Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 311 din 20 aprilie 2010  privind desemnarea personalului cu atributii de control, imputernicit de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii in scopul constatarii contraventiilor si aplicarii sanctiunilor pentru nerespectarea prevederilor   Ordonantei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor si pentru aprobarea procedurii de suspendare a copiei conforme a licentei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 311 din 20 aprilie 2010 privind desemnarea personalului cu atributii de control, imputernicit de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii in scopul constatarii contraventiilor si aplicarii sanctiunilor pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor si pentru aprobarea procedurii de suspendare a copiei conforme a licentei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 279 din 29 aprilie 2010
ORDIN nr. 311 din 20 aprilie 2010
privind desemnarea personalului cu atribuţii de control, împuternicit de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în scopul constatãrii contravenţiilor şi aplicãrii sancţiunilor pentru nerespectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor şi pentru aprobarea procedurii de suspendare a copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu
EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 279 din 29 aprilie 2010


În temeiul prevederilor <>art. 61^1 alin. (10) şi ale <>art. 61^2 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. IV alin. (2) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2010 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, ale <>art. 56^2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul transporturilor şi infrastructurii emite urmãtorul ordin:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul ordin are ca scop desemnarea personalului cu atribuţii de control, împuternicit de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sã constate contravenţiile şi sã aplice sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi pentru aprobarea procedurii de suspendare a copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu.

CAP. II
Personalul cu atribuţii de control, împuternicit sã constate contravenţiile şi sã aplice sancţiunile

ART. 2
(1) În sensul prezentului ordin, personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sã constate contravenţiile şi sã aplice sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este:
a) personalul cu atribuţii de control din cadrul Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. (A.R.R.), denumit în continuare personal A.R.R.;
b) personalul cu atribuţii de control din cadrul Companiei Naţionale de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din Romania - S.A. (C.N.A.D.N.R. S.A.), denumit în continuare personal C.N.A.D.N.R. - S.A.
(2) Personalul A.R.R. constatã contravenţiile şi aplicã sancţiunile pe reţeaua de drumuri publice, în punctele de trecere a frontierei de stat a României şi în locurile în care aceste vehicule sunt parcate, oprite sau staţionate pe drumurile publice din România.
(3) Personalul C.N.A.D.N.R. - S.A constatã contravenţiile şi aplicã sancţiunile pe reţeaua de drumuri de interes naţional, în punctele de trecere a frontierei de stat a României şi în locurile în care aceste vehicule sunt parcate, oprite sau staţionate pe reţeaua de drumuri de interes naţional.
ART. 3
(1) Personalul A.R.R., în conformitate cu reglementãrile specifice în vigoare, are urmãtoarele atribuţii:
a) opreşte vehiculele în vederea efectuãrii controlului;
b) constatã contravenţiile şi aplicã sancţiunile contravenţionale;
c) imobilizeazã vehiculele pânã la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasãrii, conform prevederilor <>art. 61^1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) reţine copia conformã a licenţei de transport sau a certificatului de transport în cont propriu, în vederea suspendãrii, conform prevederilor <>art. 61^1 alin. (10) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) în cazurile vehiculelor care transportã marfã indivizibilã cu nerespectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constatã contravenţia, aplicã sancţiunea contravenţionalã, imobilizeazã vehiculele şi comunicã o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei subunitãţii C.N.A.D.N.R. - S.A. în a cãrei razã administrativ-teritorialã se desfãşoarã controlul, în vederea stabilirii contravalorii tarifelor suplimentare prevãzute la <>art. 41 alin. (13) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculate conform prevederilor legale, şi achitãrii acestora de cãtre contravenient.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. e), personalul A.R.R. consemneazã în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, odatã cu descrierea faptei, şi obligaţia contravenientului de a achita contravaloarea tarifelor suplimentare prevãzute la <>art. 41 alin. (13) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, utilizând urmãtoarea formulare "contravenientul are şi obligaţia achitãrii contravalorii tarifelor suplimentare prevãzute la <>art. 41 alin. (13) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculate potrivit prevederilor legale".
ART. 4
În situaţia activitãţilor comune de control desfãşurate de cãtre personalul A.R.R. şi personalul C.N.A.D.N.R. - S.A., conform reglementãrilor în vigoare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se efectueazã de cãtre personalul C.N.A.D.N.R. - S.A.

