Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3 din 28 ianuarie 2010  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3 din 28 ianuarie 2010 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 68 din 29 ianuarie 2010

    Văzând Referatul de aprobare nr. 135 din 27 ianuarie 2010, elaborat de Direcţia de igienă veterinară şi epidemiologie,
    având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,
    ţinând cont de prevederile art. 6^3 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 10 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010,
    în temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 şi 49 bis din 21 ianuarie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Capitolul II se modifică şi va avea următorul cuprins:
                                 "CAPITOLUL II
                      Programe naţionale de supraveghere,
        control şi eradicare a bolilor la animale, aprobate prin Decizia
       Comisiei Europene 2009/883/CE şi cofinanţate de Comisia Europeană

    Programele naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, aprobate prin Decizia Comisiei Europene 2009/883/CE din 26 noiembrie 2009 de aprobare a programelor anuale şi multianuale de eradicare, combatere şi monitorizare a anumitor boli ale animalelor şi zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2010 şi următorii ani, precum şi a contribuţiei financiare a Comunităţii la aceste programe, şi cofinanţate de Comisia Europeană se realizează potrivit instrucţiunilor emise de preşedintele ANSVSA."
    2. La capitolul III, după secţiunea 3 se introduce o nouă secţiune, secţiunea 3^1, intitulată "Controlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar", al cărei conţinut este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                  Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
                  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                                 Marian Zlotea

    Bucureşti, 28 ianuarie 2010.
    Nr. 3.


    ANEXĂ

                                 SECŢIUNEA 3^1
         Controlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar*)


┌────┬─────────────┬─────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Categoria de │ │ CONDUITA DE CONTROL OFICIAL PRIN INSPECŢIE/VERIFICARE/TESTARE/RECOLTARE DE PROBE │
│Nr. │ produs/ │ Unitatea ├────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│crt.│activitate │ │ Frecvenţa │ Recoltare de probe pentru examene de laborator │
│ │ │ │ inspecţiilor/ ├─────────┬──────────────────────┬────────────────────────────────┤
│ │ │ │ verificărilor/ │ │ Frecvenţa recoltării │ │
│ │ │ │ supravegherii/ │ Natura │ probelor pentru │ Precizări tehnice**) │
│ │ │ │ monitorizării │ probei │ examenele prevăzute │ │
│ │ │ │ efectuate de │ │la cap. III secţiunea │ │
│ │ │ │ medicii vete- │ │4 din prezentele norme│ │
│ │ │ │rinari oficiali,│ │ metodologice │ │
│ │ │ │ CSVSA, Biroul/ │ │ │ │
│ │ │ │ Serviciul │ │ │ │
│ │ │ │ de igienă │ │ │ │
│ │ │ │ veterinară şi │ │ │ │
│ │ │ │ epidemiologie │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 1.│Carne │a) carman- │Trimestrial │Materii │Semestrial, pentru │1. Recoltarea de probe se │
│ │ │gerie │ │prime │fiecare categorie de │efectuează de către DSVSA în │
│ │ │ │ │ │produse, conform │scop bine determinat în cadrul │
│ │ │ │ │ │prevederilor Regula- │controlului oficial, în vederea │
│ │ │ │ │ │mentului Comisiei │verificării siguranţei │
│ │ │ │ │ │nr. 2.073/2005/CE, cu │produsului şi respectiv a │
│ │ │ │ │ │amendamentele │conformităţii alimentului cu │
│ │ │ │ │ │ulterioare │criteriile de siguranţă │
│ │ │ │ ├─────────┼──────────────────────┤prevăzute în Regulamentul │
