Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 340 din 28 iunie 1999  privind aprobarea Normelor pentru acordarea autorizatiei de functionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale ferata aflate in exploatare sau cu ocazia constructiei, reparatiei ori modernizarii acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 340 din 28 iunie 1999 privind aprobarea Normelor pentru acordarea autorizatiei de functionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale ferata aflate in exploatare sau cu ocazia constructiei, reparatiei ori modernizarii acestora

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 385 din 13 august 1999
Ministrul transporturilor,
în temeiul <>art. 11 lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 197/1998 , al art. 7 alin. (3) lit. c) şi alin. (5) din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe cãile ferate romane şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, al <>art. 1 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Transporturilor, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Feroviare Romane - AFER şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele pentru acordarea autorizaţiei de funcţionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale feratã aflate în exploatare sau cu ocazia construcţiei, reparatiei ori modernizãrii acestora, prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
ART. 2
(1) Autorizaţia de funcţionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale feratã se elibereazã de cãtre Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Feroviara Romana - AFER, persoanelor juridice care deţin staţii de cale feratã.
(2) Modelul şi conţinutul autorizaţiei de funcţionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale feratã sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
ART. 3
(1) Persoanele juridice deţinãtoare de staţii de cale feratã aflate în exploatare la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin trebuie sa obţinã autorizaţia de funcţionare prevãzutã la art. 2, în urmãtoarele termene maxime, dupã caz:
- pentru staţiile de cale feratã de categorie specialã, categoria I şi categoria a II-a, în termen de maximum 6 luni;
- pentru staţiile de cale feratã de categoria a III-a, în termen de maximum 12 luni;
- pentru staţiile de cale feratã de categoria a IV-a şi haltele de mişcare, în termen de maximum 24 de luni.
(2) Termenul privind obţinerea autorizaţiei de funcţionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale feratã aflate în exploatare, indiferent de categoria acestora, supuse unor lucrãri de reparaţii sau de modernizare, se limiteazã la maximum 3 luni de la terminarea lucrãrilor.
(3) Termenul prevãzut la alin. (2) se aplica şi statiilor de cale feratã nou-construite sau celor scoase din exploatare la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, în vederea dãrii acestora în exploatare.
ART. 4
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage rãspunderea materialã sau civilã, dupã caz, potrivit legii.
ART. 5
Autoritatea Feroviara Romana - AFER şi persoanele juridice deţinãtoare de staţii de cale feratã vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 6
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin orice dispoziţie contrarã îşi înceteazã aplicabilitatea.
ART. 7
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în Buletinul AFER.
ART. 8
Anexele nr. 1 şi 2 la prezentul ordin se publica în Buletinul AFER şi se pun la dispoziţie celor interesaţi, la cererea acestora, de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER.

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu



ANEXA 1

NORME
pentru acordarea autorizaţiei de funcţionare, din punct de vedere tehnic, a statiilor de cale feratã aflate în exploatare sau cu ocazia construcţiei, reparatiei ori modernizãrii acestora

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Pentru efectuarea transportului feroviar în condiţii de siguranta a circulaţiei, de securitate a transporturilor şi de protecţie a mediului şi pentru asigurarea calitãţii serviciilor publice, staţiile de cale feratã trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute în normele tehnice specifice în vigoare.
ART. 2
(1) Autorizaţia de funcţionare, din punct de vedere tehnic, a statiei de cale feratã, denumita în continuare autorizaţie, este documentul eliberat de Autoritatea Feroviara Romana - AFER, denumita în continuare AFER, prin care se atesta ca statia de cale feratã, pentru care a fost emisã autorizaţia, îndeplineşte condiţiile tehnice necesare desfãşurãrii transportului feroviar în condiţiile prevãzute la art. 1.
(2) Autorizaţia se acorda persoanei juridice care deţine statia de cale feratã pentru care s-a solicitat acordarea autorizaţiei.
(3) Prezentele norme se aplica statiilor de cale feratã amplasate pe infrastructura feroviara publica sau privatã de pe teritoriul României. În cadrul prezentelor norme, prin staţii de cale feratã se înţelege şi haltele de mişcare.
ART. 3
Autorizaţia este documentul cu regim special, nominal şi netransmisibil, care se acorda pentru o perioada de 10 ani de la data eliberãrii şi este valabilã în condiţiile vizarii sale de cãtre AFER la intervale de 2 ani.

