Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 374 din 4 octombrie 2001  privind aprobarea Normelor pentru expeditii internationale de materiale radioactive implicand teritoriul Romaniei*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 374 din 4 octombrie 2001 privind aprobarea Normelor pentru expeditii internationale de materiale radioactive implicand teritoriul Romaniei*)

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI - COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 127 bis din 18 februarie 2002
Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare,
în conformitate cu prevederile:
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, cu modificãrile ulterioare;
- Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, aprobat prin Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 530/ACI din 25 mai 2001 ;
- <>art. 5 din Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele pentru expeditii internaţionale de materiale radioactive implicând teritoriul României, prezentate în anexa care face parte din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Normele menţionate la art. 1 intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002.
ART. 4
Direcţia politici, strategii şi reglementãri reactori nucleari şi ciclu combustibil, Direcţia supraveghere reactori nucleari şi ciclu combustibil, Direcţia politici, strategii, reglementãri şi supraveghere aplicaţii surse cu radiatii ionizante şi celelalte servicii independente din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

---------
*) <>Ordinul nr. 374/2001 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 127 din 18 februarie 2002, şi este reprodus şi în acest numãr bis.

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru
Controlul Activitãţilor Nucleare,
Lucian Biro

Bucureşti, 4 octombrie 2001.
Nr. 374.


ANEXA 1


NORME PENTRU EXPEDITII INTERNAŢIONALE DE MATERIALE
RADIOACTIVE IMPLICÂND TERITORIUL ROMÂNIEI

ART. 1
(1) Aceasta norma se aplica la expedierile internaţionale de surse închise şi de alte surse relevante care implica teritoriul României, ori de câte ori activitãţile totale şi specifice depãşesc valorile de exceptare de la autorizare prevãzute la art. 8 (1) pct. a) şi b) din Normele Fundamentale de Securitate Radiologica. Aceasta norma nu se aplica la expedierile internaţionale de deşeuri radioactive sau combustibil nuclear ars care implica teritoriul României.
(2) În cazul materialelor nucleare, se efectueazã toate controalele necesare pentru a se asigura ca sunt respectate toate prevederile aplicabile ale Legii 111/1996 republicatã, precum şi toate prevederile aplicabile ale normelor de garanţii nucleare.
ART. 2
În cuprinsul prezentelor norme se utilizeazã definiţiile din Normele Fundamentale de Securitate Radiologica şi cele din Anexa I la prezentele norme.
ART. 3
Operaţiile de transport necesare pentru orice expediere internationala de surse închise sau alte surse relevante a cãror desfãşurare implica teritoriul României sunt supuse regimului de autorizare şi control prevãzute de <>Legea nr. 111/1996 republicatã şi în Normele de transport al materialelor radioactive - Proceduri de autorizare.
ART. 4
(1) Deţinãtorul de surse închise sau alte surse relevante care intenţioneazã sa realizeze o expediere internationala care implica teritoriul României, trebuie sa obţinã, înainte de a se efectua expedierea, o declaraţie scrisã de la destinatarul substanţelor radioactive care sa precizeze ca toate prevederile privind raportarea şi autorizarea prevãzute în Directiva 96/29/Euratom, precum şi toate cerinţele de stocare, utilizare şi depozitare finala specifice legislaţiei în vigoare în ţara de destinaţie, sunt îndeplinite.
Declaraţia destinatarului de surse închise sau alte surse relevante trebuie sa fie în conformitate cu modelul de document standard prezentat în Anexa II din prezentele norme.
(2) Declaraţia la care se referã paragraful (1) trebuie transmisã de cãtre destinatar la autoritatea competenta din ţara sa de origine. Autoritatea competenta din ţara de origine a destinatarului trebuie sa confirme prin semnarea şi stampilarea documentului la casuta 6 din formularul prezentat în Anexa II, ca a luat nota de declaraţie şi trebuie sa returneze documentul la destinatar. Destinatarul transmite declaraţia semnatã şi stampilata de autoritatea competenta din ţara deţinãtorului la deţinãtorul materialelor radioactive.
ART. 5
(1) Declaraţia prevãzutã la art. 4 de mai sus poate acoperi în principiu mai mult de o singura expediere sau transfer, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
- sursele închise sau alte surse relevante expediate au, în esenta, aceleaşi caracteristici fizice şi chimice;
- sursele închise sau alte surse relevante nu depãşesc nivelurile de activitate declarate;
- expedierile prevãzute sunt realizate de la acelaşi deţinãtor cãtre acelaşi destinatar şi implica aceleaşi autoritãţi competente.
(2) Declaraţia nu poate fi acordatã pentru o durata de valabilitate mai mare de 3 ani începând de la data de la care autoritatea competenta a avizat declaraţia conform art. 4 de mai sus.
ART. 6
În termen de 21 de zile de la sfârşitul fiecãrui trimestru calendaristic, deţinãtorul surselor închise sau al altor surse relevante va transmite autoritãţii competente din ţara sa cat şi din ţara de origine a destinatarului urmãtoarele informaţii:
- numele şi adresa destinatarilor;
- activitatea totalã pentru fiecare radionuclid livrat la fiecare destinatar şi numãrul de astfel de surse livrate;
- cantitatea cea mai mare din fiecare radionuclid livrat la fiecare destinatar;
- tipul substanţelor: surse închise sau alte surse relevante.
ART. 7
CNCAN va institui un sistem de cooperare cu autoritãţile competente din ţãrile Comunitãţii Europene în vederea asigurãrii aplicãrii prevederilor prezentei norme şi a Reglementãrii Consiliului Europei nr. 1493/93/Euratom.
ART. 8
(1) CNCAN va solicita Comisiei Europene transmiterea adreselor autoritãţilor competente din ţãrile membre ale Comunitãţii Europene şi a tuturor informaţiilor necesare în vederea comunicãrii rapide cu aceste autoritãţi şi aplicãrii prezentelor norme şi a Reglementãrii Consiliului Europei nr. 1493/93/Euratom.
(2) CNCAN va notifica la Comisia Europeanã calitatea sa de autoritate nationala competenta în domeniul nuclear şi va solicita Comisiei Europene sprijin pentru obţinerea aceloraşi date şi pentru alte tari, din afarã Comunitãţii Europene.
ART. 9
Dispoziţiile prezentelor norme nu exclud respectarea prevederilor acordurilor internaţionale privind transportul materialelor periculoase inclusiv al materialelor radioactive la care România este parte.
ART. 10
Dispoziţiile prezentelor norme nu afecteazã obligaţiile şi drepturile ce decurg din Directiva 92/3/Euratom, din Decizia Comisiei 93/552/Euratom şi din Normele pentru expedieri internaţionale de materiale radioactive implicând teritoriul României.
ART. 11
Pentru destinatarii din ţãrile care nu fac parte din Comunitatea Europeanã, declaraţia destinatarului prevãzutã la art. 4 poate fi înlocuitã cu alt document care sa ateste ca este respectata legislaţia statului de destinaţie.
ART. 12
Anexele I şi II fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 13
Prezentele norme intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002.


