Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 304 din 22 februarie 2007  pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a unor memorandumuri de finantare ISPA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 304 din 22 februarie 2007 pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a unor memorandumuri de finantare ISPA

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 3 aprilie 2007

    În temeiul prevederilor art. 11 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,

    ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a următoarelor memorandumuri de finanţare ISPA, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin:
    1. "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila şi măsuri complementare localizate în Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, în România", semnat de partea comunitară la data de 17 noiembrie 2006 şi de partea română la data de 30 noiembrie 2006;
    2. "Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate în judeţul Caraş-Severin, România", semnat de partea comunitară la data de 14 septembrie 2006 şi de partea română la data de 25 octombrie 2006.
    ART. 2
    Autoritatea de Management pentru Infrastructură din cadrul Ministerului Finanţelor Publice va urmări punerea în aplicare a prezentului ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                        p. Ministrul finanţelor publice,
                              Alice Cezarina Bîtu,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 22 februarie 2007.
    Nr. 304.


    ANEXĂ

    Măsura ISPA 2005/RO/16/P/PT/003

                           MEMORANDUM DE FINANŢARE
    încheiat între Guvernul României şi Comisia Europeană privind asistenţa financiară nerambursabilă acordată prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru măsura "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila şi măsuri complementare localizate în Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, în România"*)
-------
    *) Traducere.

    Comisia Europeană, denumită în continuare Comisia, acţionând pentru şi în numele Comunităţii Europene, denumită în continuare Comunitatea, reprezentată de domnul Graham Meadows, director general pentru politici regionale, în numele Comisiei, pe de o parte, şi Guvernul României, denumit în continuare Beneficiarul, pe de altă parte, au convenit următoarele:

    ART. 1
    Măsura la care se face referire în art. 2 va fi implementată şi finanţată din resursele bugetare ale Comunităţii, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul memorandum de finanţare. Măsura la care se face referire în art. 2 va fi implementată cu respectarea Condiţiilor generale prevăzute în anexa la Acordul-cadru semnat între Comisie şi Beneficiar, completat cu prevederile prezentului memorandum de finanţare şi ale anexelor la acesta.
    ART. 2
    Identificarea măsurii
    Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare va contribui, sub forma asistenţei financiare nerambursabile, la finanţarea următoarei măsuri, conform celor descrise în anexa nr. I:

    Numărul măsurii: 2005/RO/16/P/PT/003
    Titlul: Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie
                     pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila şi
                     măsuri complementare
    Durata: Data începerii: data semnării
                     memorandumului de finanţare de
                     către Comisie
                     Data finalizării: până la 31 decembrie
                     2010
    Locaţia: Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa
    Grupul: TEN-T, Coridorul VII (Dunăre, căi
                     navigabile interioare)

    ART. 3
    Angajamentul
    1. Cheltuielile publice sau echivalente maxime care vor fi luate în considerare pentru calcularea asistenţei vor fi de 37.700.820 EUR.
    2. Rata asistenţei acordate de către Comunitate pentru această măsură este stabilită la 50% din totalul cheltuielilor publice sau echivalente, conform celor indicate în planul de finanţare din anexa nr. II.
    3. Valoarea maximă a asistenţei asigurate prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare este fixată la 18.850.410 EUR.
    4. Un total de 18.850.410 EUR este angajat din bugetul pe anul 2006, din linia bugetară 13.050101. Angajamentele privind tranşele ulterioare se vor baza pe planul de finanţare iniţial sau revizuit pentru măsura respectivă, în funcţie de stadiul implementării măsurii şi de disponibilităţile bugetare.
    ART. 4
    Plăţile
    1. Asistenţa comunitară va acoperi plăţile referitoare la măsură, pentru care s-au făcut angajamente valabile din punct de vedere juridic de către Beneficiar şi pentru care finanţarea necesară a fost special alocată. Aceste plăţi trebuie să fie corelate cu lucrările descrise în anexa nr. I.
    2. Plăţile efectuate înainte de data semnării memorandumului de finanţare de către Comisie nu sunt eligibile pentru asistenţa acordată prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare.
    3. Măsura descrisă în anexa nr. I şi plăţile efectuate de către autoritatea responsabilă cu implementarea acestei măsuri se vor încheia nu mai târziu de data finalizării indicată în art. 2.
    Raportul solicitat pentru efectuarea plăţii finale va fi înaintat nu mai târziu de 6 luni de la data finalizării indicată în art. 2.
    4. Plata în avans este stabilită la 3.770.082 EUR şi va fi transferată după cum urmează:
    - suma de 1.885.041 EUR va fi plătită după semnarea prezentului memorandum de finanţare de către Beneficiar;
    - diferenţa se va achita după semnarea primului contract de lucrări, precum şi după îndeplinirea condiţiilor specificate în paragraful 3 al art. 8.
    ART. 5
    Respectarea legilor şi politicilor comunitare
    Măsura se va realiza cu respectarea prevederilor relevante stabilite în acordurile europene şi va contribui la punerea în aplicare a politicilor comunitare, în special a celor referitoare la transporturi şi reţele transeuropene.
    ART. 6
    Proprietatea intelectuală
    Beneficiarul şi autoritatea responsabilă cu implementarea, menţionată la pct. 3 din anexa nr. I, se vor asigura în ceea ce priveşte obţinerea tuturor drepturilor de proprietate intelectuală pentru studii, schiţe, planuri, publicitate şi pentru alte materiale produse în legătură cu planificarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea proiectului. Aceştia vor garanta accesul şi dreptul de a utiliza astfel de materiale de către Comisie sau orice alt organism ori persoana delegată de Comisie. Comisia va utiliza aceste materiale numai în scop propriu.
    ART. 7
    Permise şi autorizaţii
    Orice tip de permise şi/sau autorizaţii necesare pentru implementarea măsurii trebuie să fie eliberate de autorităţile competente ale Beneficiarului la timp şi în conformitate cu legislaţia naţională.
    ART. 8
    Condiţii specifice referitoare la măsură
    Fără a afecta prevederile generale specificate în anexa nr. III, ajutorul comunitar este subiectul următoarelor condiţii:
    1. Condiţia privind evaluările şi situaţia activelor: Comisia îşi rezervă dreptul de a revizui ajutorul comunitar pentru asistenţă ISPA stabilit în art. 3 dacă, în termen de 5 ani de la data finalizării lucrărilor, condiţiile de operare (tarife, venituri etc.) variază foarte mult faţă de presupunerile iniţiale făcute pentru determinarea nivelului de ajutor comunitar şi/sau există modificări substanţiale care:
    a) afectează natura exploatării sau condiţiile de implementare ori acordă unui organism public sau privat un avantaj nejustificat; şi
    b) rezultă fie din modificarea formei de proprietate asupra oricărei părţi din infrastructura finanţată, fie din încetarea sau modificarea esenţială a aranjamentelor de exploatare.
    Ţara beneficiară va informa Comisia asupra oricărei astfel de modificări şi va trebui să obţină acordul ex-ante al Comisiei privind astfel de schimbări.
    2. Condiţia privind viabilitatea:
    Asistenţa financiară nerambursabilă a Comunităţii pentru măsură este acordată sub rezerva punerii la dispoziţie de către autorităţile implicate a unor resurse suficiente pentru asigurarea exploatării şi a întreţinerii activelor.
    3. Condiţiile care trebuie îndeplinite înaintea plăţii celei de a doua tranşe a avansului:
    a) transmiterea de către Beneficiar a evaluării finale de impact asupra mediului spre aprobare Comisiei, ceea ce va demonstra că acest proiect este cea mai bună soluţie în vederea realizării unei morfologii a fluviului în conformitate cu cerinţele şi prevederile art. 4 din Directiva-cadru privind apele a Uniunii Europene;
    b) transmiterea de către Beneficiar a unei declaraţii că s-a efectuat o evaluare de către autorităţile competente privind identificarea oricărui impact negativ al lucrărilor prevăzute asupra zonelor Natura 2000;
    c) transmiterea de către Beneficiar a unei declaraţii privind efectuarea consultaţiilor transfrontaliere conform cerinţelor Convenţiei Espoo;
    d) transmiterea de către Beneficiar a unei liste complete privind măsurile de rectificare necesare pentru a atenua orice impact negativ major al proiectului asupra mediului şi implicarea în implementarea acestor măsuri, în conformitate cu cerinţele şi prevederile art. 4 din Directiva-cadru privind apele a Uniunii Europene;
    e) transmiterea de către Beneficiar a unei liste cu indicatorii fizici, actualizată în conformitate cu proiectul tehnic final, care trebuie să fie aprobată de Comisie.
    ART. 9
    Prevederile privind implementarea, cuprinse în anexele la prezentul memorandum de finanţare, fac parte integrantă din acesta.
    Nerespectarea condiţiilor şi prevederilor privind implementarea va fi tratată de Comisie conform procedurii stipulate în secţiunea a VIII-a din anexa nr. III.1.
    ART. 10
    Textul autentic al acestui memorandum de finanţare este prezentul document semnat mai jos.
    Semnat la Bucureşti la 30 noiembrie 2006 şi la Bruxelles la 17 noiembrie 2006.

                  Pentru Beneficiar,
           Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu,
              ministrul finanţelor publice

                  Pentru Comunitate,
                  Graham Meadows,
           director general pentru politici regionale

                             Lista anexelor

    Anexa nr. I - Descrierea măsurii
    Anexa nr. I.a - Plan de achiziţii provizoriu
    Anexa nr. II - Plan financiar
    Anexa nr. III:
    Anexa nr. III.1 - Prevederi financiare privind implementarea ISPA
    Anexa nr. III.2 - Prevederi privind eligibilitatea cheltuielilor pentru măsurile finanţate prin ISPA
    Anexa nr. III.3 - Model pentru raportarea către Comitetul de monitorizare şi pentru solicitarea de modificări
    Anexa nr. III.4 - Sisteme de management şi control pentru asistenţa nerambursabilă acordată prin ISPA şi proceduri pentru efectuarea corecţiilor financiare
    Anexa nr. III.5 - Acord cu privire la iregularităţi şi la recuperarea sumelor încasate eronat prin ISPA
    Anexa nr. III.6 - Cerinţe privind informarea şi publicitatea


    ANEXA I

                           DESCRIEREA MĂSURII
                                (sumar)

                   Codul măsurii: 2005/RO/16/P/PT/003

    1. Titlul măsurii: "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila şi măsuri complementare"
    2. Autoritatea care prezintă cererea (coordonator naţional ISPA)

    2.1. Numele: Ministerul Finanţelor Publice (MFP)
                 Istvan Jakab, coordonatorul naţional
                 ISPA, secretar de stat
    2.2. Adresa: Bd. Libertăţii nr. 12, cod 050741,
                 Bucureşti, România
    E-mail: istvan.jakab@mfinante.gv.ro

    3. Autoritatea responsabilă cu implementarea [conform celor definite la pct. (2) din secţiunea a II-a din anexa nr. III.2]

    3.1. Numele: Ministerul Transporturilor, Construcţiilor
                 şi Turismului
                 Florentina Teodorovici, responsabil
                 sectorial cu autorizarea finanţării prin
                 ISPA
    3.2. Adresa: Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1,
                 Bucureşti
    3.3. E-mail: phare1@mt.ro

    4. Beneficiarul final (în cazul în care acesta este alt organism decât autoritatea menţionată la pct. 3)
    4.1. Nume: Administraţia Fluvială a Dunării de
                       Jos - Galaţi
                       Mihai Ochialbescu, director general
    4.2. Adresa: Str. Portului nr. 32, Galaţi, cod 800025
    4.3. E-mail: secretariat@afdj.ro
    5. Localizare
    5.1. Ţara România
         beneficiară:
    5.2. Regiunea: Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa
    6. Descriere
    Subiectul acestei măsuri ISPA este acela de a îmbunătăţi condiţiile de navigaţie pe Dunăre pe sectorul cuprins între Călăraşi şi Brăila, care este localizat pe teritoriul României în 3 din cele 11 puncte critice identificate prin studiul de fezabilitate. Este prevăzut ca îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie în punctele critice rămase să fie propusă pentru finanţare din Fondul de coeziune la scurt timp după aderare.
    Sectorul Călăraşi-Brăila face parte din TEN-T, Proiectul prioritar european nr. 18 "Axa fluvială Rin/Meuse-Main-Dunăre".
    În lunile de vară şi de toamnă, debitele de apă ale Dunării se reduc considerabil în acest sector al fluviului, ceea ce conduce la o deteriorare a condiţiilor de navigaţie. Pe principalul braţ al Dunării între km 348 (în amonte de gura braţului Bala) şi km 300 (gura canalului navigabil Dunăre-Marea Neagră), condiţia minimă de adâncime nu este îndeplinită în medie 160 de zile pe an, când adâncimea minimă de navigaţie este în unele puncte critice de 1,40 m.
    În aceste perioade de timp, navigaţia trebuie deviată pe braţul secundar Bala-Borcea (în momentul actual cu un debit mai ridicat decât braţul principal). Folosindu-se această rută ocolitoare, distanţa dintre Călăraşi şi Brăila creşte cu 105 km. În acelaşi timp, datorită reducerii dimensiunii şenalului navigabil pe Bala şi pe Borcea şi datorită sinuozităţii acestuia, în unele zone navigaţia trebuie să se desfăşoare doar pe un singur sens. Mai mult, convoaiele de dimensiuni mari trebuie să fie descompuse şi barjele trebuie să traverseze una câte una.
    7. Obiective
    Obiectivul acestei măsuri ISPA este acela de a elimina blocajele de navigaţie pe Dunăre pentru Călăraşi şi Brăila în cele 3 puncte critice (Bala/Caragheorghe, Lebăda/Epuraşul şi, respectiv, Ostruvul Lupului).
    În urma realizării lucrărilor se vor susţine mobilitatea durabilă, un transport fluvial pe Dunăre mai eficient şi la costuri mai mici, cu un impact redus asupra mediului.
    Obiectivul este acela de a asigura prin redistribuirea debitelor de ape condiţii de navigaţie sigure şi eficiente pe căile navigabile, cu asigurarea adâncimii necesare în majoritatea timpului dintr-un an.
    Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie în sectorul românesc al Dunării, precum şi dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii fluviale reprezintă o prioritate acută pentru alinierea sistemului de transport fluvial românesc la cel european.
    Principalele componente ale lucrărilor prevăzute sunt subliniate mai jos:
    7.1. Punctul critic nr. 1: braţul Bala, bara de nisip Caragheorghe
    Lucrările îşi propun să reducă evoluţia negativă a fluviului la bifurcaţia de la braţul Bala unde, în perioada apelor mici, distribuţia debitului pentru braţul principal al Dunării (Dunărea Veche) se poate reduce până la 15% în perioadă secetoasă.
    Lucrările propuse vor echilibra distribuţia debitului la o cotă rezonabilă, apropiată de distribuţia naturală în situaţia unor niveluri ridicate ale apelor, rezultând o creştere cu 40% a cotei de pe braţul Dunărea Veche, cu influenţe neglijabile în situaţia inundaţiilor.
    Principalele componente ale lucrărilor prevăzute includ:
    - construirea unui dig de dirijare pentru reducerea lăţimii curentului de apă la intrarea pe braţul Bala şi direcţionarea debitului spre braţul Dunărea Veche;
    - construirea unui prag de fund în scopul reducerii secţiunii transversale la intrarea pe braţul Bala pentru ajustarea debitului între cele două braţe ale fluviului;
    - lucrări suplimentare de protecţie a albiei râului şi de protecţie a malurilor împotriva eroziunii, constând în protecţia albiei râului pe o lungime de aproximativ 300 m în aval de prag şi, pe o lungime similară, apărările de mal vor fi construite sau reabilitate;
    - lucrări de dragare considerabile la bara de nisip Caragheorghe în scopul calibrării albiei râului prin conturarea unui şenal navigabil potrivit, în concordanţă cu recomandările Comisiei Dunării.
    7.2. Punctul critic nr. 2: Lebăda, braţul Epuraşul
    Lucrările prevăzute, care vor ajusta condiţiile de curgere şi vor reduce sedimentarea excesivă a şenalului navigabil din prezent, vor include construirea unui prag de fund, asociat cu lucrările de protecţie a malurilor şi a albiei râului, precum şi dragări corective.
    Înălţimea pragului va fi corelată cu media nivelurilor scăzute ale apei, deci va fi submers în cea mai mare parte a timpului. Pentru a asigura migraţia faunei acvatice, pragul va fi echipat cu tuburi pentru asigurarea unui debit controlat şi continuu.
    7.3. Punctul critic nr. 3: Ostruvul Lupului
    Lucrările prevăzute, care vor ajusta debitul între braţul Caleia şi braţul principal al Dunării în vederea eliminării eroziunilor de pe braţul Caleia şi a sedimentărilor excesive de pe braţul principal al Dunării, vor include construirea unui prag de fund asociat cu protecţia malurilor şi a albiei râului, precum şi dragări corective.
    8. Programul provizoriu de lucru

┌─────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────────────┐
│ Categoria lucrării │ Începere │ Finalizare │
├─────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ Planificarea şi proiectarea,│ 15 aprilie 2004 │ 31 decembrie 2006 │
│ licitaţia de lucrări │ │ │
├─────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ Faza de construire cu │ 1 ianuarie 2007 │ 31 decembrie 2009 │
│ supervizarea lucrărilor │ │ │
├─────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────┘
│ Faza operaţională │ 31 decembrie 2009 │
└─────────────────────────────┴───────────────────┘


    9. Analiza economică şi socială cost-beneficiu
    Analiza economică şi financiară a fost realizată pentru cele 11 puncte critice identificate în sectorul Călăraşi-Brăila. Această măsură ISPA se referă în primul rând la condiţiile de navigaţie de la punctele critice nr. 1, 2 şi 11, iar cele 8 puncte critice rămase vor fi prezentate pentru a fi finanţate prin Fondul de coeziune cât mai curând posibil.
    Indicatorii economici şi financiari demonstrează că proiectul adaugă o valoare considerabilă atât pentru comunitatea de afaceri, cât şi pentru societate în ansamblul ei. Încurajator este, de asemenea, faptul că valoarea economiilor din costurile de transport este suficientă pentru a face ca proiectul să merite să fie făcut din perspectiva analizei cost-beneficiu.
    Aşa cum reiese din analiza senzitivităţii, rezultatele analizei cost-beneficiu sunt destul de solide. Chiar dacă considerăm rezultatele scenariului în care traficul după 2015 nu creşte, volumul transporturilor este suficient de mare pentru a legitima investiţiile.
    Analiza senzitivităţii cu privire la principalele rezultate financiare confirmă că proiectul nu ar trebui iniţiat pentru capacitatea sa de a genera venituri, ci pentru beneficiile sociale generale.
    Principalele rezultate ale analizei cost-beneficiu iniţiate pentru cele 11 puncte identificate sunt următoarele:

───────────────────────────────────────────────────────────────
 Beneficii totale 295.018.127 euro
 Costuri 62.505.385 euro
 Raport beneficiu/cost 8,10
 VNA (2005) 232.512.742 euro
 RIR 21,56%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    10. Principalele elemente ale analizei financiare
    În concordanţă cu prevederile Convenţiei Dunării, pe sectorul Dunării Călăraşi-Brăila nu sunt percepute taxe de navigaţie.
    Nu vor fi venituri directe pentru administratorul şenalului navigabil datorate implementării proiectului, dar obligaţia de a menţine şenalul navigabil la parametrii ceruţi va fi îndeplinită.
    11. Analiza impactului asupra mediului
    Un studiu preliminar de evaluare a impactului asupra mediului a fost realizat prin asistenţa tehnică finanţată prin măsura ISPA 2002/RO/16/P/PA/011 "Asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre".
    Concluziile majore rezultate din evaluarea preliminară a impactului sunt acelea că lucrările incluse în proiect vor reface condiţiile naturale anterioare, care vor fi mult mai favorabile în peisajul natural existent, datorită revenirii distribuţiei curentului de apă între braţele Bala şi Dunărea Veche şi, de asemenea, datorită lucrărilor de dragare pentru calibrarea şenalului. Mai mult, sunt asigurate condiţii de transport fluvial adecvate într-un climat economic favorabil.
    Proiectul are un impact pozitiv semnificativ asupra factorilor de mediu, ca de exemplu, apă, aer, şi cadrului sociocultural datorită îmbunătăţirii condiţiilor de navigaţie şi dezvoltării traficului previzionat (traficul va creşte în 2015 în comparaţie cu 1996 cu mai mult de 65%). Studiul preliminar de evaluare a impactului asupra mediului a arătat că transportul pe apă este de 5 ori mai puţin poluant decât transportul rutier şi de 3-4 ori mai ieftin din punct de vedere al consumului de combustibil în comparaţie cu transportul rutier, fiind echivalent cu transportul feroviar.
    Dragajele pot avea un impact negativ asupra mediului. Deşi materialele dragate au un grad de poluare scăzut, depozitarea unor astfel de materiale pe mal necesită identificarea unor locuri adecvate. Aceste locuri de depozitare vor fi selectate cu acordul agenţiilor de protecţie a mediului.
    Condiţiile specifice legate de evaluarea impactului asupra mediului şi măsurile de reducere a impactului asupra mediului sunt incluse în art. 8 din memorandumul de finanţare.
    12. Costuri şi asistenţă (în euro)

┌──────────┬──────────────┬─────────────┬──────────┬────────────┬──────────┐
│ Costul │ Contribuţia │ Cheltuieli │ Costul │ Asistenţă │ Rata de │
│ total │ sectorului │ neeligibile │eligibil │ ISPA │ finanţare│
│ │ privat │ │ total │ │ │
├──────────┼──────────────┼─────────────┼──────────┼────────────┼──────────┤
│38.700.820│ - │ 1.000.000 │37.700.820│ 18.850.410│ 50% │
└──────────┴──────────────┴─────────────┴──────────┴────────────┴──────────┘


    Rata asistenţei ISPA este limitată de disponibilitatea fondurilor pentru sectorul transporturi, aceasta fiind ultima măsură ce se aprobă pe ISPA pentru măsurile de transporturi din România.

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Detalierea provizorie a costurilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Articol Cost total Cost neeligibil Cost eligibil
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Lucrări 34.250.000 - 34.250.000
 Asistenţă tehnică 2.150.000 - 2.150.000
 Diverse şi neprevăzute (3,6%) 1.300.820 - 1.300.820
 Costuri neeligibile 1.000.000 1.000.000 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 TOTAL 38.700.820 1.000.000 37.700.820
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Detalierea costurilor include lucrările schiţate în cap. 7.1, 7.2 şi 7.3 de mai sus şi asistenţa tehnică pentru supervizare, precum şi asistenţa tehnică pentru evaluarea ofertelor.
    13. Implicarea instituţiilor financiare internaţionale (IFI)
    În acest proiect nu este prevăzută nicio implicare a instituţiilor financiare internaţionale.
    Cofinanţarea costurilor eligibile va fi asigurată de bugetul României prin Fondul naţional de preaderare din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
    Finanţarea costurilor neeligibile va fi asigurată de bugetul României prin Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi prin Administraţia Fluvială a Dunării de Jos - Galaţi.
    14. Condiţii specifice referitoare la măsură
    Vezi art. 8 din memorandumul de finanţare.
    15. Planul de achiziţii
    Lucrările vor fi implementate în concordanţă cu planul de achiziţii prezentat în anexa nr. I.a.


    ANEXA I.a

    2005/RO/16/P/PT/003

                          PLAN DE ACHIZIŢII PROVIZORIU

┌──────────┬─────────────────────┬─────────────┬──────────┬────────────────────┐
│ │ │ │ Data │ │
│ │Descrierea lucrărilor│ Tipul │estimată │Rata de rambursare │
│Licitaţia │ şi serviciilor ce │contractului │ pentru │ a facturilor pentru│
│ nr. │urmează a fi licitate│ (lucrări, │lansarea │ contactul specific │
│ │ │ furnizori │licitaţiei│ │
│ │ │sau servicii)│(luna/an) │ │
├──────────┼─────────────────────┼─────────────┼──────────┼────────────────────┤
│ 1 │Asistenţă tehnică/ │Servicii │ │Aşa cum este indicat│
│ │Supervizarea │PRAG │ │în art. 3.2. │
│ │lucrărilor │ │ │ │
├──────────┼─────────────────────┼─────────────┼──────────┼────────────────────┤
│ 2 │Lucrări (pot fi │Lucrări │ │Aşa cum este indicat│
│ │împărţite în loturi │FIDIC + │ │în art. 3.2. │
│ │separate sau/şi │PRAG │ │ │
│ │oferte separate) │ │ │ │
├──────────┼─────────────────────┼─────────────┼──────────┼────────────────────┤
│Mai multe │Asistenţă tehnică │Servicii │ │Aşa cum este indicat│
│ │(membrii votanţi) │PRAG │ │în art. 3.2. │
└──────────┴─────────────────────┴─────────────┴──────────┴────────────────────┘

    Termenii specifici pentru acordarea contractelor vor fi disponibili în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene sau/şi pe internet.


