Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 34 din 7 februarie 2024  pentru aprobarea Fişei de autoevaluare (FAE) şi Fişei de autoevaluare 2 (FAE 2) necesare desfăşurării etapei de pregătire a evaluării unităţilor sanitare din ambulatoriu în vederea acreditării    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 34 din 7 februarie 2024 pentru aprobarea Fişei de autoevaluare (FAE) şi Fişei de autoevaluare 2 (FAE 2) necesare desfăşurării etapei de pregătire a evaluării unităţilor sanitare din ambulatoriu în vederea acreditării

EMITENT: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 135 din 16 februarie 2024
    Având în vedere:
    - prevederile Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare;
    – prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 353/2019 privind aprobarea standardelor Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate pentru serviciile de sănătate acordate în regim ambulatoriu;
    – prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 358/2019 privind aprobarea Metodologiei de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare din ambulatoriu, cu modificările şi completările ulterioare;
    – prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 321/2020 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind desfăşurarea etapei de pregătire a evaluării unităţilor sanitare din ambulatoriu;
    – prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 236/2020 privind aprobarea instrumentelor de evaluare utilizate în ciclul I de acreditare a unităţilor sanitare din ambulatoriu;
    – Referatul Unităţii de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare din ambulatoriu, aprobat de preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate cu nr. 497 din 5 februarie 2024,

    în temeiul art. 13 alin. (6) din Legea nr. 185/2017, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă modelul Fişei de autoevaluare (FAE) şi al Fişei de autoevaluare 2 (FAE 2) utilizate în etapa de pregătire a evaluării în vederea acreditării unităţilor sanitare din ambulatoriu, conform anexelor nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Prevederile prezentului ordin se aplică unităţilor sanitare din ambulatoriu în etapa de pregătire a evaluării în vederea acreditării.

    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate,
                    Valentin-Florin Ciocan

    Bucureşti, 7 februarie 2024.
    Nr. 34.
    ANEXA 1

    Denumirea unităţii sanitare din ambulatoriu: …………………
    Punctul de lucru/Locaţia unde se furnizează servicii de sănătate: ...........................
    Categoria de asistenţă medicală: ……………………
    FIŞA DE AUTOEVALUARE (FAE)
 (a se vedea imaginea asociată)
    NOTĂ:
    Fişa de autoevaluare (FAE) este instrumentul elaborat de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) prin care, în etapa de pregătire a evaluării, se solicită unităţii sanitare din ambulatoriu informaţii despre nivelul de îndeplinire a cerinţelor standardelor de acreditare. FAE se aplică în mod succesiv, prin intermediul aplicaţiei informatice CaPeSaRo, respectiv la declanşarea etapei de pregătire a evaluării şi la finalul acesteia, urmărind progresul realizat de către unitatea sanitară din ambulatoriu din punctul de vedere al managementului calităţii serviciilor de sănătate pe baza standardelor ANMCS.
    Structura FAE are în vedere formatul detaliat al standardelor, ţinând cont de:
    - Referinţă (R) - grupare de standarde, criterii şi cerinţe, având acelaşi domeniu de aplicare;
    – Standard (S) - obiectiv general care reprezintă nivelul de performanţă realizabil şi măsurabil. Este constituit dintr-un set de criterii şi cerinţe care definesc aşteptările privind performanţa, structura şi procesele dintr-o unitate sanitară;
    – Criteriu (Cr) - obiectiv specific de realizat pentru îndeplinirea standardului;
    – Cerinţă (C) - activitate care trebuie întreprinsă pentru realizarea obiectivului specific.

    Activităţile care îndeplinesc cerinţele duc la realizarea obiectivului specific, respectiv criteriu. Îndeplinirea totală sau parţială a obiectivelor specifice (criterii) din cadrul unui standard duce la îndeplinirea totală sau parţială a standardului. Modul de îndeplinire a standardelor/criteriilor/cerinţelor se regăseşte explicitat în Manualul standardelor, pentru fiecare categorie de furnizori de servicii de sănătate din ambulatoriu.
    Modul de completare a FAE de către unitatea sanitară din ambulatoriu:
    Explicaţiile încărcate în FAE trebuie să fie sintetizate atât în formulare, cât şi ca argumentare (Se evită descrierile ample.).
    Se respectă modelul aprobat şi publicat, iar orice formatare suplimentară a documentului este interzisă, întrucât acesta poate genera dificultăţi în analiza datelor/informaţiilor furnizate de unităţile sanitare din ambulatoriu şi procesarea rezultatelor.
    FAE se completează pentru fiecare categorie de asistenţă medicală înscrisă în procesul de acreditare de la fiecare punct de lucru/locaţie unde se furnizează servicii de sănătate.
    FAE se aplică în mod obligatoriu pentru toate unităţile sanitare din ambulatoriu, indiferent de tipul şi structura acestora.
    În aplicaţia informatică CaPeSaRo, unitatea sanitară din ambulatoriu completează toate informaţiile solicitate din câmpurile specifice.
    La finalizarea completării FAE se apasă butonul „FINAL“.
    Dacă pe parcursul completării FAE apare o situaţie de întrerupere, completarea poate fi suspendată prin apăsarea butonului „SALVEAZĂ DRAFT“, toate informaţiile completate până în acel moment fiind salvate.
    La momentul reluării FAE, după completarea tuturor câmpurilor solicitate (cerinţelor sau metodelor alternative), se apasă butonul „FINAL“.
    La finalizarea completării FAE, după apăsarea butonului „FINAL“, din aplicaţia informatică CaPeSaRo este emis documentul denumit FAE, atât în format excell, cât şi în format pdf.
    Documentul în format pdf se semnează cu semnătură electronică calificată de către managerul/reprezentantul legal al unităţii sanitare din ambulatoriu şi se reîncarcă în aplicaţia informatică CaPeSaRo.
    Pentru finalizarea FAE în aplicaţia CaPeSaRo este necesar ca toate rubricile/câmpurile obligatorii să fie completate.
    În cazul în care o cerinţă nu este completată, aplicaţia nu permite finalizarea FAE.
    În FAE se completează informaţiile solicitate la nivelul fiecărei cerinţe (C), conform enunţului acesteia din structura standardelor, după cum urmează:
    - în cazul în care se bifează „DA“, este obligatoriu a se completa câmpul „Explicaţii pentru răspunsul «DA» (descrierea activităţii care răspunde cerinţei)“;
    – în cazul în care se bifează „NU“, este obligatoriu a se completa câmpul „Explicaţii pentru răspunsul «NU»“;
    – în cazul în care se bifează „NU SE APLICĂ“, este obligatoriu a se completa câmpul „Explicaţii pentru răspunsul «NU SE APLICĂ»“. Orice cerinţă care este considerată inaplicabilă trebuie menţionată clar în autoevaluare şi trebuie explicat de ce aceasta nu este aplicabilă.

    Se va bifa o singură situaţie, respectiv „DA“/„NU“/„NU SE APLICĂ“.


    ANEXA 2

    Denumirea unităţii sanitare din ambulatoriu: …………………
    Punctul de lucru/Locaţia unde se furnizează servicii de sănătate: …………………………..
    Categoria de asistenţă medicală: …………………
    FIŞA DE AUTOEVALUARE 2 (FAE 2)
 (a se vedea imaginea asociată)
    NOTĂ:
    Structura FAE 2 are în vedere formatul detaliat al standardelor, ţinând cont de:
    - Referinţă (R) - grupare de standarde, criterii şi cerinţe, având acelaşi domeniu de aplicare;
    – Standard (S) - obiectiv general care reprezintă nivelul de performanţă realizabil şi măsurabil. Este constituit dintr-un set de criterii şi cerinţe care definesc aşteptările privind performanţa, structura şi procesele dintr-o unitate sanitară;
    – Criteriu (Cr) - obiectiv specific de realizat pentru îndeplinirea standardului;
    – Cerinţă (C) - activitate care trebuie întreprinsă pentru realizarea obiectivului specific;
    – Indicator (I) - elemente de măsurare a gradului de îndeplinire a cerinţei, respectiv dovezi sugerate de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate cu privire la realizarea activităţii. Unităţile sanitare din ambulatoriu pot avea o metodă alternativă la indicator pentru a răspunde cerinţei.

