Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 348 din 24 august 2023  privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 348 din 24 august 2023 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viageră agricolă" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1024 din 10 noiembrie 2023
    Văzând Referatul de aprobare nr. 2.429 din 18.08.2023/nr. 243.050 din 23.08.2023 al Direcţiei îmbunătăţiri funciare şi fond funciar,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 18 din titlul XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Legii nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale şi ministrul finanţelor emit următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.178 din 27 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Florin-Ionuţ Barbu
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    ANEXA 1

    (Anexa la Ordinul nr. 1.272/26.503/2005)
    NORME METODOLOGICE
    de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005
    privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente
    CAP. I
    Organizarea activităţii de rentă viageră agricolă
    ART. 1
    Sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este în Bucureşti, bd. Carol I nr. 17, sectorul 2.

    ART. 2
    La nivelul fiecărui judeţ se organizează şi funcţionează centre judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.

    ART. 3
    Fondurile necesare pentru plata rentei viagere agricole se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    CAP. II
    Documente şi proceduri
    ART. 4
    (1) Beneficiază de rentă viageră agricolă persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani şi care deţine în proprietate până la 10 ha teren cu destinaţie agricolă situat în extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau arendează aceste terenuri cu destinaţie agricolă ori încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, după intrarea în vigoare a Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.
    (2) Beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează „nerevizuibil“, şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, după intrarea în vigoare a legii.
    (3) Beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoana care a fost pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare, potrivit prevederilor art. 9 alin. (4) din lege.
    (4) Rentierului aflat în situaţia prevăzută la alin. (3) i se recunoaşte dreptul la renta viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emise de comisia de expertiză medicală, care atestă pensia de invaliditate, potrivit art. 9 alin. (3) din lege, şi deciziei pentru pensia pentru limită de vârstă.
    (5) Rentierii cărora li s-a retras calitatea de rentier agricol ca urmare a emiterii deciziei de pensionare pentru limită de vârstă pot beneficia de rentă viageră agricolă, în condiţiile alin. (4), începând cu data obţinerii vizei anuale, cu respectarea condiţiilor art. 6 din lege.
    (6) Terenurile care sunt înstrăinate sau arendate sunt cele dobândite anterior anului 1989 sau după 1989 prin aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au fost înstrăinate prin acte între vii după 1990.
    (7) Beneficiază de prevederile legii şi persoanele prevăzute la art. 27 alin. (2^1) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au dobândit terenuri prin moştenire de la cei care au primit titluri de proprietate prin aplicarea Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare. Aceştia trebuie să îşi dovedească calitatea prin certificatul de moştenitor.
    (8) În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, dacă aceste contracte sunt încă în vigoare la sfârşitul anului calendaristic pentru care se plăteşte renta.
    (9) În sensul prezentelor norme metodologice, prin an agricol se înţelege perioada cuprinsă între 1 octombrie anul curent şi 30 septembrie a anului următor.
    (10) În situaţia în care terenul ce face obiectul contractului de arendare, pe baza căruia rentierul agricol beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, este înstrăinat în perioada de valabilitate a contractului de arendare, renta de 50 euro/ha/an se calculează şi se datorează de la data încheierii, respectiv a intrării în vigoare a contractului de arendare, urmând ca de la data înstrăinării terenului rentierul să beneficieze de renta viageră agricolă de 100 euro/ha/an.
    (11) Renta viageră agricolă se calculează şi se datorează de la data încheierii contractelor de arendare, respectiv înstrăinare, indiferent de data depunerii cererii, în cazul în care contractele au fost încheiate în anul depunerii cererii.
    (12) În cazul în care contractele au fost încheiate în anii precedenţi depunerii cererii, renta viageră agricolă se calculează şi se datorează de la 1 ianuarie a anului în care s-a depus cererea.
    (13) În cazul proprietăţii comune, renta viageră agricolă se acordă individual pentru cota-parte stabilită în baza declaraţiei autentice notariale, dată de comun acord de toţi coproprietarii.
    (14) În cazul soţilor, beneficiarul rentei viagere agricole este acela care îndeplineşte condiţia de vârstă, renta acordându-i-se pentru cota-parte ce îi revine din proprietatea comună.
    (15) În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţia de vârstă, se va elibera un carnet de rentier pe numele fiecăruia, iar renta viageră agricolă ce revine fiecărui soţ se va acorda proporţional cu cota-parte aferentă fiecăruia.
    (16) În cazul înstrăinării prin contract de schimb a unei suprafeţe de teren agricol extravilan dobândite cu respectarea prevederilor alin. (6) şi (7), suprafaţa permutată, de aceeaşi dimensiune, care intră astfel în patrimoniul rentierului agricol nu va fi cumulată la cea deţinută deja.
    (17) Dacă prin contract de schimb se înstrăinează o suprafaţă de teren agricol extravilan dobândită cu respectarea prevederilor alin. (6) şi (7) mai mică decât cea primită prin schimb, renta se calculează şi se acordă doar pentru suprafaţa care iese din patrimoniul rentierului; diferenţa primită în plus nu intră la calculul rentei, dar intră la calculul suprafeţelor deţinute în proprietate cu respectarea prevederilor alin. (1), (10) şi (11).