│ │ │ │ │Produse │Semestrial, conform │Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu │
│ │ │ │ │finite │prevederilor │amendamentele ulterioare, după │
│ │ │ │ │ │Regulamentului │cum urmează: │
│ │ │ │ │ │Comisiei nr. 2.073/ │a) verificare siguranţei │
│ │ │ │ │ │2005/CE, cu │produsului şi, respectiv, a │
│ │ │ │ │ │amendamentele │conformităţii alimentului din │
│ │ │ │ │ │ulterioare │punct de vedere microbiologic │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤cu criteriile de siguranţă │
│ │ │b) măcelărie │Semestrial │Carne │Semestrial, conform │prevăzute în Regulamentul │
│ │ │ │ │proaspătă│prevederilor │Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu │
│ │ │ │ │ │Regulamentului │amendamentele ulterioare │
│ │ │ │ │ │Comisiei nr. 2.073/ │b) verificarea siguranţei │
│ │ │ │ │ │2005/CE, cu │produsului şi respectiv a │
│ │ │ │ │ │amendamentele │conformităţii alimentului din │
│ │ │ │ │ │ulterioare │punct de vedere microbiologic │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤cu criteriile de siguranţă care │
│ │ │c) centru │Semestrial în │ - │ - │nu sunt prevăzute de legislaţia │
│ │ │colectare a │sezoanele de │ │ │comunitară, dar care sunt │
│ │ │vânatului │Vânătoare │ │ │cuprinse în legislaţia naţională│
│ │ │sălbatic │ │ │ │c) obţinerea de informaţii │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤privind statusul microbiologic │
│ │ │d) centru │Semestrial │Carcase │Semestrial, conform │al unor alimente comercializate │
│ │ │pentru │ │păsări/ │prevederilor │pe piaţă │
│ │ │sacrificarea │ │lagomorfe│Regulamentului │d) verificarea sistemului de │
│ │ │păsărilor şi/│ │ │Comisie nr. 2.073/ │proceduri şi programe implemen- │
│ │ │sau lagomor- │ │ │2005/CE, cu │tate de către operatorii cu │
│ │ │felor la │ │ │amendamentele │activitate în domeniul alimentar│
│ │ │nivelul │ │ │ulterioare │în vederea asigurării siguranţei│
│ │ │fermei │ │ │ │alimentelor (proceduri de bune │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤practici de igienă şi producţie,│
│ 2.│Lapte │a) centru de │Trimestrial │Produse │Trimestrial pentru │program HACCP, sistem de trasa- │
│ │ │prelucrare a │ │finite │fiecare categorie │bilitate, proceduri de retragere│
│ │ │laptelui │ │ │de produse obţinute, │/rechemare, evitarea contaminării
│ │ │independent │ │ │conform prevederilor │încrucişate şi/sau a contaminării
│ │ │sau integrat │ │ │Regulamentului │post tratament termic) │
│ │ │în cadrul │ │ │Comisiei nr. 2.073/ │e) verificarea conformităţii │
│ │ │exploataţiei │ │ │2005/CE, cu │alimentului/lotului/loturilor │
│ │ │ │ │ │amendamentele │suspicionate │
│ │ │ │ │ │ulterioare │f) dezvoltarea investigaţiilor │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤în cursul anchetelor de toxiin- │
│ │ │b)echipamente│Semestrial │Lapte │Numai în caz de │fecţii alimentare,reclamaţiilor,│
│ │ │automate de │ │crud │suspiciuni sau │sesizărilor │
│ │ │vânzare a │ │ │reclamaţii │g) obţinerea de informaţii cu │
│ │ │laptelui crud│ │ │ │privire la noi hazarde,rezultate│
│ │ │către consu- │ │ │ │în urma evaluării riscului │
│ │ │matorul final│ │ │ │2. În cazul în care în urma │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤controlului se suspicionează sau│
│ 3.│Peşte şi │a) centru de │Trimestrial │Peşte şi │Semestrial - pentru │se constată o neconformitate │
│ │produse din │colectare a │ │produse │fiecare specie │care necesită investigaţii de │
│ │pescuit │peştelui │ │din peşte│ │laborator, recoltarea de probe │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤va fi însoţită întotdeauna şi │
│ │ │b)fermă │Semestrial │Apă şi │Semestrial - apă şi │de notă de control, în care │
│ │ │piscicolă │ │peşte │peşte │autoritatea sanitară veterinară │
