Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 392 din 12 aprilie 1993  privind aprobarea Metodologiei privind angajarea, transferarea si detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor si chimistilor in unitatile sanitare, precum si pentru ocuparea functiei de sef de sectie, sef de laborator, farmacist sef in unitatile sanitare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 392 din 12 aprilie 1993 privind aprobarea Metodologiei privind angajarea, transferarea si detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor si chimistilor in unitatile sanitare, precum si pentru ocuparea functiei de sef de sectie, sef de laborator, farmacist sef in unitatile sanitare

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 90 din 12 mai 1993
Ministrul sãnãtãţii,
vazind Nota comuna a Direcţiei generale resurse umane şi formare profesionalã, a Direcţiei de strategie, dezvoltare şi management şi a Direcţiei legislaţiei şi contencios, înregistratã la nr. I.M. 16.410/12.04.1993,
în scopul aplicãrii unitare, de cãtre organele sanitare teritoriale şi ministerele cu reţea sanitarã proprie, a dispoziţiilor legale referitoare la angajarea, transferarea şi detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare, precum şi pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie, şef de laborator, farmacist şef în unitãţile sanitare şi pentru descentralizarea unor competente,
în temeiul <>Legii nr. 30/1990 şi al celorlalte dispoziţii legale în vigoare referitoare la angajare, avansare, transferare şi detaşare, precum şi al prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii,
emite urmãtorul ordin:
1. Se aproba Metodologia privind angajarea, transferarea şi detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare, precum şi pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie, şef de laborator, farmacist şef în unitãţile sanitare, cuprinsã în anexele nr. 1, 2 şi 3, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
2. Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1319/1991 , publicat în Buletinul Ministerului Sãnãtãţii nr. 1/1992 şi completat prin Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1234/1992 , se abroga.
3. Direcţia generalã resurse umane şi formare profesionalã, celelalte direcţii generale şi direcţii din Ministerul Sãnãtãţii, direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, unitãţile direct subordonate Ministerului Sãnãtãţii, precum şi ministerele cu reţea sanitarã proprie vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

Ministrul sãnãtãţii,
prof. dr. doc. Iulian Mincu


ANEXA 1

METODOLOGIA
privind angajarea, transferarea şi detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Angajarea, transferarea şi detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare, precum şi ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef, se pot face numai pe posturi normate, vacante sau temporar vacante, potrivit legii şi prezentelor norme.
ART. 2
(1) Posturile vacante de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti din unitãţile sanitare se ocupa numai prin concurs, potrivit dispoziţiilor legale şi prezentelor norme.
(2) Unitãţile sanitare au obligaţia de a publica posturile vacante. În cazul în care posturile publicate rãmîn libere în urma concursurilor organizate, acestea vor putea fi ocupate temporar, pe o perioada de maximum 6 luni, timp dupã care postul respectiv se va scoate din nou la concurs.
(3) Medicii, farmaciştii, biologii, biochimistii şi chimistii, cetãţeni strãini sau fãrã cetãţenie, cu domiciliul în România, pot fi angajaţi în unitãţi sanitare publice, fãrã concurs, pe posturi temporar vacante, încheindu-se contracte de munca pe durata determinata, cu avizul Ministerului Sãnãtãţii.
(4) Angajarea acestora se face cu respectarea condiţiilor prevãzute în Statutul medicului în România, aprobat prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 220/1992 .
(5) Angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor mentionati la art. 1, la regii autonome, societãţi comerciale şi la alte persoane juridice se face avînd în vedere criteriile de angajare şi promovare pe baza de competenta, stabilite prin statutul menţionat, conform prezentului ordin.
ART. 3
Prevederile din prezenta metodologie se aplica medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor, mentionati la art. 1, din toate unitãţile sanitare, indiferent de subordonare.

CAP. 2
Angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare

Secţiunea 1
Încadrarea absolvenţilor

A. Încadrarea absolvenţilor facultãţilor de medicina şi farmacie

ART. 4
Absolvenţii facultãţilor de medicina şi farmacie sînt obligaţi sa efectueze un stagiu de 1 an, potrivit normelor legale. Stagiul se poate efectua şi prin internat, cu o durata de 2 ani, posturile ocupindu-se numai prin concurs. Absolvenţii care nu au intrat în stagiu de internat se repartizeazã pe posturi de stagiari pentru o durata de 1 an.
ART. 5
Posturile în care se încadreazã absolvenţii facultãţilor de medicina şi farmacie se stabilesc anual de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 6
Absolvenţii facultãţilor de medicina şi farmacie se vor prezenta la posturile unde au fost repartizaţi ca stagiari, în vederea efectuãrii pregãtirii stabilite de prevederile legale.
Pregãtirea practica începe cu data stabilitã prin repartiţia absolventului.
ART. 7
Unitãţile sanitare încheie contracte individuale de munca cu absolvenţii, pe perioada stagiului sau a internatului.
Contractele încheiate asigura, potrivit legii, aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi contractele de munca cu durata nedeterminatã.
ART. 8
Pregãtirea practica a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior medical şi farmaceutic se va efectua în unitãţile sanitare la care au fost repartizaţi, dupã care aceştia se pot prezenta la concursurile de secundariat organizate de Ministerul Sãnãtãţii pentru dobindirea unei specialitãţi medicale sau farmaceutice ori, dupã caz, se pot angaja prin concurs la unitãţi sanitare, de învãţãmînt şi cercetare ştiinţificã medicalã şi farmaceutica, la regii autonome, societãţi comerciale ori alte persoane juridice, sau pot desfasura activitate medicalã sau farmaceutica în sistem privat.

B. Încadrarea absolvenţilor facultãţilor de biologie, biochimie şi chimie

ART. 9
Încadrarea absolvenţilor facultãţilor de biologie, biochimie şi chimie în unitãţile sanitare se face prin concurs, conform prezentei metodologii.

Secţiunea a 2-a
Angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare, dupã încetarea raporturilor de munca

ART. 10
Dupã încetarea raporturilor de munca, angajarea în unitãţi sanitare a medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor se poate face numai prin concurs, în specialitatea confirmatã prin ordinul ministrului sãnãtãţii, dupã caz, în profilul diplomei.
ART. 11
Angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor, pensionari de invaliditate, care isi redobîndesc capacitatea de munca şi sînt depensionati, se face fãrã examen sau concurs, în unitatea în care au funcţionat anterior pensionãrii, conform prevederilor legale, sau în alta unitate sanitarã unde exista un post echivalent vacant.
ART. 12
(1) Femeile care au copii în virsta de pînã la 6 ani pot ocupa posturi cu 1/2 norma în unitãţile sanitare, în condiţiile stabilite de lege, fãrã examen sau concurs, pe posturi vacante sau temporar vacante.
(2) În cazul în care femeile cu copii în virsta de pînã la 6 ani, precum şi femeile care au încetat raporturile de munca pentru creşterea copiilor pînã la virsta de 7 ani, se încadreazã pe posturi vacante cu 1/2 norma, angajarea se face fãrã examen sau concurs, în localitãţile unde au interese familiale.
ART. 13
(1) Medicii şi farmaciştii care nu au exercitat profesia mai mult de 5 ani consecutiv în specialitatea dobindita, potrivit legii, vor fi supuşi unui examen de verificare a cunoştinţelor dupã efectuarea unui stagiu de pregãtire, în scopul redobindirii dreptului de exercitare a profesiei.
(2) În aceasta situaţie contractul individual de munca se încheie pe durata determinata.
(3) Pentru specialitatile cu profil chirurgical şi pentru stomatologie, durata stagiului de pregãtire este de 12 luni, iar pentru celelalte specialitãţi - inclusiv medicina generalã şi farmacie - este de 6 luni.
(4) În aceste cazuri, încadrarea se face cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii, la propunerea direcţiilor sanitare şi a ministerelor cu reţea sanitarã proprie, în specialitatea, funcţia şi gradul profesional avute la data întreruperii exercitãrii profesiei.
(5) La terminarea stagiului de pregãtire, medicii şi farmaciştii susţin un examen de verificare a cunoştinţelor profesionale în fata unei comisii instituite de Ministerul Sãnãtãţii. Promovarea acestui examen da dreptul personalului sanitar sa exercite profesia în specialitatea respectiva.
(6) În caz de nepromovare a examenului, personalul sanitar aflat în aceasta situaţie poate repeta stagiul de pregãtire cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii. Dacã şi de aceasta data nu se promoveazã examenul, Ministerul Sãnãtãţii hotãrãşte cu privire la exercitarea practicii medicale şi farmaceutice, care nu va fi în nici un caz superioarã sau echivalenta cu cea anterioarã.
ART. 14
Medicii şi farmaciştii care redobîndesc dreptul de exercitare a profesiei pot fi încadraţi în unitãţi sanitare, cu contracte de munca pe durata nedeterminatã, cu respectarea dispoziţiilor legale şi a prezentului ordin.
ART. 15
(1) Prevederile art. 13 nu se aplica medicilor şi farmacistilor care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, consilii locale, ministere şi alte organe ale administraţiei publice, precum şi în alte unitãţi bugetare, şi care au dreptul, potrivit reglementãrilor în vigoare, sa desfãşoare activitate profesionalã în unitãţi sanitare, conform specialitatii şi gradului dobîndit.
(2) Pentru acest personal se rezerva un post în specialitate, în reţeaua sanitarã publica.
(3) La încetarea mandatului în organele legislative sau a contractului de munca în organele administraţiei publice, medicii şi farmaciştii vor fi trecuţi pe posturile rezervate în unitãţile sanitare publice.
(4) Perioada lucrata în funcţii eligibile sau în administraţia publica constituie, potrivit legii, vechime în munca sanitarã şi în specialitate.
ART. 16
Condiţiile de echivalare a studiilor, stagiului şi vechimii în specialitate se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 17
Echivalarea diplomelor obţinute de medici şi farmacisti în strãinãtate se face în condiţiile stabilite de lege.

Secţiunea a 3-a
Ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator şi de farmacist şef

ART. 18
Funcţia de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef se ocupa pe baza de concurs, organizat de Ministerul Sãnãtãţii, conform prevederilor prezentului ordin.
ART. 19
La concursurile pentru ocuparea funcţiei de medic şef de secţie şi şef de laborator se pot prezenta medici primari încadraţi şi confirmati în specialitatile respective. Pentru funcţia de farmacist şef pot concura farmaciştii specialişti.
ART. 20
Concursul se desfãşoarã de doua ori pe an, în lunile aprilie şi noiembrie, la nivelul direcţiilor sanitare din centre universitare medicale stabilite de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 21
Acordarea de delegaţie pentru funcţia de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef se va face în condiţiile prevãzute de lege şi numai pentru perioada cuprinsã între data vacantarii postului şi data finalizarii concursului, dar nu mai mult de 6 luni, cu posibilitatea de reinnoire a delegaţiei.
ART. 22
Medicul şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef promovat într-o alta funcţie de conducere aceeaşi unitate sanitarã poate exercita şi funcţia de şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef.
ART. 23
(1) Pentru medicii şefi de secţie, şefi de laborator şi pentru farmaciştii şefi, care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, consilii locale, ministere şi alte organe ale administraţiei publice, se pãstreazã funcţia de şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef, pe care o vor putea reocupa, fãrã concurs, la terminarea mandatului de deputat, senator sau consilier sau a contractului de munca încheiat cu un organ de specialitate al administraţiei publice.
(2) În aceste cazuri se va numi un medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef, cu delegaţie, pe toatã perioada absentei titularului.

CAP. 3
Organizarea şi desfãşurarea concursurilor şi modul de ocupare a posturilor ca urmare a acestor concursuri

Secţiunea 1
Organizarea şi desfãşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de medici farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, precum şi pentru funcţiile de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef

ART. 24
La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti pot participa persoanele cu cetãţenie romana şi, în mod excepţional, cetãţeni strãini aprobaţi de conducerea Ministerului Sãnãtãţii.
ART. 25
(1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti se organizeazã şi se desfãşoarã la nivelul unitãţii sanitare unde se afla postul vacant, sub controlul direcţiei sanitare sau, dupã caz, al ministerului cu reţea sanitarã proprie în subordinea cãruia se afla unitatea sanitarã care organizeazã concursul.
(2) Concursul poate fi organizat ori de cîte ori este nevoie.
ART. 26
(1) Pentru ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator sau de farmacist şef, concursul se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii, la nivelul direcţiilor sanitare din centre universitare medicale, care se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii.
(2) În acest caz concursurile se organizeazã de doua ori pe an, în lunile aprilie şi noiembrie.
ART. 27
Concursurile se susţin în fata comisiilor de examinare, constituite potrivit dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 28
(1) Înscrierea la concurs, pentru toate categoriile de posturi publicate, se face la nivelul unitãţii sanitare care a publicat postul vacant pentru concurs.
(2) La înscrierea pentru concurs, a cãrui publicitate a fost asigurata conform legii, candidaţii vor depune la unitatea sanitarã care organizeazã concursul un dosar cu urmãtoarele acte:
a) cerere privind postul pe care doreşte sa concureze, cu avizul Ordinului Medicilor;
b) acte doveditoare pentru calcularea punctajului prevãzut în anexa nr. 3;
c) declaraţie scrisã din care sa rezulte ca nu a fost condamnat penal pentru fapte care-l fac incompatibil cu postul pentru care doreşte sa concureze;
d) certificat privind starea de sãnãtate.
(3) Unitãţile sanitare la nivelul cãrora s-au depus dosarele de înscriere la concurs vor verifica şi confirma actele din dosarele respective.
(4) Dosarele respinse se vor afişa la sediul unitãţii, stabilindu-se un termen de 5 zile lucrãtoare pentru completarea lor.
(5) Contestaţiile se adreseazã, în termen de 24 de ore din momentul luãrii la cunostinta, direcţiilor sanitare judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv ministerelor cu reţea sanitarã proprie, care au obligaţia de a le rezolva în termen de 24 de ore din momentul depunerii.
(6) Dosarele definitive pentru concursurile de ocupare a funcţiilor de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef se trimit la direcţia sanitarã judeteana sau a municipiului Bucureşti, respectiv la ministerele cu reţea sanitarã proprie, care le vor inainta Centrului de Perfecţionare a Personalului Superior Sanitar.
Celelalte categorii de dosare rãmîn la unitatea sanitarã care organizeazã concursul.
(7) Dupã aprobarea dosarelor nu se mai pot depune acte suplimentare.
ART. 29
Metodologia sustinerii concursului se stabileşte de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 30
(1) Rezultatul concursului, indiferent de categoria posturilor publicate pentru care s-a concurat, se consemneazã într-un proces-verbal şi se comunica candidaţilor în termen de 24 de ore.
(2) Dupã comunicarea rezultatelor, contestaţiile se depun, în scris, la comisia de examinare, în termen de 24 de ore, iar rãspunsul se comunica, tot în scris, de cãtre comisia de examinare, în termen de 24 de ore de la depunerea contestaţiei.
ART. 31
(1) Concursul pentru ocuparea posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti se valideazã de cãtre organul de conducere al unitãţii sanitare.
(2) Contestaţiile privind modul de validare a concursului se adreseazã Ministerului Sãnãtãţii, în termen de 15 zile de la afişarea rezultatelor finale.
ART. 32
(1) Candidaţii declaraţi reusiti la concursul de ocupare a funcţiilor de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef se confirma prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(2) Candidaţii la funcţiile de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef vor putea formula contestaţii impotriva hotãrîrii comisiei de examinare, la Ministerul Sãnãtãţii, în termen de 5 zile de la luarea la cunostinta.
Secţiunea a 2-a
Ocuparea posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, precum şi a celor pentru funcţiile de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef, ca urmare a concursurilor
ART. 33
(1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, candidaţii, care la proba scrisã a examenului de specialitate prevãzut în anexa nr. 3 pct. III au obţinut minimum 120 puncte, vor putea continua concursul.
Candidaţii care nu au obţinut punctajul sua-menţionat vor fi declaraţi respinsi şi nu vor continua concursul.
(2) În urma sustinerii tuturor probelor, vor fi declaraţi promovati candidaţii care au realizat un punctaj minim de 150 puncte.
ART. 34
(1) În cazul concursurilor pentru ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef, candidaţii care la proba scrisã a examenului de specialitate, prevãzut în anexa nr. 3 pct. III, au obţinut minimum 140 puncte, vor putea continua concursul.
Candidaţii care nu au obţinut punctajul sus-menţionat vor fi declaraţi respinsi şi nu vor continua concursul.
(2) În urma sustinerii tuturor probelor vor fi declaraţi promovati candidaţii care au realizat un punctaj minim de 200 puncte.
ART. 35
Clasificarea candidaţilor promovati se întocmeşte pentru fiecare post publicat şi pentru care s-a candidat, alegerea postului respectiv facindu-se strict în ordinea descrescinda a punctajului realizat.
ART. 36
(1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, confirmarea candidaţilor declaraţi reusiti se face, pe postul pe care au candidat şi l-au ales, de cãtre conducerea unitãţii sanitare respective.
(2) În cazul concursurilor pentru ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef, confirmarea candidaţilor declaraţi reusiti se face, pe postul pe care au candidat şi l-au ales, prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 37
Medicii, farmaciştii, biologii, biochimistii şi chimistii care nu se prezintã la posturile pe care şi le-au ales în termenul stabilit de lege pierd dreptul cistigat prin concurs.
În cazul în care neprezentarea se datoreazã unor situaţii obiective, unitatea poate prelungi termenul de prezentare la post cu 30 de zile.
ART. 38
Posturile care se vacanteaza în termen de 1 an (posturi similare, vacantate în unitatea unde a existat postul pentru care s-a concurat), pot fi atribuite, la cerere, candidaţilor care urmeazã în clasificare. Aplicarea acestei prevederi este facultativã, unitatea fiind indreptatita sa organizeze un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante.
ART. 39
Numirea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor, care au ales post în urma concursurilor, se face de cãtre consiliul de administraţie al unitãţii sanitare care a publicat postul vacant.
Secţiunea a 3-a
Organizarea concursurilor de secundariat, a examenelor de acordare a titlurilor de medic şi farmacist specialist şi a concursului de medic primar
ART. 40
(1) Ministerul Sãnãtãţii organizeazã şi valideazã concursul de secundariat în toate specialitatile medicale şi farmaceutice, examenul de acordare a titlului de medic specialist şi farmacist specialist, precum şi concursul de medic primar.
(2) Normele de organizare şi desfãşurare a acestor concursuri şi examene se aproba de Ministerul Sãnãtãţii, prin metodologia elaborata pentru fiecare concurs sau examen în parte.