    ART. 5
    (1) Pentru a beneficia de suma aferentă rentei viagere agricole, rentierii au obligaţia să solicite vizarea carnetului de rentier agricol personal, prin mandatar/curator/ tutore ori prin mijloace de comunicare la distanţă, în perioada 1 martie-31 august a fiecărui an, la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, şi să furnizeze informaţiile necesare completării declaraţiei pentru obţinerea vizei anuale, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de următoarele documente:
    a) carnetul de rentier agricol;
    b) actul de identitate al solicitantului;
    c) decizia de la comisia de expertiză medicală - pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală, în copie;
    d) procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal;
    e) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil;
    f) decizia de la comisia de expertiză medicală şi decizia pentru limită de vârstă, pentru rentierii aflaţi în situaţia prevăzută la art. 4 alin. (3), în copie.

    (2) Vizarea anuală a carnetului reprezintă modalitatea de primire a sumei de bani calculate pentru anul anterior în condiţiile prevăzute în prezentele norme metodologice.
    (3) În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.
    (4) Solicitanţii prezintă/transmit la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti documentele menţionate la alin. (1), în original/în format electronic (scanat sau fotografie).
    (5) Formularistica necesară obţinerii vizei, cererile de reanalizare, de moştenitor, de modificări date personale, este pusă la dispoziţie de către centrele judeţene.
    (6) Accesul la sistemul informatic se realizează prin intermediul funcţionarului public din cadrul centrelor judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, indiferent de domiciliul beneficiarului sau de modalitatea de solicitare.

    ART. 6
    (1) Începând cu anul 2023, centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti ţin evidenţa rentierilor agricoli care solicită viza anuală, a depunerii şi primirii cererilor de reanalizare/ moştenitor/modificări date personale la oricare centru judeţean, indiferent de domiciliul beneficiarului, prin orice mijloace de comunicare, inclusiv cele la distanţă.
    (2) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti arhivează electronic documentaţia aferentă cererilor de viză, de reanalizare, de moştenitor, de modificări date personale ale rentierilor/moştenitorilor.
    (3) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti operează şi validează în sistemul informatic datele aferente solicitărilor rentierilor agricoli de modificare a situaţiei terenurilor arendate/ înstrăinate/nou-dobândite, cererilor de moştenitor, precum şi de modificări date personale ale rentierilor/moştenitorilor.
    (4) Fiecare centru judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti întocmeşte şi aprobă listele de plată care cuprind rentierii agricoli care au solicitat şi obţinut viza anuală, respectiv listele de plată care cuprind moştenitorii rentierilor agricoli care au depus documentaţia completă şi obligatorie cu respectarea prezentelor norme metodologice.
    (5) Pe baza listelor de plată aprobate la nivel de centru judeţean, APIA - Aparatul central întocmeşte situaţia centralizatoare a sumelor aprobate la nivel judeţean, întocmeşte şi transmite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale solicitarea de deschidere a creditelor bugetare, atât pentru plăţile iniţiale, cât şi pentru retururi.
    (6) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale solicită Ministerului Finanţelor sumele aferente rentei viagere aprobate la nivel judeţean, atât pentru plăţile iniţiale, cât şi pentru retururi.
    (7) După aprobarea de către Ministerul Finanţelor a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alimentează contul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care alimentează conturile centrelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti cu sumele cuvenite.
    (8) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare.
    (9) Dezvoltarea, actualizarea şi coordonarea sistemului informatic, precum şi elaborarea manualelor de procedură se efectuează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Aparatul central.