│ │ │(bazin │ │ │ │locală va înscrie rezultatul │
│ │ │piscicol, │ │ │ │controlului oficial şi va │
│ │ │păstrăvărie) │ │ │ │argumenta scopul recoltării. │
│ │ │care livrează│ │ │ │3. Recoltarea de probe de către │
│ │ │peşte pentru │ │ │ │autoritatea sanitară veterinară │
│ │ │consum uman │ │ │ │locală se realizează planificat │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤în baza unei strategii stabilite│
│ │ │c) ambarca- │Anual │ - │ - │de către DSVSA, care trebuie să │
│ │ │ţiune │ │ │ │urmărească obţinerea de infor- │
│ │ │comercială │ │ │ │maţii - date comparabile, nece- │
│ │ │de pescuit │ │ │ │sare autorităţii sanitare │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤veterinare locale. │
│ │ │d) punct de │Trimestrial │Peşte │Semestrial - pentru │În stabilirea strategiei de │
│ │ │debarcare │ │ │fiecare specie │recoltare DSVSA trebuie să ţină │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤cont de următoarele principii de:
│ │ │e) magazin de│Anual │Peşte şi │Anual - pentru fiecare│a) recoltare randomizată şi │
│ │ │desfacere │ │produse │categorie de produse │reprezentativă pentru lot; │
│ │ │(pescărie) │ │din peşte│ │b) recoltare selectivă - când se│
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤adresează unor categorii de │
│ │ │f) centru de │Semestrial │Batraci- │Semestrial - pentru │alimente cu risc înalt (în baza │
│ │ │colectare a │ │eni, gas-│fiecare specie │informaţiilor, investigaţiilor │
│ │ │batracienilor│ │teropode │ │şi a experienţei anterioare); │
│ │ │gasteropo- │ │ │ │c) recoltare în caz de suspi- │
│ │ │delor │ │ │ │ciune - care se bazează pe o │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤analiză şi o experienţă privind │
│ 4.│Miere │a) centru de │Semestrial │Miere şi │Semestrial - pentru │lotul şi circumstanţele recoltă-│
│ │ │colectare a │ │produse │fiecare categorie de │rii (de exemplu, recoltarea │
│ │ │mierii şi a │ │apicole │produse │efectuată ca parte a investiga- │
│ │ │altor produse│ │ │ │ţiei în focarele de TIA sau în │
│ │ │apicole │ │ │ │timpul unei inspecţii sau │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤evaluări a programului HACCP în │
│ │ │b) centre de │Anual │Miere │Anual - în perioada │urma cărora se constată defici- │
│ │ │extracţie a │ │ │iulie-septembrie │enţe care afectează siguranţa │
│ │ │mierii │ │ │ │produsului). │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤În scopul obţinerii de date │
│ │ │c) magazin de│Anual │Miere │Anual - pentru fiecare│relevante, al monitorizării şi │
│ │ │desfacere a │ │ │categorie de miere │al supravegherii corespunzătoare│
│ │ │mierii │ │ │ │a riscului microbiologic pe │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤întreg lanţul alimentar, DSVSA │
│ 5.│Alimentaţie │a) restaurant│Semestrial │Materii │În caz de reclamaţii, │trebuie să ţină cont în elabora-│
│ │publică şi │şi alte │ │prime şi │sesizări, suspiciuni │rea strategiei de recoltare ca │
│ │alte activi- │unităţi în │ │produse │sau toxiinfecţii │frecvenţa şi procedura de re- │
│ │tăţi │care se │ │finite │alimentare │coltare să se aleagă în funcţie │
│ │ │prepară şi │ │ │ │de tipul de microorganism sau │
│ │ │se servesc │ │ │ │toxină şi tipul de aliment │
│ │ │mâncăruri │ │ │ │implicat (perisabil, stabil). │
│ │ │gătite │ │ │ │ │
│ │ │b) pizzerie │ │ │ │ │
│ │ │c) laborator │ │ │ │ │
│ │ │patiserie │ │ │ │ │
│ │ │d) pensiuni │ │ │ │ │
│ │ │turistice │ │ │ │ │
│ │ │e) unităţi cu│ │ │ │ │
│ │ │vânzare prin │ │ │ │ │
│ │ │internet │ │ │ │ │
│ │ │f) depozit │ │ │ │ │
│ │ │alimentar │ │ │ │ │
│ │ │g)hipermarket│ │ │ │ │
│ │ │h)supermarket│ │ │ │ │
│ │ │i) cantină │ │ │ │ │
│ │ ├─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤ │
│ │ │Magazin │Anual │Materii │În caz de reclamaţii, │ │
