Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 336 din 26 februarie 2009  privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pana la 600 lei/luna    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 336 din 26 februarie 2009 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pana la 600 lei/luna

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 27 februarie 2009

Având în vedere Referatul de aprobare nr. I.B.2.028 din 26 februarie 2009 al Ministerului Sãnãtãţii şi nr. D.G.403 din 26 februarie 2009 al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
în temeiul prevederilor:
- <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al medicamentelor;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, cu completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele tehnice de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã, prevãzute în anexã.
ART. 2
Prezentul ordin intrã în vigoare începând cu 1 martie 2009.
ART. 3
Medicii de specialitate din ambulatoriu, precum şi medicii de specialitate din spital, aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, sunt obligaţi sã elibereze scrisoare medicalã pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã, în condiţiile prezentului ordin.
ART. 4
Direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, direcţiile de sãnãtate publicã, casele de asigurãri de sãnãtate, furnizorii de servicii medicale, precum şi instituţiile publice nominalizate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prevederile prezentului ordin se completeazã cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2009, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.714/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor metodologice de aplicare a acestora.
ART. 6
Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Ion Bazac

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Irinel Popescu

ANEXĂ

NORME TEHNICE
de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a preţului
de referinţã al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri
realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã

A. Modul de prescriere a medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţã, acordate în sistem ambulatoriu pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã
1. În cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al medicamentelor, denumit în continuare Program, se asigurã medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţã pentru tratamentul în ambulatoriu al pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã.
2. Medicamentele care se acordã în cadrul Programului sunt cele corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale prevãzute în sublista B "DCI-uri corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţã" din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, cu completãrile ulterioare.
3. Medicii de familie care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicalã primarã cu casele de asigurãri de sãnãtate prescriu medicamentele prevãzute în cadrul Programului atât ca o consecinţã a actului medical propriu, cât şi ca o consecinţã a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, pe baza scrisorii medicale.
4. Medicamentele prescrise trebuie sã fie în concordanţã cu diagnosticul, iar cantitatea de medicamente pentru fiecare produs se noteazã atât în cifre, cât şi în litere.
5. Medicamentele prescrise în cadrul Programului se consemneazã pe o prescripţie medicalã distinctã, care este document cu regim special şi se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care douã exemplare (originalul şi o copie) se depun de asigurat la farmacie şi al treilea exemplar rãmâne în carnet la medicul care a eliberat prescripţia. Toate datele vor fi înscrise lizibil, fãrã modificãri, ştersãturi sau adãugãri. În cazul în care o modificare este absolut necesarã, aceastã menţiune va fi semnatã şi parafatã.
6. Prescripţia medicalã se completeazã în mod obligatoriu cu toate informaţiile solicitate în formularul de prescripţie medicalã cu regim special aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
7. Pe formularul de prescripţie medicalã medicul de familie este obligat ca pentru pensionarii care realizeazã venituri numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã sã bifeze la categoria "0-600 lei/lunã".
8. Pentru a beneficia de medicamente în cadrul Programului, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2009, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.714/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pensionarii trebuie sã prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte faptul cã realizeazã venituri numai din pensii de pânã la 600 lei pe lunã.
9. Medicul de familie este obligat sã consemneze în fişa medicalã a pensionarului/în registrul de consultaţii numãrul talonului de pensie şi cuantumul pensiei şi sã anexeze la fişa medicalã/registrul de consultaţii declaraţia datã pe propria rãspundere de cãtre pensionar, conform modelului prevãzut la lit. D.
10. Contravaloarea medicamentelor prescrise în cadrul Programului este de maximum 300 lei/lunã, calculatã la nivelul preţurilor de referinţã ale acestora.
11. Medicii de familie pot prescrie unui pensionar medicamente în cadrul Programului astfel:
a) pânã la data de 31 martie 2009, în conformitate cu prevederile art. 99 alin. (1) lit. b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) începând cu data de 1 aprilie 2009, o singurã prescripţie pe lunã din sublista B, a cãrei contravaloare la nivelul preţului de referinţã este de pânã la 300 lei pe lunã/prescripţie, şi un numãr de maximum 3 medicamente, situaţie în care nu beneficiazã de medicamente din sublista B în condiţiile prevãzute la art. 100 alin. (1) lit. a) şi b) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2009, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.714/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu compensare de 90% din preţul de referinţã. În acest caz, se pot prescrie maximum 7 medicamente din sublistele A şi B.
B. Eliberarea medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţã, acordate în sistem ambulatoriu pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã
1. Medicamentele acordate în cadrul Programului se elibereazã de orice farmacie care este în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, pe bazã de prescripţie medicalã distinctã, emisã de medicii de familie aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate.