CAP. III
Procedura suspendãrii copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu

ART. 5
Mãsura suspendãrii copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu se aplicã pentru faptele prevãzute la <>art. 61 alin. (1) lit. o) şi q) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru o perioadã de 30 de zile de la data constatãrii contravenţiei.
ART. 6
(1) Copia conformã a licenţei de transport sau copia conformã a certificatului de transport în cont propriu se reţine în trafic de cãtre personalul A.R.R., în vederea suspendãrii, în baza unui proces-verbal întocmit în douã exemplare, unul pentru conducãtorul auto şi unul pentru agentul constatator. În cazul în care conducãtorul auto refuzã se semneze şi/sau sã primeascã un exemplar, agentul constatator va consemna acest lucru în procesul-verbal.
(2) În cazul activitãţilor de control prevãzute la art. 4, copia conformã a licenţei de transport sau copia conformã a certificatului de transport în cont propriu se reţine de cãtre personalul A.R.R., în vederea suspendãrii, în baza unei copii a procesului-verbal de constatare a contravenţiei întocmit de cãtre personalul C.N.A.D.N.R. - S.A.
ART. 7
(1) În cazul în care conducãtorul auto refuzã sã predea personalului A.R.R., în vederea reţinerii, copia conformã a licenţei de transport sau copia conformã a certificatului de transport în cont propriu, agenţia teritorialã A.R.R. emitentã solicitã operatorului/întreprinderii de transport sã predea, în termen de 5 zile lucrãtoare, copia conformã a licenţei de transport sau copia conformã a certificatului de transport în cont propriu.
(2) În cazul în care controlul se desfãşoarã în lipsa personalului A.R.R., agentul constatator depune o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei la agenţia teritorialã A.R.R. în a cãrei razã se desfãşoarã controlul, în prima zi lucrãtoare de la data constatãrii contravenţiei, în vederea suspendãrii copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu a vehiculului cu care s-a sãvârşit contravenţia.
(3) Copia conformã a licenţei de transport sau copia conformã a certificatului de transport în cont propriu suspendate se restituie la încetarea perioadei de suspendare, dupã prezentarea documentului de platã a tarifului stabilit în acest sens, conform prevederilor legale.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 8
Personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sã constate contravenţiile şi sã aplice sancţiunile, prevãzut la art. 2 alin. (1), desfãşoarã activitãţile de control în condiţii de deplinã siguranţã rutierã şi cu respectarea prevederilor legale privind protecţia muncii.
ART. 9
(1) În cazul imobilizãrii vehiculelor, dacã respectivul contravenient nu înlãturã deficienţele constatate astfel încât sã fie îndeplinite condiţiile legale pentru continuarea transportului/deplasãrii în perioada aferentã activitãţii de control în trafic, conform programului de control din ziua respectivã, personalul A.R.R. va proceda la ridicarea plãcuţelor de înmatriculare pânã la momentul în care contravenientul va face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasãrii. În acest caz, personalul A.R.R. îi aduce la cunoştinţã conducãtorului auto adresa şi programul de funcţionare ale agenţiei teritoriale din care face parte.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1), conducãtorul auto sau reprezentantul legal al operatorului/întreprinderii de transport care deţine vehiculul imobilizat are obligaţia de a se deplasa la sediul agenţiei teritoriale din care face parte personalul A.R.R. care a aplicat mãsura imobilizãrii, pentru a face dovada cã îndeplineşte condiţiile legale pentru continuarea transportului/deplasãrii. Dacã documentele prezentate sunt insuficiente pentru a face dovada îndeplinirii condiţiilor legale, atunci personalul A.R.R. se deplaseazã la locul imobilizãrii, în vederea constatãrii îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasãrii.
(3) Plãcuţele de înmatriculare se reţin în baza unui proces-verbal întocmit în douã exemplare, pe care le semneazã personalul cu atribuţii de control şi conducãtorul auto. În cazul în care conducãtorul auto refuzã se semneze şi/sau sã primeascã un exemplar, agentul constatator va consemna acest lucru în procesul-verbal. Pe exemplarul procesului-verbal de reţinere a plãcuţelor de înmatriculare care se pãstreazã de cãtre agentul constatator se consemneazã şi returnarea acestora.
ART. 10
Vehiculele a cãror copie conformã se suspendã în momentul controlului nu pot sã continue operaţiunea de transport. Personalul A.R.R. va înmâna conducãtorului auto o dovadã prin care i se permite deplasarea vehiculului a cãrui copie conformã a fost suspendatã, fãrã încãrcãturã, de la locul controlului spre sediul social/punctul de lucru al operatorului/întreprinderii de transport deţinãtoare. Valabilitatea dovezii este de maximum 3 zile. Încãrcãtura vehiculului a cãrui copie conformã a fost suspendatã poate fi transportatã numai cu un alt vehicul care îndeplineşte condiţiile legale.
ART. 11
A.R.R. şi C.N.A.D.N.R. - S.A. vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 12
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la 30 aprilie 2010.

Ministrul transporturilor
şi infrastructurii,
Radu Mircea Berceanu

Bucureşti, 20 aprilie 2010.
Nr. 311.
------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016