Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 37 din 9 aprilie 2010  privind circulatia ecvinelor pe teritoriul Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 37 din 9 aprilie 2010 privind circulatia ecvinelor pe teritoriul Romaniei

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 9 aprilie 2010
ORDIN nr. 37 din 9 aprilie 2010
privind circulaţia ecvinelor pe teritoriul României
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 9 aprilie 2010

Vãzând Referatul de aprobare nr. 877 din 9 aprilie 2010, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Mişcarea ecvinelor pe teritoriul României trebuie sã fie însoţitã de certificat sanitar-veterinar de sãnãtate şi de paşaport.
(2) Mişcarea ecvinelor diagnosticate pozitiv cu anemie infecţioasã ecvinã este interzisã, cu excepţia abatorizãrii.
ART. 2
Se aprobã modelul de certificat sanitar-veterinar de sãnãtate pentru circulaţia ecvinelor pe teritoriul României, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Certificatul sanitar-veterinar de sãnãtate este eliberat de medicul veterinar de liberã practicã împuternicit doar pentru ecvinele care sunt identificate cu microcip, care deţin paşaport şi care fac obiectul comerţului intern.
ART. 4
(1) Ecvinele destinate comerţului intracomunitar se expediazã doar din centrele de colectare/exploataţiile de origine autorizate sanitar-veterinar şi trebuie sã respecte urmãtoarele condiţii:
a) animalele îndeplinesc condiţiile prevãzute în Directiva Consiliului 90/426/CEE din 26 iunie 1990 privind condiţiile de sãnãtate animalã care reglementeazã circulaţia şi importul de ecvidee provenind din ţãri terţe, cu amendamentele ulterioare;
b) au fost supuse la douã teste Coggins pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine, ale cãror rezultate au fost negative şi care au fost efectuate pe eşantioane de sânge prelevate cu cel mult 30 de zile înainte de plecare, iar minimum unul dintre teste a fost efectuat dupã intrarea în centrul de colectare; testele respective împreunã cu rezultatele sunt indicate în secţiunea a VII-a a paşaportului prevãzut în Regulamentul (CE) nr. 504/2008 al Comisiei din 6 iunie 2008 privind punerea în aplicare a directivelor 90/426/CEE şi 90/427/CEE ale Consiliului privind metodele de identificare a ecvideelor, care însoţeşte animalul pe durata circulaţiei;
c) animalele sunt însoţite de un certificat de sãnãtate animalã, în conformitate cu prevederile anexei C la Directiva Consiliului 90/426/CEE din 26 iunie 1990, cu amendamentele ulterioare;
d) prevederile lit. a) nu se aplicã în cazul ecvideelor provenind din exploataţii situate în afara României, care fie se aflã în tranzit pe teritoriul României, pe rutele principale sau autostrãzi, fie traverseazã România direct, fãrã întrerupere, fiind transportate cãtre un abator în vederea sacrificãrii imediate.
(2) Ovulele şi embrionii proveniţi de la ecvidee nu sunt exportaţi cãtre alte state membre dacã aceştia nu respectã urmãtoarele condiţii:
a) au fost colectaţi de la iepe donatoare care au fost supuse unui test Coggins, al cãrui rezultat a fost negativ şi care a fost efectuat pe un eşantion de sânge prelevat de la fiecare iapã donatoare cu cel mult 30 de zile înaintea colectãrii ovulelor şi embrionilor din lot; şi
b) lotul de ovule şi embrioni este însoţit de un certificat de sãnãtate animalã, în conformitate cu prevederile anexei la Decizia Comisiei 95/294/CE din 24 iulie 1995 de stabilire a modelului de certificat de sãnãtate animalã pentru schimburile cu ovule şi embrioni din specia ecvinã, care va include urmãtoarea menţiune suplimentarã:
"Ovule sau embrioni în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2007/269/CE din 23 aprilie 2007 referitoare la mãsurile de protecţie cu privire la anemia infecţioasã ecvinã în România".
(3) Probele de sânge de la ecvinele destinate comerţului intracomunitar în vederea testãrii pentru anemie infecţioasã ecvinã în centrul de colectare sau în exploataţia de origine autorizatã sanitar-veterinar sunt recoltate de cãtre medicul veterinar oficial.
(4) Este interzis accesul ecvinelor fãrã microcip, paşaport şi certificat de sãnãtate în centrele de colectare autorizate pentru comerţul intracomunitar.
(5) Probele de sânge provenite de la ecvinele destinate comerţului intracomunitar recoltate în centrele de colectare/exploataţiile de origine autorizate sanitar-veterinar vor fi pãstrate timp de 90 de zile de la recoltare de cãtre laboratorul care a efectuat testarea.
ART. 5
Costurile aferente certificãrii sunt suportate de proprietarii ecvinelor, persoane fizice sau juridice.
ART. 6
Certificatul sanitar-veterinar de sãnãtate este tipãrit de direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti conform modelului prevãzut în anexã.
ART. 7
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 8
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 9
Nerespectarea prezentului ordin se sancţioneazã în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea

Bucureşti, 9 aprilie 2010.
Nr. 37.


