Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3 din 24 februarie 1998  pentru aprobarea Regulamentului nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3 din 24 februarie 1998 pentru aprobarea Regulamentului nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare

EMITENT: COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 16 martie 1998
    În conformitate cu prevederile art. 81, 82, 83 şi 84 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,
    având în vedere dispoziţiile art. 6 şi 13 din aceeaşi lege,
    în temeiul Hotărârii Parlamentului României nr. 17 din 5 octombrie 1994,

    Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite următorul ordin:

    ART. 1
    Pe data prezentului ordin se aprobă Regulamentul nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare şi se dispune publicarea lui în Monitorul Oficial al României.
    ART. 2
    Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiară şi Secretariatul general vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

                         PREŞEDINTELE
                      COMISIEI NAŢIONALE
                    A VALORILOR MOBILIARE,
                 prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC

    Bucureşti, 24 februarie 1998.
    Nr. 3.

                    REGULAMENTUL Nr. 3/1998
               privind autorizarea şi exercitarea
                intermedierii de valori mobiliare

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte, în conformitate cu art. 6 şi 14 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, norme cu privire la desfăşurarea activităţilor de intermediere de valori mobiliare pe pieţe organizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, denumită în continuare C.N.V.M.
    ART. 2
    În sensul prezentului regulament, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    1. Agent pentru valori mobiliare este o persoană fizică legal autorizată care, acţionând ca reprezentant exclusiv al unei societăţi de valori mobiliare, execută ordine de vânzare şi/sau de cumpărare de valori mobiliare în numele şi pe contul acelei societăţi.
    2. Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare (A.N.S.V.M.) este o organizaţie profesională neguvernamentală, independentă, nonprofit, cu personalitate juridică, care este constituită pe termen nelimitat, căreia C.N.V.M. i-a acordat competenţe de autoreglementare şi care s-a înfiinţat în scopul promovării instituţiilor pieţei de capital şi al ridicării standardelor profesionale specifice activităţii de intermediere de valori mobiliare.
    3. Capital net reprezintă diferenţa dintre valoarea actualizată şi ponderată a activelor pieţei de valori mobiliare deţinute de firmă şi datoriile totale ale societăţii.
    4. Client este persoana fizică sau juridică de la care sau în contul căreia societatea de valori mobiliare a primit, a dobândit sau deţine fonduri sau valori mobiliare în baza unui contract.
    5. Contract de compensare este acel contract încheiat între o societate de valori mobiliare care nu este membră a unei societăţi de depozitare şi o societate de valori mobiliare membră a unei societăţi de depozitare (societate de compensare), care dă posibilitatea celei dintâi să efectueze compensarea/decontarea pentru tranzacţiile sale.
    6. Formator de piaţă pentru o anumită valoare mobiliară este acea societate de valori mobiliare autorizată de C.N.V.M. şi înregistrată la A.N.S.V.M., care acţionează în nume propriu şi oferă cotaţii ferme pentru vânzarea şi/sau cumpărarea pachetelor de valori mobiliare, aşa cum este stabilit prin normele care reglementează piaţa RASDAQ.
    7. Grad de îndatorare reprezintă raportul dintre datoriile totale ale societăţii (din care se scad fondurile clienţilor, aflate în conturi separate) şi capitalul net.
    8. Intermediar pentru valori mobiliare este persoana juridică legal autorizată de C.N.V.M. să exercite intermedierea de valori mobiliare cu titlu profesional, ca fapt de comerţ, fie în cont propriu (dealer), fie în contul unor terţi (broker), denumită în continuare societate de valori mobiliare (S.V.M.).
    9. Intermediere de valori mobiliare este o activitate realizată de persoane autorizate conform legii, constând în cumpărarea şi/sau vânzarea de valori mobiliare ori drepturi aferente lor sau derivând din acestea, precum şi din operaţiuni conexe sau accesorii autorizate de C.N.V.M.
    10. Oficiul pentru încadrarea în prevederile legale, denumit în continuare O.P.L., este un compartiment din cadrul unei S.V.M., responsabil de asigurarea respectării legilor, regulamentelor pieţei de capital, precum şi a normelor interne de către societate şi angajaţii săi. Persoanele (persoana) încadrate în O.P.L. sunt autorizate de C.N.V.M.
    11. Ordin este cererea de a vinde sau de a cumpăra o anumită valoare mobiliară.
    12. Organism de autoreglementare (OAR) este acea organizaţie profesională care activează pe piaţa de capital în baza unor reguli şi competenţe recunoscute de C.N.V.M. şi care are ca obiectiv respectarea de către membrii săi a reglementărilor C.N.V.M. şi a propriilor reguli.
    13. Piaţa lichidă se referă la o piaţă recunoscută de C.N.V.M., în care valoarea actualizată a unei valori mobiliare poate fi determinată, iar plata pentru valoarea mobiliară vândută poate fi încasată prompt şi în condiţii de siguranţă. Dacă valoarea actualizată nu poate fi determinată, înseamnă că nu există o piaţă lichidă pentru acea valoare mobiliară şi ea nu poate fi inclusă ca activ al pieţei de valori mobiliare în scopul calculării capitalului net.
    14. RASDAQ este o piaţă organizată, care funcţionează pe baza autorizării C.N.V.M. şi sub supravegherea C.N.V.M. şi A.N.S.V.M., bazată pe concurenţa dintre diverşi formatori de piaţă.
    15. Publicitatea reprezintă difuzarea oricărei informaţii de largă audienţă prin mijloace de comunicare în masă, cum ar fi ziare, reviste, radio, televiziune, telecomunicaţii, sau prin alte mijloace scrise şi audio de promovare destinate clienţilor sau publicului larg.
    16. Valoarea actualizată a activelor pieţei de valori mobiliare tranzacţionate pe o piaţă recunoscută de C.N.V.M. se calculează diferenţiat pentru Bursa de Valori Bucureşti şi RASDAQ, astfel:
    ● pentru Bursa de Valori Bucureşti: preţul de închidere al valorii mobiliare respective din ultima şedinţă de tranzacţionare (dacă în ultimele două săptămâni a avut loc o tranzacţie);
    ● pentru RASDAQ: valoarea celui mai mare preţ ferm de cumpărare afişat de formatorii de piaţă, iar dacă nu există formatori de piaţă pentru acea valoare mobiliară, se va considera preţul la care a fost executată ultima tranzacţie (dacă în ultimele două săptămâni a avut loc o tranzacţie), iar nu cotaţia indicativă.

    CAP. II
    Condiţiile şi procedurile de autorizare a societăţilor de valori mobiliare (S.V.M.)

