Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 34 din 14 februarie 2018  pentru modificarea şi completarea Procedurii privind elaborarea şi aprobarea programelor de investiţii ale operatorilor economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 8/2016     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 34 din 14 februarie 2018 pentru modificarea şi completarea Procedurii privind elaborarea şi aprobarea programelor de investiţii ale operatorilor economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 8/2016

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 186 din 28 februarie 2018
    Având în vedere prevederile art. 45 alin. (1) lit. c) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 57 din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 72/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Procedura privind elaborarea şi aprobarea programelor de investiţii ale operatorilor economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 8/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 232 din 29 martie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) regulamentul de organizare a activităţii de mentenanţă, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei."

    2. La articolul 9, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (6), OD poate solicita ANRE depăşirea valorii investiţiilor în dotări, cu transmiterea documentelor justificative aferente."

    3. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) O cotă situată între cel puţin 5% şi cel mult 10% din valoarea prevăzută la alin. (1) trebuie să reprezinte lucrări de electrificare a localităţilor şi de extindere a RED. În această categorie se includ şi:
    a) contravaloarea cheltuielilor cu finanţarea lucrărilor de electrificare a localităţilor şi de extindere a RED, suportată de OD în cazul coparticipării la finanţare împreună cu autorităţile administraţiei publice;
    b) sumele plătite de OD utilizatorilor care au cofinanţat lucrări de extindere a unei reţele electrice de joasă tensiune la solicitarea lor explicită, în conformitate cu reglementările în vigoare referitoare la acordarea de compensaţii;
    c) contravaloarea cheltuielilor cu finanţarea lucrărilor de realizare a reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali dintr-un ansamblu de blocuri de locuinţe şi/sau de locuinţe individuale, restituită de către OD dezvoltatorilor."

    4. La articolul 9, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) La solicitarea unor autorităţi publice naţionale sau locale, OD este obligat să includă în cadrul investiţiilor prevăzute la alin. (2) lucrări de extindere a RED necesare pentru alimentarea cu energie electrică a unor obiective de importanţă strategică, care contribuie la securitatea şi siguranţa naţională, precum şi obiective sociale de interes public, cum ar fi spitale, şcoli, grădiniţe etc., care contribuie la bunăstarea comunităţii locale, cu informarea prealabilă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei."

    5. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) O cotă situată între cel puţin 5% şi cel mult 10% din valoarea prevăzută la alin. (1) trebuie să reprezinte lucrări de întărire a RED pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenţi. În această categorie se includ şi:
    a) valoarea aferentă lucrărilor de modificare a instalaţiei de racordare deţinută de OD, în situaţia aprobării unui spor de putere mai mic sau egal cu 50 % din puterea aprobată pentru un loc de consum;
    b) lucrările de întărire a RED necesare alimentării cu energie electrică a clienţilor finali cu drept legal la serviciu universal, conform deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei."

    6. La articolul 9, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Este interzisă includerea lucrărilor de mentenanţă în programul anual de investiţii."

    7. La articolul 9, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu următorul cuprins:
    "(7^1) Prin derogare de la prevederile alin. (7), în situaţia în care nu deţine sau deţine parţial în proprietate autovehiculele prevăzute la alin. (7), în anul de referinţă al unei perioade de reglementare, OD are dreptul să solicite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei acordul pentru constituirea prin achiziţionare a unui parc auto dimensionat la nivelul necesar şi fundamentat pe bază de documente justificative, caz în care numărul autovehiculelor, inclusiv al autoutilitarelor şi autospecialelor achiziţionate în decursul unui an, poate să depăşească procentul de 10% prevăzut la alin. (7), în condiţiile respectării prevederilor alin. (6)."

    8. La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Investiţiile care se derulează pe o perioadă mai mare de un an şi au fost demarate în anii anteriori în care au avut puneri în funcţiune parţiale se evidenţiază distinct în programul de investiţii aferent anului în curs, prin adăugarea unei menţiuni în acest sens în coloana de observaţii, cu precizarea valorii totale prognozate şi defalcarea anuală a acesteia."

    9. La articolul 14 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) documentele complete de promovare a fiecărei investiţii întocmite până la acea dată, cum ar fi: referatul de necesitate/nota de fundamentare, studiul de fezabilitate, tema de proiectare, comanda de proiectare, proiectul tehnic, caietul de sarcini, contractul de execuţie/de achiziţie, raportul procedurii de atribuire; aceste documente se transmit în format electronic, organizate pe lucrări, cu respectarea codificării acestora din programul anual de investiţii;"

