Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3116 din 15 ianuarie 1998  privind aprobarea Metodologiei de organizare si de desfasurare a concursului de ocupare a pasturilor de directori si de directori adjuncti de la unitatile de invatamant preuniversitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3116 din 15 ianuarie 1998 privind aprobarea Metodologiei de organizare si de desfasurare a concursului de ocupare a pasturilor de directori si de directori adjuncti de la unitatile de invatamant preuniversitar

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 15 din 19 ianuarie 1998
În baza prevederilor <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 690/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale,
ministrul educaţiei naţionale dispune:

ART. 1
Se aproba Metodologia de organizare şi de desfãşurare a concursului de ocupare a posturilor de directori şi de directori adjuncţi de la unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, valabilã începând cu data de 5 ianuarie 1998, în forma prezentatã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã învãţãmânt preuniversitar va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Metodologia de organizare şi de desfãşurare a concursului de ocupare a posturilor de directori şi de directori adjuncţi de la unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, emisã la 19 noiembrie 1997, se abroga.

Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga


ANEXA 1

METODOLOGIA
de organizare şi de desfãşurare a concursului de ocupare a posturilor de directori şi de directori adjuncţi de la unitãţile de învãţãmânt

ART. 1
Prezenta metodologie este elaborata în conformitate cu prevederile <>art. 145 alin. (1), (6), (7) şi (9)*) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, şi ale art. 20 alin. (1), ale art. 21, 22 şi ale <>art. 23 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
Aceasta metodologie reglementeazã organizarea şi desfãşurarea concursului pentru ocuparea posturilor de directori şi de directori adjuncţi de la unitãţile de învãţãmânt.
ART. 2
Pentru ocuparea posturilor de conducere (director sau director adjunct) se va organiza concurs, dupã cum urmeazã:
a) posturile de conducere (director sau director adjunct) ce se vacanteaza în timpul anului şcolar, la cerere, transfer în alt domeniu de activitate, decesul cadrului didactic, prin eliberarea din funcţie ca urmare a pensionãrii pentru limita de varsta şi munca depusa, prin eliberarea din funcţia de conducere în urma deciziei inspectorului şcolar general ca urmare a abaterilor disciplinare sau incompetenta managerialã. Concursul se va desfasura în perioada 20 ianuarie - 31 martie 1998;
b) posturile de conducere în care directori de unitãţi de învãţãmânt au fost numiţi cu delegaţie, numai prin decizii ale inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, pana la aplicarea prezentei metodologii. Concursul se va desfasura în perioada 20 ianuarie - 31 martie 1998;
c) posturile de conducere în care directorii au fost numiţi, conform Precizãrilor nr. 10.660/1993 ale Ministerului Învãţãmântului, prin ordine ale ministrului învãţãmântului, şi cãrora nu li s-a prelungit delegaţia sau nu au fost numiţi definitiv în funcţie printr-un alt ordin al ministrului învãţãmântului. Concursul pentru posturile de conducere din şcolile generale se va desfasura în perioada 1 aprilie - 30 iunie 1998 şi pentru liceu, în perioada 10 septembrie - 30 noiembrie 1998;
d) posturile de conducere în care directorii de licee, de grupuri şcolare şi de şcoli postliceale au fost numiţi în funcţie numai prin decizii ale inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti (Decizia nr. 6/1990). Concursul se va desfasura în perioada 10 septembrie - 30 noiembrie 1998;
e) activitatea directorilor care au ordin de numire definitiv, dupã anul 1990, va fi evaluatã înainte de vacantarea postului. Dacã în urma evaluãrii se constata ca activitatea acestor directori se încadreazã în parametrii reformei şi ca aceştia au dovedit calitãţi manageriale, ei pot fi mentinuti în funcţie. Validarea evaluãrii se va face de cãtre consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, prin vot. Perioada de desfãşurare a concursului pentru ocuparea posturilor vacante în urma evaluãrii este 10 septembrie - 30 noiembrie 1998.
ART. 3
Perioada de desfãşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct va fi esalonata începând cu data de 20 ianuarie 1998, procesul derulandu-se pana la finele anului 1998.
ART. 4
Lista posturilor de directori şi de directori adjuncţi de la unitãţile de învãţãmânt pentru care se organizeazã concurs, tematica şi bibliografia se fac publice cu 30 de zile înaintea desfãşurãrii concursului.
ART. 5
La acest concurs poate participa personalul didactic care îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 21 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 .
La concursul pentru ocuparea posturilor pot participa şi directorii care au fost pe post pana la data concursului.
Înscrierea candidaţilor se face la secretariatul inspectoratului şcolar pana la data anunţatã, pe baza urmãtoarelor documente:
* cerere de înscriere;
* curriculum vitae;
* adeverinta din care sa reiasã calificativul pe ultimii 2 ani;
* copie de pe certificatul de naştere, copie de pe certificatul de cãsãtorie (dacã este cazul);
* copie de pe actele de studii (diploma de licenta, foaie matricola);
* copie de pe adeverinta ultimului grad didactic obţinut;
* copie de pe carnetul de munca;
* adeverinta de vechime în învãţãmânt;
* oferta managerialã a candidatului, care va fi depusa în plic închis şi sigilat.
ART. 6
Comisia pentru concursul de ocupare a posturilor de directori de la unitãţile de învãţãmânt preuniversitar este formatã, pentru şcoli generale, din:
* un inspector şcolar general adjunct, în calitate de preşedinte;
* un inspector de specialitate;
* un director de la o unitate de învãţãmânt cel puţin egala din judeţ sau din municipiul Bucureşti.
Comisia pentru concursul de ocupare a posturilor de director adjunct de la unitãţile de învãţãmânt preuniversitar este formatã, pentru şcoli generale, din:
* un inspector şcolar general adjunct, în calitate de preşedinte;
* un inspector de specialitate;
* directorul unitãţii de învãţãmânt.
Comisia pentru concursul de ocupare a posturilor de directori de la unitãţile de învãţãmânt preuniversitar este formatã, pentru licee, din:
* un inspector şcolar general adjunct, în calitate de preşedinte;
* un inspector de specialitate;
* trei directori de la unitãţi de învãţãmânt cel puţin egale din judeţ sau din municipiul Bucureşti.
Comisia pentru concursul de ocupare a posturilor de director adjunct de la unitãţile de învãţãmânt preuniversitar este formatã, pentru licee, din:
* un inspector şcolar general adjunct, în calitate de preşedinte;
* un inspector de specialitate;
* directorul unitãţii de învãţãmânt;
* doi directori de la unitãţi de învãţãmânt cel puţin egale din judeţ sau din municipiul Bucureşti.
Comisiile pentru concursul de ocupare a posturilor de director şi de director adjunct de la unitãţile de învãţãmânt sunt numite prin decizie de cãtre inspectorul şcolar general.
Din comisie face parte, cu statut de observator, câte un reprezentant desemnat de fiecare federatie sindicala reprezentativa la nivel de ramura, conform legii (FEN, FSLI, FSI, "Spiru Haret").
Aceştia vor include observaţiile lor cu privire la desfãşurarea concursului în procesul-verbal încheiat de comisie.
ART. 7
Concursul de ocupare a posturilor de director şi de director adjunct de la unitãţile de învãţãmânt consta, potrivit <>art. 21 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 , în:
a) curriculum vitae, analiza şi evaluarea acestuia;
b) interviu, prin care se testeaza şi cunoştinţele de legislaţie şcolarã şi management educaţional.
La notarea curriculumului vitae se iau în considerare urmãtoarele repere:
* gradul didactic;
* experienta managerialã;
* pregãtirea profesionalã;
* lucrãri pedagogice şi de specialitate;
* stagii de perfecţionare şi specializare;
* limbi strãine;
* participarea la proiecte didactice.
Interviul prin care se testeaza cunoştinţele de legislaţie din domeniul învãţãmântului şi cel managerial, management educaţional şi oferta managerialã. Plicul cu oferta managerialã va fi deschis în plenul comisiei şi susţinut de candidat în timpul interviului. Oferta managerialã va conţine descrierea detaliatã a intenţiilor candidatului, privitoare la modul în care va conduce instituţia. Printre acestea, în afarã lucrãrilor obişnuite, ar mai trebui sa figureze şi elemente, ca de exemplu:
* cunoaşterea trecutului, a oamenilor de seama care au trecut pe bãncile şcolii/liceului;
* modul în care gandeste sa atragã în interesul unitãţii resurse extrabugetare;
* interesul pentru propria pregãtire profesionalã (grade didactice, manuale, lucrãri pedagogice şi de specialitate, pregãtire informatica, forme moderne de pregãtire) şi rezultatele obţinute;
* calitãţi manageriale (felul în care se gandeste sa stimuleze buna pregãtire profesionalã a elevilor, sa asigure buna administrare a instituţiei, ordinea şi curãţenia; felul în care se gandeste la asigurarea educaţiei sanitare a copiilor şi a tinerilor la şcoala şi acasã; felul cum va colabora cu ambientul social, economic, cultural, cu biserica).
ART. 8
Inspectoratul şcolar stabileşte tematica şi bibliografia aferentã (care include, obligatoriu, legislaţia actuala a învãţãmântului în România, probleme de gestionare, administrare şi parteneriat social), locul şi data desfãşurãrii concursului, pe care le transmite candidaţilor şi membrilor comisie, cu 30 de zile înainte de desfãşurarea concursului.
ART. 9
Notarea celor doua probe, prevãzute la art. 7, pentru şcoli generale, se face de cãtre fiecare membru al comisiei, cu puncte de la 10 la 1. Sunt declaraţi reusiti, candidaţii care au obţinut între 30 şi 21 de puncte la fiecare proba, prin însumarea notelor celor trei examinatori, şi un total cuprins între 60 şi 42 de puncte, în ordinea descrescãtoare a numãrului de puncte. Candidaţii care n-au întrunit cel puţin 21 de puncte la fiecare proba sunt declaraţi respinsi, indiferent de punctajul total.
Notarea celor doua probe, prevãzute la art. 7, pentru licee, se face de cãtre fiecare membru al comisie, cu puncte de la 10 la 1. Sunt declaraţi reusiti candidaţii care au obţinut între 50 şi 35 de puncte la fiecare proba, prin însumarea notelor celor trei examinatori, şi un total cuprins între 100 şi 70 de puncte, în ordinea descrescãtoare a numãrului de puncte. Candidaţii care nu au întrunit cel puţin 35 de puncte la fiecare proba sunt declaraţi respinsi, indiferent de punctajul total.
ART. 10
Rezultatele concursului se afişeazã la sediul inspectoratului şcolar în termen de 48 de ore de la încheierea interviului.
ART. 11
Contestaţiile cu privire la hotãrârile comisiei se adreseazã în scris inspectoratului şcolar general şi se depune în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor la secretariatul inspectoratului şcolar.
Hotãrârea inspectoratului şcolar general este definitiva.
ART. 12
Numirea directorilor şi a directorilor adjuncţi de la unitãţile de învãţãmânt de stat se face potrivit art. 21 alin. (3) şi (5) şi <>art. 22 din Legea nr. 128/1997 .
Numirea directorilor şi a directorilor adjuncţi din unitãţile de învãţãmânt particular se face potrivit <>art. 21 alin. (6) din Legea nr. 128/1997 .

----------
*) <>Art. 145 alin. (9) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/1997.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016