Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.504 din 22 decembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 4.504 din 22 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1267 din 29 decembrie 2022
    Având în vedere dispoziţiile art. 4 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.186 şi 1.186 bis din 29 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Capitolul I „Dispoziţii generale“ se modifică după cum urmează:
    1.1. La punctul 1.2 „Organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice“, al treilea paragraf se abrogă.
    1.2. La punctul 1.4.5 „Arhivarea, păstrarea şi reconstituirea documentelor“, paragraful al patrulea se modifică şi va avea următorul cuprins: „Termenul de păstrare a registrelor şi documentelor justificative şi contabile, precum şi a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale este cel prevăzut la art. 25 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.“

    2. Capitolul VI „Planul de conturi general pentru instituţii publice“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    2.1. La clasa 1 „Conturi de capitaluri“, grupa 10 „Capital, rezerve, fonduri“, se abrogă următoarele conturi contabile sintetice de gradul III:
    a) 1020103 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului - reprezentând bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, altele decât active fixe“;
    b) 1040103 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale - reprezentând bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, altele decât active fixe“.

    2.2. La clasa 7 „Conturi de venituri şi finanţări“, grupa 70 „Venituri din activităţi economice“:
    2.2.1. Conturile contabile sintetice de gradul II şi III: 70900 „Variaţia stocurilor“ şi 7090000 „Variaţia stocurilor“ se abrogă.
    2.2.2. Se introduc următoarele conturi contabile sintetice de gradul II şi III:
    a) 70901 „Variaţia producţiei stocate“;
    b) 7090100 „Variaţia producţiei stocate“;
    c) 70902 „Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune“;
    d) 7090200 „Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune“.


    2.3. La clasa 8 „Conturi speciale“, grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“:
    2.3.1. Contul în afara bilanţului 8039000 „Alte valori în afara bilanţului“ se abrogă.
    2.3.2. După contul 8038000 „Ambalaje de restituit“ se introduc două noi conturi în afara bilanţului, după cum urmează:
    a) 8039001 „Alte valori rezultate din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidat“;
    b) 8039002 „Alte valori în afara bilanţului“.

    2.3.3. Contul contabil în afara bilanţului 8072000 „Credite de angajament angajate“ se abrogă.
    2.3.4. După contul 8071000 „Credite de angajament aprobate“ se introduc două noi conturi în afara bilanţului, după cum urmează:
    a) 8072001 „Credite de angajament rezervate“;
    b) 8072002 „Credite de angajament angajate“.



    3. Capitolul VII „Instrucţiunile de utilizare a conturilor“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    3.1. La clasa 1 „Conturi de capitaluri“, grupa 10 „Capital, rezerve, fonduri“, funcţiunea următoarelor conturi contabile se modifică după cum urmează:
    3.1.1. Se modifică funcţiunea contului contabil 102 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului“ astfel:
    a) La creditarea contului 102 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului“ se abrogă textul:
    "347 «Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului."

    b) La debitarea contului 102 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului“ se abrogă textul:
    "347 «Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, scăzute din evidenţă."


    3.1.2. Se modifică funcţiunea contului contabil 104 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale“ astfel:
    a) La creditarea contului 104 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale“ se abrogă textul:
    "349 «Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale."

    b) La debitarea contului 104 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale“ se abrogă textul:
    "349 «Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, scăzute din evidenţă."



    3.2. La clasa 3 „Conturi de stocuri şi producţie în curs de execuţie“, grupa 34 „Produse“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    3.2.1. Se modifică funcţiunea contului contabil 347 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“ astfel:
    a) La debitarea contului 347 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“ se abrogă textul:
    "102 «Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului"

    b) La debitarea contului 347 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "779 «Venituri din bunuri şi servicii primite cu titlu gratuit»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului"

    c) La creditarea contului 347 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“ se abrogă textul:
    "102 «Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, scăzute din evidenţă"

    d) La creditarea contului 347 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "658 «Alte cheltuieli operaţionale»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, scăzute din evidenţă"


    3.2.2. Se modifică şi se completează funcţiunea contului contabil 349 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale“ după cum urmează:
    a) La debitarea contului 349 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale“ se abrogă textul:
    "104 «Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale"

    b) La debitarea contului 349 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "779 «Venituri din bunuri şi servicii primite cu titlu gratuit»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale"

    c) La creditarea contului 349 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale“ se abrogă textul:
    "104 «Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, scăzute din evidenţă."

    d) La creditarea contului 349 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "658 «Alte cheltuieli operaţionale»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, scăzute din evidenţă"



