Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 371 din 7 martie 2024  pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.021/2021 privind competenţa de administrare a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 371 din 7 martie 2024 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.021/2021 privind competenţa de administrare a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 242 din 21 martie 2024
    În temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. 82 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 744.494/2023 din 4.03.2024,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.021/2021 privind competenţa de administrare a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1225 din 23 decembrie 2021, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La capitolul II „Procedura de înregistrare şi administrare a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere“, secţiunea A „Procedura de înregistrare fiscală“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "A. Înregistrarea fiscală
    A.1. Competenţa privind înregistrarea fiscală
    1. Competenţa pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care solicită înregistrarea fiscală ulterior datei de 1 ianuarie 2022 revine organului fiscal central în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
    2. Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent care se înregistrează, potrivit legii speciale, în registrul comerţului, înregistrarea fiscală se realizează potrivit legii speciale.
    3. (1) Competenţa pentru înregistrarea fiscală a sediilor secundare cu minimum 5 angajaţi, potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, revine organului fiscal central în a cărui rază teritorială se află sediul secundar.
    (2) Competenţa pentru administrarea obligaţiilor fiscale datorate de sediile secundare cu minimum 5 angajaţi revine organului fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
    4. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere declară sediile secundare cu mai puţin de 5 angajaţi la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.
    A.2. Procedura de înregistrare fiscală
    1. Prezenta procedură se aplică pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau care exercită profesii libere şi care nu se înregistrează potrivit legii speciale, în registrul comerţului.
    2. «Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni/Declaraţia de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere» (formular 070), denumită, în continuare, declaraţie de înregistrare fiscală, se depune în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, potrivit legii, însoţită de documentele doveditoare ale informaţiilor înscrise în aceasta.
    3. Declaraţia de înregistrare fiscală se depune de către contribuabil sau de către împuternicitul desemnat de acesta în condiţiile art. 18 din Codul de procedură fiscală, la registratura organului fiscal competent, prin poştă (cu scrisoare recomandată) sau prin mijloace electronice.
    4. Depunerea declaraţiei de înregistrare fiscală prin mijloace electronice se realizează:
    a) prin intermediul serviciului «Spaţiul privat virtual», denumit în continuare SPV, dacă persoana fizică este înregistrată ca utilizator SPV, identificată prin NPOTP (nume, parolă şi cod de autentificare de unică folosinţă), cu respectarea condiţiilor de depunere a declaraţiilor de înregistrare fiscală, stabilite de Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică;
    b) pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu semnătură electronică calificată.
    5. Data depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală este data înregistrării acesteia pe platforma informatică dedicată, astfel cum a fost comunicată contribuabilului prin mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a validării declaraţiei de înregistrare fiscală.
    6. (1) Copiile documentelor doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţia de înregistrare fiscală trebuie certificate de contribuabil pentru conformitate cu originalul prin înscrierea menţiunii «conform cu originalul» şi prin semnarea acestora.
    (2) Documentele doveditoare prezentate în original vor fi copiate şi certificate conform cu originalul de către funcţionarul competent şi restituite ulterior contribuabilului.
    7. Solicitarea de înregistrare fiscală se soluţionează de către compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul organului fiscal competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    8. Compartimentul de specialitate verifică concordanţa dintre datele înscrise în declaraţia de înregistrare fiscală şi cele din documentele doveditoare anexate.
    9. (1) În cazul în care nu există neconcordanţe între documentele doveditoare şi datele din declaraţia de înregistrare fiscală, în termen de 10 zile de la data depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală, compartimentul de specialitate prelucrează informaţiile din declaraţie, atribuie codul de înregistrare fiscală şi emite certificatul de înregistrare fiscală.
    (2) Data înregistrării fiscale a contribuabilului este data atribuirii codului de înregistrare fiscală.
    (3) În certificatul de înregistrare fiscală al persoanei fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere se înscrie domiciliul fiscal al acesteia, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură fiscală, şi anume sediul activităţii sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală.
    10. Certificatul de înregistrare fiscală se comunică contribuabilului conform art. 47 din Codul de procedură fiscală.
    11. (1) În aceeaşi zi sau cel târziu în ziua următoare atribuirii codului de înregistrare fiscală, compartimentul de specialitate informează contribuabilul cu privire la emiterea certificatului de înregistrare fiscală.
    (2) Informarea se transmite contribuabilului, fie prin SPV, în cazul în care persoana fizică este înregistrată ca utilizator SPV, fie utilizând informaţiile furnizate de contribuabil prin declaraţia de înregistrare fiscală (adresa de e-mail sau numărul de telefon), în cazul în care persoana fizică nu este înregistrată ca utilizator SPV.
    12. În cazul în care există neconcordanţe între datele din declaraţia de înregistrare fiscală şi cele din documentele doveditoare anexate, în termen de maximum 3 zile de la data depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală, compartimentul de specialitate întocmeşte o notificare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la procedură.
    13. (1) Notificarea se întocmeşte în două exemplare, se vizează de către conducătorul compartimentului de specialitate şi se semnează de conducătorul organului fiscal.
    (2) Copia notificării se semnează de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov (aparat propriu şi unităţi subordonate) şi prin prezenta procedură.
    (3) Notificarea se comunică contribuabilului potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală.
    (4) În cazul în care contribuabilul este utilizator al serviciului «Spaţiul privat virtual», notificarea este comunicată prin intermediul SPV.
    14. Documentele solicitate de compartimentul de specialitate se comunică de către contribuabil:
    a) prin SPV, în cazul în care persoana fizică este înregistrată ca utilizator SPV;
    b) prin poştă sau prin depunere la registratura organului fiscal competent, în cazul în care persoana fizică nu este înregistrată ca utilizator SPV.
    15. În cazul în care contribuabilul transmite toate documentele solicitate prin notificarea prevăzută la pct. 12, în termen de 5 zile de la data primirii acestora, compartimentul de specialitate prelucrează informaţiile din declaraţie, iar după atribuirea codului de înregistrare fiscală emite certificatul de înregistrare fiscală. Prevederile pct. 9. (2) - 11 se aplică în mod corespunzător.
    16. În cazul în care contribuabilul nu transmite, în termen de 15 zile de la data comunicării notificării prevăzute la pct. 12, toate documentele solicitate prin notificare sau dacă există neconcordanţe între datele din documentele prezentate ca urmare a notificării şi cele din declaraţia de înregistrare fiscală, procedura de înregistrare fiscală încetează.
    17. Compartimentul de specialitate întocmeşte o înştiinţare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la procedură, prin care informează contribuabilul cu privire la încetarea procedurii de înregistrare fiscală. Prevederile pct. 13 se aplică în mod corespunzător.
    18. Contribuabilul poate solicita ulterior înregistrarea fiscală, prin reluarea procedurii.
    19. După finalizarea procedurii sau în cazul încetării acesteia în condiţiile pct. 16, toate documentele primite de la contribuabil sau emise în format hârtie în cadrul derulării procedurii se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului, iar cele primite şi emise în format electronic, în arhiva de documente electronice.
    20. Caracteristicile de tipărire/editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor «Notificare» şi «Înştiinţare privind încetarea procedurii de înregistrare fiscală» de la pct. 12 şi 17 sunt prevăzute în anexa nr. 3, respectiv în anexa nr. 4 la procedură.
    21. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedură."

    2. După capitolul III se introduc patru noi anexe, anexele nr. 1-4, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în 90 de zile de la data publicării.

    ART. III
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Nicoleta-Mioara Cîrciumaru

    Bucureşti, 7 martie 2024.
    Nr. 371.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la procedură)

┌──────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ │MINISTERUL FINANŢELOR │ │
│ │Agenţia Naţională de Administrare Fiscală │Adresa: │
│Sigla │Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ......................... │…………………………………………………│
│D.G.R.F.P.│Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ..............................│…………………………………………………│
│/ │Administraţia Sectorului ...... a Finanţelor Publice │Tel.: │
│ │Unitatea fiscală │Fax: │
│ │...........................................................................│ │
│ │Nr. ............................../.............................. │ │
└──────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘

    NOTIFICARE
    Către:
    Numele şi prenumele: ..........................................................
    Domiciliul fiscal:
    Localitatea: ........................., str. .................... nr. ...., bl. ......., sc. ....., ap. ......, et. ....., judeţul/sectorul ........................... .
    Codul de identificare fiscală ......................................................
    Potrivit art. 82 alin. (10) din Codul de procedură fiscală, declaraţia de înregistrare fiscală trebuie însoţită de copii ale documentelor doveditoare ale informaţiilor înscrise în aceasta.
    Întrucât între datele înscrise în formularul 070 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere“, depus de dumneavoastră, şi documentele doveditoare anexate acestuia au fost constatate neconcordanţe, vă rugăm ca, în termen de 15 zile de la data comunicării prezentei, să ne comunicaţi şi următoarele documente, în vederea clarificării neconcordanţelor:
    ............................................................................................
    ............................................................................................
    ............................................................................................
                                                                                           (Se detaliază documentele solicitate.)