│ │ │alimentar │ │prime, │sesizări, suspiciuni │ │
│ │ │ │ │semipre- │sau toxiinfecţii │ │
│ │ │ │ │parate şi│alimentare │ │
│ │ │ │ │produse │ │ │
│ │ │ │ │finite │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤ │
│ 6.│Prepararea │Catering │Trimestrial │Produse │Trimestrial - pentru │ │
│ │mâncărurilor │ │ │finite │fiecare categorie │ │
│ │la comandă │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────┼──────────────────────┤ │
│ 7.│Produse │a) vânat │ │a) vânat │În caz de reclamaţii, │ │
│ │primare │sălbatic │ │sălbatic │suspiciuni sau │ │
│ │destinate │b) carne de │ │b) carne │toxiinfecţii │ │
│ │vânzării │pasăre şi │ │de pasăre│alimentare │ │
│ │directe │lagomorfe │ │şi lago- │ │ │
│ │ │c) peşte │ │morfe │ │ │
│ │ │proaspăt │ │c) peşte │ │ │
│ │ │d) melci şi │ │proaspăt │ │ │
│ │ │moluşte │ │d) melci │ │ │
│ │ │bivalve │ │şi │ │ │
│ │ │e) ouă │ │moluşte │ │ │
│ │ │f) miere de │ │bivalve │ │ │
│ │ │albine │ │e) ouă │ │ │
│ │ │g) lapte crud│ │f) miere │ │ │
│ │ │ │ │de albine│ │ │
│ │ │ │ │g) lapte │ │ │
│ │ │ │ │crud │ │ │
└────┴─────────────┴─────────────┴────────────────┴─────────┴──────────────────────┴────────────────────────────────┘


--------
    *) Costurile aferente efectuării examenelor de laborator asupra probelor recoltate de către medicii veterinari oficiali, la cererea operatorilor economici, persoane fizice sau juridice, ori cu ocazia reclamaţiilor, se suportă de către operatorii economici în cauză.
    **) I. În cazul obţinerii unor rezultate de laborator necorespunzătoare, DSVSA au următoarele obligaţii şi vor dispune următoarele măsuri:
    A. Notificarea prin SRAAF a tuturor punctelor de contact implicate în alertă:
    1. declanşarea anchetei în scopul:
    a) identificării lotului/loturilor suspecte;
    b) identificării unităţii/unităţilor în care lotul/loturile a fost produs/au fost produse;
    c) identificării reţelei de distribuţie prin stabilirea trasabilităţii produsului/produselor;
    d) identificării cauzei/pericolului;
    e) evaluării pericolului/riscului;
    f) aplicării de măsuri conform prevederilor legislative în vigoare în vederea eliminării cauzei/pericolului/riscului;
    2. controlul şi verificarea procedurilor şi programelor implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în baza prevederilor legale;
    3. verificarea corectitudinii acţiunilor corective şi a măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în baza prevederilor legale;
    4. supravegherea şi monitorizarea acţiunilor corective şi a măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în vederea reducerii/eliminării riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat;
    5. reţinerea oficială a lotului/loturilor de alimente suspecte/incriminate până la terminarea anchetei şi sosirea buletinului de analiză;
    6. verificarea lotului/loturilor suspecte prin prelevarea de probe, selectând procedura de recoltare în funcţie de tipul de pericol şi particularităţile alimentului (Aw, pH, temperatură etc.), precum şi de înregistrările operatorilor cu activitate în domeniul alimentar (alte neconformităţi înscrise în timp în registrele unităţii privind produsul suspect/incriminat);
    7. includerea în planul de recoltare de probe de sanitaţie, mediu, materii prime, produse şi loturi, relevante în funcţie de tipul de hazard şi particularităţile alimentului (Aw, pH, temperatură etc.);
    8. până la depistarea cauzei şi eliminarea pericolului/riscului, în funcţie de analiza de risc, DSVSA pot dispune, după caz, măsura de reducere sau oprire a producerii alimentului incriminat;
    9. centralizarea rezultatelor anchetei şi comunicarea acestora prin SRAAF la punctele de contact din ANSVSA.