    3.3. La clasa 7 „Conturi de venituri şi finanţări“:
    3.3.1. La grupa 70 „Venituri din activităţi economice“, după contul contabil 709 „Variaţia stocurilor“ se introduc următoarele conturi contabile sintetice de gradul II şi III cu următoarea funcţiune:
    " a) Contul 70901 «Variaţia producţiei stocate»
    b) Contul 7090100 «Variaţia producţiei stocate»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa costului de producţie al producţiei stocate.
    Contul 7090100 «Variaţia producţiei stocate» este un cont pasiv. În creditul contului se înregistrează costul de producţie al producţiei stocate, diferenţele de preţ în plus şi plusurile la inventar, iar în debit veniturile încorporate în contul de rezultat patrimonial.
    Soldul creditor al contului, la sfârşitul perioadei, se transferă asupra contului de rezultat patrimonial. La sfârşitul perioadei, contul nu prezintă sold.
    Contul 7090100 «Variaţia producţiei stocate» se creditează prin debitul conturilor:
    3310000 «Produse în curs de execuţie»
    - cu valoarea la cost de producţie a stocului de produse în curs de execuţie, la sfârşitul perioadei, stabilită pe bază de inventar.
    3320000 «Lucrări şi servicii în curs de execuţie»
    – cu valoarea la cost de producţie a lucrărilor şi serviciilor în curs de execuţie, la sfârşitul perioadei, stabilită pe bază de inventar.
    3410000 «Semifabricate»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare sau cost de producţie a semifabricatelor intrate în gestiune din activitatea proprie la finele perioadei, precum şi a plusurilor la inventar.
    3450000 «Produse finite»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare sau cost de producţie a produselor finite intrate în gestiune, din activitatea proprie la finele perioadei, precum şi a plusurilor la inventar.
    3460000 «Produse reziduale»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare a produselor reziduale intrate în gestiune din activitatea proprie, precum şi a plusurilor la inventar.
    3480000 «Diferenţe de preţ la produse»
    – cu diferenţele de preţ în plus (costul de producţie este mai mare decât preţul standard sau prestabilit) aferente produselor intrate în gestiune din producţie proprie.
    3610000 «Animale şi păsări»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare a animalelor şi păsărilor obţinute din producţia proprie, sporurile de greutate şi plusurile la inventar.
    Contul 7090100 «Variaţia producţiei stocate» se debitează prin creditul contului:
    1210000 «Rezultatul patrimonial»
    – la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului în vederea închiderii acestuia şi stabilirii rezultatului patrimonial.
    c) Contul 70902 «Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune»
    d) Contul 7090200 «Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa costului de producţie al producţiei stocate scăzută din gestiune.
    Contul 7090200 «Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune» este un cont activ. În debitul contului se înregistrează costul de producţie al producţiei scăzută din gestiune, vândută, diferenţe de preţ în minus şi lipsurile constatate la inventar, iar în credit valoarea producţiei stocate scăzută din gestiune, încorporată în contul de rezultat patrimonial.
    Soldul debitor al contului, la sfârşitul perioadei, se transferă asupra contului de rezultat patrimonial. La sfârşitul perioadei contul nu prezintă sold.
    Contul 7090200 «Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune» se debitează prin creditul conturilor:
    3310000 «Produse în curs de execuţie»
    - cu valoarea la cost de producţie a stocului de produse în curs de execuţie scăzută din gestiune la începutul perioadei următoare.
    3320000 «Lucrări şi servicii în curs de execuţie»
    – cu valoarea la cost de producţie a lucrărilor şi serviciilor în curs de execuţie scăzute din gestiune la începutul perioadei următoare.
    3410000 «Semifabricate»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare a semifabricatelor vândute, precum şi lipsurile constatate la inventar.
    3450000 «Produse finite»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare a produselor finite vândute, precum şi lipsurile constatate la inventar.
    3460000 «Produse reziduale»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare sau cost de producţie a produselor reziduale vândute, precum şi lipsurile constatate la inventar.
    3480000 «Diferenţe de preţ la produse»
    – cu diferenţele de preţ în minus (costul de producţie este mai mic decât preţul standard sau prestabilit) aferent produselor intrate în gestiune din producţie proprie.
    3610000 «Animale şi păsări»
    – cu valoarea la preţ de înregistrare a animalelor şi păsărilor obţinute din producţie proprie vândute, precum şi constatate lipsă la inventar.
    Contul 7090200 «Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune» se creditează prin debitul contului:
    1210000 «Rezultatul patrimonial»
    – la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia şi stabilirii rezultatului patrimonial."