    În cazul în care nu prezentaţi documentele în termenul solicitat, procedura de înregistrare fiscală încetează.
    Documentele solicitate vor fi comunicate:
    - prin SPV, în cazul în care sunteţi înregistrat/înregistrată ca utilizator SPV;
    – prin poştă sau la registratura organului fiscal competent, în cazul în care nu sunteţi înregistrat/înregistrată ca utilizator SPV.

    Pentru informaţii suplimentare în legătură cu această notificare, persoana care poate fi contactată este dna/dl .............................., la sediul nostru sau la numărul de telefon .............................................., între orele ........................... .
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnătura şi ştampila unităţii ..................

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la procedură)

┌──────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ │MINISTERUL FINANŢELOR │ │
│ │Agenţia Naţională de Administrare Fiscală │Adresa: │
│Sigla │Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ......................... │…………………………………………………│
│D.G.R.F.P.│Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ..............................│…………………………………………………│
│/ │Administraţia Sectorului ...... a Finanţelor Publice │Tel.: │
│ │Unitatea fiscală │Fax: │
│ │...........................................................................│ │
│ │Nr. ............................../.............................. │ │
└──────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘

    ÎNŞTIINŢARE
    privind încetarea procedurii de înregistrare fiscală
    Către:
    Numele şi prenumele: ................................................................
    Domiciliul fiscal:
    Localitatea: ........................, str. ............................ nr. ...., bl. ........, sc. ......, ap. ......, et. ....., judeţul/sectorul .................. .
    Codul de identificare fiscală .........................................................
    Vă informăm că procedura de înregistrare fiscală iniţiată ca urmare a depunerii formularului „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere“ (070) a încetat, având în vedere că:
    [ ] nu aţi prezentat documentele solicitate prin notificare în termen de 15 zile de la comunicarea Notificării nr. ............./data (zz/ll/aaaa) ................;
    [ ] între datele din documentele prezentate ca urmare a notificării şi cele din declaraţia de înregistrare fiscală există neconcordanţe.

    Vă comunicăm că puteţi transmite o nouă solicitare de înregistrare fiscală, prin depunerea formularului „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere“ (070), însoţit de documentele doveditoare ale informaţiilor înscrise în acesta.
    Pentru informaţii suplimentare în legătură cu această înştiinţare, persoana care poate fi contactată este dna/dl ................................., la sediul nostru sau la numărul de telefon .........................., între orele ..................... .
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnătura şi ştampila unităţii ..................

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 3 la procedură)
    Caracteristicile de tipărire/editare, modul de difuzare,
    de utilizare şi de păstrare a formularului „Notificare“
    Denumire: „Notificare“
    Format: A4/t1
    Caracteristici de tipărire/editare:
    - pe o singură faţă;
    – se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare.

    U/M: o filă.
    Se difuzează gratuit.
    Se utilizează pentru notificarea contribuabililor în vederea prezentării unor documente doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţia de înregistrare fiscală.
    Se întocmeşte în 2 exemplare de către organul fiscal central competent.
    Circulă: - originalul la contribuabil;
    - copia la organul fiscal central competent.

    Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    ANEXA 4

    (Anexa nr. 4 la procedură)
    Caracteristicile de tipărire/editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare
    a formularului „Înştiinţare privind încetarea procedurii de înregistrare fiscală“
    Denumire: „Înştiinţare privind încetarea procedurii de înregistrare fiscală“
    Format: A4/t1
    Caracteristici de tipărire/editare:
    - pe o singură faţă;
    – se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare.

    U/M: o filă.
    Se difuzează gratuit.
    Se utilizează pentru înştiinţarea contribuabililor cu privire la încetarea procedurii de înregistrare fiscală.
    Se întocmeşte în 2 exemplare de către organul fiscal central competent.
    Circulă: - originalul la contribuabil;
    - copia la organul fiscal central competent.

    Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016