Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 368 din 26 octombrie 2004  privind aprobarea Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 368 din 26 octombrie 2004 privind aprobarea Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului "Investitii in turism"

EMITENT: MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.192 din 14 decembrie 2004

În temeiul prevederilor <>art. 6 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 402/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Integrãrii Europene,
având în vedere prevederile:
- <>Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala în România;
- <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor şi fondurilor aferente subprogramului "Investiţii în turism", care se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrãrii Europene pe anii 2004 şi 2005 în cadrul programelor regionale specifice, cu modificãrile ulterioare,

ministrul integrãrii europene emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aproba Procedurile de implementare, monitorizare şi evaluare a subprogramului "Investiţii în turism", prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Direcţia implementare va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul integrãrii europene,
Alexandru Farcas

Bucureşti, 26 octombrie 2004.
Nr. 368.

ANEXA

PROCEDURA
de implementare, monitorizare şi evaluare a subprogramului
"Investiţii în turism"*)


1. Importanta Subprogramului
Potrivit prevederilor din programul de guvernare, pentru promovarea şi coordonarea politicilor de dezvoltare regionala, Ministerul Integrãrii Europene elaboreazã programe multianuale sub forma unui sprijin financiar destinat dezvoltãrii economice şi sociale a regiunilor de dezvoltare.
Una din mãsurile importante pentru dezvoltarea economicã a regiunilor este cea referitoare la dezvoltarea infrastructurii turistice, aceasta face parte din primul pilon dintre cei 4 ai strategiei de dezvoltare a României din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare. În scopul dezvoltãrii infrastructurii din staţiunile turistice identificate (Anexa nr. 1) a fost elaborat subprogramul "Investiţii în Turism".
Prin poziţia sa geograficã România dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicãrii unei game diverse de forme de turism. Dezvoltarea sectorului turistic în România dispune de avantajul varietatii formelor de relief, iesirii la Marea Neagra, prezentei Dunãrii şi Deltei Dunãrii, bogatiei resurselor de ape minerale (1/3 din resursele de ape minerale europene), precum şi de cel al climatului favorabil practicãrii activitãţilor turistice pe parcursul întregului an.
Pentru creşterea valorificãrii potenţialului turistic a fost elaborat subprogramul Investiţii în turism, denumit în continuare Subprogram.
Subprogramul propus are urmãtoarele particularitãţi:
- susţine financiar investiţiile în turism ale întreprinderilor mici şi mijlocii;
- se implementeaza în staţiunile turistice precizate în Anexa nr. 1;
- investiţiile întreprinderilor mici şi mijlocii în achiziţionarea de utilaje, instalaţii, echipamente, cu excepţia mijloacelor de transport de orice fel, precum şi în modernizarea/reabilitarea activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesarã dezvoltãrii serviciilor turistice şi/sau serviciilor complementare, precum şi construcţia structurilor de agrement.
Investiţiile co-finanţate în cadrul acestui Subprogram au ca efect îmbunãtãţirea calitãţii şi diversificarea serviciilor turistice, creşterea atractiei staţiunilor turistice, precum şi creşterea numãrului de turişti, în special a numãrului de turişti strãini.
2. Obiectivele Subprogramului
2.1. Obiectivul general al Subprogramului îl reprezintã îmbunãtãţirea infrastructurii de cazare şi a calitãţii serviciilor din staţiunile turistice ale României, în scopul dezvoltãrii economice a acestor staţiuni.
2.2. Obiectivele specifice ale Subprogramului sunt:
- îmbunãtãţirea calitãţii şi diversificarea serviciilor în turism;
- creşterea atractiei staţiunilor turistice, prin creşterea numãrului de turişti, în special a numãrului turistilor strãini;
- punerea în valoare a potenţialului turistic;
- creşterea contribuţiei întreprinderilor mici şi mijlocii la crearea de noi locuri de munca;
- creşterea investiţiilor în domeniul privat;
- dezvoltarea firmelor capabile sa desfãşoare servicii generatoare de produse cu valoare adãugatã mare;
- transformarea staţiunilor turistice în poluri de dezvoltare economicã ale regiunilor.
2.3. În cadrul prezentului Subprogram, se finanţeazã modernizarea/ reabilitarea şi/sau dotarea unitãţilor turistice, ale întreprinderilor ale cãror activitãţi sunt incluse în codul CAEN secţiunea H, "Hoteluri şi restaurante", cu excepţiile: grupa 553, grupa 554, grupa 555. Din clasa 5523, grupa 552 se finanţeazã activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, în vile, bungalow-uri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice. De asemenea, se acorda sprijin financiar nerambursabil pentru construirea structurilor de agrement, societãţilor comerciale care îşi desfãşoarã activitatea conform celor precizate mai sus.
3. Bugetul Subprogramului
Bugetul total estimat al Subprogramului este de 814 miliarde lei, din care 410 miliarde lei de la bugetul de stat, şi anume:
- suma de 404 miliarde lei, pentru sprijinul financiar nerambursabil;
- suma de 6 miliarde lei reprezintã asistenta tehnica în cadrul Subprogramului.
Subprogramul finanţeazã:
● cheltuieli necesare modernizãrii/reabilitãrii şi dotãrii structurilor turistice/balneare/tratament/agrement, precum şi construirii structurilor de agrement, pentru societãţile care îndeplinesc condiţiile precizate la punctul 2.3;
● asistenta tehnica pentru implementarea Subprogramului (cheltuieli de personal, materiale şi servicii) destinatã Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala şi Ministerului Integrãrii Europene.
De la bugetul de stat, Subprogramul este finanţat, astfel:


mii lei
┌───────────────────────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │ 2004 │ 2005 │ 2006 │Buget total│
│ │SUBPROGRAM│ Estimat │ Estimat │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Ajutor financiar nerambursabil │ 9.000.000│197.500.000│197.500.000│404.000.000│
├───────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Asistenta tehnica │ 1.000.000│ 2.500.000│ 2.500.000│ 6.000.000│
├───────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│TOTAL │10.000.000│200.000.000│200.000.000│410.000.000│
└───────────────────────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


În cadrul Subprogramului, ajutorul financiar nerambursabil aferent unui proiect care poate fi finanţat, are valori cuprinse între:

● Suma minima: 1 miliard lei
● Suma maxima: 4 miliarde lei

Finanţarea nerambursabila nu poate depãşi 50% din costurile eligibile totale ale proiectului. Diferenţa trebuie sa fie finanţatã din sursele proprii ale solicitantului. Fiecare solicitant trebuie sa contribuie cu un aport propriu de cel puţin 50% din costurile eligibile, aferente fiecãrei linii bugetare ale bugetului proiectului, integral în numerar.
Contribuţia în natura nu este eligibilã.
Finanţarea nerambursabila acordatã modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement, precum şi pentru construirea structurilor de agrement, prevãzute în proiect, este de maximum 50% din valoarea totalã a sprijinului financiar nerambursabil, restul de 50% din valoarea totalã a sprijinului financiar nerambursabil va fi acordat achiziţionãrii dotãrilor.
Costurile corespunzãtoare modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement şi/sau construirea structurilor de agrement vor fi incluse în costurile eligibile totale ale proiectului.
Nu exista limite maxime privind costul total al proiectului. Indiferent de costul total al proiectului, solicitarea de ajutor financiar nerambursabil trebuie sa respecte valoarea minima şi maxima precizatã mai sus.
Sprijinul financiar nerambursabil se limiteazã la achiziţionarea de utilaje, instalaţii sau echipamente şi/sau la cheltuielile aferente modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale şi/sau la cheltuielile legate de construirea structurilor de agrement, strict legate de desfãşurarea activitãţilor prevãzute în proiect.
Nu fac obiectul Subprogramului finanţarea închirierii sau a achiziţionãrii în leasing a bunurilor şi/sau lucrãrilor.
Proiectele finanţate sau în curs de finanţare de la bugetul de stat sau din fonduri ale Comisiei Europene sunt ne-eligibile pentru finanţare în cadrul prezentului Subprogram (dubla finanţare nu este permisã).
Subprogramul "Investiţii în turism" instituie o schema de ajutor de stat.
Pragul minim privind ajutorul de stat.
Solicitantul nu trebuie sa fi primit în perioada ultimilor 3 ani, anteriori datei de semnare a contractului de finanţare nerambursabila în cadrul subprogramului "Investiţii în turism", alte ajutoare de stat, care, cumulate cu cele solicitate prin prezenta schema, sa depãşeascã 4 miliarde lei.
4. Cadrul Institutional al Subprogramului
● Ministerul Integrãrii Europene este autoritatea de management a Subprogramului;
● În cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Regionala, din cadrul Ministerului Integrãrii Europene funcţioneazã Unitatea de Management a Subprogramului (UMS). Structura organizatoricã, numãrul de persoane, atribuţiile şi responsabilitãţile sunt stabilite prin ordin al ministrului;
● Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala sunt autoritãţile de implementare (autoritãţi contractante) ale Subprogramului, în cadrul cãrora pot funcţiona Unitãţi de Implementare a Subprogramului (UIS).
● Ministerul Integrãrii Europene încheie, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004 , cu modificãrile ulterioare, Contract de Prestãri Servicii cu fiecare Agenţie pentru Dezvoltare Regionala, având în vedere competenta tehnica a acesteia, precum şi încadrarea sa ca structura teritorialã pentru dezvoltarea regionala, în conformitate cu prevederile Capitolului III din <>Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala în România;
În sensul prezentelor proceduri prin sintagma "Agenţie pentru Dezvoltare Regionala" se înţelege:
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala NORD-EST
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala SUD-EST
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala SUD-MUNTENIA
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala SUD-VEST - OLTENIA
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala V VEST
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala NORD VEST
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala BUCUREŞTI - ILFOV
5. Promovarea subprogramului
Pentru a permite informarea clara şi unitarã a potenţialilor solicitanti, Ministerul Integrãrii Europene şi Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala vor susţine campanie publicitara la nivel naţional, regional şi local.
Pentru susţinerea campaniei de promovare a Subprogramului, Ministerul Integrãrii Europene încheie contracte de prestãri servicii (Anexa nr. 2 şi Anexa nr. 3) cu Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala. Suma acordatã pentru activitatea de promovare realizatã într-o regiune de dezvoltare nu va depãşi 93,750 milioane lei. Suma alocata Ministerului Integrãrii Europene din bugetul Subprogramului, pentru promovarea subprogramului este în valoare de 250 mii lei.
Anunţul pentru lansarea publica a cererii de oferta (Anexa nr. 4) pentru proiecte în cadrul Subprogramului, va fi fãcut public inclusiv pe pagina web a Ministerului Integrãrii Europene: www.mie.ro.
Anunţul pentru lansarea publica a cererii de oferta pentru proiecte în cadrul Subprogramului se va publica de cãtre Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala, în cotidiene/publicaţii locale. De asemenea, Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala vor organiza, sesiuni de informare cu aceasta tematica.
6. Distribuirea "Procedurilor de implementare, monitorizare şi evaluare ale subprogramului Investiţii în turism"
Procedurile de implementare, monitorizare şi evaluare ale subprogramului "Investiţii în turism" denumite în continuare Proceduri sunt elaborate de Ministerul Integrãrii Europene.
Procedurile se distribuie gratuit celor interesaţi, la cerere, de cãtre Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala, pe suport de hârtie, prin e-mail sau pe suport magnetic. De asemenea, acestea pot fi accesate de pe pagina web a Ministerului Integrãrii Europene www.mie.ro şi la urmãtoarele adrese ale Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala:


┌────┬──────────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Regiuni │ Judeţe │ Adresele Agentiilor pentru Dezvoltare │
│crt.│ │ │ Regionala │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Nord-Est │Bacau, Botosani,│Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est │
│ │ │Iaşi, Neamt, │Str. Alexandru cel Bun nr. 27 bis, cod │
│ │ │Suceava, Vaslui │610004, Piatra Neamt, jud. Neamt │
│ │ │ │Tel.: 0233/218071; fax: 0233/218072; │
│ │ │ │e-mail: adrnordest@adrnordest.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │Sud-Est │Brãila, Buzau, │Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est │
│ │ │Constanta, │Piata Independentei nr. 1, et. 5, cod 810210,│
│ │ │Galaţi, Vrancea,│Brãila, jud. Brãila │
│ │ │Tulcea │Tel.: 0339/401018; fax: 0339/401217; │
│ │ │ │e-mail: adrse@adrse.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │Sud │Arges, Calarasi,│Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Sud - │
│ │Muntenia │Dimbovita, │Muntenia Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, cod │
│ │ │Giurgiu, │910019, Calarasi, jud. Calarasi │
│ │ │Ialomita, │Tel.: 0242/331769; fax: 0242/313167; │
│ │ │Prahova, │e-mail: adr3sud@nex.ro │
│ │ │Teleorman │ │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 4. │Sud-Vest │Dolj, Gorj, │Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest │
│ │Oltenia │Mehedinti, Olt, │Oltenia │
│ │ │Valcea │Str. Unirii nr. 19, cod 200585, Craiova, jud.│
│ │ │ │Dolj │
│ │ │ │Tel.: 0251414904; fax: 0251419496; │
│ │ │ │e-mail: adr4@rdslink.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 5. │Vest │Arad, │Agenţia pentru Dezvoltare Regionala V Vest │
│ │ │Caras-Severin, │România │
│ │ │Hunedoara, Timis│Str. Proclamatia de la Timişoara nr. 5, cod │
│ │ │ │300054, Timişoara, jud. Timis, │
│ │ │ │Tel.: 0256/491923; fax: 0256/491981; │
│ │ │ │e-mail: office@adr5vest.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 6. │Nord-Vest │Bihor, │Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Nord Vest│
│ │ │Bistrita-Nasaud,│Str. Sextil Puscariu nr. 2, cod 4001 11, │
│ │ │Cluj, Salaj, │Cluj-Napoca, jud. Cluj │
│ │ │Satu-Mare, │Tel.: 0264/431550; fax: 0264/439222; │
│ │ │Maramures │e-mail: adrnv@mail.dntci.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 7. │Centru │Alba, Braşov, │Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru │
│ │ │Covasna, │Str. Decebal nr. 12, cod 51 10093, Alba │
│ │ │Harghita, Mures,│Iulia, jud. Alba │
│ │ │Sibiu │Tel: 0258/818616; fax: 0258/818613; │
│ │ │ │e-mail: office@adrcentru.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 8. │Bucureşti-│Bucureşti, Ilfov│Agenţia pentru Dezvoltare Regionala │
│ │Ilfov │ │Bucureşti-Ilfov Calea Victoriei nr. 16-20, │
│ │ │ │scara A, et. 2, Bucureşti, sector 3 │
│ │ │ │Tel: 021/3159659, fax: 021/3159665; │
│ │ │ │e-mail: adrbi@home.ro │
└────┴──────────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────┘



7. Reguli cu privire la licitaţia de proiecte
Prezentele Proceduri stabilesc criteriile şi regulile pentru redactarea, depunerea, selectarea şi implementarea proiectelor din cadrul Subprogramului.
7.1. Criterii de eligibilitate
Exista trei tipuri de criterii de eligibilitate, referitoare la:
● Solicitanti;
● Proiecte;
● Cheltuieli eligibile.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7.1.1. Eligibilitatea solicitantului - cine poate participa la licitaţie │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Pentru a fi eligibili pentru o finanţare nerambursabila, solicitantii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) Sa fie societãţi comerciale, persoane juridice romane, cu capital integral privat, care sa se încadreze în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii (inclusiv microintreprinderi) definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, societãţi înregistrate înainte de 31.12.2003.
b) Sa aibã sediul social sau sucursala/punct de lucru în una din staţiunile turistice prevãzute în Anexa nr. 1;
c) Pot participa la aceasta licitaţie societãţi comerciale cu sediul principal în afarã staţiunilor turistice tinta, care au fost constituite înainte de 31.12.2003. În cazul selecţiei proiectelor în vederea finanţãrii, societãţile comerciale trebuie sa facã dovada deschiderii sucursalelor/punctelor de lucru în staţiunile turistice pentru care au depus Cereri de finanţare, pana la data încheierii Contractelor de finanţare.
d) Sa demonstreze ca nu au înregistrat pierderi operationale la data de 31 decembrie 2003, conform bilanţului contabil înregistrat la Administraţia financiarã.
e) Sa respecte "Pragul minim privind ajutorul de stat", precizat la cap. 3 al prezentelor proceduri.
Potentialii solicitanti nu sunt în drept sa participe la licitaţia deschisã sau sa primeascã finanţare nerambursabila dacã:
a) Sunt o societate comercialã sau o filiala a unei societãţi comerciale, care nu face parte din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii;
b) Au printre acţionari persoane juridice care nu fac parte din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii şi care deţin împreunã mai mult de 25% din acţiunile sau drepturile de vot ale societãţii;
c) Au printre acţionari societãţi care nu au capital social integral privat;
d) Sunt în stare de faliment sau pe cale de lichidare, au afacerile administrate de cãtre tribunal, au început proceduri de aranjamente cu creditorii, au activitatea suspendatã sau sunt în orice situaţie analoga provenind dintr-o procedura similarã prevãzutã în legislaţia şi reglementãrile în vigoare;
e) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevãzute în legi speciale;
f) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale rezultate din derularea altor Programe cu finanţare de la bugetul de stat sau din fondurile Comisiei Europene;
g) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plata cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, fondul asigurãrilor de sãnãtate şi fondul de şomaj, conform prevederilor legale;
h) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plata a taxelor şi impozitelor locale, conform prevederilor legale;
i) Sunt vinovaţi de furnizarea eronatã a informaţiilor cerute de cãtre alte Autoritãţi Contractante în cadrul altor programe;
j) Sunt în litigiu de încãlcare contractualã pentru neîndeplinirea obligaţiilor provenind dintr-un alt contract încheiat cu o Autoritate Contractantã sau un alt contract finanţat din fondurile Comisiei Europene şi/sau bugetul României;
k) Au încercat sa obţinã informaţii confidenţiale sau sa influenteze comisia de evaluare în timpul procesului de evaluare a proiectelor în cadrul Licitaţiilor prezente sau anterioare;
l) Au printre acţionari/asociaţi cetãţeni strãini sau persoane juridice strãine care deţin mai mult de 25% din capitalul social.
Parteneriatele nu sunt eligibile pentru finanţare nerambursabila


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7.1.2. Eligibilitatea proiectelor │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



a) Mãrimea proiectelor
● Suma: nu exista nici o restrictie referitoare la costul total al proiectului, dar solicitarea finanţãrii nerambursabile trebuie sa respecte valorile minima şi maxima prevãzute la cap. 3 (Bugetul Subprogramului) al prezentelor proceduri.
● Durata*): durata de execuţie a unui proiect nu poate sa depãşeascã 20 luni;
___________
*) Se recomanda ca fiecare solicitant sa prevadã în Cererea de finanţare, ca durata de execuţie a proiectului sa fie acoperitoare, dar nu mai târziu de 10 decembrie 2006.
Durata de execuţie a proiectului începe de la data intrãrii în vigoare (semnãrii) Contractului de finanţare.
Solicitantul trebuie sa aibã în vedere ca derularea procedurilor privind achiziţiile de dotãri şi/sau lucrãri se realizeazã în conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice. Perioada de aplicare a procedurilor de achiziţie este de circa 90 zile.

● Termene limita:
- semnarea contractelor de finanţare se face în maximum 3 luni de la notificarea beneficiarului de cãtre ADR,
- data limita pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile este 10 decembrie 2006.

b) Localizarea activitãţilor
Activitãţile prevãzute în proiecte trebuie sa se desfãşoare în staţiunile turistice (Anexa nr. 1) în care se implementeaza Subprogramul.
c) Sectorul de activitate eligibil
Proiectele trebuie sa urmãreascã realizarea:
● activitãţilor de turism incluse în codul CAEN la secţiunea H, "Hoteluri şi restaurante", cu excepţiile: grupa 553, grupa 554, grupa 555. Din clasa 5523, grupa 552, se finanţeazã - activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, în vile, bungalow-uri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice;
● şi/sau a serviciilor complementare activitãţilor de turism, respectiv balneare/tratament/agrement, cu condiţia ca solicitantul sa desfãşoare activitãţi conform codurilor CAEN acceptate mai sus.
d) Tipul activitãţilor
● Activitãţi eligibile:
- > investiţii directe în utilaje, instalaţii, echipamente, pentru sectorul turistic/balnear/tratament/agrement cu excepţiile:
- mijloacele de transport de orice fel (autovehicule, ambarcatiuni, precum şi a hotelurilor plutitoare, pontoanelor sau altor active similare),
- mijloacele de agrement precum: dotãri specifice parcurilor de distracţii, jet-ski, motociclete de motocros, snow mobile, hidrobiciclete, biciclete, mijloace şi/sau echipamente pentru practicarea sporturilor extreme, sau alte active similare s.a.
Investiţiile directe în utilaje, instalaţii, echipamente sunt eligibile pentru dotarea activelor corporale aflate în proprietatea solicitantului, sau în folosinta (contract de închiriere, contract de concesiune) sa pe o perioada de cel puţin 7 ani de la data semnãrii contractului de finanţare nerambursabila.
- > modernizarea/reabilitarea activelor corporale aflate în proprietatea solicitanţilor, care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/ agrement necesarã dezvoltãrii serviciilor turistice şi/sau serviciilor complementare.
La depunerea proiectelor, solicitantii vor face dovada proprietãţii activelor corporale pentru care solicita sprijin financiar, prin anexarea copiei actului de vânzare cumpãrare al acestora. Solicitantii ale cãror cereri de finanţare au fost acceptate, vor prezenta la contractare, extrasul de carte funciarã, aferent.
- > construirea structurilor de agrement, pe terenurile aflate în proprietatea solicitanţilor, cu excepţiile:
- baruri;
- discoteci;
- parcuri de distracţii;
- cazinouri sau alte structuri cu aceeaşi destinaţie;
- structuri pentru practicarea sporturilor extreme s.a.
Documentele care dovedesc proprietatea solicitantului asupra terenului pe care urmeazã a se construi structura de agrement sunt aceleaşi ca la paragraful anterior.
Finanţarea nerambursabila acordatã modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesarã dezvoltãrii serviciilor turistice şi/sau serviciilor complementare cumulatã cu finanţarea nerambursabila necesarã construirii structurilor de agrement este de maximum 50% din valoarea totalã a ajutorului financiar nerambursabil, restul de 50% din valoarea totalã a ajutorului financiar nerambursabil va fi utilizat pentru achiziţia utilajelor, instalaţiilor, echipamentelor. Costurile corespunzãtoare modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale şi construirea structurilor de agrement vor fi incluse în costurile eligibile totale ale proiectului.
Se acorda sprijin financiar nerambursabil pentru activitãţile precizate mai sus, numai solicitanţilor care îşi desfãşoarã activitãţile în conformitate cu prevederile subcap. 2.3 al capitolului 2 din Proceduri.
● Activitãţi neeligibile
- > investiţiile deja finanţate sau în curs de finanţare de la bugetul de stat sau din alte ajutoare nerambursabile; solicitantul ajutorului financiar nerambursabil trebuie sa declare în scris ca a luat cunostinta de faptul ca dubla finanţare nu este permisã (Declaraţia solicitantului - Cererea de finanţare).
- > burse individuale de studii sau cursuri de perfecţionare.
e) Numãrul cererilor de finanţare depuse de un solicitant
● Un solicitant poate depune mai multe Cereri de finanţare (Anexa nr. 5), respectând "Pragul minim privind ajutorul de stat".
● O cerere de finanţare corespunde unei singure locatii eligibile.
● Dacã valoarea cumulatã a sprijinului financiar nerambursabil solicitat prin mai multe cereri de finanţare depãşeşte plafonul maxim de 4 miliarde lei, toate cererile de finanţare depuse de solicitant vor fi respinse.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7.1.3. Eligibilitatea costurilor │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┘



a) Costuri eligibile
Prin costuri eligibile se înţelege valoarea estimatã, în moneda nationala, a totalitãţii cheltuielilor cofinantate de la Subprogram. Costurile eligibile sunt singurele costuri luate în considerare pentru finanţarea nerambursabila.
Costurile eligibile sunt costuri justificabile şi nu pot lua forma unor sume forfetare.
Pentru a fi considerate eligibile, în contextul proiectului, costurile trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii generale:
● sa fie strict necesare pentru desfãşurarea proiectului;
● sa fie corespunzãtoare achiziţiei utilajelor, instalaţiilor, echipamentelor;
● sa fie în concordanta cu devizul general, în cazul modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesarã dezvoltãrii serviciilor turistice şi/sau serviciilor complementare, precum şi/sau în cazul construirii structurilor de agrement;
● sa fie prevãzute în contractul de finanţare;
● sa fie în conformitate cu principiile managementului financiar adecvat şi în special cu principiile economicitatii şi eficientei costurilor;
● sa fie angajate pe perioada execuţiei proiectului şi sa respecte prevederile din Contractul de finanţare semnat cu Autoritatea Contractantã;
● sa fie înregistrate în registrele contabile ale beneficiarului, sa fie identificabile şi verificabile şi sa fie susţinute de originalele actelor de plata justificative;
NOTA:
Dacã procentul minim (50%) din total cost eligibil, privind contribuţia solicitantului nu este respectat, proiectul va fi respins ca neeligibil.
Dacã procentul maxim (50%) din total cost eligibil, privind sprijinul financiar nu este respectat, proiectul va fi respins ca neeligibil.
Costuri neeligibile:
- costurile unor studii sau activitãţi pregãtitoare, inclusiv proiectarea;
- taxa pe valoarea adãugatã (TVA);
- taxe vamale;
- alte impozite şi taxe;
- amenzi şi penalizãri;
- comisioane;
- cheltuieli bancare;
- dobânzi datorate;
- diferenţele de curs valutar;
- orice fel de pierderi;
- amortizarea;
- asigurãrile cu excepţia asigurãrilor privind transportul;
- avansurile şi garanţiile acordate;
- orice cheltuieli retroactive sau angajate înainte de semnarea contractului de finanţare;
- provizioane de orice fel;
- cheltuieli personale sau nefundamentate;
- cheltuieli cu pregãtirea personalului de exploatare;
- cumpãrãri de terenuri sau clãdiri;
- costuri legate de achiziţionarea mijloacelor de transport de orice fel, incluzând ambarcatiunile, pontoane, hoteluri plutitoare, sau alte active similare;
- dotãri specifice parcurilor de distracţii, cazinourilor, jet-ski, motociclete de motocros, snow mobile, hidrobiciclete, biciclete, mijloace şi/sau echipamente pentru practicarea sporturilor extreme, sau alte active similare s.a.;
- costuri legate de construirea urmãtoarelor structuri de agrement: baruri, discoteci, parcuri de distracţii, cazinouri sau alte structuri cu aceeaşi destinaţie, structuri pentru practicarea sporturilor extreme s.a.;
- construcţii de clãdiri, cu excepţia structurilor de agrement acceptate;
- aporturi care reprezintã contribuţia în natura.
8. Etape de urmat în cazul solicitãrii unui ajutor financiar nerambursabil


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8.1. Cererea de finanţare şi documentele suplimentare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



a) Cererea de finanţare
Pentru a solicita un ajutor financiar nerambursabil, solicitantii trebuie sa completeze şi sa depunã Cererea de finanţare. Formularul de Cerere de finanţare este disponibil gratuit la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, precum şi pe pagina web a Ministerului Integrãrii Europene: www.mie.ro. Trebuie respectat cu atentie formatul Cererii de finanţare iar paginile trebuie completate în ordine, în concordanta cu urmãtoarele condiţii de conformitate:
● Solicitantul trebuie sa completeze cererea de finanţare în limba romana şi sa o depunã în trei exemplare: un original şi doua copii.
● Cererea de finanţare va fi depusa pe suport de hârtie, completatã numai electronic. Cererile completate de mana sau scrise la masina nu vor fi acceptate. De asemenea, este obligatoriu a se respecta formatul cererii de finanţare (cu încadrarea în pagina) asa cum este prezentat în anexa la prezenta procedura.
● Bugetul trebuie sa fie clar şi detaliat pe linii bugetare (componentele esenţiale). Suma totalã a ajutorului financiar nerambursabil alocata de la Subprogram, o data aprobatã nu mai poate fi suplimentata. Pentru fiecare linie bugetarã valorile vor fi numere întregi, exprimate în mii lei, iar procentele corespunzãtoare vor fi cifre întregi. Fiecare linie bugetarã trebuie sa cuprindã suma aferentã valorii totale a bunului sau a lucrãrii ce urmeazã a fi finanţate, respectiv a sumei care trebuie transferata din bugetul Subprogramului, precum şi a sumei care reprezintã contribuţia privatã, în limita de maximum 50% respectiv minimum 50% din valoarea totalã eligibilã a bunului sau a lucrãrii.
Se recomanda ca atât procentele aferente sprijinului financiar nerambursabil cat şi procentele co-finanţãrii, sa fie menţinute la aceeaşi valoare, pe toate liniile bugetare.
● Fiecare exemplar din Cererea de finanţare (exemplarul original şi cele doua copii), însoţit de documentele suplimentare solicitate în capitolul IV al formularului de cerere de finanţare (vezi lista documentelor ataşate la cererea de finanţare) va fi legat într-un singur dosar astfel încât sa nu permitã detasarea şi/sau înlocuirea documentelor. Documentele suplimentare vor fi anexate în ordinea opisului de la sfârşitul Cererii de finanţare, indicandu-se numerele de pagina la care se afla fiecare document. Dosarul va fi paginat, stampilat şi opisat: numerotarea paginilor fãcându-se manual în partea dreapta sus a fiecãrui document, în ordine de la 1 la n, unde n este numãrul total al paginilor din dosarul complet. Nerespectarea acestor cerinţe, sau a uneia dintre ele va conduce la depunctarea proiectului respectiv cu 5 puncte.
● Exemplarul original va avea înscrisã pe coperta, în partea superioarã dreapta, menţiunea "ORIGINAL".
● Exemplarele copie vor avea înscrise pe coperti, în partea superioarã dreapta, menţiunea "COPIE 1", respectiv "COPIE 2".
● Cele trei exemplare ale cererii de finanţare (inclusiv anexele), trebuie introduse într-un plic care trebuie sa aibã înscrise: Licitaţie deschisã de proiecte pentru Subprogramul "Investiţii în turism", numele complet al solicitantului, adresa completa a acestuia, denumirea proiectului şi locul de implementare a proiectului (date identice cu cele înscrise în cererea de finanţare). Toate aceste menţiuni se vor înscrie pe plic, citeţ, cu caractere majuscule şi diacritice.
● Nu se vor accepta cereri de finanţare cu ştersãturi sau completãri fãcute manual sau cu masina de scris.
● Solicitantul se va asigura ca rãmâne în posesia unui exemplar complet al cererii de finanţare în afarã celor trei exemplare pe care le depune.
Solicitantii trebuie sa respecte strict formularul Cererii de finanţare nerambursabila precum şi ordinea paginilor.
Obiectivele proiectului trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile, realiste şi sa poatã fi îndeplinite pe durata de derulare a proiectului.
Justificarea trebuie sa arate o cunoaştere foarte buna a situaţiei locale din sectorul turistic, argumentata prin cifre şi date. Activitãţile trebuie descrise în detaliu. Orice detaliu este important pentru aprecierea importantei proiectului pentru respectiva comunitate localã.
Rezultatele preconizate trebuie sa fie în strânsã legatura cu obiectivele şi activitãţile proiectului.
b) Documentele suplimentare care însoţesc Cererea de finanţare nerambursabila
La cele 3 exemplare ale Cererii de finanţare se vor anexa documente suplimentare în original sau în copie, dupã cum se prezintã în tabelul de mai jos:



┌───────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┬────────┐
│ Lista documentelor suplimentare │Exemplar│Exemplar│Exemplar│
│ │ORIGINAL│COPIE 1 │COPIE 2 │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. Certificatul de înmatriculare la Oficiul │ copie │ copie │ copie │
│Registrul Comerţului, cod fiscal sau cod unic de │ │ │ │
│înregistrare, │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. Actele constitutive ale societãţii cu │ copie │ copie │ copie │
│eventualele modificãri ulterioare │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. Bilanţul contabil cu anexe, la 31.12 2003 şi │ copie │ copie │ copie │
│raportarea contabila la 30 iunie 2004, avizate de │ │ │ │
│Administraţia financiarã │ │ │ │
│sau │ │ │ │
│document justificativ***) în sensul ca solicitantul│original│ copie │ copie │
│nu a întreprins nici o activitate anterioarã │ │ │ │
│depunerii proiectului, avizat de cãtre │ │ │ │
│Administraţia Financiarã, │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. Cea mai recenta balanţa de verificare a │ copie │ copie │ copie │
│societãţii comerciale.*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. Cel mai recent stat de plata, înregistrat la │ copie │ copie │ copie │
│Inspectoratul Teritorial de Munca.*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. Actul de proprietate al activului corporal, │ copie │ copie │ copie │
│contract de vânzare cumpãrare, titlu de proprietate│ │ │ │
│(numai pentru solicitãri de modernizare/reabilitare│ │ │ │
│a clãdirilor şi/sau construire structuri de │ │ │ │
│agrement). │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. Contractul de concesiune sau orice alt document│ copie │ copie │ copie │
│în vigoare care sa certifice dreptul de folosinta │ │ │ │
│al activului corporal. (dacã se solicita numai │ │ │ │
│dotãri)**) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 8. Confirmarea scrisã a administraţiei locale, │original│ copie │ copie │
│privind amplasarea activelor corporale ale │ │ │ │
│solicitantului, în staţiunea turistica.****) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 9. Certificat de urbanism, autorizaţie de │ copie │ copie │ copie │
│construire, contract de lucrãri, proces verbal │ │ │ │
│privind stadiul lucrãrilor pentru construcţii noi │ │ │ │
│nefinalizate pentru care se solicita finanţare │ │ │ │
│numai pentru dotãri *****) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│10. Devizul general estimativ privind modernizarea/│original│ copie │ copie │
│reabilitarea activului corporal şi/sau construirea │ │ │ │
│structurii de agrement │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│11. Bugetul detaliat al proiectului (Anexa nr. 6) │original│ copie │ copie │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│12. Curriculum vitae ale persoanelor implicate în │original│original│original│
│managementul proiectului │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│13. Planul de afaceri (Anexa nr. 7) │original│ copie │ copie │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│14. Licenţe/certificate/autorizaţii/brevete pentru │ copie │ copie │ copie │
│desfãşurarea activitãţilor preconizate în cadrul │ │ │ │
│proiectului (optional) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│15. Certificatul de atestare fiscalã emis de │original│ copie │ copie │
│organele teritoriale ale Direcţiei Generale a │ │ │ │
│Finanţelor Publice din care sa rezulte ca │ │ │ │
│solicitantul nu are obligaţii restante la plata │ │ │ │
│cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale│ │ │ │
│de stat, fondul asigurãrilor de sãnãtate şi │ │ │ │
│fondul de şomaj***) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│16. Certificatul de atestare emis de organele │original│ copie │ copie │
│administraţiei locale din care sa rezulte ca │ │ │ │
│solicitantul nu are obligaţii restante la plata │ │ │ │
│taxelor şi impozitelor locale***) │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┘
_______________
*) Dacã solicitantul nu a întreprins nici o activitate anterioarã depunerii
proiectului, nu este obligat sa depunã documentele solicitate
la pct. 4 şi 5.
**) Solicitarea acestui document este anulatã de existenta documentului de la
punctul 6.
***) Certificat emis dupã data de lansare a licitaţiei.
****) Se aplica pentru acele staţiuni ale cãror locatii se afla în afarã
localitãţilor din care fac parte administrativ.
*****) Orice alte documente prin care sa se furnizeze informaţii cat mai
detaliate cu privire la stadiul în care se afla construcţia.



La contractare se va prezenta extrasul de carte funciarã a activelor corporale, pentru care se solicita fonduri pentru reabilitare/modernizare şi/sau construire structuri de agrement.
În cazul sucursalelor/punctelor de lucru fãrã personalitate juridicã, înfiinţate conform art. 43 din Legea nr. 31/1990 cu modificãrile ulterioare, solicitantul este societatea mama care va ataşa documentele sus menţionate. De asemenea pentru sucursala/punct de lucru va ataşa înregistrarea fiscalã la Registrul Comerţului local.
Urmãtoarele documente adiţionale vor fi solicitate şi trebuie prezentate de cãtre solicitantii selectaţi pentru finanţare în stadiul de verificare pre-contractualã.
1. Certificatul constatator emis de Oficiul Registrul Comerţului, atestând ca solicitantul nu este falimentar sau subiect al unor procese pentru declararea falimentului, nu are activitãţile suspendate şi nu are afacerile administrate de tribunal, în original;
2. Certificatul de atestare fiscalã emis de organele teritoriale ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligaţii restante la plata cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, fondul asigurãrilor de sãnãtate şi fondul de şomaj, pentru luna precedenta datei de contractare, în original;
3. Certificatul de atestare emis de organele administraţiei locale din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligaţii restante la plata taxelor şi impozitelor locale, pentru luna precedenta datei de contractare, în original;
4. Dovada privind numãrul scriptic anual de salariaţi eliberata de cãtre Camera de munca în a carei raza teritorialã activeazã solicitantul, emis în luna precedenta datei de contractare, în original;
5. Certificat eliberat de Administraţia financiarã în a carei raza teritorialã activeazã solicitantul, privind cifra de afaceri anuala înscrisã de solicitant în bilanţul contabil la 31 decembrie 2003, în original;
6. Autorizaţia de modernizare/reabilitare a activelor corporale, sau de construire a structurilor de agrement, cerutã de legile româneşti în vigoare;
7. Licenţe/certificate/autorizaţii/brevete pentru desfãşurarea activitãţilor preconizate în cadrul proiectului;
8. Actele de înfiinţare a sucursalei/punctului de lucru în staţiunea eligibilã.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8.2. Unde şi cum se depun Cererile de finanţare │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Procedura de depunere
Cererile de finanţare nerambursabila şi documentele suplimentare se transmit prin posta cu confirmare de primire sau se depun la Ministerul Integrãrii Europene, str. Libertãţii, nr. 12, etaj. 4, cam. 409, sector 5 Bucureşti, sau la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala din raza teritorialã de implementare a proiectelor respective (aducatorului i se va elibera o confirmare de primire cu data şi semnatura).
Cererile de finanţare nerambursabila trimise prin orice alte mijloace (ex: fax sau e-mail) sau trimise la alte adrese, vor fi respinse.
Fiecare Cerere de finanţare nerambursabila este înregistratã la Ministerul Integrãrii Europene.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8.3. Termenul limita pentru depunerea Cererii de finanţare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Termenul limita de depunere, la Ministerul Integrãrii Europene, este 20 ianuarie 2005, ora 16.30.
Orice cerere primitã dupã termenul limita va fi respinsã în mod automat şi nu va fi deschisã chiar dacã ştampila poştei indica o data anterioarã datei limita.
Termenul limita de depunere a Cererilor de finanţare, la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala este 18 ianuarie 2005, ora 16.30.
9. Comisia de evaluare
Ministerul Integrãrii Europene are responsabilitatea organizãrii etapei de evaluare şi selecţie a proiectelor, în acest scop, va stabili componenta Comisiei de evaluare, denumita în continuare Comisie, şi va asigura spaţiul necesar derulãrii activitãţii de evaluare.
Comisia va fi formatã din şapte membri, din care cinci cu drept de punctare şi doi fãrã drept de punctare, astfel:
● 3 reprezentanţi ai Ministerul Integrãrii Europene;
● 1 reprezentant al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
● 1 reprezentant al mediului economic privat (bãnci, camere de comerţ, firme de consultanţa).
Din partea Ministerul Integrãrii Europene, vor face parte din comisia de evaluare, fãrã drept de punctare - Preşedintele şi Secretarul Comisiei.
Trebuie avut în vedere faptul ca este necesarã nominalizarea a cel puţin doua rezerve, pentru cazurile în care se identifica un conflict de interese sau apar evenimente neprevãzute.
Secretarul va asigura redactarea Raportului de evaluare şi a Proceselor-verbale ale şedinţelor Comisiei.
Membrii Comisiei trebuie aleşi dintre specialiştii cu experienta în analiza planurilor de afaceri, a investiţiilor şi a documentelor financiar-contabile.
Comisia de evaluare se numeşte prin Ordin al Ministrului Integrãrii Europene.
Atribuţiile Comisiei de evaluare
În cadrul primei şedinţe, "Şedinţa de clarificãri", Comisia va îndeplini urmãtoarele activitãţi:
● va conveni regulile şi programul de desfãşurare a şedinţelor Comisiei în procesul de evaluare;
● toţi membrii Comisiei vor semna Declaraţia de confidenţialitate şi impartialitate (Anexa nr. 8)
● membrii Comisiei trebuie sa respecte termenii de referinta impusi (Anexa 9).
Orice membru al Comisiei implicat într-un conflict de interese va fi recuzat şi exclus din Comisie.
10. Evaluarea proiectelor
Pentru acordarea ajutoarelor financiare nerambursabile trebuie respectate urmãtoarele principii:
● Proiectele trebuie evaluate şi selectate individual de cãtre membrii Comisiei.
● Fiecare membru al Comisiei acţioneazã independent la nivelul capacitãţii de consultanţa.
● Şedinţele Comisiei se vor consemna în Procese-verbale, care vor fi semnate de cãtre toţi membrii acesteia.
Pe parcursul sesiunii de evaluare nu se solicita completãri sau clarificãri.



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10.1. Sesiunea de deschidere a Cererilor de finanţare │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Cu cel puţin 5 zile înainte de şedinţa oficialã numita "Sesiunea de deschidere" Ministerul Integrãrii Europene trebuie sa convoace Comisia de evaluare.
În aceasta sesiune va avea loc deschiderea plicurilor sigilate conţinând Cererile de finanţare, precum şi verificarea conformitatii proiectului (verificarea existenţei tuturor documentelor suplimentare, solicitate pentru licitaţie).
Secretarul Comisiei va completa Lista lungã a proiectelor depuse pentru licitaţie (Anexa nr. 10).
Fiecãrei Cereri de finanţare i se va ataşa o Fişa a proiectului (Anexa nr. 11), care va fi completatã de cãtre secretarul Comisiei, începând cu aceasta sesiune, pe care se va specifica un Numãr de cod, care va coincide cu numãrul de înregistrare (data depunerii nu este inclusã). Pe Fişa proiectului se vor completa toate informaţiile rezultate în urma procesului de evaluare. Fişa proiectului va reprezenta, în fapt, oglinda procesului de evaluare.
Comisia verifica conformitatea fiecãrei Cereri de finanţare.
a) Verificarea conformitatii
Cererile de finanţare nerambursabila care nu sunt însoţite de toate documentele suplimentare solicitate, sau nu sunt semnate sau stampilate sunt respinse. Cererile de finanţare, care nu corespund din punct de vedere al conformitatii cu cerinţele de la punctul 8.1, vor fi incluse în Lista proiectelor respinse la verificarea conformitatii.
Cererile de finanţare care corespund cerinţelor de conformitate intra în etapa de verificare a eligibilitãţii.
b) Verificarea eligibilitãţii
Comisia verifica eligibilitatea solicitanţilor, a proiectelor şi a costurilor, descrise la secţiunile 7.1.1, 7.1.2 şi 7.1.3.
Dacã în urma anulãrii costurilor neeligibile, valoarea sprijinului financiar nerambursabil rezulta sub pragul minim de 1 miliard, proiectul va fi respins.
Cererile de finanţare nerambursabila care nu îndeplinesc unul dintre criteriile de eligibilitate sunt respinse. Acestea se includ în Lista proiectelor respinse dupã verificarea eligibilitãţii.
Solicitantii care au fost respinsi în urma verificãrii conformitatii sau eligibilitãţii vor fi anuntati în scris (Anexa nr. 12 - "Notificare respingere") de cãtre secretarul Comisiei.
Proiectele care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate vor fi acceptate pentru procesul de evaluare.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10.2. Evaluarea calitãţii proiectelor │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘


Evaluarea şi selecţia proiectelor se realizeazã pe baza Criteriilor de evaluare şi selecţie prevãzute în Anexa nr. 13. Punctajul final pentru fiecare criteriu se noteaza în Fişa proiectului.
Fiecare membru al Comisiei analizeazã şi puncteazã toate proiectele, iar rezultatele sunt înscrise în Foaia individualã de evaluare (Anexa nr. 14). Punctajul total al proiectului, acordat de un evaluator, este calculat prin adunarea punctelor acordate pentru fiecare criteriu.
Punctajului final al fiecãrui proiect este calculat prin medie aritmetica, cu 3 zecimale, a punctajelor totale acordate de fiecare membru al Comisiei. Punctajul maxim care poate fi acordat unui proiect este de 100 puncte. Punctajul minim pentru ca un proiect sa fie aprobat este de 65 de puncte.
La sfârşitul şedinţei de evaluare, Secretarul centralizeazã punctajele din Fişele proiectelor în Centralizator - punctaj proiecte (Anexa nr. 15). Centralizatorul va conţine lista proiectelor în ordinea descrescãtoare a punctajelor obţinute. Acest formular trebuie sa fie semnat de cãtre Preşedintele Comisiei şi de cãtre Secretarul acesteia.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10.3. Verificarea informaţiilor furnizate de solicitanti │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Pentru proiectele aflate în Centralizator - punctaj proiecte, care se înscriu în limita fondului alocat din bugetul Subprogramului, se vor verifica informaţiile furnizate de solicitanti, prin inspecţii pe teren, efectuate de reprezentanţi ai Ministerului Integrãrii Europene, în colaborare cu cei ai Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din raza teritorialã de implementare a proiectelor respective.
Inspectiile pe teren vizeazã urmãtoarele activitãţi:
● verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate de cãtre solicitanti (verificarea documentelor în original);
● resursele disponibile pentru realizarea proiectului, existenta activelor corporale direct legate de implementarea proiectului, descrise în proiect etc.;
● stadiul activitãţilor actuale în legatura cu proiectul, descrise în Cererea de finanţare.
Dacã informaţiile furnizate de solicitant prin cererea de finanţare nu sunt conforme cu cele constatate pe teren, solicitantul este descalificat.
Dupã verificarea informaţiilor furnizate de solicitanti, clarificãrile necesare vor fi furnizate pana la data încheierii contractului.
Inspectiile pe teren se finalizeazã de cãtre evaluatori prin întocmirea unor Rapoarte de verificare (Anexa nr. 16), în baza cãrora Secretarul Comisiei va realiza:
● Lista proiectelor respinse dupã verificarea pe teren;
● Lista finala a proiectelor propuse pentru finanţare, întocmitã în ordinea descrescãtoare a punctajelor obţinute de solicitanti şi în limita fondurilor aprobate în cadrul Subprogramului.
Cele doua liste sunt ataşate Raportului final.
11. Raportul de evaluare ex-ante
Raportul de evaluare ex-ante se întocmeşte de cãtre secretarul comisiei de evaluare, se semneazã de cãtre toţi membrii comisiei şi se aproba de Ministrul Integrãrii Europene.
Raportul de evaluare ex-ante trebuie sa conţinã descrierea clara şi argumentata a motivatiei acordãrii sprijinului financiar, a legãturilor între proiecte şi impactul asteptat în termenii obiectivelor Subprogramului.
Principalele obiective ale raportului de evaluare ex-ante sunt:
● identificarea relevantei şi eficientei acordãrii sprijinului financiar;
● identificarea grupului tinta şi al numãrului de beneficiari potenţiali;
● evaluarea nivelului maxim al realizãrii obiectivelor Subprogramului;
● definirea indicatorilor care se folosesc pentru monitorizarea implementarii şi evaluarea rezultatelor Subprogramului şi schitarea sistemului de colectare a datelor monitorizate.
Raportul de evaluare ex-ante va cuprinde urmãtorii indicatori:
● numãrul total al proiectelor şi lista lungã a acestora, din care:
eligibile - numãr şi procentaj;
● propuse pentru finanţare - numãr şi procentaj.
● bugetul total al Subprogramului, din care:
suma solicitatã prin proiecte - din bugetul Subprogramului;
suma alocata din surse proprii ale beneficiarilor.
● media suportului financiar solicitat - suma şi procentaj.
● media contribuţiei beneficiarilor - suma şi procentaj.
● volumul de investiţii private directe în societãţile comerciale sprijinite financiar (total şi media/proiect).
● numãrul total de locuri de munca nou create conform proiectelor (numãr total şi media pe proiect).
12. Aprobarea proiectelor
Aprobarea proiectelor va fi data în limita fondului alocat din bugetul Subprogramului pentru co-finanţarea proiectelor, începând de la scorul maxim acordat fiecãrui proiect.
Raportul de evaluare ex-ante va fi însoţit de:
● Lista lungã a proiectelor;
● Lista finala a proiectelor propuse spre finanţare;
● Lista de rezerva;
Solicitantii a cãror proiecte se afla pe Lista finala a proiectelor propuse spre finanţare vor fi înştiinţaţi de cãtre Agenţiile pentru dezvoltare regionala, în vederea încheierii Contractelor de finanţare.
13. Condiţiile de încheiere a contractelor
Procesul de contractare se va desfasura dupã cum urmeazã:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│13.1. Contractul de finanţare nerambursabila │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Dupã aprobarea raportului de evaluare ex-ante de cãtre Ministrul Integrãrii Europene, între Agenţia pentru Dezvoltare Regionala şi solicitantii ai cãror proiecte au fost selectate spre a fi finanţate prin Subprogram se încheie câte un Contract de finanţare nerambursabila, care va fi avizat de cãtre Ministerul Integrãrii Europene, iar proiectul beneficiarului va fi anexa a contractului respectiv.
În contract vor fi stipulate toate drepturile şi obligaţiile pãrţilor în conformitate cu prevederile proiectului selectat.
Modelul cadru al contractului de finanţare nerambursabila este prezentat în Anexa nr. 17 al prezentei Proceduri.
Elementele contractuale principale sunt:
● obiectul contractului;
● durata de execuţie a proiectului;
● finanţarea proiectului;
● raportarea tehnica şi financiarã şi modalitãţi de plata;
● obligaţii generale;
● obligaţii privind informarea şi rapoartele tehnice şi financiare;
● rãspundere;
● confidenţialitate;
● publicitate;
● dreptul de proprietate asupra bunurilor achiziţionate;
● evaluarea proiectului;
● amendamente aduse contractului;
● rezilierea contractului;
● rezolvarea litigiilor;
● verificãrile tehnice, financiare şi contabile;
● determinarea termenelor.
Termene limita:
● semnarea de cãtre beneficiar a contractului de finanţare nu poate depãşi 3 luni de la data notificãrii acestuia de cãtre ADR. Dupã expirarea termenului limita, solicitantul pierde dreptul de a încheia Contractul de finanţare;
● 10 decembrie 2006 este termenul limita pentru execuţia proiectului de finalizare a execuţiei investiţiei (plati, achiziţii);
● 31 decembrie 2006 este termenul limita pentru punerea în funcţiune a investiţiilor realizate prin proiect (probe tehnologice, pregãtirea personalului de exploatare, expertize la recepţii) respectiv, beneficiarul va trebui sa facã dovada realizãrii tuturor obligaţiilor contractuale.
Important!
În perioada de implementare a proiectului, beneficiarul va furniza periodic raportari tehnice şi financiare privind stadiul implementarii proiectului şi va permite reprezentanţilor ADR şi ai MIE sa efectueze controale privind îndeplinirea obligaţiilor contractuale.
Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala monitorizeazã modul în care beneficiarii îşi îndeplinesc toate obligaţiile din contractul de finanţare, pe toatã perioada de valabilitate a acestuia.


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│13.2. Asistenta tehnica pentru implementarea Subprogramului │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Între Ministerul Integrãrii Europene şi Agenţia pentru Dezvoltare Regionala se încheie doua Contracte de prestãri servicii pentru implementarea Subprogramului, unul pentru promovare şi unul pentru monitorizarea derulãrii contractelor de finanţare încheiate cu beneficiarii. Contractul de prestãri servicii pentru asigurarea derulãrii contractelor se încheie dupã etapa de selecţie a proiectelor. În acest sens Ministerul Integrãrii Europene transmite fiecãrei agenţii copiile Cererilor de finanţare care au fost admise spre finanţare şi care vor face parte din Contractele de finanţare respective.
14. Achiziţionarea
Achiziţionarea utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor şi a lucrãrilor, efectuate de cãtre beneficiari în cadrul proiectului, se realizeazã cu respectarea legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice. Furnizorii de bunuri şi/sau lucrãri trebuie sa aibã media cifrei de afaceri, pe ultimii trei ani, de doua ori valoarea estimatã a contractului de furnizare bunuri sau de lucrãri.
Beneficiarii vor fi instruiti de cãtre Agenţia pentru Dezvoltare Regionala privind procedurile de achiziţie, aplicabile contractului de finanţare nerambursabila.
Nota: Prin noţiunea de echipamente se înţelege: aparate, dispozitive, unelte sau orice alte mijloace care nu sunt încorporate în construcţia clãdirilor, respectiv: mobilier, aparate de iluminat, obiecte ale grupului sanitar, aparate pentru pregãtirea şi pãstrarea hranei, precum şi alte bunuri necesare functionarii activitãţilor propuse prin proiect.
15. Efectuarea plãţilor
Sumele acordate de Ministerul Integrãrii Europene din bugetul Subprogramului reprezintã ajutoarele financiare nerambursabile acordate beneficiarilor, precum şi decontare a cheltuielilor proprii, precum şi a cheltuielilor efectuate de cãtre Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala, în conformitate cu Contractul de prestãri servicii.
Ajutoarele financiare nerambursabile
Ajutoarele financiare nerambursabile sunt acordate strict în limita valorii totale prevãzute în contractul de finanţare.
În vederea obţinerii ajutorului financiar nerambursabil, beneficiarul transmite Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala din raza de implementare a proiectului, Cererea de plata, însoţitã de documentele justificative originale şi copii ale acestora. Dupã verificarea documentelor şi, dupã caz, la fata locului, Agenţia pentru Dezvoltare Regionala transmite Ministerului Integrãrii Europene Cererea de plata, în termen de 10 zile.
Pentru ca Cererea de plata sa fie acceptatã de ADR, beneficiarul trebuie sa facã dovada îndeplinirii urmãtoarelor condiţii:
● achiziţia bunurilor şi/sau sau a lucrãrilor sa se realizeze cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice,
● suma solicitatã sa nu fie utilizata la achiziţionarea prin închiriere sau leasing,
● achitarea sumei rezultate prin aplicarea procentului stabilit prin contractul de finanţare încheiat cu ADR, pentru urmãtoarele situaţii;
a. achiziţionarea bunurilor/lucrãrilor de pe piata interna:
- beneficiarul a plãtit furnizorului suma rezultatã ca urmare a aplicãrii procentului la valoarea fãrã TVA a facturii emise de cãtre furnizor, precum şi dovada plãţii integrale a TVA aferent. Ajutorul financiar nerambursabil va fi plãtit de cãtre ADR, direct în contul din trezorerie sau banca comercialã, al furnizorului de bunuri/lucrãri.
b. achiziţionãrii bunurilor din import:
- beneficiarul a plãtit furnizorului suma rezultatã ca urmare a aplicãrii procentului la valoarea facturii externe sau a facturii pro-forma externe, în baza contractului extern de achiziţie. Ajutorul financiar nerambursabil va fi plãtit de cãtre ADR în contul din trezorerie sau banca comercialã al beneficiarului. Cheltuieli bancare ocazionate de import (comisioane sau orice alte cheltuieli bancare, diferenţe de curs valutar) vor fi suportate de beneficiar.
Nota:
Valoarea ajutoarelor financiare plãtite de ADR vor fi corespunzãtoare procentelor stabilite prin Contractul de finanţare, dar nu mai mari decât suma aprobatã prin acelaşi contract.
Plãţile ajutoarelor financiare se efectueazã de Ministerul Integrãrii Europene în conturile din trezorerii ale Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
Asistenta tehnica
Sumele solicitate (pe baza de decontare) de cãtre ADR, pentru asistenta tehnica pentru servicii vor fi plãtite de Ministerul Integrãrii Europene în conturile din trezorerii ale Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
16. Monitorizarea
Ministerul Integrãrii Europene şi Agenţia pentru Dezvoltare Regionala rãspund de activitãţile prevãzute în Anexa nr. 18 - Termeni de referinta pentru Ministerul Integrãrii Europene şi Agenţia pentru Dezvoltare Regionala.
Monitorizarea se face pe baza rapoartelor periodice furnizate Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, de cãtre beneficiari. Rapoartele sunt analizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regionala şi prezentate Ministerului Integrãrii Europene. Agenţia pentru Dezvoltare Regionala va fi responsabilã pentru iniţierea acţiunilor de monitorizare, bazate pe concluziile analizelor şi vizitelor pe teren, conform dispoziţiilor Ministrului Integrãrii Europene.
Agenţia pentru Dezvoltare Regionala are obligaţia de a raporta cãtre Ministerul Integrãrii Europene stadiul în care se afla Subprogramul. În acest sens Agenţia pentru Dezvoltare Regionala va transmite:
● mãsurile luate pentru a asigura calitatea şi eficacitatea implementarii respectiv, legate de publicitate, monitorizare, evaluare şi control financiar;
● problemele identificate şi mãsurile stabilite pentru a asigura calitatea şi eficacitatea implementarii subprogramului;
● rapoarte tehnico-financiare, întocmite periodic, pe baza raportarilor primite de la beneficiarii ajutoarelor financiare nerambursabile acordate prin Subprogram;
● raportari financiare privind modul de utilizare a fondurilor aferente asistenţei tehnice, ori de câte ori se solicita aceasta de cãtre Ministerul Integrãrii Europene.
În situaţia în care Consiliul Concurentei comunica Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala, depãşirea de cãtre un anumit beneficiar a pragului minim impus privind ajutorul de stat, aceasta este obligatã sa intrerupa alocarea fondurilor fãrã preaviz şi sa comunice MIE aceasta situaţie.
Ministerul Integrãrii Europene rãspunde de evaluarea rezultatelor şi a impactului Subprogramului în staţiunile turistice respective, prin informarea Guvernului şi a opiniei publice.
17. Raportarea
Sistemul de raportare cuprinde urmãtoarele nivele:
Beneficiarii sprijinului financiar raporteazã Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala; Agenţia pentru Dezvoltare Regionala raporteazã Ministerului Integrãrii Europene.
Exista doua tipuri de rapoarte: rapoarte tehnice şi rapoarte financiare, definite în anexele la "Contractul de finanţare nerambursabila" şi "Contractul de prestãri servicii".



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│17.1. Raportari efectuate de cãtre beneficiari │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Beneficiarii sprijinului financiar nerambursabil întocmesc raportul de achiziţie şi raportari tehnice şi financiare intermediare/finale (însoţite de documente justificative) şi le transmit Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
A. Raportul de achiziţie are ca scop prezentarea procedurii de selectare a furnizorului de bunuri şi/sau lucrãri, precum şi încadrarea în prevederile legale privind achiziţiile publice.
B. Raportul periodic (intermediar) se întocmeşte dupã achitarea de cãtre beneficiar a contribuţiei proprii (dacã achitarea are loc în transe, prima raportare se va face la achitarea primei transe).
C. Raportul final trebuie transmis în 30 zile de la data încheierii proiectului, (termenul stabilit prin contractul de finanţare).
Rapoartele Beneficiarului vor fi verificate şi aprobate de ADR.



