Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 4.616 din 28 iunie 2012 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare speciala a institutiilor de invatamant superior persoane juridice de drept privat si de utilitate publica, infiintate prin Legea nr. 58/2012 privind infiintarea Universitatii "Sapientia" din municipiul Cluj-Napoca, judetul Cluj, si Legea nr. 59/2012 privind infiintarea Universitatii Agora din municipiul Oradea, judetul Bihor
EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 16 iulie 2012
Având în vedere prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 58/2012 privind înfiinţarea Universitãţii "Sapientia" din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj,
în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 59/2012 privind înfiinţarea Universitãţii Agora din municipiul Oradea, judeţul Bihor,
în baza Hotãrârii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, interimar, emite prezentul ordin.
ART. 1
(1) Se aprobã Metodologia de monitorizare specialã a instituţiilor de învãţãmânt superior persoane juridice de drept privat şi de utilitate publicã, înfiinţate prin Legea nr. 58/2012 privind înfiinţarea Universitãţii "Sapientia" din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, şi Legea nr. 59/2012 privind înfiinţarea Universitãţii Agora din municipiul Oradea, judeţul Bihor, denumitã în continuare metodologie, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Metodologia se aplicã Universitãţii "Sapientia" din ClujNapoca, înfiinţatã prin Legea nr. 58/2012, şi Universitãţii Agora din Oradea, înfiinţatã prin Legea nr. 59/2012, instituţii de învãţãmânt superior care fac parte din sistemul naţional de învãţãmânt.
ART. 2
Direcţia generalã învãţãmânt superior şi, dupã caz, alte direcţii generale de specialitate din Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, precum şi instituţiile de învãţãmânt superior de stat menţionate în metodologie şi instituţiile de învãţãmânt superior prevãzute la art. 1 alin. (2) vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului,
interimar,
Liviu Marian Pop
Bucureşti, 28 iunie 2012.
Nr. 4.616.
ANEXĂ
METODOLOGIE
de monitorizare specialã a instituţiilor de învãţãmânt
superior persoane juridice de drept privat şi
de utilitate publicã, înfiinţate prin Legea nr. 58/2012 privind
înfiinţarea Universitãţii "Sapientia" din municipiul Cluj-Napoca,
judeţul Cluj, şi Legea nr. 59/2012 privind înfiinţarea
Universitãţii Agora din municipiul Oradea, judeţul Bihor
ART. 1
Universitatea "Sapientia" din Cluj-Napoca, înfiinţatã prin Legea nr. 58/2012, şi Universitatea Agora din Oradea, înfiinţatã prin Legea nr. 59/2012, care fac parte din sistemul naţional de învãţãmânt, sunt monitorizate special pe o perioadã de 3 ani, începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei metodologii.
ART. 2
(1) Monitorizarea specialã vizeazã întregul spectru de activitãţi specifice procesului instructiv-educativ, de cercetare ştiinţificã, de management academic, financiar şi administrativ.
(2) Monitorizarea specialã se referã la activitatea de îndrumare şi control a capacitãţii instituţionale, în vederea asigurãrii menţinerii nivelului standardelor de calitate ale procesului de învãţãmânt şi de cercetare ştiinţificã cel puţin la valorile existente în momentul acreditãrii universitãţii.
(3) Îndrumarea şi controlul activitãţii se realizeazã de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului (MECTS) care, prin structurile sale de specialitate, comunicã permanent cu instituţiile prevãzute la art. 1.
ART. 3
(1) Instituţiile aflate în perioada de monitorizare specialã pot organiza examenele de finalizare a studiilor pentru propriii absolvenţi ai programelor de studii/specializãrilor acreditate, precum şi pentru propriii absolvenţi ai programelor de studii/specializãrilor autorizate sã funcţioneze provizoriu, care fac parte din acelaşi domeniu de licenţã cu programele de studii/specializãrile proprii acreditate.
(2) La examenele de finalizare a studiilor pot fi înscrişi, în condiţiile legii, şi absolvenţii specializãrilor proprii, autorizate sã funcţioneze provizoriu, înscrise în hotãrâri de Guvern, din promoţiile anterioare promoţiei curente, care nu s-au prezentat sau nu au promovat acest examen.
(3) Comisiile pentru examenele de finalizare a studiilor universitare sunt alcãtuite, în funcţie de numãrul de candidaţi înscrişi, din 5-13 membri, cu funcţiile didactice de lector universitar doctor, conferenţiar universitar şi profesor universitar. Secretarul comisiei poate fi şi asistent universitar.
(4) Din numãrul total de membri ai fiecãrei comisii, cel puţin douã treimi trebuie sã fie profesori universitari şi conferenţiari universitari din universitãţi de stat acreditate, desemnaţi de senatul universitãţii, la cererea scrisã a instituţiei aflate în perioada de monitorizare specialã, cadre didactice titulare cu activitãţi didactice la specializãri acreditate, identice sau din acelaşi domeniu de licenţã cu specializarea pentru ai cãrei absolvenţi se organizeazã examenul de finalizare a studiilor.
(5) Prevederile prezentei metodologii se completeazã cu toate reglementãrile referitoare la organizarea şi desfãşurarea examenelor de finalizare a studiilor prevãzute în ordinul în vigoare al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior, a metodologiilor proprii şi a recomandãrilor Agenţiei Române de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Superior.
ART. 4
(1) În perioada de monitorizare specialã, instituţiile prevãzute la art. 1 nu pot organiza examene de selecţie sau de finalizare a studiilor, potrivit prevederilor Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolvenţilor învãţãmântului superior particular de a susţine examenul de finalizare a studiilor la instituţii de învãţãmânt superior de stat acreditate sau pentru absolvenţii altor instituţii de învãţãmânt superior, potrivit ordinelor în vigoare ale ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului privind cadrul general de organizare şi desfãşurare a examenelor de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior.
(2) Universitãţile aflate în perioada de monitorizare specialã nu pot organiza şcoli doctorale sau alte activitãţi de organizare a doctoratului.
ART. 5
(1) În perioada de monitorizare specialã, MECTS organizeazã cel puţin o acţiune de îndrumare şi control pe an la fiecare din universitãţile specificate la art. 1.
(2) Structura şi componenţa nominalã a comisiei de control, precum şi conţinutul tematicii de îndrumare şi control se stabilesc prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, în concordanţã cu obiectivele monitorizãrii prevãzute la art. 2 alin. (1) şi (2).
(3) Raportul cu rezultatele controlului se înainteazã ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
(4) Dacã la controlul efectuat se constatã abateri de la legislaţia în vigoare sau o degradare a procesului de învãţãmânt şi cercetare, astfel încât nu mai sunt îndeplinite standardele minime de acreditare, MECTS va iniţia procedura legislativã de retragere a acreditãrii pentru specializarea/programul de studii în cauzã sau pentru instituţia respectivã de învãţãmânt superior.
ART. 6
Universitãţile acreditate, aflate în perioada de monitorizare specialã, menţionate la art. 1 (care nu au rector confirmat de MECTS), vor proceda la organizarea alegerii organelor de conducere academicã, la toate nivelurile, pânã la data de 31 decembrie 2012. Alegerile se vor organiza cu respectarea prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: