Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 38 din 8 martie 2019  pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 38 din 8 martie 2019 pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 234 din 27 martie 2019
    Văzând Referatul de aprobare nr. 3.177/20.11.2018 al Direcţiei generale control oficial din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    luând în considerare Decizia Curţii Constituţionale nr. 23 din 23 ianuarie 2018 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 13^3 alin. (5) şi a sintagmei „numai după identificarea acestora“, cuprinsă în art. 13^4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, prin raportare la teza întâi a acestui articol, referitoare la „acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân“,
    având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 15 ianuarie 2014, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, literele k) şi q) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "k) Registru de evidenţă a câinilor cu stăpân - colecţie de informaţii în format electronic, aflată în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde datele de identificare ale animalului, evenimentele, informaţiile veterinare şi datele de identificare ale proprietarului, nominale, păstrate în formă electronică şi arhivate într-o bază de date, care permite asigurarea trasabilităţii unui animal de la momentul identificării şi înregistrării până la momentul ieşirii acestuia din sistemul informatic;
    .............................................................................................
q) furnizor secundar de carnete de sănătate şi/sau paşapoarte - orice persoană juridică ce achiziţionează de la un furnizor primar şi comercializează pe teritoriul României carnete de sănătate şi/sau paşapoarte conforme cu cerinţele prezentelor norme către unităţi medicale veterinare de asistenţă, universităţi care deţin clinici veterinare şi instituţii publice care deţin câini de serviciu, în calitate de utilizatori finali ai carnetelor şi paşapoartelor, şi care, la rândul lor, le eliberează direct către proprietarii de animale;"

    2. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) câinii adulţi cu proprietar - la solicitarea proprietarului şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora;"

    3. La articolul 5 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) pentru fiecare câine vaccinat antirabic se eliberează un carnet de sănătate cu serie şi număr unic;"

    4. La articolul 5, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) CMV raportează trimestrial către ANSVSA modalitatea prin care şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute la alin. (1)-(4)."

    5. La articolul 6, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) CMV notifică trimestrial către ANSVSA cazurile pentru care s-a dispus retragerea licenţei de utilizare a RECS şi detaliază modul în care s-a constatat neîndeplinirea condiţiilor menţionate la alin. (6) lit. b)-d)."

    6. La articolul 8 alineatul (4), literele d) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "d) să completeze, să semneze, să parafeze carnetul de sănătate şi să înmâneze documentul proprietarului animalului pentru fiecare câine vaccinat antirabic;
e) pentru câinii care părăsesc teritoriul României şi au fost identificaţi prin microcipare, să elibereze, la cererea proprietarilor, suplimentar faţă de carnetul de sănătate, un paşaport, doar dacă prin carnetul de sănătate se face dovada că animalul a fost vaccinat antirabic în ultimele 12 luni, iar în cazul rapelului ce a depăşit 12 luni de la ultima vaccinare, că nu au trecut mai puţin de 21 de zile de la ultima vaccinare antirabică, fără a fi depăşit termenul de un an de la ultima vaccinare;"

    7. La articolul 8 alineatul (4), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e^1), cu următorul cuprins:
    "e^1) pentru câinii care părăsesc teritoriul României şi au fost identificaţi prin microcipare, să elibereze, la solicitarea proprietarului, suplimentar faţă de carnetul de sănătate, un paşaport, cu condiţia ca datele înscrise în carnetul de sănătate al câinelui şi cele înscrise în RECS să certifice faptul că acesta a fost vaccinat antirabic după ce a fost identificat şi, în cazul primei vaccinări sau al rapelului ce a depăşit 12 luni de la ultima vaccinare, că nu au trecut mai puţin de 21 de zile de la data vaccinării, iar în cazul vaccinărilor de rapel, că acestea au fost efectuate în ultimele 12 luni, fără a fi depăşit termenul de un an de la ultima vaccinare;"

    8. La articolul 8 alineatul (4), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) să vaccineze contra rabiei doar câinii care, la momentul vaccinării, sunt însoţiţi de carnete de sănătate, conform prezentelor norme, sau pentru care se eliberează un carnet de sănătate, conform prezentelor norme, cu ocazia vaccinării."

    9. La articolul 8, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) RECS permite doar înregistrarea codurilor alocate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor furnizorilor aprobaţi."