    ART. 3
    Intermedierea de valori mobiliare se realizează numai pe pieţe organizate, care au fost înfiinţate şi funcţionează conform autorizării şi sub supravegherea C.N.V.M. Activităţile de intermediere vor fi desfăşurate numai de către societăţile de valori mobiliare ale unui organism de autoreglementare.
    ART. 4
    Activităţile de intermediere pentru care C.N.V.M. poate acorda autorizaţie unei societăţi de valori mobiliare includ:
    a) vânzarea şi cumpărarea de valori mobiliare pe contul clienţilor;
    b) vânzarea şi cumpărarea de valori mobiliare pe cont propriu;
    c) garantarea plasamentului valorilor mobiliare cu ocazia ofertelor primare sau secundare;
    d) transmiterea ordinelor clienţilor în scopul executării lor prin alţi intermediari autorizaţi;
    e) deţinerea de fonduri şi/sau de valori mobiliare ale clienţilor în scopul executării ordinelor privind respectivele valori mobiliare;
    f) administrarea conturilor de portofolii individuale de valori mobiliare ale clienţilor;
    g) păstrarea de fonduri şi/sau de valori mobiliare ale clienţilor în scopul şi în cursul administrării portofoliilor acestora sau în alte scopuri autorizate în mod expres prin reglementările C.N.V.M.;
    h) acordarea de credite pentru finanţarea tranzacţiilor clienţilor în limita unui plafon stabilit de Banca Naţională a României, cu acordul C.N.V.M.;
    i) alte activităţi de intermediere sau legate de intermediere, autorizate de C.N.V.M., cum ar fi:
    1. desfăşurarea activităţii de formator de piaţă;
    2. distribuirea titlurilor de participare ale fondurilor deschise de investiţii;
    3. activităţi conexe activităţii de intermediere de valori mobiliare, printre care:
    a) asistenţa şi evaluarea economică a societăţilor comerciale în vederea stabilirii politicii de investiţii;
    b) elaborarea documentaţiei în vederea majorării capitalului social sau/şi finanţării prin plasament privat sau/şi oferta publică de vânzare a valorilor mobiliare;
    4. activitatea de agent de compensare şi depozitare, cu excepţia eliberării şi primirii de fonduri băneşti pe baza instrucţiunilor primite de la o societate de compensare, decontare şi depozitare în scopul decontării tranzacţiilor.
    ART. 5
    În vederea obţinerii autorizaţiei de la C.N.V.M., S.V.M. trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1. să fie persoana juridică română legal înfiinţată ca societate pe acţiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată;
    2. capitalul social să fie constituit din acţiuni nominative cu drept de vot, fiecare acţiune conferind deţinătorilor drepturi egale; pot fi emise şi categorii de acţiuni care conferă titularilor lor drepturi diferite, numai în condiţiile actului constitutiv;
    3. În momentul înregistrării cererii de autorizare să facă dovada unui minim de capital subscris şi integral vărsat, care trebuie să fie în proporţie de cel puţin 75% în numerar; restul de 25% poate fi aport în natura, constând în active corporale destinate exclusiv activităţii societăţii;
    4. obiectul de activitate al societăţii să fie exclusiv intermedierea de valori mobiliare;
    5. să dispună de un spaţiu corespunzător desfăşurării activităţii de intermediere;
    6. societatea sau acţionarii ei semnificativi să nu deţină nici un fel de participare, de orice fel ar fi aceasta, într-o altă societate de valori mobiliare. Membrii consiliului de administraţie sau ai comitetului de direcţie, precum şi agenţii pentru valori mobiliare ai societăţii pot deţine acţiuni într-o altă societate de valori mobiliare, numai dacă aceasta este deschisă şi are acţiunile înscrise la cotă într-o bursă de valori şi numai cu condiţia ca deţinerile lor individuale şi cumulate să nu depăşească 5%, respectiv 20% din capitalul subscris al unei astfel de societăţi de valori mobiliare, precum şi cu condiţia să nu fie aleşi în conducerea altei societăţi de valori mobiliare. Soţul, rudele până la gradul al doilea inclusiv, precum şi afinii de gradul întâi ai acţionarilor cu poziţie de control, ai membrilor consiliului de administraţie sau au comitetului de direcţie, precum şi ai agenţilor pentru valori mobiliare ai societăţii nu pot deţine funcţii de conducere şi nu pot fi acţionari semnificativi într-o altă societate de valori mobiliare.
    De asemenea, societatea, membrii consiliului de administraţie şi ai conducerii executive, precum şi agenţii ei de valori mobiliare nu pot deţine mai mult de 5% din capitalul unei societăţi de administrare de investiţii;
    7. consiliul de administraţie să fie format din cel puţin 3 membri, cu o vechime de minimum 3 ani într-unul dintre domeniile; financiare, juridic, bancar, economic sau al afacerilor.
    ART. 6
    (1) Capitalul minim subscris şi integral vărsat va fi de:
    1. 300.000.000 lei pentru societăţile de valori mobiliare care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 4 lit. a), d), e), i)2 şi i)3;
    2. 600.000.000 lei pentru societăţile de valori mobiliare care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 4 lit. a), b), d), e), f), g), i)2, i)3 şi i)4;
    3. 900.000.000 lei pentru societăţile de valori mobiliare care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 4 lit. a), b), d), e), f), g), i)1, i)2, i)3 şi i)4;
    4. 1.800.000.000 lei pentru societăţile de valori mobiliare care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 4 lit. a), b), c), d), e), f), g), h), i)1, i)2, i)3 şi i)4.
    (2) În situaţia în care C.N.V.M. va autoriza alte activităţi de intermediere de valori mobiliare decât cele prevăzute la art. 4 lit. a)-i), va stabili nivelul minim necesar al capitalului.
    ART. 7
    Autorizarea unei societăţi comerciale ca societate de valori mobiliare în conformitate cu art. 35 alin. 1 din Legea nr. 52/1994 se va face parcurgându-se următoarele etape:
    1. avizul de principiu, eliberat în scopul înmatriculării la oficiul registrului comerţului. Pentru obţinerea acestuia se vor depune la Registratura C.N.V.M. următoarele documente:
    a) o cerere standard de autorizare (anexa nr. 1);
    b) actul constitutiv autentificat, în copie legalizată;
    c) copia de pe extrasul de cont care dovedeşte vărsarea capitalului în numerar;
    d) raportul de evaluare pentru aportul în natură, în copie legalizată;
    2. autorizarea provizorie ca S.V.M. Reprezentantul legal al societăţii va depune la Registratura C.N.V.M. următoarele documente:
    a) o cerere standard de autorizare (anexa nr. 1);
    b) copie de pe avizul de principiu eliberat de C.N.V.M.;
    c) încheierea judecătorului delegat pe lângă oficiul registrului comerţului de autorizare a constituirii S.V.M. şi de înscriere în registru;
    d) copie de pe certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului;
    e) documente care să probeze ca sediul S.V.M. se afla în folosirea exclusivă a acesteia;
    f) pentru fiecare dintre membrii consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie şi pentru fiecare cenzor, următoarele documente:
    ● curriculum vitae;
    ● certificat de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 3 luni anterior depunerii cererii de autorizare provizorie;
    ● declaraţie sub semnătură autografă în care să specifice că nu încalcă prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, prevederile Legii nr. 52/1994 şi ale reglementărilor legale în vigoare în legătură cu intermedierea de valori mobiliare;
    g) structura organizatorică şi regulamentul de ordine interioară ale S.V.M.;
    h) declaraţie din partea reprezentantului legal al S.V.M. că aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 din prezentul regulament;
    3. autorizarea definitivă, eliberată în scopul desfăşurării activităţii de intermediere. Pentru obţinerea autorizaţiei, S.V.M. va depune la Registratura C.N.V.M. următoarele documente:
    a) o cerere standard de autorizare (anexa nr. 1);
    b) avizul Bursei de Valori Bucureşti şi/sau RASDAQ că a trecut testele tehnice pentru a opera pe pieţele respective;
    c) numele persoanei/persoanelor din O.P.L., cu specificarea responsabilităţilor stabilite prin reglementările C.N.V.M. şi regulile proprii.
    În plus, S.V.M. va face dovada că dispune de o dotare tehnică corespunzătoare desfăşurării activităţii de intermediere de valori mobiliare şi va avea cel puţin doi agenţi de valori mobiliare, autorizaţi de C.N.V.M. conform prevederilor prezentului regulament.
    ART. 8
    (1) C.N.V.M. va elibera avizul de principiu în termen de 10 zile de la data depunerii documentelor prevăzute la art. 7 pct. 1.
    (2) C.N.V.M. va decide cu privire la autorizarea provizorie a S.V.M. în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor prevăzute la art. 7 pct. 2 şi va trimite OAR câte un exemplar al autorizaţiei provizorii a S.V.M.
    (3) C.N.V.M. va decide cu privire la autorizarea definitivă a S.V.M. în termen de cel mult 60 de zile de la data depunerii documentelor prevăzute la art. 7 pct. 3.
    (4) Eliberarea autorizaţiei definitive a S.V.M. se va face sub condiţia prezentării dovezii achitării în contul C.N.V.M. a taxei de autorizare, care va fi actualizată anual în funcţie de rata inflaţiei. Taxa de autorizare va fi de:
    ● 3.000.000 lei pentru S.V.M. prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 1;
    ● 6.000.000 lei pentru S.V.M. prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 2;
    ● 9.000.000 lei pentru S.V.M. prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 3;
    ● 18.000.000 lei pentru S.V.M. prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 4;
    (5) Orice modificări care apar în anexa nr. 1 vor fi aduse la cunoştinţă C.N.V.M. în termen de 48 de ore, prin reactualizarea anexei şi înaintarea documentelor justificative. Anual, S.V.M. vor transmite C.N.V.M., până cel târziu la data de 31 ianuarie, anexa nr. 1 reactualizată, dacă apar modificări faţă de documentele depuse iniţial.
    ART. 9
    (1) În vederea retragerii autorizaţiei definitive de a efectua activităţi de intermediere, S.V.M. va depune o cerere standard de renunţare la autorizaţie (anexa nr. 2).
    (2) Cererea va trebui să fie însoţită de avizul organismului de autoreglementare la care societatea de valori mobiliare este membră şi din care doreşte să se retragă.
    (3) C.N.V.M. va decide cu privire la retragerea autorizaţiei în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii. Dacă înainte de a emite decizia de retragere a autorizaţiei, C.N.V.M. a impus sancţiuni ca urmare a încălcării unor prevederi ale Legii nr. 52/1994 sau ale regulamentelor C.N.V.M., termenul de 30 de zile se prelungeşte până când C.N.V.M. consideră că este necesar şi nu se încalcă cerinţele de protecţie a investitorilor.
    (4) C.N.V.M. va trimite organismului de autoreglementare respectiv un exemplar al deciziei de retragere a autorizaţiei S.V.M.
    ART. 10
    Documentele menţionate la art. 7 şi 9 se vor prezenta la Registratura C.N.V.M. într-un exemplar, în formă dactilografiată. În situaţia în care documentele sunt incomplete, ilizibile sau incorecte, termenele specificate la art. 8 şi 9 vor curge de la data depunerii ultimului document în forma solicitată.
    ART. 11
    În înţelesul prezentului regulament, prin active ale pieţei de valori mobiliare se înţelege:
    a) sume în cont curent la băncile comerciale şi în numerar;
    b) certificate de depozit;
    c) depozite la termen şi alte instrumente care evidenţiază depuneri la bănci comerciale; depozite constituite la băncile comerciale aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a României;
    d) titluri de stat; titluri emise de autorităţi ale administraţiei publice locale;
    e) valori mobiliare care au făcut obiectul unei oferte publice, tranzacţionate pe pieţe recunoscute de C.N.V.M., pentru care există o piaţă lichidă;
    f) valori mobiliare pentru care oferta publică este în derulare, pe durata prevăzută în prospectul de emisiune aprobat de C.N.V.M.;
    g) acţiunile Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare şi ale registrelor independente;
    h) titlurile de participare la fondurile mutuale;
    i) sume datorate de clienţi pentru valorile mobiliare cumpărate în numele lor;
    j) depozite la o societate depozitară înregistrată la C.N.V.M.;
    k) fonduri de garantare constituite conform reglementărilor specifice fiecărei pieţe;
    l) depozite la o altă societate de valori mobiliare, în baza unui contract de compensare aprobat de C.N.V.M.;
    m) alte active pe care C.N.V.M. le poate include în această categorie prin reglementările sale.
    ART. 12
    Coeficienţii de risc care se aplică activelor pieţei de valori mobiliare enumerate la art. 11 în scopul calculării capitalului net sunt:
    a) sumele în cont curent la băncile comerciale, 0%;
    b) certificate de depozit, 20%;
    c) depozite la termen constituite la băncile comerciale şi alte instrumente care evidenţiază depuneri la bănci comerciale, 5%; depozite constituite la băncile comerciale aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a României, 95%;
    d) valoarea actualizată a titlurilor de stat, 2%; valoarea actualizată a titlurilor emise de autorităţi ale administraţiei publice locale, 10%;
    e) valoarea actualizată a valorilor mobiliare emise de societăţile comerciale care au făcut obiectul unei oferte publice, tranzacţionate pe pieţe recunoscute de C.N.V.M. şi pentru care există o piaţă lichidă, 30% dacă valoarea actualizată a acţiunilor sau obligaţiunilor unei singure societăţi comerciale reprezintă mai mult de 20% din totalul activelor pieţei de valori mobiliare ale societăţii de valori mobiliare respective, 50%;
    2. valoarea actualizată a acţiunilor şi obligaţiunilor aparţinând societăţilor comerciale pentru care societatea de valori mobiliare desfăşoară activitatea de formator de piaţă - 20%;
    f) valoarea actualizată a valorilor mobiliare pentru care oferta publică este în derulare, 40%; după aplicarea coeficientului de risc, din suma obţinută se scade marja de intermediere în cazul plasamentului garantat;
    g) acţiuni ale Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare şi ale Registrelor Independente ale Acţionarilor, 30%;
    h) titluri de participare la fondurile mutuale, 25%; dacă valoarea totală a titlurilor de participare la un singur fond mutual reprezintă mai mult de 20% din totalul activelor pieţei de valori mobiliare ale societăţii de valori mobiliare, 50%;
    i) sume datorate de clienţi pentru valorile mobiliare cumpărate în numele lor:
    - în termen de 3 zile lucrătoare de la data tranzacţionării, 0%;
    - după cele 3 zile, valorile mobiliare cumpărate în numele clientului pot trece în contul societăţii, aplicându-li-se coeficientul de risc corespunzător [conform art. 12 lit. e)];
    j) depozite la o societate depozitară înregistrată la C.N.V.M., 8%;
    k) fonduri de garantare constituite conform reglementărilor specifice fiecărei pieţe, 8%;
    l) depozite la o altă societate de valori mobiliare, în baza unui contract de compensare aprobat de C.N.V.M., 2%;
    m) alte active pe care C.N.V.M. le poate include în această categorie - coeficienţii de risc care vor fi determinaţi de către C.N.V.M. prin reglementări ulterioare.
    ART. 13
    În cursul desfăşurării activităţii, S.V.M. trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1. să menţină un nivel minim al capitalului net, după cum urmează:
    ● pentru societăţile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 1 - 75.000.000 lei;
    ● pentru societăţile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 2 - 150.000.000 lei;
    ● pentru societăţile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 3 - 225.000.000 lei; şi, în plus, pentru fiecare valoare mobiliară pentru care acţionează ca formator de piaţă - 2.000.000 lei; în cazul formatorilor de piaţă, pentru mai mult de 100 de valori mobiliare - 425.000.000 lei;
    ● pentru societăţile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. 4 - 450.000.000 lei;
    2. să menţină un grad de îndatorare de maximum 15 la 1.
    ART. 14
    Dacă, după autorizarea definitivă de către C.N.V.M., S.V.M. nu mai îndeplineşte vreuna dintre condiţiile prevăzute la art. 5, reprezentantul legal al societăţii şi O.P.L. trebuie să raporteze despre această situaţie C.N.V.M. în termen de 48 de ore.