    ANEXA II

                              PLAN FINANCIAR
       (bazat pe angajamentele de la bugetul Uniunii Europene)

    Titlul măsurii: Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între
                    Călăraşi şi Brăila şi măsuri complementare
    ISPA nr.: 2005/RO/16/P/PT/003


                                                                                              -euro-
┌──────────┬──────────┬─────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬┬───────────┐
│ │ │ │ Cost eligibil ││ │
│ │ │ ├───────────────┬───────────────┬──────────────────────────┤│Imprumuturi│
│ Anul │ Cost │ Cost │ │ │ Autoritati nationale ││de la IFI │
│ │ total │ neeli │ Total │ ISPA ├──────────┬─────┬────┬────┤│(pentru │
│ │ │ gibil │ │ │ Guvern │Auto │Auto│Alte││ costuri │
│ │ │ │ │ │ │rita │rita│le ││ eligibile)│
│ │ │ │ │ │ │tea │tea │ ││ │
│ │ │ │ │ │ │regi │lo- │ ││ │
│ │ │ │ │ │ │onala│cala│ ││ │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┬────┼──────────┬────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┬─────┤
│ │ │ │ │ 4= │ 5 │ 6= │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 ││ 11 │ 12= │
│ 0 │ 1=2+3 │ 2 │3=5+7+8+9+│3/1 │ │5/3 │ │ │ │ ││ │ 11/1│
│ │ │ │ 10 │ % │ │ % │ │ │ │ ││ │ % │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2000 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2001 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2002 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2003 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2004 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2005 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ 0│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ 2006 │37.700.820│ -│37.700.820│ 100│18.850.410│ 50│18.850.410│ -│ -│ -││ -│0,0% │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│nedefalcate 1.000.000│1.000.000│ │0,0 │ │ │ │ │ │ ││ │0,0% │
│ pe ani │ │ │ -│ │ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼────┼────┤├─────┼─────┤
│ Total │38.700.820│1.000.000│37.700.820│97,4│18.850.410│ 50│18.850.410│ -│ -│ -││ -│0,0% │
└──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴────┴──────────┴────┴──────────┴─────┴────┴────┴┴─────┴─────┘



    ANEXA III.1

                  PREVEDERI FINANCIARE PRIVIND IMPLEMENTAREA ISPA

    SECŢIUNEA I
    Forme şi rate de asistenţă

    (1) Asistenţa Comunităţii prin ISPA poate fi sub formă de asistenţă nerambursabilă directă, de asistenţă rambursabilă sau orice altă formă de asistenţă.
    Asistenţa rambursată către autoritatea de management sau către altă autoritate publică va fi refolosită în acelaşi scop.
    (2) Rata asistenţei din partea Comunităţii acordată prin ISPA poate fi de până la 75% din cheltuiala publică sau echivalentă, inclusiv cheltuielile făcute de organismele ale căror activităţi se încadrează într-un cadru legal sau administrativ care face să fie privite ca echivalente ale unor organisme publice. Comisia poate propune creşterea acestei rate până la 85%, în special unde consideră că o rată mai mare de 75% este necesară pentru îndeplinirea unor măsuri esenţiale pentru atingerea obiectivelor generale ale ISPA.
    Rata asistenţei şi suma maximă a asistenţei ISPA vor fi specificate în memorandumul de finanţare aferent măsurii respective.
    În cazul asistenţei rambursabile sau în cazul în care există un interes special al comunităţii, rata de asistenţă trebuie redusă ţinând cont de:
    (a) disponibilitatea cofinanţării;
    (b) capacitatea măsurii de a genera venituri; şi
    (c) aplicarea corespunzătoare a principiului "poluatorul plăteşte".
    (3) Măsurile care generează venituri în conformitate cu paragraful (2) lit. (b) sunt acelea care privesc:
    (a) infrastructura a cărei folosinţă implică taxe provenite de la utilizatori;
    (b) investiţii productive în sectorul de mediu.
    Comisia a elaborat recomandări privind aplicarea principiului "poluatorul plăteşte".
    (4) Măsurile privind studiile preliminare şi asistenţa tehnică pot fi finanţate în mod excepţional în proporţie de 100% din costurile totale.
    (5) Măsurile acoperite de un memorandum de finanţare vor fi implementate de către ţara beneficiară în strânsă colaborare cu Comisia, care îşi va păstra responsabilitatea pentru utilizarea fondurilor alocate.

    SECŢIUNEA a II-a
    Angajamente

    (1) Comisia implementează cheltuielile prin ISPA în conformitate cu Reglementarea financiară aplicabilă bugetului general al Comunităţii Europene, pe baza memorandumului de finanţare care va fi încheiat între Comisie şi ţara beneficiară.
    Totuşi, angajamentele bugetare anuale referitoare la asistenţa acordată măsurilor vor fi efectuate în unul dintre următoarele două moduri:
    (a) angajamentele pentru măsurile finanţate prin ISPA care vor fi realizate pe parcursul a 2 ani sau mai mult trebuie, ca regulă generală şi sub rezerva lit. (b), să fie efectuate în rate anuale.
    Angajamentul pentru prima rată anuală va fi făcut de către Comisie la semnarea memorandumului de finanţare referitor la măsură.
    Acest angajament va corespunde valorii menţionate în planul de finanţare pentru primul an. Această valoare ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi lucrările ce vor fi contractate în primii ani, în timpul perioadei în care se urmăreşte descentralizarea totală.
    Angajamentele pentru ratele anuale următoare trebuie să se bazeze pe planul de finanţare iniţial sau revizuit al măsurii. Acestea vor fi acordate, în principiu, la începutul fiecărui an financiar, dar nu mai târziu de data de 1 aprilie a anului în discuţie, cu condiţia ca cheltuielile preconizate pentru anul viitor să le justifice şi ca progresul lucrărilor să demonstreze că proiectul avansează satisfăcător către finalizare şi sub rezerva disponibilităţii resurselor bugetare.
    (b) Pentru măsurile cu o durată mai mică de 2 ani şi pentru care asistenţa Comunităţii nu depăşeşte 20 milioane euro, un prim angajament de până la 80% din totalul asistenţei acordate poate fi făcut când Comisia semnează memorandumul de finanţare referitor la măsură.
    Diferenţa va fi angajată în condiţiile în care progresul lucrărilor demonstrează că proiectul înaintează satisfăcător către finalizare şi sub rezerva disponibilităţii resurselor bugetare.
    (2) Cu excepţia cazurilor deplin justificate, asistenţa angajată pentru o măsură la care lucrările fizice nu au început în intervalul de 2 ani de la data semnării de către Comisie a memorandumului de finanţare referitor la măsură va fi anulată.
    În orice caz, Comisia trebuie să informeze în timp util ţara beneficiară şi autoritatea desemnată atunci când există riscul unei anulări.

    SECŢIUNEA a III-a
    Plăţi

    (1) Plăţile pot lua forma fie a unui avans, fie a unor plăţi intermediare sau a diferenţei finale.
    Plăţile intermediare şi plata diferenţei finale trebuie să se refere la cheltuieli certificate şi plătite, care trebuie susţinute de facturi primite sau documente contabile cu valoare probativă echivalentă.
    (2) Plăţile în avans
    Ca o regulă generală, un avans de până la 20% din totalul asistenţei acordate prin ISPA, aşa cum a fost iniţial decis, va fi plătit autorităţii desemnate, aşa cum este definită la paragraful (9).
    Avansul este, ca regulă generală, transferat în următoarele moduri:
    - o primă tranşă de până la jumătate din valoarea avansului este plătită când ţara beneficiară semnează memorandumul de finanţare;
    - diferenţa este plătită după semnarea primului contract, în mod normal primul contract de lucrări.
    Abaterile de la această regulă generală trebuie aprobate printr-o decizie a Comisiei în memorandumul de finanţare referitor la măsură.
    Întregul avans sau părţi din acesta trebuie returnate de către autoritatea desemnată, menţionată în prezentul paragraf, dacă nicio cerere de plată nu a fost transmisă Comisiei în 12 luni de la data la care a fost plătit avansul. Valoarea avansului care trebuie returnat va fi stabilită de Comisie pe baza cheltuielilor eligibile efectiv plătite. Returnarea avansului nu duce la anularea asistenţei acordate de Comunitate.
    (3) Plăţile intermediare
    Plăţile intermediare sunt efectuate de Comisie către autoritatea desemnată, la cererea acesteia, dacă măsura progresează satisfăcător către finalizare, şi vor fi făcute pentru a rambursa cheltuielile efectuate şi certificate, sub rezerva următoarelor condiţii:
    - ţara beneficiară a înaintat un raport care să descrie progresul măsurii din punct de vedere al indicatorilor fizici şi financiari şi conformitatea acesteia cu memorandumul de finanţare, inclusiv, atunci când este cazul, orice condiţii specifice referitoare la asistenţă;
    - s-au luat măsuri în sensul îndeplinirii observaţiilor şi recomandărilor autorităţilor de inspecţie naţionale şi/sau comunitare;
    - au fost indicate măsurile luate pentru corectarea oricăror probleme tehnice, financiare şi legale care au apărut;
    - a fost analizată orice abatere de la planul financiar iniţial;
    - au fost descrise etapele parcurse pentru publicitatea măsurii.
    Ţara beneficiară va fi informată de către Comisie dacă nu a îndeplinit una din condiţiile stipulate mai sus.
    Va fi folosit modelul standard furnizat de Comisie pentru cererile de plată şi pentru rapoartele de progres fizic şi financiar.
    (4) Ţările beneficiare trebuie să se asigure că cererile de plată sunt înaintate Comisiei, ca regulă generală, de 3 ori pe an, până la 1 martie, 1 iulie şi 1 noiembrie cel mai târziu.
    (5) Suma totală a plăţilor efectuate conform paragrafelor (2) şi (3) nu trebuie să depăşească 80% din totalul asistenţei acordate. Comisia poate creşte acest procent până la 90%, în cazuri justificate.
    (6) Plata diferenţei finale din asistenţa acordată de Comunitate
    Plata diferenţei finale din asistenţa acordată de Comunitate, calculată pe baza cheltuielilor certificate şi într-adevăr efectuate, va fi făcută dacă:
    - măsura a fost realizată în conformitate cu obiectivele sale;
    - măsura a îndeplinit condiţiile sale specifice, aşa cum sunt menţionate în memorandumul de finanţare;
    - raportul final menţionat în secţiunea a V-a a fost înaintat Comisiei;
    - autoritatea desemnată sau organismul menţionat în paragraful (2) a înaintat către Comisie o cerere de plată, în termen de 6 luni de la data limită de finalizare a lucrării, pentru cheltuielile specificate în memorandumul de finanţare;
    - ţara beneficiară certifică Comisiei că informaţiile furnizate în cererea de plată şi în raport sunt corecte;
    - ţara beneficiară a transmis Comisiei declaraţia menţionată în anexa nr. III.4.C;
    - toate măsurile de informare şi publicitate stabilite de Comisie în anexa nr. III.6 au fost implementate;
    - când managementul asistenţei acordat pentru o măsură este conferit agenţiilor de implementare din ţările beneficiare în sistem descentralizat, ţările beneficiare furnizează Comisiei toate informaţiile necesare pentru a verifica dacă regulile Comunităţii privind achiziţiile publice au fost îndeplinite, în special cele care privesc publicarea anunţurilor de licitaţie şi transmiterea rapoartelor de evaluare a ofertelor şi de adjudecare a contractului, şi că au fost respectate toate condiţiile specificate în memorandumul de finanţare.
    (7) Dacă raportul final menţionat mai sus nu este transmis Comisiei în termen de 6 luni de la data finală de terminare a lucrărilor şi de efectuare a plăţilor, aşa cum este specificat în memorandumul de finanţare, partea de asistenţă care reprezintă diferenţa finală pentru acea măsură va fi anulată.
    (8) Cererile pentru plăţile intermediare şi pentru plata finală prezentate de ţara beneficiară sunt însoţite de o declaraţie a responsabilului naţional cu autorizarea (RNA), care specifică numai plăţile legate de cheltuielile susţinute de facturile primite sau de alte documente contabile cu valoare probativă şi care sunt conforme cu prevederile care guvernează eligibilitatea cheltuielilor pentru proiectele asistate prin ISPA, aşa cum sunt specificate în anexa nr. III.2.
    (9) Toate plăţile pentru ajutorul acordat de Comisie prin acest memorandum de finanţare vor fi făcute către o entitate centrală, Fondul Naţional, desemnat de ţara beneficiară să primească asemenea plăţi. Ca regulă generală, plăţile trebuie făcute de către Comisie într-un singur cont bancar desemnat de ţara beneficiară, nu mai târziu de două luni de la primirea unei cereri de plată valide şi complete. Fondul Naţional trebuie să transfere cât de repede posibil şi în totalitate contribuţia ISPA către organismele responsabile cu implementarea.
    (10) Fondul Naţional, condus de RNA, va avea întreaga responsabilitate pentru managementul fondurilor în cadrul ţării beneficiare. RNA va fi de asemenea responsabil pentru returnarea către Comisie a oricăror fonduri plătite în plus sau nejustificat.
    Responsabilităţile RNA sunt stabilite în memorandumul de înţelegere încheiat între Comisie şi ţările beneficiare.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Folosirea euro

    (1) Sumele cuprinse în cererile de asistenţă, împreună cu planul de finanţare relevant, vor fi exprimate în euro.
    (2) Sumele privind asistenţa şi planurile de finanţare aprobate de Comisie vor fi exprimate în euro.
    (3) Declaraţiile de cheltuieli care justifică solicitările de plată corespunzătoare trebuie exprimate în euro.
    Rata de schimb care va fi folosită trebuie să fie rata financiară contabilă a Comisiei aplicabilă pentru luna în care declaraţia de cheltuieli a fost înregistrată în documentele contabile ale autorităţilor responsabile cu managementul financiar al proiectului. Rata lunară de schimb este fixată conform prevederilor menţionate în art. 7 (2) al Regulamentului Comisiei (CE, Euratom) nr. 2.342/2002 din data de 23 decembrie 2002 care stabileşte regulile detaliate de implementare a unor prevederi ale Regulamentului general (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 asupra Regulamentului financiar aplicabil pentru bugetul general al Comunităţii Europene. Rata de schimb este rata din penultima zi lucrătoare a lunii precedente pentru care ratele sunt stabilite. Comisia va informa autorităţile responsabile cu privire la această rată*1) .
------------
    *1) http://europa.eu.int/comm/dg19/infoeuro/fr/index.htm

    (4) Plăţile asistenţei financiare acordate de Comisie trebuie făcute în euro către autoritatea desemnată de ţara beneficiară în acest sens.

    SECŢIUNEA a V-a
    Raportul final

    Autoritatea sau organismul responsabil pentru măsură trebuie să transmită Comisiei un raport final în cel mult 6 luni de la finalizarea măsurii. Raportul final va conţine următoarele:
    (a) o descriere a lucrărilor efectuate, însoţită de indicatori fizici, cuantificări ale cheltuielilor pe categorii de lucrări şi măsurile luate cu privire la clauzele specifice conţinute în decizia de acordare a asistenţei;
    (b) certificatul de conformitate a lucrărilor cu decizia de acordare a asistenţei;
    (c) o primă evaluare a gradului de îndeplinire a rezultatelor aşteptate, mai ales cu privire la:
    - data efectivă de implementare a măsurii;
    - o indicare a modului în care măsura va fi administrată după finalizare;
    - confirmarea, dacă este necesar, a previziunilor financiare, în special a celor privind costurile de operare şi veniturile aşteptate;
    - confirmarea previziunilor socioeconomice, în special a costurilor şi beneficiilor aşteptate;
    - o indicare a acţiunilor luate pentru a asigura protecţia mediului şi costurile acestora, inclusiv concordanţa cu principiul "poluatorul plăteşte";
    - data la care măsura finanţată devine operaţională;
    (d) informaţii referitoare la acţiunile de publicitate.

    SECŢIUNEA a VI-a
    Amendamente la memorandumul de finanţare

    (1) Dacă cheltuiala publică sau echivalentă într-adevăr efectuată diferă de cheltuiala planificată iniţial, asistenţa acordată de Comunitate va fi modificată luându-se în calcul aceasta, dar nu trebuie să depăşească suma maximă stabilită în memorandumul de finanţare.
    O schimbare a ratei asistenţei Comunităţii faţă de rata acordată iniţial sau faţă de asistenţa financiară maximă va necesita o modificare a memorandumului de finanţare, conform procedurilor descrise în paragraful (3).
    (2) Dacă atunci când planul de finanţare al unui proiect este amendat angajamentele şi/sau plăţile Comunităţii depăşesc deja sumele menţionate în planul de finanţare amendat, Comisia va opera ajustările necesare ţinând cont de suma supraangajată sau supraplătită când autorizează prima operaţie financiară (angajare sau plată) după acel amendament.
    (3) Orice amendament la memorandumul de finanţare se va face în conformitate cu următoarele proceduri:
    (a) Amendamentele care impun o modificare substanţială a obiectivelor sau caracteristicilor proiectului sau o schimbare substanţială în planul financiar sau în programul cheltuielilor trebuie făcute printr-un memorandum de finanţare, ca răspuns la solicitarea ţării beneficiare sau la iniţiativa Comisiei după consultarea cu ţara beneficiară. Definiţia modificării "substanţiale" este dată în prevederile referitoare la eligibilitatea cheltuielilor.
    (b) În cazul unor alte amendamente, ţara beneficiară va trimite Comisiei o propunere în acest sens. Comisia va face observaţiile necesare sau va transmite acordul în cel mult 20 de zile lucrătoare de la primirea propunerii. Amendamentul va fi adoptat după ce Comisia şi-a dat acordul. Comitetul de management ISPA va fi informat despre aceste amendamente.
    (c) Orice shimbare în cheltuiala anuală, mai mică de 25% din totalul cheltuielilor planificate pentru proiect, nu va fi considerată o modificare substanţială a planului de finanţare şi a programului de cheltuieli.

    SECŢIUNEA a VII-a
    Managementul şi controlul financiar

    (1) Statele beneficiare trebuie:
    (a) să stabilească de la 1 ianuarie 2000 şi în niciun caz mai târziu de 1 ianuarie 2002 sisteme de management şi control care să asigure:
    - implementarea adecvată a asistenţei acordate în virtutea acestui memorandum de finanţare, în conformitate cu principiile unui management financiar solid;
    - separarea funcţiilor de management şi control;
    - că declaraţiile de cheltuieli prezentate Comisiei sunt corecte şi provin de la sisteme de contabilitate fundamentate pe documente justificative deschise oricăror verificări;
    (b) să verifice periodic că măsurile finanţate de Comunitate sunt derulate în mod adecvat;
    (c) să prevină iregularităţile şi să acţioneze împotriva lor;
    (d) să recupereze orice sumă pierdută ca rezultat al iregularităţilor sau al neglijenţei.
    (2) Controale interne şi externe adecvate trebuie derulate în conformitate cu standardele de audit acceptate internaţional, de către organismele naţionale competente, care trebuie să fie independente pentru a îndeplini această funcţie. În fiecare an un plan de audit şi un rezumat al rezultatelor misiunilor de audit derulate trebuie transmise Comisiei. Rapoartele de audit se vor afla la dispoziţia Comisiei.
    (3) Fără a aduce prejudicii verificărilor realizate de statele beneficiare, serviciile Comisiei şi Curtea Europeană de Conturi pot, prin intermediul personalului propriu sau al unor reprezentanţi autorizaţi, să efectueze audituri financiare şi tehnice la faţa locului, inclusiv verificări prin sondaj şi audituri finale.
    (4) Ţara beneficiară trebuie să se asigure că, atunci când personalul Comisiei sau reprezentanţii săi autorizaţi şi/sau când Curtea Europeană de Conturi efectuează verificări, aceste persoane au dreptul de a inspecta la faţa locului toată documentaţia relevantă şi conturile corespunzătoare articolelor finanţate în conformitate cu memorandumul de finanţare. Ţările beneficiare trebuie să sprijine serviciile Comisiei şi Curtea Europeană de Conturi în derularea auditurilor privind utilizarea fondurilor acordate în cadrul programului ISPA. Prevederile anexei nr. III.5 vor fi aplicabile verificărilor efectuate de Comisie la faţa locului.
    (5) Prevederile detaliate asupra managementului şi controlului financiar sunt stabilite în anexa nr. III.4.

    SECŢIUNEA a VIII-a
    Monitorizarea

    Ţările beneficiare şi Comisia vor asigura implementarea şi monitorizarea în conformitate cu următoarele prevederi:
    (1) Înfiinţarea comitetelor de monitorizare trebuie să aibă loc în urma unei înţelegeri între ţările beneficiare implicate şi Comisie. Autorităţile şi organismele desemnate de ţara beneficiară, Comisie şi, unde este cazul, BEI şi/sau alte instituţii cofinanţatoare vor fi reprezentate în aceste comitete. Vor fi, de asemenea, reprezentate în aceste comitete şi autorităţile regionale sau locale şi societăţile private, în cazul în care acestea au competenţa necesară pentru executarea unui proiect şi dacă sunt direct implicate în acest proiect.
    (2) Monitorizarea va fi făcută pe baza unor proceduri de raportare convenite în comun, verificare prin sondaj şi, dacă este necesar, prin înfiinţarea unor comitete ad-hoc. Monitorizarea se va face pe baza indicatorilor fizici şi financiari. Indicatorii se vor referi la caracterul specific al proiectului şi la obiectivele acestuia. Aceştia vor fi stabiliţi astfel încât să arate stadiul atins în executarea măsurii în relaţie cu planul şi obiectivele propuse iniţial, precum şi progresul realizat în domeniul managementului şi în alte probleme legate de acesta.
    (3) a) Pentru fiecare măsură, coordonatorul naţional ISPA trebuie să înainteze Comisiei rapoarte de progres după 3 luni de la sfârşitul fiecărui an întreg de implementare.
    (b) Pentru întâlnirile comitetelor de monitorizare, coordonatorul naţional ISPA trebuie să înainteze rapoarte de progres conform modelului standard furnizat de Comisie. Raportul trebuie să intre în posesia Comisiei cu 15 zile lucrătoare înaintea întâlnirii programate.
    (4) Pe baza rezultatelor monitorizării şi ţinând cont de comentariile Comitetului de monitorizare, Comisia va ajusta sumele şi condiţiile de acordare a asistenţei aprobate iniţial, precum şi planul financiar prevăzut, dacă este necesar, la propunerea ţărilor beneficiare. Comisia va întocmi aranjamentele corespunzătoare pentru aceste modificări, în funcţie de natura şi importanţa lor.

    SECŢIUNEA a IX-a
    Transparenţa în adjudecarea contractelor, eligibilitate, reguli de achiziţii publice, reguli privind originea

    (1) Procedura care trebuie urmată pentru adjudecarea contractelor de lucrări, achiziţii şi servicii, va respecta principiile de bază stabilite în partea a doua, titlul IV din Regulamentul financiar*1) (acţiuni externe) aplicabil bugetului general al Comunităţii Europene.
------------
    *1) Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 1.605/2002.

    (2) Eligibilitate
    (a) Participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii sau a contractelor de finanţare finanţate prin ISPA trebuie să fie deschisă tuturor persoanelor fizice şi juridice rezidente, respectiv înregistrate într-un stat membru al Comunităţii Europene, tuturor persoanelor juridice înregistrate într-un stat membru din Zona Economică Europeană, persoanelor fizice şi juridice rezidente, respectiv înregistrate în oricare dintre ţările beneficiare ale prevederilor Regulamentului Consiliului privind stabilirea Instrumentului pentru Politici Structurale de Preaderare (ISPA) şi tuturor persoanelor fizice şi juridice rezidente, respectiv înregistrate în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Serbia, inclusiv Kosovo, în baza Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU (UNSCR) nr. 1.244, Muntenegru şi fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
    (b) Participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii sau a contractelor de finanţare finanţate prin ISPA trebuie să fie deschisă, de asemenea, tuturor persoanelor juridice înregistrate în orice ţară, alta decât cele la care se face referire în paragraful de mai sus, pentru care a fost stabilit accesul reciproc al asistenţei externe din partea acestora, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulamentul Consiliului CE nr. 2.112 din 21 noiembrie 2005 privind accesul la asistenţa comunitară externă.
    (c) Specificaţiile vor trebui să prevadă ca participanţii la licitaţie să îşi declare naţionalitatea sau ţara în care sunt înregistraţi şi să prezinte în sprijinul acestora documentele-suport standard acceptate de propria legislaţie.
    (d) Participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii sau a contractelor de finanţare finanţate prin ISPA trebuie să fie deschisă şi organizaţiilor internaţionale.
    (e) În cazurile justificate corespunzător, cum ar fi cofinanţarea asigurată de instituţiile financiare internaţionale, şi după o examinare prealabilă făcută de Comitetul de management ISPA, Comisia Europeană poate permite, de asemenea, participarea la procesul de licitaţie a contractelor şi a persoanelor fizice şi juridice stabilite în ţări terţe.
    (3) Transparenţa în adjudecarea contractelor
    (a) Ţările beneficiare vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura o participare cât mai mare posibilă. Pentru aceasta trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele de publicare prevăzute în cadrul regulilor de achiziţii publice prezentate la paragraful (4).
    (b) Se vor elimina, de asemenea, orice practici discriminatorii şi specificaţii tehnice care pot să limiteze participarea pe baze egale a tuturor persoanelor fizice sau juridice la adjudecarea contractelor de achiziţii ori a contractelor de finanţare finanţate prin ISPA.
    (4) Reguli de achiziţii
    (a) Procedurile detaliate privind licitaţiile şi contractele, ca regulă generală, sunt stabilite în Ghidul practic pentru procedurile de contractare în contextul acţiunilor externe Comunităţii Europene*1), emis de Comisia Europeană.
------------
    *1) http://ec.europe.eu/comm//europeaid/tender/gestion/index_en.htm.

    (b) Totuşi, regulile de achiziţii specifice Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pot fi aplicate contractelor implementate prin intermediul măsurilor ISPA cofinanţate de către BERD, conform prevederilor memorandumurilor de finanţare ISPA aferente acestora.
    (5) Experţi
    Toţi experţii angajaţi de către ofertanţi, aşa cum sunt definiţi în paragrafele (2) şi (8), pot fi de orice naţionalitate. Acest aspect nu aduce prejudicii cerinţelor calitative şi financiare stabilite prin regulile de achiziţii ale Comunităţii.
    (6) Reguli privind originea
    Toate produsele şi materialele achiziţionate în cadrul unui contract finanţat printr-un memorandum de finanţare ISPA trebuie să provină din Comunitate sau dintr-un stat eligibil, astfel cum a fost definit în paragrafele (2), (7) şi (8).
    Termenul "origine" în contextul acestui articol este definit în legislaţia comunitară relevantă privind regulile de origine în scopuri vamale.
    (7) Derogări de la regulile privind eligibilitatea şi originea
    (a) În cazuri excepţionale, justificate corespunzător, Comisia Europeană poate extinde eligibilitatea şi asupra persoanelor juridice din ţări care nu sunt eligibile conform prevederilor paragrafului (2).
    (b) În cazuri excepţionale, justificate corespunzător, Comisia Europeană poate permite achiziţia de produse şi materiale provenite din ţări care nu sunt eligibile conform prevederilor paragrafului (2).
    (c) Cazurile de derogare exprimate la lit. (a) şi (b) pot fi justificate pentru produsele şi serviciile care nu sunt disponibile pe pieţele ţărilor eligibile, în cazuri de extremă urgenţă, sau dacă regulile de eligibilitate fac imposibilă ori extrem de dificilă realizarea unui proiect, a unui program sau a unei acţiuni.
    (8) Operaţiuni care implică organizaţii internaţionale sau cofinanţare
    (a) Atunci când fondurile ISPA acoperă o operaţiune implementată prin intermediul unei organizaţii internaţionale, participarea la procedurile contractuale corespunzătoare trebuie să fie deschisă tuturor persoanelor juridice care sunt eligibile conform prevederilor paragrafului (2), precum şi tuturor persoanelor juridice care sunt eligibile conform regulilor acelei organizaţii şi trebuie să asigure un tratament egal tuturor participanţilor. Aceleaşi reguli se vor aplica în ceea ce priveşte produsele, materialele şi experţii.
    (b) Atunci când ISPA acoperă o operaţiune cofinanţată de un stat terţ, cu condiţia reciprocităţii definite la paragraful (2) lit. (b) sau de o organizaţie regională ori de un stat membru, participarea la procedurile contractuale corespunzătoare trebuie să fie deschisă tuturor persoanelor juridice care sunt eligibile conform prevederilor paragrafului (2), precum şi tuturor persoanelor juridice care sunt eligibile conform regulilor acelui stat terţ, organizaţiei regionale aferente sau statului membru. Aceleaşi reguli se vor aplica în ceea ce priveşte produsele, materialele şi experţii.
    (c) În cazul contractelor pentru care cofinanţarea de tip comun (joint) asigurată de BERD este prevăzută în memorandumul de finanţare ISPA, memorandumul de finanţare ISPA aferent măsurii poate autoriza folosirea regulilor şi procedurilor de achiziţii ale BERD.