    B. În cazul produselor de origine animală provenite din import din ţări terţe, PIF şi DSVSA vor dispune măsuri în baza prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intră în Comunitatea Europeană din ţări terţe, cu modificările şi completările ulterioare:
    1. în situaţia în care, în urma controalelor prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se constată că legislaţia comunitară a fost încălcată, PIF şi DSVSA iau următoarele măsuri:
    a) notificarea la ANSVSA despre natura produselor utilizate şi transportul în cauză;
    b) intensificarea controalelor pentru loturile de produse cu aceeaşi origine (următoarele 10 transporturi din aceeaşi origine trebuie să fie reţinute oficial pentru efectuarea de controale fizice, incluzând recoltarea de probe şi testări de laborator prevăzute în anexa nr. 3 la Norma sanitară veterinară care stabileşte principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intră în Comunitatea Europeană din ţări terţe, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, cu modificările şi completările ulterioare);
    2. în situaţia în care controalele suplimentare confirmă nerespectarea legislaţiei comunitare, lotul sau părţile din lot trebuie distruse conform art. 17 din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    În cazul în care controalele evidenţiază o depăşire a limitelor maxime de reziduuri, trebuie efectuate controalele prevăzute la art. 20 alin. (1) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    II. DSVSA se vor asigura că, în cazul obţinerii unor rezultate de laborator necorespunzătoare sau ori de câte ori se constată că există motive suficiente pentru a considera că un aliment implică un risc pentru sănătatea publică, operatorii cu activitate în domeniul alimentar iau următoarele măsuri:
    1. notifică în regim de urgenţă DSVSA, producătorul/importatorul/exportatorul, în funcţie de caz;
    2. notifică în regim de urgenţă fermele furnizoare asupra rezultatelor pozitive obţinute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării şi aplicării de către fermieri a unui plan de măsuri care să conducă la reducerea infecţiei în ferme;
    3. informează consumatorii cu privire la produsul suspect/incriminat şi motivul retragerii alimentului de pe piaţă;
    4. iniţiază în regim de urgenţă procedura de retragere/rechemare a produsului din reţeaua de distribuţie şi, dacă este necesar, vor prelua produsul suspect/incriminat deja furnizat chiar de la consumatorul final şi vor furniza în timp util DSVSA documentaţia centralizată privind retragerea/rechemarea produsului;
    5. colaborează cu autorităţile veterinare competente în vederea aplicării de măsuri pentru evitarea sau reducerea riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat şi furnizează în timp util documentaţia solicitată de către ANSVSA;
    6. reevaluează procedurile şi programele de bune practici de igienă şi producţie, HACCP, precum şi mărirea frecvenţei de prelevare a probelor prin programul de autocontrol, până la identificarea şi eliminarea cauzei, şi iniţiază acţiuni şi măsuri corective suplimentare care să preîntâmpine repetarea apariţiei riscului/hazardului pentru alimentul implicat.
    În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare, frecvenţa de prelevare a probelor poate fi mărită până la identificarea şi eliminarea cauzei.
    Probele recoltate în condiţiile precizărilor tehnice menţionate la coloana 6 vor fi însoţite de o notă de control cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin prezentele norme metodologice, după cum urmează:
    a) în cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, autoritatea sanitară veterinară competentă va preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator;
    b) ori de câte ori se consideră necesar, DSVSA pot dispune creşterea frecvenţei inspecţiilor şi a recoltărilor de probe în vederea eliminării riscului pentru sănătatea publică, sănătatea animalelor sau mediu.

                                      -------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016