2. Medicamentele cuprinse în prescripţiile medicale care nu conţin toate datele obligatoriu a fi completate de medic, prevãzute în formularul de prescripţie medicalã cu regim special, nu se elibereazã de cãtre farmacii şi nu se deconteazã de casele de asigurãri de sãnãtate, cu excepţia situaţiilor expres prevãzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2009, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.714/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3. Prescripţia medicalã pentru cazurile cronice este valabilã maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia.
4. Prescripţiile medicale pe baza cãrora se elibereazã medicamentele în cadrul Programului constituie documente financiar-contabile, conform cãrora se întocmesc borderourile centralizatoare.
5. Eliberarea medicamentelor în cadrul Programului se face de cãtre farmacie, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care este luat în evidenţã asiguratul, în condiţiile în care farmacia respectivã are contract cu casa de asigurãri de sãnãtate cu care se aflã în contract medicul de familie prescriptor. Primitorul semneazã de primirea medicamentelor pe prescripţia medicalã, pe care se menţioneazã numele, prenumele, adresa completã, seria şi numãrul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal - CNP, data eliberãrii.
6. În situaţia în care primitorul renunţã la anumite medicamente cuprinse în prescripţia medicalã, acestea se anuleazã, nefiind permisã eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective.
7. Farmacia are dreptul sã încaseze de la asiguraţi contribuţia personalã reprezentând diferenţa dintre preţul de vânzare cu amãnuntul şi suma corespunzãtoare aplicãrii procentului de 90% asupra preţului de referinţã al medicamentelor acordate în cadrul Programului.
8. În vederea decontãrii medicamentelor eliberate în cadrul Programului, farmaciile sunt obligate sã înainteze caselor de asigurãri de sãnãtate, în primele 15 zile calendaristice ale lunii urmãtoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele, urmãtoarele acte în original: factura, borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale, cu înscrierea numãrului de ordine al bonului fiscal şi a datei de emitere a acesteia.
9. În cazul medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor din sublista B prescrise pensionarilor care realizeazã venituri numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã în cadrul Programului, la rubrica "Valoare compensare" farmacia va trece pentru fiecare medicament valoarea de compensare corespunzãtoare aplicãrii cotei de 50% din preţul de referinţã, notându-se în parantezã "CNAS", şi valoarea de compensare corespunzãtoare aplicãrii cotei de 40% din preţul de referinţã, notându-se în parantezã "MS", pentru prescripţiile a cãror contravaloare la nivelul preţului de referinţã este de pânã la 300 lei/lunã pe prescripţie.
10. Farmaciile rãspund de exactitatea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative înaintate caselor de asigurãri de sãnãtate în vederea decontãrii medicamentelor eliberate în cadrul Programului.
C. Decontarea medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţã, acordate în sistem ambulatoriu pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã
1. Farmaciile întocmesc un borderou centralizator distinct pentru medicamentele eliberate în cadrul Programului. În borderou fiecare prescripţie medicalã poartã un numãr curent, care trebuie sã fie acelaşi cu numãrul de ordine pe care îl poartã prescripţia medicalã. Borderoul va conţine şi codul de parafã al medicului, precum şi codul numeric personal al asiguratului, respectiv al titularului de card european de asigurãri sociale de sãnãtate. Borderoul va cuprinde evidenţiatã distinct suma reprezentând 50% din preţul de referinţã suportatã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi suma reprezentând 40% din preţul de referinţã suportatã din transfer de la bugetul Ministerului Sãnãtãţii cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
2. Decontarea medicamentelor eliberate în cadrul Programului se face pe baza urmãtoarelor acte în original: facturã, borderouri centralizatoare, prescripţii medicale, cu înscrierea numãrului de ordine al bonului fiscal şi a datei de emitere a acestora. Farmaciile întocmesc un borderou distinct pentru aceste medicamente, borderou în care se vor evidenţia distinct suma reprezentând 50% din preţul de referinţã suportatã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi suma reprezentând 40% din preţul de referinţã suportatã din transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
3. Decontarea contravalorii medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor prevãzute în sublista B de care beneficiazã pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei pe lunã, pentru care se fac transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se face pânã la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de cãtre farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate.
4. Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã ţinã evidenţe distincte pentru sumele decontate reprezentând contravaloarea medicamentelor acordate în cadrul Programului.
5. Farmaciile rãspund de exactitatea datelor cuprinse în decont şi în actele justificative, iar casele de asigurãri de sãnãtate, de legalitatea plãţilor efectuate.
D. Declaraţie pe propria rãspundere a pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã (Model)


DECLARAŢIE
a pensionarului cu venituri realizate numai din pensii de pânã
la 600 lei/lunã în vederea beneficierii de medicamente în cadrul
Programului pentru compensarea cu 90% a preţului
de referinţã al medicamentelor

Subsemnatul/Subsemnata, ........., CNP ............., posesor/posesoare al/a actului de identitate BI/CI seria ........ nr. ....., eliberat/eliberatã de ........... la data de ........, domiciliat/domiciliatã în ................, declar prin prezenta, pe propria rãspundere, cã realizez venituri numai din pensie şi cã acestea nu depãşesc 600 lei/lunã.
Dau prezenta declaraţie cunoscând dispoziţiile art. 292 din Codul penal referitoare la infracţiunea de fals în declaraţii.
Mã angajez sã declar imediat orice modificare apãrutã în legãturã cu cele menţionate mai sus.

Semnãtura....................

Data.........................
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016