CAP. 4
Transferarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţi sanitare

ART. 41
Transferarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor se poate face în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare şi ale prezentelor norme metodologice.
ART. 42
Transferarea, ca urmare a concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante în unitãţi sanitare publice, a medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor se face cu acordul unitãţilor sanitare sau al direcţiilor sanitare interesate, respectiv al ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
ART. 43
(1) Transferarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor se face, potrivit legii, în specialitatea confirmatã prin ordinul ministrului sãnãtãţii sau, dupã caz, în profilul diplomei şi în acelaşi grad profesional.
(2) Transferarea cadrelor didactice şi de cercetare ştiinţificã în reţeaua de asistenta medicalã se face numai în gradul şi specialitatea confirmate prin ordinul ministrului sãnãtãţii pentru aceasta reţea. Transferul se va putea efectua cu avizul Academiei de Ştiinţe Medicale, dupã caz, al Universitatii de Medicina şi Farmacie şi cu acordul direcţiei sanitare în care urmeazã a se face transferul.
ART. 44
Contestaţiile în legatura cu soluţionarea cererilor de transfer se depun şi se rezolva de cãtre consiliul de administraţie al direcţiilor sanitare interesate sau, dupã caz, de conducerea ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
ART. 45
Medicii şi farmaciştii aflaţi în pregãtire de specialitate pot susţine concursuri pentru angajare în învãţãmîntul superior medical şi farmaceutic şi în cercetarea ştiinţificã medicalã.
CAP. 5
Detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţi sanitare
ART. 46
Medicii, farmaciştii, biologii, biochimistii şi chimistii pot fi detasati în unitãţi sanitare, cu respectarea prevederilor legale, dupã cum urmeazã:
a) între unitãţile sanitare publice din acelaşi judeţ, de cãtre direcţia sanitarã judeteana sau a municipiului Bucureşti;
b) între unitãţi din subordinea aceluiaşi minister sau altui organ de specialitate cu reţea sanitarã proprie, de cãtre conducerea acestor organe;
c) între unitãţi sanitare situate în judeţe diferite sau cu subordonare diferita, de cãtre direcţiile sanitare sau ministerele cu reţea sanitarã proprie.
În cazul în care necesitãţile impun ca detasarile sa se facã pe o durata mai mare care depãşeşte doua perioade consecutive a cîte 6 luni fiecare, acestea se pot efectua numai cu consimţãmîntul persoanei detasate.
ART. 47
Ministerul Sãnãtãţii poate detasa personal sanitar, indiferent de subordonarea unitãţii sanitare în care este încadrat, în caz de epidemii, calamitati sau alte situaţii deosebite.
ART. 48
Detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor se face pe posturi vacante sau temporar vacante, pe funcţii şi grade profesionale egale şi în aceeaşi specialitate.
ART. 49
Detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor cu studii superioare din unitãţile sanitare, pentru a acorda asistenta de specialitate în alte tari, se face în condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale în baza cãrora cetãţenii romani desfãşoarã activitatea salariata. Pe timpul detaşãrii pe posturile celor plecaţi, rãmase temporar vacante, poate fi încadrat personal de specialitate cu contract de munca încheiat pe perioada determinata sau prin detaşãri.