    Modul de completare a FAE 2 de către unitatea sanitară din ambulatoriu:
    Explicaţiile încărcate în FAE 2 trebuie să fie sintetizate atât în formulare, cât şi ca argumentare. (Se evită descrierile ample.)
    Fişa de autoevaluare 2 se completează pentru fiecare categorie de asistenţă medicală înscrisă în procesul de acreditare de la fiecare punct de lucru/locaţie unde se furnizează servicii de sănătate. FAE 2 se aplică în mod obligatoriu pentru toate unităţile sanitare din ambulatoriu, indiferent de tipul şi structura acestora.
    În FAE 2 se completează informaţiile solicitate la nivelul fiecărui indicator (I), conform enunţului acestuia din structura standardelor, după cum urmează:
    - în cazul în care se bifează „DA“ sau „Metoda alternativă pentru îndeplinirea indicatorului“, este obligatoriu a se încărca documentele care fac dovada îndeplinirii indicatorului asociat răspunsului afirmativ sau dovada îndeplinirii cerinţei prin metodă alternativă la indicator.
    – în cazul în care se bifează „NU“/„Nu se aplică“/„Metodă alternativă“, este obligatoriu a se completa câmpul „Explicaţii asociate răspunsului «NU»/«Nu se aplică»/Metoda alternativă pentru îndeplinirea indicatorului“.

    Orice indicator care este considerat inaplicabil trebuie menţionat clar în autoevaluare şi explicitat de ce acesta nu este aplicabil.
    Se va bifa o singură situaţie, respectiv „DA“/Metodă alternativă la indicator pentru îndeplinirea cerinţei/„NU“/„Nu se aplică“.
    Modul de încărcare a documentelor de către unitatea sanitară din ambulatoriu:
    Titlurile documentelor încărcate în aplicaţia informatică CaPeSaRo trebuie să reflecte conţinutul/subiectul documentului respectiv, în formatul pdf (exemplu: nume document.pdf).
    Documentul care are în componenţă mai multe pagini este încărcat în aplicaţia informatică CaPeSaRo obligatoriu ca un singur fişier pdf.
    Documentele încărcate în aplicaţia informatică CaPeSaRo vor fi semnate cu semnătură electronică calificată.
    La fiecare cerinţă se încarcă pentru fiecare indicator/metodă alternativă dovezile deţinute pentru a demonstra faptul că răspunde la respectiva cerinţă (exemplu: reglementări interne, procese-verbale de şedinţă etc.).
    În aplicaţia informatică CaPeSaRo unitatea sanitară din ambulatoriu regăseşte FAE 2 cu indicatorii aferenţi cerinţei, completează toate informaţiile din câmpurile specifice şi la final apasă butonul „FINAL“.
    În momentul finalizării FAE 2, aceasta se transmite automat în contul CaPeSaRo al unităţii sanitare din ambulatoriu.
    Dacă pe parcursul completării FAE apare o situaţie de întrerupere, completarea poate fi suspendată prin apăsarea butonului „SALVEAZĂ DRAFT“, informaţiile completate până în acel moment fiind salvate.
    La momentul reluării FAE 2, după completarea tuturor câmpurilor solicitate (indicatorilor sau metodelor alternative) se apasă butonul „FINAL“.
    După finalizarea completării FAE 2 şi după apăsarea butonului „FINAL“, din aplicaţia informatică CaPeSaRo este emis documentul denumit FAE 2 în format excell şi pdf.
    Documentul în format pdf se semnează cu semnătură electronică calificată de către managerul/reprezentantul legal al unităţii sanitare din ambulatoriu.
    Pentru finalizarea FAE 2 în aplicaţia CaPeSaRo este necesar ca toate rubricile/câmpurile obligatorii să fie completate. În cazul în care un indicator nu este completat, aplicaţia nu permite finalizarea FAE 2.
    Prezentarea situaţiei în care o unitate sanitară din ambulatoriu poate îndeplini o cerinţă prin alte modalităţi: în dreptul indicatorului, la rubrica „Explicaţii asociate răspunsului «NU»/«Nu se aplică»/Metoda alternativă“ se va nota modalitatea prin care unitatea sanitară din ambulatoriu a îndeplinit cerinţa prin alte metode decât indicatorul enunţat ca dovadă sugerată de ANMCS.
    În cazul indicatorilor neîndepliniţi sau neaplicabili („NU“/„Nu se aplică“), se motivează alegerea respectivă la rubrica „Explicaţii asociate răspunsului «NU»/«Nu se aplică»/Metodă alternativă“.


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016