    3.3.2. La grupa 77 „Finanţări, subvenţii, transferuri, alocaţii bugetare cu destinaţie specială şi fonduri cu destinaţie specială“, se completează funcţiunea contului contabil 779 „Venituri din bunuri şi servicii primite cu titlul gratuit“, astfel:
    - La creditarea contului se completează cu textul:
    "347 «Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului»
    - cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în cursul exerciţiului curent.
    349 «Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale»
    – cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale"



    3.4. La clasa 8 „Conturi speciale“ grupa 80 „Conturi în afara bilanţului“:
    3.4.1. Contul contabil în afara bilanţului 8039000 „Alte valori în afara bilanţului“ se abrogă
    3.4.2. După contul în afara bilanţului 8038000 „Ambalaje de restituit“ se introduc două noi conturi în afara bilanţului, contul 8039001 „Alte valori rezultate din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidat“ şi contul 8039002 „Alte valori în afara bilanţului“, cu următoarea funcţiune:
    a) „Contul 8039001 «Alte valori rezultate din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidat»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa altor valori rezultate din operaţiuni privind veniturile bugetului general consolidat (de exemplu, codebitori rezultaţi din operaţiunile referitoare la debitorii solidari, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, etc.).
    În debitul contului se înregistrează alte valori rezultate din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidat, iar în credit stingerea obligaţiilor în legătură cu aceste valori.
    Soldul debitor al contului reprezintă alte valori rezultate din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidate, existente la un moment dat.
    Contul se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare.“

    b) „Contul 8039002 «Alte valori în afara bilanţului»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa altor valori în afara bilanţului (de exemplu, bunurile predate în leasing financiar, alte valori în afara bilanţului decât cele cuprinse în conturile 8031000-8037000, cum sunt: Fondul de garanţie constituit în baza prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, certificatele de emisii de gaze, cardurile de credit pentru carburanţi, activele fixe, stocurile, alte valori etc.).
    În debitul contului se înregistrează alte valori în afara bilanţului existente în instituţie, iar în credit, stingerea obligaţiilor instituţiei în legătură cu aceste valori. Soldul debitor al contului reprezintă alte valori în afara bilanţului, existente în instituţie la un moment dat. Contul se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare.“


    3.4.3. Contul în afara bilanţului 8072000 „Credite de angajament angajate“ se abrogă.
    3.4.4. După contul 8071000 „Credite de angajament aprobate“ se introduc două noi conturi în afara bilanţului cu următoarea funcţiune:
    a) „8072001 «Credite de angajament rezervate»
    În debitul contului se înregistrează creditele de angajament rezervate, precum şi modificările privind creşterile în cursul exerciţiului bugetar asupra creditelor de angajament rezervate.
    În creditul contului se înregistrează modificările privind diminuările efectuate în cursul exerciţiului bugetar asupra acestora.
    Soldul debitor al contului reprezintă creditele de angajament rezervate la un moment dat.
    Soldul contului la finele exerciţiului financiar nu se redeschide în anul următor.
    Contul se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare, în structura bugetului aprobat“.

    b) „8072002 «Credite de angajament angajate»
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa creditelor de angajament angajate în limita creditelor de angajament aprobate şi rezervate.
    În debitul contului se înregistrează creditele de angajament angajate, precum şi modificările privind creşterile în cursul exerciţiului bugetar.
    În creditul contului se înregistrează modificările privind diminuările în cursul exerciţiului bugetar.
    Soldul debitor al contului reprezintă creditele de angajament angajate la un moment dat.
    Soldul contului la finele exerciţiului financiar nu se redeschide în anul următor.
    Contul se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare, în structura bugetului aprobat“.