    SECŢIUNEA a X-a
    Transparenţă în contabilitate şi în rapoartele proiectelor

    Ţara beneficiară trebuie să se asigure că, pentru măsura la care se referă memorandumul de finanţare, toate organismele publice sau private implicate în managementul şi implementarea operaţiilor au fie un sistem separat de contabilitate, fie o codificare contabilă adecvată a tuturor tranzacţiilor implicate, ceea ce va facilita verificarea de către Comisie şi de către autorităţile naţionale de control a cheltuielilor efectuate. De asemenea, trebuie să se asigure că toate cheltuielile sunt corect atribuite proiectului în cauză.
    Autorităţile responsabile vor asigura disponibilitatea tuturor documentelor justificative cu privire la cheltuielile pentru fiecare proiect pe o perioadă de 5 ani de la efectuarea ultimei plăţi pentru proiectul respectiv.

    SECŢIUNEA a XI-a
    Evaluarea ex-post

    Prin evaluarea ex-post se va analiza utilizarea resurselor, eficacitatea şi eficienţa asistenţei şi impactului său. Evaluarea ex-post va analiza factorii care contribuie la succesul sau eşecul implementării măsurilor, realizările şi rezultatele.
    După finalizarea măsurilor, Comisia şi ţările beneficiare vor evalua apoi modul în care acestea au fost îndeplinite, inclusiv eficacitatea şi eficienţa utilizării resurselor. Evaluarea va cuprinde şi impactul real al implementării lor pentru a stabili dacă obiectivele iniţiale au fost atinse. Printre altele, această evaluare se va referi şi la contribuţia măsurilor la implementarea politicilor Comunităţii în domeniul mediului sau contribuţia acestora la politicile privind reţeaua transeuropeană extinsă şi transportul în comun. De asemenea, ele vor evalua şi impactul măsurilor asupra mediului.


    ANEXA III.2

               PREVEDERI PRIVIND ELIGIBILITATEA CHELTUIELILOR PENTRU
                            MĂSURILE FINANŢATE PRIN ISPA

    SECŢIUNEA I
    Domeniul cheltuielilor

    ISPA acordă asistenţă pentru următoarele măsuri:
    (1) proiecte de mediu care dau posibilitatea ţărilor beneficiare să se alinieze la cerinţele legilor Comunităţii privind protecţia mediului şi la obiectivele Parteneriatului pentru Aderare;
    (2) proiectele de infrastructură în transport, care promovează o mobilitate susţinută şi, în particular, cele care constituie proiecte de interes comun în baza criteriilor Deciziei nr. 1.692/96/CE*1) şi acelea care permit ţărilor beneficiare să se conformeze obiectivelor Parteneriatului de Preaderare; acesta include interconectarea şi interoperabilitatea reţelelor naţionale, precum şi reţelele transeuropene împreună cu accesul la aceste reţele;
------------
    *1) Decizia nr. 1.692/96/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iulie 1996 privind directivele Comunităţii pentru dezvoltarea reţelei de transport transeuropean.

    (3) studii preliminare, evaluări şi măsuri de asistenţă tehnică, inclusiv acţiunile de informare şi publicitate legate de proiectele eligibile. Acestea includ asistenţă tehnică şi administrativă în beneficiul mutual al Comisiei şi al ţărilor beneficiare, care nu cad în mod normal în sarcina administraţiei publice naţionale, acoperind identificarea, pregătirea, managementul, monitorizarea, auditul şi supervizarea proiectelor.
    Regulile specificate în secţiunile a II-a - a XII-a de mai jos referitoare la proiectele prevăzute la pct. (1) şi (2) de mai sus sunt totuşi aplicate prin analogie şi deciziilor pentru proiectele prevăzute la pct. (3).

    SECŢIUNEA a II-a
    Definiţii şi concepte de bază

    (1) Conceptul de proiect, etape ale proiectului şi grupuri de proiecte
    În scopul prevăzut de acest document, se vor aplica următoarele definiţii:
    (a) un proiect reprezintă o serie de lucrări indivizibile economic în scopul atingerii unei funcţii tehnice precise şi cu un scop clar identificat;
    (b) o etapă independentă tehnic şi financiar reprezintă o etapă care poate fi identificată ca operaţională în întregul său. O etapă poate acoperi, de asemenea, studiile preliminare, de fezabilitate sau tehnice necesare pentru îndeplinirea unui proiect;
    (c) pot fi grupate proiectele care îndeplinesc următoarele condiţii:
    - trebuie să fie localizate pe acelaşi curs de apă sau arie de captare ori să fie situate de-a lungul aceluiaşi coridor de transport;
    - trebuie cuprinse în acelaşi plan global privind cursul de apă sau aria de captare sau coridorul, în scopuri bine identificate;
    - trebuie supervizate de un organism responsabil pentru coordonarea şi monitorizarea grupului de proiecte în cazurile în care proiectele sunt derulate de autorităţi competente diferite.
    (2) Autoritatea responsabilă cu implementarea:
    (a) Pentru proiectele finanţate prin ISPA, autoritatea responsabilă cu implementarea este organismul responsabil cu licitaţiile şi contractările. Acest organism este specificat la pct. 3 din anexa nr. I la memorandumul de finanţare.
    Ca o consecinţă, orice schimbare a autorităţii responsabile cu implementarea unui proiect trebuie să fie aprobată de Comisie printr-un memorandum de finanţare.
    În mod normal, prin acest organism se înţelege beneficiarul final al asistenţei acordate prin ISPA. Numai acest organism efectuează cheltuieli eligibile.
    (b) Totuşi, această autoritate poate delega implementarea altui organism care poate, de asemenea, să efectueze cheltuieli eligibile. În asemenea cazuri, Comisia trebuie informată despre tipul delegărilor propuse şi trebuie să primească o copie a documentelor relevante.
    (3) Conceptul de administraţie publică
    Administraţia publică poate cuprinde următoarele 3 niveluri de guvernare:
    - organisme de guvernare centrale (nivel naţional);
    - organisme de guvernare regionale;
    - organisme de guvernare locale.
    În plus, acest concept poate include şi organismele a căror activitate poate intra într-un cadru legal sau administrativ în virtutea faptului că sunt privite ca echivalentul unor organisme publice.
    (4) Implementarea şi perioada de implementare a unui proiect:
    (a) Implementarea unui proiect cuprinde toate etapele de la planificarea preliminară (incluzând studiul variantelor) până la finalizarea proiectului aprobat şi la măsurile de publicitate pentru un proiect finanţat.
    (b) Memorandumul de finanţare se poate aplica uneia sau mai multor etape dintre cele menţionate mai sus.
    (c) Perioada de implementare a proiectului reprezintă, ca regulă generală, perioada necesară pentru finalizarea etapelor menţionate mai sus până la momentul la care proiectul devine complet operaţional şi la care obiectul fizic descris în memorandumul de finanţare a fost finalizat.
    (5) Evidenţa documentelor şi transparenţa
    Orice cheltuială declarată Comisiei trebuie să se bazeze pe înţelegeri legale obligatorii şi/sau pe documente. Este imperativă existenţa unei evidenţe documentare corespunzătoare.
    În scopul maximizării transparenţei şi pentru a permite controlul asupra cheltuielilor din partea Comisiei şi/sau al autorităţii naţionale de control financiar competente, fiecare ţară beneficiară trebuie să se asigure că orice organism implicat în managementul şi implementarea proiectelor a stabilit o evidenţă contabilă separată privitoare la proiectul descris în memorandumul de finanţare.
    (6) Cheltuieli
    Cheltuielile trebuie raportate la plăţile certificate şi efectiv făcute de organismul responsabil cu implementarea, susţinute de facturi plătite sau documente contabile cu valoare probativă echivalentă.
    Documentul contabil cu valoare probativă echivalentă reprezintă orice document transmis de către autoritatea definită la pct. (2) al acestei secţiuni pentru a demonstra că intrările contabile oferă o imagine adevărată şi corectă a tranzacţiilor reale implicate, în concordanţă cu practicile contabile standard. Este necesară o aprobare prealabilă a Comisiei când se folosesc documente contabile cu valoare probativă echivalentă.

    SECŢIUNEA a III-a
    Principalele categorii de cheltuieli eligibile

    Ca regulă generală, cheltuielile legate de:
    - studiile de fezabilitate;
    - planificare şi proiectare, inclusiv studiul de impact asupra mediului;
    - pregătirea terenului;
    - clădiri şi construcţii;
    - utilaje şi instalaţii implicate permanent în proiect;
    - testare şi instruire;
    - managementul proiectului;
    - măsuri compensatorii şi de reducere a impactului asupra mediului;
    - alte tipuri de cheltuieli specificate în memorandumul de finanţare;
    - măsuri luate ca urmare a prevederilor anexei nr. III.6 privind informarea şi publicitatea
    sunt subiecte eligibile pentru competenţele prezentate mai jos.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Studii de fezabilitate, planificarea şi proiectarea proiectului

    (1) Cheltuieli legate de studiile de fezabilitate, planificarea şi proiectarea proiectelor
    (a) Cheltuielile legate de studiile de fezabilitate, planificare, incluzând studiile privind impactul asupra mediului, expertize legate de proiect şi proiectarea proiectelor sunt, ca regulă generală, eligibile, cu condiţia ca aceste cheltuieli să fie direct legate de unul sau mai multe proiecte şi aprobate în mod special printr-un memorandum de finanţare.
    (b) În acele cazuri când mai multe proiecte se derulează prin acelaşi contract sau când autoritatea responsabilă cu implementarea exercită funcţiile de mai sus pe cont propriu, costurile trebuie contabilizate printr-un sistem contabil separat şi transparent al proiectului, bazat pe documente contabile sau pe documente cu valori probative echivalente (de exemplu, cu ajutorul sistemului de alocare a timpului).
    (2) Implicarea administraţiei publice
    În acele cazuri în care funcţionarii din administraţia publică sunt implicaţi în activităţile menţionate la pct. (1) (a) al acestei secţiuni, cheltuielile pot fi acceptate ca eligibile de către Comisie în cazuri bine justificate şi în concordanţă cu următoarele criterii:
    - funcţionarul a renunţat temporar la statutul său de funcţionar în administraţia publică;
    - cheltuielile trebuie să aibă la bază un contract privind unul sau mai multe proiecte specificate; în cazul în care un contract se referă la mai multe proiecte, costurile trebuie să fie alocate într-un mod transparent (de exemplu, cu ajutorul programărilor în timp);
    - cheltuielile trebuie să fie direct legate de unul sau mai multe proiecte individuale avute în vedere;
    - contractul trebuie să fie limitat în timp şi nu trebuie să depăşească data limită stabilită pentru finalizarea proiectului;
    - sarcinile care trebuie îndeplinite pentru acel contract nu trebuie să acopere atribuţii administrative generale, ca cele specificate la pct. (1), din secţiunea a VIII-a;
    - dispoziţiile nu trebuie să fie folosite pentru a ocoli procedurile de achiziţii publice ale Comunităţii.

    SECŢIUNEA a V-a
    Pregătirea terenului şi construcţiile

    (1) În acele cazuri în care autoritatea responsabilă cu implementarea execută pregătirea terenului şi lucrările de construcţie sau părţi din acestea pe cont propriu, costurile trebuie contabilizate printr-un sistem contabil al proiectului separat şi transparent bazat pe documente contabile sau pe documente cu valoare probativă echivalentă.
    În cazul în care sunt implicaţi funcţionari ai administraţiei publice, se aplică prevederile specificate la pct. (2) din secţiunea a IV-a.
    (2) Costurile eligibile trebuie să includă doar costurile reale apărute după datele specificate la pct. (1) din secţiunea a X-a şi legate direct de proiect. Costurile eligibile pot include toate sau numai unele dintre următoarele categorii:
    - costuri privind munca (salarii brute şi nete);
    - cheltuieli pentru utilizarea echipamentelor durabile pe perioada construcţiilor;
    - costuri de producţie folosite pentru implementarea proiectului;
    - costuri de funcţionare şi alte categorii de cheltuieli, dacă sunt în mod specific justificate.
    Acestea trebuie alocate în mod echitabil, în concordanţă cu standardele contabile general recunoscute;
    - cheltuielile de funcţionare impuse nu sunt eligibile în cazul în care autoritatea menţionată la pct. (1) este inclusă în administraţia publică.
    (3) Ca regulă generală, costurile trebuie să fie evaluate la preţul pieţei.

    SECŢIUNEA a VI-a
    Achiziţii, închirieri de echipamente şi active necorporale

    (1) Echipamentul durabil care este parte a cheltuielilor de capital din cadrul proiectului
    (a) Cheltuielile privind achiziţiile sau producţia de utilaje şi echipamente care vor fi permanent instalate şi fixate în proiect sunt eligibile dacă acestea sunt cuprinse în inventarul echipamentului durabil de către autoritatea specificată la pct. (2) din secţiunea a II-a şi sunt tratate ca cheltuieli de capital, în concordanţă cu convenţiile standard de contabilitate.
    (b) Fără a prejudicia pct. (3) din secţiunea a IX-a, închirierea acestor echipamente este considerată ca parte a costurilor de operare şi este neeligibilă.
    (2) Achiziţiile de active necorporale
    Achiziţiile şi utilizarea activelor necorporale, ca de exemplu patentele, sunt eligibile dacă sunt necesare pentru implementarea proiectului.
    (3) Echipamente durabile utilizate pentru implementarea proiectului
    (a) În cazul în care autoritatea responsabilă cu implementarea execută pregătirea terenului şi lucrările de construcţie sau o parte din acestea pe cont propriu, cheltuielile privind achiziţiile ori producţia echipamentelor durabile care sunt angajate pe perioada fazei de implementare a proiectului nu sunt eligibile. Acestea se referă la maşinile grele de construcţie, precum şi la echipamentul de birou şi la alte tipuri de echipament.
    (b) Echipamentele durabile, care sunt în mod expres achiziţionate sau produse pentru implementarea proiectului, pot fi considerate eligibile dacă acestea sunt fără valoare economică ori distruse după folosinţă şi dacă sunt specificate în memorandumul de finanţare.
    (4) Echipamentele durabile utilizate de administraţia publică
    (a) Cheltuielile privind achiziţia sau închirierea de echipamente durabile utilizate de administraţia publică nu sunt eligibile.
    (b) Fără a prejudicia prevederile pct. (2) şi (3) din secţiunea a VIII-a, cheltuielile privind achiziţia sau închirierea echipamentului utilizat de administraţia publică ca urmare a sarcinilor privind monitorizarea şi supervizarea pot fi eligibile numai cu acordul Comisiei.

    SECŢIUNEA a VII-a
    Achiziţionare de terenuri şi taxa pe valoarea adăugată

    Cheltuielile cu achiziţionarea de terenuri şi taxa pe valoarea adăugată nu sunt eligibile.

    SECŢIUNEA a VIII-a
    Cheltuieli administrative

    (1) Principii generale
    Ca regulă generală, cheltuielile administraţiei publice, inclusiv salariile funcţionarilor de la nivel naţional, regional şi local, nu sunt eligibile pentru asistenţă (inclusiv asistenţă tehnică), cu excepţia cheltuielilor clar fundamentate provenite din obligaţiile de realizare a controalelor financiare, monitorizării financiare şi fizice, evaluării şi prevenirii neregulilor şi a cheltuielilor care intră sub incidenţa obligaţiilor de recuperare a sumelor pierdute.
    Cu excepţia Fondului Naţional, costurile care includ salariile legate de angajarea temporară, la iniţiativa Comisiei, a personalului temporar, fie funcţionari publici, fie proveniţi din sectorul privat pentru lucrări privind managementul, urmărirea, evaluarea şi controlul, sunt eligibile prin măsuri de asistenţă tehnică, aşa cum sunt definite la pct. (3) din secţiunea I.
    Echipamentul pentru monitorizare poate fi eligibil dacă este permis în mod specific printr-o măsură de asistenţă tehnică menţionată în memorandumul de finanţare.
    (2) Organizarea comitetelor de monitorizare
    (a) Fără a prejudicia prevederile pct. (1), cheltuielile apărute în organizarea procesului de monitorizare sunt eligibile prin prezentarea unor documente justificative.
    (b) Ca regulă generală, costurile permise includ una sau mai multe dintre următoarele categorii:
    - servicii de traducere;
    - închirierea de săli de conferinţă şi aranjamentele auxiliare;
    - închirierea de echipamente audiovideo şi alte echipamente electronice necesare;
    - procurarea documentaţiei şi facilităţilor aferente;
    - taxe pentru participarea experţilor;
    - cheltuieli pentru călătorii.
    (c) Salariile şi alocaţiile pentru funcţionarii din administraţia publică survenite în acest context nu sunt eligibile.
    (3) Întâlniri la cererea Comisiei
    Regulile prevăzute la pct. (2) pot fi aplicate prin analogie la organizarea de întâlniri ad-hoc la cererea Comisiei.

    SECŢIUNEA a IX-a
    Alte tipuri de cheltuieli

    (1) Managementul şi supervizarea proiectului
    Cheltuielile referitoare la managementul şi supervizarea proiectului sunt, ca regulă generală, eligibile. Se aplică prevederile specificate la pct. (1) şi (2) din secţiunea a IV-a.
    (2) Costuri financiare
    Orice tip de costuri financiare legate de realizarea proiectului nu este eligibil; acestea privesc în particular dobânzile pentru finanţarea intermediară, comisioane bancare, comisioane de garanţie etc.
    Garanţiile bancare legate de împrumuturile bancare folosite pentru finanţarea proiectului pot fi eligibile cu acordul Comisiei.
    (3) Tehnici financiare care nu implică un transfer imediat al activelor proprii
    Fără a prejudicia prevederile pct. (2), tehnicile financiare care nu necesită neapărat implicarea imediată a transferului activelor proprii pot fi considerate eligibile dacă sunt justificate şi aprobate în memorandumul de finanţare.
    Ţările beneficiare trebuie să demonstreze printr-o analiză a riscurilor că tehnicile folosite sunt mai avantajoase din punct de vedere economic decât achiziţionarea directă a unor bunuri.
    (4) Cheltuieli de operare, costuri curente ale proiectelor asistate
    (a) Niciun tip de costuri de operare apărute după finalizarea proiectului nu este eligibil.
    (b) Ca excepţie de la prevederile lit. (a), cheltuielile pentru pregătirea personalului pentru operare şi testarea proiectului şi a echipamentelor pot fi luate în considerare ca şi cheltuieli eligibile pentru o anumită perioadă definită în memorandumul de finanţare.
    (6) Principiile definite la lit. (a) şi (b) menţionate mai sus sunt valabile, de asemenea, pentru o componentă individuală completă a unui proiect sau a unui grup de proiecte, chiar şi în cazul în care întregul proiect nu a fost încă finalizat.
    (5) Măsuri de publicitate şi informare
    Cheltuielile pentru măsurile luate în conformitate cu prevederile anexei nr. III.6 privind informarea şi publicitatea sunt eligibile.

    SECŢIUNEA a X-a
    Perioada de eligibilitate

    (1) Limita iniţială de timp privind eligibilitatea
    Limita iniţială de timp privind eligibilitatea este evaluată diferenţiat, în conformitate cu următoarele două situaţii:
    (a) Când selecţia proiectului, licitaţia şi contractarea de către ţările beneficiare fac obiectul aprobării ex-ante a Comisiei*1), cheltuielile sunt eligibile pentru asistenţă de la data la care memorandumul de finanţare al proiectului este semnat de Comisie.
------------
    *1) Vezi art. 12 (1) din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.266/99 din 21 iunie 1999.

    În cazuri excepţionale şi atunci când finanţarea proiectului este realizată printr-o combinaţie fie de la BEI, fie de la altă instituţie financiară şi grantul ISPA, cheltuielile sunt eligibile pentru asistenţă de la data încheierii acordului cu BEI sau cu altă instituţie financiară, pentru fiecare proiect. Ca regulă generală, această dată nu trebuie să fie mai devreme de 6 luni de la data menţionată în primul subparagraf. Sunt obligatoriu necesare următoarele condiţii:
    - lucrările şi contractele pentru care se aplică prevederile trebuie să fie identificate în memorandumul de finanţare;
    - BEI sau o altă instituţie financiară certifică respectarea prevederilor art. 167 şi 168 (1) ale Regulamentului Consiliului (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 şi prevederilor art. 239 şi 240 ale Regulamentului Comisiei (CE, Euratom) nr. 2.342/2002.
    În cazurile de mai sus, ca regulă generală, Comisia dispune aplicarea, după examinarea de către Comitetul de management ISPA, a prevederilor art. 168 (2) din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene.
    (b) După decizia Comisiei de a acorda sprijin agenţiilor de implementare ale ţărilor candidate în mod descentralizat*1), cheltuielile sunt eligibile pentru asistenţă de la data la care aplicaţia ajunge la Comisie (serviciul ISPA), cu condiţia ca aplicaţia să poată fi considerată completă.
--------------
    *1) Vezi art. 12 (2) din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.266/99 din 21 iunie 1999.

    Plăţile făcute înainte de data specificată la lit. (a) şi (b) de mai sus sunt neeligibile.
    (2) Modificări ale proiectelor
    (a) Orice modificare a unui proiect aprobat, care este egală cu sau mai mare de 5 milioane euro ori de 20% din costul total al acestuia, oricare ar fi mai mic, trebuie considerată o modificare substanţială a proiectului. Modificările majore ale obiectelor fizice ale proiectelor care schimbă natura acestuia sunt, de asemenea, tratate ca fiind "substanţiale".
    Regulile stabilite la pct. (1) se aplică şi pentru eligibilitatea cheltuielilor privind modificările de mai sus.
    (b) Pentru orice altă modificare a proiectului, cheltuielile privind noi elemente fizice suplimentare sau extinse sunt eligibile din momentul în care cererea de modificare este primită de Comisie (serviciul ISPA).
    (c) Cererea pentru modificări şi informaţiile relevante ataşate la aceasta pot fi prezentate Comitetului de monitorizare. Înregistrarea cererii şi a materialelor depuse trebuie să fie făcută în minuta întâlnirii.
    (3) Timpul limită final privind eligibilitatea
    (a) Data finală a eligibilităţii este specificată, ca regulă generală, în art. 4 paragraful 3 din memorandumul de finanţare.
    (b) Data finală depinde de plăţile făcute de autoritatea responsabilă cu implementarea.
    (c) Data finală a eligibilităţii este prevăzută în memorandumul de finanţare respectiv.
    După ce această dată a expirat, statul beneficiar dispune de o perioadă de 6 luni pentru a supune Comisiei solicitarea de plată finală împreună cu raportul final şi o declaraţie, aşa cum este prevăzut în paragraful (6) din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1 şi în anexa nr. III.4.C la memorandumul de finanţare.
    (d) Comisia nu poate extinde această perioadă de 6 luni.

    SECŢIUNEA a XI-a
    Solicitările de plată

    Solicitările de plată prezentate Comisiei de către ţările beneficiare au la bază facturile deja plătite, aşa cum sunt definite la pct. (6) din secţiunea a II-a.
    În cazul lucrărilor angajate de către un concesionar sau un organism echivalent, autoritatea guvernamentală responsabilă trebuie să certifice corectitudinea cheltuielilor.
    Solicitările de plată trebuie să fie înregistrate şi certificate de către responsabilul naţional cu autorizarea finanţării. Solicitările sunt apoi înaintate Comisiei prin intermediul Delegaţiei Comisiei Europene.

    SECŢIUNEA a XII-a
    Alte elemente nespecificate în detaliu

    (1) Orice întrebări apărute, care nu sunt explicit specificate în principiile referitoare la eligibilitatea cheltuielilor în cadrul proiectelor finanţate prin ISPA, trebuie discutate cu Comisia. Comisia se va strădui să răspundă întrebărilor în mod deschis, în spiritul înscris în aceste principii şi cu referire la principiile stabilite pentru Fondul de coeziune.
    (2) În cazul conflictelor dintre aceste principii şi regulile naţionale de eligibilitate, principiile prezentate mai sus trebuie să primeze.


    ANEXA III.3.a

    Model ce va fi înaintat comitetului de monitorizare din ziua/luna/anul

                          FIŞA DE MONITORIZARE ISPA

    Toate datele din raport trebuie să fie actualizate până la 30 iunie sau 31 decembrie

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1A. Identificarea măsurii │
│ Denumirea măsurii: │
│ Codul măsurii ISPA: │
│ Agenţia de implementare: │
│ Rata asistenţei ISPA: │
│ Data semnării memorandmumului de finanţare: - Comisia │
│ - Ţara │
│ Numărul amendamentului memorandmumului de finanţare: - Comisia │
│ - Ţara │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1B. Agenţia de implementare (AI) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Numele: │
│ Adresa: │
│ Codul poştal: Localitatea: │
│ Persoana de contact: │
│ Telefon: │
│ E-mail: │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. Scurtă descriere cronologică a activităţilor/lucrărilor realizate │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. Condiţii specifice referitoare la măsură (art. 8 al memorandumului │
│ de finanţare MF) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Se va face referire la condiţiile specifice, dacă există, şi se vor │
│ preciza modul în care au fost îndeplinite, precum şi data îndeplinirii│
│ acestora (numărul scrisorii Comisiei prin care se aduce la cunoştinţă │
│ îndeplinirea condiţiilor respective). │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│4. ACTUALIZAREA PLANULUI DE ACHIZITII │
├────────────┬────────────┬──────────┬──────────────────────┬─────────────┬──────────┬───────────────┤
│ │ Data │ │ Data publicarii │ Costul │ Tipul │ │
│ Contract │ publicarii │ Tipul │anuntului de licitatie│contractului/│ co- │ Data semnarii │
│(Nr., Tip & │anuntului de│licitatiei├───────────┬──────────┤ costul │finantarii│ si numele │
│Descriere(*)│previzionare│vizate(**)│Daca nu s-a│ Daca s-a │estimativ al │ │castigatorului/│
│ │a licitatiei│ │ publicat │ publicat │contractului │Combinata/│ stadiu(***) │
│ │ │ ├───────────┼──────────┤- milioane │ paralela │ │
│ │ │ │ Data │Data, nr. │ euro - │ │ │
│ │ │ │estimativa │ MO/ │ │ │ │
│ │ │ │ │ Internet │ │ │ │
├────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┤
│Semnat │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┤
│In ├────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┤
│pregatire │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────────┴──────────┴───────────────┘

__________
    (*) Specificati contractul principal.
    (**) Indicati daca acordul contractual va fi conform Cartii FIDIC rosii, galbene sau argintii. Specificati daca licitatia este locala, internationala sau restransa si justificati procedura in cazul precalificarii.
    (***) Pentru contractele aflate in pregatire, oferiti cateva detalii despre stadiul pregatirii documentelor de licitatie.


