Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 30 din 29 mai 2009  pentru aprobarea   Instructiunii nr. 2/2009 privind procedura de subscriere si rascumparare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 30 din 29 mai 2009 pentru aprobarea Instructiunii nr. 2/2009 privind procedura de subscriere si rascumparare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 4 iunie 2009

În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 514/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât în şedinţa din data de 26 mai 2009 emiterea urmãtorului ordin:

ART. 1
Se aprobã <>Instrucţiunea nr. 2/2009 privind procedura de subscriere şi rãscumpãrare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Instrucţiunea menţionatã la art. 1 intrã în vigoare la data publicãrii acesteia şi a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicatã şi în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).

Preşedintele
Comisiei Naţionale
a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache


Bucureşti, 29 mai 2009.
Nr. 30.


ANEXĂ

<>INSTRUCŢIUNEA Nr. 2/2009
privind procedura de subscriere şi rãscumpãrare a titlurilor de
participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet

ART. 1
Prezenta instrucţiune stabileşte procedura de subscriere şi rãscumpãrare prin internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv în valori mobiliare distribuite pe teritoriul României, denumite în continuare O.P.C.V.M.
ART. 2
(1) Subscrierile şi rãscumpãrãrile de titluri de participare ale O.P.C.V.M. se pot realiza şi prin internet în condiţiile detaliate în prospectul de emisiune al respectivului O.P.C.V.M.
(2) Subscrierile şi rãscumpãrãrile efectuate prin internet se vor realiza cu respectarea corespunzãtoare a prevederilor <>cap. I al titlului IV din Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin <>Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 3
Distribuirea prin internet a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. cãtre clienţii interesaţi se va efectua în baza unui contract la distanţã, definit conform <>art. 28 alin. (3) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare <>Legea nr. 297/2004 , încheiat între client şi societatea de administrare a investiţiilor, denumitã în continuare S.A.I., sau în baza unui contract încheiat la sediul S.A.I.
ART. 4
Utilizarea internetului ca mijloc de distribuire a titlurilor de participare nu exonereazã S.A.I./societatea de investiţii care se autoadministreazã de obligaţia respectãrii regulilor stabilite de Regulamentul nr. 15/2004 privind autorizarea şi funcţionarea societãţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv şi a depozitarilor, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 67/2004, cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 , cu privire la desfãşurarea activitãţii de administrare a organismelor de plasament colectiv.
ART. 5
S.A.I. care desfãşoarã activitatea de distribuire prin internet trebuie sã utilizeze echipamente informatice adecvate, având în vedere volumul activitãţilor care pot fi solicitate sã le desfãşoare.
ART. 6
(1) În vederea distribuirii titlurilor de participare prin internet, S.A.I. trebuie sã posede infrastructura şi mijloacele de comunicaţie necesare pentru a oferi acest serviciu clienţilor sãi, astfel încât sã asigure eficienţa operaţionalã a serviciilor de distribuire a titlurilor de participare.
(2) Pentru a face faţã eventualelor disfuncţionalitãţi ale sistemelor informatice, S.A.I. trebuie sã asigure proceduri alternative eficiente astfel încât activitatea de distribuire a titlurilor de participare sã se poate desfãşura în bune condiţii. Investitorii vor fi informaţi de S.A.I. în contractul încheiat cu privire la existenţa acestor proceduri alternative şi la modalitatea de utilizare a acestora.
(3) Când cererile de subscriere şi/sau rãscumpãrare sunt primite de S.A.I. prin internet, aceasta poate utiliza acelaşi mijloc de comunicare pentru a transmite investitorilor informaţiile şi rapoartele prevãzute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 , cu condiţia ca sistemele informatice ale S.A.I. şi ale investitorului sã permitã descãrcarea şi salvarea acestora.