ANEXA 1


DEFINIŢII

În cuprinsul prezentei norme sunt utilizate definiţiile cuprinse în Normele Fundamentale de Securitate Radiologica precum şi urmãtoarele definiţii:
(a) expediere înseamnã operaţiile de transport de la locul de origine la locul de destinaţie, inclusiv încãrcarea şi descãrcarea materialelor radioactive;
(b) deţinãtorul de surse închise sau alte surse relevante înseamnã orice persoana juridicã care, înainte de desfãşurarea expedierii, are rãspunderea legalã pentru aceste materiale şi intenţioneazã sa desfãşoare o expediere cãtre un destinatar;
(c) destinatarul de surse închise sau alte surse relevante înseamnã orice persoana juridicã cãtre care asemenea materiale sunt expediate;
(d) autoritãţi competente înseamnã orice autoritate care, potrivit legii sau reglementãrilor tarii de origine, tranzit sau destinaţie, este imputernicita sa implementeze prevederile prezentei norme;
(e) alta sursa relevanta înseamnã orice material radioactiv care nu este sursa închisã, ale carei radiatii ionizante sunt folosite în aplicaţii medicale, veterinare, industriale, de comerţ, de cercetare sau agricultura.



ANEXA 2

SHIPMENT OF SOURCES

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Notice │
│ - The consignee of the sealed source must complete boxes 1 to 5 and │
│ send this to the relevant competent authority în his country. │
│ - The competent autority of the consignee must fill în box 6 and return │
│ this form to the consignee. │
│ - The consignee must then send this form to the holder în the forwarding │
│ country prior to the shipment of the sealed sources. │
│ - All sections of this form must be completed and boxes ticked, │
│ where appropiate. │
│ │
├───┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 1.│ THIS DECLARATION CONCERNS: ONE SHIPMENT [] │
│ │ (this form is valid until │
│ │ the shipment is completed │
│ │ unless otherwise stated │
│ │ în box 6) │
│ │ │
│ │ expected date of the shipment │
│ │ (if available): ........... │
│ │ │
│ │ SEVERAL SHIPMENTS [] │
│ │ (this form is valid three years │
│ │ unlees otherwise stated în box 6) │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 2.│ DESTINATION OF THE SOURCE(S) │
│ │ │
│ │ Name of consignee: .................................... │
│ │ Person to contact: .................................... │
│ │ Address: .............................................. │
│ │ ....................................................... │
│ │ Tel.: .................... Fax: ....................... │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 3.│ HOLDER OF THE SOURCE(S) ÎN THE FORWARDING COUNTRY │
│ │ │
│ │ │
│ │ Name of holder: ....................................... │
│ │ Person to contact: .................................... │
│ │ Address: .............................................. │
│ │ ....................................................... │
│ │ Tel. : ................. Fax: ......................... │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 4.│ DESCRIPTION OF THE SOURCE(S) INVOLVED ÎN THE SHIPMENT(S) │
│ │ │
│ │ │
│ │ (a) Radionuclide(s) │
│ │ (b) Maximum activity of individual source (MBq) │
│ │ (c) Number of sources: │
│ │ (d) If this (these) sealed source(s) is (are) mounted │
│ │ în (a) machinery/device/equipment, short description │
│ │ of the machine/device/equipment: │
│ │ │
│ │ .......................................................... │
│ │ .......................................................... │
│ │ .......................................................... │
│ │ .......................................................... │
│ │ .......................................................... │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ (e) Indicate (if available and requested by the │
│ │ competent authorities): │
│ │ - naţional or internaţional tehnical standard with which the │
│ │ sealed source(s) complies(y) and certificate number: │
│ │ ........................................................... │
│ │ ........................................................... │
│ │ ........................................................... │
│ │ - data of expiry of certification: .......................... │
│ │ - name of the manufacturer and catalogue reference: ......... │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 5.│ DECLARATION OF THE AUTHORIZED OR RESPONSIBLE PERSON │
│ │ │
│ │- I, the consignee, hereby certifiy that the information provided │
│ │ în this form is corect. │
│ │- I, consignee, hereby certifiy that am licensed, authorized or │
│ │ otherwise permitted to receive the source(s) described în this form. │
│ │- License, authorization or other permission number (if applicable) │
│ │ and validity data thereof: │
│ │ ................................................................ │
│ │ ................................................................ │
│ │- I, consignee, hereby certify that I comply with all relevant │
│ │ naţional requirements, such as those relating to the safe storage, │
│ │ use or disposal of the source(s) described în this form. │
│ │ │
│ │ │
│ │ Name: ........ Signature: .......... Data: .............. │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 6.│ CONFIRMATION BY THE COMPETENT AUTHORITY OF THE CONSIGNEE │
│ │ COUNTRY THAT IT HAS TAKEN NOTE OF THIS DECLARATION. │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ Stamp and signature: .............. │
│ │ │
│ │ │
│ │ Name of the authority: ...................................... │
│ │ Address: .................................................... │
│ │ Tel: ......................... Fax: ......................... │
│ │ Data ........................................................ │
│ │ │
│ │ │
│ │ This declaration is valid until │
│ │ (if applicable): .................... │
│ │ │
│ │ │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Please see box 1, page 1, guidance on the length of time this form is valid






