Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.635 din 29 decembrie 2022  pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 4.635 din 29 decembrie 2022 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1281 din 30 decembrie 2022
    În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 293 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 74 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale,
    având în vedere Decizia (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă în anexa nr. 1 la prezentul ordin lista bunurilor care pot fi importate în regim de scutire de taxe la import şi TVA conform Deciziei (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina, denumită în cuprinsul prezentului ordin Decizia (UE) 2022/1.108.

    ART. 2
    (1) Prin organizaţii aprobate de autorităţile competente din statele membre, în sensul art. 1 alin. (1) lit. c) din Decizia (UE) 2022/1.108, se înţeleg organizaţiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Autoritatea Vamală Română prin direcţiile regionale vamale să beneficieze de o astfel de scutire.
    (2) În vederea autorizării pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA, organizaţiile prevăzute la alin. (1) depun o cerere în acest sens la direcţiile regionale vamale în a căror rază teritorială îşi au sediul.
    (3) Cererile se analizează de comisia instituită în temeiul art. 1 din Procedura de autorizare a importurilor de bunuri în regim de scutire de taxe vamale de către organizaţii sau instituţii în aplicarea dispoziţiilor art. 43-53, art. 57-59, art. 61-80 şi ale art. 82 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Vamale Române nr. 3.701/2022.
    (4) Cererea prevăzută la alin. (2) se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    (5) Comisia prevăzută la alin. (3) decide asupra aprobării sau respingerii cererii privind autorizarea prevăzută la alin. (2). În acest sens, comisia emite „Decizia privind aprobarea/ respingerea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA“, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin. Decizia se semnează de preşedintele comisiei în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii la direcţia regională competentă şi se comunică solicitantului potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia privind aprobarea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA este valabilă pentru toate importurile care îndeplinesc condiţiile pentru aplicarea scutirii, efectuate de titularul deciziei în perioada acoperită de Decizia (UE) 2022/1.108, respectiv 24 februarie 2022-31 decembrie 2022, şi se acordă persoanei care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) este o organizaţie cu caracter caritabil sau filantropic;
    b) nu înregistrează la data depunerii cererii obligaţii fiscale restante administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal central în vederea recuperării;
    c) declară că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Decizia (UE) 2022/1.108 pentru aplicarea scutirii.

    (6) Pentru verificarea îndeplinirii condiţiei prevăzute la alin. (5) lit. b), comisia prevăzută la alin. (3) solicită certificat de atestare fiscală în format electronic prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile pe portalul intranet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (7) În cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia întocmită conform alin. (5) cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum şi menţiunea potrivit căreia decizia respectivă poate fi contestată, în baza dispoziţiilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Înainte de emiterea deciziei de respingere, comisia prevăzută la alin. (3) asigură contribuabilului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere conform prevederilor art. 9 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (8) Decizia privind aprobarea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA se prezintă în original la biroul vamal, care menţionează pe verso numărul şi data declaraţiei vamale de punere în liberă circulaţie şi reţine o copie.
    (9) Autoritatea Vamală Română organizează evidenţa operaţiunilor de import efectuate în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA în temeiul Deciziei (UE) 2022/1.108, în vederea transmiterii către Comisia Europeană a informaţiilor prevăzute la art. 2 din decizie.
    (10) Organele cu atribuţii de control din cadrul Autorităţii Vamale Române efectuează verificări la organizaţiile care au obţinut decizii privind aprobarea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA, asupra modului în care sunt respectate prevederile Deciziei (UE) 2022/1.108.
    (11) În situaţia constatării de către organele cu atribuţii de control din cadrul Autorităţii Vamale Române a nerespectării prevederilor prezentului ordin, organizaţiilor li se anulează decizia privind aprobarea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA, de către direcţia regională vamală care a eliberat-o şi care va înştiinţa biroul vamal în vederea încasării taxelor la import şi a TVA aferente operaţiunilor care au fost efectuate cu încălcarea reglementărilor legale în vigoare.

    ART. 3
    Organizaţiile cu caracter caritabil sau filantropic sunt considerate autorizate conform prevederilor art. 2 alin. (1) pentru importurile efectuate anterior datei intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin şi care se încadrau în prevederile Deciziei (UE) 2022/1.108 şi fac obiectul controlului ulterior al organelor cu atribuţii de control din cadrul Autorităţii Vamale Române.

    ART. 4
    Persoanele care au efectuat importuri fără a beneficia de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA anterior datei intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin şi se încadrau în prevederile Deciziei (UE) 2022/1.108 pot solicita rambursarea taxelor la import şi a TVA la organele vamale competente, în conformitate cu prevederile referitoare la rambursarea/remiterea taxelor la import din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu dispoziţiile art. 168 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 5
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 6
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul finanţelor,
                    Mihai Diaconu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 29 decembrie 2022.
    Nr. 4.635.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    LISTA
    mărfurilor necesare pentru distribuirea sau punerea la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor
    care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina,
    care pot fi importate în regim de scutire de taxe la import şi TVA
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    Denumirea organizaţiei ............................
    Codul de identificare fiscală .....................
    Adresa .....................................................
    Telefon .....................................................
    Nr. de înregistrare ....................................
    CERERE
    privind autorizarea pentru importul de bunuri în regim de scutire
    de la plata taxelor la import şi a TVA
    În conformitate cu prevederile art. 293 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 74 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale şi ale Deciziei (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina, solicităm aprobarea pentru desfăşurarea activităţilor de import în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA.
    În acest sens declar pe propria răspundere că:
    I. Organizaţia pe care o reprezint:
    • este o organizaţie cu caracter caritabil sau filantropic;
    • nu înregistrează obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor eşalonate şi/sau reeşalonate la plată, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii;
    • deţine evidenţe contabile care permit autorităţilor competente supravegherea operaţiunilor pentru care se solicită scutirea de la plata taxelor la import şi a TVA;
    • va plăti taxele la import şi TVA aferente bunurilor importate în regim de scutire dacă nu va fi respectată oricare dintre condiţiile pentru acordarea scutirii.

    II. Bunurile pentru care solicit scutirea de taxe la import şi TVA sunt destinate uneia dintre următoarele utilizări:
    • distribuirea gratuită în beneficiul persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina;
    • punerea în mod gratuit la dispoziţia persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina, bunurile rămânând în proprietatea noastră.

    III. Am luat cunoştinţă despre cerinţele prevăzute la art. 78, 79 şi 80 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 şi la art. 55, 56 şi 57 din Directiva 2009/132/CE, conform cărora:
    1. Bunurile care beneficiază de scutire de taxe la import şi TVA nu pot fi împrumutate, închiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, fără informarea în prealabil a autorităţilor vamale.
    În cazul în care bunurile sunt împrumutate, închiriate sau transferate unei organizaţii care are dreptul la aceeaşi scutire de taxe la import şi TVA, aceasta se acordă în continuare, cu condiţia ca bunurile să fie utilizate în scopurile care le conferă dreptul la o astfel de scutire.
    În alte cazuri, împrumutul, închirierea sau transferul bunurilor se realizează cu plata prealabilă a taxelor la import şi a TVA la nivelul/cota aplicabil(ă) la data împrumutului, a închirierii sau a transferului, în funcţie de tipul bunurilor şi de valoarea în vamă recunoscută sau acceptată la acea dată de către autorităţile vamale.

    2. În cazul bunurilor cu folosinţă îndelungată care beneficiază de scutire de taxe la import şi TVA, după ce nu mai sunt folosite pentru scopurile care le dau dreptul la această scutire nu pot fi împrumutate, închiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, decât cu înştiinţarea în prealabil a autorităţilor vamale.
    În cazul în care bunurile sunt împrumutate, închiriate sau transferate unei organizaţii care are dreptul să beneficieze de aceeaşi scutire de taxe la import şi TVA, aceasta se aplică în continuare, cu condiţia ca această organizaţie să le folosească pentru scopurile care le dau dreptul la această scutire.
    În alte cazuri, împrumutul, închirierea sau transferul bunurilor se realizează cu plata prealabilă a taxelor la import şi a TVA la nivelul/cota aplicabil(ă) la data împrumutului, a închirierii sau a transferului, în funcţie de tipul de mărfuri şi de valoarea în vamă recunoscută sau acceptată la acea dată de către autorităţile vamale.

    3. În situaţia în care organizaţia pe care o reprezint nu mai îndeplineşte condiţiile care dau dreptul la scutire sau dacă pentru bunurile admise cu scutire de taxe la import şi TVA sunt propuse alte utilizări decât cele specificate, trebuie să informez autorităţile vamale în acest sens.
    În cazul bunurilor care rămân în posesia organizaţiei pe care o reprezint şi care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire, atunci când acestea sunt transferate unei alte organizaţii care are dreptul la scutire, aceasta se acordă în continuare, cu condiţia ca organizaţia să folosească bunurile respective în scopurile care le conferă dreptul la această scutire.
    În alte cazuri, bunurile sunt supuse plăţii taxelor la import şi a TVA la nivelul/cota aplicabil(ă) la data la care aceste condiţii nu mai sunt îndeplinite, în funcţie de tipul de bunuri şi de valoarea în vamă recunoscută sau acceptată la acea dată de către autorităţile vamale.
    Bunurile care beneficiază de scutire şi care sunt utilizate de către organizaţia pe care o reprezint pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate scutirile sunt supuse la plata taxelor la import şi a TVA la nivelul/cota aplicabil(ă) la data la care încep să fie utilizate în alt scop, în funcţie de tipul de bunuri şi de valoarea în vamă stabilită sau acceptată la acea dată de către autorităţile vamale.

    Reprezentantul legal al organizaţiei,
    ............................................
                  (numele şi prenumele)
    ............................................
                         (semnătura)
    Data ....................

    ANEXA 3

    MINISTERUL FINANŢELOR
    AUTORITATEA VAMALĂ ROMÂNĂ
    Direcţia Regională Vamală ..................
    DECIZIE
    privind aprobarea/respingerea autorizării de desfăşurare a activităţii de import de bunuri
    în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA
    Nr. ............ din ..............
    În conformitate cu prevederile art. 293 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 74 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale şi ale Deciziei (UE) 2022/1.108 a Comisiei din 1 iulie 2022 privind scutirea de taxe la import şi scutirea de TVA la importuri, acordate pentru mărfuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziţie cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina şi persoanelor aflate în dificultate în Ucraina, pe baza cererii depuse şi înregistrate cu nr. ..............., se aprobă/respinge autorizarea desfăşurării activităţii de import în regim de scutire de la plata taxelor la import şi a TVA de către organizaţia ..............., cu sediul social în localitatea .........................., str. ....................... nr. ......., codul de identificare fiscală ......................, telefon ...................., reprezentată legal de către ..................(numele şi prenumele)................ .
    Autorizarea desfăşurării activităţii de import a fost respinsă din următorul (următoarele) motiv (motive): ..............................
    Prezenta decizie poate fi atacată în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducătorul direcţiei regionale vamale,
    .............................................
    Nr. de înregistrare ca operator de date cu caracter personal .......................
    Cod: ........................
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016