    4. Capitolul XVII „Contabilitatea operaţiunilor specifice fondurilor externe nerambursabile - Instrumente structurale, fonduri pentru agricultură şi alte fonduri“ se completează după cum urmează:
    - După subpunctul 5.2.3 al punctului 5 „Alte precizări“ se introduc două noi puncte, pct. 6 şi 7, cu următorul cuprins:
    "6. Alte precizări specifice FEN pentru perioada de programare 2021-2027
    6.1. Instituţiile publice în calitate de autorităţi de certificare, autorităţi de management şi beneficiari utilizează conturile contabile prevăzute la capitolul XVII «Contabilitatea operaţiunilor specifice fondurilor externe nerambursabile - Instrumente structurale, fonduri pentru agricultură şi alte fonduri» pentru înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico-financiare din cadrul perioadei de programare 2021-2027, cu asigurarea unei evidenţe contabile distincte, folosind conturi contabile analitice proprii, în funcţie de fluxurile financiare derulate şi de alte operaţiuni stabilite prin acte normative, contracte, acorduri, convenţii etc.
    Ordonatorii principali de credite îşi adaptează monografiile contabile în mod corespunzător, cu respectarea conţinutului şi funcţiunii conturilor prevăzute la capitolul menţionat.
    6.2.1. Instituţiile publice în calitate de lideri de parteneriat sau parteneri utilizează monografiile contabile prevăzute pentru beneficiari la capitolul XVII «Contabilitatea operaţiunilor specifice fondurilor externe nerambursabile - Instrumente structurale, fonduri pentru agricultură şi alte fonduri», în cazul proiectelor implementate în parteneriat, pentru sumele rambursate de către autorităţi cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în conturile de venituri ale bugetelor din care au fost efectuate cheltuielile, în funcţie de fluxurile financiare derulate şi alte operaţiuni stabilite prin acte normative, contracte, acorduri, convenţii etc.
    6.2.2. În aplicarea prevederilor de la pct. 6.2.1, instituţiile publice în calitate de beneficiari, lideri de parteneriat şi parteneri trebuie să aibă în vedere şi prevederile pct. 3.2. (3) din Normele metodologice privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare ale instituţiilor publice la 31 decembrie 2010, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 59/2011, pentru evidenţierea în contabilitate a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
    6.2.3. Instituţiile publice în calitate de lideri de parteneriat sau parteneri utilizează monografiile contabile prevăzute la pct. 3.3 din Normele metodologice privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare ale instituţiilor publice la 31 decembrie 2010, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 59/2011, în cazul proiectelor implementate în parteneriat, pentru sumele rambursate de către autorităţi cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în conturile de disponibilităţi deschise pe numele liderilor de proiect, în funcţie de fluxurile financiare derulate.
7. Evidenţierea în contabilitate a principalelor operaţiuni specifice Planului naţional de redresare şi rezilienţă
    7.1. La Ministerul Finanţelor
    A. La Autoritatea de certificare şi plată