    ART. 7
    (1) Pentru a intra în posesia sumei de bani aferente rentei viagere agricole, rentierii sau mandatarul/curatorul/ tutorele acestora trebuie să solicite personal ori prin mijloace de comunicare la distanţă oricărui centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti vizarea carnetelor de rentier agricol, în perioada 1 martie-31 august a fiecărui an.
    (2) Începând cu anul 2023, centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, după acordarea vizei anuale, verifică şi autorizează la plată sumele cuvenite rentierilor/moştenitorilor, întocmesc şi aprobă listele de plată, efectuează plata sumelor autorizate pentru renta viageră agricolă.
    (3) Începând cu anul 2023, centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti ţin evidenţa sumelor restituite de către poştă sau bancă în urma efectuării plăţilor, operează corecţiile coordonatelor bancare/adreselor de domiciliu şi reiniţiază plata către beneficiari, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 10.
    (4) Viza obţinută prin mandatar/curator/tutore, în anul curent pentru campania anterioară, se anulează de drept dacă se constată că aceasta a fost acordată după data decesului rentierului.

    CAP. III
    Carnetul de rentier agricol
    ART. 8
    (1) Carnetele de rentier agricol preluate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă cuprind următoarele elemente:
    1. dimensiune: 13 x 10 cm;
    2. coperte tari de culoare portocalie pe care este inscripţionată cu negru menţiunea „Carnet de rentier agricol“;
    3. coperta interioară va conţine:
    a) antet - Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă;
    b) stema ţării, plasată central;

    4. prima pagină va conţine:
    a) numele şi prenumele rentierului, cu datele de identificare ale acestuia;
    b) suprafaţa înstrăinată sau arendată.


    (2) Carnetul de rentier agricol conţine elemente de securizare şi are în interior 6 pagini cu un număr de 36 de rubrici. Fiecare rubrică reprezintă spaţiul în care se completează valoarea rentei viagere agricole în euro şi valoarea rentei viagere agricole în lei de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv de către centrul municipiului Bucureşti.
    (3) Carnetele de rentier agricol emise, precum şi cele tipărite de către Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă, respectiv cele tipărite de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură rămân valabile conform prevederilor legale.
    (4) Anual, carnetele de rentier agricol se vizează în perioada 1 martie-31 august de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.
    (5) Pentru rentierii prevăzuţi la art. 4 alin. (5) se vizează carnetele de rentier agricol eliberate şi deţinute până la data retragerii calităţii de rentier agricol.
    (6) În cazul în care rentierii agricoli nu mai deţin carnetele de rentier agricol, centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură vor elibera un duplicat de carnet pe baza unei cereri semnate de către rentier sau împuternicitul acestuia. După data decesului rentierului agricol nu se va mai emite un duplicat.
    (7) Duplicatele carnetelor de rentier agricol se eliberează numai persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol conform prevederilor prezentelor norme metodologice.

    CAP. IV
    Plata rentei viagere agricole
    ART. 9
    (1) Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează. Plata se efectuează de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, prin mandat poştal, virament bancar.
    (2) Plata rentei viagere se face de către fiecare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, până la data de 30 noiembrie inclusiv a anului următor pentru care aceasta este datorată, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
    (3) Reluarea plăţii sumelor restituite de către Poşta Română sau bancă se face de către fiecare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, în baza unor situaţii centralizatoare, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
    (4) Sumele reprezentând rentă viageră acordate necuvenit, prevăzute la alin. (2), reprezintă creanţe bugetare, pentru recuperarea acestora aplicându-se dispoziţiile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, la valoarea creanţei principale adăugându-se dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data încasării acesteia până la data recuperării integrale.
    (5) Procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare întocmit de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, prin care se individualizează sumele de recuperat exprimate în moneda naţională, constituie titlu de creanţă şi cuprinde elementele actului administrativ-fiscal prevăzut de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (6) Titlul de creanţă constituie titlu executoriu la data împlinirii termenului de scadenţă prevăzut în cuprinsul acestuia, stabilit în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ individual care i se adresează trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 45 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în totalitate sau în parte, în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (8) Creanţele bugetare principale şi accesoriile se sting prin plată voluntară, compensare în condiţiile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 66/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a mecanismului de compensare de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a debitelor şi creanţelor beneficiarilor Fondului european de garantare agricolă şi ai Fondului european agricol de dezvoltare rurală, precum şi ai fondurilor de la bugetul de stat, cu modificările ulterioare, sau prin modalităţile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, de către organele fiscale competente subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (9) Titlurile executorii, împreună cu dovada comunicării acestora către debitor, se transmit organelor fiscale competente subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea recuperării creanţelor bugetare, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (10) Cuantumul creanţelor bugetare accesorii, reprezentate de dobânzi şi penalităţi de întârziere, se calculează de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care au emis procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare.
    (11) Creanţele bugetare principale şi accesoriile se fac venit integral la bugetul de stat şi se recuperează astfel:
    a) de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, în conturile indicate în titlurile de creanţă;
    b) de către organele fiscale competente subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în conturile indicate în somaţie.

