Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.444 din 1 iulie 2025  privind înfiinţarea Programului naţional pentru pilotarea sistemică de planuri-cadru  în învăţământul liceal de stat, particular şi confesional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 4.444 din 1 iulie 2025 privind înfiinţarea Programului naţional pentru pilotarea sistemică de planuri-cadru în învăţământul liceal de stat, particular şi confesional

EMITENT: Ministerul Educaţiei şi Cercetării
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 627 din 3 iulie 2025
    În conformitate cu prevederile art. 86-92 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile Ordinului ministrului educaţiei nr. 6.731/2023 privind aprobarea Profilului de formare al absolventului şi ale Ordinului ministrului educaţiei naţionale şi cercetării nr. 4.350/2025 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învăţământul liceal cu frecvenţă zi,
    în vederea respectării principiului relevanţei ofertei educaţionale, al descentralizării decizionale, al centrării educaţiei pe beneficiarii primari ai acesteia, al flexibilităţii şi al adaptabilităţii curriculumului naţional, precum şi al interesului superior al elevului, principii statuate la art. 3 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 24 alin. (1) lit. a) şi alin. (5) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza Ordinului ministrului educaţiei nr. 4.575/2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru privind înfiinţarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate cu statut de unităţi-pilot,
    având în vedere Referatul de aprobare nr. 1.296/DGIPNRR din 26.06.2025,
    în temeiul art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Se înfiinţează Programul naţional pentru pilotarea sistemică de planuri-cadru în învăţământul liceal de stat, particular şi confesional, cu frecvenţă zi, aplicabil începând cu anul şcolar 2026-2027.
    (2) Toate propunerile de planuri-cadru ce urmează să fie pilotate de către unităţile de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor respecta condiţiile de structură prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Se înfiinţează în subordinea directă a ministrului educaţiei şi cercetării Comisia naţională de coordonare a Programului de pilotare sistemică, a cărei componenţă se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării în maximum 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.
    (2) Comisia va acorda îndrumare şi asistenţă tehnică şi de specialitate unităţilor de învăţământ care vor implementa un plan-cadru pilot diferit de varianta reglementată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.350/2025.
    (3) Comisia va îndeplini atribuţiile prevăzute la art. 8 din anexa la Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.575/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind înfiinţarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate cu statut de unităţi-pilot şi va asigura monitorizarea Programului de pilotare sistemică cu sprijinul structurilor menţionate la art. 6.
    (4) Comisia va coordona procesul de evaluare a Programului de pilotare sistemică, cu sprijinul Institutului de Ştiinţele Educaţiei, al Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare şi al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, şi va formula propuneri privind adaptarea, continuarea, extinderea sau încetarea pilotării.
    (5) Activitatea comisiei este neremunerată; membrilor acesteia li se pot deconta cheltuieli de deplasare în scopul realizării atribuţiilor, în condiţiile legii.

    ART. 3
    (1) Planul-cadru pentru învăţământul liceal cuprins în anexă poate fi adoptat şi adaptat pentru pilotare în orice unitate de învăţământ de nivel liceal de stat, particulară sau confesională, în unităţile de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru clase cu studiul unei limbi moderne în regim intensiv sau bilingv, inclusiv pentru cele care funcţionează în baza unor acorduri guvernamentale, pentru învăţământul liceal special şi pentru alternativele educaţionale, în cazul tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor/calificărilor profesionale oferite în unitatea de învăţământ, sau pentru o parte a acestora.
    (2) Aprobarea pilotării la nivelul unei unităţi de învăţământ se face în baza procedurii de autorizare prevăzute în anexa la Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.575/2024.
    (3) Conducerile unităţilor de învăţământ răspund de aplicarea integrală şi corectă la clasă a planului-cadru de învăţământ prevăzut în anexă, cu respectarea următoarelor obligaţii:
    a) includerea în conţinuturi a temelor prevăzute la art. 88 alin. (10) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) asigurarea formării competenţelor prevăzute în Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.731/2023 privind aprobarea Profilului de formare al absolventului;
    c) asigurarea formării competenţelor prevăzute de programele disciplinelor asociate trunchiului comun;
    d) asigurarea formării competenţelor şi parcurgerii conţinuturilor din programele de examen pentru examenul naţional de bacalaureat sau de certificare profesională prevăzute de Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, corespunzător filierei, profilului şi specializării/ calificării profesionale asumate prin contractul de şcolarizare;
    e) încadrarea în bugetul standard alocat unităţii de învăţământ prin finanţarea de bază sau din fonduri externe nerambursabile.

    (4) Prin derogare de la art. 6 alin. (3) lit. c) din anexa la Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.575/2024, durata minimă pentru implementarea pilotării este de 5 ani, cu obligativitatea evaluării interne şi externe la finalul fiecărui an şcolar, conform unei proceduri stabilite de Comisia naţională de coordonare a Programului de pilotare sistemică.

