Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 366 din 30 noiembrie 2002  privind calitatea reţelelor de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune şi radiodifuziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 366 din 30 noiembrie 2002 privind calitatea reţelelor de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune şi radiodifuziune

EMITENT: Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 923 din 17 decembrie 2002
    Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 20/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei,
    în temeiul prevederilor art. 73 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, modificată prin Legea nr. 591/2002 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor,
    ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informatiei emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Prezentul ordin are ca obiect reglementarea, prin aprobarea Specificatiei tehnice CS 2.12.2, versiunea 2, prevăzută în anexa, a condiţiilor tehnice privind documentaţia, mediul interior sau exterior al clădirilor, alimentarea cu energie electrica, precum şi compatibilitatea electromagnetica, pe care trebuie să le respecte la construire, modificare sau modernizare reţelele de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune şi radiodifuziune, supuse autorizării de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei.
    (2) În vederea asigurării calităţii corespunzătoare reţelele de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune şi radiodifuziune vor respecta cerinţele-cadru sau de limitare cu privire la parametrii tehnici prezentaţi în cap. VI al Specificatiei tehnice CS 2.12.2, versiunea 2.

    ART. 2
    Furnizorii de reţele de telecomunicaţii utilizate pentru distribuţia prin cablu a serviciilor de programe audio-vizuale îşi pot exercita dreptul de acces în imobile, incinte şi în alte proprietăţi numai cu respectarea prevederilor cap. IV din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 591/2002.

    ART. 3
    Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 5
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informatiei nr. 315/2001 privind calitatea reţelelor de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune şi radiodifuziune, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 594 din 21 septembrie 2001.



                    Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informatiei,
                    Dan Nica

    Bucureşti, 30 noiembrie 2002.
    Nr. 366.
    ANEXA 1

    SPECIFICAŢIA TEHNICĂ CS 2.12.2, VERSIUNEA 2

┌──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │SPECIFICAŢIE DE│ │
│ │SECŢIUNE │ │
│ROMÂNIA ├───────────────┼──────────────┤
│MINISTERUL │SPECIFICAŢIE │DIRECŢIA │
│COMUNICAŢIILOR│PRIVIND │GENERALĂ DE │
│ŞI TEHNOLOGIEI│SISTEMELE │STRATEGIE │
│INFORMAŢIEI │DE DISTRIBUŢIE │A DEZVOLTĂRII │
│ │A PROGRAMELOR │COMUNICAŢIILOR│
│ │AUDIOVIZUALE ├──────────────┤
│ │PRIN CABLU │ │
├──────────────┴───────┬───────┴──────────────┤
│Prezenta specificaţie │ │
│tehnică se referă la │Conţinutul: │
│condiţiile │1. Scop │
│tehnice generale şi la│2. Arie de aplicare │
│valorile principalilor│3. Documente de │
│parametri │referinţa │
│tehnici ai sistemelor │4. Terminologie şi │
│folosite pentru │unităţi de măsura │
│recepţia, prelucrarea │5. Condiţii tehnice │
│şi distribuţia │generale │
│programelor │6. Parametri tehnici │
│audiovizuale prin │ │
│cablu │ │
├──────────────┬───────┴───────┬──────────────┤
│Elaborată de │Data: iulie │ │
│Institutul │2001 │ │
│Naţional ├───────────────┤ │
│de Studii şi │Codul │Data ultimei │
│Cercetări │Specificaţiei: │modificări │
│pentru │CS 2.12.2 │ │
│Comunicaţii ├───────────────┤ │
│ │Versiunea 2 │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┘

    1. Scop
    Prezenta specificaţie tehnica are ca scop prezentarea parametrilor sistemului de distribuţie prin cablu a programelor audiovizuale.

    2. Arie de aplicare
    Prevederile prezentei specificaţii tehnice se aplică sistemelor de distribuţie prin cablu a programelor de televiziune şi radiodifuziune sonora cu modulatie de frecventa.

