Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.782 din 6 mai 2015  privind aprobarea Metodologiei de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state terţe UE în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în anul şcolar/universitar 2015-2016    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.782 din 6 mai 2015 privind aprobarea Metodologiei de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state terţe UE în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în anul şcolar/universitar 2015-2016

EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 394 din 5 iunie 2015

    În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 3.171/2015 privind aprobarea Calendarului şi a Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016,
    având în vedere Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009 privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de şcolarizare, în valută, a cetăţenilor care studiază pe cont propriu în România, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum şi din cele care nu fac parte din Spaţiul Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, aprobată cu modificări, prin Legea nr. 1/2010,
    în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 26/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice,

    ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice emite prezentul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Metodologia de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state terţe UE în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în anul şcolar/universitar 2015-2016, cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Direcţia generală relaţii internaţionale şi afaceri europene, Direcţia generală învăţământ preuniversitar, Direcţia generală învăţământ universitar şi Direcţia generală buget-finanţe, salarizare şi resurse umane vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                         Ministrul educaţiei
                      şi cercetării ştiinţifice,
                         Sorin Mihai Cîmpeanu


    Bucureşti, 6 mai 2015.
    Nr. 3.782.


    ANEXĂ

                                   METODOLOGIE
       de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state
         terţe UE în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de
               învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu,
                      în anul şcolar/universitar 2015-2016

    CAP. I
    Condiţii de admitere la studii în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România

    SECŢIUNEA 1
    Condiţii de eligibilitate

    ART. 1
    Cetăţenii din statele terţe UE sunt admişi la studii în România pe baza actelor de studii, prin concurs de dosare.
    ART. 2
    Cuantumul minim al taxelor de şcolarizare pentru cetăţenii străini din statele terţe este prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 22/2009 privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de şcolarizare, în valută, a cetăţenilor care studiază pe cont propriu în România, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum şi din cele care nu fac parte din Spaţiul Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010.
    ART. 3
    Pot accede în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România persoanele din state terţe Uniunii Europene (UE), care:
    a) au documente care atestă cetăţenia statului respectiv;
    b) au pregătirea necesară, dovedită prin acte de studii eliberate de instituţii de învăţământ recunoscute în ţara de provenienţă;
    c) şi-au depus dosarul potrivit calendarului fiecărei instituţii de învăţământ şi în termenul stabilit prin prezenta metodologie;
    d) au acceptul unităţii de învăţământ preuniversitar/instituţiei de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu unde doresc să studieze.
    ART. 4
    Condiţiile specifice sunt:
    a) promovarea testelelor de aptitudini, organizate pentru învăţământul preuniversitar de artă şi sportiv;
    b) promovarea testelor de aptitudini organizate pentru învăţământul universitar de artă, sportiv şi de arhitectură;
    c) promovarea examenului de admitere la doctorat.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Criterii de selecţie

    ART. 5
    În procesul de admitere a cetăţenilor străini în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România, se vor aplica următoarele criterii de selecţie:
    a) respectarea condiţiilor de eligibilitate;
    b) rezultatele obţinute pe parcursul studiilor anterioare;
    c) activitatea academică a candidatului în domeniul pentru care a optat;
    d) oferta anuală de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior, în conformitate cu prevederile art. 138 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 6
    În cazul în care solicitarea candidatului nu poate fi onorată de unitatea de învăţământ preuniversitar/instituţia de învăţământ superior pentru care acesta a optat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) îşi rezervă dreptul de a propune candidatului o altă repartizare în acelaşi profil, conform disponibilităţilor existente în acel moment.