    (12) Dreptul de a stabili creanţele bugetare prevăzute la alin. (3) se prescrie în termen de 5 ani, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (13) Creanţele bugetare principale mai mici de 40 lei/campanie de plată/beneficiar nu se recuperează, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 10
    (1) Renta viageră agricolă este personală şi netransmisibilă şi se poate încasa doar de titularul carnetului de rentier agricol sau de mandatarul său, cu procură specială autentificată, ori de către moştenitorul rentierului.
    (2) După decesul rentierului, moştenitorul poate încasa renta datorată defunctului, dacă depune personal sau prin mandatar/curator/tutore o cerere însoţită de următoarele documente:
    a) carnetul de rentier agricol în original;
    b) certificatul de deces;
    c) certificatul de moştenitor sau certificatul de calitate de moştenitor sau „Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale“ prevăzută în anexa nr. 24 la Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 2.052 bis/1.528/2006 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru stabilirea, constatarea, controlul, încasarea şi urmărirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a altor venituri ale bugetelor locale;
    d) actul de identitate al moştenitorului;
    e) actul de identitate al mandatarului/curatorului/tutorelui, după caz;
    f) împuternicire notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorate rentierului pentru cazul în care există mai mulţi moştenitori.

    (3) Documentele care atestă moştenirea depuse după data de 15 octombrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează nu se mai iau în considerare.
    (4) Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata până la data de 30 noiembrie, dar care nu au intrat în posesia rentei, procedura de plată se poate relua şi după acest termen până la 3 ani de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces, către moştenitorii acestora.
    (5) Dacă decesul rentierului agricol a survenit în anul în curs şi carnetul de rentier nu a fost vizat pentru campania anterioară de către acesta, documentele menţionate la alin. (2) trebuie depuse până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv a anului decesului.
    (6) Cererea moştenitorului trebuie depusă până la data de 15 octombrie inclusiv a anului următor celui pentru care aceasta a fost calculată şi vizată.
    (7) Plata către moştenitor va fi efectuată până cel târziu la data de 30 noiembrie inclusiv a anului următor celui pentru care aceasta se datorează.
    (8) Dreptul de plată înregistrat şi neplătit existent în evidenţele contabile ale centrelor judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti se supune termenului de prescripţie conform prevederilor legale în vigoare.

    ART. 11
    Beneficiarii aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 4 sunt persoanele cărora li s-a recunoscut calitatea de rentier agricol de către Agenţia Domeniilor Statului, autoritate care a deţinut atribuţii în acordarea calităţii de rentier tuturor persoanelor care îndeplineau condiţiile prevăzute în titlul XI al Legii nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi în prezentele norme metodologice, renta fiind gestionată în conformitate cu prevederile lit. (b) cap. 3 „Agricultură“ din anexa V la Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005, care se referă la ajutoarele de stat existente care trebuie încetate sau modificate pentru a respecta reglementările comunitare în domeniu.

    ANEXA

    la normele metodologice
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ
    Operator de date cu caracter personal: 9596
    Centrul Judeţean ................................
    DECLARAŢIE
    pentru obţinerea vizei anuale
    Subsemnatul(a), …………………...…………….., domiciliat(ă) în localitatea …………………….., str. ........ nr. ........, bl. …., sc. ........, ap. ........, judeţul ……………., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria …… nr. ……………….., eliberat(ă) de …………..…, născut(ă) la data de ……………., tel. …………....…, CNP ……………….....……, având carnetul de rentier ………………….., cunoscând că falsul în declaraţii se pedepseşte conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, declar pe propria răspundere că: în anul ………….

