nr. de│
│crt│Anul de studiu/Nivel │Numãrul │didactic│desfãşurare│ de ore │ ore │
│ │ de competenţã │de studenţi│folosit │a cursului │planificate│efec- │
│ │ lingvisticã │ │ │ │ │tuate │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
└───┴──────────────────────┴───────────┴────────┴───────────┴───────────┴──────┘



Notã:
Se vor ataşa aici:
● Copie de pe orarul departamentului care sã cuprindã şi repartiţia cursurilor de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã.
● Copie de pe lista de înscrieri pentru cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã realizatã la deschiderea semestrului/ anului universitar.
● Copie de pe catalogul aferent evaluãrii studenţilor care au frecventat cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã.
Se recomandã ca aceste copii sã fie autentificate prin semnãtura directorului de departament sau a responsabilului direct care supervizeazã activitatea cursului de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã.

2. Consultaţii


┌───┬──────────────────────┬───────────┬────────┬───────────┬───────────┬──────┐
│Nr.│Facultate/Departament/│ Grupa/ │Material│Perioada de│Nr. total │Nr. de│
│crt│Anul de studiu/Nivel │Numãrul │didactic│desfãşurare│ de ore │ ore │
│ │ de competenţã │de studenţi│folosit │a cursului │planificate│efec- │
│ │ lingvisticã │ │ │ │ │tuate │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
└───┴──────────────────────┴───────────┴────────┴───────────┴───────────┴──────┘



3. Activitãţi curriculare


┌───┬──────────────────────┬───────────┬────────┬───────────┬───────────┬──────┐
│Nr.│Facultate/Departament │Activitãţi │ │Perioada de│Nr. total │Nr. de│
│crt│ │curriculare│Descri- │desfãşurare│ de ore │ ore │
│ │ │prevãzute │ ere │ │planificate│efec- │
│ │ │în norma │ │ │ │tuate │
│ │ │lectorului │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
└───┴──────────────────────┴───────────┴────────┴───────────┴───────────┴──────┘


4. Activitãţi extracurriculare


┌───┬──────────────────────┬───────────┬────────┬───────────┬───────────┬──────┐
│ │ │Activitãţi │ │ │ │ │
│Nr.│Facultate/Departament │extra- │ │Perioada de│Nr. total │Nr. de│
│crt│ │curriculare│Descri- │desfãşurare│ de ore │ ore │
│ │ │prevãzute │ ere │ │planificate│efec- │
│ │ │în norma │ │ │ │tuate │
│ │ │lectorului │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
└───┴──────────────────────┴───────────┴────────┴───────────┴───────────┴──────┘



5. Prestigiul profesional
5.1. Cãrţi, cursuri sau manuale publicate sau în curs de elaborare


┌───┬───────────────────┬───────────┬────────┬─────────┬────────┬──────────────┐
│Nr.│Denumirea lucrãrii/│Perioada │ │Nr. total│Nr. de │Nr. de pagini/│
│crt│ Editura │ de │Colec- │ de │pagini/ │ Raportor/Anul│
│ │ │elaborare/ │tivul │ pagini │Raportor│de raportare │
│ │ │ Data │ │ │ │ │
│ │ │apariţiei │ │ │ │ │
├───┼───────────────────┼───────────┼────────┼─────────┼────────┼──────────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────────────┼───────────┼────────┼─────────┼────────┼──────────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────────────┼───────────┼────────┼─────────┼────────┼──────────────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────────────┴───────────┴────────┴─────────┴────────┴──────────────┘



5.2. Articole publicate în reviste (apãrute)


┌───┬───────────────────┬──────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Nr.│Denumirea lucrãrii │ Colectivul │ Revista │
│crt│ │ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1.│ │ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 2.│ │ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 3.│ │ │ │
└───┴───────────────────┴──────────────────────────────┴───────────────────────┘



5.3. Lucrãri prezentate la manifestãri ştiinţifice şi publicate în volumele acestora


┌───┬───────────────────┬──────────────────┬──────────────┬────────────────────┐
│Nr.│Denumirea lucrãrii │ Colectivul │Manifestarea │ Organizatorul │
│crt│ │ │ştiinţificã │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────┼──────────────┼────────────────────┤
│ 1.│ │ │ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────┼──────────────┼────────────────────┤
│ 2.│ │ │ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────┼──────────────┼────────────────────┤
│ 3.│ │ │ │ │
└───┴───────────────────┴──────────────────┴──────────────┴────────────────────┘



Notã:
Se vor ataşa copii de pe toate materialele menţionate la criteriul 5.