    3. Documente de referinţa
    3.1. SR EN 50083-1+A1+A2 Sisteme de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune, sunet şi multimedia interactiv. Partea 1: Cerinţe de securitate
    3.2. SR EN 50083-2+A1+A2 Sisteme de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune, sunet şi multimedia interactiv. Partea a 2-a: Compatibilitate electromagnetica a echipamentului
    3.3. EN 50083-10 Sisteme de distribuţie prin cablu pentru semnale de televiziune, sunet şi multimedia interactiv. Partea a 10-a: Performanţele sistemului pe calea de întoarcere
    3.4. SR CEI-728-1+A1 Sisteme destinate în principal semnalelor de radiodifuziune sonora şi televiziune şi care funcţionează între 30 MHz şi 1 GHz
    3.5. Specificaţii privind reţelele de distribuţie prin cablu a programelor radiodifuzate provenind de la CENELEC şi administraţiile naţionale de comunicaţii din Germania, Olanda, Belgia, Finlanda şi Ungaria.
    3.6. STAS 6271-81 Prize de pământ pentru instalaţiile de telecomunicaţii
    3.7. STAS 11054-78 Aparate electrice şi electronice - clase de protecţie împotriva electrocutarii
    3.8. STAS 2612-87 Protecţia împotriva electrocutarilor - limite admise
    3.9. STAS 831-88 Utilizarea în comun a stalpilor pentru tracţiune şi telecomunicaţii
    3.10. STAS 7712-91 Receptoare TV alb-negru şi în culori. Clasificare şi parametrii principali.

    4. Terminologie şi unităţi de măsura
    4.1. Terminologie
    4.1.1. Antena de recepţie - dispozitiv având caracteristici electrice corespunzătoare pentru a receptiona semnalele dorite din atmosfera şi a le transfera la restul componentelor sistemului de distribuţie prin cablu.
    4.1.2. Statia centrala - ansamblu de echipamente destinate prelucrării semnalelor ce vor fi distribuite intercalat între antena de recepţie şi alte surse de semnal, pe de o parte, şi reţeaua de distribuţie prin cablu, pe de altă parte, precum şi transmiterii în reţeaua de distribuţie.
    4.1.3. Linie - circuit de transmisie făcând parte dintr-o reţea de distribuţie.
    a) Linie principala - linia şi echipamentul asociat, prin care se distribuie semnalul de la statia centrala spre liniile de distribuţie.
    b) Linie de distribuţie - linia şi echipamentul asociat, prin care se conecteaza linia principala cu priza de utilizator.

    4.1.4. Reţea de distribuţie - ansamblu de linii şi de echipamente asociate, cuprinse între statia centrala şi prizele de utilizator.
    4.1.5. Sistem de distribuţie prin cablu - ansamblu format din statia centrala şi reţeaua de distribuţie.
    4.1.6. Priza de utilizator - dispozitiv folosit pentru interconectarea unei linii de utilizator cu un cordon de racord.
    4.1.7. Cordon de racord - cordon care conecteaza priza de utilizator cu echipamentul de utilizator.
    4.1.8. Repartitor - dispozitiv pasiv care repartizează în totalitate puterea disponibilă între mai multe linii.
    4.1.9. Derivator - dispozitiv pasiv care, montat pe o linie, distribuie spre una sau mai multe linii o fracţiune din puterea care îl traverseaza.
    4.1.10. Convertor de frecventa - dispozitiv destinat a transpune semnalul dintr-un canal în altul sau dintr-o bandă de frecventa în alta.
    4.1.11. Procesor de satelit - dispozitiv care demoduleaza semnalul primit şi îl transpune într-un canal dat.
    4.1.12. Atenuarea de reflexie - reprezintă raportul exprimat în decibeli între puterea de intrare şi puterea reflectată. Se calculează după formula: (a se vedea imaginea asociată)
    în care Z este impedanta care trebuie să se adapteze la impedanta nominală Z(0).

    4.1.13. Raport în dB - raportul în dB între doua marimi de putere P1 şi P2, care este definit de formula: (a se vedea imaginea asociată)

    4.1.14. În sistemele de distribuţie prin cablu puterea de referinţa nominală este de 1/75 pW, şi anume puterea disipata într-o rezistenta de 5 ohmi de o diferenţa de potenţial de 1 (miu)V (valoare efectivă) [U(0)].
    4.1.15. Nivelul de semnal - nivelul unui semnal de tensiune U(1) oarecare este raportul în dB dintre aceasta tensiune şi tensiunea de referinţa nominală U(0) de 1 (miu)V, adică: (a se vedea imaginea asociată)
    Acest nivel este exprimat în dB(miu)V.

    4.1.16. Semnal video - semnal compus din semnalul de luminanta şi semnalul de crominanta în cazul semnalului video color.
    4.1.17. Semnal video complex - semnal compus din semnalul video şi semnalele de sincronizare.
    4.1.18. Semnal audio - semnal de frecventa joasa, care conţine informaţia audio de înaltă calitate (30 Hz - 15 kHz) mono/stereo.
    4.1.19. Purtătoare de imagine - semnal de radiofrecventa destinat a fi modulat de către semnalul video complex.
    4.1.20. Purtătoare de sunet - semnal de radiofrecventa destinat a fi modulat de către semnalul audio.
    4.1.21. Semnal de televiziune - semnal compus din purtatoarea de imagine şi purtatoarea de sunet modulate.
    4.1.22. Nivelul purtatoarei de imagine - valoarea efectivă a purtatoarei la vârf de anvelopa de modulatie, exprimată în dBηV şi masurata la bornele unei sarcini de 75 ohmi.
    4.1.23. Nivelul purtatoarei de sunet - valoarea efectivă a purtatoarei în absenta modulatiei, exprimată în dBηV şi masurata la bornele unei sarcini de 75 ohmi.
    4.1.24. Radiatii perturbatoare - orice semnal pe o anumită frecventa, care se propaga din interiorul spre exteriorul sistemului de distribuţie.
    4.1.25. Caracteristica de amplitudine-frecventa - variatia modulului funcţiei de transfer a reţelei de distribuţie în raport cu frecventa.
    4.1.26. Frecventa caracteristica - frecventa uşor de identificat şi de măsurat dintr-o emisie data (în cazul CATV se considera purtatoarea de imagine şi purtatoarea de sunet).
    4.1.27. Toleranta de frecventa - abaterea maxima admisibilă dintre frecventa caracteristica şi frecventa de referinţa (STAS 9174/1-89).
    4.1.28. Timpul de întârziere de grup - indica panta caracteristicii de faza în raport cu frecventa. În practica prezintă importanţa variatia timpului de propagare de grup în limitele benzii de frecventa, în raport cu valoarea lui la o frecventa de referinţa, în mod deosebit în jurul subpurtatoarei de crominanta.
    4.1.29. Intermodulatie - proces prin care neliniaritatea reţelei provoacă la ieşire semnale parazite (denumite produse în intermodulatie) pe frecvente, care sunt combinatii lineare ale frecventelor semnalelor de intrare.
    4.1.30. Nivel de intermodulatie - diferenţa în decibeli într-un punct al reţelei dintre nivelul de referinţa al purtatoarei de imagine şi nivelurile produselor de intermodulatie specificate.
    4.1.31. Raportul semnal-zgomot în RF - diferenţa în decibeli într-un punct al reţelei dintre nivelul purtatoarei de imagine TV sau al purtatoarei MF, în cazul transmisiilor cu modulatie de frecventa, şi nivelul zgomotului de fond (măsurat într-o bandă de trecere corespunzătoare unui canal al sistemului de radiodifuziune sau de televiziune utilizat).
    4.1.32. Zgomot termic ideal - zgomotul produs într-o componenta rezistiva prin agitatia termica a electronilor. Puterea termica produsă este data de: (a se vedea imaginea asociată)
    În practica sursa de zgomot lucrează adaptat astfel încât zgomotul la intrarea în echipament este V/2.

