Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 340 din 30 iunie 2025 privind stabilirea criteriilor care stau la baza încheierii unor acorduri sau protocoale cu instituţii de învăţământ superior naţionale sau organisme profesionale naţionale şi internaţionale privind acordarea excepţiilor de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională pentru titularii unei diplome universitare la nivel de licenţă sau master sau ai unei calificări profesionale recunoscute la nivel naţional sau internaţional
EMITENT: Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 626 din 3 iulie 2025
Având în vedere prevederile:
- art. 9, 10, 74 şi art. 77 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 7 alin. (1) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 135/2018 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi desfăşurarea examenului de competenţă profesională, cu modificările şi completările ulterioare;
– Regulamentului de organizare şi funcţionare al Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 4.226/2024,
preşedintele Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar emite următorul ordin:
ART. 1
Dispoziţii generale
Obiectul prezentului ordin îl reprezintă stabilirea criteriilor care stau la baza încheierii unor acorduri sau protocoale cu instituţii de învăţământ superior naţionale sau organisme profesionale naţionale şi internaţionale privind acordarea excepţiilor de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională pentru titularii unei diplome universitare la nivel de licenţă sau master sau ai unei calificări profesionale recunoscute la nivel naţional sau internaţional.
ART. 2
Criterii care stau la baza încheierii unor acorduri sau protocoale cu instituţii de învăţământ superior naţionale în aplicarea prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare
(1) În vederea încheierii de acorduri sau protocoale cu instituţiile de învăţământ superior naţionale se vor avea în vedere următoarele criterii:
a) profilul instituţiei de învăţământ solicitante să fie în domeniul financiar-contabil sau audit;
b) curricula universitară să acopere, în proporţie de cel puţin 70%, disciplinele prevăzute la art. 9 alin. (1) şi (2) şi/sau disciplinele prevăzute la art. 9 alin. (3) din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare;
c) forma de învăţământ a programului să fie învăţământ de zi, învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă;
d) programul de licenţă sau master organizat de instituţia de învăţământ să fie acreditat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
(2) Instituţia de învăţământ superior care solicită echivalarea unui program de studii universitare la nivel de licenţă sau master cu testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională trebuie să depună la Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS) solicitarea de echivalare, însoţită de curricula universitară în vigoare la momentul solicitării.
(3) Documentele prevăzute la alin. (2) se analizează de către personalul cu atribuţii specifice din cadrul ASPAAS, care va întocmi un raport de analiză, cu propunerea de aprobare sau de respingere, după caz, a solicitării depuse de instituţia de învăţământ.
(4) În vederea analizei, personalul cu atribuţii specifice din cadrul ASPAAS poate solicita instituţiei de învăţământ şi alte documente pe care le consideră necesare.
(5) În cazul aprobării dosarului de către preşedintele ASPAAS, personalul cu atribuţii specifice din cadrul ASPAAS întocmeşte, în termen de 30 de zile, proiectul de protocol privind echivalarea programului de studii cu testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională, pentru disciplinele acoperite de curricula universitară aprobată.
(6) În cazul respingerii dosarului, ASPAAS comunică instituţiei de învăţământ acest fapt, precum şi motivarea respingerii, în termen de 15 zile de la întocmirea raportului prevăzut la alin. (3).
ART. 3
Criterii care stau la baza încheierii unor acorduri sau protocoale cu organisme profesionale naţionale sau internaţionale în aplicarea prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare
(1) În vederea încheierii de acorduri sau protocoale cu organisme profesionale naţionale sau internaţionale se vor avea în vedere următoarele criterii:
a) profilul organismului profesional să fie în unul dintre următoarele domenii: audit, financiar-contabilitate, fiscalitate;
b) programa calificării sau tematica examenului de aptitudini să acopere, în proporţie de cel puţin 70%, disciplinele prevăzute la art. 9 alin. (1) şi (2) şi/sau disciplinele prevăzute la art. 9 alin. (3) din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare;
c) respectivele calificări profesionale să fie recunoscute la nivel naţional sau internaţional.
(2) Organismul profesional trebuie să depună la ASPAAS solicitarea de echivalare, însoţită de programa calificării sau tematica examenului de aptitudini care stă la baza obţinerii calificării profesionale respective, în vigoare la momentul solicitării.
(3) Documentele prevăzute la alin. (2) se analizează de personalul cu atribuţii specifice din cadrul ASPAAS, care va întocmi un raport, cu propunerea de aprobare sau de respingere, după caz, a solicitării depuse de organismul profesional respectiv.
(4) În vederea analizei, personalul cu atribuţii specifice din cadrul ASPAAS poate solicita organismului profesional şi alte documente pe care le consideră necesare.
(5) În cazul aprobării dosarului de către preşedintele ASPAAS, personalul cu atribuţii specifice din cadrul ASPAAS întocmeşte, în termen de 30 de zile, proiectul de protocol privind echivalarea programei calificării sau a tematicii examenului de aptitudini cu testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională, pentru disciplinele acoperite de programa sau tematica aprobată.
(6) În cazul respingerii dosarului, ASPAAS comunică organismului profesional acest fapt, precum şi motivarea respingerii, în termen de 15 zile de la întocmirea raportului prevăzut la alin. (3).
ART. 4
Acte normative conexe
Prevederile prezentului ordin se completează în mod corespunzător cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 469/2022 pentru stabilirea criteriilor în vederea încheierii unor acorduri sau protocoale privind acordarea excepţiilor de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională, precum şi modalitatea de aplicare a acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1130 din 23 noiembrie 2022.
ART. 5
Dispoziţii finale
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar,
Georgiana Oana Stănilă
Bucureşti, 30 iunie 2025.
Nr. 340.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: