Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 382 din 11 aprilie 2022  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 187/2015 privind efectuarea formalităţilor de sosire/plecare în/din porturile româneşti a navelor de navigaţie interioară    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 382 din 11 aprilie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 187/2015 privind efectuarea formalităţilor de sosire/plecare în/din porturile româneşti a navelor de navigaţie interioară

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 378 din 15 aprilie 2022
    Având în vedere Referatul Direcţiei transport naval nr. 917/40 din 2.03.2022 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 187/2015 privind efectuarea formalităţilor de sosire/plecare în/din porturile româneşti a navelor de navigaţie interioară,
    în temeiul prevederilor art. 12 lit. r) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 123, 130 şi 131 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul transporturilor şi infrastructurii, emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului transporturilor nr. 187/2015 privind efectuarea formalităţilor de sosire/plecare în/din porturile româneşti a navelor de navigaţie interioară, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 24 martie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) raport de sosire şi plecare - documentul de bază la sosire şi la plecare, care furnizează informaţiile cerute de autorităţile publice, referitoare la navă, prevăzut în anexa nr. 2;"

    2. La articolul 2, literele g) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "g) permis de acostare - documentul emis de căpitănia portului/oficiul de căpitănie navei care soseşte din voiaj internaţional, prin care se confirmă că nava a efectuat formalităţile legale şi i se permite acostarea/ancorarea în port. Acesta poate fi şi în format electronic;
h) permis de plecare - documentul emis de căpitănia portului/oficiul de căpitănie navei care pleacă în voiaj internaţional, prin care se confirmă că nava a efectuat formalităţile de plecare şi i se permite plecarea din port. Acesta poate fi şi în format electronic;"

    3. La articolul 2, după litera i) se introduc două noi litere, literele j) şi k), cu următorul cuprins:
    "j) CEERIS - servicii de informare pe căile navigabile interioare (RIS) din Europa Centrală şi de Est;
k) autorităţi publice - autorităţile publice care au, potrivit legii, competenţe pe linia controlului la trecerea frontierei de stat."

    4. La articolul 3, alineatele (2)-(5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Formalităţile de sosire/plecare constau în completarea datelor solicitate în aplicaţia CEERIS de pe portalul www.ceeris.eu şi transmiterea, în prealabil, a acestora către căpitănia portului de sosire/plecare, de către proprietarul/ operatorul/agentul ori de conducătorul navei/convoiului.
(3) Când în convoi se află şi alte nave cu echipaj se vor introduce în aplicaţia CEERIS datele referitoare la echipaj pentru fiecare dintre acestea.
(4) Corectitudinea şi validitatea datelor introduse în aplicaţia CEERIS intră în sarcina proprietarului/operatorului/agentului ori a conducătorului navei/convoiului.
(5) Ofiţerul de căpitănie responsabil va verifica corectitudinea datelor primite prin compararea acestora cu datele existente în aplicaţiile «Nave» şi «Personal navigant» de pe portalul www.RoRIS.ro. În cazul în care datele introduse nu sunt corecte, ofiţerul de căpitănie responsabil nu va confirma voiajul în aplicaţia CEERIS, iar nava nu primeşte acordul căpităniei portului/oficiului de căpitănie de plecare din port."

    5. La articolul 4 alineatul (1), partea introductivă şi litera b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) În cazul în care, în mod excepţional, din motive tehnice, datele nu pot fi transmise/recepţionate folosind aplicaţia CEERIS de pe portalul www.ceeris.eu, pentru a respecta prevederile art. 3 alin. (1), formalităţile de sosire/plecare constau în transmiterea, în prealabil, căpităniei/oficiului de căpitănie a/al portului respectiv a următoarelor documente:
    .......................................................................
    b) raportul de sosire şi plecare;"

    6. La articolul 4, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În cazul convoaielor de nave împinse sau remorcate şi al formaţiilor în cuplu se va depune raportul de sosire şi plecare pentru toate unităţile din convoi, întocmit de proprietarul/ operatorul/agentul sau de conducătorul navei care asigură propulsia.
(4) În cazul în care din convoi fac parte şi alte nave cu echipaj, conducătorul convoiului va întocmi liste de echipaj pentru fiecare dintre acestea, care se vor anexa la raportul de sosire şi plecare, completat şi înaintat pentru nava propulsoare."