    CAP. III
    Condiţiile şi procedurile de autorizare a agenţilor de valori mobiliare

    ART. 15
    Nici o persoană fizică nu se va angaja în intermedierea de valori mobiliare fără a deţine autorizaţie din partea C.N.V.M.
    ART. 16
    Agentul de valori mobiliare nu poate desfăşura activităţi de intermediere de valori mobiliare în numele şi pe contul său.
    ART. 17
    Pentru a fi autorizat, agentul de valori mobiliare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1. să fie angajat şi reprezentant exclusiv al unei societăţi de valori mobiliare;
    2. să aibă cel puţin studii medii;
    3. să fie absolvent al unei forme de pregătire şi testare recunoscute de C.N.V.M.;
    4. să nu deţină acţiuni într-o altă societate de valori mobiliare, decât în condiţiile prevăzute de Legea nr. 52/1994;
    5. să nu fie acţionar semnificativ, membru al consiliului de administraţie sau al personalului de conducere al unei societăţi comerciale care se află în una dintre fazele procedurii de faliment sau în cele premergătoare acesteia;
    6. în calitate de agent pentru valori mobiliare, să nu fi fost exclus de pe o piaţă recunoscută de către C.N.V.M.;
    7. să nu fi fost sancţionat de C.N.V.M. cu interzicerea exercitării oricărei activităţi profesionale reglementate de Legea nr. 52/1994;
    8. să nu aibă antecedente penale.
    ART. 18
    În vederea autorizării unei persoane fizice ca agent de valori mobiliare, societatea de valori mobiliare, prin reprezentantul său legal, va depune o cerere la C.N.V.M., care va cuprinde: numele, prenumele şi calitatea de angajat al solicitantului, precum şi denumirea societăţii de valori mobiliare unde solicitantul urmează să fie angajat.
    ART. 19
    Cererea, în forma prezentată la art. 18, va fi însoţită de următoarele documente:
    1. acte de studii;
    2. declaraţie pe propria răspundere de îndeplinire a condiţiilor prevăzute la art. 5 pct. 6 şi la art. 17 din prezentul regulament şi de respectare a prevederilor Legii nr. 52/1994, ale regulamentelor C.N.V.M. şi ale OAR corespunzător, avizată de O.P.L. (anexa nr. 3);
    3. certificat de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 3 luni anterior depunerii cererii;
    4. dovada promovării testului recunoscut de C.N.V.M. pentru agenţii de valori mobiliare.
    ART. 20
    (1) C.N.V.M. va decide cu privire la autorizarea solicitantului, în termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, însoţită de documentele menţionate la art. 18 şi 19.
    (2) Eliberarea autorizaţiei de agent de valori mobiliare se va face sub condiţia prezentării dovezii achitării în contul C.N.V.M. a taxei de autorizare de 150.000 lei, actualizată anual în funcţie de rata inflaţiei.
    ART. 21
    (1) După autorizarea de către C.N.V.M., agenţii de valori mobiliare vor participa al pregătirea continua, în forma şi structurile de pregătire şi testare recunoscute de C.N.V.M.
    (2) Dacă, după autorizarea de către C.N.V.M., agentul de valori mobiliare a încălcat vreuna dintre prevederile art. 17, O.P.L. şi S.V.M. trebuie să raporteze despre aceasta situaţie C.N.V.M. în termen de 48 de ore.

    CAP. IV
    Obligaţiile S.V.M. faţă de clienţi

    ART. 22
    Clientul va avea acces la informaţiile generale despre S.V.M., referitoare la: activităţile pe care societatea este autorizată să le desfăşoare, comisioanele şi alte cheltuieli legate de serviciile pe care aceasta le pune la dispoziţie clientului, ultimul bilanţ contabil anual şi/sau semestrial, sediul central şi toate filialele, precum şi persoana de legătură din cadrul S.V.M. de la care clientul poate obţine informaţii în legătură cu conturile sale sau cu societatea. S.V.M. are obligaţia de a pune la dispoziţie aceste informaţii la sediul său. Modificările intervenite în legătură cu comisioanele şi celelalte cheltuieli trebuie să fie aduse la cunoştinţă clientului în cel mult 5 zile.
    ART. 23
    (1) S.V.M. are datoria de a executa ordinele clienţilor la cel mai bun preţ, în condiţiile date ale pieţei.
    (2) Înainte de a negocia o anumită valoare mobiliară în cont propriu sau în contul unui acţionar semnificativ al S.V.M., al unui membru al consiliului de administraţie sau al unui angajat al său, S.V.M. trebuie să execute ordinele primite de la clienţi pentru acea valoare mobiliară, la acelaşi preţ sau la un preţ mai bun, în cazul unui ordin limită.
    (3) În situaţia în care clientul nu avansează banii sau titlurile necesare înaintea efectuării tranzacţiei, societatea are dreptul să refuze executarea ordinului.
    (4) În situaţia în care clientul nu avansează banii sau titlurile necesare în termen de 3 zile de la data tranzacţiei, societatea de valori mobiliare:
    1. poate vinde valorile mobiliare pe care clientul le cumpăra şi pentru care nu avansează banii necesari; sau
    2. poate cumpăra valorile mobiliare necesare pentru încheierea tranzacţiei, în cazul în care clientul care vinde valori mobiliare nu le-a avansat.
    ART. 24
    (1) S.V.M., prin agentul său, poate face recomandări legate de tranzacţionarea clienţilor actuali sau potenţiali, numai dacă dispune de informaţii financiare şi de alte documente accesibile publicului, cu privire la valoarea mobiliară care face obiectul recomandării. În acest caz, va preciza clientului dacă tranzacţionează în calitate de dealer pentru valoarea mobiliară care face obiectul recomandării şi dacă, în mod obişnuit, societatea este formator de piaţă pentru respectiva valoare mobiliară; de asemenea, nu are voie să garanteze în nici un fel performanţele valorii mobiliare respective.
    (2) Pentru a dobândi autoritate discreţionară asupra portofoliului de valori mobiliare al unui client, S.V.M. are obligaţia de a obţine autorizaţie pentru cont discreţionar din partea clientului, de a transmite acestuia o informare despre existenţa riscului asupra capitalului investit şi de a preciza că performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare.
    ART. 25
    Societăţilor de valori mobiliare şi agenţilor lor le este interzis să-şi exercite atribuţiile în cazul apariţiei unui conflict de interese; ei vor notifica această situaţie clientului, în cel mai scurt timp. Conform prezentului articol, conflictul de interese se defineşte fie ca situaţie creată ca urmare a angajamentelor deja luate faţă de alţi clienţi, fie ca situaţie în care S.V.M. controlează, este controlată sau se află sub acelaşi control cu emitentul valorilor mobiliare pentru care aceasta desfăşoară activităţi de intermediere. În sensul prezentului articol, controlul se defineşte printr-o participare de peste 10 procente la capitalul societăţii.
    ART. 26
    După efectuarea unei tranzacţii, exceptând situaţia în care aceasta implică cumpărarea sau vânzarea de titluri de participare ale fondurilor deschise de investiţii, S.V.M. va confirma, în scris, clientului executarea ordinului nu mai târziu de două zile lucrătoare după ce a avut loc decontarea. Confirmarea trebuie să indice cel puţin:
    1. calitatea de dealer sau broker, în care S.V.M. acţionează pentru valoarea mobiliară respectivă;
    2. comisionul aferent, precum şi alte sume pe care S.V.M. le-a primit sau le va primi de la respectivul client pentru tranzacţiile efectuate;
    3. data la care s-a efectuat tranzacţia, denumirea, preţul şi numărul de valori mobiliare cumpărate sau vândute de client.
    ART. 27
    O societate de valori mobiliare va depozita fondurile primite de la clienţi în vederea executării unei tranzacţii pe durata unei zile lucrătoare, separat de fondurile acesteia. De asemenea, valorile mobiliare ale clienţilor vor fi ţinute în conturi separate de cele ale societăţii.
    ART. 28
    Comisionul perceput unui client în urma efectuării unei tranzacţii nu poate depăşi 8% din valoarea acesteia. Această limitare nu se va aplica sumelor primite de către S.V.M. ca urmare a plasamentului garantat şi nici ca urmare a desfăşurării activităţilor de intermediere sau legate de intermediere, autorizate de C.N.V.M., prevăzute la art. 4 lit. i)3 şi i)4.

    CAP. V
    Reguli de conduită pentru S.V.M. şi agenţii acestora

    ART. 29
    S.V.M., precum şi agenţii săi trebuie să respecte prevederile Legii nr. 52/1994, ale prezentului regulament, instrucţiunile C.N.V.M. şi regulile organismelor de autoreglementare.
    ART. 30
    Societăţii de valori mobiliare îi este interzis:
    a) să facă declaraţii care să inducă în eroare sau să omită fapte importante, care ar putea induce în eroare în circumstanţele în care au fost făcute;
    b) să facă înregistrări false sau incorecte în legătură cu acceptarea sau cu folosirea valorilor mobiliare şi a fondurilor clienţilor sau în legătură cu momentul şi metoda de efectuare a compensării şi decontării tranzacţiilor cu valori mobiliare;
    c) să efectueze tranzacţii în scopul de a influenţa în mod artificial preţul valorilor mobiliare sau de a crea impresia unui volum ridicat;
    d) să afişeze cotaţii sau să introducă ordine de natura să creeze o impresie falsă asupra preţului real de piaţă al unei valori mobiliare;
    e) să efectueze tranzacţii cu o valoarea mobiliară, care ar avea ca scop ascunderea identităţii proprietarului acelei valori mobiliare;
    f) societăţii de valori mobiliare sau angajaţilor acesteia le este interzis să efectueze tranzacţii cu o anumită valoare mobiliară, bazate pe informaţii confidenţiale sau privilegiate în legătura cu acea valoare mobiliară, sau să dezvăluie asemenea informaţii unei persoane care ar putea obţine beneficii prin tranzacţionarea pe baza acestor informaţii.
    ART. 31
    S.V.M. nu va efectua tranzacţii cu frecvenţă sau volum nejustificate în raport cu resursele financiare ale clientului într-un cont asupra căruia exercită autoritate discreţionară. De asemenea, S.V.M. nu va face recomandări nepotrivite din punct de vedere al resurselor financiare sau al obiectivelor clientului.
    ART. 32
    Agentul de valori mobiliare este obligat să informeze conducerea S.V.M. cu privire la orice reclamaţii ale clienţilor săi în legătură cu activitatea sa ca agent S.V.M. trebuie să ţină evidenţa tuturor acestor reclamaţii, care să poată fi puse la dispoziţie C.N.V.M. în orice moment, la cerere.
    ART. 33
    Publicitatea făcută de S.V.M. va conţine denumirea completă a acesteia, fără precizarea formei juridice, adresa sediului social, numerele de telefon şi de fax.
    ART. 34
    Publicitatea S.V.M. nu va conţine informaţii false sau care pot induce în eroare şi nici nu va oferi garanţii investitorilor cu privire la performanţele unei investiţii.
    ART. 35
    Publicitatea S.V.M. trebuie să fie avizată de către O.P.L. C.N.V.M. sau OAR poate sista difuzarea unui material publicitar, dacă acesta contravine legii, regulilor C.N.V.M. sau ale OAR.
    ART. 36
    S.V.M. trebuie să păstreze la sediul său copii de pe toate materialele publicitare pentru o perioada de 2 ani de la apariţie şi să le pună la dispoziţie C.N.V.M. sau OAR, la cerere.

    CAP. VI
    Documentele specifice activităţii de intermediere. Raportările financiare şi notificările către C.N.V.M.

    ART. 37
    S.V.M. sunt obligate să ţină evidenţa strictă a operaţiunilor pe care le execută şi să-şi organizeze evidenţa contabilă în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, cu modificările ulterioare, ale normelor şi instrucţiunilor elaborate în scopul aplicării acesteia, precum şi cu reglementările specifice ale C.N.V.M.
    ART. 38
    S.V.M. trebuie să întocmească şi să ţină la zi cel puţin următoarele:
    1. evidenţe ale operaţiunilor referitoare la tranzacţiile cu valori mobiliare, ale intrărilor/ieşirilor de numerar şi valori mobiliare şi ale altor avansuri sau debite ale clienţilor, precum şi documentele primare care au stat la baza lor. Evidenţele vor reflecta contul în care tranzacţia a fost efectuată, denumirea şi numărul valorilor mobiliare, preţul unitar şi cel total de vânzare sau cumpărare, data tranzacţiei, precum şi numele persoanei de la care valorile mobiliare au fost cumpărate sau primite sau căreia i-au fost vândute sau livrate respectivele valori mobiliare, aduse la zi;
    2. evidenţe pe clienţi, care să reflecte, în contul de numerar al fiecărui client, toate vânzările/cumpărările, primirile/livrările de valori mobiliare, actualizate cel puţin lunar;
    3. situaţii privind activele şi pasivele, conturile de venituri, de cheltuieli şi de capital, actualizate cel puţin lunar;
    4. documente care să reflecte, separat pentru fiecare valoare mobiliară, la data compensării, toate poziţiile pe care societatea de valori mobiliare le deţine în conturile personale şi ale clienţilor săi, precum şi localizarea lor;
    5. evidenţe ale valorilor mobiliare în curs de transfer, ale dividendelor şi dobânzilor primite, ale împrumuturilor acordate sau primite, precum şi ale valorilor mobiliare care nu au fost primite sau nu au fost livrate, actualizate cel puţin lunar;
    6. un formular pentru fiecare ordin de tranzacţionare, care va cuprinde cel puţin:
    a) numărul contului clientului;
    b) tipul ordinului;
    c) momentul intrării ordinului;
    d) momentul executării ordinului;
    e) momentul anulării ordinului, dacă este cazul;
    f) dacă ordinul a fost plasat la iniţiativa clientului sau la recomandarea agentului;
    g) calitatea de broker sau de dealer în care societatea acţionează;
    h) preţul la care a fost executat ordinul;
    7. copii de pe confirmările tuturor cumpărărilor sau vânzărilor de valori mobiliare, conform art. 26, precum şi de pe notele privind alte debite şi credite ale clienţilor societăţii de valori mobiliare;
    8. fişele conturilor, pe clienţi;
    9. situaţii privind gradul de îndatorare şi capitalul net al S.V.M.;
    10. fişele angajaţilor şi colaboratorilor S.V.M., cu menţionarea sancţiunilor şi a situaţiilor de punere sub acuzare în legătura cu activitatea de intermediere, pentru perioada în care există relaţii contractuale între părţi.
    ART. 39
    S.V.M. trebuie să întocmească şi să păstreze la zi toate documentele prevăzute la art. 38, în scopul de a reflecta cu exactitate situaţia financiară şi de a permite verificarea şi copierea acestor evidenţe, în orice moment, de către inspectori sau alţi reprezentanţi ai C.N.V.M. C.N.V.M. are, de asemenea, dreptul de a solicita, verifica şi copia în orice moment orice evidenţe pe care societatea de valori mobiliare le întocmeşte în baza regulamentelor organismelor de autoreglementare.
    ART. 40
    Toate documentele prevăzute la art. 38 trebuie să fie păstrate pentru o perioada de minimum 5 ani, într-un loc accesibil, şi să poată fi puse la dispoziţie C.N.V.M., la cerere, în cel mult 4 zile lucrătoare.
    ART. 41
    În scopul supravegherii de către C.N.V.M. a activităţii desfăşurate de S.V.M., acestea vor depune la C.N.V.M. următoarele situaţii şi documente (anexa nr. 4):
    1. lunar, "Situaţia privind capitalul net minim şi gradul de îndatorare". Această situaţie va fi depusă la C.N.V.M. în termen de 6 zile lucrătoare de la sfârşitul lunii, în formularul anexat, împreună cu balanţa analitică de verificare aferentă lunii respective;
    2. raportul semestrial: "Bilanţul contabil semestrial", în termen de 5 zile lucrătoare de la data declarată de direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat "data ultimă de depunere a bilanţului", "Contul de profit şi pierderi" şi "Situaţia privind capitalul net minim şi gradul de îndatorare", în termen de 6 zile lucrătoare de la sfârşitul lunii;
    3. raportul anual certificat de către un cenzor extern independent, care trebuie să cuprindă: "Bilanţul contabil anual", cu toate anexele corespunzătoare, "Situaţia privind capitalul net minim şi gradul de îndatorare", "Raportul de gestiune al administratorilor" şi "Situaţia modificărilor în Registrul acţionarilor". Termenul de raportare: 5 zile lucrătoare de la data declarată de direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat "data ultimă de depunere a bilanţului";
    4. alte situaţii pe care C.N.V.M. le poate solicita.
    ART. 42
    S.V.M. trebuie să expedieze clienţilor, trimestrial, situaţia conturilor acestora, dacă în această perioadă a avut loc vreo tranzacţie. Clientului care deţine un cont activ de numerar sau de valori mobiliare i se va transmite, de asemenea, un raport anual.
    ART. 43
    (1) Dacă o societate de valori mobiliare a încălcat vreuna dintre prevederile art. 13 sau ale art. 38, O.P.L. va trebui să notifice aceasta, în scris sau prin sistem electronic, C.N.V.M. şi OAR, în termen de 24 de ore de la constatarea abaterii.
    (2) Cenzorul extern independent care descoperă o neregulă în documentele financiar-contabile ale societăţii de valori mobiliare trebuie să raporteze C.N.V.M. sau organismelor de autoreglementare în cel mult două zile lucrătoare de la data constatării.
    (3) OAR care descoperă o neregulă în documentele financiar-contabile ale S.V.M. trebuie să notifice C.N.V.M., chiar dacă societatea de intermediere a făcut acest lucru.
    (4) S.V.M. trebuie să raporteze C.N.V.M. şi OAR măsurile luate pentru a corecta situaţia.
    (5) Dacă o societate de valori mobiliare a încălcat vreuna dintre prevederile art. 13 sau 38, atunci C.N.V.M. sau/şi OAR poate lua măsuri disciplinare împotriva acestei societăţi, inclusiv suspendarea temporară a S.V.M., în scopul protejării investitorilor.

    CAP. VII
    Sancţiuni

    ART. 44
    Pentru încălcarea prevederilor prezentului regulament, C.N.V.M. stabileşte răspunderi şi sancţiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/1994.
    ART. 45
    C.N.V.M. va anula orice autorizaţie obţinută pe baza unor informaţii false sau eronate şi poate interzice persoanelor răspunzătoare exercitarea oricărei activităţi de intermediere de valori mobiliare sau a oricărei alte activităţi reglementate de Legea nr. 52/1994.
    ART. 46
    Pentru nerespectarea prevederilor art. 14 şi 21 alin. (2), C.N.V.M. poate să sancţioneze cu avertisment, suspendarea sau retragerea autorizaţiei de funcţionare sau poate să aplice o amendă de maximum 50.000.000 lei.
    ART. 47
    S.V.M. care nu respectă cerinţele cu privire la capitalul net minim sau are un grad de îndatorare mai mare de 15 la 1 poate fi sancţionată de C.N.V.M. cu suspendarea temporară a autorizaţiei sau cu amendă între 0,1% şi 1% din capitalul vărsat al respectivei societăţi. Totodată S.V.M. este obligată să corecteze abaterea în termen de două zile lucrătoare de la data constatării. În caz contrar, C.N.V.M. poate:
    1. să sancţioneze societatea de valori mobiliare cu avertisment, în cazul în care este prima abatere în decursul unei perioade de 2 ani;
    2. să suspende sau să retragă autorizaţia societăţii de valori mobiliare, în cazul în care aceasta nu este la prima abatere sau dacă abaterea respectivă nu poate fi corectată.
    ART. 48
    (1) Societatea de valori mobiliare care efectuează tranzacţii pe baza unor informaţii confidenţiale sau privilegiate şi transmite informaţii confidenţiale sau privilegiate unei persoane care foloseşte asemenea informaţii pentru tranzacţionarea de valori mobiliare va fi sancţionată de C.N.V.M. cu o amendă de 200.000.000 lei şi retragerea autorizaţiei de funcţionare.
    (2) Agenţii de valori mobiliare care utilizează sau furnizează informaţii confidenţiale sau privilegiate vor fi sancţionaţi cu amendă de 30.000.000 lei şi cu retragerea autorizaţiei, precum şi cu interzicerea, pe durată nelimitată, a desfăşurării oricărei activităţi pe piaţa de capital.
    (3) C.N.V.M. va înştiinţa organele de urmărire penală şi va anula tranzacţiile efectuate în condiţiile menţionate la alineatele precedente, după caz.
    ART. 49
    C.N.V.M. va sancţiona cu amendă de maximum 50.000.000 lei sau cu avertisment, suspendarea sau retragerea autorizaţiei S.V.M. şi/sau a agenţilor de valori mobiliare care nu îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de clienţi, prevăzute în prezentul regulament. În plus, S.V.M. va despăgubi clienţii la nivelul pierderilor cauzate, constatat de C.N.V.M.
    ART. 50
    C.N.V.M. poate aplica o amendă de maximum 50.000.000 lei societăţii de valori mobiliare care nu respectă prevederile prezentului regulament referitoare la publicitate şi o amendă de 20.000.000 lei persoanei din cadrul O.P.L., care este responsabilă de avizarea materialelor publicitare.
    ART. 51
    Pentru încălcarea prevederilor art. 28, C.N.V.M. poate sancţiona cu avertisment, suspendarea sau retragerea autorizaţiei S.V.M. şi/sau a agenţilor de valori mobiliare responsabili şi poate aplica o amendă între 0,1% şi 1% din capitalul vărsat al respectivei societăţi.
    ART. 52
    S.V.M. care nu se conformează cerinţelor referitoare la evidenţa contabilă, cuprinse în prezentul regulament, poate fi sancţionată de C.N.V.M. cu suspendarea temporară a autorizaţiei sau cu amendă între 0,1% şi 1% din capitalul vărsat. Totodată S.V.M. este obligată să corecteze abaterile respective în termen de două zile lucrătoare de la data constatării. În caz contrar, C.N.V.M. poate:
    1. să sancţioneze S.V.M. cu avertisment, în cazul în care aceasta se află la prima abatere în ultimii 2 ani;
    2. să suspende sau să retragă autorizaţia S.V.M., în cazul în care nu se află la prima abatere sau dacă abaterea nu poate fi corectată.
    ART. 53
    (1) S.V.M. care întocmeşte şi prezintă C.N.V.M. documente financiar-contabile sau alte rapoarte incomplete sau inexacte va fi sancţionată de C.N.V.M. cu amendă între 1% şi 3% din capitalul vărsat ori cu suspendarea sau retragerea autorizaţiei.
    (2) Societăţii de valori mobiliare care întocmeşte şi prezintă C.N.V.M. documente financiar-contabile false sau alte rapoarte false, care trebuie înaintate conform reglementărilor C.N.V.M., i se va retrage autorizaţia, iar dosarul va fi înaintat organelor de urmărire penală.
    ART. 54
    Pentru nerespectarea termenelor prevăzute la art. 41, C.N.V.M. poate să sancţioneze cu avertisment, cu suspendarea sau cu retragerea autorizaţiei respectivei S.V.M. ori poate aplica o amendă între 0,1% şi 1% din capitalul vărsat, pentru fiecare zi de întârziere.
    ART. 55
    Dacă raportările prevăzute la art. 41 pct. 3 nu sunt însoţite de raportul cenzorului extern independent, societăţii de valori mobiliare i se va aplica o amendă între 0,1% şi 1% din capitalul vărsat al acesteia, iar cenzorul extern independent va fi radiat din Registrul cenzorilor externi independenţi, aflat la C.N.V.M.
    ART. 56
    (1) Persoana juridică care exercită activitate de intermediere fără autorizaţie definitivă obţinută conform prevederilor prezentului regulament va fi sancţionată cu amendă între 0,1% şi 1% din capitalul social vărsat. Persoanele fizice vor fi sancţionate cu amendă până la 10.000.000 lei.
    (2) Cazurile constatate de C.N.V.M. privind exercitarea de intermediere fără autorizaţie vor fi înaintate spre soluţionare organelor de urmărire penală.
    ART. 57
    S.V.M. şi/sau agenţii care se implică în activităţi prin care încalcă reglementările C.N.V.M. sau Legea nr. 52/1994 şi pentru care nu au fost prevăzute în mod expres sancţiuni în prezentul regulament sau în Legea nr. 52/1994 vor fi obligaţi să despăgubească clienţii pentru pierderile cauzate şi pot fi sancţionaţi de C.N.V.M. cu avertisment, suspendarea sau retragerea autorizaţiei sale şi/sau a agenţilor pentru valori mobiliare responsabili ori cu o amendă de maximum 50.000.000 lei.
    ART. 58
    Nivelurile minime şi maxime ale amenzilor din prezentul capitol se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei.
    ART. 59
    Sancţiunile aplicate de C.N.V.M. vor fi făcute publice.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    ART. 60
    (1) S.V.M. va supune autorizării prealabile a C.N.V.M. orice modificare în modul de organizare şi funcţionare, orice reducere sau majorare a capitalului social, precum şi emisiunea de valori mobiliare, notificând C.N.V.M. schimbările în conducerea societăţii şi în deţinerea capitalului social (conform anexei nr. 5).
    (2) Pentru orice notificare către C.N.V.M. a modificărilor, menţionată la alin. (1), societatea va achita o taxa de 50.000 lei, actualizată anual în funcţie de rata inflaţiei.
    ART. 61
    Societăţile de valori mobiliare şi agenţii de valori mobiliare autorizaţi până la data intrării în vigoare a prezentului regulament sunt şi rămân legal autorizaţi.
    ART. 62
    Societăţile de valori mobiliare menţionate în articolul anterior vor avea la dispoziţie 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, pentru a atinge nivelurile de capital social minim integral vărsat şi capital net, prevăzute în acest regulament.
    ART. 63
    (1) Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă prevederile Regulamentului nr. 3/1996 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare, aprobat prin Ordinul nr. 15 din 12 iunie 1996, şi ale Regulamentului nr. 2/1997 de modificare şi completare a Regulamentului nr. 3/1996, aprobat prin Ordinul nr. 2 din 4 februarie 1997.