┌────────────────────────────────────────────────────────────┐
│17.2. Raportari efectuate de cãtre ADR │
└────────────────────────────────────────────────────────────┘



Agenţia pentru Dezvoltare Regionala va realiza pentru fiecare proiect:
● un raport iniţial - dupã doua luni de la semnarea contractului de finanţare; unul sau mai multe rapoarte periodice/intermediare (în funcţie de numãrul şi momentul efectuãrii plãţilor);
● un raport final.
Trimestrial, Agenţia pentru Dezvoltare Regionala elaboreazã un raport general privind implementarea proiectelor, care va fi trimis Ministerului Integrãrii Europene.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│17.3. Raportari efectuate de cãtre MIE │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┘



Ministerul Integrãrii Europene va elabora un raport final, privind implementarea Subprogramului, care va fi prezentat Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regionala.
18. Controlul
Sistemul de control cuprinde urmãtoarele niveluri:
● Agenţia pentru Dezvoltare Regionala controleazã eficienta utilizãrii sprijinului financiar nerambursabil;
● Ministerul Integrãrii Europene controleazã activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala, privind implementarea subprogramului;
● Ministerul Finanţelor Publice, prin compartimentele sale specializate, colaboreazã cu Ministerul Integrãrii Europene pentru realizarea activitãţilor de control asupra modului de implementare a Subprogramului la nivelul Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala;
● Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Integrãrii Europene îşi rezerva dreptul de a controla proiectele finanţate prin prezentul Subprogram.
19. Publicitate ex-post
Ministerul Integrãrii Europene şi Agenţia pentru Dezvoltare Regionala trebuie sa asigure transparenta şi publicitatea ex-post.
Lista ajutoarelor financiare nerambursabile acordate prin Subprogram va deveni publica dupã încheierea Contractelor de finanţare a proiectelor şi va conţine urmãtoarele informaţii:
● Numele beneficiarilor;
● Poziţia geograficã a beneficiarilor (regiunea de dezvoltare, judeţul, localitatea);
● Titlul proiectului;
● Valoarea finanţãrii; rata de finanţare, ca proporţie a costurilor totale eligibile ale operaţiunii.
Raportul final al implementarii Subprogramului va fi publicat pe pagina web a Ministerului Integrãrii Europene.
20. Evaluarea ex-post
Evaluarea ex-post trebuie sa determine, cu ajutorul indicatorilor fizici masurabili specifici subprogramului, impactul acestuia asupra zonelor în care este implementat, precum şi eficienta cu care au fost cheltuite sumele acordate prin subprogram.
Procesul de evaluare ex-post implica analiza datelor rezultate din procesul de monitorizare, iar Agenţia pentru Dezvoltare Regionala şi beneficiarii ajutorului financiar trebuie sa ofere toate informaţiile solicitate pentru monitorizarea în mod eficient a Subprogramului.
Sistemul de evaluare are în vedere:
● Agenţia pentru Dezvoltare Regionala trebuie sa monitorizeze proiectele din cadrul regiunii;
● Ministerul Integrãrii Europene trebuie sa evalueze rezultatele implementarii proiectelor. În acest context, Ministerul Integrãrii Europene cu sprijinul Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala, va întreprinde mãsuri de verificare a veridicitatii informaţiilor monitorizate, provenite de la beneficiarii de ajutoare financiare.
21. Dispoziţii finale
Procedurile privind implementarea, monitorizarea şi evaluarea Subprogramului "Investiţii în turism", se aproba prin Ordin al Ministrului Integrãrii Europene şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Anexele nr. 1-18 fac parte integrantã din prezentele Proceduri.

ANEXA 1

LISTA LOCALITĂŢILOR ELIGIBILE


ADR NORD-EST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Slanic Moldova │ Bacau │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Targu Ocna │ Bacau │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Vatra Dornei │ Suceava │ 177/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Baltatesti │ Neamt │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Campulung Moldovenesc │ Suceava │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Durau │ Neamt │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR SUD-EST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Cap Aurora │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Costinesti │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Eforie Nord │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Eforie Sud │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Jupiter │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Mamaia │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Mangalia │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Neptun Olimp │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Saturn │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Techirghiol │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Venus │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 12. │ Lacu Sarat │ Brãila │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 13. │ Sarata Monteoru │ Buzau │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 14. │ Soveja │ Vrancea │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR SUD MUNTENIA
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Amara │ Ialomita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Busteni │ Prahova │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Sinaia │ Prahova │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Cheia │ Prahova │ 416/2000 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Slanic │ Prahova │ 689/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Pucioasa │ Dambovita │ 510/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Valenii de Munte │ Prahova │ 509/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Azuga │ Prahova │ 421/2003 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Albestii de Muscel │ Arges │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Breaza │ Prahova │ 901/1996 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR SUD-VEST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Baile Olanesti │ Valcea │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Calimanesti Caciulata │ Valcea │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Voineasa │ Valcea │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Baile Govora │ Valcea │ 688/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Sacelu │ Gorj │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR 5 VEST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Buzias │ Timis │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Baile Herculane │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Geoagiu Bãi │ Hunedoara │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Moneasa │ Arad │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Calacea │ Timis │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Crivaia │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Lipova │ Arad │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Secu │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Semenic │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Straja │ Hunedoara │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Trei ape │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 12. │ Vata │ Hunedoara │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR 6 NORD-VEST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Baile Felix │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Sangeorz Bãi │ Bistrita-Nasaud │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Tasnad │ Satu Mare │ 417/2000 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Baile Turda │ Cluj │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Baile Baita │ Cluj │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Ocna Sugatag │ Maramures │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Stana de Vale │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Tinca │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ 1 Mai │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Rasca │ Cluj │ 717/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Baisoara │ Cluj │ 717/1999 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR 7 CENTRU
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Baile Tusnad │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Covasna │ Covasna │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Sovata │ Mures │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Predeal │ Braşov │ 226/1992 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Poiana Braşov │ Braşov │ 113/1995 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Balvanyos │ Covasna │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Bazna │ Sibiu │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Baile Homorod │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Timisu de Sus │ Braşov │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Harghita Bãi │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Izvorul Muresului │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 12. │ Lacu Roşu │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 13. │ Paltinis │ Sibiu │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 14. │ Paraul Rece │ Braşov │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 15. │ Praid │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 16. │ Borsec │ Harghita │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR BUCUREŞTI ILFOV
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Staţiunea │ Judeţul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Snagov │ Ilfov │ 962/1994 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘



ANEXA 2

CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII
pentru promovarea Subprogramului "Investiţii în turism"
(cadru)
Numãr ............/Data ..............

Încheiat în temeiul prevederilor:
<>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor şi fondurilor aferente Subprogramului "Investiţii în turism", care se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrãrii Europene pe anii 2004 şi 2005, în cadrul programelor regionale specifice, cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare Subprogram,
Ordinului Ministrului Integrãrii Europene nr. ....../2003 pentru aprobarea "Procedurilor de implementare, monitorizare şi evaluare a Subprogramului Investiţii în turism", denumite în continuare Proceduri şi ale:
<>Hotãrârii Guvernului nr. 402/2004 , privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Integrãrii Europene.

ART. 1
Pãrţile contractului
MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE, denumit în continuare MIE, în calitate de autoritate de management a Subprogramului, cu sediul în municipiul Bucureşti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, reprezentat prin Alexandru Farcas, Ministru
şi
AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, denumita în continuare ADR, în calitate de autoritate de implementare a Subprogramului, cu sediul în localitatea ....., str. ......, nr. ....., cod ......., reprezentatã prin ....., Director.
ART. 2
OBIECTUL CONTRACTULUI
Prezentul contract are ca obiect prestarea de cãtre ADR a activitãţilor de promovare a Subprogramului "Investiţii în turism" în condiţiile prevãzute de prezentul contract.
ART. 3
DURATA CONTRACTULUI
Contractul intra în vigoare la data semnãrii lui de cãtre pãrţi şi este valabil pana la 31 martie 2005.
ART. 4
OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
ADR se obliga sa promoveze Subprogramul în Regiunea de Dezvoltare <denumire> ........, în conformitate cu Procedurile prezentate în Anexa A, dupã cum urmeazã:
a) sa publice în cotidiene/publicaţii locale, anunţul pentru lansarea publica a cererii de oferta pentru proiecte în cadrul Subprogramului;
b) sa organizeze sesiuni de informare cu aceasta tematica;
c) sa furnizeze informaţii cu privire la Subprogram cerute de cãtre potentialii solicitanti;
d) sa achizitioneze serviciile pentru promovarea Subprogramului cu respectarea legislaţiei în vigoare pentru achiziţiile publice.
MIE se obliga:
a) sa furnizeze ADR toate informaţiile cerute de aceasta pentru îndeplinirea activitãţilor ce fac obiectul prezentului contract;
b) sa plãteascã cheltuielile efectuate de ADR pentru promovarea Subprogramului.
ART. 5
CHELTUIELI ELIGIBILE
Serviciile stabilite prin prezentul contract vor fi prestate la nivelul Regiunii de Dezvoltare <denumire> ...., pentru care sunt eligibile cheltuielile:
a) costuri privind publicarea în cotidiene şi publicaţii;
b) costuri privind organizarea sesiunilor de informare (chirie sali de conferinţe, editarea materialelor publicitare);
c) costuri privind consumabilele aferente promovãrii;
d) costurile cu deplasarile personalului ADR, cu respectarea Hotãrârii Guvernului nr. 543/1995 cu modificãrile ulterioare.
ART. 6
MODALITĂŢI DE PLATA
(1) Cheltuielile fãcute de ADR pentru îndeplinirea activitãţilor de promovare ce fac obiectul prezentului contract, vor fi suportate şi achitate de MIE pe mãsura efectuãrii lor.
(2) Sumele solicitate de cãtre ADR pentru acoperirea cheltuielilor legate de îndeplinirea activitãţilor de promovare nu va depãşi valoarea de 93,750 milioane lei.
(3) Pentru obţinerea fondurilor, ADR trebuie sa transmitã cãtre MIE:
a) Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata cheltuielilor de promovare, dupã modelul tip prevãzut în Anexa B, însoţitã de Devizul final, dupã modelul tip prevãzut în Anexa C, precum şi de Nota justificativã dupã modelul tip prevãzut în Anexa D, anexe la prezentul Contract.
(4) Cererile privind alocarea de fonduri vor fi vizate de controlul preventiv propriu al ADR.
(5) Decontarea cheltuielilor de promovare se face pe baza documentelor justificative privind cheltuielile eligibile efectuate de ADR, anexate la Centralizatorul privind documentele justificative prezentate la decontarea cheltuielilor de promovare, dupã modelul tip prevãzut în Anexa E la prezentul Contract. Documentele trebuie prezentate la MIE pana la 15 februarie 2005. Eliberarea documentelor justificative trebuie sa fie facuta între data semnãrii prezentului contract şi pana la 20 ianuarie 2005.
(6) Cheltuielile efectuate de ADR pentru promovare, vor fi înregistrate în contabilitate şi trebuie sa fie identificabile, verificabile şi susţinute de documente justificative în original.
(7) MIE vireazã cãtre ADR sumele aferente promovãrii, în condiţiile în care agenţia dovedeşte prestarea unor servicii de calitate în cadrul Subprogramului.
(8) MIE efectueazã plãţile în contul ADR deschis la Trezorerie.
ART. 7
RĂSPUNDEREA CONTRACTUALĂ
Utilizarea de cãtre ADR a sumelor alocate din bugetul Subprogramului în alte scopuri decât cele prevãzute prin prezentul contract, atrage dupã sine obligaţia de a plati MIE daune interese precum şi rãspunderea administrativã, civilã sau penalã dupã caz, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a persoanelor direct rãspunzãtoare.
ART. 8
ÎNCETAREA CONTRACTULUI
(1) Prezentul Contract înceteazã pe deplin drept, fãrã a mai fi necesarã intervenţia instanţelor judecãtoreşti, în urmãtoarele cazuri:
a) expirarea duratei prevãzute în Contract;
b) intervine sistarea alocãrii de fonduri la Bugetul Subprogramului, caz în care MIE are obligaţia de a comunica ADR încetarea Contractului, care se va produce de la data primirii comunicãrii;
c) situaţiile de forta majorã ce impiedica pãrţile contractului sa-şi îndeplineascã obligaţiile asumate prin acest contract, se menţin pe o perioada mai mare de 30 de zile;
d) se realizeazã scopul Contractului şi anume promovarea Subprogramului.
(2) Toate actele juridice încheiate de cãtre ADR în temeiul prezentului Contract dupã încetarea acestuia, vor fi nule şi nu vor angaja în nici un fel rãspunderea MIE.
ART. 9
FORTA MAJORĂ
(1) Pãrţile sunt exonerate de rãspundere în situaţii de forta majorã în condiţiile art. 9, alin. (5) din Contract.
(2) Prin forta majorã se înţelege un eveniment independent de vointa pãrţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apãrut dupã încheierea prezentului Contract şi care impiedica pãrţile sa execute obligaţiile asumate conform prevederilor contractuale.
(3) Forta majorã nu include insuficienta fondurilor.
(4) Acest eveniment va absolvi pãrţile de obligaţiile lor dacã acesta duce la imposibilitatea derulãrii prezentului Contract, dar nu şi dacã evenimentul conduce doar la o derulare mai greoaie a prevederilor prezentului Contract.
(5) Apariţia oricãrui caz de forta majorã, cauza acestuia, durata probabila şi efectul posibil va fi adus la cunostinta celeilalte pãrţi contractante în termen de 5 zile de la apariţia cazului.
(6) Partea afectatã de un eveniment de forta majorã are obligaţia, în condiţiile art. 9, alin. (5) din contract, sa ia toate mãsurile rezonabile pentru a-şi îndeplini obligaţiile din prezentul Contract cu minimum de întârziere.
ART. 10
LEGEA APLICABILĂ CONTRACTULUI
Prevederile acestui Contract intra sub incidenta legislaţiei româneşti.
ART. 11
SOLUŢIONAREA LITIGIILOR
Litigiile decurgând din prezentul Contract, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea şi executarea sau desfiinţarea lui, vor fi soluţionate pe cale amiabila.
Dacã acest lucru nu este posibil, litigiile vor fi înaintate spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente.
ART. 12
CLAUZE FINALE
(1) Orice notificare dintre pãrţi va fi consideratã valabil îndeplinitã din punct de vedere al formei dacã va fi facuta în scris şi va fi transmisã la sediile indicate în preambulul prezentului contract, prin recomandatã cu confirmare de primire.
(2) Modificarea unor clauze contractuale, se poate face numai prin act adiţional încheiat între pãrţile contractante în aceleaşi condiţii ca şi contractul.
ART. 13
ANEXE
Fac parte integrantã din prezentul Contract urmãtoarele anexe:



Anexa A: Proceduri de implementare, monitorizare şi evaluare a
Subprogramului "Investiţii în turism";
Anexa B: Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata cheltuielilor de
promovare
Anexa C: Deviz final;
Anexa D: Centralizator privind documentele justificative prezentate la
decontarea cheltuielilor de promovare;
Anexa E: Nota justificativã.



Contractul a fost redactat în doua exemplare originale, câte un exemplar pentru fiecare din pãrţile semnatare, astãzi ............. .



MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE ADR <denumire>
Alexandru Farcas <prenume> <nume>
Ministrul Integrãrii Europene ____________ Director ____________
Gheorghe PLESA
Secretar General ____________
Doina SURCEL <prenume> <nume>
Director Direcţia Plati Programe _________ Director Economic ____________
Iulia CARUTASU <prenume> <nume>
Şef Serviciu Juridic ____________ Consilier juridic ____________



ANEXA A

Proceduri de implementare, monitorizare şi evaluare
Subprogramul "Investiţii în turism"



────────────────────────────────────────────────────────────────

ANEXA B





AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oraş>, <adresa>,
telefon: <prefix-numãr>, fax: <prefix-numãr>.

Avizat,
Director

<prenume> <nume>



CEREREA NR. ...... PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI

pentru plata cheltuielilor de promovare
pentru luna ....... anul .......
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004 ,
cu modificãrile ulterioare)

Va rugãm sa ne virati suma de <.....> lei în contul nostru nr. <.....>, deschis la Trezoreria <.....>, reprezentând cheltuielile pentru implementarea Subprogramului "Investiţii în turism".
Din suma totalã, în valoare de ...... lei, alocata Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala <denumire> pentru Subprogramul "Investiţii în turism" s-a cheltuit pana în prezent <Suma>.
Menţionãm ca sumele cuprinse în factura reprezintã cheltuieli eligibile conform Contractului de prestãri servicii nr. <.....>.
Certificam din punct de vedere tehnic şi financiar realitatea, regularitatea şi legalitatea cheltuielilor efectuate de ADR legate de activitãţile de promovare a Subprogramului "Investiţii în turism".

Anexãm:
● Devizul final - dupã modelul din Anexa C
● Nota justificativã - dupã modelul din Anexa D
● Centralizator privind documentele justificative prezentate la decontarea cheltuielilor de promovare - dupã modelul din Anexa E



Data: <.....> Director economic
<prenume> <nume>



ANEXA C



AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oraş>, <adresa>,
telefon: <prefix-numãr>, fax: <prefix-numãr>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>




DEVIZ FINAL
pentru luna ....... anul .......
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004 ,
cu modificãrile ulterioare)


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumire cheltuieli Valoare (lei)
crt.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Cheltuieli de personal
1. Deplasãri
B. Cheltuieli materiale şi servicii**)
2. Costuri privind publicarea în cotidiene şi publicaţii
3. Costuri privind organizarea sesiunilor de informare (chirie
sali de conferinţe, editarea materialelor publicitare)
4. Costurile privind consumabilele aferente promovãrii

C. Valoare totalã (A+B)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaram pe proprie rãspundere ca sumele prezentate se referã la acoperirea
cheltuielilor realizate numai pentru acţiunile de promovare a
Subprogramului "Investiţii în turism".

Data: <.....> Director economic Vizat,
<prenume> <nume> Control financiar preventiv

___________
**) Se menţioneazã modul de calculatie şi repartiţie a cheltuielilor.




ANEXA D

Nota justificativã
privind materialele, prestãrile servicii şi obiectele de inventar de
mica valoare sau scurta durata şi echipament, solicitate spre decontare
în Cererea nr. ..... privind alocarea de fonduri pentru plata
cheltuielilor de promovare

Model propus:


┌─────────────────────┬─────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Denumirea cheltuielii│ │ │
│(materiale, prestãri │ Suma solicitatã │ Justificarea cheltuielii │
│ servicii etc.) │ │ │
├─────────────────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────┤
└─────────────────────┴─────────────────┴────────────────────────────────────┘

Aceste cheltuieli sunt realizate exclusiv pentru acţiunile de promovare
a Subprogramului "Investiţii în turism".

Director ADR Director economic ADR
<Prenume Nume> <Prenume Nume>




ANEXA E

AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
SUBPROGRAMUL "INVESTIŢII ÎN TURISM"

Centralizator privind documentele justificative
prezentate la decontarea cheltuielilor de promovare
luna ....., anul 200...


┌──┬──────┬────────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│N │Expli-│ │Nr./ │Suma │Suma │Chel- │Cheltuieli│Cheltuieli│Cheltuieli│
│r │catii │ │Data │din │soli- │tu- │privind │privind │privind │
│ │ │Nr./Data│Ordin│Docu-│cita- │ieli │publicarea│organiza- │consumabi-│
│c │ │Document│de │ment │ta │cu │în cotidi-│rea sesiu-│lele afe- │
│r │ │ │plata│ │pt. │depla-│ene şi │nilor de │rente │
│t │ │ │ │ │decon-│saru │publicaţii│evaluare │promovãrii│
│ │ │ │ │ │tare │ │ │ │ │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴──────┴────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ TOTAL │ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ │
└──────────────────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────────┴──────────┴──────────┘

Certificam din punct de vedere tehnic şi financiar realitatea, regularitatea
şi legalitatea cheltuielilor legate de activitãţile de asistenta tehnica de
promovare ale ADR şi a documentaţiilor aferente acestora, mai sus menţionate.

Avizat

Director Director Economic
<prenume> <nume> <prenume> <nume>




ANEXA 3

CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII
cadru
Numãr ......../Data .........
Încheiat în temeiul prevederilor:
<>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor şi fondurilor aferente subprogramului "Investiţii în turism", cu modificãrile ulterioare, care se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrãrii Europene pe anii 2004, 2005 şi 2006, în cadrul programelor regionale specifice, cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare Subprogram,
Ordinului Ministrului Integrãrii Europene nr. ...../2004 privind aprobarea "Procedurilor de implementare, monitorizare şi evaluare a Subprogramului Investiţii în turism", denumite în continuare Proceduri şi ale:
<>Hotãrârii Guvernului nr. 402/2004 , privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Integrãrii Europene.
Între
MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE, denumit în continuare MIE, în calitate de autoritate de management a Subprogramului, cu sediul în municipiul Bucureşti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, reprezentat prin Alexandru Farcas, Ministru
şi
AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, denumita în continuare ADR, în calitate de autoritate de implementare a Subprogramului, cu sediul în localitatea ......., str. ......, nr. ....., cod ......, reprezentatã prin ........, Director

ART. 1
OBIECTUL CONTRACTULUI
Prezentul contract are ca obiect prestarea de cãtre ADR, în conformitate cu prevederile Procedurilor, a urmãtoarelor activitãţi:
- contractarea proiectelor aprobate spre finanţare;
- realizarea plãţilor cãtre societãţile comerciale cãrora li se aloca sprijin financiar nerambursabil, denumite în continuare Beneficiari;
- asigurarea calitãţii şi eficientei implementarii, monitorizarii şi evaluãrii Subprogramului;
- raportarea, monitorizarea, controlul şi evaluarea proiectelor aferente Subprogramului;
- promovarea rezultatelor Subprogramului.
ART. 2
OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
MIE se obliga:
a) sa stabileascã procedurile detaliate de lucru (tehnice şi financiare) pentru derularea Subprogramului, pe toatã durata de aplicare a acestuia;
b) sa furnizeze ADR toate informaţiile cerute de aceasta pentru îndeplinirea activitãţilor ce fac obiectul prezentului contract;
c) sa acorde sume din Bugetul Subprogramului, care vor acoperi:
- cheltuielile aferente ajutoarelor financiare nerambursabile destinate achiziţionãrii de utilaje, instalaţii sau echipamente cu excepţia mijloacelor de transport de orice fel, modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesarã dezvoltãrii serviciilor turistice şi/sau serviciilor complementare, precum şi construcţiei structurilor de agrement.
- cheltuielile aferente activitãţilor de asistenta tehnica, desfãşurate de cãtre ADR, pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea Subprogramului.
ADR se obliga:
a) sa întreprindã toate diligenţele în scopul implementarii, monitorizarii şi evaluãrii Subprogramului, în conformitate cu Procedurile;
b) sa execute activitãţile descrise în Proceduri, ca fiind servicii pentru execuţia cãrora îşi asuma urmãrirea şi responsabilitatea tehnica;
c) sa acorde asistenta beneficiarilor, privind modul de îndeplinire a obligaţiilor acestora, prevãzute în Contractele de finanţare;
d) sa solicite sumele pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile, care nu pot depãşi sumele prevãzute în Contractele de finanţare încheiate cu Beneficiarii;
e) sa transmitã la MIE, în termen de 10 zile, de la data primirii, Cererile de plata analizate;
f) sa deconteze cheltuielile eligibile de asistenta tehnica, conform celor acceptate în Anexa A la prezentul Contract;
g) sa vireze sumele cãtre Beneficiari sau furnizori, dupã caz, în conturile special deschise de aceştia la Trezoreria teritorialã sau la orice banca comercialã, în termen de 10 zile de la încasarea sumelor în contul ADR;
h) sa aplice penalizãri de 1% pe zi, sumelor virate de ADR, în cazul în care beneficiarii nu au achitat furnizorului extern contravaloarea bunurilor de achiziţionat, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrãrii acestor sume în conturile lor; sumele rezultate vor fi evidentiate separat în Cererea privind alocarea de fonduri transmisã la MIE;
i) sa efectueze în termen de 3 zile, de la înştiinţare, un control la locul de implementare a proiectului, pentru a decide asupra rambursarii totale sau parţiale a sprijinului financiar acordat, în cazul în care un beneficiar care a primit ajutor financiar nerambursabil solicita sau i se impune de cãtre ADR, rezilierea Contractului de finanţare;
j) sa vireze la MIE sumele rezultate din rezilierea Contractelor de finanţare, în termen de cel mult 10 zile de la încasarea sumelor în contul sau din trezorerie, depãşirea termenului de rambursare de cãtre ADR se penalizeaza cu 0,06% pe zi;
k) sa rãspundã solicitãrii în termen de maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care MIE solicita prezentarea de date suplimentare privind implementarea, monitorizarea şi evaluarea Subprogramului;
l) sa furnizeze rapoarte generale, dupã modelul tip prezentat în Anexa B, trimestriale şi finale, privind stadiul implementarii proiectelor cuprinse în Anexa C, anexe la prezentul Contract;
m) sa completeze pentru fiecare proiect şi sa avizeze Fişa monitorizare contract, dupã modelul tip prezentat în Anexa D, la prezentul Contract;
n) sa nu sub-contracteze efectuarea serviciilor asumate prin prezentul Contract;
o) sa prezinte lunar şi trimestrial, rapoarte cu privire la modul în care şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
p) sa ofere toate informaţiile solicitate de MIE pentru evaluarea ex-post a Subprogramului.
ART. 3
LOCALIZAREA SERVICIILOR
Serviciile stabilite prin prezentul contract vor fi prestate la nivelul Regiunii de dezvoltare <denumire>.
ART. 4
PUNEREA LA DISPOZIŢIE A PERSONALULUI ADR
(1) Pentru realizarea acestui Contract ADR va infiinta o Unitate de Implementare a Subprogramului (UIS) fãrã personalitate juridicã, cu personal din cadrul ADR.
(2) UIS va desfasura activitatea de management financiar, monitorizare, control, raportare şi evaluare a proiectelor şi de asistare a beneficiarilor privind modul de îndeplinire a obligaţiilor acestora prevãzute în Contractele de finanţare.
(3) Pentru înfiinţarea şi funcţionarea UIS, ADR va tine cont de urmãtoarele obligaţii:
a) Numãrul de posturi este 1.
b) Directorul ADR va nominaliza o singura persoana şi va transmite CV-ul acesteia, spre informare, la MIE.
c) ADR va înlocui în timp util persoana nominalizatã în cadrul UIS dacã:
● Se constata ca persoana este incompetenta sau inadecvata pentru realizarea sarcinilor sale sau prejudiciazã desfãşurarea în bune condiţii a prezentului Contract;
● Se constata caz de deces sau concediu de orice tip mai mare de 30 de zile lucrãtoare;
● MIE solicita schimbarea, în temeiul evaluãrii modului de îndeplinire a obligaţiilor în termenele şi condiţiile prevãzute, inclusiv pe baza analizei rapoartelor şi verificãrilor pe teren;
d) Înlocuirea persoanei nu obliga MIE la efectuarea unor plati suplimentare, indemnizaţii sau compensaţii;
e) Salariul de baza acordat membrului UIS, din bugetul de asistenta tehnica a Subprogramului poate fi la nivelul salariului de baza maxim pentru funcţia de consilier gradul I A din administraţia publica centrala de specialitate având funcţie de execuţie, în conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 33 din 26 februarie 2001 privind unele mãsuri referitoare la salarizarea funcţionarilor publici şi a altor categorii de personal din sectorul bugetar, precum şi a personalului din organele autoritãţii judecãtoreşti, cu modificãrile ulterioare.
ART. 5
MODALITĂŢI DE PLATA
(1) Sumele solicitate de cãtre ADR pentru acoperirea cheltuielilor legate de îndeplinirea activitãţilor de asistenta tehnica nu va depãşi valoarea de ....... lei.
(2) Pentru obţinerea fondurilor, ADR trebuie sa transmitã cãtre MIE:
a) Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata cheltuielilor de asistenta tehnica, dupã modelul tip prevãzut în Anexa E, însoţitã de Devizul final, dupã modelul tip prevãzut în Anexa F şi Devizul estimativ, dupã modelul tip prevãzut în Anexa G, precum şi Nota justificativã dupã modelul tip prevãzut în Anexa H, anexe la prezentul Contract;
b) Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile, dupã modelul tip prevãzut în Anexa J, însoţitã de Cererile de plata ale beneficiarilor, precum şi de documentele justificative anexate;
(3) Cererile privind alocarea de fonduri vor fi vizate de controlul preventiv propriu al ADR.
(4) Cererile privind alocarea de fonduri pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile, vor fi însoţite de Centralizatorul privind sumele solicitate de Beneficiari, dupã modelul tip prevãzut în Anexa K la prezentul Contract.
(5) Decontarea cheltuielilor de asistenta tehnica se face lunar, pe baza documentelor justificative privind cheltuielile eligibile efectuate de ADR, anexate la Centralizatorul privind documentele justificative prezentate la decontarea cheltuielilor de asistenta tehnica, dupã modelul tip prevãzut în Anexa L la prezentul Contract.
(6) Cheltuielile efectuate de ADR pentru asistenta tehnica, vor fi înregistrate în contabilitate şi trebuie sa fie identificabile, verificabile şi susţinute de documente justificative în original.
(7) Cheltuielile fãcute de ADR pentru îndeplinirea activitãţilor de asistenta tehnica ce fac obiectul prezentului Contract vor fi suportate şi achitate de cãtre MIE pe mãsura efectuãrii lor.
(8) MIE vireazã cãtre ADR sumele aferente asistenţei tehnice, în condiţiile în care agenţia dovedeşte prestarea unor servicii de calitate în cadrul Subprogramului.
(9) MIE efectueazã plãţile în contul ADR deschis la Trezorerie.
ART. 6
DURATA CONTRACTULUI
Contractul intra în vigoare la data semnãrii lui de cãtre pãrţi şi este valabil pana la 31 decembrie 2006.
ART. 7
ÎNCETAREA CONTRACTULUI
(1) Prezentul Contract înceteazã pe deplin drept, fãrã a mai fi necesarã intervenţia instanţelor judecãtoreşti, în urmãtoarele cazuri:
a) expirarea duratei prevãzute în Contract;
b) intervine sistarea alocãrii de fonduri la Bugetul Subprogramului, caz în care MIE are obligaţia de a comunica ADR încetarea Contractului, care se va produce de la data primirii comunicãrii;
c) situaţiile de forta majorã ce impiedica pãrţile contractului sa-şi îndeplineascã obligaţiile asumate prin acest contract, se menţin pe o perioada mai mare de 30 de zile;
d) se realizeazã scopul Contractului şi anume implementarea Subprogramului.
(2) Toate actele juridice încheiate de cãtre ADR în temeiul prezentului Contract dupã încetarea acestuia, vor fi nule şi nu vor angaja în nici un fel rãspunderea MIE.
ART. 8
FORTA MAJORĂ
(1) Pãrţile sunt exonerate de rãspundere în situaţii de forta majorã în condiţiile art. 8, alin. (3) din Contract.
(2) Prin forta majorã se înţelege un eveniment independent de vointa pãrţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apãrut dupã încheierea prezentului Contract şi care impiedica pãrţile sa execute obligaţiile asumate conform prevederilor contractuale.
(3) Forta majorã nu include insuficienta fondurilor.
(4) Acest eveniment va absolvi pãrţile de obligaţiile lor dacã acesta duce la imposibilitatea derulãrii prezentului Contract, dar nu şi dacã evenimentul conduce doar la o derulare mai greoaie a prevederilor prezentului Contract.
(5) Apariţia oricãrui caz de forta majorã, cauza acestuia, durata probabila şi efectul posibil va fi adus la cunostinta celeilalte pãrţi contractante în termen de 5 zile de la apariţia cazului.
(6) Partea afectatã de un eveniment de forta majorã are obligaţia, în condiţiile art. 8, alin. (4) din contract, sa ia toate mãsurile rezonabile pentru a-şi îndeplini obligaţiile din prezentului Contract cu minimum de întârziere.
ART. 9
MODIFICAREA CONTRACTULUI
(1) Modificarea unor clauze contractuale, inclusiv a celor privind serviciile care fac obiectul prezentului Contract, în cursul execuţiei acestuia, se poate face în scris, cu acordul ambelor pãrţi, prin act adiţional, având în vedere sa nu se schimbe scopul contractului, putându-se acorda o compensaţie corecta ADR, în limita Bugetului Subprogramului.
(2) Costul unor asemenea modificãri, determinat prin analogie cu metodele folosite la calcularea costului iniţial, va fi suportat de MIE atât timp cat schimbãrile îl pot justifica pe deplin.
ART. 10
LEGEA APLICABILĂ CONTRACTULUI
Prevederile acestui Contract intra sub incidenta legislaţiei româneşti.
Interpretarea prezentului Contract şi aspectele legate de derularea şi implementarea Subprogramului care nu au fost acoperite prin prevederile prezentului Contract, vor fi reglementate în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei româneşti în vigoare.
ART. 11
SOLUŢIONAREA LITIGIILOR
Litigiile decurgând din prezentul Contract, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea şi executarea sau desfiinţarea lui, vor fi soluţionate pe cale amiabila.
Dacã acest lucru nu este posibil, litigiile vor fi înaintate spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente.
ART. 12
CONFIDENŢIALITATEA
Prezenta schema de acordare de ajutor financiar nerambursabil este elaborata de MIE şi constituie proprietate intelectualã a acestui minister.
Orice documente aferente prezentei scheme pot fi fãcute publice sau transmise unei terţe pãrţi, de cãtre ADR, numai cu aprobarea prealabilã a MIE.
Aceasta prevedere contractualã nu afecteazã responsabilitatea MIE şi ADR de a promova acordarea de ajutor financiar nerambursabil din Bugetul Subprogramului.
ART. 13
CLAUZE FINALE
(1) Orice notificare dintre pãrţi va fi consideratã valabil îndeplinitã din punct de vedere al formei dacã va fi facuta în scris şi va fi transmisã la sediile indicate în preambulul prezentului contract, prin recomandatã cu confirmare de primire.
(2) Modificarea unor clauze contractuale, se poate face numai prin act adiţional încheiat între pãrţile contractante în aceleaşi condiţii ca şi contractul.
ART. 14
ANEXE
Fac parte integrantã din prezentul Contract urmãtoarele anexe:


Anexa A: Cheltuieli eligibile;
Anexa B: Raport general (model);
Anexa C: Lista proiectelor aprobate spre finanţare;
Anexa D: Fişa monitorizare contract;
Anexa E: Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata
cheltuielilor de asistenta tehnica;
Anexa F: Deviz final;
Anexa G: Deviz estimativ;
Anexa H: Nota justificativã;
Anexa I: Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata
ajutoarelor financiare nerambursabile;
Anexa J: Centralizator privind sumele solicitate de beneficiari;
Anexa K: Centralizator privind documentele justificative prezentate
la decontarea cheltuielilor de asistenta tehnica.

Contractul a fost redactat în doua exemplare originale, câte un exemplar
pentru fiecare din pãrţile semnatare, astãzi ..................... .

MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE ADR <denumire>

Alexandru Farcas <prenume> <nume>
Ministrul Integrãrii Europene ________ Director _________
Gheorghe PLESA
Secretar General _________
Doina SURCEL <prenume> <nume>
Director Direcţia Plati Programe _________ Director Economic _________
Iulia CARUTASU <prenume> <nume>
Şef Serviciu Juridic _________ Consilier juridic _________



ANEXA A

Cheltuieli eligibile
Cheltuieli eligibile pentru Agenţia pentru Dezvoltare Regionala <denumire>:
● Cheltuieli de personal:
> Cheltuieli cu salariul - ale membrului UIS;
> Contribuţii pentru asigurãri sociale de stat şi asigurãri de sãnãtate - ale ADR pentru membrul UIS;
> Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de şomaj - ale ADR pentru membrul UIS;
> Deplasãri în ţara - transport, cazare, diurna conform Hotãrârii Guvernului nr. 543/1995, cu modificãrile ulterioare.
● Cheltuieli materiale şi servicii:
> Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodãrie; sa fie defalcate pe tipuri de cheltuieli, respectiv lumina, apa, chirii, caldura şi sa fie calculate în funcţie de numãrul de persoane, (suprafata) sa nu depãşeascã 10% din factura totalã a agenţiei;
> Materiale şi prestãri servicii pentru desfãşurarea Subprogramului (max. 10% din cheltuielile ADR);
> Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata şi echipament (destinate exclusiv pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea Subprogramului);
> Cãrţi şi publicaţii;
Aceste cheltuieli vor fi realizate exclusiv pentru acţiunile de implementare, monitorizare şi evaluare a Subprogramului şi numai pentru perioada de lucru efectivã la Subprogram.
Cheltuielile privind materialele, prestãrile servicii şi obiectele de inventar de mica valoare sau scurta durata şi echipament vor fi însoţite de o Nota justificativã (Anexa H) avizatã de cãtre directorul şi directorul economic al ADR.

ANEXA B

RAPORT GENERAL
RAPORT FINANCIAR





┌──┬──────┬─────┬───────┬────┬─────┬──┬──────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬───┐
│N │Nr. │Bene-│ │ │ │J │Bugetul aprobat al proiectului│ Bugetul cheltuit │Obs│
│r │con- │fici-│Titlul │Cod │Loca-│u ├───────────┬───────────┬──────┼───────┬───────┬──────┬─────┬───────┬─┤*) │
│c │tract │ar │proiec-│CAEN│li- │d │Contribuţie│Contribuţie│ │Contri-│Contri-│Total │Total│Alte │T│ │
│r │de fi-│ │ tului │ │za- │e │ proprie │ MIE │Total │butie │butie │valoa-│chel-│cheltu-│o│ │
│t │nan │ │ │ │re │t │beneficiar │ │ │pro- │ │re │tuir │ieli │t│ │
│ │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │prie │ MIE │fac- │ │ale │a│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │benefi-│ │tu- │ │bene- │t│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ciar │ │ra │ │fici- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │aru- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lui │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──────┴─────┴───────┴────┴─────┴──┴───────────┴───────────┴──────┴───────┴───────┴──────┴─────┴───────┴─┴───┘
__________
*) se vor specifica informaţii referitoare la statutul actual al beneficiarului
(a finalizat achiziţiile, a reziliat contractul de finanţare, contract de pe
lista de rezerva, etc.).




RAPORT TEHNIC NR. 1




┌─┬─────┬───┬──────┬────┬────┬──┬────────────────────────────────┬────────┬───────────┬─────────────┬─────────────────────────────┐
│N│Nr. │Be-│ │ │Lo- │J │ Achiziţii bunuri*) │Parort │ Proces │ │ Locuri de munca │
│r│con- │ne-│ │ │ca- │u ├─────────────┬──────────────────┤de achi-│ verbal de │de cãtre ADR ├────────┬──────────┬─────────┤
│ │tract│fi-│Titlul│ │li- │d │ Estimat │Realizat (plãtit) │zitie/ │recepţie a │ a bunurilor │ Nr. │Nr. Locuri│ Nr. │
│c│de │ci-│pro- │Cod │za- │e ├─────┬───────┼──────────┬───────┼inter- │ bunurilor │achiziţionate│ Locuri │ de munca │ Locuri │
│r│fi- │ar │iec- │CAEN│re │t │Denu-│ │ │ │medi- │ şi/sau a │ şi/sau a │de munca│estimat a │realizate│
│t│nan- │ │tu- │ │ │ │mire │Valoare│ Denumire │Valoare│ar/ │lucrãrilor │lucrãrilor de│ la │se realiza│la final │
│ │tare │ │lui │ │ │ │echi-│totalã │echipament│totalã │fi- │ de │ │depunere│ prin │ de │
│ │ │ │ │ │ │ │pa │ │ │ │nal │reabilitare│ │proiect │ proiect │ proiect │
│ │ │ │ │ │ │ │ment │ │ │ │**) │ │ │ │ │ │
└─┴─────┴───┴──────┴────┴────┴──┴─────┴───────┴──────────┴───────┴────────┴───────────┴─────────────┴────────┴──────────┴─────────┘
________
*) se vor specifica bunurile propuse a fi achiziţionate şi/sau a
lucrãrile de modernizare/reabilitare a activelor corporale,
precum şi lucrãrile de construcţie a structurilor de agrement
cele din tabelul C al Cererii de finanţare; acolo unde tabelul
cuprinde prea multe poziţii (secţiunea I, Hoteluri şi restaurante)
va fi specificatã numai situaţia la data intocmiri raportului
(realizat sau nu, sau cat la % s-a realizat).
**) raportul final al beneficiarului trebuie transmis în 30 de zile
de la încheierea proiectului, data personalizata pentru fiecare proiect.




RAPORT TEHNIC NR. 2




┌─┬────────┬───┬──────┬────┬───┬─┬──────────────────────────────┬──────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│N│ Nr. │Be-│Titlul│ │Lo-│J│ Performanţe şi indicatori*) │Durata proiectului│ Profit net │ Cifra de afaceri │
│r│contract│ne-│pro- │ │ca-│u├───────┬────────┬─────────────┼────────┬─────────┼────────┬───────┬────────┼────────┬───────┬────────┤
│ │ de │fi-│iec- │Cod │li-│d│ │ │Factori care │ │ │ │Estimat│Realizat│ │Estimat│Realizat│
│c│ finan- │ci-│tului │CAEN│za-│e│Estimat│Realizat│au determinat│Estimat │Realizat │31.12.02│2003 şi│2003 şi │31.12.02│2003 şi│2003 şi │
│r│ tare │ar │ │ │re │t│ │ │nerealizarea │ │ │ │ 2004 │ 2004 │ │ 2004 │ 2004 │
│t│ │ │ │ │ │ │ │ │indicatorilor│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴────────┴───┴──────┴────┴───┴─┴───────┴────────┴─────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┴────────┴───────┴────────┘
_________
*) performanţe şi indicatori - la punctul 4, lit. B a Cererii de finanţare.




ANEXA C

LISTA PROIECTELOR APROBATE SPRE FINANŢARE
ADR .....



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

ANEXA D

AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>





FIŞA MONITORIZARE CONTRACT
cadru

SECŢIUNEA A - DATE GENERALE
───────────────────────────

┌────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Subprogramul│INVESTIŢII ÎN TURISM │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┘
├────────────┼─────────────────────┐
│Nr. Contract│ │
└────────────┴─────────────────────┘

INFORMAŢII DESPRE SOLICITANT
┌───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Beneficiar (Denumire │ │
│legalã completa): │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Codul Fiscal: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Reprezentant: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Responsabil de proiect:│ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon nr.: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Fax nr: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa E-mail: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Website: │ │
└───────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘

INFORMAŢII DESPRE PROIECT

Date generale:
┌──────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│Titlu proiect │ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Data depunerii proiect│ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Data aprobãrii proiect│ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Contribuţia asumatã de│ │
│beneficiar │ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Din care total plãtit │ │
│pana la data prezenta │ │
├──────────────────────┼──────────────┬────┬──────┬────────┬──────┬────┬───────┤
│Factura nr./data │Denumirea │Suma│ │Chitanţa│ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Factura nr./data │Denumirea │Suma│ │Chitanţa│ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Factura nr./data │Denumirea │Suma│ │Chitanţa│ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│TOTAL BENEFICIAR │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┴────┴──────┴────────┴──────┴────┴───────┤
│Contribuţia MIE │ │
├──────────────────────┼──────────────┬────┬──────┬────────┬──────┬────┬───────┤
│Cererea de plata nr. 1│Denumirea │Suma│ │OP │ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Cererea de plata nr. 2│Denumirea │Suma│ │OP │ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Cererea de plata nr. 3│Denumirea │Suma│ │OP │ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│TOTAL MIE │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────────┴────┴──────┴────────┴──────┴────┴───────┘

Bunuri şi echipamente specifice achiziţionate
┌────────────┬────────┬────────┬───────┬───────┬────────┬──────────────┬───────┐
│Tip │ │Nr. │ │Valoare│ │Data │ │
│bun/echip. 1│ │inventar│ │ │ │achiziţionãrii│ │
├────────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼────────┼──────────────┼───────┤
│Tip │ │Nr. │ │Valoare│ │Data │ │
│bun/echip. 2│ │inventar│ │ │ │achiziţionãrii│ │
├────────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼────────┼──────────────┼───────┤
│Tip │ │Nr. │ │Valoare│ │Data │ │
│bun/echip. 3│ │inventar│ │ │ │achiziţionãrii│ │
└────────────┴────────┴────────┴───────┴───────┴────────┴──────────────┴───────┘

Lucrãri de modernizare/reabilitare active corporale, construcţii structuri de
agrement, realizate
┌──────────────────────────────┬────────┬───────┬─────────┬──────────┬─────────┐
│Tip construcţie/imbunatatire 1│ │Valoare│ │Data │ │
│ │ │ │ │realizãrii│ │
├──────────────────────────────┼────────┼───────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│Tip construcţie/imbunatatire 2│ │Valoare│ │Data │ │
│ │ │ │ │realizãrii│ │
├──────────────────────────────┼────────┼───────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│Tip construcţie/imbunatatire 3│ │Valoare│ │Data │ │
│ │ │ │ │realizãrii│ │
└──────────────────────────────┴────────┴───────┴─────────┴──────────┴─────────┘

Modificãri survenite la graficul de realizare a proiectului
şi cauzele acestora
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Parametri asumati a se atinge prin proiect:
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Parametri atinsi pana în prezent (inclusiv activitãţile realizate, locuri de
munca nou create, valoarea investiţiei)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Comentarii referitoare la desfãşurarea proiectului (acte adiţionale,
modificãri, etc.)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Vizite fãcute la locul proiectului
┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data vizitei nr. 1│ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Controlor │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Constatãri │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data vizitei nr. n│ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Controlor │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Constatãri │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘
Comentarii generale asupra desfãşurãrii proiectului
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECŢIUNEA B - DESFĂŞURAREA PROIECTULUI
──────────────────────────────────────
┌─────────┬────────────┐
│În cerere│În realitate│
┌───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data semnãrii contractului de finanţare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data de început a proiectului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data finalizarii financiare a proiectului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data finalizarii proiectului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Proiectul încheiat în termenul de 12 luni de la data │ │ │
│semnãrii contractului de finanţare nerambursabila sau │ │ │
│de la finalizarea proiectului tehnic, pentru proiectele│ │ │
│care prevãd activitãţi de construcţii montaj, dupã caz.│ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴────────────┘

Metoda de monitorizare a desfãşurãrii proiectului (vizite, fotografii)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Mãsuri luate (finalizate prin proces verbal, semnat/stampilat
şi de beneficiar)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECŢIUNEA C - DESFĂŞURAREA PROIECTULUI
──────────────────────────────────────
Rezultate
┌────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬──────────────────────┐
│ Descriere │Tinta propusã│Rezultate atinse│ Comentarii │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Construcţii de imobile │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Extindere de imobile │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Reabilitare, renovare şi│ │ │ │
│îmbunãtãţirea clãdirii │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Bunuri şi echipamente │ │ │ │
│achiziţionate │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Nr. de locuri de munca │ │ │ │
│nou create │ │ │ │
└────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴──────────────────────┘
Verificarea impactului proiectului
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Acţiuni întreprinse (finalizate prin proces verbal,
semnat/stampilat şi de beneficiar)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECŢIUNEA D - PUBLICITATEA
──────────────────────────
┌─────────────────────┬───────────────────┬───────────┬────────┬───────────────┐
│ METODA │Raportat în cererea│Raportat de│Pana la │ Confirmatã de │
│ │ de finanţare │beneficiar │data de │vizita pe teren│
├─────────────────────┼───────────────────┼───────────┼────────┼───────────────┤
│Semn la fata locului │ │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────┼───────────┼────────┼───────────────┤
│Placa permanenta │ │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────┼───────────┼────────┼───────────────┤
│Articole în presa │ │ │ │ │
└─────────────────────┴───────────────────┴───────────┴────────┴───────────────┘
Mãsuri luate (finalizate prin proces verbal,
semnat/stampilat şi de beneficiar)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECŢIUNEA E - DESFĂŞURAREA FINANCIARĂ A PROIECTULUI
──────────────────────────────────────────────────
Costul/cheltuielile totale ale proiectului
┌────────────────────┬───┬──────────────────┬───┐
│ În cererea de │ % │ În realitate │ % │
│ finanţare aprobatã │ │ │ │
┌──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Costuri/cheltuieli eligibile │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Costuri/cheltuieli neeligibile│ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Costuri/cheltuieli totale │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Valoare cofinantare │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴────────────────────┴───┴──────────────────┴───┘
Comentarii
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Acţiuni întreprinse (finalizate prin proces verbal,
semnat/stampilat şi de beneficiar)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
<prenume> <nume> membru UIS
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA E



AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oraş>, <adresa>,
telefon: <prefix-numãr>, fax: <prefix-numãr>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>



CEREREA NR. ...... PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI
pentru plata cheltuielilor de asistenta tehnica
pentru luna ....... anul .......
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificãrile ulterioare)


Va rugãm sa ne virati suma de <.....> lei în contul nostru nr. <.....>, deschis la Trezoreria <.....>, reprezentând cheltuielile pentru implementarea Subprogramului "Investiţii în turism".
Din suma totalã în valoare de ....... lei, alocata Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala <denumire> pentru Subprogramul "Investiţii în turism" s-a cheltuit pana în prezent <Suma>.
Menţionãm ca sumele cuprinse în factura reprezintã cheltuieli eligibile conform Contractului de prestãri servicii nr. <.....>. Certificam din punct de vedere tehnic şi financiar realitatea, regularitatea şi legalitatea cheltuielilor efectuate de ADR legate de activitãţile de asistenta tehnica pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea Subprogramului.
Anexãm:
● Devizul final pentru luna "n-1" (anterioarã) - dupã modelul din Anexa F
● Devizul estimativ pentru "luna n" (curenta) - dupã modelul din Anexa G



Data <.....> Director economic
<prenume> <nume>



ANEXA F



AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oraş>, <adresa>,
telefon: <prefix-numãr>, fax: <prefix-numãr>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>




DEVIZ FINAL
pentru luna ..... anul ......
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificãrile ulterioare)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumire cheltuieli Valoare (lei)
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Cheltuieli de personal
1. Cheltuieli cu salariile - ale membrului UIS
2. Contribuţii pentru asigurãri sociale de stat - ale ADR
pentru membrul UIS (CAS, contribuţia pentru asigurãrile
sociale de sãnãtate*)
3. Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
ajutorului de şomaj - ale ADR pentru membrul UIS*)
4. Deplasãri

B. Cheltuieli materiale şi servicii**)
5. Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodãrie (10% din
cheltuielile ADR)
6. Materiale şi prestãri servicii cu caracter funcţional (10%
din cheltuielile ADR)
7. Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata şi
echipament
8. Cãrţi şi publicaţii

C. Valoare totalã (A+B)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaram pe proprie rãspundere ca sumele prezentate se referã la acoperirea
cheltuielilor realizate numai pentru acţiunile de implementare, monitorizare
şi evaluare a Subprogramului şi numai pentru perioada de lucru efectivã la
Subprogram.

Data <.....> Director economic Vizat,
<prenume> <nume> Control financiar preventiv

___________
*) Cuantumul pentru CAS, şomaj, contribuţia pentru asigurãrile sociale
de sãnãtate.
**) Se menţioneazã modul de calculatie şi repartiţie a cheltuielilor.



ANEXA G



AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oraş>, <adresa>,
telefon: <prefix-numãr>, fax: <prefix-numãr>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>



DEVIZ ESTIMATIV
pentru luna ..... anul ......
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificãrile ulterioare)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumire cheltuieli Valoare (lei)
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Cheltuieli de personal
1. Cheltuieli cu salariile - ale membrului UIS
2. Contribuţii pentru asigurãri sociale de stat - ale ADR
pentru membrul UIS (CAS, contribuţia pentru asigurãrile
sociale de sãnãtate)*)
3. Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
ajutorului de şomaj - ale ADR pentru membrul UIS*)
4. Deplasãri - pentru membrul UIS

B. Cheltuieli materiale şi servicii**)
5. Cheltuieli pentru întreţinere şi gospodãrie (max. 10% din
cheltuielile ADR)
6. Materiale şi prestãri servicii cu caracter funcţional (max.
10% din cheltuielile ADR)
7. Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata şi
echipament
8. Cãrţi şi publicaţii

C. Valoare totalã (A+B)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaram pe proprie rãspundere ca sumele prezentate se referã la acoperirea
cheltuielilor realizate numai pentru acţiunile de implementare, monitorizare
şi evaluare a Subprogramului şi numai pentru perioada de lucru efectivã la
Subprogram.

Data <.....> Director economic
<prenume> <nume>
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
______________
*) Cuantumul pentru CAS, şomaj, contribuţia pentru asigurãrile sociale
de sãnãtate.
**) Se menţioneazã modul de calculatie şi repartiţie a cheltuielilor.



ANEXA H

Nota justificativã
privind materialele, prestãrile servicii şi obiectele de inventar
de mica valoare sau scurta durata şi echipament,
solicitate spre decontare în Cererea nr. ..... privind
alocarea de fonduri pentru plata
cheltuielilor de asistenta tehnica

Model propus:


┌─────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Denumirea cheltuielii│ │ │
│(materiale, prestãri │Suma solicitatã│ Justificarea cheltuielii │
│ servicii etc.) │ │ │
├─────────────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────┤
└─────────────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────┘

Aceste cheltuieli sunt realizate exclusiv pentru acţiunile de implementare,
monitorizare şi evaluare a Subprogramului şi numai pentru perioada de lucru
efectivã la Subprogram.

Director ADR Director economic ADR
<prenume> <nume> <prenume> <nume>



ANEXA I



AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oraş>, <adresa>,
telefon: <prefix-numãr>, fax: <prefix-numãr>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>



CERERE NR. ...... PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI
pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile
pentru anul .......
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificãrile ulterioare)


- lei -
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┐
│1. Sume cheltuite de la data semnãrii contractelor pana la data cererii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│2. Sume cheltuite de la începutul anului pana la data cererii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│3. Total sume primite de la începutul anului │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│4. Disponibilul la data cererii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│5. Cererea de alocare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│6. Suma ce urmeazã a fi vãrsatã (6 = 5 - 4) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│7. Penalizãri calculate beneficiarilor de ajutoare financiare │ │
│ nerambursabile*) │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┘

Certificam din punct de vedere tehnic şi financiar realitatea, regularitatea
şi legalitatea cheltuielilor efectuate de Beneficiari.

Va rugãm sa virati suma de ..................
În contul nostru nr. ........... deschis la trezoreria ..........

Data <.....> Director economic
<prenume> <Nume>

___________
*) Penalizãri încasate de ADR, care au fost calculate beneficiarilor
care nu au achitat Furnizorului extern contravaloarea bunurilor
achiziţionate în termen de 30 zile lucrãtoare de la data la care
sumele virate de cãtre ADR au intrat în contul special deschis de
Beneficiar la Trezoreria teritorialã, sau la Banca comercialã.



Important!
Cererea va fi însoţitã de:
1. extrasul de cont la sfârşitul lunii precedente (perioada n-1), în copie;
2. copiile ordinelor de plata ale ADR cãtre Beneficiar/Furnizor;
3. lista societãţilor comerciale care au beneficiat de ajutoare financiare nerambursabile şi sumele primite, alcãtuitã dupã modelul de jos:



┌─────┬─────────────────────────┬────┬───────┬────────────────┬────────────────┐
│Soli-│ Buget aprobat │Fur-│Factu- │Plati efectuate │Plati efectuate │
│ci- │ │ni- │ra nr./│ de solicitant │ de ADR │
│tant ├─────┬───────────┬───────┼zor │data) ├──────────┬─────┼──────────┬─────┤
│ │Total│Contribuţie│Fonduri│ │ │ O.P. │Suma │ O.P. │Suma │
│ │ │solicitant │publice│ │ │(nr./data)│[Lei]│(nr./data)│[Lei]│
├─────┼─────┼───────────┼───────┼────┼───────┼──────────┼─────┼──────────┼─────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5)│ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │(10) │
├─────┼─────┼───────────┼───────┼────┼───────┼──────────┼─────┼──────────┼─────┤
├─────┼─────┼───────────┼───────┼────┼───────┼──────────┼─────┼──────────┼─────┤
└─────┴─────┴───────────┴───────┴────┴───────┴──────────┴─────┴──────────┴─────┘



ANEXA J

AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>

CENTRALIZATOR
Privind sumele solicitate de beneficiar


┌─────┬────┬───────────────────────────┬────────────────────────┬─────┬───────┐
│Nr. │So- │ Buget eligibil aprobat al │ Valoarea achitatã de│Suma │ │
│con- │li- │ proiectului │ beneficiar │soli-│ │
│tract│ci- ├───────────┬───────────────┼─────────┬──────────────┤cita-│ Suma │
│ │tant│ │Fonduri publice│factura │ordin de plata│ta de│propusã│
│ │ │ ├───────┬───────┼────┬────┼────────┬─────┤bene-│de ADR │
│ │ │Contribuţie│ │ % din │ │ │ │ │fici-│ │
│ │ │solicitant │ lei │ total │nr./│suma│nr./data│suma │ar │ │
│ │ │ │ │ buget │data│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │aprobat│ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ ...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ n.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Total│Total: │
└─────┴────┴───────────┴───────┴───────┴────┴────┴────────┴─────┴─────┴───────┘

Certificam din punct de vedere tehnic şi financiar realitatea,
regularitatea şi legalitatea cererilor de plata precum şi a documentaţiilor
aferente acestora, depuse la ADR .... de cãtre beneficiarii mai sus
mentionati.

Avizat

Director A.D.R. Director Economic
<prenume> <nume> <prenume> <nume>




ANEXA K

AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>

Centralizator privind documentele justificative prezentate la decontarea
cheltuielilor de asistenta tehnica
luna ....., anul ...... 200...




┌──┬────┬────────┬────────┬────┬──────────┬──────┬───────────┬──────────┬────────┬──────────┬───┐
│N │Ex- │ │ │Suma│ │Chel- │Cheltuieli │Materiale │ │ │ │
│r │pli-│ │Nr./Data│din │ Suma │tu- │ pentru │ şi │ │ │ │
│ │ca- │Nr./Data│document│do- │solicitatã│ieli │întreţinere│ prestãri │Obiecte │Cheltuieli│ │
│c │tii │Document│de plata│cu- │ pentru │depla-│ şi │ servicii │ de │ cãrţi şi │TVA│
│r │ │ │ (OP) │ment│decontare │sari │gospodãrie │ cu rol │inventar│publicaţii│ │
│t │ │ │ │ │ │ │ │funcţional│ │ │ │
├──┼────┼────────┼────────┼────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼───┤
│ 0│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │10 │
├──┼────┼────────┼────────┼────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────┼────────┼────────┼────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼───┤
│ 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴────┴────────┴────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │
│ TOTAL │ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│
└─────────────────────────┴────┴──────────┴──────┴───────────┴──────────┴────────┴──────────┴───┘

Certificam din punct de vedere tehnic şi financiar realitatea, regularitatea
şi legalitatea cheltuielilor legate de activitãţile de asistenta tehnica
ale ADR şi a documentaţiilor aferente acestora, mai sus mentionate.

Avizat

Director A.D.R. Director Economic
<prenume> <nume> <prenume> <nume>



ANEXA 4

ANUNŢ

Anunţul de invitare a solicitanţilor de a depune Cereri de finanţare în cadrul Subprogramului "Investiţii în turism"
Campania publicitara la nivel naţional se va realiza de cãtre MIE.
Campania publicitara la nivel regional şi judeţean se va realiza de cãtre ADR.
Publicitatea Subprogramului trebuie sa asigure o informare concretã şi corecta a potenţialilor solicitanti, într-un mod uşor accesibil, astfel încât sa se asigure transparenta Subprogramului. Promovarea se va realiza la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.
Anunţarea licitaţiei deschisã de propuneri pentru proiecte va fi facuta publica, pe mai multe cai:
- prin editarea de broşuri sau alte materiale scrise;
- publicitatea prin radio, televiziune, presa şi scrisori cãtre organizaţii patronale;
- prin Internet;
- conferinţe de presa;
- seminarii.
Formularea anunţurilor publicitare trebuie sa fie foarte clara şi trebuie sa furnizeze urmãtoarele informaţii:
- subiectul cererii de oferte;
- bugetul total alocat subprogramului;
- valoarea minima/maxima ce se poate aloca unui proiect;
- valoarea co-finanţãrii ce trebuie asigurata de potenţialul beneficiar;
- participanţi eligibili;
- termenul limita pentru depunerea proiectului;
- numãrul de telefon (e-mail) unde se pot obţine informaţii suplimentare, inclusiv adresa/adresele de unde se pot obţine formularele tip.
Brosurile vor cuprinde urmãtoarele informaţii (conţinut orientativ):
Obiectivul Subprogramului:
- Sa cuprindã formularea:
În cadrul mãsurilor de dezvoltare regionala, Ministerul Integrãrii Europene a creat Subprogramul "Investiţii în turism" care sprijinã dezvoltarea economicã a staţiunilor turistice de interes naţional şi local, atestate prin Hotãrâri de Guvern. Subprogramul este finanţat integral de Guvernul României.
Eligibilitatea Solicitanţilor:
Organizatorii asteapta propuneri de proiecte din partea societãţilor comerciale, persoane juridice romane, cu capital integral privat, care se încadreazã în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, constituite înainte 31 decembrie 2003 şi care au ca obiect de activitate conform codului CAEN, secţiunea H, "Hoteluri şi restaurante", cu excepţiile: grupa 553, grupa 554, grupa 555. Din clasa 5523, grupa 552 se finanţeazã activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, în: vile, bungalow-uri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice, în vederea stimulãrii întreprinzãtorilor privati care doresc sa-şi dezvolte activitatea în staţiunile turistice propuse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.307/2004 .
Funcţionarea Subprogramului. Solicitantului trebuie sa i se facã cunoscut urmãtoarele:
- Ajutorul financiar nerambursabil solicitat trebuie sa aibe o componenta de co-finanţare a beneficiarului de cel puţin 50% din costurile eligibile.
- Achiziţionarea utilajelor, instalaţiilor, echipamentelor şi a lucrãrilor privind modernizarea/reabilitarea activelor corporale precum şi construirea structurilor de agrement, se realizeazã conform legislaţiei privind achiziţiile publice.
- Proiectul trebuie finalizat pana la 31 decembrie 2006.
Depunerea Cererii de finanţare.
- Termenul limita de depunere este 20 ianuarie 2005 la sediul MIE sau 18 ianuarie 2005 la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
- Vor fi folosite numai formulare oficiale.
Evaluarea solicitãrilor.
- Proiectele depuse dupã termenul limita vor fi respinse în mod automat.
- Selectarea beneficiarilor se efectueazã în urma evaluãrii aspectelor de ordin tehnic şi financiar al propunerilor de proiecte incluse în cererea de finanţare.
Informaţii privind decizia Comisiei.
- Rezultatele vor fi afişate pe pagina de internet a MIE.
- Toţi solicitantii vor fi informati prin posta asupra deciziei de aprobare/respingere a cererii de finanţare.
- Decizia de a respinge/aproba o cerere de finanţare este finala.
Procedurile de implementare, evaluare şi monitorizare a Subprogramului pot fi obţinute de la:
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est
Piatra NEAMT, str. Alexandru cel Bun nr. 27 bis, cod 610004
Tel: 0233-218071 Tel/fax: 0233-218072
e-mail: adrnordest@adrnordest.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 2 SUD-EST
Brãila, str. Piata Independentei nr. 1, et. 5, cod 810210
Tel/Fax: 0339-40.10.18
e-mail: seagency ro@cibnet.flex.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 3 SUD-MUNTENIA
Calarasi, str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, cod 910019
Tel/Fax: 0242-33.17.69 Fax: 0242-33.16.09
e-mail: adr3sud@nex.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 4 SUD-VEST
Craiova, str. Unirii, nr. 19, cod 200585
Tel/Fax: 0251-41.94.96
e-mail: adr4@rdslink.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 5 VEST ROMÂNIA
Timişoara, str. Proclamatia de la Timişoara nr. 5, cod 300054
Tel: 0256-49.19.23 Tel/Fax: 0256-49.19.81
e-mail: office@adr5vest.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 6 NORD-VEST
Cluj-NAPOCA, str. Sextil Puscariu, nr. 2, cod 400111
Tel/Fax: 0264-43.15.50 Fax: 0264-43.92.22
e-mail: adrnv@mail.dntcj.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 7 CENTRU
Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, cod 2500
Tel/Fax: 0258-81.86.16
e-mail: office@adrcentru.ro
- Agenţia pentru Dezvoltare Regionala 8 BUCUREŞTI - ILFOV
Bucureşti, Calea Victoriei nr. 16-20, scara A, et. 2, sector 1
Tel. 021-3.15.96.59 Fax: 021-3.15.96.65
e-mail: contact@adrbi.ro
Cererile de finanţare vor fi depuse la sediul Ministerului Integrãrii Europene, Bulevardul Libertãţii Nr. 12, Camera 409 sau la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala precizate anterior.
Informaţii suplimentare: www.mie.ro

ANEXA 5

Ministerul Integrãrii Europene

Subprogramul
Investiţii în turism
Schema de finanţare nerambursabila

Formular
CERERE DE FINANŢARE


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Numele solicitantului: │ │
└──────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────┬─────────────────┐
│Dosar nr. │ │
└────────────────┴─────────────────┘
(numai pentru uz intern)

I. PROIECTUL

1. Descriere
1.1. Titlul

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1.2. Localizare

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Judeţ, regiune, localitate
A se vedea lista staţiunilor turistice, anexa la proceduri.
1.3. Suma solicitatã de la Autoritatea Contractantã

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

┌───────────────────────┬────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Total costuri eligibile│ Suma solicitatã de la │ % │
│ │Autoritatea Contractantã│ din total costuri eligibile │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ <MII LEI> │ <MII LEI> │ % │
└───────────────────────┴────────────────────────┴─────────────────────────────┘

1.4. Rezumat

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Maximum 20 randuri (includeti informaţii privind (a) scopul proiectului, (b)
rezultatele şi clienţii potenţiali (c) principalele activitãţi care urmeazã
a se desfasura în perioada de implementare a proiectului (planul general al
proiectului).

1.5. Obiective

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Maximum 1 pagina.
Descrieti obiectivele proiectului.
Obiectivele trebuie sa fie:
- concrete, precise şi pertinente;
- masurabile;
- realizabile, ţinând cont de restricţiile de timp, buget şi capacitate;
- sa fie îndeplinite pe durata de derulare a proiectului.
1.6. Justificare
a) Identificarea necesitãţilor de pe piata turistica a zonei tinta (numãrul de locuri şi structuri de cazare, gradul de modernizare a structurilor de cazare, modalitãţile de promovare ale zonei turistice);
b) Lista grupurilor tinta;
c) Motivele alegerii grupurilor tinta.
1.7. Metodologie
a) Metode de implementare folosite pentru atingerea obiectivelor propuse (plan de acţiune, modul cum se implementeaza obiectivele, indicatori de realizare etc.);
b) Echipa propusã pentru implementarea proiectului (responsabilitãţile membrilor echipei); Se va ataşa CV managerului de proiect.
2. Bugetul detaliat al proiectului
Completati Anexa nr. 6 la Proceduri, pentru intreaga durata a proiectului.

II. SOLICITANTUL

1. Identitate


┌─────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea legalã completa│ │
│(Numele solicitantului): │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Acronim (prescurtare) │ │
│(dacã este cazul) │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Statutul juridic │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod unic de înregistrare,│ │
│numãr de înregistrare la │ │
│ORC │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa oficialã │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa poştalã │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Persoana de contact │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon nr. │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Fax nr. │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa de e-mail │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Web Site │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul CAEN al activitãţii│ │
│curente │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul CAEN al │ │
│activitãţilor din proiect│ │
└─────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘

2. Detalii despre banca

Banca trebuie sa aibã sediul în România
┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│Numele titularului contului │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Numãrul contului │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Codul bãncii │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Numele bãncii │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa bãncii │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Numele persoanei(lor) cu │ │
│drept de semnatura │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Funcţia(ile) persoanei(lor) │ │
│cu drept de semnatura │ │
└─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘

3. Descrierea solicitantului (maximum o pagina)
3.1. Când a fost înfiinţatã societatea dumneavoastrã şi când şi-a început
activitatea?

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3.2. Care sunt principalele activitãţi desfãşurate de societatea
dumneavoastrã în prezent?

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

4. Capacitatea de management şi implementare a proiectelor
4.1. Experienta în proiecte din domeniul turismului

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Maximum 1 pagina pentru fiecare proiect. Va rugãm sa prezentaţi o descriere detaliatã a proiectelor derulate de societatea dumneavoastrã în domeniul acoperit de acest program, menţionând pentru fiecare proiect:
● scopul şi localizarea proiectului;
● rezultatele proiectului;
● rolul solicitantului (solicitant principal sau partener) şi gradul de implicare în proiect;
● costul proiectului.
Aceste informaţii vor fi folosite pentru a aprecia dacã aveti suficienta experienta în managementul de proiecte din acelaşi sector şi de dimensiuni similare cu acela pentru care solicitati finanţarea nerambursabila.
4.2. Ajutoare financiare, împrumuturi sau contracte de prestãri servicii obţinute direct sau indirect de la Comunitatea Europeanã, Guvernul României, alte organizaţii, în ultimii trei ani:
Pentru fiecare ajutor sau contract specificati datele de mai jos (dacã nu este cazul scrieti NU)



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Programul şi instituţia: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Titlul proiectului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitãţi finanţate: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Anul primirii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Suma primitã: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Rezultatele proiectului: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4.3. Cereri de finanţare, înaintate sau în curs de inaintare, unor Instituţii Europene, Statelor Membre UE sau cãtre bugetul de stat al României, în anul curent



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Programul şi instituţia: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Titlul proiectului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitãţi finanţate: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Data depunerii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Suma solicitatã: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Resurse financiare
Va rugãm sa furnizati o descriere detaliatã a diferitelor resurse financiare la care societatea dumneavoastrã are acces şi în mod deosebit urmãtoarele:
- disponibil la momentul depunerii Cererii de finanţare (extras de cont);
- capacitatea de a genera profit - (cash flow) - în perioada de implementare a proiectului;
- capacitatea de a obţine credite bancare (solvabilitate, lichiditati, grad de indatorare, rentabilitate etc.) - scrisoare de bonitate de la banca solicitantului;
- posibilitatea de a garanta cu active (descriere, evaluare etc.);
- capacitatea de a obţine surse de la terţi;
- capacitatea de a mari capitalul social, descrierea surselor;
- alte elemente prin care se poate dovedi existenta surselor de finanţare.

III. Declaraţia solicitantului

Declar pe proprie rãspundere ca informaţiile furnizate în aceasta Cerere de finanţare şi orice alta informaţie furnizatã ca suport pentru aceasta cerere este completa şi corecta.
Declar ca ajutorul financiar nerambursabil solicitat, dacã va fi acordat, va fi utilizat în mod exclusiv pentru scopurile declarate în aceasta Cerere de Finanţare şi în anexele aferente.
Declar ca:
a) Am luat la cunostinta ca dubla finanţare nu este permisã;
b) Am luat la cunostinta ca noul ajutor de stat, dacã va fi acordat, se situeaza sub pragul minim, ceea ce face ca acest ajutor sa fie exceptat de la obligaţia de notificare;
c) Noul ajutor de stat, dacã va fi acordat, cumulat cu alte ajutoare primite în ultima perioada de pana la 3 ani, indiferent de forma lor sau obiectivele urmãrite, nu depãşeşte pragul minim de 4 miliarde de lei. Perioada de 3 ani menţionatã începe sa curgã de la data primirii primului ajutor de stat aflat sub pragul minim;
d) Am luat la cunostinta ca dacã pana la data încheierii Contractului de finanţare ma fac vinovat de nerespectarea condiţiilor contractuale rezultate din derularea altor Programe cu finanţare de la bugetul de stat sau din fondurile Comisiei Europene, contractul de finanţare nu va fi încheiat.
e) Societatea comercialã nu are datorii cãtre bugetul de stat şi cãtre bugetele locale (la data depunerii proiectului şi a încheierii contractului de finanţare);
f) Societatea comercialã nu este în stare de faliment sau pe cale de lichidare, nu are afacerile administrate de cãtre tribunal, nu a început proceduri de aranjamente cu creditorii, nu are activitatea suspendatã şi nu este în orice situaţie analoga provenind dintr-o procedura similarã prevãzutã în legislaţia şi reglementãrile în vigoare;
g) Investiţia va fi menţinutã pe o perioada de minim 5 ani;
h) Utilajele, instalaţiile, echipamentele achiziţionate şi activele corporale care au fost modernizate/reabilitate şi/sau structurile de agrement construite prin prezentul Subprogram nu vor fi înstrãinate în perioada de funcţionare prevãzutã prin Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile ulterioare;
i) Resursele financiare prezentate la cap. 5 al Cererii de finanţare nu le voi utiliza în alte scopuri decât cele pentru implementarea proiectului.
Înţeleg ca neîndeplinirea condiţiilor de mai sus ori prezentarea eronatã sau falsa a acestor informaţii va duce în mod automat la respingerea proiectului sau, ulterior, la returnarea integrala a sumei primite ca ajutor financiar nerambursabil în cadrul acestui Subprogram, dacã acesta a fost acordat.
Voi asigura cofinantarea costurilor proiectului cu ....... lei, contribuţie proprie în numerar, precum şi taxa pe valoare adãugatã aferentã întregului proiect, pe parcursul implementarii sale.
Sunt de acord ca, în cazul în care va fi aprobatã aceasta Cerere de finanţare, sa semnez un contract de finanţare, în maximum 3 luni de la data înştiinţãrii, prin care ma angajez sa realizez proiectul propus în aceasta Cerere de finanţare.



┌───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│Nume: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Funcţie: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Semnatura şi ştampila: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Data: │ │
└───────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘



Atentie!
Dacã aceasta secţiune nu este semnatã (nume şi funcţie) şi stampilata, Cererea de finanţare va fi respinsã ca neconforma.

IV. Lista de verificare
(optional se va ataşa la cererea de finanţare)

Înainte de a trimite proiectul, va rugãm sa verificaţi dacã acesta este complet.

Cererea de finanţare:
[ ] dosarul este complet şi corespunde cerinţelor privind formatul cererii de finanţare;
[ ] conţine originalul şi doua copii ale tuturor documentelor suplimentare;
[ ] proiectul este editat pe calculator este în limba romana;
[ ] declaraţia solicitantului (Secţiunea III) este completatã semnatã, stampilata şi ataşatã;
[ ] bugetul şi sursele de finanţare preconizate sunt prezentate în formatul din formularul de cerere de finanţare nerambursabila;
[ ] în buget, contribuţia Autoritãţii Contractante este clar identificata şi este de maximum 50% din costurile eligibile totale ale proiectului;
Documente suplimentare:





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┬────────┐
│ Lista documentelor suplimentare │Exemplar│Exemplar│Exemplar│
│ │ORIGINAL│COPIE 1 │COPIE 2 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. Certificatul de înmatriculare la Oficiul Registrul Comerţului,│copie │ copie │ copie │
│cod fiscal sau cod unic de înregistrare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. Actele constitutive ale societãţii cu eventualele modificãri │copie │ copie │ copie │
│ulterioare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. Bilanţul contabil cu anexe, la 31.12 2003 şi raportarea │copie │ copie │ copie │
│contabila la 30 iunie 2004, avizate de Administraţia financiarã │ │ │ │
│sau │ │ │ │
│document justificativ***) în sensul ca solicitantul nu a │ │ │ │
│întreprins nici o activitate anterioarã depunerii proiectului, │original│ copie │ copie │
│avizat de cãtre Administraţia Financiarã. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. Cea mai recenta balanţa de verificare a societãţii │copie │ copie │ copie │
│comerciale.*) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. Cel mai recent stat de plata, înregistrat la Inspectoratul │copie │ copie │ copie │
│Teritorial de Munca.*) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. Actul de proprietate al activului corporal, contract de │copie │ copie │ copie │
│vânzare cumpãrare, titlu de proprietate (numai pentru solicitãri │ │ │ │
│de modernizare/reabilitare a clãdirilor şi/sau construire │ │ │ │
│structuri de agrement). │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. Contractul de concesiune sau orice alt document în vigoare │copie │ copie │ copie │
│care sa certifice dreptul de folosinta al activului corporal. │ │ │ │
│(dacã se solicita numai dotãri)**) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 8. Confirmarea scrisã a administraţiei locale, privind amplasarea│original│ copie │ copie │
│activelor corporale ale solicitantului, în staţiunea │ │ │ │
│turistica.****) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 9. Certificat de urbanism, autorizaţie de construire, contract de│copie │ copie │ copie │
│lucrãri, proces verbal privind stadiul lucrãrilor pentru │ │ │ │
│construcţii noi nefinalizate pentru care se solicita finanţare │ │ │ │
│numai pentru dotãri.*****) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│10. Devizul general estimativ privind modernizarea/reabilitarea │original│ copie │ copie │
│activului corporal şi/sau construirea structurii de agrement. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│11. Bugetul detaliat al proiectului (Anexa nr. 6). │original│ copie │ copie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│12. Curriculum vitae ale persoanelor implicate în managementul │original│original│original│
│proiectului. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│13. Planul de afaceri (Anexa nr. 7). │original│ copie │ copie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│14. Licenţe/certificate/autorizaţii/brevete pentru desfãşurarea │copie │ copie │ copie │
│activitãţilor preconizate în cadrul proiectului (optional). │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│15. Certificatul de atestare fiscalã emis de organele teritoriale │original│ copie │ copie │
│ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din care sa rezulte ca│ │ │ │
│solicitantul nu are obligaţii restante la plata cãtre bugetul de │ │ │ │
│stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, fondul asigurãrilor de│ │ │ │
│sãnãtate şi fondul de şomaj.***) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│16. Certificatul de atestare emis de organele administraţiei │original│ copie │ copie │
│locale din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligaţii │ │ │ │
│restante la plata taxelor şi impozitelor locale.***) │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┘
___________
*) Dacã solicitantul nu a întreprins nici o activitate anterioarã
depunerii proiectului, nu este obligat sa depunã documentele
solicitate la pct. 4 şi 5.
**) Solicitarea acestui document este anulatã de existenta documentului
de la punctul 6.
***) Certificat emis dupã data de lansare a licitaţiei.
****) Se aplica pentru acele staţiuni ale cãror locatii se afla în afarã
localitãţilor din care fac parte administrativ.
*****) Orice alte documente prin care sa se furnizeze informaţii cat mai
detaliate cu privire la stadiul în care se afla construcţia.



ANEXA 6

SUBPROGRAMUL "INVESTIŢII ÎN TURISM"





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Bugetul detaliat al proiectului │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ I. Costuri Eligibile │
├────┬─────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┬───────────────────┤
│Nr. │ Tip Costuri │Suma transferata de│Suma reprezentând │ Valoare totalã │
│crt.│ │ la Subprogram │ contribuţia │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┬─────┼────────────┬─────┼─────────────┬─────┤
│ │ │ mii lei│ % │ mii lei│ % │ mii lei│ % │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│A. Cheltuieli pentru reabilitare/modernizare şi/sau construire structuri agrement: │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ n. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ │Subtotal A │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│B. Cheltuieli pentru dotarea cu bunuri specifice (va rugãm detaliati): │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬──────┬──────┬─────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┤
│ n. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴──────┴─────┤
│ Subtotal B │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
├────┴─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ Total costuri eligibile │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│ II. Alte costuri suportate integral de solicitant (neeligibile) │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬───────────────────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴───────────────────┤
│A. Cheltuieli pentru construire/reabilitare/modernizare, altele decât cele eligibile │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│ Subtotal A │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│B. Cheltuieli pentru studii, avize, organizare licitaţii, consultanţa, asistenta tehnica etc.│
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┴─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┬────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴────────────┤
│C. Cheltuieli referitoare la resursele umane (salarii, diurne) │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬──────┬────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ │Subtotal D │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴────────────┤
│D. Alte cheltuieli │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬──────┬────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ │Subtotal E │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ │ Total costuri neeligibile │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ Total buget proiect (I + II) │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴────────────┘



NOTA:
Pentru fiecare linie bugetarã, valorile vor fi numere întregi, exprimate în mii lei, iar procentele corespunzãtoare vor fi cifre întregi. Fiecare linie bugetarã trebuie sa cuprindã suma aferentã valorii totale a bunului sau a lucrãrii ce urmeazã a fi finanţate, respectiv a sumei care trebuie transferata din bugetul Subprogramului, precum şi a sumei care reprezintã contribuţia privatã, în limita de maximum 50% respectiv minimum 50% din valoarea totalã eligibilã a bunului sau a lucrãrii.
Se recomanda ca atât procentele aferente sprijinului financiar nerambursabil cat şi procentele co-finanţãrii, sa fie menţinute la aceeaşi valoare, pe toate liniile bugetare.

ANEXA 7

PLAN DE AFACERI
(model)
<maxim 20 de pagini, inclusiv eventualele anexe>

A. INFORMAŢII ADMINISTRATIVE




┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│Data infiintarii întreprinderii │An, luna │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Numãr de angajaţi │Introduceti numãrul de angajaţi din cel mai │
│ │recent stat de plata │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Bilanţul Contabil înregistrat la administraţia│Introduceti data înregistrãrii la │
│financiarã │administraţia financiarã a bilanţului contabil│
│ │aferent ultimului an fiscal (31.12.2003) │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Cifra de afaceri │Introduceti cifra de afaceri din bilanţul │
│ │contabil la 31.12.2003 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Profitul net │Introduceti profitul net din bilanţul contabil│
│ │la 31.12.2003 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Procentul din capitalul social deţinut de │ │
│acţionari persoane fizice sau juridice strãine│ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Procentul de capital social deţinut de │ │
│întreprinderi care au mai mult de 249 de │ │
│angajaţi │ │
└──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Asociaţi/acţionari │
├──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────────┤
│ Persoane fizice │ Adresa completa, nr. telefon │ Acţiuni (%) │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│1. │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│2. │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│3. │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│... │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┬─────────────┼────────────────┤
│ Persoane juridice │ Adresa completa, tel., nr. │ Numãr │ Acţiuni (%) │
│ │ înregistrare, cod fiscal │ angajaţi │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│1. │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│2. │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│3. │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│... │ │ │ │
└──────────────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────┼────────────────┤
│ Total │
│ 100% │
└────────────────┘



B. DESCRIEREA ACTIVITĂŢII CURENTE A SOCIETĂŢII
1. Istoricul întreprinderii:
Scurta prezentare a evoluţiei întreprinderii, evoluţia activitãţii.
2. Domeniul principal de activitate (Cod CAEN); Produsele/Serviciile (sortimente, calitate, cantitate, evoluţie în timp etc.)
Descrierea sumarã a activitãţii curente (dacã este cazul se pot aduce detalii într-o anexa la acest Plan). În cazul activitãţii de turism se va descrie modul în care se realizeazã sejurul (se vor descrie pachetele turistice/sejururile şi modul cum acestea se realizeazã).
3. Principalele mijloace fixe care compun patrimoniul actual al solicitantului:

Mijloace fixe


mii lei
┌────┬───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire mijloc fix │Valoarea rãmasã la data ultimului│
│crt.│ (pe grupe conform HG nr. 964/1998 cu │ bilanţ contabil │
│ │ modificãrile ulterioare) │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ ● │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ ● │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
├────┴───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Total│ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

Terenuri
┌────┬──────────────┬─────────┬───────┬─────────┬──────────┬──────────┬────────┐
│ │ │Suprafata│ Din │ │ │ │ │
│Nr. │ Localitate │ totalã │ care │Valoarea │ Serie │ Nr. │ Data │
│crt.│ │ (mp) │ocupatã│contabila│certificat│certificat│emiterii│
│ │ │ │ (mp) │(mii lei)│ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────┤
│ N │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────┤
│ │ Total│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴─────────┴───────┴─────────┴──────────┴──────────┴────────┘

4. Piata
a) Principalii clienţi:

┌────┬──────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────┐
│ │ │ Valoarea │ │
│Nr. │ Client │ tranzacţiilor │ Pondere │
│crt.│ (Nume şi adresa) │ pe anul 2004 │ % │
│ │ │ (mii lei) │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│.. │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│n │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ Total│ │ 100% │
└───────────────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────┘



b) politica de desfacere, canale de distribuţie;
c) Concurenta
Descrieti concurentii şi principalele informaţii deţinute despre aceştia, ce va diferentiaza de aceştia?
5. Numãr de angajaţi pe categorii (productiv, administrativ, auxiliar etc.) Conducerea societãţii


┌────────────┬───────────────┬─────────────┬───────────────────────────────────┐
│ Funcţia │ Numele şi │ │ Experienta profesionalã │
│ actuala │ Prenumele │ Studii │ (cu precizarea funcţiei, a │
│ │ │ │responsabilitãţilor şi a perioadei)│
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────────────────────────────┤
└────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────────────────────────┘



Personalul
● Numãr total de salariaţi:
Structura numericã de personal (de anexat organigrama):
> conducerea societãţii:
> personal direct productiv:
- calificãri (precizati care)
> personal indirect productiv:

C. PREZENTAREA PROIECTULUI PENTRU CARE SE SOLICITA SPRIJIN FINANCIAR NERAMBURSABIL
1. Descrierea proiectului
Tipul investiţiei (bifati opţiunile care vi se potrivesc)
● Modernizare/Reabilitare [ ]
● Dotare [ ]
● Construire structura de agrement [ ]
- serviciile care se vor realiza prin acest Subprogram (tipuri de servicii, pachete turistice, caracteristici, preţuri),
- caracteristici principale ale activelor corporale care vor fi reabilitate/modernizate/construite prin proiect,
- amplasament,
- capacitãţi preconizate (suprafata teren, arie construitã, arie desfasurata, volum construit), sistem constructiv,
- vechime,
- dotare cu utilitãţi (alimentare cu apa, canalizare, gaze, curent electric),
- descrierea principalelor etape ale lucrãrilor (reabilitare/modernizare/construire), precum şi detalierea costurilor conform devizului estimativ; instalaţii şi amenajãri interioare şi exterioare,
- descrierea dotãrilor ce se vor achizitiona prin proiect (utilaje, instalaţii, echipamente), ţara de origine a bunurilor achiziţionate; valoare estimatã (lei),
- descrierea accesului la infrastructura de baza şi a infrastructurii specifice pentru proiect (drumuri acces, captarea apei, staţii de energie sau de apa, instalaţii de foc, observatoare, ghiduri);

2. Suma investiţiei:
Total ......................................... lei, din care:
Contribuţia din fonduri publice .......................... lei
Contribuţia în numerar a solicitantului .................. lei
3. Structura şi numãrul personalului necesar a fi angajat, inclusiv estimarea numãrului de personal specializat care va fi angajat.
4. Descrierea detaliatã a activitãţilor



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Cuprinde titlul şi o descriere detaliatã a fiecãrei activitãţi care va fi desfasurata pentru obţinerea rezultatelor. În acest sens, descrierea detaliatã a activitãţilor nu trebuie confundata cu planul de acţiune (vezi pct. 5).
Activitãţile trebuie sa rãspundã la obiectivele specifice ale proiectului, sa fie clar identificate şi detaliate, sa fie coerente şi corelate între ele şi sa conducã la obţinerea rezultatelor.
Activitãţile trebuie sa fie realiste şi realizabile cu resursele proiectului.
5. Durata şi planul de acţiune

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Durata proiectului va fi de _______ luni.
Nota: Planul de acţiune nu trebuie sa conţinã date precise, ci sa menţioneze simplu "luna 1", "luna 2", etc. Se recomanda ca solicitantii sa prevadã o rezerva de timp în planul de acţiune, ca o precautie. Planul de acţiune nu trebuie sa includã descrierea detaliatã a activitãţilor, ci numai titlul (va rugãm sa va asiguraţi ca titlurile activitãţilor sunt aceleaşi cu cele prevãzute la punctul 4). Toate lunile care nu au prevãzute activitãţi trebuie menţionate în planul de acţiune împreunã cu perioadele corespunzãtoare.
Planul de acţiune pentru perioada de execuţie a proiectului trebuie sa fie suficient de detaliat pentru a ilustra pregãtirea şi implementarea fiecãrei activitãţi.
Planul de acţiune trebuie elaborat dupã urmãtorul format:





┌─────────────┬────────┬────┬───┬───┬───┬───┬───┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│ Activitatea │ Luna 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ ... │ ... │ 20 │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Exemplu │exemplu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Pregãtirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitãţii 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitãţii 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Pregãtirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitãţii 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
└─────────────┴────────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘



Toate activitãţile trebuie implementate în perioada de execuţie a proiectului, maximum 20 luni. Durata proiectului şi a fazelor sale trebuie sa fie realiste.
Planul de acţiune trebuie sa fie realist, complet, clar şi coerent cu informaţiile furnizate la punctul 4, iar activitãţile sale trebuie sa urmeze o secventa logica.
6. Rezultate asteptate
6.1. Efecte directe



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Maxim 1 pagina. Fiti precisi şi incercati sa cuantificati rezultatele cat de mult posibil.
Performanţe şi indicatori: (indicatori de impact concreti şi masurabili: contribuţia beneficiarului, numãrul locurilor de munca nou create, cost mediu pe loc de munca creat, rezultate financiare etc.).
În afarã de performanţe şi indicatori, Prezentaţi rezultatele fizice ale proiectului (numãr de metri patrati modernizati, numãr de turişti care vor beneficia de servicii, numãrul de pachete turistice realizate şi modul cum acestea vor fi promovate-site, bennere, pliante etc.).
6.2. Efecte multiplicatoare

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Maximum 1 pagina. Descrieti posibilitãţile de reluare şi extindere ale rezultatelor proiectului.
Identificati în mod clar toate acele elemente ale proiectului care pot fi reluate şi extinse dupã finalizarea proiectului.
Arãtaţi cum este justificat potenţialul de multiplicare prin nevoile şi cererile sectorului turistic din zona tinta selectata.
7. PIATA POTENŢIALA ŞI PROMOVAREA SERVICIILOR
(realizate în urma implementarii proiectului)
7.1. Principalii clienţi potenţiali





┌────────────────────┬───────────────────┬──────────┬────────────────────────┐
│ │ │ % din │ Valoarea anuala, │
│ Numele │ Serviciul sau │ vânzãri │ (lei) │
│ │ pachetul turistic │ - │ - estimare - │
│ │ │ estimare │ │
├────────────────────┼───────────────────┼──────────┼────────────────────────┤
├────────────────────┼───────────────────┼──────────┼────────────────────────┤
└────────────────────┴───────────────────┴──────────┴────────────────────────┘



7.2. Principalii furnizori şi sau antreprenori (cel puţin 3) de pe piata pentru fiecare dintre utilajele, instalaţiile, echipamentele sau lucrãrile pentru care se solicita finanţare prin Subprogram. (Precizati spre care furnizori va indreptati atenţia şi de ce - dacã aveti deja o opţiune).
7.3. Date privind concurenta
(Câte întreprinderi oferã servicii identice, similare sau inlocuitoare pe piata pe care activati? Enumerati principalii dumneavoastrã competitori şi o scurta descriere privind volumul şi mãrimea acestora). Ce va diferentiaza de concurenţi; enumerati puncte tari, puncte slabe ale afacerii dumneavoastrã în comparatie cu concurenta.
7.4. Cum se va organiza desfacerea serviciilor. (Cum veţi livra serviciile. Va veţi ocupa dumneavoastrã de clienţi sau veţi apela la agenţii de turism?)
7.5. Acţiuni de promovare a vânzãrilor. (Cum vor alfa clienţii despre serviciile dumneavoastrã, ce buget veţi aloca pentru promovarea serviciilor, ce metode de reclama veţi folosi?)
7.6. Nivelul preţului (Descrieti strategia dumneavoastrã de preţuri pentru fiecare serviciu, nivelul preţului în comparatie cu concurenta, cu produsele inlocuitoare şi cu calitatea acestora).
8. PLANUL DE FINANŢARE AL AFACERII ŞI PROIECTIILE FINANCIARE PENTRU URMĂTORII 5 ANI DUPĂ IMPLEMENTAREA PROIECTULUI
(Ce cheltuieli de producţie estimati? Dar profitul? Rata profitabilitatii = 100 x Profit/cheltuieli de producţie =? Sursele de finanţare ale investiţiei de unde se asigura?)
9. IPOTEZE ŞI RISCURI MAJORE
1) Care sunt ipotezele principale pe care le-aţi folosit în elaborarea proiectului dv. de investiţii?
2) Care sunt riscurile majore pe care le anticipati în cadrul afacerii/investiţiei dv.?
(descrieti riscurile de piata, financiare şi legislative)
3) Ce puteti face pentru a minimiza primele trei riscuri dintre cele mai serioase?
10. ALTELE
Va rugãm sa adaugati/anexati orice alte elemente pe care le consideraţi relevante pentru a evidenţia faptul ca aţi analizat în detaliu problemele generate de implementarea acestui proiect, inclusiv eficienta lui economicã.

*
* *

Tabel
(Tabelul este orientativ; se accepta îmbunãtãţiri)

Situaţia actuala şi previzionala a veniturilor


┌──────────────────────────┬─────────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│ │ Fãrã proiect (se va │ │ │ │ │ │
│ │ completa numai de │ │ │ │ │ │
│ Indicator │ cãtre cei care au │An 1 │An 2 │An 3 │An 4 │An 5 │
│ │ activat în domeniul │ │ │ │ │ │
│ │turismului înainte de│ │ │ │ │ │
│ │ proiect) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Numãr de servicii │ │ │ │ │ │ │
│oferite: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. Servicii de cazare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. Servicii de alimentaţie│ │ │ │ │ │ │
│publica │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. Servicii balneare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. Servicii tratament │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. Servicii agrement │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Alte servicii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Tarifele serviciilor │ │ │ │ │ │ │
│oferite: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. Servicii de cazare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. Servicii de alimentaţie│ │ │ │ │ │ │
│publica │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. Servicii balneare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. Servicii tratament │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. Servicii agrement │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Alte servicii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ Fãrã proiect (se va │ │ │ │ │ │
│ │ completa numai de │ │ │ │ │ │
│ │ cãtre cei care au │An 1 │An 2 │An 3 │An 4 │An 5 │
│ │ activat în domeniul │ │ │ │ │ │
│ │turismului înainte de│ │ │ │ │ │
│ │ proiect) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. VENITURI TOTALE │ │ │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.1. Venituri din servicii│ │ │ │ │ │ │
│de cazare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.2. Venituri din servicii│ │ │ │ │ │ │
│de alimentaţie publica │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.3. Venituri din servicii│ │ │ │ │ │ │
│balneare şi tratament │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.4. Venituri din alte │ │ │ │ │ │ │
│servicii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. COSTURI DIRECTE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.1. Forta de munca şi │ │ │ │ │ │ │
│alte costuri asociate │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.2. Materii prime şi │ │ │ │ │ │ │
│materiale │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.3. Combustibili, │ │ │ │ │ │ │
│utilitãţi │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.4. Alte costuri directe │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. AMORTIZARE (a │ │ │ │ │ │ │
│investiţiei) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. COSTURI INDIRECTE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4.1. Forta de munca │ │ │ │ │ │ │
│indirecta │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4.2. Alte costuri │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. PROFIT BRUT │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Impozit pe profit (25%)│ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│7. PROFIT NET (5 - 6) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│8. INVESTIŢIE: │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴─────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

Fluxul de numerar previzional
┌────────┬──────────────────────────┬────────┬────────┬────────┬───────┬───────┐
│ │ │ An 1 │ An 2 │ An 3 │ An 4 │ An 5 │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Activitatea curenta │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│A │Numerar din: │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Activitatea curenta │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Altele │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Dobânzi │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│B │Iesiri de numerar din: │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Materii prime │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Costuri directe de │ │ │ │ │ │
│ │personal │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Distribuţie │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Costuri indirecte de │ │ │ │ │ │
│ │personal │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Marketing şi dezvoltare │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Costuri indirecte │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Dobânzi │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Impozite │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Altele │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│C=A-B │Numerar net din │ │ │ │ │ │
│ │activitatea curenta │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│D=E-F │Activitãţi │ │ │ │ │ │
│ │investitionale │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│E │Vânzare de active fixe │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│F │Numerar utilizat pentru │ │ │ │ │ │
│ │realizarea investiţiei │ │ │ │ │ │
│ │(costul investiţiei) │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│G │Activitãţi financiare │ │ │ │ │ │
│ │(vânzãri - cumpãrãri │ │ │ │ │ │
│ │de titluri financiare) │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│H │Schimbãri în datorii: │ │ │ │ │ │
│ │creşterea (+), │ │ │ │ │ │
│ │descresterea (-), │ │ │ │ │ │
│ │(credite, furnizori) │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│I │Schimbãri în capitalul │ │ │ │ │ │
│ │social: creşterea (+), │ │ │ │ │ │
│ │descresterea (-), │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│J │Finanţarea nerambursabila │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│K │Alte intrari (+)/iesiri(-)│ │ │ │ │ │
│ │de numerar │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│L=C+D+G+│Schimbãri nete în numerar │ │ │ │ │ │
│H+I+J+K │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│M │Numerar la începutul │ │ │ │ │ │
│ │perioadei │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│N=L+M │Numerar la sfârşitul │ │ │ │ │ │
│ │perioadei │ │ │ │ │ │
└────────┴──────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴───────┴───────┘
_______
*) pentru fiecare produs.



ANEXA 8

DECLARAŢIE DE IMPARTIALITATE ŞI DE CONFIDENŢIALITATE
(model)
Subsemnatul ......... numit membru al Comisiei de evaluare pentru licitaţia de proiecte în cadrul Subprogramului "Investiţii în turism" declar ca nu am legãturi directe sau indirecte, trecute sau prezente, cu vreunul dintre licitanti.
În cazul în care as descoperi, pe parcursul procesului de evaluare şi selecţie, ca un astfel de tip de legatura exista, o voi declara imediat şi voi demisiona din Comisia de evaluare.
Confirm ca voi adopta o atitudine impartiala şi voi pãstra confidenţialitatea informaţiilor în timpul procesului de evaluare.

Semnatura: ................
Data: ..........................

ANEXA 9

TERMENI DE REFERINTA PENTRU MEMBRII COMISIEI DE EVALUARE
Procesul de evaluare reprezintã o componenta centrala a conceptului program competitiv de ajutoare financiare nerambursabile oferind o evaluare tehnica în selecţia proiectelor. Astfel, membrii Comisiei de evaluare trebuie:
● Sa fie desemnaţi pe baza competentei şi a experienţei necesare evaluãrii Cererilor de finanţare;
● Sa poatã participa la toate intalnirile Comisiei (absenta va fi consemnatã în procesele verbale);
● Sa fie obiectivi şi impartiali în analiza cererilor de finanţare;
● Sa stabileascã domeniile de prioritate pe baza Criteriilor de eligibilitate şi de selecţie. Sa verifice Cererea de finanţare fata de setul de criterii aprobat;
● Sa evalueze Cererea de finanţare în concordanta cu ponderea criteriilor din lista;
● Sa susţinã, prin comentarii detaliate, dupã caz, punctajul acordat fiecãrui criteriu;
● Sa facã recomandãri asupra aspectelor esenţiale care trebuie verificate pe teren;
● Sa susţinã recomandãrile cu comentarii detaliate, care sa fie comunicate solicitanţilor;
● Sa trimitã secretariatului Comisiei toatã documentaţia de verificare completatã, incluzând propunerile, pana la data stabilitã.
Preşedintele comisiei va asigura şi medierea între membrii comisiei în cazul unor diferenţe mari de evaluare la acelaşi proiect.

ANEXA 10

LISTA LUNGĂ A PROIECTELOR DEPUSE PENTRU LICITAŢIE

SUBPROGRAMUL "INVESTIŢII ÎN TURISM"


┌───┬────┬───┬────┬─────┬─────────────────────────────┬───────┬──────┬────┬────┐
│N │Cod │So-│Tit-│Loca-│ Bugetul proiectului │Confor-│Eligi-│Pun-│Pro-│
│r │pro-│li-│lul │lita-├──────┬──────────┬───────────┼mitã- │bili- │ctaj│bat │
│ │iect│ci-│Pro-│te │Valoa-│ De la │Contribuţie│te │tate │se- │sau │
│c │ │tat│iec-│ │re │Subprogram│solicitant │(da/nu)│da/nu)│lec-│Res-│
│r │ │ │tu- │Ju- │totalã├─────┬────┼──────┬────┤ │ │tiv │pins│
│t │ │ │lui │det │ │Val. │ % │ Val. │ % │ │ │ │ │
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
│(0)│ (1)│(2)│ (3)│ (4) │ (5) │ (6) │(7) │ (8) │(9) │ (10) │ (11) │(12)│(13)│
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
└───┴────┴───┴────┴─────┴──────┴─────┴────┴──────┴────┴───────┴──────┴────┴────┘

Nume ________________
Semnatura ________________
(Preşedintele Comisiei de evaluare)



ANEXA 11

FIŞA PROIECTULUI

Codul proiectului ..................


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Titlul │
│proiectului _________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Localizare __________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Solicitant ______________________________________________ │ Suma totalã _____________________│
│_________________________________________________________ │ Contribuţia din │
│ │ Subprogramul Investiţii în │
│Adresa │ turism ______________% ________ │
│_________________________________________________________ │ Contribuţia │
│ Tel/Fax/Email │ proprie _____________% ________ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┤
│Capitolul I. - VERIFICAREA DOCUMENTULUI │
├────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│Formularul de solicitare: │Documente obligatoriu de anexat: │
│ │1. Certificat de înmatriculare la Oficiul Registrul │
│ │Comerţului, cod fiscal sau cod unic de înregistrare. │
│ │2. Actele constitutive ale societãţii cu eventualele │
│ │modificãri ulterioare. │
│● I. Identificarea proiectului │3. Bilanţul contabil cu anexe, la 31.12.2003 şi │
│ [ ] │raportarea contabila la 30 iunie 2004, avizate de │
│ │Administraţia financiarã │
│ │sau │
│● II. Identificarea solicitantului │document justificativ***) în sensul ca solicitantul nu a│
│ [ ] │întreprins nici o activitate anterioarã depunerii │
│ │proiectului, avizat de cãtre Administraţia Financiarã. │
│ │4. Cea mai recenta balanţa de verificare a societãţii │
│● III. Declaraţia solicitantului │comerciale.*) │
│ [ ] │5. Cel mai recent stat de plata, înregistrat la │
│ │Inspectoratul Teritorial de Munca.*) │
│ │6. Actul de proprietate al activului corporal, contract │
│● IV. Lista de verificare │de vânzare cumpãrare, titlu de proprietate (numai pentru│
│ (Documente de anexat la Cerere) │solicitãri de modernizare/reabilitare a clãdirilor │
│ [ ] │şi/sau construire structuri de agrement). │
│ │7. Contractul de concesiune sau orice alt document în │
│ │vigoare care sa certifice dreptul de folosinta al │
│ │activului corporal. (dacã se solicita numai dotãri).**) │
│ │8. Confirmarea scrisã a administraţiei locale, privind │
│ │amplasarea activelor corporale ale solicitantului, în │
│ │staţiunea turistica.****) │
│ │9. Certificat de urbanism, autorizaţie de construire, │
│ │contract de lucrãri, proces verbal privind stadiul │
│ │lucrãrilor pentru construcţii noi nefinalizate pentru │
│ │care se solicita finanţare numai pentru dotãri.*****) │
│ │10. Devizul general estimativ privind │
│ │modernizarea/reabilitarea activului corporal şi/sau │
│ │construirea structurii de agrement. │
│ │11. Bugetul detaliat al proiectului (Anexa nr. 6). │
│ │12. Curriculum vitae ale persoanelor implicate în │
│ │managementul proiectului. │
│ │13. Planul de afaceri (Anexa nr. 7). │
│ │14. Licenţe/certificate/autorizaţii/brevete pentru │
│ │desfãşurarea activitãţilor preconizate în cadrul │
│ │proiectului (optional). │
│ │15. Certificatul de atestare fiscalã emis de organele │
│ │teritoriale ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice │
│ │din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligaţii │
│ │restante la plata cãtre bugetul de stat, bugetul │
│ │asigurãrilor sociale de stat, fondul asigurãrilor de │
│ │sãnãtate şi fondul de şomaj.***) │
│ │16. Certificatul de atestare emis de organele │
│ │administraţiei locale din care sa rezulte ca │
│ │solicitantul nu are obligaţii restante la plata taxelor │
│ │şi impozitelor locale.***) │
│ │ │
│ │*) Dacã solicitantul nu a întreprins nici o activitate │
│ │anterioarã depunerii proiectului, nu este obligat sa │
│ │depunã documentele solicitate la pct. 4 şi 5. │
│ │**) Solicitarea acestui document este anulatã de │
│ │existenta documentului de la punctul 6. │
│ │***) Certificat emis dupã data de lansare a licitaţiei. │
│ │****) Se aplica pentru acele staţiuni ale cãror locatii │
│ │se afla în afarã localitãţilor din care fac parte │
│ │administrativ. │
│ │*****) Orice alte documente prin care sa se furnizeze │
│ │informaţii cat mai detaliate cu privire la stadiul în │
│ │care se afla construcţia. │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│Acceptat [ ] │
│Respins [ ] │
│Motive │
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Nume ___________________________________ │
│Semnatura ______________________________ │
│(Preşedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┤
│Capitolul II. - CRITERII DE ELIGIBILITATE │Acceptat [ ] │
│ │Respins [ ] │
│Se verifica eligibilitatea solicitantului, a proiectului │ │
│şi a costurilor, descrise la secţiunile 7.1.1, 7.1.2 şi │Motive │
│7.1.3 din Proceduri. │___________________________________│
│Proiectele care nu îndeplinesc unul din criteriile de │___________________________________│
│eligibilitate vor fi respinse. │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │ │
│ │Nume ______________________________│
│ │___________________________________│
│ │Semnatura │
│ │___________________________________│
│ │(Preşedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capitolul III. - CRITERII DE EVALUARE ŞI SELECŢIE │
├────┬────────────────────────────────────────────────────┬───────┬───────┬───────────────────┤
│ │ │ │Punctaj│Cerere de finanţare│
│ │ Secţiunea │Punctaj│ maxim │ (CF)/Plan de │
│ │ │ │ │ afaceri (PA) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 1. │Capacitate operationala şi financiarã │ │ 23 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│1.1.│Experienta anterioarã a solicitantului în sectorul │ │ │ │
│ │turistic │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Solicitantul are experienta relevanta în sectorul │ │ │ │
│ │turistic │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Pana în 5 ani │ 2 │ 5 │ CF II. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Între 5-10 ani │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 5 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│1.2.│Experienta tehnica a echipei de proiect privind │ │ │ │
│ │sectorul turistic şi metodologia folositã. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Managerul de proiect are experienta managerialã │ │ │ CF I. 1.4. 1.7.; │
│ │anterioarã în activitãţi de turism. │ │ │ II 4; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ PA C5 │
│ ● │Pana în 5 ani │ 1 │ 7 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Între 5-10 ani │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cat de coerent este conceput planul general al │ 4 │ │ │
│ │proiectului? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│1.3.│Resursele solicitantului sunt stabile şi suficiente │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Financiare │ 4 │ │ CF II. 5; PA B3; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ 11 │ B5; C1; C8 │
│ ● │Materiale (terenuri, construcţii etc.) │ 4 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Umane (angajaţi calificaţi etc.) │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 2. │Relevanta proiectului │ │ 31 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.1.│Obiectivele proiectului sunt prezentate în mod clar │ 5 │ 5 │ CF I. 1.5 │
│ │şi sunt relevante pentru obiectivele programului │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.2.│Cat de relevanta este propunerea pentru nevoile şi │ │ │ │
│ │constrangerile specifice ale zonei tinta în care se │ │ │ │
│ │desfãşoarã proiectul? Proiectul identifica nevoile │ │ │ │
│ │de pe piata turistica a zonei în care se gãseşte │ 5 │ 5 │ CF I. 1.6 │
│ │(numãrul de locuri şi structuri de cazare, gradul de│ │ │ │
│ │modernizare a structurilor de cazare, modalitãţile │ │ │ │
│ │de promovare ale zonei turistice). │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.3.│Proiectul este relevant pentru obiectivele │ │ │ │
│ │subprogramului │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Îmbunãtãţirea şi diversificarea calitãţii │ │ │ │
│ │serviciilor în turism │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel pana ** │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel peste ** │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Creşterea atractiei în staţiunile turistice │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 50% │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 60% │ 2 │ │ PA C1; C3; C4; C │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ 7.4; │
│ ● │Grad de ocupare 70% │ 3 │ 17 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Diversificarea serviciilor în turism (balnear, │ 6 │ │ │
│ │tratament, agrement) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Punerea în valoare a potenţialului turistic │ 3 │ │ │
│ │(încadrarea în circuitele turistice ale zonei şi │ │ │ │
│ │descrierea lor) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Creşterea contribuţiei întreprinderilor mici şi │ │ │ │
│ │mijlocii la crearea de noi locuri de munca │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │< 5 locuri de munca │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Între 5-10 locuri de munca │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │10 > locuri de munca │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.4.│Cat de clar definite şi strategic alese sunt │ │ │ │
│ │tipurile de clienţi, în funcţie de specificul zonei,│ │ │ │
│ │de locul unde este plasata structura turistica, de │ │ │ │
│ │destinaţia pentru care va fi amenajatã? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Tipurile de clienţi sunt clar definite (geografic, │ 2 │ 4 │CF I. 1.6 + PA 7.1 │
│ │numeric, structura, nevoi comune, etc.) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Modul în care tipurile de clienţi au fost selectate,│ │ │ │
│ │corespunde nevoilor şi constrangerilor de pe piata │ 2 │ │ │
│ │turistica din zona tinta │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 3. │Evaluare activitãţi şi plan de afaceri │ │ 28 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.1.│Piata actuala a societãţii │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea şi descrierea pieţei societãţii │ 2 │ │ │
│ │comerciale │ │ 4 │ PA B4; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Principalii clienţi │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoaşterea principalilor concurenţi │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.2.│În ce mãsura activitãţile propuse sunt potrivite, │ │ │ │
│ │practice şi corespund obiectivelor şi rezultatelor │ │ │ │
│ │asteptate? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Structura şi descrierea activitãţilor proiectului │ │ │ │
│ │este clara şi corespunzãtoare obiectivelor │ 2 │ │ │
│ │proiectului │ │ 5 │ PA C4; C5 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Activitãţile sunt realiste, pot fi realizate cu │ │ │ │
│ │resursele proiectului şi pot conduce la obţinerea │ 2 │ │ │
│ │rezultatelor estimate │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Durata şi succesiunea acţiunilor este corect │ 1 │ │ │
│ │estimatã │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.3 │Oferirea serviciilor realizate ca urmare a │ │ │ │
│ │investiţiilor efectuate prin proiect: │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Clienţi potenţiali │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea concurenţilor │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Politica de distribuţie, pieţele tinta: │ │ 10 │ PA C7; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Interna │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Externa │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de preţ │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de promovare │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.4.│Riscul proiectului: │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoaşterea riscurilor │ 1 │ 2 │ PA C9 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Controlul, monitorizarea şi asigurarea riscurilor │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.5.│În ce mãsura propunerea conţine indicatori │ │ │ │
│ │verificabili în mod obiectiv pentru rezultatele │ │ │ │
│ │proiectului? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul conţine indicatori verificabili în mod │ │ │ │
│ │obiectiv, masurabili şi cuantificabili. Indicatorii │ 3 │ │ │
│ │propuşi sunt coerenti cu activitãţile şi rezultatele│ │ 7 │ CF 1.5 │
│ │proiectului. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Sursele şi mijloacele de verificare pentru │ 2 │ │ │
│ │indicatori sunt relevante şi accesibile. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Ipotezele sunt corect identificate şi relevante │ 2 │ │ │
│ │pentru proiect. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 4. │Durabilitate │ │ 9 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│4.1.│În ce mãsura este posibil ca proiectul sa aibã un │ │ │ │
│ │impact real asupra clienţilor şi economiei locale? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Îmbunãtãţirea este clar prezentatã şi în relatie │ │ │ │
│ │directa cu nevoile identificate ale clienţilor sau │ 2 │ │ │
│ │nisei de piata. │ │ 5 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul prin profit şi cifra de afaceri prognozata│ │ │ PA C6; C8 │
│ │este viabil din punct de vedere financiar (Maximum 3│ 3 │ │ │
│ │puncte se acorda pentru o corelare buna între │ │ │ │
│ │previziunile de marketing şi cele financiare) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┤ │
│4.2.│În ce mãsura propunerea conţine idei de extindere şi│ │ │ │
│ │dezvoltare a afacerii? (incluzând potenţialul de │ 4 │ 4 │ │
│ │extindere a rezultatelor proiectului) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 5. │Buget │ │ 9 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│5.1.│În ce mãsura cheltuielile propuse sunt necesare │ │ │ Anexa nr. 6 │
│ │pentru implementarea proiectului? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├───────────────────┤
│ ● │Bugetul conţine numai costuri eligibile, este corect│ 6 │ 9 │ │
│ │şi bine corelat cu sursele de finanţare estimate │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├───────────────────┤
│ ● │Costurile din buget reflecta activitãţile din │ 3 │ │ │
│ │proiect şi nivelul costurilor este realist │ │ │ │
├────┴────────────────────────────────────────────────────┴───────┼───────┼───────────────────┤
│ Scorul Total Maxim│ 100 │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴───────────────────┤
│Atentie! │
│Dacã dosarul complet al Cererii de finanţare nu respecta prevederile cap. 8, subcap. 8.1, │
│punctul a), bulina a patra, va conduce la depunctarea proiectului respectiv cu 5 puncte. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SCOR TOTAL ___________________________ │
│ │
│RESPINS [ ] │
│MOTIVATII ___________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│ │
│PROPUNERE PENTRU FINANŢARE [ ] │
│MOTIVATII ___________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Nume _____________________________ │
│Semnatura ________________________ │
│(Preşedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capitolul IV. - VERIFICAREA INFORMAŢIILOR FURNIZATE DE SOLICITANT │
│ │
│Observaţii __________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_________________________________________________________ Nume ______________________________│
│_________________________________________________________ Semnatura _________________________│
│ (Verificator) │
│ │
│Acceptat [ ] │
│Respins [ ] │
│Motive │
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Nume _____________________________________ │
│Semnatura ________________________________ │
│(Preşedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capitolul V. - SELECŢIA FINALA │
│APROBAT [ ] │
│RESPINS [ ] │
│Motivatii _____________________________________________ Nume ________________________________│
│_______________________________________________________ Semnatura ___________________________│
│_______________________________________________________ (ştampila organizaţiei) │
│_______________________________________________________ (MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE) │
│_______________________________________________________ │
│_______________________________________________________ │
│_______________________________________________________ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 12

În atenţia: Domnului/Doamnei ___________________
Proiect:



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Referitor la cererea dumneavoastrã de finanţare a proiectului menţionat mai sus, în vederea evaluãrii şi selecţiei acestuia în cadrul licitaţiei deschise de proiecte pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil prin intermediul Subprogramului "Investiţii în turism".
Conform procedurii de implementare a acestui subprogram, Comisia de Evaluare a analizat, cu discernãmânt şi responsabilitate, toate proiectele depuse de solicitanti.
Întrucât proiectul dumneavoastrã nu a întrunit condiţiile de conformitate/eligibilitate a fost respins de la faza de selecţie în vederea finanţãrii prin acest Subprogram.
Apreciem spiritul intreprinzator şi speram ca veţi participa, şi în continuare, cu noi proiecte, la implementarea altor programe de dezvoltare.

Cu stima,

Secretarul Comisiei de evaluare

În atenţia: Domnului/Doamnei _______________________

Proiect:

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Referitor la cererea dumneavoastrã de finanţare a proiectului menţionat mai sus, în vederea evaluãrii şi selecţiei acestuia în cadrul licitaţiei deschise de proiecte pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil prin intermediul Subprogramului "Investiţii în turism".
Conform procedurii de implementare a acestui program, Comisia de Evaluare a analizat, cu discernãmânt şi responsabilitate, toate proiectele depuse de solicitanti.
Întrucât proiectul dumneavoastrã nu a întrunit condiţiile de eligibilitate a fost respins de la faza de selecţie în vederea finanţãrii prin acest Subprogram.
Apreciem spiritul intreprinzator şi speram ca veţi participa şi în continuare, cu noi proiecte, la implementarea altor programe de dezvoltare.

Cu stima,

Secretarul Comisiei de evaluare

În atenţia: Domnului/Doamnei _________________

Referitor: Licitaţia deschisã pentru selectarea de proiecte

Proiect:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Am primit cererea dumneavoastrã de finanţare a proiectului menţionat mai sus, în vederea evaluãrii şi selecţiei acestuia în cadrul licitaţiei deschise de proiecte pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil prin intermediul Subprogramului "Investiţii în turism".
Conform procedurii de implementare a acestui program, Comisia de Evaluare a analizat, cu discernãmânt şi responsabilitate, toate proiectele depuse de solicitanti.
Punctajul întrunit de proiectul dumneavoastrã a fost insuficient pentru a putea fi selectat în vederea finanţãrii prin acest Subprogram.
În mãsura în care vom identifica alte surse de finanţare va vom informa.
Apreciem spiritul intreprinzator şi speram ca veţi participa, şi în continuare, cu noi proiecte, la implementarea altor programe de dezvoltare.

Cu stima,

Secretarul Comisiei de evaluare

ANEXA 13

CRITERII DE EVALUARE ŞI SELECŢIE







┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬───────┬────────────┐
│ │ │ │ │ Cerere de │
│ │ Secţiunea │Punctaj│Punctaj│ finanţare │
│ │ │ │ maxim │(CF)/Plan de│
│ │ │ │ │afaceri (PA)│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 1. │Capacitate operationala şi financiarã │ │ 23 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│1.1.│Experienta anterioarã a solicitantului în sectorul turistic│ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Solicitantul are experienta relevanta În sectorul turistic │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Pana în 5 ani │ 2 │ 5 │ CF II. 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Între 5-10 ani │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 5 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│1.2.│Experienta tehnica a echipei de proiect privind sectorul │ │ │ │
│ │turistic şi metodologia folositã. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Managerul de proiect are experienta managerialã anterioarã │ │ │ │
│ │în activitãţi de turism. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ CF I. │
│ ● │Pana în 5 ani │ 1 │ 7 │1.4; 1.7 II │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ 4, PA C5 │
│ ● │Între 5-10 ani │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cît de coerent este conceput planul general al proiectului?│ 4 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│1.3.│Resursele solicitantului sunt stabile şi suficiente │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Financiare │ 4 │ │CF II. 5; PA│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ 11 │ B3; B5; │
│ ● │Materiale (terenuri, construcţii etc.) │ 4 │ │ C1; C8 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Umane (angajaţi calificaţi etc.) │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 2. │Relevanta proiectului │ │ 31 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.1.│Obiectivele proiectului sunt prezentate în mod clar şi sunt│ 5 │ 5 │ CF I. 1.5 │
│ │relevante pentru obiectivele programului │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.2.│Cat de relevanta este propunerea pentru nevoile şi │ │ │ │
│ │constrangerile specifice ale zonei tinta în care se │ │ │ │
│ │desfãşoarã proiectul? Proiectul identifica nevoile de pe │ │ │ │
│ │piata turistica a zonei în care se gãseşte (numãrul de │ 5 │ 5 │ CF I. 1.6 │
│ │locuri şi structuri de cazare, gradul de modernizare a │ │ │ │
│ │structurilor de cazare, modalitãţile de promovare ale zonei│ │ │ │
│ │turistice). │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.3.│Proiectul este relevant pentru obiectivele subprogramului │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Îmbunãtãţirea şi diversificarea calitãţii serviciilor în │ │ │ │
│ │turism │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel pana ** │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel peste ** │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Creşterea atractiei în staţiunile turistice │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 50% │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 60% │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 70% │ 3 │ 17 │ PA C1; C3; │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ C4; C 7.4; │
│ -> │Diversificarea serviciilor în turism (balnear, tratament │ 6 │ │ │
│ │agrement) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Punerea în valoare a potenţialului turistic (încadrarea în │ 3 │ │ │
│ │circuitele turistice ale zonei şi descrierea lor). │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Creşterea contribuţiei întreprinderilor mici şi mijlocii la│ │ │ │
│ │crearea de noi locuri de munca │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │<5 locuri de munca │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Între 5-10 locuri de munca │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │10> locuri de munca │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.4.│Cat de clar definite şi strategic alese sunt tipurile de │ │ │ │
│ │clienţi, în funcţie de specificul zonei, de locul unde │ │ │ │
│ │este plasata structura turistica, de destinaţia pentru │ │ │ │
│ │care va fi amenajatã? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │CF I. 1.6 + │
│ ● │Tipurile de clienţi sunt clar definite (geografic, numeric,│ 2 │ 4 │ PA 7.1 │
│ │structura, nevoi comune, etc.) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Modul în care tipurile de clienţi au fost selectate, │ │ │ │
│ │corespunde nevoilor şi constrangerilor de pe piata │ 2 │ │ │
│ │turistica din zona tinta │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 3. │Evaluare activitãţi şi plan de afaceri │ │ 28 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.1.│Piata actuala a societãţii │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea şi descrierea pieţei societãţii comerciale │ 2 │ 4 │ PA B4; │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Principalii clienţi │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoaşterea principalilor concurenţi │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.2.│În ce mãsura activitãţile propuse sunt potrivite, practice │ │ │ │
│ │şi corespund obiectivelor şi rezultatelor asteptate? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Structura şi descrierea activitãţilor proiectului este │ 2 │ │ │
│ │clara şi corespunzãtoare obiectivelor proiectului │ │ 5 │ PA C4; C5 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Activitãţile sunt realiste, pot fi realizate cu resursele │ │ │ │
│ │proiectului şi pot conduce la obţinerea rezultatelor │ 2 │ │ │
│ │estimate │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Durata şi succesiunea acţiunilor este corect estimatã │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.3.│Oferirea serviciilor realizate ca urmare a investiţiilor │ │ │ │
│ │efectuate prin proiect: │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Clienţi potenţiali │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea concurenţilor │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Politica de distribuţie, pieţele tinta: │ │ 10 │ PA C7; │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Interna │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Externa │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de preţ │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de promovare │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.4.│Riscul proiectului: │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoaşterea riscurilor │ 1 │ 2 │ PA C9 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Controlul, monitorizarea şi asigurarea riscurilor │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.5.│În ce mãsura propunerea conţine indicatori verificabili în │ │ │ │
│ │mod obiectiv pentru rezultatele proiectului? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul conţine indicatori verificabili în mod obiectiv, │ │ │ │
│ │masurabili şi cuantificabili. Indicatorii propuşi sunt │ 3 │ │ │
│ │coerenti cu activitãţile şi rezultatele proiectului. │ │ 7 │CF 1.4; 1.5;│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ 1.7 a │
│ ● │Sursele şi mijloacele de verificare pentru indicatori sunt │ 2 │ │ │
│ │relevante şi accesibile. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Ipotezele sunt corect identificate şi relevante pentru │ 2 │ │ │
│ │proiect. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 4. │Durabilitate │ │ 9 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│4.1.│În ce mãsura este posibil ca proiectul sa aibã un impact │ │ │ │
│ │real asupra clienţilor şi economiei locale? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Îmbunãtãţirea este clar prezentatã şi în relatie directa cu│ 2 │ │ │
│ │nevoile identificate ale clienţilor sau nisei de piata │ │ 5 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul prin profit şi cifra de afaceri prognozata este │ │ │ PA C6; C8 │
│ │viabil din punct de vedere financiar (Maximum 3 puncte se │ 3 │ │ │
│ │acorda pentru o corelare buna între previziunile de │ │ │ │
│ │marketing şi cele financiare). │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ │În ce mãsura propunerea conţine idei de extindere şi │ │ │ │
│4.2.│dezvoltare a afacerii? (incluzând potenţialul de extindere │ 4 │ 4 │ │
│ │a rezultatelor proiectului) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 5. │Buget │ │ 9 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│5.1.│În ce mãsura cheltuielile propuse sunt necesare pentru │ │ │Anexa nr. 6 │
│ │implementarea proiectului? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├────────────┤
│ ● │Bugetul conţine numai costuri eligibile, este corect şi │ 6 │ 9 │ │
│ │bine corelat cu sursele de finanţare estimate │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├────────────┤
│ ● │Costurile din buget reflecta activitãţile din proiect şi │ 3 │ │ │
│ │nivelul costurilor este realist │ │ │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴───────┼───────┼────────────┤
│ Scorul Total Maxim│ 100 │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴────────────┘




Atentie!
Dacã dosarul complet al Cererii de finanţare nu respecta prevederile cap. 8, subcap. 8.1, punctul a), bulina a patra, va conduce la depunctarea proiectului respectiv cu 5 puncte.

ANEXA 14

SUBPROGRAMULUI "INVESTIŢII ÎN TURISM"
Numele şi prenumele
membrului Comisiei
de evaluare

FOAIE INDIVIDUALĂ DE EVALUARE
(model)




┌──────────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬─────┐
│CRITERIILE DE SELECŢIE│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ │
├──────────────────────┼───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┤ │
│ Proiect │ │ │
├──────┬───────┬───────┤ SCOR │Total│
│ Nr. │ Cod │ Titlu │ │ │
│ crt. │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┼─────┤
│ (0) │ (1) │ (2) │(3)│(4)│(5)│(6)│(7)│(8)│(9)│(10)│(11)│(12)│(13)│(14)│(15)│(16)│(17)│(18)│(19)│(20) │
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
└──────┴───────┴───────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─────┘

Semnatura
membru Comisie ________________





ANEXA 15

SUBPROGRAMULUI "INVESTIŢII ÎN TURISM"

CENTRALIZATOR PUNCTAJ PROIECTE
(model)


┌────┬───────┬─────────────┬──────────────────────────────────────┬────────────┐
│ │ │ │ PUNCTAJ │ │
│Nr. │ Cod │ ├──────────┬─────────┬──────────┬──────┤ │
│crt.│proiect│Titlu proiect│ Membru 1 │ │Membru "n"│ │ Observaţii │
│ │ │ │ Comisie │ ....... │ Comisie │ Scor │ │
│ │ │ │ Dl./Dna. │ │ Dl./Dna. │ │ │
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
└────┴───────┴─────────────┴──────────┴─────────┴──────────┴──────┴────────────┘



NOTA: - Se vor completa în ordinea descrescãtoare a punctajului.

Nume ___________________________
Semnatura ______________________
(Preşedinte Comisie de evaluare)

ANEXA 16

RAPORT DE VERIFICARE
model
Subprogramul "Investiţii în turism"

Scopul vizitei:
- verificarea informaţiilor furnizate de solicitanti în Cererile de finanţare.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Regiune/Judeţ/Oraş: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod proiect MIE: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

1. Informaţii despre proiect

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Titlul proiectului: │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Localizare: │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitatea proiectului (cod CAEN): │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

2. Informaţii despre solicitant

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumire: │
│ │
│Adresa: │
│ │
│Tel/Fax: │
│Persoana de contact: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

3. Verificarea informaţiilor furnizate de solicitant

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Datele din teren corespund celor din proiect │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Datele din teren nu corespund cu cele din proiect │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Observaţii: │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Reprezentant Ministerul Integrãrii Europene

┌─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ NUME │ DATA │ SEMNATURA │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┼
│ │ │ │
└─────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘

Reprezentant Agenţia pentru Dezvoltare Regionala

┌─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ NUME │ DATA │ SEMNATURA │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



ANEXA 17

CONTRACT DE FINANŢARE NERAMBURSABILA
Cadru
Nr. _____________ din ______________

Încheiat în temeiul prevederilor:
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor şi fondurilor aferente subprogramului "Investiţii în turism", care se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrãrii Europene pe anii 2004 şi 2005, în cadrul programelor regionale specifice, cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare Subprogram,
- Ordinului ministrului integrãrii europene nr. ...../2004 privind aprobarea Procedurilor de implementare, monitorizare şi evaluare a subprogramului "Investiţii în turism", denumite în continuare Proceduri,
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 402/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Integrãrii Europene.
Între:
AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, denumita în continuare ADR, în calitate de autoritate contractantã cu sediul în localitatea <denumirea localitãţii>, str. <denumirea strazii> nr. <numãrul>, judeţul <denumirea judeţului>, cod poştal <numãrul>, reprezentatã prin <prenume> <nume>, Director
şi
Societatea comercialã <Numele societãţii, forma de organizare SA, SRL, SNC etc.>, denumita în continuare Beneficiar, înmatriculatã la Registrul Comerţului sub nr. <numãrul>, cu sediul în localitatea <denumirea localitãţii>, str. <denumirea strazii>, nr. <numãrul>, judeţul <denumirea judeţului>, cod poştal <numãrul>, reprezentatã prin <prenume> <nume> în calitate de <funcţia>,
MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE, denumit în continuare MIE, în calitate de autoritate de management a Subprogramului, cu sediul în municipiul Bucureşti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, reprezentat prin Gheorghe Plesa, Secretar general, avizeazã prezentul Contract de finanţare, prin bugetul cãruia se asigura finanţarea proiectului.
ART. 1
OBIECTUL CONTRACTULUI
(1) Obiectul contractului îl reprezintã ajutorul financiar nerambursabil acordat Beneficiarului, de la bugetul de stat al României în cadrul Subprogramului, pentru implementarea proiectului <denumirea proiectului>.
(2) Beneficiarul primeşte ajutorul financiar nerambursabil în termenii şi condiţiile stipulate în prezentul contract, de care Beneficiarul declara ca a luat cunostinta şi le accepta.
(3) Beneficiarul se obliga sa deruleze proiectul pe propria sa rãspundere.
ART. 2
DURATA PROIECTULUI ŞI A CONTRACTULUI
(1) Contractul intra în vigoare la data semnãrii lui de cãtre pãrţile implicate.
(2) Durata de execuţie a proiectului este de ...... luni conform Anexei A la prezentul contract.
(3) Prezentul Contract rãmâne valabil cinci ani de la data finalizarii execuţiei proiectului, menţionatã la art. 2 alin. (2).
ART. 3
FINANŢARE
(1) Costul total al proiectului este de ........ lei în conformitate cu prevederile de la capitolul I, pct. 2 - Bugetul detaliat al proiectului din Cererea de finanţare aprobatã, prevãzutã în Anexa A la prezentul contract.
(2) Costul total eligibil al proiectului este de ...... lei din care ADR se obliga sa finanteze cu suma maxima de ...... lei, reprezentând cel mult ......% din valoarea acestui cost, în conformitate cu Cererea de finanţare (Anexa A la prezentul contract), în urma verificãrilor, modificãrilor şi completãrilor efectuate conform Procedurilor de implementare, monitorizare şi evaluare a Subprogramului.
ART. 4
RAPORTARI TEHNICE ŞI FINANCIARE
Pentru fundamentarea cererilor de plata, întocmite dupã modelul din Anexa B, Beneficiarii prezintã documente justificative, precum şi rapoarte tehnico-financiare în conformitate cu Anexa C la prezentul contract.
ART. 5
MODALITĂŢI DE PLATA
(1) Plãţile se efectueazã pe baza, atât a contractelor de furnizare a bunurilor şi/sau contractelor de execuţie a lucrãrilor pentru modernizarea/reabilitarea activelor corporale şi/sau pentru construirea structurilor de agrement, precum şi a facturilor fiscale, facturilor externe sau pro-forma aferente, emise de furnizori.
(2) Pentru efectuarea plãţilor, Beneficiarii vor depune la sediul ADR, cererile de plata fundamentate (conf. Art. 4), precum şi rapoartele de achiziţie. Documentele în original ale Beneficiarului, care fac dovada contribuţiei proprii, trebuie stampilate de cãtre ADR cu ştampila Subprogramului.
(3) Plata pentru fiecare transfer de fonduri prevãzut în Anexa A la prezentul contract se face de cãtre ADR dupã ce Beneficiarul face dovada ca a achitat contribuţia proprie a transferului respectiv, precum şi TVA-ul aferent.
(4) Contribuţia proprie a Beneficiarului rezulta prin aplicarea procentului (minim 50%) cu care s-a angajat sa finanteze cheltuiala respectiva în Anexa A la prezentul contract, la valoarea fãrã TVA a cheltuielii din factura fiscalã, sau, dupã caz, la valoarea facturii externe sau pro-forma, facturi emise de cãtre furnizor.
(5) În situaţia în care valoarea, fãrã TVA, a cheltuielii din factura fiscalã este mai mica decât cea previzionata în Anexa A, Beneficiarul primeşte suma rezultatã prin aplicarea procentului co-finanţãrii la valoarea din factura fiscalã, fãrã TVA.
(6) În situaţia în care valoarea, fãrã TVA, a cheltuielii din factura fiscalã este mai mare decât cea previzionata în Anexa A, Beneficiarul trebuie sa facã dovada ca a achitat diferenţa dintre valoarea, fãrã TVA, a cheltuielii din factura fiscalã şi suma ce urmeazã a fi transferata din bugetul Subprogramului.
(7) În situaţia în care valoarea în lei a cheltuielii din factura externa (sau factura pro-forma aferentã) este mai mare decât cea previzionata în Anexa A, Beneficiarul trebuie sa facã dovada ca a achitat suma în valuta rezultatã prin aplicarea procentul co-finanţãrii la valoarea în valuta a acestei cheltuieli, diferenţa urmând a fi achitatã conform alin. (12).
(8) Plata se efectueazã în transe conform graficului de derulare a proiectului, pe mãsura achitãrii de cãtre Beneficiar a contribuţiei proprii.
(9) La fiecare linie bugetarã, din bugetul detaliat şi aprobat al proiectului, pentru achiziţiile de utilaje, instalaţii şi echipamente, ADR efectueazã plata o singura data, iar pentru lucrãrile de modernizare/reabilitare a activelor corporale şi/sau de construire a structurilor de agrement, se pot face mai multe plati.
(10) În cazul achiziţionãrii bunurilor din ţara, ADR va face plata în contul furnizorilor, special deschis la Trezoreria teritorialã sau la orice Banca comercialã, indicat de Beneficiar în cererea de plata.
(11) În cazul achiziţionãrii bunurilor din import necesare realizãrii proiectului, ADR vireazã sumele aferente, prevãzute în prezentul Contract, în contul Beneficiarului special deschis la Trezoreria teritorialã sau la orice Banca comercialã, indicat de acesta în cererea de plata. Cheltuielile bancare ocazionate de import (comisioane sau orice alte cheltuieli bancare, diferenţe de curs valutar etc.) sunt suportate de Beneficiar.
(12) Beneficiarul are obligaţia sa achite Furnizorului extern contravaloarea bunurilor achiziţionate, în termen de 30 zile calendaristice de la data la care sumele virate de cãtre ADR au intrat în contul sau special deschis la Trezoreria teritorialã sau la orice Banca comercialã. Dupã expirarea acestui termen, Beneficiarul va prezenta la ADR, în termen de 5 zile lucrãtoare, dovada din care sa rezulte ca sumele aferente bunurilor achiziţionate au fost achitate Furnizorului extern.
(13) Beneficiarul are obligaţia sa prezinte la ADR dovada importului de echipamente, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data când a avut loc acest import.
(14) În cazul achiziţionãrii lucrãrilor aferente modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale sau construirii structurilor de agrement, beneficiarul poate solicita transferul de fonduri în etape, cu condiţia recalcularii coeficientului de cofinantare aferent întregii linii bugetare.
(15) Orice sold neutilizat al Beneficiarului, rezultat din ajutorul financiar nerambursabil acordat prin prezentul contract, se transfera la ADR în maximum 5 zile lucrãtoare de la data constituirii acestui sold.
(16) Beneficiarul poate depune o noua cerere de plata numai în cazul în care face dovada receptionarii bunurilor/lucrãrilor pentru care a primit ajutor financiar nerambursabil în temeiul cererii anterioare.
(17) Beneficiarul poate utiliza economiile rezultate în urma achiziţionãrii bunurilor/lucrãrilor numai dupã ce face dovada îndeplinirii tuturor obiectivelor şi indicatorilor propuşi prin proiect. Pentru utilizarea acestor economii se respecta condiţiile art. 16.
ART. 6
OBLIGAŢII GENERALE
(1) Suma totalã ce va fi achitatã de cãtre ADR nu va depãşi, în nici o situaţie, suma prevãzutã la art. 3 din prezentul contract.
(2) Beneficiarul va asigura implementarea Proiectului, în conformitate cu descrierea acestuia prevãzutã în Anexa A la prezentul contract.
(3) La data finalizarii proiectului, conform art. 2 alin. 2 din prezentul contract, Beneficiarul are obligaţia sa punã în funcţiune investiţia prevãzutã prin proiect.
(4) Beneficiarul are obligaţia ca pe durata prezentului contract sa nu subcontracteze, total sau în parte, managementul proiectului.
(5) Achiziţia de produse şi lucrãri necesare implementarii proiectului se realizeazã cu respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, cu modificãrile ulterioare. Din bugetul Subprogramului nu se cofinanteaza achiziţii de la firme off-shore.
(6) Ofertele pentru utilaje, instalaţii sau echipamente şi pentru lucrãrile de modernizare/reabilitare a activelor corporale, sau construirea structurilor de agrement prezentate de Beneficiar, trebuie sa provinã de la furnizori care nu au ca asociaţi persoane fizice sau juridice care sunt asociaţi ai Beneficiarului, sau care sa nu genereze conflicte de interes.
(7) În cadrul capitolului B (Calificarea ofertanţilor), a secţiunii a II-a (Fişa de date a achiziţiei) a Documentaţiei standard, privind achiziţiile publice, beneficiarii Subprogramelor vor stabili, în cadrul subcapitolului B.4.1., cerinţele minime pentru indicatorul privind cifra de afaceri a ofertanţilor, respectiv "cifra medie anuala de afaceri sa fie de doua ori mai mare decât valoarea medie estimatã a contractului de furnizare care urmeazã sa fie atribuit" asa cum este definit la lit. a, punctul 2, al subcapitolului "Capacitatea economico-financiarã". De asemenea, beneficiarii vor solicita şi bilanţul contabil al ofertanţilor, pentru anii corespunzatori cifrei de afaceri care se iau în calcul.
(8) În cazul în care Beneficiarul sau angajaţii acestuia se fac vinovaţi de acte de corupţie, vinovãţie constatatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitiva, în legatura cu acest Proiect, ADR rezolutioneaza Contractul conform art. 17 alin. (3).
(9) Beneficiarul trebuie sa implementeze Proiectul cu eficienta şi responsabilitate, conform celor mai bune practici în domeniu şi în conformitate cu prezentul contract. În acest scop, Beneficiarul va mobiliza toate resursele financiare, umane şi materiale necesare pentru deplina implementare a Proiectului, asa cum este specificat în Descrierea Proiectului, straduindu-se sa utilizeze resurse umane şi materiale locale.
(10) Proiectul rãmâne eligibil pentru cofinantare numai dacã nu suferã o modificare substantiala pe perioada de valabilitate a contractului. Modificare substantiala la un proiect este aceea care afecteazã natura proiectului.
(11) Beneficiarul are obligaţia sa utilizeze investiţia, conform destinaţiei pentru care a primit ajutor financiar nerambursabil, pe o durata de minimum 5 ani de la finalizarea proiectului.
(12) Bunurile achiziţionate nu vor fi înstrãinate de cãtre Beneficiar pe o perioada de cel puţin 5 ani dupã finalizarea implementarii proiectului. Pentru respectarea acestei obligaţii beneficiarul va încheia un contract de garanţie realã mobiliarã în favoarea ADR, având ca obiect bunurile achiziţionate, şi va asigura bunurile şi/sau activele corporale (în cazul modernizãrii/reabilitarilor), precum şi/sau structura de agrement construitã, la o societate de asigurare, pentru o perioada de 5 ani de la data finalizarii proiectului. În cazul modernizãrii/reabilitãrii activelor corporale şi/sau construirii structurilor de agrement, beneficiarul îşi va asuma fata de ADR, un angajament în forma autenticã (sub sancţiunea prevederilor art. 292 Cod Penal), ca nu va instraina activele corporale şi/sau structurile de agrement timp de cel puţin cinci ani de la data finalizarii proiectului. Costurile generate de instituirea acestor garanţii vor fi suportate integral de cãtre Beneficiar.
(13) Beneficiarul va accepta monitorizarea efectuatã de cãtre autoritatea contractantã pentru o durata de 5 ani de la data finalizarii proiectului.
ART. 7
OBLIGAŢII PRIVIND RAPORTAREA
(1) Beneficiarul este obligat sa punã la dispoziţia ADR toate informaţiile privind implementarea Proiectului. În acest scop, Beneficiarul realizeazã rapoarte de achiziţie, rapoarte periodice (intermediare) şi un raport final. Rapoartele periodice (intermediare) şi raportul final conţin o parte tehnica şi una financiarã. ADR şi MIE pot solicita oricând Beneficiarului informaţii suplimentare care trebuie furnizate de acesta, în cel mult 10 de zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
(2) Raportarea şi monitorizarea se efectueazã în forma şi la termenele prevãzute în Anexa C la prezentul contract. Beneficiarul are obligaţia sa transmitã la ADR şi, la cerere, la MIE:
a) raportul de achiziţie (are ca scop prezentarea procedurii de selectare a furnizorului de bunuri sau lucrãri şi încadrarea în prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice);
b) raportul periodic (intermediar) care va însoţi fiecare cerere de plata şi documentele care dovedesc ca Beneficiarul a achitat contribuţia proprie (minim 50%) din valoarea, fãrã TVA, a facturii fiscale sau externe (pro-forma) emise de cãtre furnizor, contribuţie stabilitã în Anexa A la prezentul contract, precum şi TVA-ul aferent facturii;
c) raportul final va fi transmis în termen de 30 zile de la încheierea duratei de execuţie a proiectului.
(3) Beneficiarul transmite la ADR rapoarte periodice (intermediare), cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) fiecare raport prezintã o monitorizare completa a tuturor aspectelor implementarii pentru perioada acoperitã;
b) raportul trebuie întocmit astfel încât sa permitã compararea obiectivelor, mijloacelor prevãzute sau angajate, rezultatele asteptate şi obţinute şi detalii ale bugetului Proiectului;
c) raportul este însoţit de un grafic de activitãţi financiare şi tehnice pentru faza urmãtoare a implementarii Proiectului.
(4) Raportul final conţine o descriere detaliatã a condiţiilor în care a fost realizat Proiectul, informaţii asupra etapelor parcurse pentru evidentierea finanţãrii, elemente care pot fi folosite în evaluarea impactului Proiectului şi decontul final al tuturor costurilor eligibile ale Proiectului, însoţit de un rezumat complet al veniturilor şi cheltuielilor Proiectului şi al plãţilor efectuate.
(5) Dacã Beneficiarul nu înainteazã un raport final la ADR şi, la cerere la MIE, în termenul stipulat la alin. (4) lit. c) şi nu oferã o explicaţie scrisã, acceptabilã şi suficienta cu privire la motivele pentru care nu şi-a îndeplinit obligaţia, ADR poate rezolutiona contractul conform art. 17 alin. (3) şi recupera sumele plãtite.
ART. 8
RĂSPUNDERE
(1) ADR şi MIE nu pot, în nici o situaţie şi pentru nici un motiv, sa fie trase la rãspundere pentru pagube sau prejudicii suferite de Beneficiar, de partenerii acestuia sau de terţi, în timpul derulãrii Contractului. Prin urmare, ADR şi MIE nu pot accepta nici o pretentie de compensare sau creştere de plata legate de aceste situaţii.
(2) Beneficiarul îşi asuma responsabilitatea în fata terţelor pãrţi pentru pagubele sau prejudiciile cauzate în timpul derulãrii Contractului. ADR şi MIE nu vor rãspunde pentru nici o pretentie sau acţiune cauzatã de încãlcarea regulilor, reglementãrilor sau legislaţiei de cãtre beneficiar, de angajaţii acestuia sau de cãtre persoanele care rãspund de aceşti angajaţi sau ca urmare a încãlcãrii drepturilor unei terţe pãrţi.
(3) În cazul nerespectãrii de cãtre Beneficiar a obligaţiilor asumate prin prezentul contract, Autoritatea contractantã ia mãsurile necesare pentru remedierea situaţiei şi trece la executarea silitã a garanţiilor instituite.
(4) În cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperã sumele prevãzute a se finanta prin prezentul contract, ADR este exonerat de orice rãspundere.
ART. 9
CONFLICT DE INTERESE
Beneficiarul se angajeazã sa ia toate precautiile necesare pentru a evita conflictele de interese şi va informa imediat ADR de orice situaţie care cauzeazã sau ar putea cauza un asemenea conflict.
ART. 10
CONFIDENŢIALITATE
ADR, MIE şi Beneficiarul se angajeazã sa pãstreze confidenţialitatea rapoartelor la care se face referire în art. 7, precum şi a oricãrui document, informaţie sau alt material de care se ia la cunostinta în baza prezentului Contract. Informaţiile pot fi furnizate doar autoritãţilor competente.
ART. 11
PUBLICITATE
(1) În situaţia în care ADR nu solicita altfel, orice anunţ sau publicitate fãcute de Beneficiar cu privire la Proiect, inclusiv în cadrul unei conferinţe sau seminar, trebuie sa menţioneze faptul ca Proiectul a primit finanţare din Bugetul de stat al României.
(2) Beneficiarul trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a face public faptul ca Proiectul a fost co-finanţat de la Bugetul de stat, prin MIE. În acest scop, Beneficiarul va face referire la Proiect şi la contribuţia financiarã în informaţiile transmise beneficiarilor finali ai Proiectului, în rapoartele finale şi cele interne şi în orice relatie cu mass - media.
(3) Construcţiile modernizate/reabilitate şi/sau structurile de agrement construite sau orice alte mijloacele fixe achiziţionate în cadrul proiectului vor purta în mod vizibil o eticheta conform Anexei D la prezentul contract, având urmãtoarele caracteristici:
- format - cu dimensiunile lungime = 100 mm, latime = 75 mm pentru echipamente de birou sau utilaje de dimensiuni mici, şi lungime = 200 mm, latime = 150 mm pentru utilaje de dimensiuni mari;
- culoare - auriu pentru fond, negru pentru litere;
- dimensiunea literelor care alcãtuiesc cuvintele "Guvernul României" dubla fata de dimensiunea celorlalte litere;
- materialele utilizate pentru eticheta: hârtie plastifiata pentru echipamentele de birou şi utilajele de dimensiuni mici şi tabla de alama sau plexiglas pentru utilajele mari.
(4) Etichetele vor rãmâne pozitionate pe clãdirile reabilitate şi pe bunurile a cãror achiziţie s-a realizat cu co-finanţare de la Guvern, pe toatã durata functionarii acestora la Beneficiar.
ART. 12
DREPTUL DE PROPRIETATE/UTILIZARE A REZULTATELOR ŞI BUNURILOR
(1) Drepturile de proprietate industriala şi intelectualã sunt drepturi exclusive ale beneficiarului.
(2) Prin derogare de la prevederile primului paragraf, Beneficiarul acorda dreptul ADR şi MIE de a utiliza în mod liber asa cum cred de cuviinţã, toate documentele care deriva din proiect, în orice forma a lor.
ART. 13
EVALUAREA PROIECTULUI
(1) În cazul în care ADR sau MIE realizeazã o evaluare intermediara sau ulterioara (ex-post), Beneficiarul se angajeazã sa furnizeze acestora orice document sau informaţie de natura sa contribuie la încheierea cu succes a evaluãrii şi sa le garanteze drepturile de acces menţionate în art. 14 alin. (3).
(2) În cazul în care una dintre pãrţi realizeazã o evaluare în contextul Proiectului, trebuie sa punã la dispoziţia celeilalte pãrţi o copie a raportului de evaluare.
ART. 14
VERIFICĂRI TEHNICE, FINANCIARE ŞI CONTABILE
(1) Beneficiarul trebuie sa asigure înregistrarea în evidenta contabila conform prevederilor legale în vigoare, a tuturor documentelor privind operaţiunile aferente prezentului contract şi sa le arhiveze pe o perioada de 10 ani de la încheierea prezentului contract.
(2) Beneficiarul accepta şi faciliteazã controlul reprezentanţilor ADR şi MIE având ca obiect modalitatea de folosire a ajutorului financiar nerambursabil, a realizãrii lucrãrilor de modernizare/reabilitare a activelor corporale şi/sau de construire a structurilor de agrement, a existenţei bunurilor achiziţionate, precum şi a derulãrii proiectului.
(3) În acest scop, Beneficiarul asigura reprezentanţilor ADR şi MIE, dreptul de acces la locurile în care Proiectul este implementat, inclusiv la calculatoare, precum şi la toate documentele şi fişierele din calculator, care se referã la managementul tehnic şi financiar al Proiectului. Constatãrile reprezentanţilor ADR şi MIE vor fi pãstrate strict confidenţial fata de terţe pãrţi, fãrã a prejudicia legea publica şi obligaţiile ce decurg din aceasta. Documentele trebuie sa fie uşor accesibile şi pãstrate într-o maniera care sa permitã o verificare facila. Beneficiarul este obligat sa informeze ADR şi MIE asupra locului exact unde sunt pãstrate documentele.
(4) Documentele la care se face referire în alin. (3) includ:
a) ofertele furnizorilor;
b) contracte sau comenzi;
c) facturi, ordine de plata sau facturi achitate;
d) orice alte documente în care sunt înregistrate, sau care cuprind informaţii privind proiectul.
ART. 15
CESIUNE
Drepturile şi obligaţiile ce decurg din prezentul contract nu pot fi, sub nici o forma, cedate unei terţe pãrţi.
ART. 16
AMENDAMENTE ADUSE CONTRACTULUI
(1) Orice modificare a prezentului contract (inclusiv Anexele), se va face printr-un act adiţional care urmeazã a fi încheiat în aceleaşi condiţii ca şi contractul iniţial, cu acordul ambelor pãrţi şi cu avizul Ministerului Integrãrii Europene.
(2) În cazul în care o cerere de modificare vine din partea Beneficiarului, acesta o înainteazã ADR cu doua luni înainte ca amendamentul sa între în vigoare, cu excepţia cazurilor riguros fundamentate de cãtre Beneficiar şi acceptate de ADR.
ART. 17
REZILIEREA CONTRACTULUI
(1) Beneficiarul poate rezilia Contractul motivat, prezentând un preaviz scris la ADR, cu doua luni înainte, dacã se afla în una din situaţiile urmãtoare:
(1) a - nu a primit ajutorul financiar nerambursabil;
(1) b - a primit ajutor financiar nerambursabil, situaţie în care se procedeazã dupã cum urmeazã:
b1 - în termen de 3 zile de la solicitarea oficialã a Beneficiarului, ADR efectueazã un control la locul de implementare a proiectului, în vederea evaluãrii stadiului de realizare a activitãţilor propuse prin proiect;
b2 - în urma constatãrilor efectuate, ADR decide dacã este cazul, rambursarea totalã sau parţialã a ajutoarelor financiare acordate, în funcţie de gradul de îndeplinire a obligaţiilor contractuale de cãtre beneficiar, pana la momentul solicitãrii rezilierii contractului;
(2) În cazuri excepţionale şi solid justificate, ADR poate hotãrî rezilierea contractului comunicând Beneficiarului acest lucru, prin preaviz scris prezentat cu doua luni înainte, fãrã sa plãteascã compensaţii. În acest caz, Beneficiarul are dreptul la plata ajutorului financiar nerambursabil, aferentã numai partii Proiectului duse la bun sfârşit, pana în momentul rezilierii.
(3) ADR rezolutioneaza Contractul, fãrã acordarea nici unui preaviz şi fãrã a plati nici un fel de compensaţii, atunci când Beneficiarul:
a) nu îşi îndeplineşte, oricare din obligaţiile impuse şi, dupã ce a fost notificat prin scrisoare sa se conformeze acestor obligaţii, continua în acelaşi mod sau nu furnizeazã o explicaţie pertinenta în termen de 15 zile lucrãtoare de la trimiterea scrisorii;
b) este declarat insolvabil, se afla în reorganizare judiciarã sau în stare de faliment;
c) îşi modifica statutul juridic, cu excepţia situaţiei când acest lucru este adus la cunostinta şi acceptat de cãtre ADR;
d) nu-şi îndeplineşte obligaţiile prevãzute în art. 6 sau obligaţiile prevãzute în art. 7;
e) face declaraţii false sau incomplete pentru a obţine finanţarea prevãzutã în contract sau furnizeazã rapoarte care nu reflecta realitatea;
f) comite nereguli de ordin financiar;
g) nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevãzute în legi speciale;
h) nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin alt contract încheiat cu o Autoritate Contractantã sau un alt contract finanţat din fondurile Comisiei europene şi/sau bugetul României, pana la data finalizarii proiectului care face obiectul prezentului contract;
(4) Înaintea rezilierii sau rezolutiunii Contractului conform prevederii prezentului articol, ADR poate suspenda plãţile ca o mãsura de precautie, fãrã notificare prealabilã.
ART. 18
RĂSPUNDERE CONTRACTUALĂ
(1) Contractul angajeazã rãspunderea individualã a Beneficiarului şi succesorilor sãi.
(2) În cazul nerespectãrii prevederilor art. 5 alin. (12), dacã Beneficiarul nu va achitã contravaloarea facturii externe în termen de 30 zile calendaristice de la data la care sumele virate de cãtre ADR au intrat în contul special deschis de Beneficiar la Trezoreria teritorialã sau la orice Banca comercialã, ADR va calcula penalitãţi de 1% din valoarea sprijinului financiar acordat, aferent facturii externe neachitate, pentru fiecare zi întârziere.
(3) În cazul nerespectãrii prevederilor privind transferarea soldului neutilizat conform art. 5 alin. (14), ADR va aplica Beneficiarului penalitãţi din valoarea soldului neutilizat, pentru fiecare zi întârziere.
(4) În condiţiile în care se constata încadrarea Beneficiarului în situaţiile prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (3), ADR va cere Beneficiarului rambursarea totalã sau parţialã a sumelor deja plãtite în baza contractului, dupã cum urmeazã:
a) - rambursarea acestor sume de cãtre Beneficiar se efectueazã în contul ADR, în termen de cel mult 30 de zile, de la data notificãrii de cãtre ADR a sumelor de plata;
b) - la suma ce trebuie rambursata se va aplica dobanda de referinta a BNR, începând cu data intrãrii sumei în contul Beneficiarului sau al furnizorului, dupã caz, şi pana la data rambursarii;
c) - depãşirea termenului de rambursare de cãtre Beneficiar se va penaliza cu procentul stabilit conform dispoziţiilor legale în vigoare la data respectiva, pentru fiecare zi de întârziere, pentru o perioada de 15 zile, dupã care ADR poate recupera sumele conform mijloacelor legale şi a celor prevãzute de prezentul contract.
(5) Dobânzile şi penalitãţile se calculeazã în funcţie cuantumul prevãzut de reglementãrile în vigoare.
ART. 19
REZOLVAREA LITIGIILOR
(1) Prezentul Contract se supune legislaţiei româneşti.
(2) Eventualele litigii care s-ar putea ivi în legatura cu prezentul contract vor fi soluţionate pe cale amiabila. Dacã acest lucru nu este posibil, litigiul va fi adus spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente.
ART. 20
NOTIFICAREA CONTRACTULUI
(1) Toate notificãrile, informarile şi raportarile aferente prezentului contract vor fi considerate valabil întocmite dacã au fost fãcute în scris şi expediate la adresa pãrţilor.
(2) Expedierea notificãrilor se va face personal sub semnatura, prin fax cu confirmare de primire sau prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
ART. 21
FORTA MAJORĂ
(1) Orice caz de forta majorã va fi adus la cunostinta celeilalte pãrţi contractante în termen de 5 zile calendaristice de la apariţia sa. Încetarea cazului de forta majorã va fi notificatã celeilalte pãrţi în termen de 5 zile calendaristice.
(2) Apariţia cazului de forta majorã exonereaza pãrţile de executarea obligaţiilor lor dacã ele duc la imposibilitatea derulãrii contractului.
(3) Imposibilitatea de executare a obligaţiilor contractuale pentru cauza de forta majorã produce efecte numai dacã Beneficiarul nu era pus în întârziere în momentul producerii cazului de forta majorã.
(4) Dacã imposibilitatea de executare este totalã, exonerarea de rãspundere va fi totalã, iar în cazul imposibilitati parţiale, exonerarea de rãspundere va fi proporţionalã cu efectele pe care le-a produs forta majorã.
ART. 22
DETERMINAREA TERMENELOR
(1) Termenele de îndeplinire ale unor obligaţii contractuale de cãtre pãrţile contractante, calculate pe zile, expira în ultima zi a termenului.
(2) Termenele stabilite pentru îndeplinirea unor obligaţii legale sau contractuale de cãtre pãrţile contractante calculate pe luni, expira în ultima zi a ultimei luni, luate în calcul.
(3) În cazul în care ultima zi ce constituie termenul de îndeplinire a unor obligaţii coincide cu o sãrbãtoare legalã ori cu o zi nelucrãtoare, atunci termenul se prelungeşte pana în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare zilei de sãrbãtoare legalã sau zilei nelucrãtoare.
ART. 23
DISPOZIŢII FINALE
(1) Contractul va fi monitorizat pe o perioada de 5 ani de la data finalizarii proiectului.
(2) Orice comunicare între ADR/MIE şi Beneficiar, în legatura cu prezentul contract va fi facuta în scris, indicandu-se numãrul şi titlul Proiectului, la urmãtoarele adrese:
MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE cu sediul în municipiul Bucureşti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, telefon 021.410.65.00, fax 021.410.70.54.
AGENŢIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, cu sediul în localitatea <denumirea localitãţii>, str. <denumirea strazii> nr. <numãrul>, judeţul <denumirea judeţului>, cod poştal <numãrul>, telefon <prefix, numãr>, fax <prefix, numãr>,
BENEFICIAR <denumire>, cu sediul în localitatea <denumirea localitãţii>, str. <denumirea strazii>, nr. <numãrul>, judeţul <denumirea judeţului>, cod poştal <numãrul>, telefon <prefix, numãr>, fax <prefix, numãr>.
Contractul a fost încheiat în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte şi un exemplar pentru Ministerul Integrãrii Europene, semnate de reprezentanţii legali ai celor doua pãrţi contractuale şi avizate de MIE.
ART. 24
ANEXE
Urmãtoarele anexe la prezentul contract constituie parte integrantã a acestuia:


Anexa A - Cererea de finanţare şi Documentele suplimentare anexate;
Anexa B - Cererea de plata (model);
Anexa C - Raportarea şi monitorizarea;
Anexa D - Eticheta (model).

ADR <denumire>: Beneficiar <denumire>:

<prenume> <nume> (Semnatura) <prenume> <nume> (Semnatura)
Director Reprezentant

Ştampila Ştampila

<prenume> <nume> (Semnatura) <prenume> <nume> (Semnatura)
Director economic Director economic

<prenume> <nume> (Semnatura) <prenume> <nume> (Semnatura)
Consilier juridic Consilier juridic


AVIZAT
MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE
Gheorghe PLESA
Secretar General
Iulian DOBROTEANU
Secretar General Adjunct
Doina SURCEL
Director Direcţia Plati Programe
Iulia CARUTASU
Şef Serviciu juridic



ANEXA A

CERERE DE FINANŢARE



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────-

ANEXA B

CERERE DE PLATA





┌────────────────────────────┐
CĂTRE ADR ______________________ │Cererea curenta este pentru:│
DATA CERERII1) _________________ │ │
│PLATA NR. │
└────────────────────────────┘

I. DATE DE IDENTIFICARE

1. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRACTULUI


Cod contract/proiect ____________________________

Titlu contract/proiect ____________________________


2. DATE DE IDENTIFICARE A BENEFICIARULUI


Denumire ___________________________________________

adresa ___________________________________________

Tel./Fax/E-mail ___________________________________________

Nr. Inreg. Reg. Comerţ ___________________________________________

Cod fiscal ___________________________________________

Reprezentant legal2) ___________________________________________

Tel./Fax/E-mail ___________________________________________

Contabil şef3) ___________________________________________

Tel./Fax/E-mail ___________________________________________


II. SUMA SOLICITATĂ

3. SUMA SOLICITATĂ

Suma solicitatã ______________ LEI: ______________________________

Declaram pe proprie rãspundere ca nici una dintre cheltuielile declarate
în prezenta cerere de plata şi în raportarile financiare şi tehnice
aferente nu a mai fost decontatã în cadrul unui alt proiect finanţat
dintr-un program de tip Phare sau program finanţat de Bugetul de Stat
al României.

Contabil şef3) Reprezentant legal2)

────────────────────────- ────────────────────────-
(nume) (nume)

────────────────────- ────────────────────-
(semnatura) (semnatura)
___________
1) Ultima zi a perioadei referite în cadrul acestei cereri şi a
raportarilor financiare şi tehnice aferente.
2) Persoana care este administratorul legal al firmei.
3) Persoana responsabilã pentru datele de ordin financiar înscrise
în cerere şi în raportarile financiare şi tehnice aferente.


III. DATE DE IDENTIFICARE A CONTULUI DESCHIS LA TREZORERIE

4. DATE DE IDENTIFICARE A CONTULUI DESCHIS LA TREZORERIE
(al Beneficiarului)
Numãr cont _________________________

Trezorerie _________________________

Titular cont _______________________


5. DATE DE IDENTIFICARE A CONTULUI DESCHIS LA TREZORERIE
(al Furnizorului de echipamente, de lucrãri etc.)

Numãr cont __________________________

Trezorerie __________________________

Titular cont __________________________

6. EVIDENTA CHELTUIELILOR
6.1. EVIDENTA CHELTUIELILOR (I)
┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Cheltuieli eligibile*) │
│ ├───────────────────┬─────────────────┬───────────────┤
│ CAPITOL BUGETAR │ Factura │O.P. sau chitanţa│Suma eligibilã │
│(descrierea cheltuielii)├─────┬────┬────────┼────────┬────────┤ [LEI] │
│ │Numãr│Data│Furnizor│ Numãr │ Data │ │
├────────────────────────┼─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────────────────────────┼─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┴────┴────────┴────────┴────────┼───────────────┤
│ │Total pentru capitol bugetar │ │
├────────────────────────┼─────┬────┬────────┬────────┬────────┼───────────────┤
│ ├─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┴────┴────────┴────────┴────────┼───────────────┤
│ │Total pentru capitol bugetar │ │
├────────────────────────┼─────┬────┬────────┬────────┬────────┼───────────────┤
│ ├─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┴────┴────────┴────────┴────────┼───────────────┤
│ │Total pentru capitol bugetar │ │
├────────────────────────┴─────────────────────────────────────┼───────────────┤
│TOTAL GENERAL │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
__________
*) Aici sunt incluse toate cheltuielile eligibile efectuate în cursul
perioadei referite în prezentul raport financiar (începând cu data
cererii de plata precedente, exclusiv, şi terminand cu data acestei
cereri, inclusiv; pentru prima plata, aceasta perioada începe cu data
semnãrii contractului, exclusiv).



Observaţii:
- pentru fiecare capitol bugetar puteti adauga oricâte linii sunt necesare;
- dacã într-o factura sunt incluse cheltuieli aparţinând la diferite capitole bugetare, aceasta factura poate fi menţionatã de mai multe ori, câte o data pentru fiecare dintre capitolele bugetare respective;
- dacã o factura este achitatã prin mai multe ordine de plata sau chitanţe atunci acea factura poate fi menţionatã de mai multe ori, câte o data pentru fiecare ordin de plata sau chitanţa în parte;
A se verifica:
- eligibilitatea fiecãrei cheltuieli în parte;
- corectitudinea efectuãrii achiziţiei (acolo unde este cazul);
- documentele justificative (sa fie valide, un document sa nu fie folosit de mai multe ori, valorile sa fie corecte);
- concordanta cu extrasul de cont şi cu registrul de casa;
Declar pe proprie rãspundere ca nici una dintre cheltuielile înregistrate în aceasta cerere şi ca nici unul dintre documentele justificative referite aici nu au mai fost folosite pentru a justifica fondurile primite în cadrul altor programe de ajutor financiar sau în cadrul altei cereri de plata aferente prezentului proiect.



Contabil şef Reprezentant legal
────────────────- ─────────────────────-
(nume) (nume)

─────────────────- ───────────────────-
(semnatura) (semnatura)




6.2. EVIDENTA CHELTUIELILOR (II)
Semnificatia coloanelor din tabel
A - Fonduri Publice
B - Contribuţia proprie a beneficiarului
C - Valoarea totalã





┌───────┬───────────────────────┬────────────────────┬─────────┬───────────┬────────────────┬───────────────────┐
│ │ │ Cheltuieli │ │ │ Cheltuieli │Cheltuieli cumulate│
│ │ Bugetul aprobat │anterioare aprobate │Valoarea │ Valoarea │ curente (în │ (la sfârşitul │
│Capitol│ │(înainte de perioada│facturatã│solicitatã │cursul perioadei│ perioadei │
│bugetar│ │ raportatã*) │ (fãrã │din Fonduri│ raportate*) │ raportate*) │
│ ├───┬───┬───┬───┬───┬───┼──────┬──────┬──────┤ TVA) │ Publice ├─────┬─────┬────┼──────┬──────┬─────┤
│ │ A │ % │ B │ % │ C │ % │ A │ B │ C │ │ │ A │ B │ C │ A │ B │ C │
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│GENERAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴──────┴──────┴──────┴─────────┴───────────┴─────┴─────┴────┴──────┴──────┴─────┘
___________
*) Perioada raportatã este perioada la care se referã prezentul
raport financiar (este cuprinsã între data cererii de plata
precedente, exclusiv, şi data acestei cereri de plata, inclusiv;
pentru prima plata intermediara este perioada cuprinsã între data
semnãrii contractului, exclusiv, şi data acestei cereri de plata,
inclusiv).



7. EVIDENTA FONDURILOR PUBLICE PRIMITE


┌────┬───────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ │ CERUT │ PRIMIT │
│Nr. │ TIPUL PLĂŢII*) ├──────────────────────┼──────────────────────────┤
│crt.│ │ Data cererii │ Suma primitã [Lei] │
├────┼───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │ (3) │
├────┼───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
├────┼───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
├────┴───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
│TOTAL │ │ │
└────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────────┘
_________
*) Se completeazã, dupã caz, cu "Plata nr. 1", "Plata nr. 2", ... sau
"Plata finala".



8. EVIDENTA CONTRIBUŢIEI PROPRII ÎN NUMERAR


┌────┬────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Data virarii │ Suma virata │
│crt.│ banilor*) │ [Lei] │
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┴────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│TOTAL │ │
└─────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘
_________
*) Data ordinului de plata emis de beneficiar cãtre furnizor reprezentând
contribuţie proprie.



9. OPIS DOCUMENTE ATAŞATE


┌────┬────────┬────────┬────────┬───────────────────┬────────────────┬─────────┐
│Nr. │ Tip │ Numãr │ Data │Descriere document │Emitent document│ Numãrul │
│crt.│document│document│document│ │ │paginilor│
├────┼────────┼────────┼────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │
├────┼────────┼────────┼────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────┤
├────┼────────┼────────┼────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────┤
└────┴────────┴────────┴────────┴───────────────────┴────────────────┴─────────┘



ANEXA C

RAPORTAREA ŞI MONITORIZAREA
Monitorizarea trebuie sa se bazeze pe informaţiile furnizate de cãtre Beneficiar şi pe rezultatele constatãrilor în teren.
La cerere, Beneficiarul are obligaţia sa transmitã cãtre ADR toate informaţiile necesare pentru întocmirea unei corecte evaluãri a Subprogramului.
Constatãrile în teren se realizeazã de cãtre reprezentanţii ADR şi/sau MIE.
Beneficiarul va transmite cãtre ADR rapoarte periodice şi finale (tehnice şi financiare) în formatul stabilit de ADR, dupã modelul de Formular tip din prezenta anexa.
Raportarea Beneficiarului
Pe parcursul derulãrii contractului, Beneficiarul întocmeşte şi depune la ADR, trei tipuri de rapoarte:
I. Raportul de achiziţie
II. Raportul periodic (intermediar)
III. Raportul final
Fiecare Cerere de plata este însoţitã de un raport de achiziţie şi un raport periodic. La finalul duratei de execuţie a proiectului, Beneficiarul depune raportul final.
I. Raportul de achiziţie are ca scop prezentarea procedurii de selectare a furnizorului de bunuri/servicii sau lucrãri şi încadrarea în prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice.
II. Raportul periodic (intermediar) se întocmeşte dupã achitarea de cãtre Beneficiar a contribuţiei proprii, rezultatã prin aplicarea procentului (minim 50%) corespunzãtor contractului încheiat cu ADR, la valoarea, fãrã TVA, a facturii fiscale sau pro-forme emise de furnizor, precum şi a TVA-ului aferent (dacã achitarea are loc în transe, prima raportare se va face la achitarea primei transe), sau în caz de schimbãri în graficul de lucru al proiectului.
Scopul Raportului periodic (intermediar) este de a descrie stadiul implementarii proiectului şi de a indica ADR, sau, dupã caz, MIE, orice constrângeri care limiteazã derularea proiectului.
Raportul periodic trebuie sa includã:
1. Un rezumat;
Scurta descriere a rezultatelor comparativ cu indicatorii de performanta stabiliţi pentru proiect, subliniind constrangerile reale sau posibile în implementare.
2. Probleme de management şi de administraţie;
Lista problemelor apãrute, incluzând disponibilitatea fondurilor de timp, alte probleme de buget, schimbãri de personal, schimbãri de termene şi de locuri.
Schimbãrile în planificarea proiectului trebuie însoţite de o scurta justificare şi de indicarea oricãror cereri potenţiale pentru realocarea bugetului.
Se va face un sumar al conturilor pentru perioada precedenta cu certificate de utilizare şi buget detaliat pentru perioada urmãtoare sau pentru restul duratei proiectului.
3. Colaborare şi publicare;
Se vor descrie activitãţile de colaborare care au avut loc şi transmiteti lista participanţilor. Dati o lista a articolelor, brosurilor şi a documentelor care au fost publicate.
4. Activitãţi cerute ADR-ului;
Se vor mentiona felul în care ADR-ul poate asista implementarea proiectului.
5. Acţiuni ale ADR-ului;
Se va completa de cãtre ADR dupã primirea raportului periodic.
III. Raportul final al Beneficiarului trebuie transmis în 30 zile de la încheierea duratei de execuţie a proiectului, data personalizata pentru fiecare proiect.
Va prezenta rezultatele proiectului astfel încât realizarile şi impactul întregului proiect sa poatã fi evaluate în funcţie de indicatorii de performanta şi impactul scontat. Realizarile proiectului trebuie discutate în funcţie de rezultatele din activitatea de extensie, de contribuţia la dezvoltarea resurselor umane, de relevanta rezultatelor pentru dezvoltare, de eficienta şi diseminarea informaţiilor obţinute şi de experienta acumulatã. Acest raport înlocuieşte ultimul raport periodic. Raportul final trebuie sa includã:
1. Rezumat;
Descrie scopul proiectului şi rezultatele obţinute în cursul perioadei de desfãşurare a proiectului şi maniera în care aceste rezultate contribuie la realizarea obiectivelor proiectului. Acesta plaseaza realizarile proiectului în contextul general al dezvoltãrii regionale.
Obiectivele proiectului şi argumentari
Descrie mobilul proiectului, problema abordata şi importanta ei în dezvoltare; relaţia proiectului cu alte activitãţi în desfãşurare, din acelaşi domeniu; explica implicarea altor instituţii în implementarea proiectului.
2. Metode şi rezultate;
Reda pe scurt metodologia şi prezintã informaţia odatã cu analiza statistica; compara rezultatele proiectului fata de indicatorii de performanta agreati.
3. Rezultatele şi impactul proiectului;
Reda rezultatele importante şi impactul proiectului; prezintã o lista de publicaţii; instruiri şi intalniri care au avut loc; produse noi puse la dispoziţie.
4. Contabilizare;
Prezintã situaţia finala a conturilor a cãror necesitate a apãrut pe parcursul desfãşurãrii proiectului.
5. Activitãţi viitoare
Descrie orice activitate viitoare a carei necesitate a apãrut în timpul desfãşurãrii proiectului şi întocmirii rapoartelor.
Diseminarea rezultatelor proiectului
Sugereaza modul în care informaţia poate fi pusã la dispoziţia tuturor celor interesaţi (emisiuni radio şi TV, scurte comunicãri de extensie).
Toate rapoartele beneficiarului vor fi atent verificate şi apoi aprobate de experţii ADR.
Proiectul va fi monitorizat pe o perioada de 5 ani de la data finalizarii Contractului de finanţare.

FORMULAR TIP
pentru întocmirea rapoartelor asupra evoluţiei proiectului


Rapoartele vor acoperi toate activitãţile proiectului inclusiv cele
desfãşurate la alţi participanţi.

Tipul raportului: Raport periodic sau final
Perioada acoperitã: Datele calendaristice
Titlul proiectului: Conform Cererii de finanţare aprobate
Numãrul de înregistrare: Codul numeric dat de ADR
Contractul Numãrul şi data contractului încheiat
între Beneficiar şi ADR
Data începerii: Data la care a început activitatea
Data finalizarii: Data la care s-a finalizat activitatea
Date de identificare Beneficiar Nume societate comercialã .............
Adresa ................................
Telefon/fax ...........................
E-mail ................................
Cod fiscal ............................
Cont bancar nr. ............... deschis
la Banca ..............................
Cont nr. .................... deschis la
Trezoreria .............................
Domeniu de activitate conform CAEN .....
..........................
Directorul de proiect: Numele şi prenumele Directorului de
proiect .................
Telefon/fax ............................
E-mail .................................
Colaboratori: Numele şi prenumele colaboratorilor şi
adresele instituţiilor
........................................



I. Raport tehnic
1. Descrierea pe scurt a desfasurari Proiectului pana la data întocmirii raportului: (Descrierea va cuprinde: procedura de alegere a furnizorului - conf. Ordonatei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, stadiul de îndeplinire a obligaţiilor contractuale)
2. Realizarea activitãţilor propuse:
(Activitãţile se desfãşoarã în timpul planificat? Ce mãsuri urmeazã a se întreprinde pentru încadrarea în grafic?)
3. Rezultate obţinute şi rezultate asteptate:
(Rezultate obţinute şi rezultate asteptate în raport cu stadiul de realizare al proiectului:
● Nr. de locuri de munca existente;
● Nr. de locuri de munca create prin Proiect;
● Calificarea forţei de munca;
● Nr. din Registrul de Inventar al utilajelor achiziţionate pana la data Raportului;
● Rezultate financiare şi economice;
● Impactul asupra mediului înconjurãtor;
● Alţi indicatori consideraţi relevanti).
4. Alte comentarii (dacã este cazul).
II. Raport financiar
1. Plati efectuate:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────┐
│Data şi nr. factura │Valoare totalã │Valoare achitatã │
└─────────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────┘



2. Date despre ajutorul financiar nerambursabil:
● valoarea ajutorului financiar nerambursabil, în conformitate cu contractul;
● valoarea ajutorului financiar nerambursabil cumulat la data întocmirii raportului.

NOTA:
Se vor prezenta în original şi anexa în copie:
(1) contractul de furnizare a bunurilor;
(2) factura de achiziţie sau în cazul importului factura pro-forma;
(3) ordinul de plata vizat de banca Beneficiarului;
(4) swift-ul bancar (dupã caz);
(5) extrasul de cont din ziua plãţii;
(6) declaraţia vamalã de import (dupã caz);
(7) dovada receptionarii bunurilor care au fãcut obiectul plãţii anterioare.

ANEXA D

ETICHETA
(model)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Echipament*) achiziţionat cu ajutorul co-finanţãrii acordate de │
│ │
│ Guvernul României │
│ │
│ în baza <>HG nr. 1.307/2004 │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
____________
*) se va completa în funcţie de tipul bunului sau a serviciului realizat.




ANEXA 18

Termeni de referinta pentru MIE şi ADR

MDP rãspunde de realizarea urmãtoarelor activitãţi principale:
● evaluarea proiectelor depuse de solicitanti;
● promovarea Subprogramului "Investiţii în turism" la nivel naţional;
● stabilirea procedurilor detaliate de lucru (tehnice şi financiare) pentru derularea Subprogramului, în condiţii optime, pe toatã durata de aplicare a acestuia;
● avizarea contractelor de finanţare;
● virarea lunarã cãtre ADR a sumelor destinate activitãţilor de asistenta tehnica şi ajutoarelor financiare nerambursabile;
● verificarea ADR şi a beneficiarilor Subprogramului cu privire la îndeplinirea obligaţiilor ce le revin;
● asigurarea unei aplicari eficiente a Subprogramului şi evitarea oricãror blocaje şi nereguli;
● evaluarea rezultatelor şi a impactului Subprogramului în localitãţile tinta şi informarea Guvernului şi a opiniei publice.

ADR rãspunde de realizarea urmãtoarelor activitãţi principale:
● promovarea Subprogramului la nivel regional şi judeţean pentru informarea potenţialilor beneficiari finali cu privire la oportunitatile oferite şi a publicului, despre importanta şi rolul acestuia;
● contractarea proiectelor, monitorizarea, verificarea şi raportarea tehnica şi financiarã a implementarii Subprogramului şi transmiterea periodicã de informaţii cãtre MIE;
● menţinerea unui punct de contact cu beneficiarii pe intreaga perioada de derulare a Subprogramului;
● asigurarea unei aplicari eficiente a Subprogramului la nivelul localitãţilor eligibile şi evitarea oricãror blocaje şi nereguli;
● efectuarea plãţilor cãtre furnizorii beneficiarilor ajutoarelor financiare nerambursabile sau în cazul importurilor, direct în contul beneficiarului;
● centralizarea rapoartelor tehnico-financiare de la beneficiarii ajutoarelor financiare nerambursabile şi raportarea periodicã cãtre MIE;
● asigurarea actualizãrii şi accesibilitatii bazei de date şi informaţii;
● adoptarea de mãsuri şi reguli necesare derulãrii Subprogramului, cu acordul MIE.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016