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│5. PLAN DE CHELTUIELI UM: EURO │
├───────┬──────────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────┬─────────────┤
│ │Costul eligibil total │ Platile efectuate │Cheltuieli viitoare│ Cheltuieli │ Diferenta/ │
│ │ │ │ estimative │ totale │ Cost │
│ ├─────────┬────────────┼───────────┬───────┼───────────┬───────┼───────┬───────┤total % (9) =│
│ Anul │Estimarea│ Estimare │ (pana la │ (%) │(de la data│ (%) │ (7) = │ (%) │ [(7)-(2)]/ │
│ │initiala │acceptata**)│ data │(3)/(2)│raportarii)│(5)/(2)│(3)+(5)│(7)/(2)│ /total (2) │
│ │ *) │ curenta │raportarii)│ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2001 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2002 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Trim. 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2003 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Trim. 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2004 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2005 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2006 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────┴───────────┴───────┴───────┴───────┴─────────────┤
│Propuneri de schimbare a planului de finantare Da [ ] Nu [ ] │
│Transmise la CE in data de: │
│Vor fi transmise la CE in data de: │
│Vor fi prezentate in cadrul Comitetului de Monitorizare (atasati planul si motivele schimbarii) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

___________
    *) La momentul semnarii Memorandumului de Finantare
    **) Ultimul Comitet de Monitorizare


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│6. FISA INFORMATIVA PRIVIND EXECUTIA FIZICA SI FINANCIARA (*) │
├─────────┬─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Executia fizica │ Executia financiara │
│Categorii├──────────┬────────────┬────────────┬────┼─────────────┬──────────┬──────────┬─────┬────────┤
│de chel- │Indicatori│ Executia │ Executia │ │ Indicatori │Cheltuieli│Cheltuieli│ │ │
│tuieli │fizici (*)│fizica de la│fizica pana │Rata│ financiari │ de la │ pana la │Rata │ │
│eligibile├──┬───────┤ ultimul │la actualul │exe-├────────┬────┤ ultimul │ actualul │execu│Progres │
│ │ │ │ Comitet de │ Comitet de │cuti│ Costul │ % │Comitet de│Comitet de│tiei │ fizic │
│ │UM│Canti- │Monitorizare│Monitorizare│ ei │eligibil│din │Monito- │Monito- │finan│ │
│ │ │tate │ │ │fizi│estimat │cost│rizare │rizare │ciare│ │
│ │ │ │ │ │ce │ (euro) │ │ │ │ % │ │
│ │ │ │ │ │ % │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
│ │ │ (1) │ (2) │ (3) │4= │ (5) │(6) │ (7) │ (8) │9=8/5│10=4*6/ │
│ │ │ │ │ │(3)/│ │ │ │ │ │ 100 │
│ │ │ │ │ │(1) │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
├─────────┼──┼───────┼────────────┼────────────┼────┼────────┼────┼──────────┼──────────┼─────┼────────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Pro- │Progres │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gres │ fizic │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │finan│ total │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ciar│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │total│ │
└─────────┴──┴───────┴────────────┴────────────┴────┴────────┴────┴──────────┴──────────┴─────┴────────┘

    (*) se vor acoperi 100% din costul eligibil.



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7. Cauza diferentelor (daca exista) dintre executia fizica si cea financiara │
│ Explicatii privind intarzierile (daca exista) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│8. Probleme tehnice, financiare sau legale (anexa nr. III.1 la memorandumul de finantare) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Se va face referire la orice problema aparuta in implementarea masurii, inclusiv modificari ale │
│planului de finantare original si se va explica ce actiuni au fost intreprinse pentru a fi │
│corectate. │
│ Se va face referire la orice suspendare, corectie financiara si/sau iregularitate. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9. OBSERVATII SI RECOMANDARI ALE AUTORITATILOR DE INSPECTIE NATIONALE SI/SAU COMUNITARE (ANEXA │
│ NR. III.1 LA MEMORANDUMUL DE FINANTARE) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Se vor prezenta pe scurt observatiile sau recomandarile, daca exista, (cu referire la sursa) si se│
│va declara modul prin care s-a raspuns la acestea. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│10. MASURI ADOPTATE PENTRU PROMOVAREA ASISTENTEI COMUNITARE (ANEXA NR. III.6 LA MEMORANDUMUL PE │
│ FINANTARE) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Panouri ridicate la locul executiei? Da [ ] Nu [ ] │
│Mijloacele de comunicare utilizate pentru informarea publicului despre masura: │
│Presa [ ] Televiziune [ ] Radio [ ] │
│Alte mijloace audiovizuale [ ] │
│Tipul documentatiei tiparite aflata la dispozitia publicului: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│11. DATA PREVAZUTA PENTRU FINALIZARE │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│In memorandumul de finantare initial (data finala initial stabilita): │
│In memorandumul de finantare curent (data finala in memorandumul de finantare de modificat): │
│Data prevazuta pentru finalizare: │
│Modificarea datei va fi propusa in comitetul de monitorizare: Da [ ] │
│ Nu [ ] │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA III.3.b

                     Model pentru solicitarea de modificari



                              PROPUNEREA DE MODIFICARE ISPA

   Autoritatea responsabila cu implementarea:
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. IDENTIFICAREA MASURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea masurii: │
│Autoritatea responsabila cu implementarea: │
│Codul ISPA al masurii: │
│Memorandum de finantare nr.: Data: │
│Rata asistentei ISPA: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. SCHIMBAREA DATEI DE FINALIZARE A MASURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Data curenta: Data propusa pentru finalizare: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. SCHIMBARI PROPUSE IN PLANUL DE FINANTARE *) Euro │
├────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ Cheltuieli eligibile totale conform │ Cheltuieli eligibile efectuate sau previziuni │
│ memorandumului de finantare in vigoare │ pentru cheltuielile totale │
├─────┬──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2000 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2001 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2002 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2003 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2004 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2005 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Dupa │ │ │
│2006 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Total│ │ │
├─────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Solicitare de crestere a asistentei Da [ ] Nu [ ] │
│ │
│Suma cresterii solicitate (daca este cazul) euro │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. MODIFICARI IN COSTURILE ELIGIBILE ALE MASURII EURO│
├───────────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────┤
│Categoria de cheltuieli│Costuri totale eligibile │Modificarea solicitata│ Costuri totale eligibile │
│ **) │ curente │ │ propuse │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Taxe de │ │ │ │
│planificare/proiectare │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Organizare de santier │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Lucrari principale │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Utilaje si echipamente │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Asistenta tehnica │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Supervizare │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Altele (specificari) │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Total │ │ │ │
└───────────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────┘

    *) De anexat planul de finantare modificat
    **) Categoriile sunt exemple, care trebuie ajustate cu scopul de a evidentia realitatea
proiectului. Este de dorit si o defalcare pe contract.

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│5. MODIFICARI ALE INDICATORILOR FIZICI │
├────────────────────┬────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────────────┤
│ Tipul lucrarii │ Unitatea │Data estimata pentru finalizare│ Propuneri │
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┴────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────────────┤
│6. MODIFICARI ALE CARACTERISTICILOR MASURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A se detalia │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7. MOTIVE PENTRU MODIFICARILE PROPUSE │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A se detalia │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Propunerea de modificare:
    Data inaintarii solicitarii de modificare:
    Semnatura coordonatorului national ISPA:



    ANEXA III.4

                        SISTEME DE MANAGEMENT ŞI CONTROL
            al asistenţei nerambursabile acordate prin ISPA şi proceduri
                    pentru realizarea de corecţii financiare

    SECŢIUNEA 1
    Această anexă stabileşte reguli detaliate privind sistemele de management şi control al asistenţei nerambursabile acordate de ISPA şi în ceea ce priveşte procedura de a aduce corecţii financiare acestei asistenţe.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Sisteme de management şi control

    1. Fiecare stat beneficiar va asigura că:
    (i) coordonatorul naţional ISPA;
    (ii) Fondul Naţional şi responsabilul naţional cu autorizarea;
    (iii) agenţiile de implementare şi responsabilii sectoriali cu autorizarea; şi
    (iv) beneficiarii finali,
    aşa cum sunt definiţi în Memorandumul de înţelegere ISPA asupra utilizării Fondului Naţional pentru ISPA, primesc o îndrumare adecvată privind crearea unor sisteme de management şi control necesare pentru asigurarea unui management solid al ISPA, în conformitate cu principiile şi standardele general acceptate, şi în special pentru asigurarea adecvată a corectitudinii, regularităţii şi eligibilităţii solicitărilor pentru asistenţă ISPA, dar de asemenea va asigura că aceste măsuri sunt derulate în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare şi cu obiectivele atribuite măsurii.
    2. Pentru obiectivele acestei anexe, agenţiile de implementare vor include alte entităţi decât beneficiarii finali, cărora le este delegată de către agenţia de implementare sau responsabilul sectorial cu implementarea (denumite în continuare organisme delegate) implementarea măsurilor finanţate de ISPA.
    3. Pentru obiectivele acestei anexe, cu excepţia cazurilor în care s-a specificat altfel, măsurile înseamnă proiecte individuale, etape de proiecte sau grupuri de proiecte care intră sub incidenţa paragrafului (1) din secţiunea a II-a a anexei nr. III.2 la memorandumul de finanţare.

    SECŢIUNEA a 3-a

    1. Sistemele de management şi control ale coordonatorului naţional ISPA, Fondului Naţional, agenţiilor de implementare, organismelor delegate şi ale beneficiarilor finali vor prevedea, cu respectarea proporţionalităţii în raport cu volumul asistenţei administrate:
    (a) o definiţie clară, o alocare clară şi, în măsura în care este necesar pentru un management solid, o separare adecvată a funcţiilor în cadrul organizaţiei implicate;
    (b) sisteme eficace pentru a asigura că funcţiile sunt îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare;
    (c) în cazul organismelor delegate şi al beneficiarilor finali, raportarea către autoritatea responsabilă privind îndeplinirea sarcinilor şi mijloacelor folosite.

    SECŢIUNEA a 4-a

    1. Sistemele de management şi control la care se face referire în secţiunea a 3-a vor include proceduri pentru verificarea autenticităţii cheltuielilor reclamate şi execuţia măsurii, începând de la etapa pregătitoare până la intrarea în serviciu a investiţiei finanţate, în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare relevant, cu obiectivele stabilite ale măsurii şi cu regulile naţionale şi comunitare aplicabile în ceea ce priveşte, în special, eligibilitatea cheltuielilor în cadrul ISPA, protecţia mediului, transporturile (inclusiv reţele transeuropene), concurenţa şi adjudecarea contractelor publice.
    Verificările vor acoperi toate aspectele, de natură financiară, tehnică sau administrativă, care să determine utilizarea efectivă a asistenţei angajate.
    2. Procedurile vor necesita înregistrarea verificării măsurilor la faţa locului. Înregistrările vor atesta lucrările executate, rezultatele verificării şi măsurile luate în ceea ce priveşte discrepanţele descoperite. Acolo unde verificările administrative sau tehnice nu sunt exhaustive, ci realizate pe un eşantion de lucrări şi tranzacţii, înregistrările vor identifica lucrările sau tranzacţiile selectate şi vor descrie metoda de selectare.

    SECŢIUNEA a 5-a

    1. Statul beneficiar va informa Comisia, într-un interval de 3 luni de la intrarea în vigoare a memorandumului de finanţare, asupra organizării coordonatorului naţional ISPA, Fondului Naţional, agenţiilor de implementare şi organismelor delegate responsabile pentru măsurile ISPA, aşa cum au fost identificate în secţiunea a 2-a, asupra sistemelor de management şi control existente în cadrul acestor autorităţi sau organisme şi asupra îmbunătăţirilor planificate ca urmare a îndrumării la care se face referire în paragraful 1 din secţiunea a 2-a.
    2. Comunicarea va conţine următoarele informaţii în legătură cu coordonatorul naţional ISPA, Fondul Naţional, agenţiile de implementare şi organismele delegate:
    (a) funcţiile create în cadrul acestora;
    (b) împărţirea funcţiilor între sau în departamentele acestora;
    (c) procedurile de inspecţie şi recepţie a lucrărilor şi cele prin care sunt primite, verificate şi validate solicitările de rambursare a cheltuielilor, precum şi procedurile prin care sunt autorizate, executate şi contabilizate plăţile către beneficiari; şi
    (d) prevederile pentru auditul sistemelor de management şi control.
    3. Comisia, în cooperare cu statul beneficiar, se va convinge că sistemele de management şi control prezentate în paragrafele 1 şi 2 îndeplinesc standardele stabilite de această anexă şi va face cunoscut orice impediment în ceea ce priveşte transparenţa verificărilor asupra operaţiilor ISPA şi descărcarea de responsabilităţi a Comisiei. Revizuiri ale operării sistemelor se vor realiza periodic.

    SECŢIUNEA a 6-a

    1. Sistemele de management şi control pentru măsuri vor prevedea o pistă de audit corespunzătoare.
    2. O pistă de audit va fi considerată corespunzătoare atunci când permite:
    (a) reconcilierea sumelor certificate către Comisie cu înregistrările cheltuielilor individuale şi documentele justificative deţinute la diferite niveluri administrative, de către agenţiile de implementare şi beneficiarii finali;
    (b) verificarea alocării şi transferului fondurilor comunitare şi naţionale disponibile;
    (c) verificarea corectitudinii informaţiilor furnizate asupra executării măsurii în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare prin care se oferă asistenţa şi obiectivele stabilite pentru măsură.
    3. O descriere indicativă a necesarului de informaţii pentru o pistă de audit corespunzătoare este prezentată în anexa nr. III.4.A.
    4. Statul beneficiar se va convinge asupra următoarelor:
    (a) că există proceduri pentru a se asigura că documentele relevante pentru aspecte specifice privind cheltuielile realizate, plăţile făcute, lucrările realizate şi verificările acestora, făcute în legătură cu măsura şi care sunt necesare pentru o pistă de audit corespunzătoare, sunt ţinute în conformitate cu prevederile menţionate la secţiunea a X-a din anexa nr. III.1, precum şi cu prevederile menţionate în anexa nr. III.4.A;
    (b) că o înregistrare este menţinută de organul care o deţine şi localizarea sa;
    (c) că documentele sunt disponibile pentru inspectare de către persoanele sau organismele care au în mod normal dreptul de a inspecta asemenea documente.
    5. Persoanele şi organismele la care se face referire în paragraful 4 lit. (c) sunt:
    (a) personalul coordonatorului naţional ISPA, Fondului Naţional, agenţiilor de implementare şi al organismelor delegate care procesează solicitările de plată;
    (b) serviciile care auditează sistemele de management şi control;
    (c) responsabilul naţional cu autorizarea finanţării, în calitate de persoană responsabilă cu certificarea solicitărilor de plată intermediare şi finale, conform prevederilor menţionate la paragraful (8) din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1, şi persoana sau departamentul care emite declaraţiile de finalizare a măsurilor, aşa cum sunt prevăzute în anexa nr. III.4.C;
    (d) oficiali mandataţi ai instituţiilor naţionale de audit şi ai Comunităţii.
    Ei pot solicita să le fie furnizate extrase sau copii ale documentelor ori înregistrărilor contabile la care se face referire în paragraful 4.

    SECŢIUNEA a 7-a

    Fondul Naţional va ţine un registru al sumelor recuperabile din plăţile deja făcute în cadrul asistenţei ISPA şi se va asigura ca sumele să fie recuperate fără nicio întârziere nejustificată. După recuperare, acesta va replăti sumele recuperate care fuseseră plătite neregulamentar, împreună cu dobânda primită în contul plăţii întârziate, prin deducerea sumelor respective din următoarea declaraţie de cheltuială şi cerere de plată către Comisie în legătură cu măsura respectivă. Dacă aceasta este insuficientă, Comisia poate solicita ca sumele în exces să îi fie înapoiate.
    Fondul Naţional va transmite Comisiei anual, în anexă la cel de-al patrulea raport trimestrial asupra recuperărilor realizate conform anexei nr. III.5, o declaraţie asupra sumelor ce vor fi recuperate din măsura ISPA la acea dată, clasificate pe an al iniţierii procedurilor de recuperare.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Certificarea cheltuielilor

    1. Certificatele şi declaraţia cheltuielilor intermediare şi finale la care se face referire la liniuţa a 5-a de la paragraful (6), precum şi la paragraful (8), ambele din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1, vor fi emise în forma stabilită în anexa nr. III.4.B de către responsabilul naţional cu autorizarea finanţării, care este independent din punct de vedere funcţional de orice serviciu care aprobă solicitările.
    2. Înainte de certificarea unei declaraţii de cheltuieli, responsabilul naţional cu autorizarea finanţării se va convinge că următoarele condiţii sunt îndeplinite:
    (a) coordonatorul naţional ISPA, agenţiile de implementare, organele delegate şi beneficiarii finali au îndeplinit cerinţele de la paragrafele (3) şi (6) din secţiunea a III-a şi cele de la secţiunea a VII-a din anexa nr. III.1 şi au respectat termenii memorandumului de finanţare;
    (b) declaraţia de cheltuieli include numai cheltuielile:
       (i) care au fost efectiv făcute în cadrul perioadei de eligibilitate stabilite în memorandumul de finanţare prin care se acordă asistenţa şi care pot fi justificate prin facturi sau documente contabile cu valoare probativă echivalentă;
       (ii) legate de lucrările care nu fuseseră încheiate la data când aplicaţia pentru asistenţă a fost depusă;
       (iii) care sunt justificate prin progresele sau încheierea măsurii, în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare prin care se acordă asistenţa şi cu obiectivele atribuite măsurii.
    3. Pentru ca suficienţa sistemelor de control şi a pistelor de audit să poată fi luată întotdeauna în considerare înainte ca o declaraţie de cheltuieli să fie prezentată Comisiei, statul beneficiar se va asigura că Fondul Naţional este la curent cu procedurile urmate de coordonatorul naţional ISPA, agenţiile de implementare şi organismele delegate, pentru:
    (a) a verifica autenticitatea cheltuielilor reclamate şi executarea măsurii în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare şi obiectivele atribuite măsurii;
    (b) a asigura conformitatea cu regulile aplicabile; şi
    (c) a menţine pista de audit.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Verificarea selectivă

    1. Statul beneficiar va organiza verificările asupra măsurilor pe o bază selectivă adecvată, în special cu scopul:
    (a) de a verifica eficienţa sistemelor de management şi control existente;
    (b) de a verifica în mod selectiv, pe baza unei analize de risc, declaraţiile de cheltuieli făcute la diverse niveluri implicate.
    2. Verificările efectuate pe perioada derulării asistenţei ISPA vor acoperi cel puţin 15% din totalul cheltuielilor eligibile realizate în cadrul măsurii aprobate în timpul acelei perioade. Acest procentaj poate fi redus proporţional cu cheltuielile realizate înainte de 1 ianuarie 2003. Verificările se vor baza pe un eşantion reprezentativ de tranzacţii, ţinând cont de cerinţele paragrafului 3.
    Statul beneficiar va încerca să extindă implementarea verificărilor chiar dincolo de perioada respectivă. Se va asigura o separare adecvată a sarcinilor între asemenea verificări şi procedurile de implementare sau plată privind măsurile.
    3. Selectarea eşantionului de tranzacţii ce vor fi verificate va ţine cont de:
    (a) necesitatea de a verifica un ansamblu adecvat de măsuri, din punct de vedere al tipului şi dimensiunii;
    (b) orice factor de risc identificat cu ocazia verificărilor naţionale sau comunitare;
    (c) necesitatea de a asigura că diferitele tipuri de organe implicate în managementul şi implementarea măsurilor şi cele două sectoare de activitate (transport şi mediu) sunt verificate în mod corespunzător.

    SECŢIUNEA a 10-a

    În cadrul controalelor statul beneficiar va încerca să verifice următoarele:
    (a) aplicarea practică şi eficienţa sistemelor de management şi control;
    (b) executarea măsurii în conformitate cu memorandumul de finanţare prin care s-a acordat asistenţă şi cu obiectivele stabilite pentru măsură;
    (c) pentru un număr adecvat de înregistrări contabile, conformitatea acelor înregistrări cu documentele justificative deţinute de agenţiile de implementare, organismele delegate şi beneficiarii finali;
    (d) prezenţa unei piste de audit corespunzătoare;
    (e) pentru un număr adecvat de tipuri de cheltuieli, că natura şi calendarul cheltuielilor relevante sunt în conformitate cu prevederile comunitare şi corespund specificaţiilor aprobate ale măsurii şi lucrărilor executate în realitate;
    (f) cofinanţarea naţională corespunzătoare a fost într-adevăr disponibilizată;
    (g) că măsurile cofinanţate au fost implementate în conformitate cu regulile şi politicile Comunităţii, conform art. 5 din memorandumul de finanţare.

    SECŢIUNEA a 11-a

    Verificările vor stabili dacă problemele întâmpinate au un caracter sistemic, ridicând un risc pentru alte măsuri sau toate măsurile operate de către aceleaşi agenţii de implementare ori în statul beneficiar respectiv. De asemenea, vor identifica cauzele unor asemenea situaţii, orice examinare suplimentară considerată necesară, măsurile de corecţie şi acţiunile preventive necesare.

    SECŢIUNEA a 12-a

    Fiecare stat beneficiar şi Comisia se vor consulta cel puţin o dată pe an în vederea coordonării programelor lor de control, astfel încât să se maximizeze efectul util al resurselor alocate controalelor la nivel naţional şi comunitar. Aceste consultări vor aborda tehnicile de analiză a riscului ce trebuie aplicate şi vor ţine cont de controalele recente, rapoartele şi comunicările autorităţilor naţionale, ale Comisiei şi Curţii Europene de Conturi.

    SECŢIUNEA a 13-a

    În conformitate cu secţiunea a 12-a, statul beneficiar va informa Comisia până la data de 30 iunie a fiecărui an, şi pentru prima dată până la data de 30 iunie 2002, asupra aplicării secţiunilor a 9-a - a 11-a ale acestei anexe pentru anul calendaristic precedent şi, în plus, va furniza orice completare sau actualizare necesară a descrierii sistemelor de management şi control comunicate conform paragrafului 1 din secţiunea a 5-a.

    SECŢIUNEA a 14-a
    Declaraţia de finalizare a proiectelor

    Persoana sau departamentul desemnat pentru a emite declaraţii de finalizare a măsurilor, conform anexei nr. III.4.C, va avea o funcţie independentă de coordonatorul naţional ISPA, responsabilul naţional cu autorizarea finanţării, Fondul Naţional, agenţiile de implementare, organismele delegate şi beneficiarii finali.
    Acesta va conduce examinarea în conformitate cu standardele de auditare internaţional acceptate. I se vor furniza de către coordonatorul naţional ISPA, responsabilul naţional cu autorizarea finanţării, Fondul Naţional, agenţiile de implementare, organismele delegate şi beneficiarii finali toate informaţiile solicitate şi va avea acces la înregistrările şi documentele justificative necesare pentru elaborarea declaraţiei.

    SECŢIUNEA a 15-a

    Declaraţiile vor fi fundamentate pe o examinare a sistemelor de management şi control, pe rezultatele verificărilor deja făcute şi, unde este necesar, pe o verificare selectivă suplimentară a tranzacţiilor şi a raportului final elaborat conform secţiunii a V-a din anexa nr. III.1. Persoana sau departamentul ce emite declaraţia va face toate investigaţiile necesare pentru a obţine o asigurare rezonabilă că declaraţia certificată a cheltuielilor este corectă, că tranzacţiile sunt legale şi reale şi că măsura a fost realizată în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare şi cu obiectivele atribuite măsurii.
    Declaraţiile vor fi elaborate pe baza modelului indicativ din anexa nr. III.4.C şi vor fi însoţite de un raport care va include toate informaţiile relevante pentru justificarea declaraţiei, inclusiv un rezumat al rezultatelor tuturor verificărilor realizate de organismele naţionale şi comunitare, la care declarantul a avut acces.

    SECŢIUNEA a 16-a

    Dacă prezenţa unor lipsuri majore în ceea ce priveşte managementul şi controlul sau frecvenţa ridicată a iregularităţilor descoperite ori unele îndoieli privind implementarea adecvată a măsurii nu permit o asigurare generală pozitivă în ceea ce priveşte validitatea cererii finale de plată şi a certificatului final de cheltuieli, declaraţia se va referi la aceste circumstanţe şi va estima amploarea problemei şi impactul financiar al acesteia.
    Într-un asemenea caz, Comisia poate cere verificarea suplimentară în vederea identificării şi corectării iregularităţilor într-un interval de timp specificat.

    SECŢIUNEA a 17-a
    Informaţiile contabile ce trebuie deţinute şi comunicate Comisiei la cerere

    1. Înregistrările contabile asupra măsurilor la care se face referire în anexa nr. III.4.A vor trebui ţinute, pe cât este posibil, în format electronic. Asemenea înregistrări vor fi puse la dispoziţia Comisiei, la cerere, în scopul verificării documentelor şi pe teren, fără a aduce prejudicii cererii de a furniza rapoarte de progres conform secţiunii a VIII-a din anexa nr. III.1.
    2. La cererea scrisă a Comisiei, statul beneficiar va transmite acesteia înregistrările la care se face referire în paragraful 1, într-un interval de 10 zile lucrătoare de la primirea cererii. O perioadă diferită poate fi agreată între Comisie şi statul beneficiar, în special în cazul în care înregistrările nu sunt disponibile în format electronic.
    3. Comisia se va asigura că informaţiile înaintate de statul beneficiar sau colectate în cursul verificărilor pe teren rămân confidenţiale şi în siguranţă.
    4. Cu respectarea legilor naţionale, oficialii Comisiei vor avea acces la toate documentele pregătite în vederea sau în cursul controalelor desfăşurate conform prezentei anexe, precum şi la datele deţinute, inclusiv cele din sistemele computerizate.

    SECŢIUNEA a 18-a
    Corecţii financiare

    1. Dacă, după finalizarea verificărilor necesare, Comisia ajunge la concluzia:
    (a) că implementarea unei măsuri nu justifică o parte sau întreaga asistenţă acordată, inclusiv neîndeplinirea uneia dintre condiţiile din memorandumul de finanţare prin care se acordă asistenţă şi, în special, orice schimbare semnificativă afectând natura sau condiţiile de implementare a măsurii, pentru care aprobarea Comisiei nu a fost cerută; sau
    (b) că există o iregularitate cu privire la asistenţa ISPA şi că statul beneficiar nu a luat măsurile corective necesare,
    Comisia va suspenda asistenţa în ceea ce priveşte măsura respectivă şi, declarând motivele, va solicita statului beneficiar să expună comentariile sale într-o perioadă specificată de timp.
    Dacă statul beneficiar obiectează în ceea ce priveşte observaţiile făcute de Comisie, acesta va fi invitat la o audiere de către Comisie, în care ambele părţi vor face eforturi pentru a ajunge la un acord în privinţa observaţiilor şi concluziilor finale.
    2. La sfârşitul perioadei stabilite de Comisie, aceasta, cu respectarea procedurilor existente şi, dacă nu se ajunge la un acord în termen de 3 luni, luând în considerare orice comentariu făcut de statul beneficiar, va decide:
    (a) să reducă plata în avans la care se face referire la paragraful (2) al secţiunii a III-a din anexa nr. III.1; sau
    (b) să opereze corecţiile financiare cerute. Aceasta va însemna anularea întregii sau a unei părţi din asistenţa acordată pentru măsură.
    Aceste decizii vor respecta principiul proporţionalităţii. Comisia, atunci când decide asupra sumei ce face obiectul corecţiei, va ţine cont de tipul iregularităţii sau schimbării şi de amploarea impactului financiar potenţial al oricărei deficienţe a sistemelor de management şi control. Orice reducere sau anulare va duce la recuperarea sumelor plătite.
    3. Orice sumă primită nejustificat şi care trebuie recuperată va fi plătită Comisiei. Dobânda datorată întârzierii rambursării va fi calculată în conformitate cu regulile stabilite în secţiunea a 21-a.

    SECŢIUNEA a 19-a

    1. Totalul corecţiilor financiare efectuate de Comisie în conformitate cu prevederile paragrafului 2 din secţiunea a 18-a pentru iregularităţi individuale sau sistemice va fi evaluat, oriunde este posibil şi practic, pe baza dosarelor individuale şi va fi egal cu totalul cheltuielilor atribuite greşit fondurilor ISPA, ţinându-se cont de principiul proporţionalităţii.
    2. Când nu este posibil sau practic să se cuantifice totalul exact al cheltuielilor incorecte sau când ar fi disproporţionat să se anuleze în întregime cheltuielile respective şi Comisia îşi bazează corecţiile financiare pe o extrapolare ori o rată fixă, va proceda după cum urmează:
    (a) în cazul extrapolării, va folosi un eşantion reprezentativ de tranzacţii asemănătoare;
    (b) în cazul ratei fixe, va evalua importanţa încălcării regulilor, amploarea şi implicaţiile financiare ale oricăror deficienţe a sistemului de management şi control, care au condus la iregularitatea stabilită.
    3. Acolo unde Comisia îşi fundamentează poziţia pe datele stabilite de auditori, alţii decât cei ai propriilor servicii, aceasta îşi va elabora propriile concluzii privind consecinţele financiare, după examinarea măsurilor luate de statul beneficiar respectiv, conform secţiunii a VII-a din anexa nr. III.1, paragrafelor 1 şi 2 din secţiunea a 18-a a prezentei anexe, rapoartelor transmise conform anexei nr. III.5 şi răspunsurilor statului beneficiar.

    SECŢIUNEA a 20-a

    1. Perioada de timp în care statul beneficiar respectiv poate răspunde la o cerere conform paragrafului 1 din secţiunea a 18-a, poate înainta comentariile sale şi, unde este cazul, poate face corecţii va fi de două luni, cu excepţia cazurilor pe deplin justificate, în care o perioadă mai lungă poate fi agreată de Comisie.
    2. Acolo unde Comisia propune corecţii financiare pe baza extrapolării sau a unei rate fixe, statului beneficiar i se va oferi oportunitatea de a demonstra, prin intermediul unei examinări a dosarelor respective, că amploarea reală a iregularităţilor a fost mai mică decât aceea evaluată de Comisie. În acord cu Comisia, statul beneficiar poate limita aria examinării la o proporţie adecvată sau un eşantion de dosare.
    Cu excepţia cazurilor pe deplin justificate, timpul alocat pentru această examinare nu va depăşi o perioadă suplimentară de două luni după cele două luni la care se face referire în paragraful 1. Rezultatele unei asemenea examinări vor fi analizate în maniera specificată în al doilea alineat din paragraful 1 al secţiunii a 18-a. Comisia va lua în considerare orice dovadă înaintată de statul beneficiar în perioada de timp stabilită.
    3. Oricând statul beneficiar obiectează faţă de observaţiile făcute de Comisie şi are loc o audiere conform alineatului al doilea din paragraful 1 al secţiunii a 18-a, Comisia va putea formula o decizie într-o perioadă de 3 luni de la data audierii.

    SECŢIUNEA a 21-a

    1. Orice rambursare ce trebuie făcută către Comisie, conform paragrafului 3 din secţiunea a 18-a, va fi efectuată înaintea datei indicate în cererea transmisă responsabilului naţional cu autorizarea finanţării. Această dată va fi ultima zi a celei de-a doua luni de la data transmiterii cererii de rambursare.
    2. Orice întârziere în efectuarea rambursării va da naştere la dobândă datorită întârzierii de plată, începând cu data la care se face referire în paragraful 1 şi sfârşind cu data plăţii efective. Rata dobânzii va fi cu 1,5% mai mare decât rata aplicată de Banca Centrală Europeană în operaţiile sale de refinanţare în prima zi lucrătoare a lunii în care cade data respectivă.
    3. O corecţie financiară conform paragrafului 2 din secţiunea a 18-a nu va aduce prejudicii obligaţiei statului beneficiar de a urmări recuperarea conform secţiunii a VII-a din anexa nr. III.1.
    4. Atunci când trebuie recuperate sume ca urmare a corecţiilor financiare, serviciul sau organismul competent va iniţia procedurile de recuperare şi va notifica aceasta coordonatorului naţional ISPA, Fondului Naţional şi agenţiilor de implementare.

    SECŢIUNEA a 22-a

    Nimic din prezenta anexă nu va împiedica statul beneficiar să aplice reguli mai stricte decât cele stabilite aici.


    ANEXA III.4.A

                        DESCRIEREA INDICATIVĂ
           a cerinţelor referitoare la informaţiile necesare pentru
                     o pistă de audit corespunzătoare

    O pistă de audit corespunzătoare, descrisă în paragraful (2) al secţiunii a 6-a din anexa nr. III.4, este îndeplinită, pentru o măsură dată, inclusiv proiecte individuale în cadrul grupurilor de proiecte, atunci când:
    1. Evidenţele contabile ţinute la nivelul de management corespunzător furnizează informaţii detaliate despre cheltuielile efectiv făcute în cadrul măsurii cofinanţate de către agenţia de implementare, inclusiv atunci când aceasta din urmă nu este destinatarul final al finanţării, organismele şi firmele implicate în implementarea măsurii, fie că sunt concesionari, delegaţi sau alt tip. Înregistrările contabile arată data în care au fost create, valoarea fiecărui articol de cheltuială, natura documentelor justificative, data şi metoda de plată. Documentaţia justificativă necesară (de exemplu, facturile) este ataşată.
    2. În cazul cheltuielilor legate doar parţial de măsura cofinanţată este demonstrată corectitudinea cheltuielilor între măsura cofinanţată şi restul operaţiunilor. Aceeaşi regulă se aplică tipurilor de cheltuieli care sunt considerate eligibile numai în cadrul anumitor limite sau în raport cu alte costuri.
    3. Specificaţiile tehnice şi planul de finanţare a măsurii, rapoartele de progres, documentele privind licitaţiile şi procedurile de contractare, precum şi rapoartele inspecţiilor asupra executării măsurii în conformitate cu secţiunea a 4-a din anexa nr. III.4 sunt păstrate la nivelul de management adecvat.
    4. Pentru declararea cheltuielilor reale făcute în cadrul măsurii către Fondul Naţional, informaţiile menţionate în paragraful 1 sunt introduse într-o declaraţie de cheltuieli detaliată pe categorii. Declaraţiile detaliate ale cheltuielilor constituie documente justificative pentru înregistrările contabile ale Fondului Naţional şi reprezintă baza pentru pregătirea declaraţiilor de cheltuieli către Comisie.
    5. În cazul în care există unul sau mai multe organisme delegate la un nivel intermediar între agenţia de implementare ori organismele sau firmele implicate în implementarea măsurii şi Fondul Naţional, fiecare organism delegat solicită declaraţii detaliate de cheltuieli, pentru aria sa de responsabilitate, de la organismul de la nivelul inferior, ca documente justificative pentru propriile înregistrări contabile, din care transmite cel puţin un rezumat al cheltuielilor făcute în cadrul măsurii către organismul de la nivelul superior.
    6. În cazul transferurilor computerizate de date, toate autorităţile şi organismele implicate vor obţine suficiente informaţii de la nivelul inferior pentru a-şi justifica propriile înregistrări contabile şi sumele raportate la nivel superior, asigurând în acest fel o pistă de audit corespunzătoare a rezumatelor sumelor raportate Comisiei pentru fiecare cheltuială şi pentru documentele justificative la nivelul agenţiei de implementare şi al celorlalte organisme şi firme implicate în implementarea măsurii.


    ANEXA III.4.B

            CERTIFICAT INTERMEDIAR/FINAL SI DECLARATIE DE CHELTUIELI
                               SI CERERE DE PLATA

                               COMISIA EUROPEANA
                                      ISPA

            Certificat intermediar/final si declaratie de cheltuieli
                               si cerere de plata
      (de transmis la Unitatea ........... a Directoratului General pentru
            Politici Regionale prin intermediul canalelor oficiale)

  Denumirea masurii:
  .............................................................................
  Memorandum de finantare nr. ........... din .................................
  Referinta Comisiei (CCI Nr.) ................................................

                                   CERTIFICAT

  Subsemnatul ............................................, reprezentand Fondul
  National desemnat de*1) ....................., certific ca toate cheltuielile
  eligibile incluse in declaratia atasata, reprezentand contributii prin
  intermediul asistentei ISPA si ale finantarii nationale, au fost platite in
  conformitate cu progresele masurii
           ┌──┬──┬─────┐ ┌───────────────┬────┐
  dupa*2): │ │ │20.. │ in valoare de: │ │euro│
           └──┴──┴─────┘ └───────────────┴────┘
           (zz/ll/aaaa) (Suma exacta pana la
                                                              doua zecimale)
___________
    *1) Indicati instrumentul administrativ de desemnare in conformitate cu
  sectiunea a III-a (8) si (9) din Anexa III.1, cu referinte adecvate si data.
    *2) Data de incepere a eligibilitatii cheltuielilor conform Memorandumului
  de Finantare.

  Declaratia de cheltuieli atasata, detaliata pe categorii de cheltuieli, si pe
  masura in cazul unui grup de proiecte, acopera cheltuieli pana la
  ┌──┬──┬─────┐
  │ │ │20.. │ (zz/ll/aaaa)
  └──┴──┴─────┘
  si este parte integranta a acestui certificat, la fel ca raportul insotitor
  asupra progreselor masurii comparat cu planurile/raportul final.
  De asemenea, certific ca masura face progrese satisfacatoare in vederea
  finalizarii ei/a fost incheiata in conformitate cu obiectivele si ca
  informatiile date in raportul de progres/raportul final sunt corecte.
  Certific, in plus, ca masura este in curs de implementare/a fost implementata
  in conformitate cu termenii memorandumului de finantare, in special in ceea
  ce priveste:
  1. conformitatea cu reglementarile privind protectia mediului,
  transporturile (inclusiv retelele transeuropene), concurenta, si acordarea
  contractelor publice (Ghidul practic pentru PHARE, ISPA si SAPARD);
  2. aplicarea procedurilor de management si control pentru masura, in special
  pentru verificarea realitatii cheltuielilor reclamate si executia adecvata a
  masurii in conformitate cu sectiunea a 4-a din anexa nr. III.5, precum si
  pentru prevenirea, descoperirea si corectarea iregularitatilor, urmarirea
  fraudelor si recuperarea sumelor platite nejustificat.
  In conformitate cu sectiunea a X-a a anexei nr. III.1, documentele
  justificative sunt si vor continua sa fie disponibile pentru o perioada de
  minimum 5 ani de la plata finala de catre Comisie.
  Certific ca:
  1. declaratia de cheltuieli este corecta si reiese din sistemele contabile
  bazate pe documente justificative verificabile;
  2. Declaratia de cheltuieli si cererea de plata iau in considerare orice
  recuperare facuta si dobanda primita pentru acestea;
  3. Detaliile privind tranzactiile realizate sunt inregistrate, acolo unde
  este posibil, pe format electronic si sunt disponibile la cererea
  departamentelor responsabile ale Comisiei.
       ┌──┬──┬─────┐
  Data │ │ │20.. │ (zz/ll/aaaa)
       └──┴──┴─────┘
                                     Numele cu majuscule,
                         stampila si semnatura autoritatii competente


                DECLARATIE DE CHELTUIELI EFECTUATE IN CADRUL MASURII*1)

  Document nr. (CCI cod)
  Denumirea masurii
  Data



┌──────────────┬─────────────┬────────────┬───────────────┬───────────────────┬────────────┐
│ │ Total │Cheltuielile│ Total │Cheltuielile facute│Cheltuieli │
│ Categoria de │ cheltuieli │certificate │ cheltuieli │la aceasta data, ca│estimative │
│ cheltuieli │ facute la │in prezenta │ planificate │procent din bugetul│necesare │
│ │ data (intre │ declaratie │(buget initial)│ initial (%) │pentru │
│ │..*2) si ...)│ │ │ │incheierea │
│ │ │ │ │ │ masurii │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│1. Planificare│ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│2. Studii de │ │ │ │ │ │
│fezabilitate, │ │ │ │ │ │
│proiectare │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│3. Pregatirea │ │ │ │ │ │
│santierului │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│4. Cladiri si │ │ │ │ │ │
│constructie │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│5. Echipament │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│6. Asistenta │ │ │ │ │ │
│tehnica, │ │ │ │ │ │
│pregatirea │ │ │ │ │ │
│documentelor │ │ │ │ │ │
│de licitatie │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│7. Altele │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │
└──────────────┴─────────────┴────────────┴───────────────┴───────────────────┴────────────┘

__________
    *1) Pentru decizii asupra unor grupuri de proiecte, cheltuielile trebuie impartite pe proiecte, cu exceptia cazurilor cand cheltuielile sunt comune grupului, cum este cazul asistentei tehnice si publicitatii.
    *2) Data de incepere a eligibilitatii cheltuielilor (semnarea Memorandumului de Finantare de catre Comisie).

    Anexa la declaratia de cheltuieli: recuperari efectuate de la ultima declaratie de
  cheltuieli certificata si incluse in prezenta declaratie de cheltuieli


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│Suma ordonata a fi recuperata │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Debitor │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Data de emitere a ordinului de recuperare │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Autoritatea care a emis ordinul de recuperare│ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Data recuperarii │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Suma recuperata │ │
└─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┘


                   APLICATIE PENTRU PLATA INTERMEDIARA/FINALA

  Denumirea masurii: .........................................................
  Referinta Comisiei (CCI Nr.) ...............................................
  Ca urmare a prevederilor sectiunii a III-a (1) din anexa nr. III.1,
  subsemnatul .........(numele cu majuscule, stampila, pozitia si semnatura
  autoritatii competente)........, solicit plata sumei de ...... euro ca plata
  intermediara/finala*1).
___________
    *1) stergeti daca este cazul.


    Aceasta aplicatie indeplineste conditiile de admisibilitate deoarece:

    Stergeti daca este cazul


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│(a) Raportul asupra progreselor masurii in ceea ce priveste indicatorii │- Este inclus │
│ fizici si financiari si care demonstreaza conformitatea sa cu decizia│ │
│ de acordare a asistentei, incluzand conditiile specifice stabilite │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│(b) Ultimul raport de progres/raportul final asupra implementarii │-A fost transmis│
│ solicitat conform sectiunilor a V-a si a X-a ale anexei nr. III.1, │- Este inclus │
│ inclusiv in cel de-al doilea caz, detalii privind conformitatea cu │ │
│ Ghidul Practic pentru PHARE, ISPA si SAPARD │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│(c) Observatii si recomandari facute de autoritatile de audit nationale │- S-a actionat │
│ si/sau comunitare, in special corectarea iregularitatilor banuite sau│in conformitate │
│ dovedite │- Nu s-au facut │
│ │observatii sau │
│ │recomandari │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│(d) Principalele probleme de ordin tehnic, financiar si juridic aparute │- Sunt indicate │
│ si masuri pentru corectarea lor │- Nici una │
│ │observata │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│(e) Analiza oricarei abateri de la planul financiar initial │- A fost │
│ │transmisa │
│ │- Este inclusa │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│(f) Masuri de publicitate luate in legatura cu masura │- Sunt indicate │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│(g) Nici una din cheltuielile certificate nu a fost suspendata conform │ │
│ sectiunii a VIII-a (3) a anexei nr. III.1 │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘

    Plata trebuie facuta catre:

┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Beneficiarul: │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│Banca: │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cont nr. │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│Titularul contului │ │
│(daca este diferit de beneficiar)│ │
└─────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘

       ┌──┬──┬─────┐
  Data │ │ │20...│ (zz/ll/aaaa)
       └──┴──┴─────┘
                                            Nume cu majuscule, stampila, pozitia si
                                               semnatura autoritatii competente



    ANEXA III.4.C

                    MODEL INDICATIV AL DECLARAŢIEI LA FINALIZAREA MĂSURII*1)

                                      (secţiunea a 14-a)

    Către Comisia Europeană, Directoratul General pentru Politică Regională

    Introducere
    1. Subsemnatul ......(se specifică numele, funcţia şi serviciul)....... am
    examinat declaraţia finală de plată pentru .......(numele şi numărul de
    referinţă CCI ale măsurii finanţate prin ISPA)........... şi cererea către
    Comisie pentru plata finală a sumelor provenite din ajutorul Comunităţii.

-----------
    *1) În cazul grupurilor de proiecte care sunt subiect al unei singure
       decizii, declaraţia acoperă grupul de proiecte.


    Scopul controlului
    2. Am condus examinarea în conformitate cu prevederile secţiunilor a 14-a, a 15-a şi a 16-a ale anexei nr. III.4. Am planificat şi am executat examinarea în vederea obţinerii unei asigurări rezonabile că declaraţia finală de cheltuieli şi solicitarea de plată a sumelor provenite din ajutorul comunităţii şi raportul final nu conţin declaraţii false, în special în ceea ce priveşte executarea măsurii*1) în conformitate cu termenii şi condiţiile deciziei şi obiectivele atribuite acesteia. Procedura urmată şi informaţiile folosite la examinare, inclusiv concluziile verificărilor efectuate în anii precedenţi, se găsesc în rezumat în raportul ataşat.

    Observaţii
    3. Scopul examinării de control a fost îngrădit de următoarele:
    (a)
    (b)
    (c)
    etc.
    (Indicaţi orice obstacol cu care v-aţi confruntat în timpul examinării, de exemplu probleme sistemice, management defectuos, lipsa unei piste de audit, lipsa documentaţiei justificative, cazurile aflate în proceduri legale etc.; estimaţi suma cheltuielilor afectate de aceste obstacole şi asistenţa comunitară corespunzătoare acestora.)
    4. Examinarea împreună cu concluziile altor controale naţionale sau din partea Comunităţii la care am avut acces au dezvăluit o frecvenţă mică/ridicată (se va indica corespunzător; dacă este ridicată, se va explica) a erorilor/neregulilor. Erorile/neregulile au fost rezolvate satisfăcător de către autorităţile responsabile şi nu par să afecteze suma ajutorului plătibil de către Comunitate, cu următoarele excepţii:
    (a)
    (b)
    (c)
    etc.
    (Indicaţi erorile/neregulile care nu au fost rezolvate corespunzător şi, pentru fiecare caz, posibilul caracter sistemic al acestora şi amploarea problemelor şi mărimea sumelor de ajutor comunitar care par să fie afectate de acestea.)
    Concluzii
    Fie:
    Dacă nu au existat impedimente la examinare, frecvenţa erorilor depistate este redusă şi toate problemele au fost rezolvate satisfăcător:
    5(a) În lumina examinării şi a concluziilor altor verificări naţionale sau comunitare la care am avut acces, opinia mea este că declaraţia finală de cheltuieli şi raportul final prezintă corect, în toate aspectele materiale, cheltuielile făcute şi lucrările realizate, în concordanţă cu prevederile memorandumului de finanţare privind măsura şi obiectivele sale, şi că solicitarea făcută Comisiei pentru plata finală a asistenţei comunitare pare să fie validă.
    Fie:
    Dacă au fost întâmpinate unele dificultăţi în timpul examinării, dar frecvenţa erorilor nu este ridicată, sau dacă există probleme care nu au fost rezolvate satisfăcător:
    5(b) Cu excepţia problemelor la care s-a făcut referire la pct. 3 (şi) a erorilor/neregulilor la care s-a făcut referire la pct. 4, care par a nu fi fost rezolvate satisfăcător, opinia mea, bazată pe examinarea şi pe concluziile altor verificări naţionale sau din partea Comunităţii la care am avut acces, este că declaraţia finală de cheltuieli şi raportul final prezintă corect, în toate aspectele materiale, cheltuielile făcute şi lucrările realizate în concordanţă cu prevederile memorandumului de finanţare privind măsura şi obiectivele sale şi că solicitarea făcută Comisiei pentru plata finală a asistenţei din partea Comunităţii pare să fie validă.
    Fie:
    Dacă obstacole majore au fost întâmpinate în timpul examinării sau frecvenţa erorilor depistate este ridicată, chiar dacă erorile/neregulile au fost rezolvate satisfăcător:
    5(c) Datorită problemelor la care am făcut referire la pct. 3 (şi) dată fiind frecvenţa ridicată a erorilor arătate la pct. 4, nu sunt în poziţia de a exprima o opinie asupra declaraţiei finale de cheltuieli, raportului final şi a solicitării făcute Comisiei pentru plata finală a asistenţei din partea Comunităţii.

    Data, semnătura

------------
    *1) Inclusiv proiectele individuale dintr-un grup de proiecte.


    ANEXA III.5

                               ACORD
                cu privire la iregularităţi, recuperarea sumelor
                încasate eronat prin ISPA şi verificări pe teren

    SECŢIUNEA 1

    Această înţelegere nu trebuie să afecteze aplicarea în ţara beneficiară a regulilor referitoare la procedurile penale sau cooperarea judiciară dintre ţările beneficiare sau dintre Comisie şi ţările beneficiare cu privire la problemele penale.

    SECŢIUNEA a 2-a

    (1) Ţările beneficiare trebuie să comunice Comisiei în 3 luni de la data intrării în vigoare a memorandumului de finanţare:
    - prevederile stabilite de lege, reglementările sau acţiunile adminstrative pentru aplicanţii măsurilor asistate prin ISPA;
    - lista autorităţilor şi organismelor responsabile cu aplicarea măsurii, principalele prevederi referitoare la rolul şi funcţionarea acestor autorităţi şi organisme şi la procedurile pentru aplicarea cărora sunt responsabile.
    (2) Ţările beneficiare trebuie să comunice imediat Comisiei orice amendamente la informaţiile furnizate prin îndeplinirea paragrafului (1).
    (3) Comisia trebuie să studieze comunicările făcute de către ţările beneficiare şi trebuie să le informeze asupra concluziilor pe care intenţionează să le tragă din acest moment. Trebuie să rămână în contact cu acestea cât este necesar pentru îndeplinirea prevederilor acestei secţiuni.

    SECŢIUNEA a 3-a

    Iregularitate trebuie să semnifice orice încălcare a unei prevederi a memorandumului de finanţare sau a unui act normativ naţional relevant, rezultând dintr-un act sau omisiune a unui operator economic, care are sau ar avea ca rezultat prejudicierea bugetului general al Comunităţilor datorită unei cheltuieli nejustificate.

    SECŢIUNEA a 4-a

    (1) În timpul celor două luni după sfârşitul fiecărui trimestru, ţările beneficiare trebuie să raporteze Comisiei, Oficiului European Antifraudă, orice nereguli care au fost subiectul iniţierii unor investigaţii administrative sau judiciare.
    Pentru aceasta trebuie, pe cât posibil, să dea detalii privind:
    - detalii privind măsura asistată prin ISPA;
    - prevederile care au fost încălcate, natura şi suma cheltuielilor; în cazurile în care nu s-a efectuat nicio plată, sumele care ar fi fost greşit plătite dacă nu s-ar fi descoperit iregularitatea, cu excepţia cazurilor când eroarea sau neglijenţa este descoperită înaintea plăţii şi nu conduce la pedepse administrative sau judiciare;
    - suma totală şi distribuţia acesteia între diferitele surse de finanţate;
    - perioada în care sau momentul în care neregula a fost comisă;
    - practicile folosite pentru comiterea neregulii;
    - felul în care a fost descoperită neregula;
    - autorităţile naţionale sau organismele care au întocmit raportul oficial cu privire la nereguli;
    - consecinţele financiare, suspendarea, dacă este cazul, a plăţilor şi posibilităţile de recuperare;
    - data şi sursa primei informaţii care a dus la suspiciunea că se comite o neregulă, data la care a fost întocmit raportul oficial privind neregula şi, unde este cazul, ţara beneficiară şi ţările terţe implicate;
    - identitatea persoanelor fizice sau juridice implicate, exceptând cazurile în care asemenea informaţii nu au relevanţă în combaterea neregulilor din cauza caracterului iregularităţii în cauză.
    (2) În cazurile în care unele dintre informaţiile menţionate la paragraful (1) şi în particular cele care privesc practicile folosite în comiterea iregularităţilor şi maniera în care acestea au fost descoperite nu sunt disponibile, ţările beneficiare trebuie, pe cât posibil, să furnizeze informaţiile lipsă când înaintează Comisiei următoarele rapoarte trimestriale privind iregularităţile.
    (3) Dacă reglementările naţionale prevăd confidenţialitatea investigaţiilor, comunicarea informaţiilor trebuie să fie subiectul unei autorizări din partea unei instanţe judecătoreşti competente.

