Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 4.353 din 27 decembrie 2023  privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.857/441/2023     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 4.353 din 27 decembrie 2023 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.857/441/2023

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1185 din 28 decembrie 2023
    Având în vedere Referatul de aprobare nr. AR 23.704 din 27.12.2023 al Ministerului Sănătăţii şi nr. DG 6.349 din 19.12.2023 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 229 alin. (4) şi ale art. 291 alin. (2) din titlul VIII „Asigurări sociale de sănătate“ din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.857/441/2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 şi 484 bis din 31 mai 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În tot cuprinsul anexei nr. 1, sintagma „senologie imagistică“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „senologie imagistică la femei“.
    2. În anexa nr. 7 litera B, în tabelul de la subpunctul 1.8.1, la litera c), nota de la subpunctul c1.3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "NOTĂ:
    Începând cu data intrării în vigoare a Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv 1 octombrie 2023, serviciile din pachetul de bază acordate în perioada 1.10.2023-31.03.2024 se decontează numai în condiţiile în care furnizorul de servicii conexe actului medical care acordă serviciul nu are contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru derularea Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist. În această perioadă asiguraţii pot beneficia de serviciul de consiliere psihologică clinică pentru copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist în cadrul pachetului de servicii de bază, dacă nu beneficiază de servicii ce fac obiectul Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
    Începând cu data de 1 aprilie 2024, serviciul de consiliere psihologică clinică pentru copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist nu mai face obiectul pachetului de servicii de bază."

    3. În anexa nr. 7 litera B, în tabelul de la subpunctul 1.8.1, la litera c), nota de la subpunctul c1.5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "NOTĂ:
    Pentru copii se decontează numai pentru alte afecţiuni decât TSA. Pentru adulţii cu TSA, începând cu data intrării în vigoare a Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv 1 octombrie 2023, serviciile din pachetul de bază acordate în perioada 1.10.2023-31.03.2024 se decontează numai în condiţiile în care furnizorul de servicii conexe actului medical care acordă serviciul nu are contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru derularea Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist. În această perioadă adulţii cu TSA pot beneficia de serviciul de psihoterapie în cadrul pachetului de servicii de bază, dacă nu beneficiază de servicii ce fac obiectul Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
    Începând cu data de 1 aprilie 2024, adulţii cu TSA nu mai beneficiază de serviciul de psihoterapie pentru această afecţiune în cadrul pachetului de servicii de bază."

    4. În tot cuprinsul anexei nr. 7, sintagma „platforma informatică de depistare precoce a cancerului de sân“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „platforma informatică de depistare precoce a cancerului de sân, începând cu data implementării acesteia la nivel naţional“.
    5. În tot cuprinsul anexei nr. 7, sintagma „platforma informatică de screening specifică“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „platforma informatică de screening specifică, începând cu data implementării acesteia la nivel naţional“.
    6. În anexa nr. 8, la articolul 3 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) pentru specialităţile clinice, în vederea asigurării calităţii serviciilor medicale, în cadrul unui program de 7 ore/zi/medic/ cabinet, se pot deconta lunar de către casa de asigurări de sănătate servicii medicale corespunzătoare unui punctaj de 153 de puncte în medie pe zi, calculat la nivelul unei luni, în condiţiile în care numărul de consultaţii efectuate, raportate şi decontate în medie pe zi este mai mic sau egal cu 19; pentru specialitatea psihiatrie, inclusiv pediatrică, precum şi pentru medicii cu supraspecializarea/competenţa/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative se pot deconta lunar de către casa de asigurări de sănătate servicii medicale corespunzătoare unui punctaj de 150 de puncte în medie pe zi, calculat la nivelul unei luni, în condiţiile în care numărul de consultaţii efectuate, raportate şi decontate în medie pe zi este mai mic sau egal cu 9; pentru specialitatea neurologie, inclusiv pediatrică, precum şi pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare se pot deconta lunar de către casa de asigurări de sănătate servicii medicale corespunzătoare unui punctaj de 154 de puncte în medie pe zi, calculat la nivelul unei luni în condiţiile în care numărul de consultaţii efectuate, raportate şi decontate în medie pe zi este mai mic sau egal cu 14.
    Pentru fiecare consultaţie în plus faţă de 19 consultaţii pentru specialităţile clinice, respectiv 9 consultaţii pentru specialitatea psihiatrie, inclusiv pediatrică, precum şi pentru medicii cu supraspecializarea/competenţa/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative sau 14 consultaţii pentru specialitatea neurologie, inclusiv pediatrică, şi specialitatea medicină fizică şi de reabilitare ce pot fi efectuate, raportate şi decontate în medie pe zi, în condiţiile raportării, şi servicii medicale cu un punctaj aferent de 150 puncte/153 puncte/154 puncte, după caz, punctajul corespunzător pentru serviciile medicale scade cu câte 17 puncte pentru specialităţile clinice, respectiv cu 30 de puncte pentru specialitatea psihiatrie, inclusiv pediatrică, precum şi pentru medicii cu supraspecializarea/competenţa/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative şi cu 22 de puncte pentru specialitatea neurologie, inclusiv pediatrică, precum şi pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare.
    În situaţia în care programul de lucru al unui medic/cabinet este mai mare sau mai mic de 35 ore/săptămână, punctajul aferent numărului de consultaţii, servicii medicale creşte sau scade corespunzător.
    În situaţia în care adresabilitatea asiguraţilor la cabinetul medical depăşeşte nivelul prevederilor menţionate mai sus se vor întocmi liste de prioritate pentru serviciile medicale programabile. În situaţia în care programarea se realizează prin mijloace de comunicare electronică, la distanţă, confirmarea programării se va transmite asiguratului prin mijloace de comunicare electronică."

    7. În anexa nr. 13, după punctul 62 se introduce un nou punct, pct. 63, cu următorul cuprins:
    "63. Arsurile de gradul IIB-III localizate pe faţă, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulaţii mari şi/sau arsuri de gradul III cu alte localizări, dar care afectează cel puţin 10% din suprafaţa corporală."

    8. În anexa nr. 17, la litera A, nota 4 de sub tabelul de la punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "NOTA 4:
    Investigaţiile paraclinice - analize de laborator recomandate de medicul de familie ca urmare a consultaţiilor preventive pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, persoanelor asimptomatice peste 18 ani, persoanelor cu vârsta între 40 şi 60 de ani care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe boli cronice şi persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice, care sunt prevăzute la nota 1 de la punctul 1.2.1, nota 1 de la punctul 1.2.3, nota 2 de la punctul 1.2.6 şi nota 2 de la punctul 1.2.7 de la lit. B din anexa nr. 1 la ordin, precum şi investigaţiile paraclinice - analize de laborator recomandate de medicul de familie pentru persoanele care nu prezintă simptome sugestive pentru diabet zaharat, cu vârsta de 18 ani şi peste, supraponderale/obeze şi/sau care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc pentru diabetul zaharat şi cele recomandate de medicul de familie pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, care nu prezintă simptome sugestive pentru boala cronică de rinichi, dar care au unul sau mai mulţi factori de risc pentru boală cronică de rinichi, prevăzute la pct. 1.2.8 şi 1.2.9 de la lit. B din anexa nr. 1 la ordin, se efectuează pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie; biletul de trimitere se întocmeşte distinct pentru aceste investigaţii paraclinice şi are completat câmpul corespunzător prevenţiei."

    9. În tot cuprinsul anexei nr. 22, sintagma „platforma informatică de depistare precoce a cancerului de sân“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „platforma informatică de depistare precoce a cancerului de sân, începând cu data implementării acesteia la nivel naţional“.
    10. În tot cuprinsul anexei nr. 22, sintagma „platforma informatică de screening specifică“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „platforma informatică de screening specifică, începând cu data implementării acesteia la nivel naţional“.
    11. În anexa nr. 23 C, în tabelul de la secţiunea „Tariful mediu pe caz pentru spitalele de acuţi non DRG, respectiv pentru secţiile/compartimentele de acuţi din spitalele de boli cronice şi de recuperare“, titlul celei de-a cincea coloane se modifică şi va avea următorul cuprins: „Tarif mediu pe caz (lei)“.
    12. În anexa nr. 38, sub tabelul de la punctul 9, la asteriscul **), partea introductivă şi literele a, a.1, a.2 şi b se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "**) Aparatele de administrare continuă cu oxigen se acordă pentru următoarele afecţiuni:
    Oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar - durata administrării cotidiene este >/= 15 ore/zi.
    Indicaţii:
    a. pacienţi cu insuficienţă respiratorie cronică, cu hipoxie severă/gravă în repaus pentru:
    a.1. BPOC:
    a.1.1. - la iniţierea terapiei (prima prescriere) pentru valori ale raportului VEMS/CVF la efectuarea spirometriei, mai mici de 70%, asociat cu una dintre următoarele condiţii:
    - PaO2 < 55 mmHG (sau SatO2 </= 88%), măsurată în repaus la distanţă de un episod acut
    – PaO2 55-59 mmHG (sau SatO2 < 90%), măsurată în repaus la distanţă de un episod acut şi unul din semnele clinice de cord pulmonar cronic, semne clinice de hipertensiune pulmonară, poliglobulie (Ht > 55%)
    a.1.2. - la continuarea terapiei (următoarele prescripţii) - cu una dintre următoarele condiţii:
    - PaO2 < 55 mmHG (sau SatO2 </= 88%), măsurată în repaus la distanţă de un episod acut
    – PaO2 55-59 mm HG (sau SatO2 < 90%), măsurată în repaus la distanţă de un episod acut şi unul din semnele clinice de cord pulmonar cronic, semne clinice de hipertensiune pulmonară, poliglobulie (Ht > 55%).
    În cazul unei contraindicaţii relative la efectuarea spirometriei datorită comorbidităţilor, medicul va specifica acest lucru în recomandare şi va anexa o spirometrie veche de maximum 3 ani cu raport VEMS/CVF < 70%. La prima recomandare efectuată la 3 luni de la recomandarea iniţială, medicul va anexa o spirometrie recentă cu raportul VEMS/CVF < 70%.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepţia persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripţiei este nelimitată.
    Medici curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie şi medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale;
    a.2. alte afecţiuni cu insuficienţă respiratorie cronică obstructivă sau restrictivă:
    a.2.1 - pentru sindromul obstructiv la iniţierea terapiei (prima prescriere) definit prin spirometrie şi PaO2 < 60 mm HG (sau SatO2 < 90%) măsurate în repaus. La continuarea terapiei (următoarele prescripţii) trebuie îndeplinită condiţia PaO2 < 60 mm HG (sau SatO2 < 90%) măsurată în repaus. În cazul unei contraindicaţii relative la efectuarea spirometriei datorită comorbidităţilor, medicul va specifica acest lucru în recomandare şi va anexa o spirometrie veche de maximum 3 ani cu raport VEMS/CVF < 70%. La prima recomandare efectuată la 3 luni de la recomandarea iniţială, medicul va anexa o spirometrie recentă cu raportul VEMS/CVF < 70%;
    a.2.2 - pentru sindromul restrictiv, la iniţierea terapiei (prima prescriere), definit prin capacitate pulmonară totală </= 60% din valoarea prezisă sau factorul de transfer gazos prin membrana alveolo-capilară - DLco < 40% din valoarea prezisă şi PaO2 < 60 mm HG (sau SatO2 < 90%) în repaus. La continuarea terapiei (următoarele prescripţii) trebuie îndeplinită condiţia PaO2 < 60 mm HG (sau SatO2 < 90%) în repaus. În cazul unei contraindicaţii relative la efectuarea explorării funcţionale respiratorii datorită comorbidităţilor, medicul va specifica acest lucru în recomandare şi, la prima recomandare efectuată la 3 luni de la recomandarea iniţială, medicul va anexa o explorare funcţională respiratorie recentă care să îndeplinească condiţiile de mai sus.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepţia persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripţiei este nelimitată.
    Medici curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică, cardiologie, oncologie, pediatrie şi medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
    ..................................................................................................
    b. pacienţi cu insuficienţă respiratorie medie sau severă ca urmare a infecţiei SARS-CoV-2 la externarea din spital sau care au trecut printr-un sistem de triaj specific infecţiei SARS-CoV-2 sau pacienţi cu boli infectocontagioase cu risc pandemic care dezvoltă insuficienţă respiratorie, cu următoarele condiţii:
    - SatO2 < 90% măsurată prin pulsoximetrie în repaus;
    şi/sau
    – PaO2 < 60 mm HG măsurată prin ASTRUP arterial în repaus.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile (cu reevaluare la sfârşitul perioadei).
    Medici curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică, boli infecţioase, medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale."

    13. În anexa nr. 38 punctul 9, după litera b de la asteriscul **) se introduce o nouă literă, litera c, cu următorul cuprins:
    "c. Oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen portabil
    c.1. pacienţi fără indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar. Criterii de acordare la iniţierea prescripţiei:
    - boală pulmonară de tip obstructiv (definită prin raport VEMS/CV < 70%) sau restrictiv (definită prin CPT < 70% din valoarea prezisă şi/sau DLco < 60% din valoarea prezisă);
    – dispnee semnificativă la efort (scor de minimum 2 pe scala MMRC) la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
    – desaturare severă la efort - scăderea SpO2, în cursul testului de mers 6 minute, sub 88% - la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
    – decizia medicului că există un potenţial beneficiu al administrării oxigenului portabil unui:
    () pacient activ (salariat sau elev/student cu frecvenţă sau alte situaţii); sau
    () pacient capabil şi dispus să facă efort fizic în afara locuinţei în majoritatea zilelor.
    Criterii de acordare la următoarele prescripţii:
    - criteriile de mai sus reînnoite anual.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat. Medicul curant evaluează indicaţia de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicaţia dispare datorită evoluţiei favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripţia de oxigen portabil.
    Medicii curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie sau pneumologie pediatrică care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
    Recomandarea este obligatoriu însoţită de formularul prevăzut în anexa nr. 38 A, asumat prin semnătură şi parafă de către medic, respectiv prin semnătură de către asigurat;
    c.2. pacienţi cu indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar
    Criterii de acordare la iniţierea prescripţiei (în plus faţă de criteriile de acordare a concentratorului de oxigen staţionar):
    - dispnee semnificativă la efort (scor de minimum 2 pe scala MMRC) la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
    – test de mers 6 minute efectuat cu titrare de oxigen (adică debit de oxigen crescând pentru a menţine o SpO2 de minimum 88%) la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută, pentru a certifica abilitatea şi disponibilitatea pacientului de a efectua efort fizic în afara locuinţei;
    – decizia medicului că există un potenţial beneficiu al administrării oxigenului portabil unui:
    () pacient activ (salariat sau elev/student cu frecvenţă sau alte situaţii); sau
    () pacient capabil şi dispus să facă efort fizic în afara locuinţei în majoritatea zilelor.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat. Medicul curant evaluează indicaţia de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicaţia dispare datorită evoluţiei favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripţia de oxigen portabil.
    Medicii curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie sau pneumologie pediatrică care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
    Recomandarea este obligatoriu însoţită de formularul prevăzut în anexa nr. 38 B, asumat prin semnătură şi parafă de către medic, respectiv prin semnătură de către asigurat."

    14. În anexa nr. 38, sub tabelul de la punctul 9, la asteriscul ****), literele a, b, d şi e se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a. pacienţi cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv şi mixt
    La adulţi sindromul de apnee în somn de tip obstructiv şi mixt se clasifică:
    - uşor - IAH < 15 (dacă pacientul este înalt simptomatic, cu scor Epworth >/= 10);
    – moderat - IAH 15-30;
    – sever - IAH > 30.
    La copii sindromul de apnee în somn de tip obstructiv şi mixt se clasifică:
    - uşor - IAH între 1 şi 5;
    – moderat - IAH între 5 şi 10;
    – sever - IAH mai mare/= 10.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepţia persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripţiei este nelimitată, cu posibilitatea reînnoirii după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 3 luni. Emiterea celei de-a doua prescripţii cu durata de 90/91/92 de zile se poate realiza după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 45 de zile de la prima prescripţie.
    Medici curanţi care fac recomandarea: medicii de orice specialitate cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BPAP, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale
    Dispozitive recomandate:
    - suport de presiune pozitivă continuă administrată la nivelul căilor aeriene superioare care necesită stabilire prin titrare - CPAP cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă administrată la nivelul căilor aeriene superioare, cu posibilitatea autoajustării presiunii - Auto CPAP cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele administrată la nivelul căilor aeriene superioare, emisă spontan şi stabilită prin titrare - Bi-level S cu card de complianţă, în cazul eşecului sau intoleranţei la terapia cu CPAP/aCPAP;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele administrată la nivelul căilor aeriene superioare, cu posibilitatea controlului frecvenţei respiratorii şi/sau a controlului volumului curent administrat - Bi-level S/T cu opţiune de asistenţă a volumului cu card de complianţă, în cazul eşecului sau intoleranţei la terapia cu CPAP/aCPAP;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele, cu posibilitatea autoajustării acestora - Auto Bi-level cu card de complianţă şi funcţie pressure relief, în cazul intoleranţei la terapia cu Bi-level S sau S/T;
b. sindrom de apnee în somn de tip central
    Pentru pacienţii cu IAH > 5/h cu prezenţa apneelor şi hipopneelor de tip central > 50% din înregistrare/evenimente centrale > 50% din IAH (minimum > 2,5/h) demonstrate polisomnografic/ poligrafic.
    Se efectuează iniţial titrare CPAP.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepţia persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripţiei este nelimitată, cu posibilitatea reînnoirii după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 3 luni. Emiterea celei de-a doua prescripţii cu durata de 90/91/92 de zile se poate realiza după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 45 de zile de la prima prescripţie.
    Medici curanţi care fac recomandarea: medicii de orice specialitate cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BPAP, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale
    Dispozitive recomandate:
    - suport de presiune pozitivă continuă administrată la nivelul căilor aeriene superioare care necesită stabilire prin titrare - CPAP cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele administrată la nivelul căilor aeriene superioare, cu posibilitatea controlului frecvenţei respiratorii tip Bi-level S/T pentru tratamentul apneei centrale, complexe, mixte şi al respiraţiei periodice cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele, cu posibilitatea autoajustării acestora - Auto Bi-level cu card de complianţă şi funcţie pressure relief, în cazul intoleranţei la terapia cu Bi-level S sau S/T.
    ................................................
d. sindrom de apnee în somn complex
    Emergenţa sau persistenţa apneelor centrale (nr. apnee pe ora de somn >/= 5) sau a respiraţiei Cheyne-Stokes la pacienţii cu sindrom de apnee în somn obstructiv aflaţi sub tratament CPAP care au eliminat excelent, bine sau mulţumitor evenimentele obstructive
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepţia persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripţiei este nelimitată, cu posibilitatea reînnoirii după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 3 luni. Emiterea celei de-a doua prescripţii cu durata de 90/91/92 de zile se poate realiza după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 45 de zile de la prima prescripţie.
    Medici curanţi care fac recomandarea: medicii de orice specialitate cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BPAP, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale
    Dispozitive recomandate:
    - suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele, administrată la nivelul căilor aeriene superioare cu posibilitatea controlului frecvenţei respiratorii tip Bi-level S/T pentru tratamentul apneei centrale, complexe, mixte şi al respiraţiei periodice cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele cu posibilitatea autoajustării acestora - Auto Bi-level cu card de complianţă şi funcţie pressure relief, în cazul intoleranţei la terapia cu Bi-level S sau S/T.
e. sindrom de obezitate - hipoventilaţie (Se asociază în 90% din cazuri cu SASO.)
    Trebuie îndeplinit cel puţin unul dintre criteriile de mai jos:
    1. hipercapnie nocturnă cu PaCO2 >/= 55 mm Hg, demonstrată prin analiza gazelor sanguine imediate după momentul trezirii;
    2. creşterea nivelului PTCO2 >/= 10 mm Hg pe timp de noapte comparativ cu valoarea de la culcare, demonstrată prin capnometrie transcutanată sau respiratorie;
    3. poligrafia, polisomnografia sau pulsoximetria continuă nocturnă arată SaO2 < 90%, cu durata de > 30% din înregistrare sub CPAP;
    4. în timpul titrării manuale polisomnografice, SpO2 este </= 90% timp de 5 minute sau mai mult, cu un minim de cel puţin 85%;
    5. indice de masă corporală peste 40 kg/m^2.
    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepţia persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripţiei este nelimitată, cu posibilitatea reînnoirii după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 3 luni. Emiterea celei de-a doua prescripţii cu durata de 90/91/92 de zile se poate realiza după citirea cardului de complianţă, dacă complianţa la terapie este de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 45 de zile de la prima prescripţie.
    Medici curanţi care fac recomandarea: medicii de orice specialitate cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului - Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BPAP, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale
    Dispozitive recomandate
    - suport de presiune pozitivă continuă administrată la nivelul căilor aeriene superioare care necesită stabilire prin titrare - CPAP cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele de presiune emisă spontan, administrată la nivelul căilor aeriene superioare şi stabilită prin titrare - Bi-level S cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele administrată la nivelul căilor aeriene superioare, cu posibilitatea controlului frecvenţei respiratorii şi/sau a controlului volumului curent administrat - Bi-level S/T, cu opţiune de asistenţă a volumului cu card de complianţă;
    – suport de presiune pozitivă continuă cu 2 nivele, cu posibilitatea autoajustării acestora - Auto Bi-level cu card de complianţă şi funcţie pressure relief, în cazul intoleranţei la terapia cu Bi-level S sau S/T."

    15. În anexa nr. 38, sub tabelul de la punctul 9, la asteriscul ****), după litera e) se introduce o notă, cu următorul cuprins:
    "Notă pentru ****):
    a) În situaţia în care asiguratul cu complianţa la terapie de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 3 luni renunţă la tratament, reluarea terapiei cu suport de presiune pozitivă continuă CPAP/BPAP se realizează astfel:
    - pentru o perioadă de întrerupere de sub un an fără modificarea semnificativă a factorilor de risc pentru apnee în somn (de exemplu, pacientul nu a slăbit 40 kg), medicul poate prescrie dispozitivul medical fără efectuarea poligrafiei/polisomnografiei,
    – pentru o perioadă de întrerupere de un an şi peste un an, pentru prescrierea dispozitivului medical este necesară efectuarea poligrafiei/polisomnografiei.
    b) Pentru asiguratul cu complianţa la terapie de < 4 ore pe noapte în < 70% din nopţi în ultimele 3 luni se întrerupe decontarea sumei de închiriere pentru suportul de presiune pozitivă continuă CPAP/BPAP pe perioada cu complianţă la terapie sub nivelul recomandat. Pentru a putea beneficia de suport de presiune pozitivă continuă CPAP/BPAP în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, asiguratul va relua procesul de obţinere a dispozitivului medical şi va depune la casa de asigurări de sănătate prescripţia medicală însoţită de complianţa la terapie de >/= 4 ore pe noapte în >/= 70% din nopţi în ultimele 3 luni.
    c) În situaţia în care suportul de presiune pozitivă continuă CPAP/BPAP este defect şi se înlocuieşte cu un alt dispozitiv, complianţa la terapie aferentă perioadei utilizate se va citi pe cardul de complianţă al noului dispozitiv."

    16. În anexa nr. 38, punctul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "13. Dispozitive compresive

┌────┬──────────────┬─────┬─────────┬─────────┐
│Nr. │Denumirea │ │Termen de│Preţ de │
│crt.│dispozitivului│Tipul│înlocuire│referinţă│
│ │medical │ │ │lei/buc. │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│C1 │C2 │C3 │C4 │C5 │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Manşon │ │ │ │
│1. │compresiv │ │12 luni │100 │
│ │pentru │ │ │ │
│ │limfedem*) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Manşon │ │ │ │
│ │compresiv │ │ │ │
│2. │ajustabil │ │12 luni │249 │
│ │pentru │ │ │ │
│ │limfedem*) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│3. │Cagulă totală │ │4 luni │854 │
│ │compresivă**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Cagulă │ │ │ │
│4. │parţială │ │4 luni │454 │
│ │compresivă**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Mănuşă │ │ │ │
│5. │compresivă **)│ │4 luni │281 │
│ │***) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│6. │Vestă │ │4 luni │463 │
│ │compresivă**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│7. │Bluză │ │4 luni │1919 │
│ │compresivă**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Manşon │ │ │ │
│ │compresiv │ │ │ │
│8. │membrul │ │4 luni │133 │
│ │superior **) │ │ │ │
│ │***) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│9. │Pantalon │ │4 luni │110 │
│ │compresiv**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Manşon │ │ │ │
│ │compresiv │ │ │ │
│10. │membrul │ │4 luni │96 │
│ │inferior **) │ │ │ │
│ │***) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│ │Şosetă │ │ │ │
│11. │compresivă **)│ │4 luni │66 │
│ │***) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│12. │Mască │ │4 luni │- │
│ │siliconică**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│13. │Mănuşă │ │4 luni │- │
│ │siliconică**) │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼─────────┼─────────┤
│14. │Guler │ │4 luni │- │
│ │siliconic**) │ │ │ │
└────┴──────────────┴─────┴─────────┴─────────┘


    *) Se recomandă pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale - cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare; se pot acorda două dispozitive medicale de acelaşi tip (stânga-dreapta), după caz; termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv din cele două (stânga-dreapta) este cel prevăzut în col. C4.
    Medici curanţi care fac recomandarea sunt medici de specialitate: oncologie medicală, chirurgie cu supraspecializare chirurgie oncologică.
    **) Dispozitivele medicale se adresează pacienţilor care au suferit arsuri, cu cicatrici hipertrofice sau cheloide cu sau fără potenţial retractil şi se recomandă de către medicii cu specializare chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, medici cu specializare medicină fizică şi de reabilitare.
    Dispozitivele medicale de la punctele 3-11 oferă o presiune corespunzătoare pacienţilor adulţi sau copii, necesară managementului cicatriceal.
    ***) Se pot acorda două dispozitive de acelaşi tip (stânga/dreapta), în funcţie de recomandarea medicului; termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv dintre cele două (stânga/dreapta) sau bilateral este cel prevăzut în col. C4."

    17. După anexa nr. 38 se introduc două noi anexe, anexele nr. 38 A şi 38 B, al căror cuprins este prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    18. În anexa nr. 39, la articolul 1, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (11^1), cu următorul cuprins:
    "(11^1) Prescripţia medicală pentru concentratorul de oxigen portabil prescrisă asiguraţilor fără indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar trebuie să fie însoţită de formularul prevăzut la anexa nr. 38 A, asumat prin semnătură şi parafă de către medic, respectiv prin semnătură de către asigurat. Prescripţia medicală pentru concentratorul de oxigen portabil prescrisă asiguraţilor cu indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar trebuie să fie însoţită de formularul prevăzut la anexa nr. 38 B, asumat prin semnătură şi parafă de către medic, respectiv prin semnătură de către asigurat.
    Durata prescripţiei pentru concentratorul de oxigen portabil este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat. Pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv durata prescripţiei este nelimitată. Medicul curant evaluează indicaţia de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicaţia dispare datorită evoluţiei favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripţia de oxigen portabil."

    19. În anexa nr. 47, la punctul 11, subpunctul 11.9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "11.9. Pentru dispozitive medicale este necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate dacă dispozitivul se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale sau este expediat beneficiarului de către furnizor prin transport propriu sau închiriat. În situaţia în care ridicarea dispozitivului de la sediul lucrativ/ punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale sau primirea la domiciliu se face de către aparţinătorul beneficiarului - membru al familiei cu grad de rudenie I şi II, soţ/soţie, împuternicit legal prin act notarial/act de reprezentare prin avocat, se utilizează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul acestuia.
    În situaţia în care dispozitivul se eliberează prin poştă, curierat, prezentarea cardului nu este necesară; dovada primirii dispozitivului expediat de către furnizor prin poştă, curierat, se face de către beneficiar sau aparţinătorul acestuia - membru al familiei cu grad de rudenie I şi II, soţ/soţie, împuternicit legal prin act notarial/act de reprezentare prin avocat, reprezentant legal -, cu specificarea adresei la care s-a făcut livrarea."

    20. În anexa nr. 47, la punctul 11, după subpunctul 11.10 se introduce un nou subpunct, subpunctul 11.11, cu următorul cuprins:
    "11.11. Pentru persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, serviciile medicale se acordă fără prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate."



    ART. II
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Prevederile de la art. I pct. 7 şi 16 intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.



                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    p. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
                    Cristian-Georgică Celea

    ANEXA 1

    (Anexa nr. 38 A la Ordinul nr. 1.857/441/2023) - MODEL -
    Denumirea furnizorului .....................................................
    Medic ...................................................................
    Specialitatea medicului prescriptor ........................................
    Date de contact ale medicului prescriptor:
    - telefon/fax medic prescriptor ........................................
                                                                            (Se va completa inclusiv prefixul de ţară.)

    – e-mail medic prescriptor ..................................................................

    Contract nr. .....................................................
    CAS ...........................................................
    SET DE INDICAŢII PENTRU CONCENTRATORUL DE OXIGEN PORTABIL
    Pacienţi fără indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar
    Numele şi prenumele asiguratului ................................................
                                                                                                        (Se vor completa în întregime numele şi prenumele asiguratului.)

    2. Data naşterii ..........................................................................
    3. Domiciliul ................................................................................
    4. Codul numeric personal/Codul unic de asigurare al asiguratului ..........................................................
    5. Diagnosticul medical şi diagnostic boli asociate ...........................................................
    Criterii de acordare la iniţierea prescripţiei:
    - boală pulmonară de tip obstructiv (definită prin raport VEMS/CV < 70%) sau restrictiv (definită prin CPT < 70% din valoarea prezisă şi/sau DLco < 60% din valoarea prezisă);
    – dispnee semnificativă la efort (scor de minimum 2 pe scala MMRC) la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
    – desaturare severă la efort - scăderea SpO2, în cursul testului de mers 6 minute, sub 88% - la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
    – decizia medicului că există un potenţial beneficiu al administrării oxigenului portabil unui:
    [ ] pacient activ (salariat sau elev/student cu frecvenţă); sau
    [ ] pacient capabil şi dispus să facă efort fizic în afara locuinţei în majoritatea zilelor.


    Criterii de acordare la următoarele prescripţii:
    - complianţă măsurată pe aparat - durată de folosire medie de minimum o oră pe zi;
    – criteriile de acordare la iniţierea prescripţiei reînnoite anual.

    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat. Medicul curant evaluează indicaţia de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicaţia dispare datorită evoluţiei favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripţia de oxigen portabil.
    Medicii curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie sau pneumologie pediatrică care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.

    Data emiterii prescripţiei ..............................................
    Semnătura şi parafa medicului
    .......................................................
    Sunt de acord să utilizez concentratorul de oxigen portabil pe toată perioada recomandată de către medic.
    Semnătura asiguratului
    .....................................
    Formularul însoţeşte recomandarea pentru concentratorul de oxigen portabil prescrisă asiguraţilor fără indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar.


    ANEXA 2

    (Anexa nr. 38 B la Ordinul nr. 1.857/441/2023) - MODEL -
    Denumirea furnizorului ................................................
    Medic ..............................................................
    Specialitatea medicului prescriptor ...................................
    Date de contact ale medicului prescriptor:
    - telefon/fax medic prescriptor ................................
                                                                              (Se va completa inclusiv prefixul de ţară.)

    – e-mail medic prescriptor ...................................

    Contract nr. .........................................
    CAS ....................................................
    SET DE INDICAŢII PENTRU CONCENTRATORUL DE OXIGEN PORTABIL
    Pacienţi cu indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar
    Numele şi prenumele asiguratului .....................................................
                                                                                                   (Se vor completa în întregime numele şi prenumele asiguratului.)

    2. Data naşterii ...................................................................
    3. Domiciliul .........................................................................
    4. Codul numeric personal/Codul unic de asigurare al asiguratului ...........................................
    5. Diagnosticul medical şi diagnostic boli asociate: .....................................................
    Criterii de acordare la iniţierea prescripţiei (în plus faţă de criteriile de acordare a concentratorului de oxigen staţionar):
    - dispnee semnificativă la efort (scor de minimum 2 pe scala MMRC) la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
    – test de mers 6 minute efectuat cu titrare de oxigen (adică debit de oxigen crescând pentru a menţine o SpO2 de minimum 88%) la distanţă de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută, pentru a certifica abilitatea şi disponibilitatea pacientului de a efectua efort fizic în afara locuinţei;
    – decizia medicului că există un potenţial beneficiu al administrării oxigenului portabil unui:
    [ ] pacient activ (salariat sau elev/student cu frecvenţă); sau
    [ ] pacient capabil şi dispus să facă efort fizic în afara locuinţei în majoritatea zilelor.


    Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat. Medicul curant evaluează indicaţia de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicaţia dispare datorită evoluţiei favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripţia de oxigen portabil.
    Medicii curanţi care fac recomandarea:
    - medici de specialitate pneumologie sau pneumologie pediatrică care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.

    Data emiterii prescripţiei ..............................................
    Semnătura şi parafa medicului,
    ........................................................
    Sunt de acord să utilizez concentratorul de oxigen portabil pe toată perioada recomandată de către medic.
    Semnătura asiguratului
    .............................................
    Formularul însoţeşte recomandarea pentru concentratorul de oxigen portabil prescrisă asiguraţilor cu indicaţie de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staţionar.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016