    10. La articolul 8, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Medicii veterinari de liberă practică ce au calitatea de identificatori şi operatori RECS sunt prestatori ai serviciilor de identificare a câinilor şi de înregistrare a acestora în RECS, potrivit legii, şi completează datele solicitate prin rubricaţia paşaportului doar în baza informaţiilor înregistrate în RECS şi/sau înscrise în carnetul de sănătate al câinelui şi le certifică prin parafare, iar responsabilitatea identificării şi înregistrării câinilor, potrivit legii, aparţine proprietarilor."

    11. La articolul 9, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) În vederea gestionării RECS, CMV elaborează proceduri tehnice operaţionale pe care le supune avizării ANSVSA şi informează utilizatorii RECS asupra conţinutului acestora.
(6) În cazul sesizării unor abateri grave privind operarea în RECS şi încălcări ale prevederilor prezentei norme, CMV blochează temporar accesul utilizatorului/operatorului în cauză, analizează şi dispune, după caz, sesizarea comisiei de deontologie şi ANSVSA în vederea derulării de controale oficiale."

    12. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) ANSVSA, prin serviciile specializate din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, răspunde sesizărilor CMV prin efectuarea controalelor oficiale; anual se efectuează verificări privind corespondenţa datelor înscrise în RECS şi constatările din teren, prin sondaj, pentru un procent de minimum 10% din câinii identificaţi şi vaccinaţi."

    13. La articolul 10, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) ANSVSA, prin serviciile specializate din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, legalizează paşaportul la solicitarea proprietarilor, dacă animalul de companie face obiectul unei mişcări în ţări terţe care solicită acest lucru, efectuând următoarele acţiuni:
    a) verificarea identităţii animalului şi coroborarea informaţiilor din RECS cu informaţiile din paşaport şi carnetul de sănătate;
    b) aplicarea, în colţul din dreapta sus al primei pagini a paşaportului, a unui timbru sec cu diametrul de 30 mm, în care se înscriu următoarele: A.N.S.V.S.A., în partea de sus, iar central, D.S.V.S.A. şi abrevierea judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi aplicarea ştampilei direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente în realizarea legalizării, în locul prevăzut la rubrica XI din paşaport."

    14. La articolul 11, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În cazul în care codul de identificare nu se regăseşte în RECS, administratorii adăposturilor publice au obligaţia informării ANSVSA şi CMV."

    15. La articolul 11, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) După emiterea deciziei de adopţie sau de revendicare, după caz, câinii neidentificaţi la intrarea în adăpost se identifică şi se înregistrează în RECS în conformitate cu prevederile prezentelor norme şi li se eliberează un carnet de sănătate în care sunt înscrise datele lor de identificare, datele de identificare ale proprietarului şi acţiunile sanitar-veterinare efectuate."

    16. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Adăposturile publice şi private care deţin câini adoptaţi la distanţă sunt proprietarii de drept ai animalelor, acestea fiind în consecinţă înregistrate în RECS, şi au obligaţia de a respecta cerinţele privind identificarea şi înregistrarea în RECS a animalelor cazate în acest scop."

    17. La articolul 14, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu următorul cuprins:
    "(6) Fiecare furnizor autorizat de carnete de sănătate şi/sau paşapoarte pentru animalele de companie înscrie pe facturile fiscale pe care le emite la vânzarea carnetelor de sănătate şi/sau a paşapoartelor seria/intervalul de serii a/al acestora.
(7) Furnizarea/Eliberarea carnetelor de sănătate şi/sau a paşapoartelor pentru animalele de companie în alte condiţii decât cele prevăzute în prezentele norme este interzisă."

    18. La articolul 15, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), furnizorii de microcipuri pot comercializa microcipuri aprobate şi către primării/consiliile locale, urmând ca acestea să le pună la dispoziţia utilizatorilor RECS cu scopul identificării şi înregistrării câinilor din localităţile aparţinând unităţii administrativ-teritoriale pe care o reprezintă."

    19. La articolul 15, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu următorul cuprins:
    "(8) Fiecare furnizor autorizat de microcipuri pentru animalele de companie este obligat să înscrie pe facturile fiscale pe care le emite la vânzarea microcipului/microcipurilor seria/intervalul de serii a/al acestora.
(9) Furnizarea microcipurilor pentru animalele de companie în alte condiţii decât cele prevăzute în prezentele norme este interzisă."

    20. La articolul 16, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi este interzisă."

    21. În anexa nr. 3, la punctul I, ultimul paragraf se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Pentru verificarea datelor câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân accesaţi: www.rompetid.ro."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                    Geronimo Răducu Brănescu

    Bucureşti, 8 martie 2019.
    Nr. 38.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016