    4.1.33. Diafonia în cazul transmisiilor stereofonice - diferenţa în decibeli dintre nivelul semnalului receptionat în canalele stang şi drept, semnalul fiind transmis pe canalul stang sau, respectiv, pe canalul drept.
    4.1.34. Toleranta nivelului purtatoarelor - abaterea maxima a nivelului purtatoarelor de imagine sau sunet în punctul de reţea considerat în raport cu valoarea de referinţa specificată în documentaţie şi reglata la punerea în funcţie a reţelei.
    4.1.35. Câştigul diferential - variatia amplitudinii subpurtatoarei de crominanta în funcţie de nivelul semnalului de luminanta.
    4.1.36. Faza diferentiala - variatia fazei subpurtatoarei de crominanta în funcţie de nivelul semnalului de luminanta.
    4.1.37. Decuplarea între prize de utilizator - atenuarea între o priza de utilizator şi alta (se considera valoarea cea mai mica în interiorul limitelor de frecventa specificate).
    4.1.38. Perturbatie electromagnetica - orice fenomen electromagnetic care poate degrada performanta unui dispozitiv, echipament sau sistem ori poate afecta defavorabil materia vie sau inerta.
    4.1.39. Imunitate (la o perturbatie) - aptitudinea unui dispozitiv, echipament sau sistem de a funcţiona fără degradare în prezenta unei perturbatii electromagnetice.
    4.1.40. Calea directa - partea reţelei de cablu în care semnalele sunt distribuite în sensul caii directe de la statia centrala la oricare alt punct al reţelei de cablu în zona utilizatorilor.
    4.1.41. Calea de întoarcere - partea din reţeaua de cablu prin care semnalele sunt transmise în direcţia ascendenta de la oricare abonat conectat la reţea către statia centrala sau către oricare alt nod al reţelei de cablu.

    4.2. Unităţi de măsura dBηV sau dBmV
    [dBmV] = [dbηV]+60


    5. Condiţii tehnice
    5.1. Condiţii tehnice privind documentaţia
    Documentaţia trebuie să conţină parametrii tehnici de ansamblu şi de detaliu ai echipamentului şi reţelei pentru zona de serviciu.

    5.2. Condiţii de mediu
    Echipamentele, inclusiv cablurile sistemului de distribuţie prin cablu, pot lucra în interiorul clădirilor, precum şi în exteriorul acestora. Condiţiile de mediu pentru modulele montate în interiorul clădirilor:
    - temperatura ambianta: +5°C/+40°C;
    – umiditatea relativă: < 80%, fără condens;
    – mediu lipsit de agenţi corosivi;
    – categorie climatica: N3.

    Condiţiile de mediu pentru modulele montate în exteriorul clădirilor:
    - temperatura ambianta: -25°C/+70°C;
    – viteza maxima a vantului: 130 km/h;
    – condiţii meteo normale pentru zonele temperate: ploaie, ninsoare, chiciura;
    – vibratii.


    5.3. Condiţii de alimentare cu energie electrica
    Modulele componente ale sistemului de distribuţie prin cablu se alimentează cu energie electrica în doua moduri:
    A. Direct de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice monofazate, cu următoarele condiţii tehnice:
    - tensiunea: 220 V c.a. ±10%;
    – frecventa: 50 Hz ± 2 Hz (STAS 8333/89).


    Toate modulele şi instalaţiile de la reţeaua de 220 V vor fi construite în clasa 1 (conform STAS 11054-78) privind protecţia la electrocutare a utilizatorului (conexiune specială de impamantare de protecţie). Rezistenta prizei de pământ a reţelei de alimentare utilizate trebuie să corespundă valorilor prevăzute de STAS 6271-81.
    B. Telealimentarea prin cablu de RF cu tensiune mai mica de 65 V (nepericuloasa în conformitate cu standardele în vigoare). În cazul utilizării tensiunii alternative se prevede izolatia galvanica faţă de reţeaua de 220 V curent alternativ prin transformator coborator termoizolat.


    5.4. Reguli de securitate
    Un sistem de distribuţie prin cablu trebuie conceput, construit şi instalat de asemenea maniera încât sa nu prezinte nici un pericol în utilizarea normală şi în caz de deranjament pentru personalul care îl deserveşte sau îl verifica, asigurând în special:
    - protecţia persoanelor contra descarcarilor electrice;
    – protecţia persoanelor contra ranirilor;
    – protecţia contra incendiilor.

    (SR EN 50083-1+A1+A2)

    5.5. Condiţii tehnice generale
    Se vor respecta cerinţele prevăzute de standardele şi reglementările în vigoare referitoare la construcţia, întreţinerea şi asigurarea calităţii sistemelor de distribuţie prin cablu. Nu vor fi utilizate instalaţii de antena colectivă care nu corespund cerinţelor prezentei specificaţii tehnice.
    În cazul în care condiţiile de temperatura sau de alimentare diferă în teritoriu de cele menţionate în prezenta specificaţie tehnica se vor lua măsurile necesare astfel încât semnalele de televiziune sa corespundă tehnic prevederilor pct. 6. Se vor respecta normele generale în vigoare privind construcţiile în mediul urban şi rural.

    5.6. Compatibilitate electromagnetica
    Se vor respecta cerinţele prevăzute în standardele şi reglementările în vigoare referitoare la caracteristicile de radiaţie şi imunitate, la perturbatiile electromagnetice ale echipamentelor active şi pasive utilizate pentru recepţia, prelucrarea şi distribuţia semnalelor de televiziune, radiodifuziune sonora şi multimedia interactiva (SR EN 50083-2+A1).


    6. Parametrii tehnici
    Pentru asigurarea calităţii sistemului de transmisie prin cablu se vor respecta cerinţele de mai jos, referitoare la următorii parametri:

┌─────┬─────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │Parametrul │Valoarea │
│crt. │ │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│0 │1 │2 │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Spectrul utilizabil │ │
│ │pentru transmisiuni │ │
│6.1. │de radiodifuziune cu │87,5-108 MHz │
│ │modulaţie │ │
│ │în frecvenţă │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Spectrul utilizabil │ │
│6.2. │şi sistemul de │FIF │
│ │transmisiuni pentru │ │
│ │televiziune │ │
├─────┼─────────────────────┼──────────────────┬────────────┤
│ │ │Norma D │Norma B │
│ │NOTA 1: │Canale de 8 MHz │Canale de 7 │
│ │Nu se vor utiliza în │(provizoriu) │MHz │
│ │reţeaua CATV canalele│ │(provizoriu)│
│ │care se suprapun ├─┬──┬─────────┬───┼──┬─────┬───┤
│ │total sau │ │1.│48.5-56.5│MHz│2.│47-54│MHz│
│ │parţial peste cele │ ├──┼─────────┼───┼──┼─────┼───┤
│ │care deservesc zona │ │2.│58-66 │MHz│3.│54-61│MHz│
│ │terestră │ ├──┼─────────┼───┼──┼─────┼───┤
│ │Nu se vor utiliza în │A│3.│76-84 │MHz│4.│61-68│MHz│
│ │reţeaua CATV canalele│ ├──┼─────────┼───┼──┴─────┴───┤
│ │TV care se suprapun │ │4.│84-92 │MHz│ │
│ │peste │ ├──┼─────────┼───┤ │
│ │frecvenţele din banda│ │5.│92-100 │MHz│ │
│ │87,5-108 MHz în ├─┴──┴─────────┴───┼────────────┤
│ │localităţile │B S1-S9 102-174 │S1-S10 │
│ │deservite de │MHz │104-174 MHz │
│ │emiţătoare de ├──────────────────┼────────────┤
│ │radiodifuziune sonoră│C 6-12 174-230 MHz│5-12 174-230│
│ │pe frecvenţele │ │MHz │
│ │respective. ├──────────────────┼────────────┤
│ │ │DS10-S18 230-302 │S11-S20 │
│ │ │MHz │230-300 MHz │
├─────┼─────────────────────┼──────────────────┴────────────┤
│ │ │ │
│ │NOTA 2: │ │
│ │Se admite utilizarea │UIF │
│ │ecartului de │Norma G │
│ │frecvenţă │Canale de 8 MHz │
│ │imagine-sunet de 5,5 │ │
│ │MHz │ │
│ │în canalele de 8 MHz,│ │
│ │în cazul ├────────────────────┬──────────┤
│ │retransmisiei prin │ │ │
│ │conversie din UIF │ │ │
│ │norma G. │ │302-446 │
│ │Se admite, de │S21-S38 │MHz │
│ │asemenea, utilizarea │ │ │
│ │ecartului de │ │ │
│ │frecvenţă imagine- │ │ │
│ │sunet de 6,5 MHz în ├────────────────────┼──────────┤
│ │canalele de 8 MHz, în│ │ │
│ │cazul retransmisiei │ │ │
│ │prin │ │470-790 │
│ │conversie din FIF │21-60 │MHZ │
│ │norma D. │ │ │
│ │Nu se admite │ │ │
│ │utilizarea │ │ │
│ │intercalată a ├────────────────────┼──────────┤
│ │normelor D şi B în │ │ │
│ │cadrul fiecărei │ │ │
│ │subbenzi A, B, C şi │ │ │
│ │D. │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────┼────────────────────┴──────────┤
│ │Radiaţii │ │
│ │perturbatoare. │ │
│6.3. │Exprimarea în valori │maximum 10 -10 W │
│ │de câmp este 27,4 │ │
│ │dBμV/m măsuraţi la │ │
│ │minimum 3 m de sursă.│ │
├─────┼─────────────────────┼────────────────────┬──────────┤
│ │NOTA 3: │ │ │
│ │Când sistemul produce│ │ │
│ │perturbaţii altor │ │ │
│ │sisteme de │ │ │
│ │radiocomunicaţii │ │ │
│ │autorizate, │ │ │
│ │operatorul de cablu │ │ │
│ │are obligaţia de a │ │ │
│ │reduce nivelul │ │ │
│ │perturbatorului până │ │ │
│ │la dispariţia │ │ │
│ │perturbaţiei. │ │ │
├─────┼─────────────────────┼────────────────────┴──────────┤
│ │Tensiunile │ │
│ │perturbatoare │ │
│ │injectate de │ │
│ │echipament în reţeaua│ │
│6.4. │de │maximum 52 dBμV │
│ │alimentare (simetric │ │
│ │şi asimetric) în gama│ │
│ │de frecvenţe 150 kHz │ │
│ │... 30 │ │
│ │MHz │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Impedanţa pentru │ │
│ │măsurătorile de nivel│ │
│6.5. │a tuturor cablurilor │75 ohmi │
│ │coaxiale şi │ │
│ │prizelor de │ │
│ │utilizator │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.6. │Decuplarea între │minimum 46 dB │
│ │prizele de utilizator│ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.7. │Nivelul maximal al │110 dBμV │
│ │semnalului în reţea │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.8. │Nivelul │minimum 54 dB │
│ │intermodulaţiei │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Zgomot pe purtătoare │ │
│ │cauzat de alimentare │ │
│ │(50 Hz şi subarmonici│ │
│ │sub │ │
│ │1 kHz) │ │
│ │- se exprimă prin │ │
│6.9. │diferenţa de nivel │minimum 46 dB │
│ │dintre nivelul │ │
│ │purtătoarei de │ │
│ │imagine şi valoarea │ │
│ │vârf - vârf a │ │
│ │tensiunii de zgomot │ │
│ │de reţea │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Raportul semnal/ │ │
│ │zgomot la priza de │ │
│ │utilizator: │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- pentru transmisii │minimum 43 dB │
│ │de televiziune │ │
│6.10.├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- pentru transmisii │ │
│ │de radiodifuziune │ │
│ │sonoră MF │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- mono │minimum 45 dB │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- stereo │minimum 51 dB │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Toleranţa frecvenţei │ │
│ │purtătoarelor │ │
│ │distribuite (sunet şi│ │
│ │imagine): │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- transmisii de │maximum 75 kHz │
│ │televiziune │ │
│6.11.├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- transmisii de │ │