    ART. 4
    (1) Înscrierea unităţilor de învăţământ în Programul de pilotare sistemică se face în baza solicitării adresate Comisiei naţionale de coordonare a Programului de pilotare sistemică, cu respectarea condiţiilor prevăzute în anexa la Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.575/2024.
    (2) Comisia naţională de coordonare a Programului de pilotare sistemică va stabili şi comunica, în termen de 30 de zile de la numirea acesteia prin ordinul prevăzut la art. 2 alin. (1), procedura şi calendarul de înscriere ale unităţilor de învăţământ în Programul de pilotare sistemică.

    ART. 5
    (1) În baza prezentului ordin, unităţilor de învăţământ care vor pilota planul-cadru pentru învăţământul liceal cuprins în anexă nu li se aplică prevederile contrare din alte ordine sau regulamente.
    (2) Unităţile de învăţământ care pilotează planul-cadru prevăzut în anexă vor avea obligaţia de a informa beneficiarii educaţiei despre implementarea acestuia prin pagina de internet a instituţiei, prin broşura de admitere şi prin contractul de şcolarizare.

    ART. 6
    Comisia naţională de coordonare a Programului de pilotare sistemică prevăzută la art. 2, Direcţia generală echitate şi performanţă în învăţământul preuniversitar, Direcţia generală management, carieră didactică şi reţea şcolară în învăţământul preuniversitar, Direcţia generală minorităţi şi desegregare, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ liceal duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul educaţiei şi cercetării,
                    Daniel-Ovidiu David

    Bucureşti, 1 iulie 2025.
    Nr. 4.444.
    ANEXA 1

    STRUCTURA PLANULUI-CADRU
    propus spre pilotare prin Programul naţional de pilotare sistemică de
    planuri-cadru în învăţământul liceal de stat, particular şi confesional,
    cu frecvenţă zi, clasele a IX-a - a XII-a
    Unităţile de învăţământ care vor fi incluse în Programul naţional de pilotare sistemică de planuri-cadru în învăţământul liceal vor implementa variante care se încadrează în următorul model:

┌────────────┬─────────────────────────┐
│ │Numărul total minim de │
│ │ore obligatoriu pe ciclul│
│ │liceal (1) │
│ ├─────────────┬───────────┤
│ │ │Numărul │
│ │Numărul total│minim/maxim│
│ARIA │de ore │de ore │
│CURRICULARĂ │obligatorii │(CDEOŞ) │
│ │alocate │pentru │
│ │disciplinelor│discipline │
│ │din trunchiul│relevante │
│ │comun (TC) │ariei │
│ │standard (2) │curriculare│
│ │ │(3) │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│LIMBĂ ŞI │ │ │
│COMUNICARE │ │ │
│(Limba │600 │ │
│maternă, │(280) │100-700 │
│program │ │ │
│intensiv │ │ │
│bilingv) (4)│ │ │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│MATEMATICĂ │ │ │
│ŞI ŞTIINŢE │300 │100-700 │
│ALE NATURII │ │ │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│OM ŞI │ │ │
│SOCIETATE │400 │100-600 │
│(Religie) │(140) │ │
│(5) │ │ │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│ARTE │150 │100-350 │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│EDUCAŢIE │ │ │
│FIZICĂ, │150 │100-350 │
│SPORT ŞI │ │ │
│SĂNĂTATE (6)│ │ │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│TEHNOLOGII │100 │50-150 │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│CONSILIERE │ │ │
│ŞI ORIENTARE│100 │50-150 │
│(7) │ │ │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│ARIA DE │ │ │
│SPECIALITATE│ │ │
│/VOCAŢIONALĂ│ │ │
│/DE │- │400-2.000 │
│CALIFICARE │ │ │
│PROFESIONALĂ│ │ │
│(8) │ │ │
├────────────┼─────────────┼───────────┤
│Total minim │ │ │
│obligatoriu │ │ │
│de ore per │ │ │
│elev pe │1.800 │2.200 │
│parcursul │ │ │
│celor patru │ │ │
│ani de │ │ │
│studiu (9) │ │ │
├────────────┼─────────────┴───────────┤
│Total maxim │ │
│de ore pe │ │
│săptămână/pe│ │
│parcursul │35/5.000 │
│celor patru │ │
│ani de │ │
│studiu (10) │ │
└────────────┴─────────────────────────┘



    NOTE:

    (1) Termenul „oră“ se referă la durata unei ore de curs de 50 de minute. În cazul în care unitatea de învăţământ foloseşte o altă durată a orei de curs, timpul minim alocat cumulat trebuie să fie identic, în minute absolute, cu numărul de ore prevăzut în prezenta anexă înmulţit cu 50 de minute. De exemplu, o unitate de învăţământ unde orele de curs durează 60 de minute, numărul de ore de curs minim obligatoriu va fi calculat după formula y=(x*50)/60, unde „y“ este numărul de ore de curs de 60 de minute obligatoriu, iar „x“ este numărul minim de ore prevăzut de prezenta anexă.