ANEXA 2


EXPEDIERI INTERNAŢIONALE DE SURSE DE RADIATII


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Nota: │
│ - Destinatarul de surse închise trebuie sa completeze casutele 1 pana │
│ la 5 din acest formular şi sa-l transmitã la autoritatea competenta │
│ din ţara sa; │
│ - Autoritatea competenta din ţara de origine a destinatarului trebuie │
│ sa completeze casuta 6 şi sa returneze acest exemplar la destinatar; │
│ - Destinatarul trebuie sa transmitã apoi acest exemplar mai departe │
│ deţinãtorului din ţara de expediere anterior efectuãrii expedierii; │
│ - Toate secţiunile acestui formular trebuie sa fie completate şi │
│ casutele marcate, dupã caz. │
│ │
│ │
├───┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 1.│ ACEASTA DECLARAŢIE SE REFERĂ LA: │
│ │ │
│ │ │
│ │ O EXPEDIERE [] │
│ │ (acest formular este valabil pana la efectuarea │
│ │ completa a expedierii cu excepţia cazului în care │
│ │ este precizat altfel în casuta 6) │
│ │ │
│ │ │
│ │ data prevãzutã a expedierii: ......... │
│ │ │
│ │ │
│ │ MAI MULTE EXPEDIERI [] │
│ │ (acest formular este valabil trei ani cu │
│ │ excepţia cazului în care este precizat altfel │
│ │ în casuta 6) │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 2.│ DESTINAŢIA SURSEI(LOR) │
│ │ │
│ │ │
│ │ Numele destinatarului: ................................. │
│ │ Persoana de contact: ................................... │
│ │ Adresa: ................................................ │
│ │ Tel: .................. Fax: ........................... │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 3.│ DEŢINĂTORUL SURSEI(LOR) ÎN ŢARA DE EXPEDIERE │
│ │ │
│ │ │
│ │ Numele deţinãtorului: ................................. │
│ │ Persoana de contact: .................................. │
│ │ Adresa: ............................................... │
│ │ ....................................................... │
│ │ Tel: ............... Fax: ............................. │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ 4.│ DESCRIEREA SURSELOR IMPLICATE ÎN EXPEDIERE │
│ │ │
│ │ (a) Radionuclid(zi): │
│ │ (b) Activitate maxima per sursa (MBq): │
│ │ (c) Numãr de surse: │
│ │ (d) Dacã sursa(ele) este (sunt) montata(e) în │
│ │ instalatie/dispozitiv/echipament, scurta │
│ │ descriere a acestuia: .......................... │
│ │ ................................................ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ │ (e) Precizati (dacã este disponibil şi cerut de │
│ │ autoritatea competenta): │
│ │ - standarde tehnice naţionale sau internaţionale cu │
│ │ care sursa(ele) închisã(e) este (sunt) conformã(e) │
│ │ şi numãrul certificatului: ............................... │
│ │ .......................................................... │
│ │ - data expirãrii certificatului: ........................... │
│ │ - numele producãtorului şi date de catalog: ................ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 5.│ DECLARAŢIA PERSOANEI AUTORIZATE SAU RESPONSABILE: │
│ │ │
│ │ │
│ │ - Subsemnatul ........ destinatar, declar ca informaţiile │
│ │ prezentate în acest formular sunt corecte. │
│ │ - Subsemnatul ......... destinatar, certific ca sunt titularul │
│ │ unei licenţe, autorizaţii sau altfel de permis care ma │
│ │ indreptatesc sa primesc sursele descrise în acest formular; │
│ │ - Numãrul licenţei sau al autorizaţiei sau al permisului şi │
│ │ perioada de valabilitate: │
│ │ │
│ │ ................................................................ │
│ │ │
│ │ Subsemnatul ........ destinatar, certific ca toate prevederile │
│ │ aplicabile din legislaţia nationala, cum sunt cele privitoare │
│ │ la stocare, utilizare sau depozitare finala a surselor descrise │
│ │ în acest formular, sunt îndeplinite. │
│ │ │
│ │ │
│ │ Nume: ......... Semnatura: ............ Data: .......... │
│ │ │
│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 6.│ CONFIRMAREA AUTORITĂŢII COMPETENTE DIN ŢARA DESTINATARULUI │
│ │ DE LUARE LA CUNOSTINTA A ACESTEI DECLARAŢII │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ Ştampila şi semnatura: ............... │
│ │ │
│ │ │
│ │ Numele autoritãţii: .......................................... │
│ │ Adresa: ...................................................... │
│ │ .............................................................. │
│ │ Tel: .................. Fax: ................................. │
│ │ Data: ........................................................ │
│ │ │
│ │ Aceasta declaraţie este valabilã pana la │
│ │ (dacã este cazul): .......................................... │
│ │ │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Casuta 1 din prima pagina a prezentului formular furnizeazã precizãri privind durata de valabilitate a declaraţiei.


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016