ANEXÃ


DIRECŢIA SANITAR-VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR .......
Cabinet medical veterinar/S.C. ...............
Cod: MM 00001


CERTIFICAT SANITAR-VETERINAR DE SÃNÃTATE PENTRU CIRCULAŢIA ECVINELOR
PE TERITORIUL ROMÂNIEI

- model -

1. Deţinãtorul animalelor ...........(nume, prenume/denumirea societãţii comerciale, CNP, C.U.I., adresã)..........
2. Judeţul de unde pleacã ecvinele .........................
3. Codul exploataţiei ......................................
I. Numãrul ecvinelor ..........................
II. Identificarea ecvinelor şi alte acţiuni:



┌────────────┬─────┬───────┬──────────────────┬──────────────────┬────────────┐
│ Numãr de │Nr. │ Rasã, │Codul exploataţiei│Acţiuni veterinare│Data şi │
│identificare│paşa-│vârstã,│de destinaţie/ │ (vaccinãri, │rezultatul │
│a animalului│por- │ sex │Codul centrului │ tratamente │ultimului │
│ (microcip) │tului│ │de colectare/ │ antiparazitare │test pentru │
│ │ │ │Codul abatorului │ interne,externe) │anemie │
│ │ │ │ │ │infecţioasã │
│ │ │ │ │ │ ecvinã │
├────────────┼─────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────────────┴─────┴───────┴──────────────────┴──────────────────┴────────────┘



III. Originea şi destinaţia ecvinelor
Ecvinele sunt expediate:
de la: ............................................
(locul de expediere)
numele şi adresa expeditorului: ....................
la: ................................................
(locul de destinaţie)
numele şi adresa destinatarului: ....................
IV. Transportul animalelor
Mijloc de transport .................................
(Indicaţi nr. de autorizare/înregistrare sanitar-veterinarã a mijloacelor de transport şi numerele de înmatriculare, inclusiv remorca.)
V. Certificarea sãnãtãţii animalelor
Subsemnata(ul) certific cã ecvina/ecvinele descrisã(e) mai sus corespund(e) urmãtoarelor cerinţe:
1. a(u) fost examinatã(e) astãzi şi nu prezintã semne clinice de boalã;
2. nu este/nu sunt destinatã(e) tãierii în cadrul unui program naţional de eradicare a unei boli contagioase sau infecţioase;
3. nu provin(e) dintr-o exploataţie supusã unor restricţii cauzate de boli specifice ecvinelor;
4. este/sunt identificatã(e), astfel încât sã se poatã realiza cu promptitudine trasabilitatea animalelor;
5. nu provin(e) dintr-o exploataţie care a fost supusã unei interdicţii din motive de sãnãtate, nici nu a(u) venit în contact cu ecvine dintr-o exploataţie care a fost supusã unei interdicţii din motive de sãnãtate animalã*);
6. nu provin(e) dintr-o exploataţie care a fost supusã unei interdicţii din motive de sãnãtate, nici nu a(u) venit în contact cu ecvine dintr-o exploataţie care a fost supusã unei interdicţii din motive de sãnãtate animalã pentru:
a) 6 luni în cazul ecvideelor suspectate cã ar fi contactat durinã, de la data ultimului contact efectiv sau posibil cu un animal bolnav; cu toate acestea, în cazul armãsarilor interdicţia se aplicã pânã când animalul este castrat;
b) 6 luni în caz de morvã sau encefalomielitã ecvinã, de la data sacrificãrii ecvideelor infectate cu boala respectivã;
c) 6 luni în cazul stomatitei veziculoase, de la ultimul caz înregistrat;
d) 30 de zile în caz de rabie, de la ultimul caz înregistrat;
e) 15 zile în caz de antrax, de la ultimul caz înregistrat;
f) 30 de zile în cazul în care toate animalele din speciile receptive la bolile enumerate mai sus, localizate în exploataţia respectivã, au fost sacrificate şi anexele dezinfectate, începând cu data la care animalele au fost sacrificate şi anexele dezinfectate, cu excepţia antraxului, caz în care perioada de interdicţie este de 15 zile;
7. provin(e) dintr-o exploataţie în care nu s-au diagnosticat cazuri de anemie infecţioasã ecvinã în ultimele 3 luni; în cazul în care a fost diagnosticatã anemia infecţioasã şi s-au eliminat animalele pozitive, animalele rãmase în exploataţie pot pãrãsi exploataţia dupã ce au obţinut rezultate negative la douã teste Coggins efectuate la un interval de 3 luni.
VI. Toate mijloacele de transport sau containerele în care au fost încãrcate animalele sunt autorizate/înregistrate sanitarveterinar, respectã normele privind bunãstarea animalelor pe timpul transportului, au fost curãţate şi dezinfectate în prealabil cu un dezinfectant înregistrat şi omologat în România.

Prezentul certificat este valabil 3 zile de la data emiterii.
Întocmit la ........ data ............


(ŞTAMPILÃ) ..........................................
(semnãtura şi parafa medicului veterinar
de liberã practicã împuternicit)


*) Certific şi semnez în calitate de deţinãtor.
..............................................
(numele, prenumele şi semnãtura)

------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016