    CAP. II
    Admiterea la studii

    SECŢIUNEA 1
    Anul pregătitor

    ART. 7
    Cetăţenii străini din state terţe UE sunt înscrişi la studii universitare în limba română după absolvirea anului pregătitor, în cadrul căruia îşi însuşesc cunoştinţele necesare de limbă, precum şi cunoştinţele specifice, în corelare cu profilul viitoarei pregătiri (anatomie, fizică, chimie, desen tehnic etc.).
    ART. 8
    Durata cursului pregătitor pentru studii preuniversitare şi pentru studii universitare de licenţă este de un an şcolar/academic, iar pentru studii universitare de masterat, doctorat şi studii postuniversitare de rezidenţiat este de cel puţin 6 luni.
    ART. 9
    Unităţile şcolare în care se organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române vor fi nominalizate de inspectoratele şcolare judeţene (ISJ)/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
    ART. 10
    Instituţiile de învăţământ superior acreditate care organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta metodologie.
    ART. 11
    Sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta certificatul de absolvire a anului pregătitor, la înscrierea la programe de studii cu predare în limba română, următoarele categorii de persoane:
    a) persoanele care prezintă acte de studii româneşti (diplome şi certificate) sau acte de studii, situaţii şcolare atestând cel puţin patru ani de studii consecutivi urmaţi într-o unitate şcolară din sistemul naţional din România;
    b) cei care, în vederea înscrierii în învăţământul preuniversitar (cu excepţia învăţământului primar), promovează testul de limba română, în urma examinării de către o comisie formată din directorul şcolii/liceului şi din doi profesori de limba română;
    c) cei care, în vederea înscrierii în învăţământul universitar, promovează testul de limba română, în urma examinării de către o comisie de specialitate formată din cadre didactice având cel puţin funcţia didactică de lector. Examinarea poate fi făcută în instituţia de învăţământ superior la care candidatul doreşte să studieze, dacă această instituţie de învăţământ superior desfăşoară o specializare/program de studii de limba şi literatura română autorizat provizoriu sau acreditat ori în cadrul altei instituţii de învăţământ superior acreditate care desfăşoară o astfel de specializare/program de studii. În urma acestei examinări se va elibera un certificat de competenţă lingvistică.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Studii în limbi străine

    ART. 12
    La programele de studii în care procesul didactic se desfăşoară în limbi străine, admiterea este condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe lingvistice. Sunt exceptate de la acest test persoanele care provin din ţări unde limba oficială a statului este limba în care se efectuează cursurile şi care dovedesc, cu documente şcolare, că au urmat cursurile în acea limbă.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Înscrierea în învăţământul preuniversitar

    ART. 13
    Pot fi înscrişi în învăţământul preuniversitar din România elevii din state terţe UE dacă unul dintre părinţi, tutori sau susţinători legali se încadrează în una dintre următoarele situaţii:
    a) este repatriat;
    b) are, prin căsătorie, domiciliul în România;
    c) este posesorul unui permis de şedere în România;
    d) desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale, activităţi pe teritoriul României;
    e) se află la studii în învăţământul universitar sau postuniversitar de stat/particular acreditat din România.
    ART. 14
    Dosarul elevului se transmite la MECS - Direcţia generală relaţii internaţionale şi afaceri europene (DGRIAE) de către ISJ/ISMB pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea unitatea de învăţământ pentru care se optează şi conţine următoarele documente:
    a) copii ale documentelor de identitate ale elevului şi ale părinţilor/tutorelui/susţinătorului legal (certificat de naştere elev, paşaport elev, paşaport părinţi, permis de şedere elev, permis de şedere părinţi, dacă posedă);
    b) copie şi traducere legalizată a certificatului de naştere al elevului;
    c) copie a hotărârii judecătoreşti privind încredinţarea copilului minor, după caz;
    d) copii şi traduceri legalizate ale situaţiilor şcolare;
    e) cerere de înscriere la studii, avizată de conducerea unităţii de învăţământ la care se va face înscrierea.
    ART. 15
    Înscrierea se realizează prin aprobarea emisă de către MECS - DGRIAE, în baza actelor de studii din dosarul personal, fără examene de diferenţă.
    ART. 16
    Înscrierea elevilor din state terţe UE, în baza perioadelor de studii efectuate în străinătate, dovedite prin situaţii şcolare, se poate realiza şi pe parcursul anului şcolar, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.115/2014.
    ART. 17
    La solicitarea părinţilor/tutorelui, înscrierea elevului se poate realiza şi într-o clasă inferioară nivelului de studii rezultat din acte.
    ART. 18
    Elevii din state terţe UE sunt înscrişi în formaţiunile şcolare existente în limita a 1-2 elevi/clasă peste efectivele maxime prevăzute de lege, inclusiv în clasa a IX-a.
    ART. 19
    Elevii din state terţe UE, care nu sunt de origine română şi care au absolvit clasele a VII-a şi a VIII-a în România, se pot înscrie în clasa a IX-a, în limita a 1-2 elevi/clasă peste efectivele maxime prevăzute de lege, cu avizul conducerii unităţii de învăţământ preuniversitar, în condiţiile prevăzute de art. 63 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 20
    În învăţământul obligatoriu, elevii străini beneficiază de şcolarizare în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.
    ART. 21
    În învăţământul liceal secundar superior, elevii din state terţe UE plătesc taxe de şcolarizare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010.
    ART. 22
    În învăţământul preuniversitar de toate gradele pot fi şcolarizaţi cetăţeni străini care au obţinut o formă de protecţie în România, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Clasa în care pot fi înscrişi elevii din această categorie, care nu au acte de studii, va fi stabilită în urma evaluării realizate de către unitatea şcolară nominalizată de ISJ/ISMB.
    ART. 23
    Cetăţenii din state terţe UE care au finalizat studiile liceale în alt sistem de învăţământ şi nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia pot susţine, la cerere, examenul naţional de bacalaureat, în funcţie de profilul studiilor preuniversitare absolvite, într-un centru de examen stabilit de către comisia de bacalaureat judeţeană/ a municipiului Bucureşti.
    ART. 24
    Susţinerea examenului naţional de bacalaureat de către cetăţenii din state terţe UE care au finalizat studiile liceale în alt sistem de învăţământ şi nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia este condiţionată de achitarea taxei de şcolarizare, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Ciclul I - Înscrierea la studii universitare de licenţă