    SECŢIUNEA a 5-a

    Fiecare ţară beneficiară trebuie să raporteze Comisiei şi, unde este necesar, statelor membre implicate orice nereguli descoperite sau presupuse a fi existat, atunci când există teama că:
    - acestea pot avea foarte rapid repercusiuni în afara teritoriului său; şi/sau
    - arată că s-a procedat la un nou caz de malpraxix.

    SECŢIUNEA a 6-a

    În timpul celor două luni după sfârşitul fiecărui trimestru, ţările beneficiare trebuie să informeze Comisia, cu referire la orice alt raport anterior întocmit conform secţiunii a 4-a, despre procedurile instituite ca urmare a iregularităţilor notificate anterior şi a schimbărilor importante care rezultă din aceasta, incluzând:
    - sumele care au fost sau se aşteaptă a fi recuperate;
    - măsurile interimare luate de ţara beneficiară pentru asigurarea recuperării sumelor plătite greşit;
    - procedurile judiciare sau administrative instituite în vederea recuperării sumelor greşit plătite şi pentru impunerea sancţiunilor;
    - motivele în cazul suspendării procedurilor de recuperare. Pe cât posibil, Comisia trebuie notificată înainte de luarea deciziei;
    - orice suspendări ale acuzărilor judiciare.
    Ţările beneficiare trebuie să notifice Comisia asupra deciziilor administrative sau judiciare ori asupra principalelor motive privind suspendarea acestor proceduri.

    SECŢIUNEA a 7-a

    Dacă nu există iregularităţi de raportat în perioada de referinţă, ţările beneficiare trebuie să informeze Comisia despre acest lucru în aceeaşi limită de timp stabilită la paragraful (1) din secţiunea a 4-a.

    SECŢIUNEA a 8-a

    Atunci când autorităţile competente din ţara beneficiară decid, la cererea expresă a Comisiei, să iniţieze sau să continue procedurile legale în vederea recuperării sumelor greşit plătite, Comisia poate să decidă să ramburseze ţării beneficiare, total sau parţial, costurile legale şi costurile care decurg direct din procedurile legale, la prezentarea probelor documentare, chiar dacă procedurile nu au avut succes.

    SECŢIUNEA a 9-a

    (1) Comisia trebuie să păstreze contacte corespunzătoare cu ţara beneficiară în scopul suplimentării informaţiilor furnizate despre neregulile la care se face referire în secţiunea a 4-a, la procedurile menţionate în secţiunea a 6-a şi, în particular, la posibilitatea de recuperare.
    (2) Independent de contactele menţionate în paragraful (1), Comisia trebuie să informeze ţările beneficiare atunci când natura neregulii este de asemenea manieră încât sugerează că practici similare sau identice pot apărea în alte ţări beneficiare.
    (3) Comisia trebuie să organizeze pentru reprezentanţii ţărilor beneficiare întâlniri de informare la nivelul Comunităţii, pentru a examina împreună cu aceştia informaţiile obţinute conform secţiunilor a 4-a, a 5-a şi a 6-a şi paragrafului (1) din această secţiune, în special cu privire la învăţămintele care trebuie trase în viitor referitoare la iregularităţi, la măsurile de prevenire şi la procedurile legale.
    (4) La cererea unei ţări beneficiare sau a Comisiei, ţările beneficiare şi Comisia trebuie să se consulte în scopul eliminării oricărei fisuri care prejudiciază interesele Comisiei, care devine evidentă în timpul îndeplinirii prevederilor în vigoare.

    SECŢIUNEA a 10-a

    Comisia trebuie să informeze cu regularitate ţările beneficiare, în cadrul convenţiei de prevenire a fraudelor, despre ordinul de mărime al fondurilor implicate în neregulile care au fost descoperite şi despre categoriile de iregularităţi, împărţite pe tipuri şi pe sume (valoric).

    SECŢIUNEA a 11-a

    (1) Ţările beneficiare şi Comisia trebuie să ia toate măsurile de precauţie necesare pentru a se asigura că informaţiile pe care le schimbă rămân confidenţiale.
    (2) Informaţiile la care se face referire în acest acord nu pot fi trimise în special altor persoane decât celor din ţările beneficiare sau din cadrul instituţiilor comunitare care au, conform atribuţiilor lor, acces la acestea decât dacă ţările beneficiare care le furnizează au specificat în mod expres aceasta.
    (3) Numele persoanelor fizice sau juridice pot fi dezvăluite altor ţări beneficiare sau instituţii comunitare numai dacă acest lucru este necesar pentru prevenirea ori pedepsirea unei iregularităţi sau pentru a stabili dacă o presupusă iregularitate a avut loc.
    (4) Informaţiile comunicate sau obţinute în orice mod, potrivit acestui acord, vor fi supuse confidenţialităţii profesionale şi vor fi protejate în acelaşi mod în care informaţii similare sunt protejate de legislaţia naţională a ţărilor beneficiare care le primesc şi de către prevederile corespondente aplicabile instituţiilor Comunităţii.
    În plus, aceste informaţii nu pot fi folosite în alt scop decât cel prevăzut în prezentul acord decât dacă autorităţile care le-au furnizat şi-au dat acordul expres şi cu condiţia ca prevederile în vigoare în ţările beneficiare în care se găseşte autoritatea receptoare să nu interzică asemenea comunicare sau folosire.
    (5) Paragrafele (1)-(4) nu împiedică folosirea, în orice acţiune legală sau procedură instituită ulterior pentru neconcordanţa cu regulile Comunităţii în domeniul ajutoarelor de preaderare, a informaţiilor obţinute conform acestui acord. Autoritatea competentă din ţările beneficiare care a furnizat aceste informaţii trebuie informată înainte de o asemenea folosire.
    (6) Când o ţară beneficiară notifică Comisia că o persoană fizică sau juridică, al cărei nume a fost comunicat Comisiei conform prezentului acord, în urma anchetei ulterioare se dovedeşte a nu fi fost implicată în nicio neregulă, Comisia trebuie în continuare să îi informeze pe toţi aceia cărora le-a dezvăluit numele, conform prezentului acord, asupra acestui fapt. Aceste persoane nu trebuie, după aceea, să mai fie tratate, în virtutea notificărilor anterioare, ca persoane implicate în neregula în cauză.

    SECŢIUNEA a 12-a

    Sumele recuperate trebuie distribuite între ţările beneficiare şi Comunitate în conformitate cu ratele de cofinanţare, proporţional cu cheltuielile deja făcute de acestea.

    SECŢIUNEA a 13-a

    Verificările pe teren şi inspecţiile efectuate pentru protejarea intereselor financiare ale Comunităţii împotriva neregulilor, aşa cum sunt definite în secţiunea a 3-a, trebuie pregătite şi conduse de către Comisie în strânsă cooperare cu autorităţile competente din ţările beneficiare, care vor fi notificate în timp util despre obiectul şi scopul verificărilor şi inspecţiilor menţionate în această anexă, astfel încât autorităţile să poată acorda tot sprijinul necesar. În acest scop, oficialii ţării beneficiare implicate pot participa la verificările pe teren şi inspecţii.
    În plus, dacă ţara beneficiară implicată doreşte, verificările pe teren şi inspecţiile pot fi efectuate împreună de către Comisie şi autorităţile competente ale ţării beneficiare.

    SECŢIUNEA a 14-a

    Verificările pe teren şi inspecţiile trebuie efectuate de către Comisie asupra operatorilor economici, respectiv asupra persoanelor fizice sau juridice, ori asupra altor organisme naţionale cărora le este atribuită putere legală, dacă există motive să se creadă că au fost comise neregularităţi.
    Pentru a facilita efectuarea de către Comisie a acestor verificări şi inspecţii, operatorilor economici trebuie să le fie solicitat să permită accesul la premisele, terenul, mijloacele de transport sau alte domenii, folosite în scopuri profesionale.
    Când este strict necesar pentru a se stabili unde şi dacă neregulile există, Comisia poate efectua verificări şi inspecţii la alţi operatori economici implicaţi, pentru a avea acces la informaţiile pertinente deţinute de aceştia referitoare la faptele care fac subiectul verificărilor pe teren şi inspecţiilor.

    SECŢIUNEA a 15-a

    (1) Verificările pe teren şi inspecţiile trebuie efectuate în baza responsabilităţii şi autorităţii Comisiei de către oficiali sau alţi angajaţi ai acesteia, împuterniciţi corespunzător în baza regulamentelor relevante ale Comisiei şi denumiţi în continuare inspectorii Comisiei. Persoanele puse la dispoziţia Comisiei de către ţara beneficiară ca experţi naţionali secondanţi pot asista la aceste verificări şi inspecţii.
    Inspectorii Comisiei îşi vor exercita puterea pe baza unei autorizaţii care le atestă identitatea şi poziţia, împreună cu un document care să indice subiectul şi scopul verificării pe teren şi inspecţiei.
    Conform legii comunitare aplicabile, este necesar ca ei să corespundă regulilor de procedură stabilite de legile ţării beneficiare implicate.
    (2) Sub rezerva înţelegerii cu ţara beneficiară, Comisia poate cere asistenţa oficialilor din ţările beneficiare ca observatori şi poate apela la alte organisme care activează sub responsabilitatea sa să acorde asistenţă tehnică.
    Comisia trebuie să se asigure că toţi oficialii şi organismele sus-menţionate prezintă toate garanţiile cu privire la competenţa tehnică, independenţă şi respectarea secretului profesional.

    SECŢIUNEA a 16-a

    (1) Inspectorii Comisiei trebuie să aibă acces, în aceleaşi condiţii ca şi inspectorii administraţiei naţionale şi în conformitate cu legislaţia naţională, la toate informaţiile şi documentaţiile despre operaţiile implicate, care sunt necesare pentru desfăşurarea corespunzătoare a inspecţiilor şi verificărilor pe teren. Aceştia se pot folosi de toată baza materială de inspecţie ca şi inspectorii administraţiei naţionale şi în special pot copia documentele relevante.
    Verificările pe teren şi inspecţiile pot privi, în particular:
    - registre şi documente profesionale cum ar fi: facturi, liste de termene şi condiţii, scăpări de plată, declaraţii ale materialelor folosite şi ale muncii efectuate, documente bancare păstrate de operatorii economici;
    - date computerizate;
    - sisteme şi metode de producţie, ambalare şi expediere;
    - verificări fizice privind natura şi cantitatea bunurilor sau a operaţiilor finalizate;
    - prelevarea şi verificarea de mostre;
    - progresul lucrărilor şi investiţiilor pentru care s-a acordat finanţarea şi utilizarea investiţiilor finalizate;
    - documente contabile şi bugetare;
    - implementarea tehnică şi financiară a proiectelor subsidiare.
    (2) Unde este cazul, este în sarcina ţării beneficiare, la cererea Comisiei, să ia toate măsurile de precauţie corespunzătoare, în conformitate cu legislaţia naţională, în special pentru protejarea probelor.

    SECŢIUNEA a 17-a

    (1) Informaţiile comunicate sau obţinute în orice fel, conform prevederilor acestei anexe, sunt protejate de secretul profesional în acelaşi mod în care informaţiile similare sunt protejate de către legislaţia naţională a ţării beneficiare care le primeşte şi de către prevederile corespondente aplicabile instituţiilor comunitare.
    Asemenea informaţii nu pot fi comunicate altor persoane în afara celor din instituţiile Comunităţii sau din ţările beneficiare a căror funcţie necesită cunoaşterea lor şi nici nu pot fi folosite de către instituţiile Comunităţii în alte scopuri decât cele de asigurare a unei protecţii eficiente a intereselor financiare ale Comunităţii în toate ţările beneficiare. Când o ţară beneficiară intenţionează să folosească în alte scopuri informaţiile obţinute de oficialii care participă sub autoritatea sa ca observatori la verificările pe teren şi inspecţii, trebuie să ceară aprobarea ţării beneficiare de unde informaţia respectivă a fost obţinută.
    (2) Comisia trebuie să raporteze, în cel mai scurt timp posibil, autorităţilor competente ale ţării pe teritoriul căreia au fost efectuate verificările pe teren şi inspecţiile despre orice fapt sau suspiciune legată de o neregulă pe care a aflat-o în cursul verificării sau inspecţiei respective. În această situaţie, Comisiei i se cere să informeze autoritatea mai sus menţionată despre rezultatele unor asemenea verificări şi inspecţii.
    (3) Inspectorii Comisiei trebuie să se asigure că la întocmirea rapoartelor lor se ţine seama de cerinţele procedurale specificate în legislaţia naţională a ţării beneficiare implicate. Documentele materiale şi probatoare specificate în secţiunea a 16-a trebuie anexate la rapoartele menţionate. Rapoartele astfel întocmite pot fi folosite ca probe (admisibile) în procedurile administrative sau juridice ale ţării beneficiare în care folosirea lor se dovedeşte necesară, în acelaşi mod şi în aceleaşi condiţii ca şi rapoartele administrative întocmite de inspectorii administraţiei naţionale. Acestea trebuie să fie subiectul aceloraşi reguli de evaluare ca acelea aplicabile rapoartelor administrative întocmite de inspectorii administraţiei naţionale şi vor avea aceeaşi valoare ca acestea. Când o inspecţie este desfăşurată în spirit de colaborare, inspectorii naţionali care au luat parte la operaţie vor fi rugaţi să contrasemneze raportul întocmit de inspectorii Comisiei.

    SECŢIUNEA a 18-a

    Când operatorii economici la care se face referire în secţiunea a 14-a se opun unei verificări pe teren sau inspecţii, ţara beneficiară implicată, acţionând în conformitate cu regulile naţionale, trebuie să acorde inspectorilor Comisiei sprijinul necesar pentru a le permite acestora să îşi îndeplinească sarcinile de verificare pe teren sau inspecţie.
    Este de datoria ţării beneficiare să ia toate măsurile necesare în conformitate cu legislaţia naţională.


    ANEXA III.6

                      CERINŢE PRIVIND INFORMAREA ŞI PUBLICITATEA

         REGULI PRIVIND ACORDURILE DETALIATE PENTRU INFORMARE ŞI PUBLICITATE

    1. Obiective şi scop
    Măsurile de informare şi publicitate privind asistenţa acordată prin ISPA au ca scop:
    - să mărească conştientizarea şi transparenţa publică faţă de activităţile Comunităţii Europene;
    - să informeze potenţialii beneficiari şi organizaţiile profesionale despre posibilităţile ISPA.
    Informarea şi publicitatea trebuie să privească toate proiectele pentru care ISPA asigură asistenţă financiară.
    Ţinta măsurilor de informare şi publicitate este de a informa publicul general şi, de asemenea, potenţialii beneficiari, inclusiv:
    - autorităţile regionale, locale sau publice;
    - partenerii sociali şi economici;
    - organizaţiile neguvernamentale;
    - operatorii şi promotorii de proiect;
    - orice alte părţi interesate,
    despre oportunităţile oferite de ISPA.
    2. Principii generale
    Organismul responsabil cu implementarea proiectelor ISPA (denumite în continuare organisme responsabile) este răspunzător pentru toate măsurile de publicitate la faţa locului. Publicitatea trebuie efectuată în cooperare cu departamentele Comisiei, care vor fi informate despre măsurile luate în acest scop.
    Organismul responsabil trebuie să ia toate măsurile administrative necesare pentru a asigura aplicarea efectivă a acestor aranjamente şi să colaboreze cu departamentele Comisiei.
    Măsurile de informare şi publicitate trebuie luate în timp util, imediat după ce asistenţa ISPA este aprobată. Comisia îşi rezervă dreptul să iniţieze procedura de restrângere, suspendare sau anulare a asistenţei ISPA dacă ţara beneficiară nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexă. În această situaţie, se aplică procedura specificată în secţiunea a VIII-a din anexa nr. III.1 la memorandumul de finanţare ISPA încheiat cu fiecare ţară beneficiară.
    3. Îndrumări privind activităţile de informare şi publicitate
    În afara regulilor detaliate stabilite la pct. 4, următoarele principii trebuie aplicate în conformitate cu toate măsurile de informare şi publicitate:
    3.1. Mass-media
    Organismul responsabil trebuie să informeze mass-media în cel mai corespunzător mod despre acţiunile cofinanţate prin ISPA. Participarea Comunităţii Europene va fi reflectată corect în aceste informări.
    Pentru aceasta, lansarea formală a proiectelor şi fazele importante ale implementării lor vor face obiectul unor măsuri de informare, în special în mijloacele de informare în masă regionale (presă, radio şi televiziune). Trebuie asigurată o colaborare corespunzătoare cu delegaţiile Comisiei în ţările beneficiare implicate.
    3.2. Acţiunile de informare
    Organizatorii acţiunilor de informare cum ar fi conferinţe, seminarii, târguri şi expoziţii legate de implementarea proiectelor finanţate parţial prin ISPA trebuie să menţioneze explicit participarea Comunităţii Europene. Această oportunitate trebuie folosită pentru a expune steagul Comunităţii Europene în sălile de conferinţă şi emblema Comunităţii Europene pe documente. Delegaţiile Comisiei în ţările beneficiare trebuie să sprijine, dacă este necesar, organizarea şi desfăşurarea unor asemenea evenimente.
    3.3. Material informativ
    Publicaţiile (cum ar fi broşuri şi prospecte) despre proiecte sau măsuri similare trebuie să conţină pe copertă o indicaţie clară a emblemei Comunităţii Europene când se foloseşte şi o emblemă naţională, regională sau locală.
    Când publicaţia include o prefaţă, aceasta trebuie semnată atât de persoana responsabilă din ţara beneficiară, cât şi, din partea Comisiei, de membrul Comisiei responsabil sau de către un reprezentant desemnat, pentru a a asigura faptul că participarea Comunităţii Europene este clară. Aceste publicaţii trebuie să facă referiri la organismele responsabile pentru informarea părţilor interesate.
    Principiile sus-menţionate se vor aplica de asemenea şi materialelor audiovizuale sau de pe paginile de internet.
    4. Obligaţii ale ţărilor beneficiare
    Informarea şi publicitatea trebuie să facă obiectul unui şir coerent de măsuri definite de către organismul responsabil în colaborare cu Comisia, pe durata proiectului. Ţările beneficiare trebuie să se asigure că reprezentanţii Comisiei, inclusiv delegaţiile sale, sunt corect implicate în cele mai importante activităţi publice legate de ISPA.
    Când proiectele sunt implementate, organismul responsabil trebuie să ia următoarele măsuri care să indice participarea ISPA în proiectele menţionate:
    a) Informarea referitoare la proiect
    Măsurile de informare şi publicitate la faţa locului trebuie luate pentru a conştientiza publicul general de asistenţa acordată de Comunitatea Europeană prin ISPA. Organismul responsabil trebuie să publice conţinutul proiectelor în cea mai adecvată formă şi să se asigure că asemenea documente sunt difuzate către mass-media locală şi regională şi să le pună la dispoziţia părţilor interesate. Măsurile la faţa locului vor include:
    - panouri amplasate la locul lucrărilor;
    - plăci comemorative permanente pentru infrastructurile accesibile publicului general, ambele fiind instalate în conformitate cu aranjamentele speciale privind informarea pe teren, detaliate mai jos.
    b) Informaţii generale referitoare la ISPA
    În plus faţă de lit. a), coordonatorul naţional ISPA este responsabil pentru difuzarea regulată de informaţii generale referitoare la asistenţa ISPA alocată ţării lor, subliniind implementarea proiectelor şi rezultatele obţinute. Această informare generală trebuie să aibă loc cel puţin o dată pe an şi să fie la dispoziţia Comisiei pentru raportul anual. Infomarea va avea forma unor broşuri de interes general, material profesional audiovideo (de exemplu, videoclip) şi conferinţe de înştiinţare la un nivel corespunzător. Informarea trebuie să grupeze proiectele după natura lor şi/sau să se focalizeze pe proiectele de interes relevant. Trebuie transmisă către televiziunile sau posturile de radio naţionale şi regionale, către Comisie şi, la cerere, către alte părţi interesate, aşa cum sunt definite la pct. 1.
    5. Activitatea comitetelor de monitorizare
    Reprezentanţii Comisiei în comitetele de monitorizare, în colaborare cu coordonatorul naţional ISPA, vor asigura concordanţa cu prevederile adoptate privind publicitatea, în special acelea care privesc panourile şi plăcile comemorative (vezi prevederile de mai jos).
    Măsurile de informare şi publicitate şi probele adecvate, cum sunt fotografiile, trebuie să fie înmânate preşedintelui Comitetului de monitorizare de către organismul responsabil. Copii ale unor asemenea materiale vor fi transmise Comisiei.
    Preşedintele Comitetului de monitorizare trebuie să înainteze Comisiei toate informaţiile necesare a se avea în vedere la întocmirea raportului anual al acesteia.
    Comitetele de monitorizare trebuie să se asigure că există informaţii adecvate cu privire la activitatea lor. În acest scop, fiecare comitet de monitorizare trebuie să informeze mass-media, cât de des consideră necesar, despre progresul proiectului(elor) pentru care este responsabil. Preşedintele va fi responsabil pentru contactele cu mass-media şi va fi asistat de către reprezentanţii Comisiei.
    Pregătiri corespunzătoare vor fi făcute de asemenea în colaborare cu Comisia şi cu delegaţiile acesteia în ţările beneficiare, atunci când au loc evenimente importante cum ar fi întâlniri la nivel înalt sau inaugurări.
    6. Prevederi finale
    Comisia poate iniţia măsuri specifice adiţionale care sunt considerate potrivite după discuţiile purtate cu coordonatorul naţional ISPA şi autorităţile responsabile.
    Organismul responsabil poate, în orice moment, să desfăşoare acţiuni suplimentare. Acesta trebuie să consulte Comisia şi să o informeze despre iniţiativele pe care le are, astfel încât Comisia să poată participa corespunzător la îndeplinirea acestora.
    Pentru a facilita implementarea acestor prevederi, Comisia va putea asigura asistenţă adecvată şi va putea întocmi îndrumări detaliate.


          MĂSURI SPECIALE PRIVIND PANOURILE ŞI PLĂCILE COMEMORATIVE

    Pentru a asigura vizibilitatea proiectelor ISPA, ţările beneficiare se vor asigura că sunt îndeplinite următoarele măsuri de informare şi publicitate:
    1. Panourile de publicitate
    Panourile vor fi ridicate la locul de desfăşurare a lucrărilor pentru proiectele finanţate prin ISPA. Asemenea panouri trebuie să cuprindă un spaţiu rezervat referirilor privind participarea Comunităţii Europene.
    Panourile trebuie să aibă o dimensiune potrivită cu scala operaţiunilor desfăşurate.
    Partea panoului rezervată Comunităţii Europene trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
    - trebuie să ocupe cel puţin 50% din suprafaţa totală a panoului;
    - trebuie să conţină emblema standard a Comunităţii Europene şi să cuprindă textul următor, aşa cum este prezentat în tabelul ataşat.
    Atunci când organismul responsabil nu ridică propriul său panou care să anunţe implicarea acestuia în finanţarea proiectului, asistenţa acordată de Comunitatea Europeană trebuie anunţată pe o placă de avizare specială. În asemenea cazuri, prevederile sus-menţionate referitoare la partea Comisiei Europene se aplică prin analogie.
    Panourile trebuie dezafectate nu mai târziu de 6 luni de la data finalizării lucrărilor şi înlocuite de o placă comemorativă, în conformitate cu prevederile pct. 2.
    2. Plăcile comemorative
    Plăci comemorative permanente trebuie amplasate pe teren şi trebuie să fie accesibile publicului general. În afara emblemei Comunităţii Europene, asemenea plăci trebuie să menţioneze contribuţia Comunităţii Europene la proiect.
    Trebuie folosit textul umător ca model pentru conţinutul cerut: "Acest proiect a fost cofinanţat cu ....% de către Comunitatea Europeană. La finalul lucrării în ... (se menţionează anul), costul total al proiectului a fost de ... (moneda naţională) şi contribuţia totală a Comunităţii Europene a fost de ... (moneda naţională)."

    Exemplu
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Titlul proiectului │
│ Localizarea │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ┌───────────────────────┐ │
│ │Sigla Uniunii Europene │ Finantat de: │
│ └───────────────────────┘ │
│ Uniunea Europeana .... euro .... │
│ (asistenta) (moneda │
│ nationala) │
│ │
│ IFI (imprumut) .... euro .... │
│ (moneda │
│ nationala) │
│ │
│Autoritatea de implementare: [Ministerul .....] │
│ [Agentia ........] │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Beneficiar: [Numele beneficiarului] │
│ │
│Supervizare si management: [Numele firmei] │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contractant: [Numele contractantului] │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Măsura ISPA 2005/RO/16/P/PE/003

                        MEMORANDUM DE FINANŢARE
    între Comisia Europeană şi Guvernul României privind asistenţa financiară nerambursabilă acordată prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru măsura "Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate în judeţul Caraş-Severin, România"*)
----------
    *) Traducere.