CAP. 6
Dispoziţii comune şi finale

ART. 50
Dispoziţiile cuprinse în prezenta metodologie se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 30/1990 , precum şi ale celorlalte norme legale privind angajarea pe post a salariaţilor din unitãţile de stat, organele administraţiei publice şi din orice alta unitate bugetarã, precum şi cu normele specifice emise de Ministerul Sãnãtãţii privitoare la angajarea şi avansarea categoriilor de personal prevãzute în metodologia de fata.
Dispoziţiile prezentei metodologii nu afecteazã drepturile cistigate de medici, farmacisti şi ceilalţi specialişti cu studii superioare sub regimul actelor normative anterioare.
ART. 51
Medicii, farmaciştii, biologii, biochimistii şi chimistii care nu se prezintã la postul unde au fost transferati ca urmare a concursului dat în termenul stabilit pot fi mentinuti la vechiul loc de munca numai dacã postul nu a fost ocupat. În situaţia în care postul a fost ocupat, cel în cauza poate concura pentru ocuparea unui alt post vacant.
ART. 52
Pentru medicii şi farmaciştii din unitãţile sanitare, care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, consilii locale, ministere şi alte organe ale administraţiei publice, precum şi în alte unitãţi bugetare, se rezerva un post, conform specialitatii şi gradului profesional.
ART. 53
(1) Medicii şi farmaciştii care sînt disponibilizaţi din unitãţile sanitare publice, ca urmare a aplicãrii reformei sanitare, pot ocupa fãrã concurs un post vacant într-o alta unitate sanitarã publica, din localitate sau din alte localitãţi de acelaşi nivel, din judeţul respectiv sau din alte judeţe, dacã încadrarea are loc în termen de 30 de zile.
(2) Orice alt post se poate ocupa numai prin concurs.

ANEXA 2

METODOLOGIA-CADRU
privind ocuparea, prin concurs, a posturilor vacante de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, precum şi a funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator, farmacist şef în unitãţi sanitare