    10. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    (1) Până la data de 1 octombrie a fiecărui an, OD este obligat să revizuiască programul de investiţii pentru anul în curs transmis la data de 15 ianuarie, conform cerinţelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei rezultate în urma analizei documentelor transmise de OD.
    (2) Până la data de 1 octombrie a fiecărui an, OD poate modifica componenţa programului de investiţii pentru anul în curs, cu respectarea structurii stabilite la cap. IV şi a valorii totale aprobate anterior pentru anul respectiv, în limita a 10% din numărul de lucrări de investiţii, astfel încât în programul modificat să se regăsească 90% din lucrările cuprinse în programul transmis la data de 15 ianuarie a aceluiaşi an şi aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei sau revizuit conform alin. (1), cu justificarea fiecărei modificări şi transmiterea documentelor de fundamentare a investiţiilor incluse în program conform prevederilor din cap. V.
    (3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), în funcţie de numărul şi valoarea solicitărilor privind realizarea de lucrări de investiţii prevăzute la art. 9 alin. (2) şi (3), se acceptă depăşirea limitei prevăzute la alin. (2) şi neîncadrarea între limitele prevăzute la art. 9 alin. (2) şi (3), numai cu informarea prealabilă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prezentarea documentelor justificative şi specificarea lucrărilor incluse în programul de investiţii pentru înlocuirea tipurilor respective de lucrări.
    (4) În cazul în care valoarea solicitărilor privind realizarea de lucrări de investiţii prevăzute la art. 9 alin. (2) şi (3) este mai mică decât valoarea prevăzută în programul de investiţii transmis la 15 ianuarie, aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei sau, după caz, revizuit conform alin. (1), OD poate include în programul de investiţii alte lucrări în RED pentru înlocuirea tipurilor respective de lucrări, până la limita valorii prevăzute pentru acestea în programul de investiţii."

    11. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    În cazul constatării nerespectării prevederilor referitoare la elaborarea, structura, fundamentarea, revizuirea şi modificarea programului anual de investiţii prevăzute în prezenta procedură, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei respinge programul anual de investiţii sau anumite investiţii din cadrul acestuia."

    12. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) OD are obligaţia de a realiza investiţiile prevăzute în programul anual de investiţii transmis la 15 ianuarie şi aprobat prin decizie de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei sau revizuit conform art. 17 alin. (1) şi, după caz, modificat în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (2).
    (2) OD are obligaţia de a realiza anual investiţii în valoare de cel puţin 95% din valoarea totală a programului anual de investiţii, aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru anul respectiv la începutul perioadei de reglementare, cu respectarea prevederilor metodologiei şi ale prezentei proceduri."

    13. La articolul 24 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) toate documentele de finalizare a fiecărei investiţii cum ar fi: bonuri de consum (cu excepţia bonurilor de consum pentru contoare - pentru care se transmit situaţii centralizatoare/bon colectiv), situaţii de plată, aprobări la plată, procese-verbale de recepţie la terminarea lucrării, procesul-verbal de punere în funcţiune, fişa contabilă a mijlocului fix, lista mijloacelor fixe la care s-au realizat lucrări de îmbunătăţire a parametrilor tehnici din care să rezulte valoarea acestora înainte şi după realizarea investiţiei, alte documente din care să rezulte valoarea investiţiei; aceste documente se transmit în format electronic, organizate pe lucrări, cu respectarea codificării acestora din programul anual de investiţii, însoţite de un centralizator al cheltuielilor grupate pe categorii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta procedură."

    14. La articolul 24, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Documentele de finalizare a fiecărei investiţii prevăzute la alin. (1) se transmit până la data de 30 septembrie pentru investiţiile realizate în primele 8 luni ale anului, odată cu machetele de monitorizare care conţin datele aferente lunii august şi până la data de 31 ianuarie a anului următor, pentru investiţiile realizate în ultimele 4 luni ale anului, odată cu machetele de monitorizare care conţin datele aferente lunii decembrie; în cazul unor modificări apărute după această dată, OD poate prezenta completări pe bază de documente justificative până la data depunerii situaţiilor financiare."

    15. La articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) În situaţia în care valoarea realizată a unei investiţii depăşeşte cu mai mult de 10% valoarea acesteia prevăzută în programul de investiţii aferent anului t aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei sau, după caz, revizuit sau modificat, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei recunoaşte în BAR maximum 110% din valoarea respectivă, pe baza documentelor justificative şi a informaţiilor furnizate de OD."

    16. La articolul 28, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Pentru obiectivele de investiţii care se derulează pe o perioadă mai mare de un an, punerile în funcţiune parţiale se recunosc la valoarea realizată în anul respectiv, iar criteriul de recunoaştere în tarife a investiţiilor realizate prevăzut la alin. (1) se aplică în anul finalizării obiectivului, prin compararea valorii totale realizate cu valoarea totală prognozată a acestuia."

    17. Articolul 35 se abrogă.
    18. În tot cuprinsul procedurii, sintagma „în format electronic pe suport CD/DVD“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „în format electronic pe suport USB“.
    19. Anexa nr. 1 la procedură se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    20. După anexa nr. 2 la procedură se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Operatorii economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice au obligaţia de a utiliza fondurile obţinute din componenta A a tarifului de racordare la reţea constituite în perioada 2003-2008 în baza prevederilor Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare a reţelelor electrice şi de îmbunătăţire a calităţii serviciului, astfel încât acestea să fie utilizate integral până la sfârşitul anului 2018.

    ART. III
    Operatorii economici concesionari ai serviciului de distribuţie a energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 14 februarie 2018.
    Nr. 34.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la procedură)
    RAPORT
    privind monitorizarea lucrărilor de investiţii
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la procedură)
    CENTRALIZATOR
    al cheltuielilor grupate pe categorii
 (a se vedea imaginea asociată)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016