                      PREŞEDINTELE
                    COMISIEI NAŢIONALE
                  A VALORILOR MOBILIARE,
                prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC

    ANEXA 1

    FORMULAR S.V.M.

    Formular nou ........... Modificări ..........


                         CERERE
     pentru autorizarea unei societăţi de valori mobiliare

                          OPIS

    1. Cererea de eliberare a avizului de principiu; sau cererea de autorizare provizorie; sau cererea de autorizare definitivă a societăţii de valori mobiliare
    2. Copie de pe avizul de principiu eliberat de C.N.V.M.
    3. Actul constitutiv autentificat, în copie legalizată
    4. Încheierea judecătorului delegat pe lângă oficiul registrului comerţului de autorizare a constituirii S.V.M. şi de înscriere în registru.
    5. Copie de pe certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului
    6. Copie de pe extrasul de cont care dovedeşte vărsarea capitalului în numerar
    7. Raportul de evaluare pentru aportul în natură, în copie legalizată
    8. Documente care să probeze că sediul societăţii se află în folosirea exclusivă a acesteia
    9. Pentru membrii consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie şi pentru cenzorii numiţi, următoarele documente:
    ● curriculum vitae;
    ● certificat de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 3 luni anterior depunerii cererii;
    ● declaraţie sub semnătură autografă în care să specifice că nu încalcă prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, ale Legii nr. 52/1994 şi ale reglementărilor legale în vigoare în legătură cu intermedierea de valori mobiliare.
    10. Structura organizatorică şi regulamentul de ordine interioară ale societăţii
    11. Declaraţie din partea reprezentantului legal al S.V.M. că aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 din prezentul regulament.
    Pagina de identificare a prezentului formular trebuie să poarte semnătura reprezentantului legal şi ştampila societăţii comerciale care solicită autorizarea.
    Cererile vor fi completate cu informaţiile necesare etapei de autorizare corespunzătoare, respectiv:
    - avizul de principiu, eliberat în scopul înmatriculării la oficiul registrului comerţului;
    - autorizarea provizorie ca S.V.M.;
    - autorizarea definitivă, eliberată în scopul desfăşurării activităţii de intermediere.


                       ANGAJAMENT

             SOCIETATEA DE VALORI MOBILIARE
            ................................
                  (denumirea societăţii)

    certifică prin prezenta că informaţiile furnizate de către societate cu ocazia autorizării sau în cursul desfăşurării activităţii sunt reale, corecte şi complete şi se obligă să comunice, în scris, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare orice modificări intervenite în informaţiile furnizate, la termenele prevăzute în Regulamentul nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare.

             SOCIETATEA DE VALORI MOBILIARE
            ................................
                 (denumirea societăţii)

    se angajează să cunoască şi să respecte Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, reglementările C.N.V.M. şi ale OAR la care este membră.
    Nerespectarea obligaţiilor menţionate mai sus atrage răspunderea societăţii conform Legii nr. 52/1994 şi reglementărilor C.N.V.M. şi ale OAR.

                    Data:

              Numele şi prenumele
     preşedintelui consiliului de administraţie
      ........................................
                    (semnătura)


                                   Numele şi prenumele
                                   directorului general
                                 ........................
                                      (semnătura)

            Ştampila societăţii


 ┌─────────┬──────────────────────────────────┬───────────┬───────────────────┐
 │FORMULAR │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA CA SVM │ Pentru uz │ Numai pentru uz │
 │ SVM │ │ oficial │ oficial │
 │Pagina 1 │ │ │ │
 │(Pagina │ Data: ______________ │ │ │
 │ de │ │ │ │
 │identifi-│ │ │ │
 │care) │ │ │ │
 ├─────────┴──────────────────────────────────┴───────────┼───────────────────┤
 │ FALSE DECLARAŢII SAU OMISIUNI INTENŢIONATE ALE UNOR │ │
 │ ──────────────────────────────────────────────────── │ │
 │ FAPTE POT CONSTITUI ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII PENALE │ │
 │ ────────────────────────────────────────────── │ │
 │________________________________________________________│ │
 │1.Denumirea completă a solicitantului: _________________│ │
 │ │ │
 │2.Numărul de înmatriculare în Registrul │ │
 │ Comerţului: _________________________________________ │ │
 │ │ │
 │3.Cod fiscal nr.: ______________________________________│ │
 │ │ │
 │4.Dacă actuala înregistrare determină schimbarea numelui│ │
 │solicitantului, menţionaţi numele anterior: ____________│ │
 │________________________________________________________│ │
 │ │ │
 │5.Adresa sediului principal: ___________________________│ │
 │ │ │
 │_________________________ ____________________________│ │
 │ (Numărul şi strada) (Localitatea) │ │
 │ │ │
 │_________________________ ____________________________│ │
 │ (Judeţul) (Codul poştal) │ │
 │ │ │
 │6.Adresa poştală, dacă este diferită: __________________│ │
 │ │ │
 │7.Numărul de telefon al solicitantului: ________________│ │
 │ │ │
 │_________________________ ___________________________│ │
 │ (Prefix) (Numărul de telefon) │ │
 │ │ │
 │8.Numărul de fax al solicitantului: ____________________│ │
 │ │ │
 │_________________________ ___________________________│ │
 │ (Prefix) (Numărul de fax) │ │
 │ │ │
 │9.Persoana de contact: │ │
 │ │ │
 │______________________ _______ ____________________│ │
 │(Numele şi funcţia) (Prefix) (Numărul de telefon)│ │
 │ │ │
 │10.Reprezentantul legal: _______________________________│ │
 │ │ │
 │Semnătura: ______________________________ │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ Ştampila societăţii: │ │
 │ │ │
 │________________________________________________________│ │
 │NU COMPLETAŢI SUB ACEASTĂ LINIE. NUMAI PENTRU UZ OFICIAL│ │
 │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘

 ┌─────────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────┬───────┐
 │FORMULAR │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │ Pentru uz │ Numai │
 │ SVM │ │ oficial │pentru │
 │ │ │ │ uz │
 │ Pagina │Denumirea solicitantului: ____________________│ │oficial│
 │ 2 │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ │ Data: ____________ │ │ │
 ├─────────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────┼───────┤
 │ _ _ │ │
 │● În ultimii 10 ani, unul dintre acţionarii semnifica- |_| |_| │ │
 │ tivi sau membrii Consiliului de Administraţie sau DA NU │ │
 │ directorii solicitantului a fost sancţionat de către │ │
 │ CNVM, de către un organism de autoreglementare, sau │ │
 │ de către o instanţă străină? │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
 │ _ _ │ │
 │● Societatea comercială se află într-una din fazele proce-|_| |_| │ │
 │ durii de faliment, sau într-una din cele premergătoare DA NU │ │
 │ acesteia, potrivit legii? │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
 │ │ │
 │● Bifaţi tipurile de activităţi pentru care solicitantul doreşte să│ │
 │ obţină autorizaţie: │ │
 │ │ │
 │ a) vânzarea şi cumpărarea de valori mobiliare _ │ │
 │ pe contul clienţilor ...................................... |_| │ │
 │ │ │
 │ b) vânzarea şi cumpărarea de valori mobiliare _ │ │
 │ pe cont propriu ............................................|_| │ │
 │ │ │
 │ c) garantarea plasamentului valorilor mobiliare _ │ │
 │ cu ocazia ofertelor primare sau secundare ..................|_| │ │
 │ │ │
 │ d) transmiterea ordinelor clienţilor în scopul │ │
 │ executării lor prin alţi intermediari _ │ │
 │ autorizaţi .................................................|_| │ │
 │ │ │
 │ e) deţinerea de fonduri şi/sau valori mobiliare │ │
 │ ale clienţilor în scopul executării ordinelor _ │ │
 │ privind respectivele valori mobiliare ......................|_| │ │
 │ │ │
 │ f) administrarea conturilor de portofolii individuale _ │ │
 │ de valori mobiliare ale clienţilor .........................|_| │ │
 │ │ │
 │ g) păstrarea de fonduri şi/sau valori mobiliare ale clienţilor │ │
 │ în scopul şi în cursul administrării portofoliilor acestora │ │
 │ sau în alte scopuri autorizate în mod expres prin _ │ │
 │ reglementările CNVM ........................................|_| │ │
 │ │ │
 │ h) acordarea de credite pentru finanţarea tranzacţiilor │ │
 │ clienţilor în limita unui plafon stabilit de Banca │ │
 │ Naţională a României cu consultarea _ │ │
 │ CNVM .......................................................|_| │ │
 │ │ │
 │ i) alte activităţi de intermediere sau legate de intermediere │ │
 │ autorizate de CNVM: │ │
 │ 1. desfăşurarea activităţii de formator _ │ │
 │ de piaţă ................................................|_| │ │
 │ │ │
 │ 2. distribuirea titlurilor de participare la fondurile _ │ │
 │ deschise de investiţii ..................................|_| │ │
 │ │ │
 │ 3. activităţi conexe activităţii de intermediere de valori │ │
 │ mobiliare, printre care: │ │
 │ │ │
 │ ● asistenţa şi evaluarea economică a societăţilor │ │
 │ comerciale în vederea stabilirii politicii de _ │ │
 │ investiţii ............................................|_| │ │
 │ │ │
 │ ● elaborarea documentaţiei în vederea majorării │ │
 │ capitalului social şi/sau finanţării prin pla- │ │
 │ sament privat şi/sau oferta publică de vânzare _ │ │
 │ a valorilor mobiliare .................................|_| │ │
 │ │ │
 │ 4. activitatea de agent de compensare şi depozitare, cu │ │
 │ excepţia eliberării şi primirii de fonduri băneşti │ │
 │ pe baza instrucţiunilor primite de la o societate │ │
 │ de compensare decontare şi depozitare în scopul _ │ │
 │ decontării tranzacţiilor ................................|_| │ │
 │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘
 ┌─────────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────┬───────┐
 │FORMULAR │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │ Pentru uz │Numai │
 │ SVM │ │ oficial │pentru │
 │ │ │ │ uz │
 │ Pagina │Denumirea solicitantului: ____________________│ │oficial│
 │ 3 │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ │ Data: ____________ │ │ │
 ├─────────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────┼───────┤
 │ │ │
 │ 1. Indicaţi în căsuţele de mai jos organismul de autoreglementare │ │
 │ în care solicitantul doreşte să devină membru: │ │
 │ _ _ _ │ │
 │ ANSVM |_| BVB |_| Altul |_| (specificaţi) ______________│ │
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
 │ │ │
 │ 2. Solicitantul a obţinut avizul organismului de autoreglementare │ │
 │ la care doreşte să devină membru, conform art. 7 (3) din │ │
 │ Regulamentul nr. 3/1998, privind autorizarea şi exercitarea │ │
 │ intermedierii de valori mobiliare: │ │
 │ _ _ │ │
 │ DA |_| NU |_| (Pentru explicaţii suplimentare folosiţi pagina │ │
 │ de completare) │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ Ştampila OAR │ │
 │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘
 ┌────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────┐
 │ FORMULAR SVM │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │PENTRU │
 │ ANEXA A │ │ UZ │
 │ │ │OFICIAL│
 │ │Denumirea solicitantului: _________________│ │
 │ ACŢIONARI ŞI PERSONAL │ │ │
 │ DE CONDUCERE │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 ├────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────┤
 │● Menţionaţi mai jos: │
 │ │
 │ ==> numele membrilor Consiliului de Administraţie şi personalului de │
 │ conducere; │
 │ │
 │ ==> numele persoanei/persoanelor din Oficiul pentru Încadrarea în │
 │ Prevederile Legale; │
 │ │
 │ ==> numele fiecărui acţionar care deţine 5% sau mai mult dintr-o clasă │
 │ de valori mobiliare cu drept de vot ale solicitantului, mai puţin în │
 │ cazul în care solicitantul este o societate deschisă │
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │● Completaţi coloana "Statut" prin menţionarea calităţii de acţionar, membru│
 │ în Consiliul de Administraţie, Comitetul de Direcţie sau Oficiul pentru │
 │ Încadrarea în Prevederile Legale. Dacă este vorba de acţionar, menţionaţi │
 │ clasa de valori mobiliare deţinute (dacă au fost emise mai multe clase de │
 │ valori mobiliare). │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │● Codurile pentru proprietate sunt: │
 │ NA -- până la 5% B -- între 10% şi 33% D -- între 50% şi 75% │
 │ A -- între 5% şi 10% C -- între 33% şi 50% E -- peste 75% │
 ├───────────────────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┬────────┤
 │ NUMELE/DENUMIREA COMPLETĂ │ Funcţie sau │ Cod pentru │ Cod fiscal │ Pentru │
 │ │ Statut │ proprietate│(pentru per-│ uz │
 │ │ │ │soane juri- │ oficial│
 │ │ │ │dice) │ │
 │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 ├───────────────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────┤
 └───────────────────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┴────────┘
 ┌────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────┐
 │ FORMULAR SVM │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │PENTRU │
 │ ANEXA B │ │ UZ │
 │ │ │OFICIAL│
 │ │Denumirea solicitantului: _________________│ │
 │ ACŢIONARI PERSOANE │ │ │
 │ JURIDICE │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 ├────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────┤
 │● Pentru fiecare dintre acţionarii - persoane juridice, menţionaţi în Anexa │
 │ A, menţionaţi mai jos: acţionarii săi ce au în proprietate, au drept de │
 │ vot, sau au puterea de a vinde sau a influenţa vânzarea a 33% sau mai mult│
 │ dintr-o clasă de valori mobiliare cu drept de vot ale acelei societăţi. │
 │ Dacă este vorba despre o societate deschisă, nu mai este necesară nici o │
 │ informaţie suplimentară. │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │● Completaţi coloana "Statut" prin menţionarea calităţii de asociat, │
 │ acţionar etc., iar dacă este vorba de acţionar, menţionaţi clasa de │
 │ valori mobiliare deţinute (dacă au fost emise mai multe clase de valori │
 │ mobiliare). │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │● Codurile pentru proprietate sunt: C -- între 33% şi 50% E -- peste 75% │
 │ D -- între 50% şi 75% │
 ├───────────┬────────────────────────┬────────┬────────────┬──────────┬──────┤
 │Societatea │ NUMELE/DENUMIREA │ Statut │ Cod pentru │Cod fiscal│Pentru│
 │ în │ COMPLETĂ │ │proprietate │(pentru │ uz │
 │care sunt │ │ │ │persoane │ofi- │
 │deţinute │ │ │ │juridice │cial │
 │acţiuni │ │ │ │ │ │
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 ├───────────┼────────────────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────┤
 └───────────┴────────────────────────┴────────┴────────────┴──────────┴──────┘
 ┌────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────┐
 │ FORMULAR SVM │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │PENTRU │
 │ ANEXA C │ │ UZ │
 │ │ │OFICIAL│
 │ │Denumirea solicitantului: _________________│ │
 │ DETALII │ │ │
 │ PERSOANE FIZICE │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 ├────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────┤
 │● Pentru fiecare dintre acţionarii cu poziţie de control, membrii │
 │ consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie, precum şi ai │
 │ agenţilor pentru valori mobiliare ai societăţii, completaţi mai jos: │
 │ numele soţului rudelor până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi al │
 │ afinilor de gradul I │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │● Completaţi coloana "Calitate" prin următoarele coduri: │
 │ AT: acţionar cu poziţie de control │
 │ CA: membru în consiliul de administraţie │
 │ CD: membru în comitetul de direcţie │
 │ AG: agent pt. valori mobiliare al societăţii │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │● Completaţi coloana "Statut" prin menţionarea calităţii de rudă, afini etc.│
 │ şi a gradului sau de afinitate. │
 ├────────────┬───────────┬────────────────────┬────────┬─────────────┬───────┤
 │ Numele şi │ Calitatea │ Numele şi prenumele│ Statut │ Cod numeric │ Pentru│
 │ prenumele │ │ rudei, afinului │ │ personal │ uz │
 │ │ │ │ │ │oficial│
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 ├────────────┼───────────┼────────────────────┼────────┼─────────────┼───────┤
 └────────────┴───────────┴────────────────────┴────────┴─────────────┴───────┘

 ┌────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────┐
 │ FORMULAR SVM │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │PENTRU │
 │ ANEXA D │ │ UZ │
 │ │ │OFICIAL│
 │ │Denumirea solicitantului: _________________│ │
 │ SEDII SECUNDARE ALE │ │ │
 │ SVM │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 ├────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────┤
 │● Pentru fiecare dintre filialele, sucursalele, agenţiile, punctele de lucru│
 │ ale SVM, menţionaţi mai jos: adresa completă, numărul de telefon/fax, │
 │ numele persoanelor din conducerea respectivului sediu secundar, precum │
 │ şi numele agenţilor de valori mobiliare autorizaţi care îşi desfăşoară │
 │ activitatea la sediul respectiv. │
 ├──────────┬──────────────────┬──────────┬─────┬───────────┬─────────────────┤
 │ Sediul │ Adresa │ Telefon │ Fax │ Conducere │ Agent pt. valori│
 │ secundar │ │ │ │ │ mobiliare │
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 │Filiale │ │ │ │ │ │
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 │Sucursale │ │ │ │ │ │
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 │Agenţii │ │ │ │ │ │
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 │Puncte de │ │ │ │ │ │
 │ lucru │ │ │ │ │ │
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 ├──────────┼──────────────────┼──────────┼─────┼───────────┼─────────────────┤
 └──────────┴──────────────────┴──────────┴─────┴───────────┴─────────────────┘

 ┌────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────┐
 │ FORMULAR SVM │ CERERE PENTRU AUTORIZAREA SVM │PENTRU │
 │ ANEXA E │ │ UZ │
 │ │ │OFICIAL│
 │ │Denumirea solicitantului: _________________│ │
 │ FOAIE DE COMPLETARE │ │ │
 │ │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 ├────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┼───────┤
 │ │ │
 │● Folosiţi această anexă pentru a detalia sau a explica răspunsurile│ │
 │ la întrebările formularului SVM, dacă este necesar. │ │
 │ │ │
 │● Menţionaţi pagina, punctul şi litera la care se referă explica- │ │
 │ ţiile. │ │
 │● Furnizaţi informaţii complete şi concise. │ │
 │ │ │
 ├────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┼───────┤
 │Puncte din formular │ Completare │ │
 ├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────┤
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 └────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴───────┘


    ANEXA 2

    FORMULAR S.V.M. - R

                          CERERE
             de retragere a autorizaţiei unei
               societăţi de valori mobiliare

    Cererile completate trebuie înaintate spre avizare organismului de autoreglementare la care societatea este membră şi din care doreşte să se retragă. În vederea retragerii autorizaţiei de funcţionare ca societate de valori mobiliare, organismul de autoreglementare va înainta la C.N.V.M. toate cererile avizate.