I. Organizarea concursului
1. Solicitarile unitãţilor sanitare şi farmaceutice vor fi analizate în consiliile de administraţie ale direcţiilor sanitare judeţene, direcţiei sanitare a municipiului Bucureşti şi ministerelor cu reţea sanitarã proprie care, pe baza normativelor în vigoare şi apreciind necesitãţile reale, vor aproba numãrul de posturi, pe unitãţi sanitare şi pe specialitãţi, ce vor fi scoase la concurs.
2. Anunţarea acestor posturi se va face în publicaţii stabilite de Ministerul Sãnãtãţii cu minimum 30 de zile înainte de data fixãrii concursului.
3. Publicaţia de concurs va cuprinde:
a) unitatea sanitarã, specialitatea, posturile nominalizate (pe funcţii şi grade, la care nu poate participa decît personalul cu studii superioare de nivelul respectiv : medici primari, medici specialişti, medici secundari, medici, farmacisti specialişti, farmacisti, biologi, biochimisti, chimisti);
b) condiţii de înscriere (nu se admite îngrãdirea participãrii în funcţie de domiciliu, virsta sau locul de munca al candidaţilor);
c) condiţii pe care le oferã unitatea sanitarã;
d) conţinutul dosarului de înscriere, termenul şi locul de înscriere, conform prezentului ordin;
e) taxa de înscriere.
4. Pentru ocuparea posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, concursul se va organiza de cãtre unitatea sanitarã, respectiv direcţia sanitarã.
5. Pentru ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator, farmacist şef, concursul se va organiza de Ministerul Sãnãtãţii, de doua ori pe an, în lunile aprilie şi noiembrie. Concursul se va desfasura la nivelul direcţiilor sanitare din centre universitare, stabilite de Ministerul Sãnãtãţii.
6. Comisiile vor fi formate din:
A. Pentru concursurile de ocupare a funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef:
a) Preşedinte - profesor universitar sau conferenţiar universitar din disciplina de profil
b) Membri - doua cadre didactice din disciplina de profil
- reprezentant al direcţiei sanitare din centrul universitar unde se desfãşoarã concursul
- reprezentant al Ministerului Sãnãtãţii
c) Secretar.
B. Pentru concursurile de ocupare a posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti:
a) Preşedinte - cadru didactic din disciplina de profil
b) Membri - reprezentant al direcţiei sanitare judeţene sau a ministerului cu reţea sanitarã proprie
- directorul unitãţii sanitare care scoate postul la concurs
- medicul şef al sectiei de profil
- un medic primar din profilul postului publicat
c) Secretar.
Pentru concursurile de ocupare a posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, comisiile de examinare vor fi nominalizate prin decizii ale direcţiilor sanitare şi, respectiv, de ministerele cu reţea sanitarã proprie.
Pentru concursurile de ocupare a funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator, farmacist şef, comisiile de examinare vor fi nominalizate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
II. Desfãşurarea concursului
7. Pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti sau de medic şef de secţie, şef de laborator şi de farmacist şef, concursul va consta din:
A. Proba scrisã (obligatorie)
- Proba scrisã este secreta.
- Ea va consta din alegerea, prin tragere la sorţi, a 10 subiecte din tematica corespunzãtoare specialitatii şi nivelului postului respectiv. Pentru posturile de medic primar, proba scrisã se va susţine dupã tematica prevãzutã la probele clinice pentru examenul de medic primar.
- Fiecare subiect va putea fi notat între 0-20 puncte, conform unui barem întocmit de comisia de examinare, înainte de începerea corectãrii. Astfel, la proba scrisã, candidaţii pot obţine maximum 200 puncte.
- Proba scrisã este eliminatorie, fiind obligatorie obţinerea a cel puţin 120 puncte, pentru candidaţii care concureazã pentru ocuparea unui post de medic, farmacist, biolog, biochimist sau chimist, respectiv minimum 140 puncte pentru candidaţii care concureazã pentru ocuparea funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef. În caz contrar, candidatul este eliminat din concurs, chiar dacã nu are contracandidat.
B. Proba clinica sau practica (în funcţie de particularitãţile specialitatii şi a postului scos la concurs)
- La proba clinica sau practica se pot obţine maximum 50 puncte, conform unui barem stabilit de comisie înainte de începerea probei.
- Proba clinica şi proba practica, pentru medici, se susţin în fata comisiei de examinare dupã metodologia obişnuitã a examenului de medic specialist sau de medic primar.
- Conţinutul probei practice pentru farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti va fi stabilit de comisie, conform specificului specialitatii postului.
C. Analiza şi evaluarea, de cãtre comisia de examinare, a activitãţii profesionale şi ştiinţifice, pe baza documentelor depuse de candidat la înscriere şi consemnate de secretar în fişa de concurs.
8. Dupã desfãşurarea tuturor probelor vor fi declaraţi promovati candidaţii care au obţinut minimum 150 puncte, pentru cei care concureazã pentru ocuparea posturilor de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, respectiv 200 puncte pentru cei care concureazã pentru funcţia de medic şef de secţie, şef de laborator sau farmacist şef.
Dupã întocmirea clasificarii, conform înscrierii candidaţilor pe posturi, se trece la alegerea posturilor, în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut.
9. Examenul se va desfasura dupã tematica corespunzãtoare specialitatii şi gradului profesional:
- post de medic - tematica de medic, profil adulti, copii
sau stomatologie
- post de farmacist - tematica de farmacist
- post de medic secundar - din tematica de specialitate
ultimul an
- post de medic specialist - tematica de medic specialist
- post de farmacist specialist - tematica de farmacist specialist
- post de medic primar - tematica de medic primar
- funcţia de medic şef de sec- - tematica de medic primar, farmacist speci-
tie, şef de laborator, far- alist
macist şef
- post de biolog, biochimist, - tematica corespunzãtoare.
chimist
III. Prevederi finale
10. Dupã alegerea posturilor, candidaţii declaraţi reusiti vor primi dispoziţii din partea direcţiilor sanitare sau a ministerelor cu reţea sanitarã proprie, transferul facindu-se între unitãţile interesate, conform prevederilor legale în vigoare.
11. Pentru înscrierea la concurs se va percepe o taxa, stabilitã potrivit normelor legale, anunţatã prin publicaţia de concurs.