┌──┬───────────────────────────────────┐
│ │Nu au intervenit modificări asupra │
│1.│situaţiei terenului/terenurilor │
│ │deţinut(e)/arendat(e)/înstrăinat │
│ │(e). │
├──┼───────────────────────────────────┤
│ │Contractul/Contractele de arendă │
│ │prezentat(e) pentru a fi confruntat│
│ │(e) cu cele existente în dosarul de│
│2.│rentă viageră agricolă a/au fost în│
│ │vigoare la sfârşitul anului …..., │
│ │în suprafaţă totală de ……………… ha, │
│ │pentru care urmează a se acorda │
│ │renta viageră. │
├──┼───────────────────────────────────┤
│ │Nu am deţinut/Nu deţin în │
│3.│proprietate terenuri agricole │
│ │extravilane care, cumulate în timp,│
│ │să depăşească suprafaţa de 10 ha. │
├──┼───────────────────┬──┬┬──┬┬──────┬┤
│ │Pensionat(ă) pe caz│ ││ ││ ││
│ │de boală, grad de │ ││ ││ ││
│ │invaliditate I sau │ ││ ││Nu ││
│4.│II, decizie emisă │DA││NU││este ││
│ │de comisia de │ ││ ││cazul.││
│ │expertiză medicală,│ ││ ││ ││
│ │în copie │ ││ ││ ││
├──┼───────────────────┼──┼┼──┼┼──────┼┤
│ │Procură │ ││ ││ ││
│ │autentificată a │ ││ ││ ││
│ │mandatarului, în │ ││ ││ ││
│ │copie; actul de │ ││ ││ ││
│ │identitate al │ ││ ││ ││
│ │mandatarului, în │ ││ ││ ││
│ │copie; │ ││ ││ ││
│ │curatelă, în copie;│ ││ ││ ││
│ │actul de identitate│ ││ ││Nu ││
│5.│al curatorului, în │DA││NU││este ││
│ │copie; │ ││ ││cazul.││
│ │hotărâre │ ││ ││ ││
│ │judecătorească │ ││ ││ ││
│ │definitivă şi │ ││ ││ ││
│ │irevocabilă prin │ ││ ││ ││
│ │care este │ ││ ││ ││
│ │instituită tutela, │ ││ ││ ││
│ │în copie; actul de │ ││ ││ ││
│ │identitate al │ ││ ││ ││
│ │tutorelui, în copie│ ││ ││ ││
└──┴───────────────────┴──┴┴──┴┴──────┴┘


    Data …………….
    Semnătura rentierului agricol ................................
    Verificare efectuată de către persoana desemnată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean ………………

┌─────────┬─────────┬────────┬─────────┐
│Controlul│ │ │ │
│vizual a │Numele şi│ │ │
│fost │prenumele│Data │Semnătura│
│efectuat │ │ │ │
│de: │ │ │ │
├─────────┼─────────┼────────┼─────────┤
│Suma │ │ │ │
│vizată │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│……….. │ │ │ │
│Valoarea │…………………….│……………………│ │
│în lei │ │ │ │
│…………. │ │ │ │
│Valoarea │ │ │ │
│în euro │ │ │ │
│………….. │ │ │ │
└─────────┴─────────┴────────┴─────────┘


    Sunt de acord ca datele din prezenta declaraţie pentru obţinerea vizei anuale şi documentele ataşate la aceasta să fie introduse şi verificate cu aplicaţia electronică de gestionare a rentei viagere în vederea calculării sumei cuvenite şi să fie făcute publice cu respectarea prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.
    Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituţiile abilitate în vederea protejării intereselor financiare ale bugetului de stat, elaborării de studii statistice şi de evaluări economice.
    NOTE:
    - Toate documentele depuse în copie se prezintă şi în original pentru certificare.
    – Persoana desemnată de centrul judeţean al APIA pentru vizarea carnetelor de rentier, după verificarea vizuală a documentelor, înscrie pe fiecare copie prezentată sintagma „conform cu originalul“.
    – Pct. 4 din declaraţie se completează numai de către pensionarii pe caz de boală, grad de invaliditate I sau II.


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016