 ┌──────────────┬────────────────────────────────────────────┬──────────┬─────┐
 │FORMULAR SVM-R│ CERERE DE RETRAGERE A AUTORIZAŢIEI DE SVM │Pentru uz │Numai│
 │ Pagina I │ │ oficial │pen- │
 │ │Data: ______________ │ │tru │
 │ │ │ │ uz │
 │ │Autorizaţie CNVM nr.: _____________________ │ │ofi- │
 │ │ │ │cial │
 ├──────────────┴────────────────────────────────────────────┴──────────┼─────┤
 │ FALSE DECLARAŢII SAU OMISIUNI INTENŢIONATE ALE UNOR FAPTE POT │ │
 │ ───────────────────────────────────────────────────────────── │ │
 │ CONSTITUI ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII PENALE │ │
 │ ──────────────────────────────────── │ │
 │______________________________________________________________________│ │
 │ │ │
 │1. Denumirea completă a solicitantului: ______________________________│ │
 │ │ │
 │2. Cod fiscal nr.: ____________________________ │ │
 │ │ │
 │3. Adresa sediului principal: ___________________ _________________│ │
 │ (Numărul şi strada) (Localitatea) │ │
 │ │ │
 │ ___________________ _________________│ │
 │ (Judeţul) (Codul poştal) │ │
 │ │ │
 │4. Adresa poştală, dacă este diferită: _______________________________│ │
 │ │ │
 │5. Numărul de telefon al solicitantului: ________ ___________________│ │
 │ (Prefix) (Numărul de telefon)│ │
 │ │ │
 │6. Numărul de fax al solicitantului: ________ __________________│ │
 │ (Prefix) (Numărul de fax) │ │
 │ │ │
 │7. Persoana de contact: │ │
 │ _______________________________ ________ _______________________│ │
 │ (Numele şi funcţia) (Prefix) (Numărul de telefon) │ │
 │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┤
 │8. Indicaţi în căsuţele de mai jos organismul de autoreglementare în care │
 │ solicitantul este membru şi din care doreşte să se retragă. │
 │ │
 │ _ _ _ │
 │ |_| |_| |_| _________________________ │
 │ ANSVM BVB Altul (Specificaţi) │
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 │9. Solicitantul a obţinut avizul organismului de autoreglementare: │
 │ │
 │ _ _ │
 │ |_| |_| │
 │ DA NU Ştampila OAR │
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 │ NU COMPLETAŢI SUB ACEASTĂ LINIE. NUMAI PENTRU UZ OFICIAL │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬─────────┐
 │ FORMULAR │ CERERE DE RETRAGERE A AUTORIZAŢIEI DE │ PENTRU │
 │ SVM-R │ SVM │ UZ │
 │ │ │ OFICIAL │
 │ │Denumirea Solicitantului: _________________│ │
 │ Pagina 2 │ │ │
 │ │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │Autorizaţie CNVM nr.: _____________________│ │
 ├──────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴─────────┤
 │ │
 │1. Data la care societatea de valori mobiliare a încetat │
 │ operaţiunile: ___________________________________________________________│
 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┤
 │ │ _ _ │
 │2. Societatea de valori mobiliare datorează bani sau valori │ |_| |_| │
 │ mobiliare unui client sau unei societăţi de valori mobiliare ? │ DA NU │
 │ ...............................................................│ │
 │ │ │
 │Dacă "DA": │ │
 │ │ │
 │ a) Numărul clienţilor cărora le sunt datoraţi bani sau │ │
 │ valori mobiliare: __________________________________________│ │
 │ │ │
 │ b) Sumele de bani datorate (lei): │ │
 │ │ │
 │ - clienţilor _____________________________│ │
 │ │ │
 │ - societăţilor de valori mobiliare _______│ │
 │ │ │
 │ c) Valoarea de piaţă a valorilor mobiliare datorate (lei): │ │
 │ │ │
 │ - clienţilor _____________________________│ │
 │ │ │
 │ - societăţilor de valori mobiliare _______│ │
 │ │ │
 │ d) Convenţii privind plăţile. │ │
 │ │ │
 │Ataşaţi o copie a ultimelor raportări financiare, care să cuprindă│ │
 │balanţa de verificare lunară şi calculul capitalului net. │ │
 │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
 │3. Există împotriva societăţii de valori mobiliare, proceduri, │ _ _ │
 │ plângeri sau anchete în curs? .................................│ |_| |_| │
 │ │ DA NU │
 │4. Există împotriva societăţii de valori mobiliare hotărâri │ _ _ │
 │ judecătoreşti sau garanţii reale care nu au fost puse │ |_| |_| │
 │ în executare? .................................................│ DA NU │
 │ │ │
 │Menţionaţi toate detaliile în cazul răspunsurilor "DA" în pagina │ │
 │de continuare a acestui formular. │ │
 │ │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘

 ┌────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬───────┐
 │ FORMULAR │ CERERE DE RETRAGERE A AUTORIZAŢIEI DE SVM │PENTRU │
 │ SVM-R │ │ UZ │
 │ │ │OFICIAL│
 │ │Denumirea Solicitantului: _________________│ │
 │ Pagina de completare │ │ │
 │ │ Data: _______________ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │Autorizaţie CNVM nr.: _____________________│ │
 ├────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴───────┤
 │ │
 │● Folosiţi această anexă pentru a detalia sau a explica răspunsurile la │
 │ întrebările formularului SVM-R, dacă este necesar. │
 │ │
 │● Menţionaţi pagina, punctul şi litera la care se referă explicaţiile. │
 │ │
 │● Furnizaţi explicaţii complete şi concise. │
 │ │
 ├────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┬───────┤
 │Puncte din formular │ Completare │Pentru │
 │ │ │ uz │
 │ │ │oficial│
 ├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼───────┤
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 │ │ │ │
 └────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴───────┘


    ANEXA 3

               DECLARAŢIE


    Subsemnatul ............., născut la data de ........., cu domiciliul în ............, posesor al B.I. seria .... nr. ....., eliberat de Circa de poliţie ......... la data de ..........., în calitate de angajat (reprezentant) exclusiv al societăţii de valori mobiliare .........., declar, prin prezenta, că îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 pct. 6 şi la art. 17 din Regulamentul nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare şi mă angajez să respect prevederile Legii nr. 52/1994 şi ale regulamentelor C.N.V.M. şi OAR corespunzătoare.
    Dată şi semnată astăzi, pe propria răspundere, cunoscând că falsul în declaraţii se pedepseşte conform legii.

    Data .................

                                  Semnătura ..................
                                  Semnătura O.P.L. ...........

    ANEXA 4

    SOCIETATEA DE VALORI MOBILIARE ............................
    Nr. de înmatriculare la registrul comerţului ..............
    Codul fiscal ..............................................


                   SITUAŢIA FINANCIARĂ LUNARĂ
                   la data de ...............

    Prin prezenta certific că raportările financiare reflectă corect situaţia activelor şi a datoriilor societăţii.

           Preşedinte, Director economic,

    ANEXA 4.1.

    DENUMIREA SOCIETĂŢII ........................


                SITUAŢIE FINANCIARĂ LUNARĂ
     ACTIVELE PONDERATE ŞI ACTUALIZATE ALE PIEŢEI DE VALORI MOBILIARE

                                                                    - mii lei -
 ┌───┬─────────────────────┬─────────┬───────┬───────┬───────┬──────┬─────────┐
 │Nr.│ Descrierea activului│ Simbol │Valoare│Valoare│Valoare│Coefi-│Valoare │
 │rd.│ │ cont │ de │ de │actua- │cient │ponde- │
 │ │ │ │intrare│piaţă │lizată │ de │rată şi │
 │ │ │ │(sol- │ │ │risc │actuali- │
 │ │ │ │duri) │ │ │ │zată │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │7=5-(5x6)│
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │01 │Disponibilul aflat în│511+512- │ │ │ │ │ │
 │ │contul curent şi în │-419*** +│ │ │ │ │ │
 │ │casă │+531+532+│ │ x │ │ 0% │ │
 │ │ │+541+ │ │ │ │ │ │
 │ │ │+461.01 │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │02 │Certificate de │267-296* │ │ │ │ │ │
 │ │depozit │508-590 │ │ x │ │ 2% │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │03 │Depozitele la termen,│267-296* │ │ x │ │ 5% │ │
 │ │constituite la │508-590 │ │ │ │ 95% │ │
 │ │băncile comerciale, │ │ │ │ │ │ │
 │ │alte instrumente care│ │ │ │ │ │ │
 │ │evidenţiază depuneri │ │ │ │ │ │ │
 │ │la bănci comerciale │ │ │ │ │ │ │
 │ │Depozite constituite │ │ │ │ │ │ │
 │ │la băncile comerciale│ │ │ │ │ │ │
 │ │aflate sub suprave- │ │ │ │ │ │ │
 │ │ghere B.N.R. │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │04 │. Titluri de stat │506-590 │ │ │ │ 2% │ │
 │ │. Titluri ale │267-296* │ │ │ │ 10% │ │
 │ │administraţiei │ │ │ │ │ │ │
 │ │publice locale emise │ │ │ │ │ │ │
 │ │de autorizaţi │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │05 │a) Valori mobiliare │503+506+ │ │ │ │ 30% │ │
 │ │emise de societăţi │+508-590 │ │ │ │ │ │
 │ │comerciale, care au │ │ │ │ │ │ │
 │ │făcut obiectul unei │ │ │ │ │ │ │
 │ │oferte publice, │ │ │ │ │ │ │
 │ │tranzacţionate pe │ │ │ │ │ │ │
 │ │pieţe recunoscute │ │ │ │ │ │ │
 │ │de C.N.V.M. şi pentru│ │ │ │ │ │ │
 │ │care există o piaţă │ │ │ │ │ │ │
 │ │lichidă │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │ │b) Acţiuni şi obliga-│503+506+ │ │ │ │ 20% │ │
 │ │ţiuni ale societăţi- │+508-590 │ │ │ │ │ │
 │ │lor comerciale în │ │ │ │ │ │ │
 │ │care societatea de │ │ │ │ │ │ │
 │ │valori mobiliare este│ │ │ │ │ │ │
 │ │formator de piaţă - │ │ │ │ │ │ │
 │ │pentru acele valori │ │ │ │ │ │ │
 │ │mobiliare pentru care│ │ │ │ │ │ │
 │ │desfăşoară activita- │ │ │ │ │ │ │
 │ │tea de formator de │ │ │ │ │ │ │
 │ │piaţă │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │ │c) Acţiuni şi obliga-│503+506+ │ │ │ │ 50% │ │
 │ │ţiuni ale unei │+508-590 │ │ │ │ │ │
 │ │singure societăţi │ │ │ │ │ │ │
 │ │comerciale │ │ │ │ │ │ │
 │ │reprezentând mai mult│ │ │ │ │ │ │
 │ │de 20% din totalul │ │ │ │ │ │ │
 │ │activelor pieţei de │ │ │ │ │ │ │
 │ │valori mobiliare ale │ │ │ │ │ │ │
 │ │societăţii de valori │ │ │ │ │ │ │
 │ │mobiliare │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │06 │Valori mobiliare, │503+506+ │ │ x │ │ 40% │ │
 │ │pentru care oferta │+508-590 │ │ │ │ │ │
 │ │publică este în deru-│ │ │ │ │ │ │
 │ │lare (preţul de │ │ │ │ │ │ │
 │ │ofertă - marja de │ │ │ │ │ │ │
 │ │intermediere în cazul│ │ │ │ │ │ │
 │ │plasamentului │ │ │ │ │ │ │
 │ │garantat) │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │07 │Acţiuni la S.N.C.D.D.│261-296* │ │ x │ │ 30% │ │
 │ │şi la Registrele │ │ │ │ │ │ │
 │ │independente ale │ │ │ │ │ │ │
 │ │acţionarilor (la │ │ │ │ │ │ │
 │ │preţul de achiziţie) │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │08 │a) Titlurile de │261-296* │ │ │ │ 25% │ │
 │ │participare la │ │ │ │ │ │ │
 │ │fondurile mutuale │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │ │b) Titlurile de │261-296* │ │ │ │ 50% │ │
 │ │participare în cazul │ │ │ │ │ │ │
 │ │în care valoarea │ │ │ │ │ │ │
 │ │totală a titlurilor │ │ │ │ │ │ │
 │ │de participare la un │ │ │ │ │ │ │
 │ │singur fond mutual │ │ │ │ │ │ │
 │ │reprezintă mai mult │ │ │ │ │ │ │
 │ │de 20% din totalul │ │ │ │ │ │ │
 │ │activelor pieţei de │ │ │ │ │ │ │
 │ │valori mobiliare ale │ │ │ │ │ │ │
 │ │societăţii de valori │ │ │ │ │ │ │
 │ │mobiliare │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │ 09│Sume datorate de │419** │ │ │ │ 0% │ │
 │ │clienţi pentru valo- │ │ │ │ │ │ │
 │ │rile mobiliare │ │ │ │ │ │ │
 │ │cumpărate în numele │ │ │ │ │ │ │
 │ │lor: │ │ │ │ │ │ │
 │ │- în termen de 3 zile│ │ │ │ │ │ │
 │ │ lucrătoare de la │ │ │ │ │ │ │
 │ │ data │ │ │ │ │ │ │
 │ │ tranzacţionării │ │ │ │ │ │ │
 │ │- după cele 3 zile, │ │ │ │ │ 30% │ │
 │ │ valorile mobiliare │ │ │ │ │ 20% │ │
 │ │ cumpărate în numele│ │ │ │ │ 50% │ │
 │ │ clientului pot │ │ │ │ │ │ │
 │ │ trece în contul │ │ │ │ │ │ │
 │ │ societăţii, │ │ │ │ │ │ │
 │ │ aplicându-li-se │ │ │ │ │ │ │
 │ │ coeficientul de │ │ │ │ │ │ │
 │ │ risc corespunzător │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │10 │Depozite la o │267-296* │ │ │ │ 8% │ │
 │ │societate depozitară │ │ │ │ │ │ │
 │ │înregistrată la │ │ │ │ │ │ │
 │ │C.N.V.M. │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │11 │Fonduri de garantare │267-296* │ │ │ │ 8% │ │
 │ │constituite conform │ │ │ │ │ │ │
 │ │reglementărilor │ │ │ │ │ │ │
 │ │specifice fiecărei │ │ │ │ │ │ │
 │ │pieţe │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │12 │Depozite la o altă │267-296 │ │ │ │ 2% │ │
 │ │societate de valori │ │ │ │ │ │ │
 │ │mobiliare, în baza │ │ │ │ │ │ │
 │ │unui contract de │ │ │ │ │ │ │
 │ │compensare aprobat │ │ │ │ │ │ │
 │ │de C.N.V.M. │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │13 │Acţiuni şi │503+506+ │ │ │ │ │ │
 │ │obligaţiuni ale │+508-590 │ │ x │ │100% │ │
 │ │societăţilor │ │ │ │ │ │ │
 │ │comerciale care nu │ │ │ │ │ │ │
 │ │sunt tranzacţionate │ │ │ │ │ │ │
 │ │pe nici una dintre │ │ │ │ │ │ │
 │ │pieţele organizate │ │ │ │ │ │ │
 │ │sau ale societăţilor │ │ │ │ │ │ │
 │ │tranzacţionate, dar │ │ │ │ │ │ │
 │ │care au fost suspen- │ │ │ │ │ │ │
 │ │date de la tranzac- │ │ │ │ │ │ │
 │ │ţionare pe o │ │ │ │ │ │ │
 │ │perioadă mai mare │ │ │ │ │ │ │
 │ │de două săptămâni │ │ │ │ │ │ │
 ├───┼─────────────────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼──────┼─────────┤
 │14 │ TOTAL ACTIVE │ x │ │ x │ │ x │ │
 └───┴─────────────────────┴─────────┴───────┴───────┴───────┴──────┴─────────┘