    (2) Totalul cumulat recomandat de ore pentru studiul disciplinelor din TC la nivelul ariei a fost determinat prin raportare la bugetele săptămânale de ore din TC corespunzătoare fiecărei arii curriculare, prevăzute în planurile-cadru aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.350/2025.

    (3) Alocarea orelor trebuie să aibă în vedere diferenţieri ale planului-cadru şi încadrarea elevului în specificul unei filiere, unui profil şi unei specializări/calificări profesionale dintre cele stabilite de lege sau în termeni de inovare. Disciplinele de studiu sunt stabilite de unitatea de învăţământ, în baza unei analize de nevoi educaţionale, în relaţie cu resursele de care dispune şcoala. Alocarea orelor din CDEOŞ răspunde direct nevoilor şi intereselor de învăţare ale elevilor, fiind dezvoltat inclusiv prin parteneriatele unităţii de învăţământ cu operatori economici, autorităţi publice locale, ONG-uri specializate pe diferite teme educaţionale.

    (4) În cazul claselor cu predare în limbile minorităţilor naţionale sau în regim intensiv bilingv, numărul de ore menţionat se alocă în trunchiul comun, peste numărul minim prevăzut în aria curriculară, pentru atingerea competenţelor curriculare şi pentru acoperirea programei de examen aferente probelor examenului naţional de bacalaureat. Şi în cazul acestor clase se aplică limita maximă de 35 de ore/săptămână, respectiv 5.000 de ore per ciclu liceal.

    (5) În cazul în care elevul/reprezentanţii legali ai acestuia nu optează pentru studiul religiei, cele 140 de ore alocate disciplinei sunt realocate din trunchiul comun în CDEOŞ, în vederea asigurării numărului minim obligatoriu de ore, conform nevoilor şi intereselor de învăţare ale elevului.

    (6) Din totalul orelor prevăzute în componenta CDEOŞ, minimum 50% vor fi alocate în cadrul ariei curriculare Educaţie fizică, sport şi sănătate pentru activităţi sportive de echipă/individuale. În cazul în care elevul practică sportul de performanţă în cadrul unui club sportiv recunoscut de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, printr-un protocol încheiat cu Agenţia Naţională pentru Sport, unitatea de învăţământ poate decide, la solicitarea elevului/reprezentantului legal al acestuia, recunoaşterea acestor ore în numărul de ore minim aferent activităţilor sportive din cadrul CDEOŞ.

    (7) Din totalul orelor prevăzute în componenta CDEOŞ minimum 50% vor fi alocate unor activităţi de voluntariat în comunitate, şcoală, ONG-uri, precum şi/sau unor perioade de internship şi practică la operatori economici sau instituţii publice.

    (8) Această componentă a CDEOŞ asigură diferenţieri ale planului-cadru şi încadrarea acestuia în specificul unei specializări/calificări profesionale dintre cele stabilite de lege sau în termeni de inovare; asigură elevilor pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii unei calificări profesionale de nivel 3 sau/şi 4, în condiţiile legii, precum şi susţinerea probelor E din cadrul examenului naţional de bacalaureat, prin raportare la programele de examen pentru specificul definit prin această componentă.

    (9) Totalul se va calcula pe întreg ciclul liceal, indiferent de distribuţia orelor pe diverşi ani de studiu. Numărul de ore menţionat în segmentul CDEOŞ este minimul obligatoriu pentru fiecare elev, dar unitatea de învăţământ va include în oferta sa, în funcţie de resursele umane şi materiale disponibile, un număr de ore cât mai aproape de maximumul prevăzut, astfel încât să permită elevilor opţiuni multiple. Nivelul ofertei, nivelul de participare al elevilor la activităţile din CDEOŞ organizate de unitatea de învăţământ, precum şi rezultatele elevilor obţinute în specificul activităţilor vor fi indicatori de calitate ai ofertei educaţionale de la nivelul unităţii de învăţământ. Prin personalizarea curriculumului, începând cu utilizarea creativă şi eficientă a modelului de plan-cadru, unitatea de învăţământ trebuie să îşi valorifice autonomia, criteriul principal de calitate în raport cu care va fi evaluată unitatea de învăţământ fiind gradul de realizare a profilului de formare al absolventului învăţământului liceal.

    (10) Numărul maxim de ore include toate activităţile organizate sau recunoscute/validate de unitatea de învăţământ în portofoliul elevului, cum ar fi programe opţionale, activităţi de tip laborator ŞTIAM, club, ansamblu, formaţie, trupă de teatru, şcoală după şcoală, învăţare remedială, consiliere de specialitate, activităţi de tip cerc etc.

    Pilotarea se va desfăşura începând cu anul şcolar 2026–2027, în unităţi liceale de stat, particulare sau confesionale, iar durata minimă pentru implementarea pilotării este de 5 ani, cu obligativitatea evaluării interne şi externe la finalul fiecărui an şcolar, conform unei proceduri stabilite de Comisia naţională de coordonare a Programului de pilotare sistemică.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016