│ │radiodifuziune sonoră│maximum 12 kHz │
│ │MF │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Toleranţa ecartului │ │
│ │frecvenţelor de │maximum 15 kHz │
│ │imagine şi sunet pe │ │
│ │un canal TV │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nivelul minim al │ │
│ │purtătoarei pentru │ │
│ │transmisii de │ │
│ │radiodifuziune │ │
│6.12.│sonore MF la priza de│ │
│ │utilizator: │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- mono │40 dBμV │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- stereo │50 dBμV │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Diferenţa de nivel │ │
│ │dintre purtătoarea │ │
│ │pentru transmisii de │ │
│ │radiodifuziune sonoră│ │
│ │MF la priza de │ │
│ │utilizator: │ │
│6.13.├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- între purtătoare │maximum 13 dB │
│ │din canale oarecare; │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- între purtătoare │ │
│ │din canale până la │maximum 5 dB │
│ │0,4 MHz ecart │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Diafonia în cazul │ │
│ │transmisiilor │ │
│ │stereofonice: │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.14.│- 0,04 ... 0,3 kHz │minimum 23 dB │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- în intervalul 0,3 │minimum 40 dB │
│ │... 4 kHz │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- 4 ... 15 kHz │minimum 28 dB │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Caracteristica de │ │
│ │amplitudine-frecvenţă│ │
│ │are o neuniformitate │ │
│ │la priza │ │
│ │de utilizator în │ │
│ │raport cu nivelul │ │
│ │purtătoarei de │ │
│6.15.│imagine: │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- în interiorul unui │maximum 2 dB │
│ │canal de televiziune │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- în orice interval │ │
│ │de frecvenţe de 0,5 │maximum 0,5 dB │
│ │MHz │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nivelul minim al │ │
│ │purtătoarei pentru │ │
│6.16.│transmisii de │60 dBμV │
│ │televiziune la priza │ │
│ │de utilizator │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nivelul maxim al │ │
│ │purtătoarei pentru │ │
│6.17.│transmisii de │80 dBμV │
│ │televiziune la priza │ │
│ │de utilizator │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Diferenţa de nivel │ │
│ │între purtătoarele de│ │
│ │imagine pentru │ │
│ │transmisii de │ │
│ │televiziune la priza │ │
│ │de utilizator: │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- între purtătoarea │ │
│ │de imagine dintr-un │ │
│ │canal oarecare şi │ │
│ │nivelul │ │
│ │oricărei alte │ │
│ │purtătoare de │ │
│ │imagine: │ │
│6.18.├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- în banda FIF │maximum 8 dB │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- în banda UIF │maximum 6 dB │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- între purtătoare de│ │
│ │imagine la ecart de │ │
│ │maximum 16 MHz, │maximum 3 dB │
│ │indiferent │ │
│ │de bandă │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- între oricare două │ │
│ │purtătoare de imagine│maximum 12 dB │
│ │din benzi diferite │ │
│ │FIF/UIF │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Diferenţa de timp de │ │
│ │întârziere de grup pe│ │
│ │orice canal de │ │
│ │televiziune │ │
│6.19.│pe ansamblul reţelei:│ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- la 4,43 MHz │80 ns │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- în restul benzii │150 ns │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Faza diferenţială pe │ │
│6.20.│orice canal pe │maximum 5° │
│ │ansamblul reţelei │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.21.│Câştigul diferenţial │maximum 10% │
│ │pe ansamblul reţelei │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Diferenţa de nivel │ │
│ │dintre purtătoarea de│ │
│ │imagine şi │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.22.│- prima purtătoare de│7-16 dB │
│ │sunet │ │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │- a doua purtătoare │17-23 dB │
│ │de sunet │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│6.23.│Toleranţa nivelului │5 dB │
│ │purtătoarei │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Transmisiile de date,│ │
│ │în ambele sensuri, │ │
│ │sunt permise fără a │ │
│ │afecta │ │
│ │transmisiile │ │
│ │audiovizuale la │ │
│ │parametrii │ │
│ │specificaţi │ │
│6.24.├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Banda permisă │5-40 MHz │
│ ├─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nivelul maxim al │ │
│ │semnalului în reţea │ │
│ │trebuie ales astfel │ │
│ │încât să nu │ │
│ │apară perturbaţii ale│ │
│ │semnalului de pe │ │
│ │calea directă. │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │NOTA 4: │ │
│ │Parametrii tehnici │ │
│ │prevăzuţi la pct. │ │
│ │6.9, 6.14, 6.15, │ │
│ │6.19, 6.20, 6.21 şi │ │
│ │6.23 sunt obligatorii│ │
│ │în documentaţia de │ │
│ │proiectare. │ │
└─────┴─────────────────────┴───────────────────────────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016