(4) Conform standardelor de securitate în domeniul sistemelor informatice, S.A.I. va asigura securizarea sistemului computerizat de preluare a cererilor de subscriere şi rãscumpãrare. Sistemul trebuie sã asigure în mod special integritatea şi confidenţialitatea datelor gestionate de sistem, autentificarea originii datelor şi protecţia mesajelor confidenţiale. Sistemul trebuie sã dispunã de mijloace de criptare a datelor confidenţiale, indiferent dacã acestea se referã la S.A.I. sau la clienţi. De asemenea, sistemul trebuie sã foloseascã protocoale securizate în transmiterea datelor confidenţiale (spre exemplu: https, sftp etc.). Sistemul trebuie sã dispunã de mijloace de monitorizare a accesului la sistem, precum şi de mijloace de protejare împotriva accesului neautorizat al unor factori dãunãtori (spre exemplu: echipamente de tip Intrusion Detection System, firewall, router şi/sau aplicaţii software de tip antivirus sau de monitorizare a accesului).
(5) S.A.I. rãspunde pentru daunele cauzate investitorilor dacã sistemul utilizat nu asigurã securitatea transferurilor cererilor de subscriere şi rãscumpãrare sau a plãţilor aferente.
ART. 7
(1) Pe prima paginã a site-ului care oferã accesul la subscrierea şi rãscumpãrarea titlurilor de participare prin internet se vor înscrie în mod obligatoriu menţiunea cã respectivul O.P.C.V.M. este autorizat de C.N.V.M, decizia de autorizare şi numãrul de înscriere în Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
(2) Atunci când oferta unei S.A.I. este adresatã în mod clar rezidenţilor unui alt stat, S.A.I./societatea de investiţii care se autoadministreazã trebuie sã se asigure cã oferta sa respectã reglementãrile din statul în cauzã.
(3) Plata aferentã rãscumpãrãrilor se poate realiza doar în contul deţinut de investitor/împuternicitul acestuia, indicat în cadrul formularului de subscriere întocmit la momentul subscrierii iniţiale sau în contul notificat de investitor în scris S.A.I., în cazul modificãrii acestuia.
ART. 8
În situaţia în care desfãşoarã activitatea de distribuire a titlurilor de participare prin internet, S.A.I. trebuie:
a) sã elaboreze şi sã implementeze proceduri care sã asigure verificarea identitãţii investitorilor care realizeazã subscrieri sau rãscumpãrãri de titluri de participare prin internet;
b) sã se asigure cã prima subscriere a titlurilor de participare emise de O.P.C.V.M. se face numai dupã confirmarea primirii de cãtre investitor a prospectului simplificat şi dupã transmiterea de cãtre acesta a declaraţiei menţionate la <>art. 86 alin. (5) din Legea nr. 297/2004 . Confirmarea primirii de cãtre investitor a prospectului simplificat şi declaraţia menţionatã la <>art. 86 alin (5) din Legea nr. 297/2004 pot fi efectuate şi prin intermediul paginii de internet;
c) sã publice pe pagina sa de internet informaţii corecte şi actualizate permanent şi sã respecte regulile privind publicitatea în cazul O.P.C.V.M.
ART. 9
(1) În scopul îndeplinirii cerinţei de a verifica identitatea investitorilor, S.A.I. care intenţioneazã sã distribuie titluri de participare pentru un investitor nou prin internet trebuie mai întâi sã solicite acestuia şi sã primeascã:
a) o fotocopie a documentelor de identificare a investitorului;
b) documente de evidenţã a locului de rezidenţã al investitorului;
c) adresa de corespondenţã poştalã a investitorului;
d) adresa de e-mail;
e) informaţii privind contul bancar.
(2) Documentele menţionate la alin. (1) pot fi transmise de investitor prin una dintre urmãtoarele modalitãţi:
a) prin poşta clasicã;
b) pe cale electronicã, cu condiţia ca investitorul sã posede şi sã aplice documentelor electronice propria semnãturã electronicã extinsã, definitã conform <>Legii nr. 455/2001 privind semnãtura electronicã;
c) depunerea documentelor personal la sediul S.A.I.
(3) Confirmarea primirii de cãtre S.A.I. a documentelor menţionate la alin. (1) se face prin transmiterea cãtre investitor a unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, în acest fel verificându-se şi adresa poştalã declaratã de investitor.
(4) Dupã recepţionarea de cãtre S.A.I. a confirmãrii de primire menţionate la alin. (3), aceasta va transmite un plic sigilat conţinând numele de utilizator şi:
a) parola pentru permiterea accesului în sistem, necesarã pentru vizualizarea cererilor de subscriere/rãscumpãrare de titluri de participare efectuate şi a situaţiei titlurilor de participare deţinute;
b) parola pentru deblocarea opţiunii de introducere a cererilor de subscriere/rãscumpãrare şi transfer de numerar.
(5) Plicul sigilat conţinând numele de utilizator şi parolele va fi transmis investitorului numai printr-un serviciu de curierat securizat sau va fi predat personal la sediul S.A.I., în funcţie de opţiunea investitorului.
(6) Dupã autentificare, sistemul informatic trebuie sã furnizeze investitorului informaţii privind:
a) situaţia titlurilor de participare deţinute la o anumitã datã;
b) situaţia unei cereri de subscriere/rãscumpãrare (acceptatã, refuzatã, în aşteptare).
(7) Dupã completarea cererii de subscriere/rãscumpãrare, sistemul informatic trebuie sã asigure:
a) reconfirmarea acesteia înainte de trimiterea cãtre S.A.I.;
b) confirmarea cu privire la înregistrarea cererii de subscriere/rãscumpãrare prin afişarea ei pe ecran, însoţitã de recomandarea adresatã investitorului printr-un mesaj cu privire la imprimarea şi/sau salvarea confirmãrii.
(8) Contractul încheiat cu investitorul va stipula cã S.A.I. îşi asumã responsabilitatea pentru executarea corespunzãtoare a cererii de subscriere/rãscumpãrare, odatã ce confirmarea privind înregistrarea cererii de subscriere/rãscumpãrare a fost transmisã investitorului şi cât mai curând dupã ce investitorul a reconfirmat operaţiunea.
(9) La prima autentificare, sistemul va solicita investitorului sã îşi modifice parolele prevãzute la alin. (4). Sistemul va permite utilizatorului sã îşi modifice parolele ori de câte ori acesta doreşte.
(10) Parolele investitorului create dupã prima autentificare vor expira automat dupã maximum 6 luni de la crearea acestora.
(11) Sistemul va stoca parolele criptat pentru ca acestea sã nu fie accesibile angajaţilor S.A.I.
(12) În cazul pierderii parolelor se reia procedura menţionatã la alin. (1)-(5).
ART. 10
S.A.I. va informa în mod expres investitorii cã nicio tranzacţie nu poate fi iniţiatã pânã când nu vor fi primite urmãtoarele:
a) documentele prevãzute la art. 9, în cazul unui investitor nou;
b) contractul, în formã scrisã, specific utilizãrii internetului.
ART. 11
(1) S.A.I. trebuie sã se asigure cã investitorul primeşte în mod sistematic informaţiile şi rapoartele prevãzute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 , pe un ecran unde sã poatã fi citite sau într-un format ce poate fi descãrcat de pe internet şi vizualizat de investitor.
(2) S.A.I. poate oferi investitorului, prin contract, posibilitatea alegerii modalitãţii de primire a rapoartelor prevãzute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 şi a informaţiilor cu privire la situaţia contului sãu.
(3) În situaţia în care S.A.I. intenţioneazã sã transmitã investitorului rapoartele şi informaţiile prevãzute de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 prin internet, aceastã modalitate exclusivã de transmitere trebuie sã fie stipulatã în contract şi agreatã de investitor.
(4) Instrumentele de platã utilizate pentru distribuirea de titluri de participare prin internet vor fi incluse în prospectul de emisiune al O.P.C.V.M.
ART. 12
(1) În situaţia apariţiei unor disfuncţionalitãţi cu privire la sistemul de preluare a cererilor de subscriere/rãscumpãrare, S.A.I. va depune toate eforturile pentru a informa utilizatorii cu privire la natura acestor disfuncţionalitãţi şi durata previzionatã a acestora.
(2) S.A.I. va include în contractul încheiat cu investitorul procedurile alternative disponibile acestuia în situaţia prelungirii întreruperii în furnizarea serviciilor de internet.
ART. 13
S.A.I. va adopta mãsurile necesare astfel încât, luând în considerare volumul activitãţii sale şi perspectivele de creştere, sã aibã capacitate suficientã, în mod continuu, în urmãtoarele domenii:
a) sisteme computerizate de preluare a cererilor de subscriere/rãscumpãrare, inclusiv sisteme de pãstrare în siguranţã şi de recuperare a datelor (back-up);
b) proceduri alternative oferite clienţilor dacã sistemele informatice înregistreazã disfuncţionalitãţi;
c) personal calificat, în situaţia disfuncţionalitãţii sistemelor informatice.
ART. 14
S.A.I. trebuie sã elaboreze proceduri pentru a stoca documentele transmise sau primite prin internet, astfel încât acestea sã fie disponibile pentru a putea fi examinate de C.N.V.M.
ART. 15
În cazul delegãrii activitãţii de distribuţie în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 297/2004 şi de Regulamentul C.N.V.M. nr. 15/2004 , regulile privind distribuirea prin internet din prezenta instrucţiune sunt aplicabile mutatis mutandis distribuitorilor de titluri de participare menţionaţi în prospectul de emisiune al O.P.C.V.M.
ART. 16
Prevederile prezentei instrucţiuni privind distribuirea prin internet se aplicã în mod corespunzãtor şi distribuirii titlurilor de participare ale altor organisme de plasament colectiv (A.O.P.C.) care atrag în mod public resurse financiare de la persoane fizice şi juridice pe teritoriul României.

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016