┌────┬──────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │Descriere │Simbol │Simbol │
│crt.│operaţiune │cont │cont │
│ │ │debitor │creditor │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor │ │ │
│ │încasate de la│ │ │
│1. │Comisia │5150202 │4500600 │
│ │Europeană │ │ │
│ │reprezentând │ │ │
│ │prefinanţare │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor │ │ │
│2. │datorate │4730103 │4550409 │
│ │bugetului de │ │ │
│ │stat │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Virarea │ │ │
│ │sumelor în │ │ │
│ │contul de │ │ │
│ │venituri al │ │ │
│ │bugetului de │ │ │
│ │stat │ │ │
│ │20.A.49.01.00 │ │ │
│3. │«Sume aferente│4550409 │5150101 │
│ │PNRR în curs │ │ │
│ │de alocare», │ │ │
│ │codificat cu │ │ │
│ │codul de │ │ │
│ │identificare │ │ │
│ │fiscală al │ │ │
│ │Ministerului │ │ │
│ │Finanţelor │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │cererii de │ │ │
│4. │plată │4500300 │4730103 │
│ │transmise │ │ │
│ │Comisiei │ │ │
│ │Europene │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │prefinanţării │ │ │
│ │deduse │ │ │
│5. │proporţional │4500600 │4500300 │
│ │din fiecare │ │ │
│ │cerere de │ │ │
│ │plată │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor │ │ │
│ │încasate de la│ │ │
│6. │Comisia │5150202 │4500300 │
│ │Europeană │ │ │
│ │reprezentând │ │ │
│ │tranşe │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor │ │ │
│ │transferate │ │ │
│ │din contul de │ │ │
│ │venituri al │ │ │
│ │bugetului de │ │ │
│ │stat │ │ │
│ │20.A.49.01.00 │ │ │
│7. │«Sume aferente│5150101 │4550409 │
│ │PNRR în curs │ │ │
│ │de alocare» în│ │ │
│ │contul de │ │ │
│ │disponibil │ │ │
│ │50.01.64, │ │ │
│ │rămase │ │ │
│ │nedistribuite │ │ │
│ │la sfârşitul │ │ │
│ │anului │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor │ │ │
│ │transferate │ │ │
│ │din contul de │ │ │
│ │disponibil │ │ │
│ │50.01.64, │ │ │
│ │rămase │ │ │
│ │nedistribuite,│ │ │
│8. │în contul de │4550409 │5150101 │
│ │venituri al │ │ │
│ │bugetului de │ │ │
│ │stat │ │ │
│ │20.A.49.01.00 │ │ │
│ │«Sume aferente│ │ │
│ │PNRR în curs │ │ │
│ │de alocare» la│ │ │
│ │începutul │ │ │
│ │anului următor│ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │dobânzii de │ │ │
│ │încasat în │ │ │
│ │contul │ │ │
│ │distinct de │ │ │
│ │disponibil │ │4550409/ │
│ │deschis la │ │analitic │
│ │Trezoreria │ │distinct: │
│ │operativă │ │dobândă la│
│ │centrală pe │ │ct. de │
│9. │numele │5180701 │disponibil│
│ │Ministerului │ │din │
│ │Finanţelor, │ │Trezoreria│
│ │potrivit │ │operativă │
│ │prevederilor │ │centrală │
│ │art. 19 alin. │ │ │
│ │(1^1) din │ │ │
│ │Ordonanţa de │ │ │
│ │urgenţă a │ │ │
│ │Guvernului nr.│ │ │
│ │124/2021 │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Încasarea │ │ │
│ │dobânzii în │ │ │
│ │contul │ │ │
│ │distinct de │ │ │
│10. │disponibil │5150101 │5180701 │
│ │deschis la │ │ │
│ │Trezoreria │ │ │
│ │operativă │ │ │
│ │centrală │ │ │
├────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │Virarea │ │ │
│ │sumelor la │ │ │
│ │bugetul de │4550409/ │ │
│ │stat │analitic │ │
│ │reprezentând │distinct: │ │
│ │dobândă, │dobândă la│ │
│11. │potrivit │ct. de │5150101 │
│ │prevederilor │disponibil│ │
│ │art. 19 alin. │din │ │
│ │(2) din │Trezoreria│ │
│ │Ordonanţa de │operativă │ │
│ │urgenţă a │centrală │ │
│ │Guvernului nr.│ │ │
│ │124/2021 │ │ │
├────┼──────────────┴──────────┴──────────┤
│ │Înregistrarea dobânzii pozitive sau │
│ │negative bonificate de Banca │
│ │Naţională a României la conturile de│
│ │disponibilităţi din fonduri europene│
│ │potrivit prevederilor art. 16 din │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului │
│ │nr. 124/2021 privind stabilirea │
│ │cadrului instituţional şi financiar │
│ │pentru gestionarea fondurilor │
│ │europene alocate României prin │
│ │Mecanismul de redresare şi │
│ │rezilienţă, precum şi pentru │
│ │modificarea şi completarea │
│ │Ordonanţei de urgenţă a Guvernului │
│ │nr. 155/2020 privind unele măsuri │
│ │pentru elaborarea Planului naţional │
│ │de redresare şi rezilienţă necesar │
│ │României pentru accesarea de fonduri│
│ │externe rambursabile şi │
│ │nerambursabile în cadrul │
│ │Mecanismului de redresare şi │
│ │rezilienţă, aprobată cu modificări │
│ │şi completări prin Legea nr. 178/ │
│12. │2022, cu modificările şi │
│ │completările ulterioare, se │
│ │efectuează în funcţie de fluxurile │
│ │financiare derulate, potrivit │
│ │prevederilor pct. IV din anexa nr. 2│
│ │la Ordinul ministrului finanţelor │
│ │publice nr. 529/2016 pentru │
│ │aprobarea Normelor metodologice │
│ │privind întocmirea şi depunerea │
│ │situaţiilor financiare trimestriale │
│ │ale instituţiilor publice, precum şi│
│ │a unor raportări financiare lunare │
│ │în anul 2016, pentru modificarea şi │
│ │completarea Normelor metodologice │
│ │privind organizarea şi conducerea │
│ │contabilităţii instituţiilor │
│ │publice, Planul de conturi pentru │
│ │instituţiile publice şi │
│ │instrucţiunile de aplicare a │
│ │acestuia, aprobate prin Ordinul │
│ │ministrului finanţelor publice nr. │
│ │1.917/2005, precum şi pentru │
│ │modificarea şi completarea altor │
│ │norme metodologice în domeniul │
│ │contabilităţii publice │
└────┴────────────────────────────────────┘

    B. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală înregistrează în contabilitate sumele aflate în conturile de venituri ale bugetului de stat: 20.A.49.01.00 «Sume aferente PNRR în curs de alocare», codificat cu codul de identificare fiscală al Ministerului Finanţelor, 20.A.49.02.01 «Venituri ale bugetului de stat - Sume rambursate din PNRR în contul proiectelor din anul curent» şi, respectiv, contul de venituri bugetare 20.A.49.02.02 «Venituri ale bugetului de stat - Sume rambursate din PNRR în contul proiectelor din anul anterior», codificate cu codurile de identificare fiscală ale ordonatorilor de credite cu rol de coordonatori de reforme şi/sau investiţii/Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării în cazul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
    7.2. La coordonatorii de reformă şi/sau investiţii:

┌────┬────────────────┬───────┬────────┐
│Nr. │Descriere │Simbol │Simbol │
│crt.│operaţiune │cont │cont │
│ │ │debitor│creditor│
├────┼────────────────┴───────┴────────┤
│1. │Operaţiuni cu beneficiarii │
├────┼────────────────┬───────┬────────┤
│ │Virarea sumelor │ │ │
│ │avansate │ │ │
│ │beneficiarilor │ │ │
│ │reprezentând │ │ │
│1.1 │fonduri europene│45405 │7700000 │
│ │alocate din │ │ │
│ │Mecanismul de │ │ │
│ │redresare şi │ │ │
│ │rezilienţă │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Justificarea │ │ │
│ │sumelor de către│ │ │
│1.2 │beneficiari la │6780000│45405 │
│ │coordonatorii de│ │ │
│ │reformă şi/sau │ │ │
│ │investiţii │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │recuperat de la │ │ │
│ │beneficiari în │ │ │
│ │situaţia în care│ │ │
│ │sumele nu au │ │ │
│ │fost justificate│ │ │
│1.3 │şi nu au fost │45403 │45405 │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│ │ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 678 (de│ │ │
│ │exemplu: sume │ │ │
│ │neutilizate │ │ │
│ │etc.) │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │recuperat de la │ │ │
│ │beneficiari în │ │ │
│ │situaţia în care│ │ │
│ │sumele au fost │ │ │
│ │justificate şi │ │ │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│1.4 │ajutorul │6780000│45403 │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 678 în │ │ │
│ │anul curent │ │ │
│ │(înregistrarea │ │ │
│ │se efectuează cu│ │ │
│ │semnul minus) │ │ │
│ │(de exemplu: │ │ │
│ │titluri de │ │ │
│ │creanţă) │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │recuperat de la │ │ │
│ │beneficiari în │ │ │
│ │situaţia în care│ │ │
│ │sumele au fost │ │ │
│1.5 │justificate şi │45403 │1170000 │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│ │ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 678 în │ │ │
│ │anul anterior │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Încasarea │ │ │
│1.6 │sumelor │7700000│45403 │
│ │recuperate de la│ │ │
│ │beneficiari │ │ │
├────┼────────────────┴───────┴────────┤
│2. │Operaţiuni cu agenţiile de │
│ │implementare │
├────┼────────────────┬───────┬────────┤
│ │Virarea sumelor │ │ │
│ │avansate │ │ │
│ │agenţiilor de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│2.1 │proiectelor, │4570202│7700000 │
│ │responsabililor │ │ │
│ │de implementarea│ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale etc. │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Justificarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │agenţiile de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabilii de│ │ │
│2.2 │implementarea │6780000│4570202 │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale etc. │ │ │
│ │către │ │ │
│ │coordonatorii de│ │ │
│ │reformă şi/sau │ │ │
│ │investiţii │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │recuperat de la │ │ │
│ │agenţiile de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabilii de│ │ │
│ │implementarea │ │ │
│2.3 │investiţiilor │4570309│4570202 │
│ │locale etc., în │ │ │
│ │situaţia în care│ │ │
│ │sumele nu au │ │ │
│ │fost justificate│ │ │
│ │şi înregistrate │ │ │
│ │în contabilitate│ │ │
│ │cu ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 678 │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │recuperat de la │ │ │
│ │agenţiile de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabilii de│ │ │
│ │implementarea │ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale etc., în │ │ │
│ │situaţia în care│ │ │
│ │sumele au fost │ │ │
│2.4 │justificate şi │6780000│4570309 │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│ │ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 678 în │ │ │
│ │anul curent │ │ │
│ │(înregistrarea │ │ │
│ │se efectuează cu│ │ │
│ │semnul minus) │ │ │
│ │(de exemplu: │ │ │
│ │titluri de │ │ │
│ │creanţă etc.) │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│ │sumelor de │ │ │
│ │recuperat de la │ │ │
│ │agenţiile de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabilii de│ │ │
│ │implementarea │ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│2.5 │locale etc., în │4570309│1170000 │
│ │situaţia în care│ │ │
│ │sumele au fost │ │ │
│ │justificate şi │ │ │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│ │ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 678 în │ │ │
│ │anul anterior │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Încasarea │ │ │
│ │sumelor │ │ │
│ │recuperate de la│ │ │
│ │agenţiile de │ │ │
│2.6 │implementare a │7700000│4570309 │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabilii de│ │ │
│ │implementarea │ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale etc. │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┘


    7.3. Agenţiile de implementare a proiectelor - instituţii publice, în relaţia cu beneficiarii, utilizează înregistrările contabile de la pct. 7.2 subpct. 1.1-1.6.
    7.4. La beneficiari - instituţii publice, altele decât cele finanţate integral din bugetul de stat

┌────┬────────────────┬───────┬────────┐
│Nr. │Descriere │Simbol │Simbol │
│crt.│operaţiune │cont │cont │
│ │ │debitor│creditor│
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Înregistrarea │ │ │
│1.1 │sumelor primite │5xx │45805 │
│ │în avans │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Justificarea │ │ │
│ │sumelor la │ │ │
│ │coordonatorii de│ │ │
│1.2 │reformă şi/sau │45805 │772 │
│ │investiţii sau │ │ │
│ │agenţiile de │ │ │
│ │implementare │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Sume datorate │ │ │
│ │coordonatorilor │ │ │
│ │de reformă şi/ │ │ │
│ │sau investiţii, │ │ │
│ │agenţiilor de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│1.3 │responsabililor │45805 │45804 │
│ │de implementarea│ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale, │ │ │
│ │reprezentând │ │ │
│ │sume │ │ │
│ │nejustificate │ │ │
│ │etc. │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Sume datorate │ │ │
│ │coordonatorilor │ │ │
│ │de reformă şi/ │ │ │
│ │sau investiţii, │ │ │
│ │agenţiilor de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabililor │ │ │
│ │de implementarea│ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale, în │ │ │
│ │situaţia în care│ │ │
│1.4 │sumele au fost │45804 │772 │
│ │justificate şi │ │ │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│ │ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 772 în │ │ │
│ │anul curent │ │ │
│ │(înregistrarea │ │ │
│ │se efectuează cu│ │ │
│ │semnul minus) │ │ │
│ │(de exemplu: │ │ │
│ │titluri de │ │ │
│ │creanţă) │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Sume datorate │ │ │
│ │coordonatorilor │ │ │
│ │de reformă şi/ │ │ │
│ │sau investiţii, │ │ │
│ │agenţiilor de │ │ │
│ │implementare a │ │ │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabililor │ │ │
│ │de implementarea│ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale, în │ │ │
│1.5 │situaţia în care│1170000│45804 │
│ │sumele au fost │ │ │
│ │justificate şi │ │ │
│ │înregistrate în │ │ │
│ │contabilitate cu│ │ │
│ │ajutorul │ │ │
│ │contului │ │ │
│ │contabil 772 în │ │ │
│ │anul anterior │ │ │
│ │(de exemplu: │ │ │
│ │titluri de │ │ │
│ │creanţă) │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Sume plătite │ │ │
│ │coordonatorilor │ │ │
│ │de reformă şi/ │ │ │
│ │sau investiţii, │ │ │
│ │agenţiilor de │ │ │
│1.6 │implementare a │45804 │770 │
│ │proiectelor, │ │ │
│ │responsabililor │ │ │
│ │de implementarea│ │ │
│ │investiţiilor │ │ │
│ │locale │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┘

"


    5. La capitolul XVIII „Contabilitatea operaţiunilor specifice trezoreriei centrale“:
    5.1. Punctul 1 „Instrucţiunile de utilizare a conturilor contabile“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    5.1.1. La clasa 2 „Conturi de active fixe“, grupa 26 „Active financiare“, se completează funcţiunea contului 267 „Creanţe imobilizate“ astfel:
    - La creditarea contului se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "461 «Debitori»
    - cu împrumuturile acordate şi nerambursate la scadenţă"


    5.1.2. La clasa 4 „Conturi de terţi“, grupa 46 „Debitori şi creditori diverşi, debitori şi creditori ai bugetelor“, se completează funcţiunea contului 461 „Debitori“ astfel:
    - La debitarea contului 461 „Debitori“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "267 «Creanţe imobilizate»
    - cu împrumuturile pe termen lung acordate şi nerambursate la scadenţă;
    468 «Împrumuturi pe termen scurt acordate potrivit legii»
    - cu împrumuturile pe termen scurt acordate şi nerambursate la scadenţă"

    – La creditarea contului 468 „Împrumuturi pe termen scurt acordate potrivit legii“ se introduce un nou text, cu următorul cuprins:
    "461 «Debitori»
    - cu împrumuturile pe termen scurt acordate şi nerambursate la scadenţă"