CAP. 2
Acordarea şi suspendarea autorizaţiei

ART. 4
Autorizaţia poate fi acordatã pentru o statie de cale feratã care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele cerinţe:
a) are în structura sa linii de cale feratã şi instalaţiile aferente, construite, întreţinute şi verificate în conformitate cu normele tehnice în vigoare;
b) are asigurate spaţiile necesare desfãşurãrii activitãţilor de transport feroviar de cãlãtori şi/sau de mãrfuri, dupã caz, dotate şi întreţinute în conformitate cu normele tehnice, instructiile şi regulamentele specifice în vigoare;
c) personalul de conducere şi de execuţie propriu este apt medical şi psihologic, calificat, instruit şi autorizat în conformitate cu regulamentele şi instructiile specifice în vigoare;
d) activitatea ce se desfãşoarã în cadrul statiei respective are la baza proceduri specifice de lucru, întocmite şi aplicate în conformitate cu normele tehnice, instructiile şi regulamentele specifice în vigoare;
e) are asigurate condiţiile necesare respectãrii reglementãrilor specifice pentru instruirea personalului, protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor, prevenirea şi combaterea calamitãţilor naturale, protecţia cãlãtorilor şi a bunurilor încredinţate la transport;
f) poseda autorizaţiile de funcţionare din punct de vedere sanitar-veterinar, de mediu şi al protecţiei muncii.
ART. 5
Pentru obţinerea autorizaţiei persoana juridicã care deţine statia respectiva, denumita în continuare solicitant, trebuie sa depunã la AFER urmãtoarele documente:
a) cererea pentru obţinerea autorizaţiei, în care sa se menţioneze:
- denumirea solicitantului;
- localitatea şi adresa la care solicitantul îşi are sediul;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului;
- denumirea şi categoria statiei de cale feratã pentru care solicita autorizaţia;
b) memoriul tehnic, în care sa se menţioneze:
- structura organizatoricã a statiei;
- schema liniilor de cale feratã şi schemele-bloc ale instalaţiilor SCB, IFTE, ELF, TTR;
- planul clãdirii şi al incintei statiei, cu precizarea suprafeţelor destinate activitãţilor specifice transportului feroviar de mãrfuri şi de cãlãtori, precum şi altor activitãţi;
- capacitatile de circulaţie şi de prelucrare ale statiei şi gradul de utilizare a acestora;
- numãrul personalului existent al statiei, repartizat pe funcţii;
- lista principalelor dotãri tehnice existente, necesare pentru desfãşurarea activitãţilor cu specific feroviar, pentru protecţia muncii, pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, pentru prevenirea şi combaterea calamitãţilor naturale şi pentru instruirea personalului;
- lista principalelor proceduri specifice de lucru, proprii statiei respective;
c) autorizaţiile de funcţionare din punct de vedere sanitar-veterinar, de mediu şi al protecţiei muncii;
d) aprobãrile pentru utilizarea unor spaţii din incinta statiei respective pentru alte activitãţi decât cele cu specific feroviar, obţinute în conformitate cu reglementãrile în vigoare, dacã este cazul (în copie);
e) dovada plãţii tarifului pentru acordarea autorizaţiei.
ART. 6
(1) AFER va transmite statiei de cale feratã nominalizate în cerere un chestionar de autoevaluare, în termen de 10 zile de la data primirii documentelor prevãzute la art. 5.
(2) Statia de cale feratã va transmite AFER chestionarul completat, în termen de maximum 30 de zile de la data primirii acestuia.
ART. 7
AFER va comunica, în scris, solicitantului şi statiei de cale feratã respective, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data primirii chestionarului de autoevaluare, programul vizitei de evaluare ce urmeazã a fi efectuatã în scopul verificãrii la fata locului a modului în care sunt îndeplinite cerinţele impuse pentru obţinerea autorizaţiei.
ART. 8
(1) AFER va comunica solicitantului, în scris, în termen de 15 zile de la efectuarea vizitei de evaluare menţionate la art. 7, decizia privind acordarea sau neacordarea autorizaţiei. Decizia de neacordare va fi motivatã.
(2) Dacã în termen de 90 de zile lucrãtoare de la data primirii comunicãrii scrise privind decizia de neacordare a autorizaţiei solicitantul va prezenta dovezi de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizie, AFER va elibera autorizaţia.
ART. 9
În situaţia în care intervin modificãri în documentele prezentate la acordarea autorizaţiei, solicitantul are obligaţia sa anunţe imediat, în scris, AFER, care va verifica noile condiţii şi va hotãrî menţinerea sau nu a valabilitãţii autorizaţiei acordate.
ART. 10
(1) Cu cel puţin 30 de zile lucrãtoare, dar nu mai mult de 45 de zile lucrãtoare înainte de data expirãrii vizei autorizaţiei, solicitantul va cere, în scris, AFER acordarea unei noi vize. Cererea va fi însoţitã de dovada plãţii tarifului aferent acordãrii vizei.
(2) AFER va comunica, în scris, solicitantului şi statiei de cale feratã respective, în termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la data primirii cererii, programul vizitei de evaluare pentru acordarea vizei.
(3) AFER va comunica, în scris, solicitantului, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data efectuãrii vizitei de evaluare, decizia privind acordarea sau neacordarea vizei anuale. Decizia de neacordare va fi motivatã.
(4) Dacã în termen de 90 de zile lucrãtoare de la primirea comunicãrii deciziei de neacordare a vizei solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizie, AFER va acorda viza solicitatã, iar în caz contrar, va suspenda autorizaţia acordatã anterior.
ART. 11
În perioada de valabilitate a autorizaţiei AFER va verifica modul în care sunt îndeplinite cerinţele care au stat la baza eliberãrii acesteia. În cazul în care se constata ca aceste cerinţe nu mai sunt îndeplinite, autorizaţia poate fi suspendatã.
ART. 12
(1) Statia de cale feratã cãreia i s-a suspendat autorizaţia poate funcţiona, pe perioada suspendãrii autorizaţiei, în baza unui program de eliminare a neconformitatilor, elaborat de cãtre deţinãtorul statiei şi avizat de cãtre AFER.
(2) Încetarea suspendãrii autorizaţiei se va face în condiţiile în care solicitantul face dovada eliminãrii neconformitatilor menţionate în decizia de suspendare şi a plãţii tarifului aferent.
(3) Autorizaţia poate fi suspendatã pentru o perioada de maximum 2 ani. Dacã în acest termen solicitantul nu face dovada eliminãrii neconformitatilor menţionate în decizia de suspendare a autorizaţiei, la propunerea AFER, ministrul transporturilor va aproba prelungirea perioadei de suspendare sau încetarea activitãţii statiei respective, dupã caz.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 13
(1) Eventualele contestaţii privind decizia de acordare, neacordare sau suspendare, dupã caz, a autorizaţiei se depun la AFER în termen de 10 zile lucrãtoare de la primirea comunicãrii deciziei.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se face de cãtre consiliul de conducere al AFER în termen de 30 de zile de la data depunerii acestora. În cadrul aceluiaşi termen decizia de soluţionare a contestaţiei se comunica, în scris, contestatarului.
ART. 14
(1) Pierderea sau deteriorarea autorizaţiei se comunica AFER în termen de 5 zile lucrãtoare de la data constatãrii.
(2) AFER va elibera, la cerere, un duplicat al autorizaţiei declarate pierdutã sau deteriorata.
ART. 15
Pentru prestaţiile efectuate de AFER în activitatea de acordare, reacordare sau eliberare a duplicatelor autorizaţiilor se percep tarife diferenţiate, aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 16
Acordarea, suspendarea sau pierderea autorizaţiei se publica în Buletinul AFER.