    7. La articolul 5, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru navele de transport pasageri, care efectuează curse de zi regulate între porturi româneşti, transmiterea datelor solicitate în aplicaţia CEERIS de pe portalul www.ceeris.eu către căpitănia portului de plecare se va face la fiecare plecare în voiaj.
(3) În cazul în care, în mod excepţional, din motive tehnice datele nu pot fi transmise folosind aplicaţia CEERIS de pe portalul www.ceeris.eu, navele de transport pasageri, care efectuează curse de zi regulate între porturi româneşti, vor depune raportul de sosire şi plecare la căpitănia portului/oficiului de căpitănie unde staţionează pentru înnoptare."

    8. La articolul 7, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) ofiţerul de căpitănie responsabil eliberează permisul de acostare/plecare în format electronic pentru navele care sosesc/pleacă în/din voiaj internaţional;
b) ofiţerul de căpitănie responsabil confirmă începutul/terminarea voiajului în aplicaţia CEERIS, pentru navele care navighează numai pe căile navigabile interioare din România."

    9. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    Bacurile de trecere vor depune raportul de sosire şi plecare şi lista de echipaj la fiecare 24 de ore. Acestea au obligaţia de a raporta căpităniei portului, prin radio, poziţia, numărul unităţilor rutiere de transport şi al pasagerilor aflaţi la bord înaintea fiecărei treceri."

    10. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Forma şi conţinutul avizului de sosire şi plecare, raportului de sosire şi plecare, listei de echipaj şi listei de pasageri sunt prevăzute în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezentul ordin."

    11. După articolul 15 se introduce un nou articol, articolul 16, având următorul cuprins:
    "ART. 16
    Până la data de 31 decembrie 2022, formalităţile de sosire/plecare pot fi efectuate şi prin completarea datelor solicitate în aplicaţia Raportarea electronică a voiajelor de pe portalul www.RoRIS.ro şi transmiterea, în prealabil, a acestora către centrul/filiala RIS al/a portului de sosire/plecare, de către proprietarul/operatorul/agentul ori de conducătorul navei/ convoiului."

    12. Anexele nr. 1-4 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4*), care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    *) Anexele nr. 2-4 sunt reproduse în facsimil.



    ART. II
    Autoritatea Navală Română va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 11 aprilie 2022.
    Nr. 382.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 187/2015)
    AVIZ DE SOSIRE/PLECARE NOTICE OF ARRIVAL/DEPARTURE
    Prin prezenta vă informăm că:
    We hereby inform you that the following vessels:
    Remorcher/Împingător .................................. Pavilion ..........
    Tug/Pushing craft Flag
    Împreună cu navele: .....................................

    Together with the vessels:
    Va sosi/pleca în/din portul ............................. astăzi ........../........../..........
    Arrive/Depart in/from the port of Date (dd) (mm) (yyyy)
    Destinaţia: .....................................................

    Destination:
    Data (estimată de sosire la destinaţie): ..............

    Date (estimated time of arrival):
    Declar că nava este aptă pentru plecare şi că informaţiile sunt reale.
    I declare that the ship is ready to depart and the information is real.

    Conducător/Proprietar/Operator/Agent (Numele şi prenumele) ..........................
    Master/Owner/Operator/Agent (name and surname)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 187/2015)
    RAPORT DE SOSIRE ŞI PLECARE ARRIVAL AND DEPARTURE REPORT
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 187/2015)
    LISTA DE ECHIPAJ CREW LIST
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    (Anexa nr. 4 la Ordinul nr. 187/2015)
    LISTA DE PASAGERI PASSENGER LIST
 (a se vedea imaginea asociată)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016