    ART. 25
    Pot fi înscrişi în ciclul I de studii universitare de licenţă absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.
    ART. 26
    Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
    a) cererea de eliberare a scrisorii de acceptare de studii, prevăzută în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta metodologie, completată la toate rubricile, în două exemplare;
    b) actul de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia);
    c) foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate şi programa analitică, în cazul candidaţilor care solicită recunoaşterea unor perioade de studii;
    d) diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
    e) certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
    f) copie după paşaport;
    g) certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori de alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
    ART. 27
    Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
    a) Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat, conform reglementărilor în vigoare) propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
    b) Lista candidaţilor va fi transmisă MECS până cel târziu la 1 septembrie 2015 şi va fi însoţită de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii, completate de candidaţi.
    c) Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS, este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România a cetăţenilor străini din state terţe ale Uniunii Europene.
    d) MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
    ART. 28
    Înmatricularea se va realiza conform calendarului stabilit de instituţia de învăţământ superior, până cel târziu la sfârşitul semestrului întâi al anului universitar pentru care s-a emis aprobarea, potrivit legislaţiei în vigoare.
    ART. 29
    La înmatriculare, candidaţii vor prezenta documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu Scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".

    SECŢIUNEA a 5-a
    Ciclul II - înscrierea la studii universitare de master

    ART. 30
    Pentru ciclul de studii universitare de master, admiterea se realizează la programele de studii acreditate în cadrul instituţiei de învăţământ superior, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 31
    La admiterea în ciclul II de studii universitare de master pot candida absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă.
    ART. 32
    Studiile universitare de master se derulează pe o perioadă de 1-2 ani şi se încheie cu susţinerea unei disertaţii şi obţinerea unei diplome de master.
    ART. 33
    Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
    a) cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, prevăzută în anexa nr. 2, completată la toate rubricile, în două exemplare;
    b) actele de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat şi diploma de licenţă sau echivalentul acestora);
    c) foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate;
    d) diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
    e) certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
    f) copie după paşaport;
    g) certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori de alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
    ART. 34
    Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
    a) Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat, conform reglementărilor în vigoare), propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
    b) Lista candidaţilor va fi transmisă MECS până cel târziu la 1 septembrie 2015 şi va fi însoţită de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii completate de candidaţi.
    c) Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS, este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România a cetăţenilor străini din state terţe ale UE.
    d) MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
    ART. 35
    Înmatricularea la studii universitare de master se va realiza conform calendarului stabilit de instituţia de învăţământ superior primitoare, până cel târziu la sfârşitul semestrului întâi al anului universitar pentru care s-a emis aprobarea, potrivit legislaţiei în vigoare.
    ART. 36
    La înmatriculare, candidaţii vor prezenta dosarul cu documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu Scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".