ANEXA 2



ROMÂNIA

MINISTERUL TRANSPORTURILOR
AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER


AUTORIZAŢIE
Seria .......... Nr. ..........



Se atesta ca statia de cale feratã ...................., de categoria ..............., detinuta de persoana juridicã ................................, cu sediul în localitatea .........................., str. .................... nr. ........, judeţul (sectorul) ......................., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ............., îndeplineşte cerinţele tehnice pentru desfãşurarea transportului feroviar de ................ în condiţii de siguranta a circulaţiei, de securitate a transporturilor, de protecţie a mediului şi de calitate a serviciilor, prevãzute în normele tehnice specifice în vigoare.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de ............, cu condiţia vizarii periodice la intervale de 2 ani.

Data eliberãrii ...............


Director general,
............................


VIZE PERIODICE

┌──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ Valabil pana │ Valabil pana │ Valabil pana │ Valabil pana │ Valabil pana │
│ la data de │ la data de │ la data de │ la data de │ la data de │
│ .......... │ .......... │ .......... │ .......... │ .......... │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ DIRECTOR │ DIRECTOR │ DIRECTOR │ DIRECTOR │ DIRECTOR │
│ GENERAL, │ GENERAL, │ GENERAL, │ GENERAL, │ GENERAL, │
│ ......... │ ......... │ ......... │ ......... │ ......... │
│ │ │ │ │ │
│ L.S. │ L.S. │ L.S. │ L.S. │ L.S. │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016