6. Participare la acţiunile iniţiate de Institutul Limbii Române


┌───┬─────────────────────────────────────┬────────────┬───────────────────────┐
│Nr.│Descrierea obiectivului/manifestãrii │Perioada de │ Perioada de │
│crt│ propuse de Institutul Limbii Române │contact │ desfãşurare │
├───┼─────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────────────┤
│ 1.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────────────┤
│ 2.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────────────┤
│ 3.│ │ │ │
└───┴────────────────────-────────────────┴────────────┴───────────────────────┘



7. Alte menţiuni
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................


ANEXA 3
-------
la metodologie
--------------


CRITERIILE DE EVALUARE ŞI PUNCTARE
a candidaturilor depuse pentru ocuparea posturilor
de lectori de limba românã în strãinãtate

I. Criteriile de evaluare şi punctare a candidaturilor cadrelor didactice din mediul universitar




┌──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┐
│ │ Criteriul de evaluare │ Criterii de punctare │ Puncte │
│ │ │ │ acordate │
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤
│ Evaluarea candidaţilor conform pregãtirii profesionale │
├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤
│1.│Calificare universitarã în limba şi literatura românã │Candidatul are diplomã de │3 puncte │
│ │ │absolvent al facultãţii de │ │
│ │ │limba şi literatura românã. │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│2.│Titlu universitar (diplomã de master, diplomã de │Candidatul are diplomã de │2 puncte │
│ │doctor) │master în filologie. │ │
│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │Punctele pentru studiile postdoctorale se cumuleazã, │Candidatul are diplomã de │3 puncte │
│ │dacã este cazul, punctelor acordate pentru titlul de │doctor în filologie. │ │
│ │doctor. ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Studii postdoctorale în │ │
│ │ │filologie │2 puncte │
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤
│ Evaluarea candidaţilor conform activitãţii profesionale │
├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤
│3.│Grad didactic │Candidatul este asistent │ │
│ │ │universitar. │1 punct │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Candidatul este lector │ │
│ │ │universitar. │2 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Candidatul este conferenţiar│ │
│ │ │universitar. │3 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Candidatul este profesor │ │
│ │ │universitar. │4 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│4.│Experienţã în predarea limbii române pentru strãini │Numãrul de ani universitari │Punctajul │
│ │ │în care candidatul a predat │maxim acordat
│ │ │limba românã ca limbã │este de 10 │
│ │ │strãinã │puncte. (Ceea
│ │ │ │ce depãşeşte│
│ │ │ │10 ani nu se│
│ │ │ │puncteazã │
│ │ │ │suplimentar)│
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│5.│Tipul activitãţii de predare a limbii române ca limbã │Cursuri de varã │1 punct │
│ │strãinã ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. │An pregãtitor │2 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Lector de limba românã în │ │
│ │ │strãinãtate │3 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│6.│Cunoaşterea limbii ţãrii respective sau a unei limbi de │Specializare universitarã în│5 puncte │
│ │circulaţie internaţionalã │limba ţãrii respective │ │
│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Certificat de cunoscãtor al │ │
│ │ │limbii ţãrii respective │4 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Specializare în altã limbã │ │
│ │ │strãinã de circulaţie │ │
│ │ │internaţionalã │3 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Certificat de cunoscãtor al │ │
│ │ │unei limbi strãine de │ │
│ │ │circulaţie internaţionalã │2 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│7.│Aprecierea activitãţii didactice şi ştiinţifice │Evaluarea listei de lucrãri │Se acordã │
│ │ │şi a extraselor din studii │între 1 şi │
│ │ │reprezentative │5 puncte. │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│8.│Participarea la proiecte universitare internaţionale │Evaluarea participãrii la │Se acordã │
│ │ │proiecte, programe, │între 1 şi │
│ │ │schimburi universitare │5 puncte. │
│ │ │internaţionale │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│9.│Aprecierea proiectului de activitate propus de │Evaluarea proiectului de │Se acordã │
│ │candidat ca viitor lector de limba românã │activitate propus de │între 1 şi │
│ │ │candidat ca viitor lector │5 puncte. │
│ │ │de limba românã │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│10│Exigenţe particulare │Criterii profesionale │Se acordã │
│ │ │solicitate de partenerul │între 1 şi │
│ │ │strãin │5 puncte. │
└──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┘



Sunt declaraţi eligibili candidaţii care întrunesc minimum 23 de puncte.
Numãrul maxim de puncte care pot fi obţinute de un candidat este de 50 de puncte.


II. Criteriile de evaluare şi punctare a candidaturilor cadrelor didactice din mediul preuniversitar


┌──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┐
│ │ Criteriul de evaluare │ Criterii de punctare │ Puncte │
│ │ │ │ acordate │
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤
│ Evaluarea candidaţilor conform pregãtirii profesionale │
├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤
│1.│Calificare universitarã în limba şi literatura românã │Candidatul are diplomã de │ │
│ │ │absolvent al facultãţii de │ │
│ │ │limba şi literatura românã │3 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│2.│Titlul de doctor │Candidatul are diplomã de │ │
│ │ │doctor în filologie │2 puncte │
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┤
│ Evaluarea candidaţilor conform activitãţii profesionale │
├──┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────┤
│3.│Grad didactic │Grad I │3 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Grad II │4 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│4.│Experienţã în predarea limbii române pentru strãini │Numãrul de ani universitari │Punctajul │
│ │ │în care candidatul a predat │maxim acordat
│ │ │limba românã ca limbã │este de 10 │
│ │ │strãinã │puncte. (Ceea
│ │ │ │ce depãşeşte│
│ │ │ │10 ani nu se│
│ │ │ │puncteazã │
│ │ │ │suplimentar.│
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│5.│Tipul activitãţii de predare a limbii române ca limbã │Cursuri de varã │1 punct │
│ │strãinã ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. │An pregãtitor │2 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Lector de limba românã în │ │
│ │ │strãinãtate │3 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│6.│Cunoaşterea limbii ţãrii respective sau a unei limbi de │Specializare universitarã în│5 puncte │
│ │circulaţie internaţionalã │limba ţãrii respective │ │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Certificat de cunoscãtor al │ │
│ │ │limbii ţãrii respective │4 puncte │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Specializare în altã limbã │3 puncte │
│ │ │strãinã de circulaţie │ │
│ │ │internaţionalã │ │
│ │ ├────────────────────────────┼────────────┤
│ │Se ia în considerare criteriul notat cu punctaj maxim. │Certificat de cunoscãtor al │ │
│ │ │unei limbi strãine de │ │
│ │ │circulaţie internaţionalã │2 puncte │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│7.│Aprecierea activitãţii didactice şi ştiinţifice │Evaluarea listei de lucrãri │Se acordã │
│ │ │şi a extraselor din studii │între 1 şi │
│ │ │reprezentative │5 puncte. │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│8.│Participarea la proiecte internaţionale │Evaluarea participãrii la │Se acordã │
│ │ │proiecte, programe, │între 1 şi │
│ │ │schimburi şcolare │5 puncte. │
│ │ │internaţionale │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│9.│Aprecierea proiectului de activitate propus de candidat │Evaluarea proiectului de │Se acordã │
│ │ca viitor lector de limba românã │activitate propus de │între 1 şi │
│ │ │candidat ca viitor lector │5 puncte │
│ │ │de limba românã │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┼────────────┤
│10│Exigenţe particulare │Criterii profesionale │Se acordã │
│ │ │solicitate de partenerul │între 1 şi │
│ │ │strãin │5 puncte │
└──┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────┘



Sunt declaraţi eligibili candidaţii care întrunesc minimum 23 de puncte.
Numãrul maxim de puncte care pot fi obţinute de un candidat este de 50 de puncte.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016