    5.2. La punctul 2 „Monografia privind înregistrarea în contabilitatea trezoreriei centrale a principalelor operaţiuni“, la punctul III, după subpunctul 8 se introduc 4 noi subpuncte, subpunctele 9-12, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬────────────────┬───────┬────────┐
│„Nr.│Descriere │Simbol │Simbol │
│crt.│operaţiune │cont │cont │
│ │ │debitor│creditor│
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Transferul în │ │ │
│ │contul de │ │ │
│ │debitori al │ │ │
│ │soldului │ │ │
│ │împrumuturilor │ │ │
│ │acordate din │ │ │
│9. │venituri din │4610109│2670103 │
│ │privatizare pe │ │ │
│ │termen lung, │ │ │
│ │nerambursate la │ │ │
│ │scadenţă, cu │ │ │
│ │termen de plată │ │ │
│ │în exerciţiul │ │ │
│ │curent │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Transferul în │ │ │
│ │contul de │ │ │
│ │debitori al │ │ │
│ │soldului │ │ │
│ │împrumuturilor │ │ │
│ │acordate din │ │ │
│10. │venituri din │4610109│4680106 │
│ │privatizare pe │ │ │
│ │termen scurt, │ │ │
│ │nerambursate la │ │ │
│ │scadenţă, cu │ │ │
│ │termen de plată │ │ │
│ │în exerciţiul │ │ │
│ │curent │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Transferul în │ │ │
│ │contul de │ │ │
│ │debitori al │ │ │
│ │soldului │ │ │
│ │împrumuturilor │ │ │
│ │acordate din │ │ │
│ │venituri din │ │ │
│ │privatizare pe │ │ │
│ │termen scurt, │ │ │
│11. │nerambursate la │4610209│4680106 │
│ │scadenţă, cu │ │ │
│ │termen de plată │ │ │
│ │în exerciţiile │ │ │
│ │viitoare, pentru│ │ │
│ │care există │ │ │
│ │aprobare pentru │ │ │
│ │eşalonare la │ │ │
│ │plată în │ │ │
│ │exerciţiile │ │ │
│ │viitoare │ │ │
├────┼────────────────┼───────┼────────┤
│ │Transferul în │ │ │
│ │contul de │ │ │
│ │debitori al │ │ │
│ │soldului │ │ │
│ │împrumuturilor │ │ │
│ │reeşalonate │ │ │
│ │acordate din │ │ │
│ │venituri din │ │ │
│ │privatizare pe │ │ │
│ │termen lung, │ │ │
│12. │nerambursate la │4610209│2670103“│
│ │scadenţă, cu │ │ │
│ │termen de plată │ │ │
│ │în exerciţiile │ │ │
│ │viitoare, pentru│ │ │
│ │care există │ │ │
│ │aprobare pentru │ │ │
│ │eşalonare la │ │ │
│ │plată în │ │ │
│ │exerciţiile │ │ │
│ │viitoare │ │ │
└────┴────────────────┴───────┴────────┘

"


    6. Soldul contului 106 „Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate (SAPARD)“ se transferă în contul 117 „Rezultatul reportat“, cu excepţia soldurilor existente în evidenţa Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    7. Soldurile conturilor 1020103 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului - reprezentând bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, altele decât active fixe“ şi 1040103 „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale - reprezentând bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, altele decât active fixe“ aferente stocurilor bunurilor confiscate evidenţiate în contabilitate în soldurile conturilor 347 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“ şi 349 „Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale“ se transferă în contul 117 „Rezultatul reportat“.
    8. La capitolul VIII „Monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni“, punctul III „Stocuri“ se modifică după cum urmează:
    8.1. La operaţiunile care conţin creditarea contului 709 „Variaţia stocurilor“, acest cont se înlocuieşte cu contul 7090100 „Variaţia producţiei stocate“.
    8.2. La operaţiunile care conţin debitarea contului 709 „Variaţia stocurilor“, acest cont se înlocuieşte cu contul 7090200 „Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune“.

    9. În tot cuprinsul Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, se modifică şi se completează simbolurile, denumirile şi funcţiunea conturilor sintetice de gradul I, II şi III, precum şi ale conturilor speciale în afara bilanţului, potrivit prevederilor pct. 2 şi 3.


    ART. II
    Anexa nr. 2 „Dezvoltarea conturilor sintetice în conturi analitice în scop de raportare a Balanţei de verificare la Ministerul Finanţelor Publice“, astfel cum a fost introdusă prin Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 2.021/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 şi 831 bis din 24 decembrie 2013, se completează astfel:
    a) 7090100 „Variaţia producţiei stocate“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare;
    b) 7090200 „Variaţia producţiei stocate scăzută din gestiune“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare;
    c) 8039001 „Alte valori din operaţiunile privind veniturile bugetului general consolidat“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare;
    d) 8039002 „Alte valori în afara bilanţului“ se dezvoltă în analitic pe cod sector şi pe sursă de finanţare;
    e) 8072001 „Credite de angajament rezervate“ se dezvoltă în analitic pe cod sector, sursă de finanţare, capitol, subcapitol, paragraf, titlu, articol şi alineat;
    f) 8072002 „Credite de angajament angajate“ se dezvoltă în analitic pe cod sector, sursă de finanţare, capitol, subcapitol, paragraf, titlu, articol şi alineat.


    ART. III
    (1) Prezentul ordin intră în vigoare începând cu exerciţiul financiar 2023.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare acestuia.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 22 decembrie 2022.
    Nr. 4.504.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016