    Comisia Europeană, denumită în continuare Comisia, acţionând în numele şi pentru Comunitatea Europeană, denumită în continuare Comunitatea, reprezentată de directorul general al Direcţiei Generale pentru Politici Regionale, domnul Graham Meadows, pe de o parte, şi Guvernul României, denumit în continuare Beneficiarul, pe de altă parte,
    au convenit următoarele:

    ART. 1
    Măsura la care se face referire în art. 2 va fi implementată şi finanţată din resursele bugetare ale Comunităţii în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul memorandum de finanţare. Măsura la care se face referire în art. 2 va fi implementată cu respectarea condiţiilor generale prevăzute în anexa la Acordul-cadru semnat între Comisie şi Beneficiar, completat cu prevederile prezentului memorandum de finanţare şi ale anexelor la acesta.
    ART. 2
    Identificarea măsurii
    Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare va contribui, sub forma asistenţei financiare nerambursabile, la finanţarea următoarei măsuri descrise în anexa nr. I:

    Măsura numărul: 2005/RO/16/P/PE/003
    Titlu: Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare
                        cu apă potabilă, de canalizare şi de
                        epurare a apelor uzate în judeţul
                        Caraş-Severin, România
    Durata: Data începerii: data semnării prezentului
                        memorandum de finanţare de către
                        Comisie
                        Data finalizării: 31 decembrie 2010
    Localizarea Judeţul Caraş-Severin
    Grupa: Bazinele râurilor Caraş, Bârzava,
                        Timiş, Nera şi Dunărea


    ART. 3
    Angajament
    1. Cheltuielile publice sau echivalente maxime care vor fi luate în considerare pentru calcularea asistenţei financiare nerambursabile vor fi de 52.405.660 euro.
    2. Procentul corespunzător asistenţei acordate de către Comunitate pentru măsură este stabilit la 53% din totalul cheltuielilor publice sau echivalente, conform celor indicate în planul de finanţare din anexa nr. II.
    3. Valoarea maximă a asistenţei financiare asigurate prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare este fixată la 27.775.000 euro.
    4. O sumă de 27.775.000 euro este angajată din bugetul pentru anul 2006 din linia bugetară 13.050101. Angajamentele privind tranşele ulterioare se vor baza pe planul de finanţare iniţial sau revizuit al măsurii, în funcţie de stadiul implementării măsurii şi de disponibilităţile bugetare.
    ART. 4
    Plăţile
    1. Asistenţa comunitară va acoperi plăţile referitoare la măsură, pentru care s-au făcut angajamente valabile din punct de vedere juridic de către Beneficiar şi pentru care s-a alocat în mod specific finanţarea necesară. Aceste plăţi trebuie corelate cu lucrările descrise în anexa nr. I.
    2. Plăţile efectuate înainte de data semnării prezentului memorandum de finanţare de către Comisie sau înainte de data acordului de finanţare a proiectului de către o instituţie financiară internaţională [de exemplu, nu mai mult de 6 luni înaintea semnării memorandumului de finanţare (în cazul managementului de sprijin pe bază descentralizată, dată la care aplicaţia ajunge la Comisie în concordanţă cu anexa nr. III.2, secţiunea X, paragraful 1(a), a doua frază)] nu sunt eligibile ca ajutor din partea Instrumentului pentru Politici Structurale de Preaderare.
    3. Măsura descrisă în anexa nr. I şi plăţile efectuate de autoritatea responsabilă cu implementarea acestei măsuri se vor încheia nu mai târziu de data finalizării, aşa cum este indicată în art. 2.
    Raportul solicitat pentru efectuarea plăţii finale va fi înaintat în maximum 6 luni de la această dată.
    4. Plata în avans este stabilită la 5.555.000 euro şi va fi transferată după cum urmează:
    - suma de 2.777.500 euro va fi plătită după semnarea prezentului memorandum de finanţare de către Beneficiar;
    - diferenţa se va achita după semnarea de către Beneficiar a primului contract important de lucrări indicat în planul de achiziţii în anexa nr. I.a, precum şi după îndeplinirea condiţiilor specificate în paragraful 3 al art. 8.
    ART. 5
    Respectarea dreptului şi a politicilor comunitare
    Măsura se va realiza cu respectarea prevederilor relevante stabilite în acordurile europene şi va contribui la punerea în aplicare a obiectivelor politicilor comunitare, în special a celor referitoare la protejarea şi îmbunătăţirea stării mediului.
    ART. 6
    Proprietatea intelectuală
    Beneficiarul şi autoritatea responsabilă cu implementarea, menţionată la pct. 3 din anexa nr. I, se vor asigura în ceea ce priveşte obţinerea tuturor drepturilor de proprietate intelectuală pentru studii, schiţe, planuri, publicitate şi pentru alte materiale elaborate în legătură cu planificarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea măsurii. Aceştia vor garanta accesul şi dreptul de a utiliza astfel de materiale de către Comisie sau de către orice alt organism sau persoană delegată de Comisie. Comisia va utiliza aceste materiale numai în scop propriu.
    ART. 7
    Permise şi autorizaţii
    Orice tip de permise şi/sau autorizaţii necesare pentru implementarea măsurii trebuie să fie eliberate de către autorităţile competente ale Beneficiarului la timp şi în conformitate cu legislaţia naţională.
    ART. 8
    Condiţii specifice referitoare la măsură
    Fără a se aduce prejudiciu condiţiilor generale prevăzute în anexa nr. III, asistenţa financiară nerambursabilă acordată din partea Comunităţii pentru această măsură se află sub rezerva următoarelor condiţii:
    1. Condiţii privind evaluările iniţiale şi situaţia activelor:
    Comisia îşi rezervă dreptul de a revizui valoarea asistenţei pentru ISPA stabilită la art. 3 dacă, în termen de 5 ani de la data finalizării lucrărilor, condiţiile de exploatare (tarife, venituri etc.) diferă în mod semnificativ faţă de evaluările iniţiale făcute pentru stabilirea nivelului asistenţei financiare nerambursabile şi/sau există o modificare substanţială care:
    a) afectează natura exploatării sau condiţiile de implementare ori conferă unui organism public sau privat un avantaj nejustificat; şi
    b) rezultă fie din modificarea formei de proprietate asupra oricărei părţi a infrastructurii finanţate, fie din încetarea sau modificarea esenţială a aranjamentelor de exploatare.
    Ţara beneficiară va informa Comisia asupra oricărei modificări şi va solicita acordul prealabil din partea Comisiei pentru aceste modificări.
    2. Condiţia privind viabilitatea:
    Asistenţa financiară nerambursabilă a Comunităţii pentru această măsură este acordată sub rezerva punerii la dispoziţie de către autorităţile implicate a unor resurse suficiente pentru asigurarea exploatării eficiente şi a întreţinerii activelor.
    3. Condiţiile care trebuie îndeplinite înaintea efectuării plăţii celei de-a doua tranşe a avansului:
    a) semnarea unui angajament de împrumut cu BEI pentru cofinanţarea investiţiilor incluse în această măsură;
    b) prezentarea de către Beneficiar a unei liste de indicatori fizici, actualizată pentru proiectul final, care va trebui să fie agreată de Comisie.
    4. Condiţiile care trebuie îndeplinite înaintea efectuării plăţii intermediare:
    - pregătirea unui plan integrat de prevenire a poluării pentru protecţia calităţii apei brute a resurselor de apă, pentru judeţul Caraş-Severin, în termeni acceptaţi de Comisie şi BEI, inclusiv documentele justificative ce demonstrează angajamentul tuturor instituţiilor implicate în acest plan.
    5. Condiţiile care trebuie îndeplinite înaintea efectuării plăţii finale:
    a) Comisia şi BEI primesc dovada referitoare la implementarea unei soluţii pentru managementul nămolului, în conformitate cu directivele CE în vigoare;
    b) Comisia şi BEI primesc dovada că managementul descărcărilor apelor uzate industriale şi principiul "poluatorul plăteşte" sunt în conformitate cu directivele specifice şi că au fost aplicate tarife diferenţiate industriei.
    ART. 9
    Prevederile privind implementarea măsurii, cuprinse în anexele la prezentul memorandum de finanţare, fac parte integrantă din acesta.
    Nerespectarea condiţiilor şi prevederilor privind implementarea va fi tratată de Comisie conform procedurii stipulate în secţiunea a VIII-a din anexa nr. III.1.
    ART. 10
    Textul autentic al acestui memorandum de finanţare este prezentul document, semnat mai jos.

         Semnat la Bucureşti la 25 octombrie 2006
                 Pentru Beneficiar,
           Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu,
              ministrul finanţelor publice

         Semnat la Bruxelles la 14 septembrie 2006
                   Pentru Comunitate,
                     Graham Meadows,
           director general pentru politici regionale

    Lista anexelor
    Anexa nr. I - Descrierea măsurii
    Anexa nr. I.a - Plan de achiziţii provizoriu
    Anexa nr. II - Plan financiar
    Anexa nr. III*):
    Anexa nr. III.1 - Prevederile financiare privind implementarea ISPA
    Anexa nr. III.2 - Prevederile cu privire la eligibilitatea cheltuielilor pentru măsurile finanţate prin ISPA
    Anexa nr. III.3 - Model pentru fişa de raportare către Comitetul de monitorizare şi pentru solicitarea de modificări
    Anexa nr. III.4 - Sisteme de management şi control pentru asistenţa financiară nerambursabilă acordată prin ISPA şi proceduri pentru realizarea de corecţii financiare
    Anexa nr. III.5 - Acord cu privire la iregularităţi şi recuperarea sumelor încasate în mod eronat prin ISPA
    Anexa nr. III.6 - Cerinţe privind informarea şi publicitatea
----------
    *) Anexa nr. III este publicată în cadrul memorandumului de finanţare precedent, reprodusă la pag. 15-39.


    ANEXA I

                  DESCRIEREA MĂSURII
    Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate în judeţul Caraş-Severin, România

    Codul măsurii: 2005/RO/16/P/PE/003
    1. Titlul măsurii: Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate în judeţul Caraş-Severin, România
    2. Autoritatea care întocmeşte aplicaţia (coordonatorul naţional ISPA)

    2.1. Nume: Ministerul Finanţelor Publice
    2.2. Adresa Str. Apolodor nr. 17, sectorul 3, aripa de
                      nord, Bucureşti, România
    E-mail: eugen.teodorovici@mfinante.ro

    3. Autoritatea responsabilă pentru implementare [conform pct. (2) al secţiunii a II-a din anexa nr. III.2]

    3.1. Nume: Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia de
                      Implementare ISPA - Oficiul de Plăţi şi
                      Contractare PHARE (OPCP)
    3.2. Adresa: Bd. Mircea Vodă nr. 44, sectorul 3,
                      Bucureşti, România
    E-mail: carmenrosu@cfcu.ro
    în cooperare cu
    3.3. Nume: Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor
    3.4. Adresa: Bd. Libertăţii nr. 12, sectorul 5, Bucureşti,
                      România
    E-mail: silviu.stoica@mmediu.ro

    4. Beneficiar final (în cazul în care este vorba de un alt organism decât cel stipulat la pct. 3)

    4.1. Nume: S.C. AQUACARAŞ - S.A.
    4.2. Adresa: Str. 1 Decembrie 1918, municipiul Reşiţa,
                      judeţul Caraş-Severin
    E-mail: aquacaras@cs.ro

    5. Localizare
    5.1. Ţara beneficiară: România
    5.2. Regiunea: Judeţul Caraş-Severin, Regiunea Sud-Vest
    6. Descriere
    6.1. General
    Măsura conţine investiţii privind tratarea şi distribuţia apei potabile şi colectarea şi tratarea apei uzate pentru zonele urbane ale judeţului Caraş-Severin, în total 8 oraşe: Anina, Băile Herculane, Bocşa, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa. Judeţul Caraş-Severin este situat în partea de sud-vest a României şi are o populaţie totală de aproximativ 339.800 locuitori, din care 188.500 reprezintă populaţie urbană.
    Managementul serviciilor de apă şi apă uzată se află în responsabilitatea companiei regionale Societatea Comercială AQUACARAŞ - S.A., companie de servicii publice ce asigură alimentarea cu apă potabilă şi colectarea şi tratarea apei uzate în zona proiectului. Aceasta a fost creată cu sprijinul PHARE, în cadrul Programului SAMTID (Întărire instituţională pentru sprijinirea dezvoltării infrastructurii în oraşelor mici şi mijlocii), prin crearea unui furnizor de servicii integrate regionale autonom şi financiar viabil, format din 8 operatori locali.
    În aria proiectului, în ciuda mentenanţei raţionale a instalaţiilor la captarea apei brute, sistemul de distribuţie a apei suferă de următoarele deficienţe: staţiile de tratare a apei sunt uzate, în unele zone alimentarea cu apă nu este de asigurată întotdeauna 24 de ore pe zi datorită condiţiilor precare ale reţelei, iar aria de acoperire a serviciilor este de aproximativ 68%. De asemenea, ca şi în alte zone ale României, există o rată ridicată de infiltraţie de aproximativ 54% din totalul apei uzate în reţeaua de canalizare, numai 61% din populaţie este conectată la reţeaua de canalizare, staţiile de epurare sunt ori inexistente, ori în condiţii de funcţionare foarte precare, tratând numai mecanic o parte limitată, de aproximativ 50% din totalul apei uzate captate, restul fiind descărcat direct în râuri.
    Având în vedere situaţia prezentă, este necesară reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi apă uzată, precum şi a staţiilor de tratare şi epurare în aria proiectului: de asemenea, pentru un mai bun management este necesară şi creşterea nivelului de contorizare.
    Municipalităţile din aria proiectului nu au beneficiat în trecut de nicio investiţie substanţială din partea instituţiilor financiare internaţionale sau a Uniunii Europene, în vederea modernizării infrastructurii de apă şi apă uzată.
    A fost dezvoltată o strategie de infrastructură de apă vizând protecţia resurselor de apă şi conformarea cu cerinţele acquis-ului de mediu. Datorită necesităţilor ridicate de investiţii, acestea au fost împărţite în două faze, pentru faza I identificându-se cele mai urgente. Ca parte a pregătirii proiectului a fost pregătit un master plan ce defineşte nevoile de investiţii pe termen scurt şi care vor face parte din măsura ISPA.
    Faza a II-a a investiţiilor cuprinde viitoare reabilitări şi extinderi ale sistemelor de apă potabilă şi canalizare şi completarea facilităţilor de epurare în concordanţă cu cerinţele Uniunii Europene referitoare la descărcările pentru ape sensibile. Pentru a contribui la succesul acestor investiţii, componenta de asistenţă tehnică pentru prezentul proiect prevede actualizarea master planului şi pregătirea documentelor pentru o aplicaţie pentru Fondul de coeziune.
    6.2. Componentele proiectului
    În cadrul obiectivului măsurii ISPA sunt incluse următoarele componente:
    - reabilitarea staţiilor de pompare şi a staţiei de tratare a apei potabile Reşiţa;
    - îmbunătăţirea sistemului de distribuţie a apei potabile şi a sistemului de canalizare în Anina, Băile Herculane, Bocşa, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa;
    - îmbunătăţirea staţiei de epurare Reşiţa;
    - asistenţă tehnică, supervizare şi publicitate.
    COMPONENTA 1: REABILITAREA STAŢIILOR DE POMPARE ŞI A STAŢIEI DE TRATARE A APEI POTABILE REŞIŢA
    Apa brută pentru Reşiţa este asigurată din 3 surse de apă de suprafaţă: lacurile Grebla, Secu şi Sodol, şi, folosindu-se două staţii de pompare, Samota I şi II, apa este pompată în staţia de tratare existentă. Staţia de tratare asigură un debit total de 13,31 milioane mc/an populaţiei şi industriei, deservind aproximativ 68% din totalul locuitorilor municipiului Reşiţa, dar şi alţi consumatori decât cei individuali.
    Situaţia curentă din Reşiţa indică pierderi de 50%, 12% pierderi tehnologice la staţia de tratare a apei potabile şi 38% pierderi din reţea. Probleme suplimentare sunt neconcordanţa cu standardele calităţii apei privind anumiţi parametri, cum ar fi fierul şi turbiditatea datorită condiţiilor tehnice precare ale staţiei, şi riscul siguranţei alimentării cu apă datorită eficienţei scăzute a staţiilor de pompare.
    În vederea asigurării îndeplinirii standardelor de furnizare a apei potabile, stabilite de către CE prin Directiva 98/83/EC privind apa potabilă, şi a siguranţei de îmbunătăţire a alimentării, precum şi a reducerii pierderilor fizice de apă, se propun următoarele investiţii:
    - reabilitarea Staţiei de tratare a apei Reşiţa, cu o capacitate nou-proiectată de 600 l/s, prin renovarea filtrelor, renovarea camerei de amestec şi a rezervoarelor de sedimentare, modernizarea unităţii de clorinare a apei, renovarea staţiei de nămol, a infrastructurii de serviciu în staţia de tratare a apei potabile şi, de asemenea, prin instalarea unui nou laborator, renovarea staţiei de dozare chimică şi furnizarea de echipament nou pentru pregătirea chimicalelor necesare în procesul de tratare;
    - modernizarea a două staţii de pompare existente, Samota I şi Samota II, prin înlocuirea instalaţiilor mecanice şi electrice cu unele noi şi moderne, prin asigurarea monitorizării adecvate prin intermediul echipamentului necesar şi adecvat, cum ar fi debitmetre, nanometre şi instalaţii de comandă şi reglare a debitului.
    COMPONENTA 2: ÎMBUNĂTĂŢIREA SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A APEI ŞI CANALIZARE ÎN ANINA, BĂILE HERCULANE, BOCŞA, CARANSEBEŞ, MOLDOVA NOUĂ, ORAVIŢA, OŢELU ROŞU ŞI REŞIŢA
    Reţeaua de apă potabilă în aria proiectului în judeţul Caraş-Severin
    Principala sursă de apă pentru zona proiectului este apa de suprafaţă captată de râurile, rezervoarele naturale şi lacurile din apropiere. În plus, oraşele Moldova Nouă şi Bocşa sunt alimentate din puţuri de foraj, iar oraşul Anina, cu apă de izvor din acviferele din apropiere.
    În aria proiectului, lungimea totală a sistemului de distribuţie de apă primar şi secundar este de aproape 455 km, măsurând de la 33 km în Moldova Nouă până la 148 în Reşiţa. Părţi ale acestui sistem se află într-o condiţie tehnică precară, aceasta fiind şi principala cauză a pierderilor de apă. Media pierderilor de apă în cadrul reţelei de distribuţie reprezintă 43%, de la 30% în Anina până la 58% din Oraviţa.
    În vederea asigurării unei siguranţe îmbunătăţite a alimentării şi reducerii pierderilor de apă fizice, sunt propuse următoarele investiţii:
    - renovarea fronturilor de captare a 10 puţuri pentru Moldova Nouă, modernizarea Staţiei de pompare nr. 1, reabilitarea a 1,5 km de conductă de aducţiune, inclusiv renovarea camerelor de spălare, a camerelor de aerisire şi, unde este necesar, a instalaţiilor de măsurare a apei brute de-a lungul conductei de aducţiune pentru controlul pierderilor şi facturare adecvată;
    - renovarea a 7 staţii de pompare a apei potabile în Reşiţa (Câlnic I şi II, Moniom, Terova, Moroasa I şi II, Opeltz) şi a unei staţii de pompare pentru oraşul Moldova Nouă;
    - extinderea cu 11 km a conductelor, cu diametru între 110 şi 500 mm, în Reşiţa;
    - renovarea/înlocuirea a aproximativ 94 km de reţea: 47,5 km în Reşiţa, 10 km în Caransebeş, 3 km în Anina, 3 km în Băile Herculane, 10 km în Bocşa, 7 km în Moldova Nouă, 7 km în Oraviţa, 7 km în Oţelu Roşu, în zonele în care pierderile de apă sunt cele mai ridicate;
    - reabilitarea a aproximativ 553 camere de supape: 29 în Anina, 35 în Băile Herculane, 20 în Bocşa, 65 în Caransebeş, 30 în Moldova Nouă, 26 în Oraviţa, 60 în Oţelu Roşu şi 288 în Reşiţa (288 pentru reţeaua de distribuţie existentă şi 60 pentru extinderea celor 11 km de reţea de distribuţie);
    - reabilitarea a 40 de joncţiuni în reţea: 9 în Anina, 5 în Băile Herculane, 10 în Bocşa, 6 în Caransebeş, 5 în Oraviţa şi 5 în Oţelu Roşu;
    - instalarea a aproximativ 800 de noi hidranţi: 22 în Anina, 22 în Băile Herculane, 81 în Bocşa, 55 în Caransebeş, 59 în Moldova Nouă, 54 în Oraviţa, 54 în Oţelu Roşu şi 454 în Reşiţa;
    - furnizarea echipamentului necesar supravegherii, controlului şi colectării de date pentru operarea şi întreţinerea reţelelor de apă;
    - instalarea a aproximativ 10.000 de apometre în sistemele de distribuţie primare şi secundare în Anina, Băile Herculane, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Reşiţa.
    Ca un rezultat al proiectului, media ratei de conectare va creşte de la 68% la 71%, iar cantitatea de apă nefacturată va scădea de la 43% la 31%, din momentul în care reabilitarea va acoperi ariile cu pierderile cele mai mari în prezent.
    Reţeaua de canalizare în judeţul Caraş-Severin
    Reţeaua de canalizare existentă are o lungime de 295 km, măsurând de la 7 km în Bocşa la 150 km în Reşiţa. Sistemul deserveşte aproximativ 61% din populaţia totală aflată în aria proiectului, cu rate de conectare măsurând între 46% în Bocşa şi Oţelu Roşu, respectiv 77% în Oraviţa. Sistemul este compus din canale colectoare în sistem divizor, precum şi în sistem unitar.
    Descărcările de apă uzată de la agenţii industriali şi comerciali reprezintă 34%, din totalul apei colectate, dar variază semnificativ de la un oraş la altul, 20% în Oraviţa şi 79% în Băile Herculane, datorită profilului comercial şi industrial diferit şi posibilităţii pretratării. Industria produce îndeosebi apă uzată cu un grad de poluare scăzut, având o calitate similară cu apa uzată provenită din domeniul casnic, cu excepţia industriei oţelului în Oţelu Roşu, care produce apă uzată cu un grad de poluare mai ridicat, dar dispune de facilităţi de pretratare. În zonă nu sunt alţi poluatori industriali majori.
    Colectoarele de apă uzată se află într-o stare precară, iar nivelul ridicat al infiltrării în reţeaua de canalizare se situează la nivelul de 54%, în special în oraşul Reşiţa, unde reprezintă 61% din totalul de apă uzată al oraşului. Staţiile de pompare a apei uzate sunt într-o stare precară şi există un risc ridicat de poluare din cauza deversărilor de apă uzată. În plus, o parte din canalele colectoare deversează direct în râul Bârzava, iar situaţii similare au fost observate în Anina, Bocşa şi Oraviţa, unde se deversează direct în pârâul Anina, un afluent al râului Caraş, în râul Miniş, un afluent al râului Nera şi al râului Bârzava.
    În vederea îmbunătăţirii situaţiei sistemului de canalizare şi reducerii infiltrării, sunt propuse următoarele investiţii:
    - renovarea/înlocuirea a 31 km de reţea de canalizare în Reşiţa: 7,4 km de colectoare principale, o joncţiune, 23 km de colectoare secundare;
    - construcţia a 23 km de canale deschise în Reşiţa pentru reducerea volumului de infiltrare a apei pluviale şi de suprafaţă în conducte, reabilitarea a 4 puncte de deversare directă a apei pluviale;
    - furnizarea echipamentului necesar investigării, monitorizării şi întreţinerii reţelei de canalizare (cum ar fi CCTV, unitate mobilă de prelevare de probe etc.).
    Ca rezultat al proiectului, infiltraţiile în Reşiţa vor fi reduse cu aproape 100% şi performanţa globală a sistemului de canalizare se va îmbunătăţi. Referitor la celelalte 7 oraşe din aria proiectului, investiţiile în reţeaua de canalizare vor fi implementate în faza a doua.
    COMPONENTA 3: ÎMBUNĂTĂŢIREA EPURĂRII APEI UZATE ÎN REŞIŢA
    Există 4 staţii de epurare în zona proiectului în Băile Herculane, Caransebeş, Oţelu Roşu şi Reşiţa.
    Ca parte a primei faze de investiţii, necesare în sectorul managementului apei şi apei uzate în judeţul Caraş-Severin, această măsură acoperă doar reabilitarea Staţiei de epurare Reşiţa, cea mai mare din aria proiectului, în timp ce reabilitarea celorlalte staţii de epurare va avea loc în faza a doua de investiţii. Astfel, conformarea deplină a procesului de tratare cu acquis-ul de mediu va fi atinsă în două faze.
    În faza I vor fi proiectate şi construite tratarea primară a apei uzate şi fermentarea anaerobică a nămolului rezultat şi va include toate construcţiile şi echipamentul necesar. Proiectul va asigura ca viitoarele lucrări să poată fi realizate cu minimum de afectare a construcţiilor deja existente.
    Faza II prevede extinderea SEAU cu treaptă terţiară de epurare, în vederea conformării cu regulamentele în vigoare, până în 2015. O aplicaţie pentru o viitoare finanţare UE a fazei a doua de investiţii va fi pregătită în cadrul componentei de AT a acestei măsuri ISPA.
    În Reşiţa, aproximativ 40% din debitul de apă uzată în anotimpul secetos este distribuit către SEAU Reşiţa, restul fiind descărcat direct, fără a fi tratat, în râul Bârzava. În prezent, este utilizată aproximativ 50% din capacitatea de tratare a staţiei proiectată iniţial. Capacitatea staţiei de epurare este de aproximativ 35.683 mc/zi debit de vârf în anotimpul secetos, respectiv 71.280 mc/zi debit de vârf în anotimpul ploios şi o populaţie echivalentă de 117.273. Există o eficienţă redusă de tratare pentru BOD(5) (61%), pentru COD (32%) şi 23% pentru substanţe solide în suspensie. Procesul de tratare în Staţia de epurare Reşiţa acoperă numai tratarea mecanică, cuprinzând grătare, denisipator, separator de grăsimi, staţie de sedimentare şi de tratare pentru nămolul primar care este pompat către paturile de uscare.
    Structurile civile existente ale SEAU au aproximativ 30 de ani vechime, sunt uzate, în condiţii precare, prezentând fisuri, coroziune şi alte deteriorări. Instalaţia existentă nu garantează atingerea standardelor cerute de Directiva europeană privind colectarea apei uzate (91/271/CEE) şi uneori chiar standardele privind efluenţii, stabilite de Autoritatea Română de Apă şi Agenţia de Protecţia Mediului din România, nu sunt respectate. Laboratoarele existente au un echipament şi reactivi limitaţi pentru a fi suficienţi analizei parametrilor ceruţi.
    În prezent, nămolul stabilizat produs de lucrările la staţia de epurare a apelor uzate suferă schimbări prin îngroşare şi deshidratare mecanică, iar nămolul rezultat, având o umiditate de mai puţin de 75%, este stocat temporar într-o zonă de depozitare şi apoi pe locul unui depozit existent. În cadrul asistenţei tehnice, această măsură ISPA prevede un plan de management al nămolului, inclusiv evaluarea probabilităţii reutilizării nămolului în viitor şi elaborarea unei strategii de eliminare a nămolului.
    În vederea conformării cu directiva CEE respectivă, pe baza rezultatelor analizei de fezabilitate, proiectul prevede reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate în Reşiţa, pe locul staţiei de epurare a apelor uzate existente, prin reabilitarea treptei mecanice de epurare, reabilitarea decantoarelor primare, extinderea staţiei cu linie de epurare biologică, incluzând eliminarea compuşilor organici şi a nutrienţilor, reabilitarea liniei de tratare a nămolului, reabilitarea clădirilor existente, instalarea mecanismelor de automatizare şi monitorizare, incluzând materiale şi echipamente necesare de laborator.
    Parametrii de proiectare prevăzuţi pentru staţia de epurare a apelor uzate reabilitată în Reşiţa ar fi de 600 l/s (cu 280 l/s debit maxim pe vreme uscată şi 559 l/s debit maxim pe vreme ploioasă). În cadrul treptei biologice, după procesul anaerob, este prevăzut un rezervor de nitrificare/denitrificare pentru reducerea fosforului. Rezultatele viitoarelor măsurători pentru reducerea fosforului vor indica dacă mai este necesară epurarea terţiară.
    COMPONENTA 4: ASISTENŢA TEHNICĂ, SUPERVIZAREA SITE-ULUI ŞI PUBLICITATE
    Operatorul regional al acestui proiect ISPA beneficiază de "Asistenţa tehnică pentru întărirea capacităţii instituţionale a beneficiarilor finali ISPA în sectorul de apă şi apă uzată" din cadrul măsurii ISPA 2003/RO/16/P/PA/012. Acest aspect atrage o analiză a situaţiei instituţionale şi financiare a operatorului regional şi pregătirea unui plan de acţiune pentru îmbunătăţirea capacităţii acestuia ca operator. Prin urmare, activităţile prevăzute în cadrul acestei măsuri vor completa activităţile din cadrul TA menţionată anterior. Mai mult, autorităţile române responsabile cu implementarea acestei măsuri vor monitoriza îndeaproape aceste activităţi şi se vor asigura că nu vor avea loc nici duplicarea activităţilor şi nici utilizarea dublă a fondurilor.
    Măsurile prevăzute în cadrul acestei măsuri sunt următoarele:
    1. Supervizarea site-ului
    Consultantul va fi responsabil cu managementul şi supervizarea celor 4 contracte de lucrări şi va îndeplini în general toate atribuţiile "inginerului" conform condiţiilor contractuale FIDIC pentru două contracte administrate conform cărţii roşii şi două contracte de proiectare şi construcţie administrate conform condiţiilor din cartea galbenă. Suplimentar, acesta va furniza sprijinul internaţional şi local necesar beneficiarului final în vederea asigurării că toţi contractorii furnizează calitatea cerută pentru construcţie. Acesta ar trebui să acopere sprijinul şi asistenţa pentru testarea lucrărilor.
    2. Asistenţă tehnică şi publicitate
    În cadrul asistenţei juridice, consultantul TA trebuie să sprijine beneficiarul final şi Unitatea de implementare a proiectului în următoarele activităţi:
    - pregătirea tuturor documentelor de proiectare şi licitaţie şi sprijinirea în timpul licitării şi contractării;
    - instruirea personalului Unităţii de implementare a proiectului privind procedurile de achiziţie şi alte activităţi necesare implementării proiectului;
    - elaborarea unei strategii de mediu pentru management la nivel de judeţ;
    - elaborarea planului de prevenire a poluării şi sprijinirea în implementarea acestuia;
    - asistenţă în finalizarea şi implementarea planului de acţiune pentru ape uzate industriale, incluzând sprijinirea operatorului şi a autorităţilor responsabile în aspectele de implementare şi măsurători;
    - elaborarea unei strategii comprehensive de management al nămolului ale cărei rezultate să se reflecte şi în documentele de licitaţie pentru lucrări la SEAU, inclusiv măsurători;
    - asistenţă în elaborarea şi implementarea unui plan pe termen lung de reducere a infiltraţiilor şi scurgerilor, inclusiv orice studiu suplimentar necesar al reţelei şi echipamentului, dacă este cazul;
    - elaborarea unui plan de operare şi întreţinere în vederea optimizării managementului bunurilor şi asistenţă în implementare, incluzând bază de date GIS;
    - pregătirea documentelor pentru aplicaţia pe Fondul de coeziune pentru a doua fază a investiţiei, inclusiv revizuirea master planului, dacă este necesar;
    - măsuri de publicitate şi un plan de acţiune pentru conştientizarea consumatorilor privind aspectele de mediu, sănătate şi sanitare ale managementului şi întreţinerii apei şi apei uzate, precum şi utilizarea raţională a apei. Mai mult, campaniile de publicitate trebuie să contribuie la conştientizarea populaţiei privind contribuţia Uniunii Europene la măsura ISPA, precum şi îmbunătăţirile calităţii serviciilor în urma investiţiilor. Acest aspect va fi important în sprijinirea acceptării de către populaţie a creşterilor necesare ale tarifului.
    7. Obiective
    Obiectivul general al acestei măsuri este îmbunătăţirea infrastructurii de mediu în ceea ce priveşte apa şi apa uzată în judeţul Caraş-Severin, România, în scopul îndeplinirii obligaţiilor privind acquis-ul de mediu.
    Măsura constă în atingerea următoarelor obiective:
    În ceea ce priveşte componenta de apă:
    - prevederea conform căreia apa potabilă să îndeplinească standardele stabilite de Directiva 98/83/CE privind apa potabilă;
    - siguranţa îmbunătăţită a alimentării prin reînlocuirea/ curăţarea elementelor de structură ale sistemului defectuos;
    - reducerea pierderilor fizice de apă.
    În ceea ce priveşte componenta de apă uzată:
    - conformarea cu standardele de epurare prevăzute de Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane în vederea descărcării în cursuri de apă nonsensibile;
    - conformarea cu standardele de epurare prevăzute de Directiva 86/278/CEE privind protecţia mediului şi, în special, a solului, în momentul utilizării nămolului de la canalizare în agricultură;
    - reducerea poluării râului provenite din slaba epurare a apei uzate a efluentului şi regenerarea mediului natural al râului;
    - reducerea infiltraţiilor în sistemul de canalizare;
    - pregătirea documentaţiei de proiect pentru implementarea fazei a II-a de investiţii, care va asigura conformarea totală cu standardele de epurare prevăzute de Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane în vederea descărcării în cursuri de apă nonsensibile până în anul 2015 cel mai târziu.
    În prezent, aria proiectului nu este conformă cu directivele menţionate anterior şi nici cu legislaţia românească de mediu corespunzătoare.
    7.1. Indicatori de performanţă
    Indicatorii de performanţă propuşi sunt următorii:

┌──────────────────────────────────┬────────────────┬───────────────────────┐
│ Indicatori de performanţă │ Unităţi │ Performanţă │
│ pentru apa potabilă │ ├────────────┬───────── │
│ │ │Existentă │După ISPA │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────┤
│Acoperirea serviciilor │% din populaţie │ 68 │ 71 │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────┤
│Capacitatea de tratare a apei │ l/s │ 1.000 │ 600 │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────┤
│Nivelul măsurătorii │ % │ 47 │ 100 │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────┤
│Apa care nu generează venituri │ % │ 43 │ 31 │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────┤
│Conformarea apei pentru alimentare│ │ │ │
│cu Directiva 98/83/CE │ │Neconformare│Conformare│
│ │ │ │totală │
└──────────────────────────────────┴────────────────┴────────────┴──────────┘
┌──────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori de │ │ Performanţă │
│ performanţă │ Unităţi ├─────────────┬─────────────┬─────────────┤
│ pentru apa uzată │ │Existentă │După faza I: │După faza II:│
│ │ │ │ ISPA │Coeziune │
├──────────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│Rata de conectare la │ │ │ │ │
│sistemul de canalizare│% din totalul│ 60 │ 60 │100 │
│ │populaţiei │ │ │ │
├──────────────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│Performanţa SEAU │ │Neconformare │Conformare │Conformare │
│ │ │cu 91/271/CEE│cu 91/271/CEE│cu 91/271/CEE│
│ │ │ │pentru apele │pentru apele │
│ │ │ │nonsensibile │sensibile │
└──────────────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┘


    8. Calendar provizoriu de lucru

┌─────────────────────────────────────────────┬─────────────────┬──────────────┐
│Categorie de activităţi │ Început │ Finalizare │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Planificare şi proiectare │ August 2006│ Martie 2007│
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Asistenţă tehnică pentru managementul şi │ │ │
│supervizarea lucrărilor │ Ianuarie 2007│ Iulie 2010│
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Reabilitarea Staţiei de epurare a apelor │ │ │
│uzate din Reşiţa │ August 2007│Decembrie 2009│
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Reabilitarea Staţiei de tratare a apei │ │ │
│potabile din Reşiţa şi construcţia/ │ August 2007│Decembrie 2009│
│reabilitarea staţiilor de pompare │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă │ │ │
│potabilă şi apă uzată din Reşiţa │ August 2007│Decembrie 2009│
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│Reabilitarea reţelelor de apă potabilă din │ August 2007│Decembrie 2009│
│oraşele Anina, Băile Herculane, Caransebeş, │ │ │
│Moldova Nouă, Oraviţa şi Oţelu Roşu │ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴──────────────┘


    9. Analiza economică şi socială cost-beneficiu
    Măsura presupune un număr important de beneficii economice, sociale şi de mediu. Analiza economică cuantifică cât mai multe beneficii posibile, deşi nu a fost posibilă cuantificarea tuturor beneficiilor.
    Este important să se menţioneze beneficiile de mediu cum ar fi îmbunătăţirea calităţii apei pentru consumatori şi în râuri, datorită tratării şi epurării îmbunătăţite a apei, respectiv a apei uzate, şi creşterea acoperirii acestor servicii. De asemenea, importante sunt şi beneficiile privind prevenirea riscurilor de îmbolnăvire printr-o calitate mai bună a apei şi disponibilitatea continuă a alimentării cu apă pe întreaga arie a proiectului. Suplimentar, vor fi create 170 de locuri de muncă în faza de construcţie.
    10. Principalele elemente ale analizei financiare
    O analiză financiară a proiectului a fost realizată în vederea dovedirii viabilităţii şi suportabilităţii sale financiare. Următoarele presupuneri au fost făcute în cadrul analizei financiare:
    - programul de investiţii propus prevede costuri eligibile în valoare de 52.405.660 euro;
    - tariful actual combinat de apă şi apă uzată a fost în 2004 de 0,229 euro/mc (fără TVA), în prezent fiind diferenţiat în cadrul proiectului;
    - pentru tariful combinat de apă şi apă uzată este estimat un tarif uniform de 0,6 euro/mc, efectiv din 2010, urmând o creştere graduală şi diferenţiată;
    - previziunile privind consumul de apă: 156 l/loc./zi în 2004 şi 160 l/loc./zi în 2005, scăzând la 120 l/loc./zi până în 2010 şi prevăzute a se schimba semnificativ după această perioadă;
    - principiul "poluatorul plăteşte" este aplicat;
    - rata de suportabilitate nu ar trebui să depăşească 4% din media venitului casnic pe întreaga durată de viaţă a proiectului.
    Din calcule a rezultat o rată internă a rentabilităţii de 4,47%, utilizând o reducere de 5%. Pe baza rezultatelor analizei privind decalajul financiar (decalaj financiar de 75%), veniturile companiei de apă vor acoperi costurile de operare şi întreţinere şi vor îndeplini cerinţele privind datoriile de servicii cu grantul ISPA propus de 53%, din care 22% contribuţia de la guvernul central şi 25% împrumut BEI. Împrumutul (rata de intervenţie ISPA şi contribuţia guvernului român) ia în considerare suportabilitatea populaţiei locale şi disponibilitatea cofinanţării, precum şi fondurile ISPA rămase neangajate pentru România în momentul prezentării proiectului Comitetului de management ISPA.
    10.1. Principiul "poluatorul plăteşte"
    Evacuările utilizatorilor industriali şi comerciali totalizează aproximativ 34% din totalul apei uzate colectate, dar variază foarte mult de la un oraş la altul datorită diferenţei profilului industrial şi comercial. În Reşiţa, acestea se ridică la 45% din totalul încărcării hidraulice de apă uzată în Staţia de epurare Reşiţa. Calitatea evacuărilor este similară cu apele uzate casnice. În ceea ce priveşte întreaga arie acoperită de proiect, evacuările industriale trebuie îmbunătăţite.
    Parametrii de calitate pentru evacuările de apă uzată industrială descărcate în canalizări sunt stabiliţi în legislaţia românească (NTPA 002/2002) şi sunt aplicaţi la nivel naţional. În vederea îndeplinirii acestor standarde, este necesar ca majoritatea industriilor să aibă preepurare înainte de evacuarea în sistemul municipal de canalizare. Penalităţile financiare sunt aplicate pentru neconformare. Totuşi, în prezent nu toate entităţile industriale au facilităţi de preepurare. În Reşiţa, dintre cele 4 entităţi industriale principale una nu are instalaţii de preepurare înainte de evacuarea în sistemul de canalizare, iar celelalte 3 au 28 puncte de evacuare în râu, dintre care jumătate sunt echipate cu instalaţii de preepurare. Autoritatea pentru apă aplică penalităţi pentru neconformare, iar judeţul a realizat un plan de acţiune pentru conformarea cu principiul "poluatorul plăteşte" şi îmbunătăţirea situaţiei prezente.
    Persoanele casnice şi industria plătesc acelaşi tarif pentru mc de apă uzată evacuată în reţeaua publică de canalizare. Elaborarea unui plan de acţiune este prevăzută în vederea asigurării unei preepurări adecvate a apei uzate industriale şi a prevenirii poluării în conformitate cu principiul "poluatorul plăteşte". Ca şi în alte proiecte ISPA, acesta va include şi măsuri pentru diferenţierea tarifului pentru industrie, pe baza încărcărilor acestora de apă uzată şi a poluării. Acest plan de acţiune va fi elaborat în continuare cu sprijinul asistenţei tehnice prevăzute în cadrul acestei măsuri ISPA.
    10.2. Tarifele
    Tarifele, în prezent diferenţiate între cele 8 oraşe, necesită o creştere în vederea posibilităţii cofinanţării investiţiei ISPA, precum şi resurse adecvate pentru operare şi întreţinere. În vederea atingerii suportabilităţii, tarifele vor fi crescute gradual pentru a ajunge la un tarif combinat de 0,6 euro/mc până în 2010. Aceasta reprezintă o creştere de 170% a tarifului actual.
    După 2010, este nevoie de viitoare mici creşteri ale tarifului până la nivelul menţinerii ratei de acoperire a datoriilor serviciilor la nivelurile reale cu suportabilitate de către toate categoriile casnice, rămânând la niveluri acceptabile, dar mai mici de 4% din venitul mediu.
    10.3. Operare şi întreţinere
    În ceea ce priveşte operarea şi întreţinerea, este nevoie de a pune deoparte, în fiecare an, într-o manieră monitorizabilă, resurse adecvate pentru asigurarea operării şi întreţinerii adecvate, precum şi în vederea asigurării întreţinerii necesare suplimentare în cadrul serviciilor de apă şi apă uzată.
    11. Analiza de impact asupra mediului
    Componentele de apă uzată ale proiectului cad sub incidenţa anexei II a Directivei Consiliului 85/337/CEE, amendată de Directiva Consiliului 97/11/CE. Componenta privind alimentarea cu apă nu este acoperită de Directiva Consiliului 85/337/CEE, amendată de Directiva Consiliului 97/11/CE.
    A fost realizată o evaluare a impactului asupra mediului înainte ca acordul să fi fost eliberat pe 25 octombrie 2004. Consultarea publicului a fost realizată pe 2 septembrie 2004. Autorizaţia de mediu a fost emisă de către Agenţia de Protecţia Mediului Caraş-Severin. Mai mult, în ceea ce priveşte informaţia primită de la autoritatea română responsabilă de siturile privind conservarea naturii, este puţin probabil să fie afectate (de exemplu, potenţialele situri Natura 2000).
    12. Costuri şi asistenţă (în euro)

┌───────────────┬────────────┬───────────┬──────────────┬───────────┬──────────┐
│Costuri totale │Contribuţia │Cheltuieli │Total costuri │Grant ISPA │ Rata │
│ │sectorului │neeligibile│ eligibile │ │grantului │
│ │ privat │ │ │ │ % │
├───────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼──────────┤
│ 52.733.660 │ - │ 328.000 │ 52.405.660 │27.775.000 │ 53 │
└───────────────┴────────────┴───────────┴──────────────┴───────────┴──────────┘


    Rata asistenţei: 53%. La rata asistenţei ISPA propusă şi luând în considerare şi contribuţia Guvernului român, veniturile companiei de apă vor acoperi costurile de operare şi întreţinere şi vor îndeplini cerinţele privind datoriile de servicii. Grantul (ISPA şi contribuţia Guvernului român) ia în considerare suportabilitatea populaţiei locale şi disponibilitatea cofinanţării, precum şi fondurile ISPA rămase neangajate pentru România la momentul prezentării proiectului Comitetului de management ISPA.
    12.1 A. Defalcarea provizorie a costurilor între tipurile de cheltuieli (în euro)

┌───────────────────────────────────┬────────────────┬─────────┬───────────────┐
│ Activitate │Costuri totale │ Costuri │ Total costuri│
│ │ │ neeligi-│ eligibile │
│ │ │ bile │ │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Cheltuieli de planificare/ │ │ │ │
│ proiectare*) │ 1.740.000*) │ - │ 1.740.000*)│
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Pregătirea site-ului │ 579.000 │ - │ 579.000 │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Lucrări principale │ 32.544.250 │ - │ 32.544.250 │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Teste de aprobare │ 106.000 │ - │ 106.000 │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Instalaţie şi utilaje │ 9.852.750 │ - │ 9.852.750 │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Asistenţă tehnică, inclusiv │ │ │ │
│măsuri de publicitate │ 2.082.000 │ - │ 2.082.000 │
│şi instruire a personalului**) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Supervizare în timpul implementării│ 1.999.000 │ - │ 1.999.000 │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Cheltuieli neprevăzute (4) │ 3.502.660 │ - │ 3.502.660 │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│Taxe/taxe publice/TVA etc. │ 328.000 │ 328.000 │ - │
├───────────────────────────────────┼────────────────┼─────────┼───────────────┤
│TOTAL: │ 52.733.660 │ 328.000 │ 52.405.660 │
└───────────────────────────────────┴────────────────┴─────────┴───────────────┘

________
    *) Sunt considerate eligibile numai acele cheltuieli de planificare/proiectare care sunt realizate conform datelor din art. 4 pct. 2 al memorandumului de finanţare.
    **) În cadrul acestei componente sunt prevăzute 140.000 euro pentru publicitate.

    12.2 B. Defalcarea provizorie a costurilor pe componente

┌───────────────────────────────┬─────────┬───────────┬──────────┬────────────┐
│ │COMPONEN-│COMPONENTA │COMPONENTA│ COMPONENTA │
│ │TA │ │ │ │
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
│ │Reabili- │Imbunatati-│Imbunata- │Asistenta │
│ │tarea │rea siste- │tirea │tehnica, │
│ │instala- │mului de │epurarii │supervizarea│
│ │tiei de │distributie│apei uzate│site-ului si│
│ Activitate │tratare a│a apei si a│din Resita│publicitate │
│ │apei si a│sistemului │ │**) │
│ │statiilor│de canali- │ │ │
│ │de pompa-│zare in │ │ │
│ │re │Anina,Baile│ │ │
│ │Resita │Herculane, │ │ │
│ │ │Bocsa, │ │ │
│ │ │Caransebes,│ │ │
│ │ │Oravita, │ │ │
│ │ │Otelu Rosu │ │ │
│ │ │si Resita │ │ │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Procent │ 14,21│ 54,11│ 19,31│ 12,36 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Cheltuieli de planificare/ │ │ │ │ │
│proiectare │ │ │ │ 1.740.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Pregătirea site-ului │ 84.000│ 371.000│ 124.000│ - │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Lucrări principale │2.846.500│ 23.384.750│ 6.313.000│ - │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Instalaţie şi utila │3.973.500│ 2.155.250│ 3.064.000│ 660.000** │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Asistenţă tehnică, inclusiv │ │ │ │ │
│măsuri de publicitate │ │ │ │ │
│şi instruire a personalului │ │ │ │ 2.082.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Supervizare în timpul │ │ │ │ │
│implementării │ │ │ │ 1.999.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Teste de aprobare │ 26.000│ 43.000│ 27.000│ 10.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Cheltuieli neprevăzute │ 509.000│ 2.372.660│ 591.000│ 30.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Altele*) │ 53.000│ 209.000│ 66.000│ │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│TOTAL: │7.492.000│ 28.535.660│10.185.000│ 6.521.000 │
└───────────────────────────────┴─────────┴───────────┴──────────┴────────────┘

----------
    *) În acest tabel "Altele" includ costurile neeligibile, ca de exemplu taxe publice.
    **) Costurile prevăzute pentru echipamentul de investigare au fost incluse în această coloană; totuşi, va exista o licitaţie separată de achiziţionare a acestuia şi alta separată pentru serviciile de AT şi supervizare.

    13. Implicarea instituţiilor financiare internaţionale
    Autorităţile publice din judeţul Caraş-Severin au prezentat o solicitare de cofinanţare la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru prezenta măsură ISPA. O misiune comună CE-BEI a avut loc în august 2005. BEI a fost de acord în principiu să finanţeze investiţiile incluse în această măsură printr-un acord încheiat cu autorităţile române privind respectiva condiţionalitate de împrumut.
    Împrumutatul de la Banca Europeană pentru Investiţii ar fi România, acţionând prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP). MFP va trebui să încheie un acord de împrumut cu autorităţile locale implicate, stipulând condiţiile de achitare a împrumutului. Este prevăzut ca acest împrumut să fie returnat din resurse provenite din veniturile din tarife.
    Banca Europeană pentru Investiţii va cofinanţa 25% din totalul costurilor eligibile. Cealaltă parte de 22% din totalul costurilor eligibile va fi cofinanţată din resursele financiare ale guvernului român.
    14. Condiţii specifice ale măsurii
    Vezi art. 8 al memorandumului de finanţare.
    15. Plan de achiziţii
    Lucrările vor fi implementate în conformitate cu planul de achiziţii din anexa nr. I.a.


    ANEXA I.a

                            PLAN DE ACHIZIŢII PROVIZORIU

┌────┬───────────────────────────────────────┬────────────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ Tipul │ Luna │ Rata │
│Lici│ │contractului│previzi- │rambur- │
│ta- │ Descrierea lucrărilor şi serviciilor │ (lucrări, │ onată de │ sării │
│tia │ ce urmează a fi licitate │ achiziţii │ lansare a│ factu- │
│nr. │ │ sau │licitaţiei│rilor │
│ │ │ servicii) │(lună/an) │contrac- │
│ │ │ │ │tului │
│ │ │ │ │respectiv│
├────┼───────────────────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
│1. │Asistenţă tehnică pentru management, │Servicii │ │ │
│ │supervizarea lucrărilor şi │Reguli PRAG │Iulie 2006│ 53% ISPA│
│ │publicitate │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
│2. │Achiziţionarea echipamentului de │Achiziţii │ │ │
│ │investigaţie │Reguli PRAG │Iulie 2006│ 53% ISPA│
├────┼───────────────────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
│3. │Reabilitarea Staţiei de epurare a │Lucrări - │ │ │
│ │apelor uzate din Reşiţa │Condiţia │Aprilie │ 53% ISPA│
│ │ │contractului│2007 │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │staţie şi │ │ │
│ │ │proiectare- │ │ │
│ │ │construcţie │ │ │
│ │ │FIDIC │ │ │
│ │ │galben │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
│4. │Reabilitarea Staţiei de tratare a apei │Lucrări - │Aprilie │ │
│ │potabile din Reşiţa şi construcţia/ │Condiţia │2007 │53% ISPA │
│ │reabilitarea staţiilor de pompare │contractului│ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │staţie şi │ │ │
│ │ │proiectare- │ │ │
│ │ │construcţie │ │ │
│ │ │FIDIC galben│ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
│5. │Reabilitarea şi extinderea reţelelor │Lucrări │ │ │
│ │de apă potabilă şi apă uzată din Reşiţa│FIDIC roşu │Iulie 2007│53% ISPA │
├────┼───────────────────────────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
│6. │Reabilitarea reţelelor de apă potabilă │Lucrări │ │ │
│ │din oraşele Anina, Băile Herculane, │ │ │ │
│ │Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, │ │ │ │
│ │Oţelu Roşu │FIDIC roşu │Iulie 2007│53% ISPA │
└────┴───────────────────────────────────────┴────────────┴──────────┴─────────┘


    Termenii specifici pentru adjudecarea contractelor vor fi disponibili în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene şi/sau pe internet.


    ANEXA II

                           PLAN FINANCIAR
         (pe baza angajărilor de la bugetul Uniunii Europene)


    Titlul măsurii: Îmbunătăţirea sistemelor de distribuţie a apei, canalizare şi epurare a apei
    uzate în judeţul Caraş-Severin

    ISPA Nr.: 2005/RO/16/P/PE/003
┌──────────┬──────────┬─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐┌────────────────┐
│ │ │ │ Costuri eligibile ││ │
│ │ │ ├───────────────┬───────────────┬────────────────────────────────┤│ Imprumut │
│ Anul │ Costuri │Costuri │ │ │ Autoritati nationale ││ de la BEI │
│ │ totale │ neeli- │ Total │ ISPA ├──────────┬─────┬──────────┬────┤│ (pentru │
│ │ │ gibil │ │ │ Guvern │Auto │Autorita- │Alte││ costuri │
│ │ │ │ │ │ central │rita │tea │le ││ eligibile) │
│ │ │ │ │ │ │tea │locala │ ││ │
│ │ │ │ │ │ │regi │ │ ││ │
│ │ │ │ │ │ │onala│ │ ││ │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┬────┼──────────┬────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┬─────┤
│ │ │ │ │ 4= │ 5 │ 6= │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 ││ 11 │ 12= │
│ │ 1=2+3 │ 2 │3=5+7+8+9+│3/1 │ │5/3 │ │ │ │ ││ │ 11/1│
│ │ │ │ 10 │(%) │ │(%) │ │ │ │ ││ │ (%) │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2000 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ - │ -││ - │ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2001 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ - │ -││ - │ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2002 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ - │ -││ - │ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2003 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ - │ -││ - │ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2004 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ - │ -││ - │ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2005 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ - │ -│
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ 2006 │52.405.660│ -│52.405.660│100%│27.775.000│53% │11.529.245│ -│13.101.415│ -││13.101.415│25% │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│Neanuali- │ 328.000│ 238.000│ - │0,00│ │ │ │ │ │ ││ │0,00%│
│ zate │ │ │ │ % │ -│ -│ -│ -│ - │ -││ - │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────┼──────────┼────┼──────────┼─────┼──────────┼────┤├──────────┼─────┤
│ Total │52.733.660│ 328.000│52.405.660│99% │27.775.000│53% │11.529.245│ -│13.101.415│ - ││ -│25% │
└──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴────┴──────────┴────┴──────────┴─────┴──────────┴────┘└──────────┴─────┘


                                   ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016