ANEXA 3


METODOLOGIA
privind calcularea punctajului la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de medici, farmacisti, biologi, biochimisti şi chimisti, precum şi a funcţiei de medic şef de secţie, şef de laborator şi farmacist şef în unitãţi sanitare
Punctaj
I. -------
1. Media de absolvire a facultãţii *
2. Secundariat prin concurs 2 puncte
3. Media obţinutã la examenul de specialitate **
4. Media obţinutã la examenul/concursul de medic primar ***
5. Doctorat 5 puncte
6. Doctorand la data concursului (atestat de Rectoratul
U.M.F.sau de Academia de Ştiinţe Medicale la data inscri-
erii la concurs) 2 puncte

II.
1. Cursuri de perfecţionare în ultimii 5 ani, atestate de
C.P.P.S.S. şi U.M.F. 2 puncte/curs
2. A doua specialitate 5 puncte
3. Competenta atestata 2 puncte
4. Activitate ştiinţificã:
- lucrãri de specialitate publicate 2 puncte/lucrare
- cãrţi de specialitate publicate 5 puncte/carte
- lucrãri de "educaţie pentru sãnãtate" publicate 1 punct/lucrare
5. Activitate de organizare (minimum 1 an):
- directori de spital sau de alte unitãţi sanitare 3 puncte
- Direcţia sanitarã 4 puncte
- Ministerul sãnãtãţii 4 puncte
- şef secţie 2 puncte
- şef policlinica 2 puncte
6. Activitate metodologicã:
- conducere societãţi profesionale 2 puncte
- membru "Ordinul Medicilor" 2 puncte
- coordonator judeţean de specialitate 2 puncte
- îndrumãtor stagiari şi secundari 2 puncte

III. Examen de specialitate:
- proba scrisã 200 puncte
(eliminatorie sub 120 puncte pentru cei care concureazã
pentru ocuparea unor posturi de medici, farmacisti, bio-
logi, biochimisti şi chimisti, respectiv sub 140 puncte
pentru cei care concureazã pentru ocuparea funcţiei de
medic şef se secţie, şef de laborator, farmacist şef)
- proba clinica sau practica 50 puncte
* = media de absolvire a facultãţii calculatã dupã foaia matricola,
conform urmãtoarei formule:

media pentru fiecare an media (nota) de la lucrarea
de studiu + de diploma (examen de stat)
-------------------------------------------------------------------------
numãrul anilor de studiu +1

În cazul în care pe foaia matricola apar calificative, echivalarea acestora în note se va calcula astfel:
- f. bine -9,50
- bine -7,50
- suficient -5,50
** = media obţinutã la examenul de confirmare cu medic specialist se va înscrie astfel:
- în cazul notarii de la 0 la 10 media se aduna ca atare;
- în cazul notarii de la 0 la 20 se vor scãdea 10 puncte din media obţinutã
*** = media obţinutã la concursul/examenul de medic primar.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016