    ANEXA 4.2

    DENUMIREA SOCIETĂŢII .....................

                 SITUAŢIE FINANCIARĂ LUNARĂ

                  SITUAŢIA PASIVULUI SOCIETĂŢII

                                                                    - mii lei -
 ┌──────────────────────────────────────────────────────┬─────┬───────────────┐
 │ Pasivul │ Nr. │ Sold │
 │ │ rd. │ la sfârşitul │
 │ │ │ lunii │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │I. CAPITALURI PROPRII - TOTAL │ 01 │ │
 │(101+108***-108**+104+105+106+107***-107**+121***- │ │ │
 │-121**-129+111+112+118-119+131+141) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │II. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI ŞI CHELTUIELI │ 02 │ │
 │Provizioane pentru riscuri (ct. 1511+1512+1518*) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Provizioane pentru cheltuieli (ct. 1513+1514+1518*) │ 03 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │TOTAL (rd. 02+ rd. 03) │ 04 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │III. DATORII │ 05 │ │
 │Împrumuturi şi datorii asimilate │ │ │
 │(ct. 161+162+166+167+168+512***+5186+519) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Furnizori şi conturi asimilate (ct. 401+403+404+405+ │ │ │
 │+408) │ 06 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Clienţi creditori (ct. 419) │ 07 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Creditori diverşi - sume datorate băncii de decontare │ │ │
 │(ct. 462): │ │ │
 │ - în nume propriu (462.01.01) │ 08 │ │
 │ - în contul clienţilor (462.01.02) │ 09 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Alţi creditori (ct. 462) │ 10 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Alte datorii (ct. 421+423+424+426+427+4281+431+437+ │ 11 │ │
 │+4381+441***-441**+444***-444**+446***-446**+447***- │ │ │
 │-447**+4483+451***+446+455***-455**+457+4582-4581+ │ │ │
 │+481***+482***+509) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │TOTAL DATORII (rd. 05 la rd. 11) │ 12 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │IV. CONTURI DE REGULARIZĂRI ŞI ASIMILATE │ 13 │ │
 │Venituri înregistrate în avans (ct. 472) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Decontări din operaţii în curs de calificare │ 14 │ │
 │(ct. 473***) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Diferenţe de conversie (ct. 477) │ 15 │ x │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │TOTAL (rd. 13 la rd. 15) │ 16 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │TOTAL PASIV (rd. 01+rd. 04+rd. 12+rd. 16) │ 17 │ │
 │ │ │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────┴─────┴───────────────┘


    * Conturi de repartizat după natura elementelor respective.
    ** Solduri debitoare ale conturilor respective.
    *** Solduri creditoare ale conturilor respective.

    NOTĂ:
    Menţionaţi orice fel de obligaţii (datorii) care pot apărea în viitorul apropiat sau de care managementul are cunoştinţă, care nu sunt incluse în conturile din situaţia de mai sus şi care pot afecta situaţia pasivelor în perioada imediat următoare.

    ANEXA 4.3

    DENUMIREA SOCIETĂŢII ..................

               SITUAŢIE FINANCIARĂ LUNARĂ
      Calculul capitalului net şi al gradului de îndatorare

                                                                 - mii lei -
 ┌──────────────────────────────────────────────────────┬─────┬───────────────┐
 │ │ Nr. │ │
 │ Descrierea indicatorilor │ rd. │ Valoarea │
 │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │ Active ponderate şi actualizate ale pieţei de valori │ │ │
 │ mobiliare - Anexa nr. 4.1. │ 01 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │ Total datorii* (Anexa nr. 4.2.: rd. 12-rd. 07-rd. 09)│ 02 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │I.CAPITAL NET (rd. 01-rd. 02) │ 03 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │CERINŢA DE CAPITAL MINIM NET │ 04 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │EXCEDENT/DEFICIT (rd. 3-rd. 4/rd. 4-rd. 3) │ 05 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │II. GRADUL DE ÎNDATORARE (rd. 02/rd. 03) │ 06 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┤
 │Nr. de valori mobiliare pentru care societatea │ │ │
 │desfăşoară activitatea de formator de piaţa │ 07 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────┴─────┴───────────────┘


    ANEXA 5

                         PROCEDURI
          privind autorizarea, atestarea, notificarea
             modificărilor în modul de organizare
                    şi funcţionare a S.V.M.

    Sunt supuse autorizării următoarele modificări în organizarea şi funcţionarea S.V.M.:
    a) schimbarea sediului social al S.V.M.;
    b) deschiderea de sedii secundare de către S.V.M. (sucursale sau agenţii);
    c) majorarea sau reducerea capitalului social.
    Se supune atestării schimbarea denumirii societăţii.
    Se notifică C.N.V.M. următoarele:
    a) înlocuirea membrilor consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie şi a cenzorilor;
    b) schimbarea structurii acţionariatului.
    În vederea obţinerii autorizării prealabile a schimbării sediului social, S.V.M. va prezenta următoarele documente:
    ● Hotărârea adunării generale a acţionarilor;
    ● actul adiţional la actele constitutive ale S.V.M.;
    ● actul de spaţiu. Nu se acceptă contract de asociere.
    S.V.M. va trebui să dispună de un spaţiu şi de o dotare tehnică corespunzătoare desfăşurării activităţii de intermediere.
    În vederea obţinerii autorizării prealabile pentru deschiderea de sedii secundare, S.V.M. va prezenta următoarele documente:
    ● hotărârea adunării generale a acţionarilor;
    ● actul adiţional la actele constitutive ale S.V.M.;
    ● actul de spaţiu, care să cuprindă următoarele prevederi:
    - precizarea cu claritate a obiectului asocierii - asocierea "pe spaţiu";
    - delimitarea cu claritate a obligaţiilor părţilor: una dintre părţi vine în asociere cu spaţiul în care cealaltă parte (S.V.M.) îşi va desfăşura obiectul specific de activitate;
    - existenţa clauzei de confidenţialitate;
    - neîmpărţirea profitului;
    * declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al S.V.M. de îndeplinire a condiţiilor prevăzute mai jos:
    a) societatea deţine în folosinţă exclusivă minimum o cameră cu un telefon şi un fax;
    b) este conectată printr-un computer la sediul central al S.V.M.;
    c) este dotată cu sistem de evidenţă şi prelucrare a ordinelor de tranzacţionare;
    d) are cel puţin doi agenţi de valori mobiliare autorizaţi în sediile în care se desfăşoară efectiv activitate de tranzacţionare.
    În vederea obţinerii autorizării prealabile a majorării capitalului social, S.V.M. va prezenta următoarele documente:
    * hotărârea adunării generale a acţionarilor;
    * actul adiţional la actele constitutive ale societăţii;
    * dovada vărsării capitalului numerar (foaie de vărsământ, ordin de plată, adeverinţă emisă de banca la care S.V.M. are cont deschis sau extras de cont);
    * raportul de evaluare efectuat conform legii pentru aportul în natură.
    Eliberarea autorizaţiei prealabile de majorare a capitalului social se va face cu condiţia prezentării dovezii achitării în contul C.N.V.M. a unei sume echivalente cu un procent din aportul suplimentar la capitalul social.
    În vederea obţinerii autorizării prealabile a schimbării denumirii S.V.M., aceasta va prezenta următoarele documente:
    * hotărârea adunării generale a acţionarilor;
    * actul adiţional la actele constitutive ale societăţii.
    În vederea obţinerii autorizării/atestării definitive a modificărilor mai sus menţionate, S.V.M. va prezenta C.N.V.M. cererea de înscriere de menţiuni de la oficiul registrului comerţului, respectiv noul certificat de înmatriculare.
    Notificarea schimbărilor intervenite în consiliul de administraţie, comitetul de direcţie şi în rândul cenzorilor va fi însoţită de următoarele documente:
    a) hotărârea adunării generale a acţionarilor;
    b) actul adiţional la actele constitutive ale societăţii;
    c) cererea de înscriere de menţiuni de la oficiul registrului comerţului;
    d) curriculum vitae, certificat de cazier judiciar eliberat cu 3 luni anterior notificării şi declaraţie sub semnătură autografă de încadrare în prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, ale Legii nr. 52/1994 şi ale reglementărilor în vigoare în legătura cu intermedierea de valori mobiliare.
    În plus, pentru modificările intervenite în structura acţionariatului va fi depusă şi noua structură a acestuia.
    Pentru oricare dintre modificările menţionate în această anexă, S.V.M. va prezenta C.N.V.M. anexa nr. 1, reactualizată, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (5) din prezentul regulament.

                         ------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016