    SECŢIUNEA a 6-a
    Ciclul III - Înscrierea la studii universitare de doctorat

    ART. 37
    Pentru ciclul de studii universitare de doctorat, admiterea se realizează în domeniile de studii universitare de doctorat aprobate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 38
    La admiterea la studii universitare de doctorat pot candida absolvenţii cu diplomă de master sau echivalentă acesteia (diploma de absolvire sau de licenţă a absolvenţilor învăţământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna).
    ART. 39
    Programul se derulează pe o perioadă de 3 ani, cu excepţia doctoratului în ştiinţe medicale şi medical-veterinare care are o durată de 4 ani şi se încheie cu susţinerea publică a tezei şi dobândirea titlului de doctor.
    ART. 40
    Admiterea la studii universitare de doctorat este condiţionată de promovarea examenului organizat de instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD).
    ART. 41
    Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
    a) cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, prevăzută în anexa nr. 2, completată la toate rubricile, în două exemplare;
    b) actele de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia, diploma de licenţă şi diploma de master);
    c) foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate;
    d) diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
    e) certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
    f) copie după paşaport;
    g) certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
    ART. 42
    Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
    a) Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat conform reglementărilor în vigoare) propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
    b) Lista candidaţilor va fi transmisă MECS până cel târziu la 1 septembrie 2015 şi va fi însoţită, în mod obligatoriu, de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii completate de candidaţi.
    c) Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS, este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România a cetăţenilor străini din state terţe ale UE.
    d) MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
    ART. 43
    Înmatricularea se va realiza conform calendarului stabilit de fiecare IOSUD.
    ART. 44
    La înmatriculare, candidaţii vor prezenta documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".

    SECŢIUNEA a 7-a
    Înscrierea la studii postuniversitare de specializare în domeniul medical (rezidenţiat)

    ART. 45
    Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai programelor de studii medicină, medicină dentară şi farmacie.
    ART. 46
    Rezidenţiatul se efectuează numai în limba română şi se derulează pe perioade între 3 şi 6 ani, potrivit Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.509/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Se încheie cu susţinerea unui examen, prin promovarea căruia se obţine certificatul de medic specialist.
    ART. 47
    Dosarul de candidatură conţine următoarele documente:
    a) cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, prevăzută în anexa nr. 2, completată la toate rubricile, în două exemplare;
    b) actele de studii - copie şi traducere legalizată - care califică persoana în cauză pentru forma respectivă de învăţământ (diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia, diploma de licenţă şi diploma de master, după caz);
    c) foile matricole - copii şi traduceri legalizate - aferente studiilor efectuate;
    d) diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
    e) certificatul de naştere - copie şi traducere legalizată;
    f) copie după paşaport;
    g) certificatul medical (într-o limbă de circulaţie internaţională) care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori alte afecţiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
    ART. 48
    Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
    a) Candidaţii transmit dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru care optează. Instituţiile de învăţământ superior evaluează dosarele conform reglementărilor în vigoare şi comunică MECS - DGRIAE lista persoanelor, propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.
    b) Lista candidaţilor va fi transmisă MECS şi va fi însoţită, în mod obligatoriu, de o copie a documentelor de studii, de o copie a paşaportului şi de cererile pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii completate de candidaţi.
    c) Scrisoarea de acceptare, emisă de MECS - este documentul final, necesar şi obligatoriu accesului la studii în România al cetăţenilor străini din state terţe ale UE.
    d) MECS transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiei de învăţământ superior şi, după caz, misiunilor diplomatice.
    ART. 49
    Înmatricularea la studiile de specializare postuniversitară în domeniul medical se va realiza până cel târziu la 31 martie 2016.
    ART. 50
    La înmatriculare candidaţii vor prezenta documentele din dosarul de candidatură, în original, vizate spre autentificare de ambasada României din ţara emitentă sau apostilate Haga, după caz, împreună cu scrisoarea de acceptare la studii şi paşaportul cu viză valabilă în scop "studii".

    SECŢIUNEA a 8-a
    Organizarea şi desfăşurarea concursului pentru acordarea granturilor de studii în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări, republicată, cu modificările ulterioare, privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări şi a Legii nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare

    ART. 51
    Fiecare instituţie de învăţământ superior acreditată care şcolarizează studenţi din state terţe UE (cu excepţia cetăţenilor moldoveni, a cetăţenilor străini de etnie română şi a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate) înmatriculaţi pe locuri cu taxă (în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 22/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 1/2010), cu rezultate profesionale şi ştiinţifice deosebite va înainta MECS - DGRIAE:
    a) maximum 6 dosare de candidatură;
    b) adresa oficială, semnată de rectorul instituţiei de învăţământ;
    c) centralizatorul care conţine clasamentul candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor.
    ART. 52
    Dosarul de concurs va conţine:
    a) situaţia şcolară pe fiecare an de studiu (exceptând anul pregătitor), pentru candidaţii care solicită continuarea studiilor universitare de licenţă;
    b) copie după diploma de licenţă şi suplimentul la diplomă (foaia matricolă) sau adeverinţă din care să reiasă situaţia şcolară pe toţi anii de studiu, precum şi rezultatele obţinute la examenul de licenţă (pentru absolvenţii 2015), pentru candidaţii care solicită continuarea studiilor universitare de master, doctorat sau studii postuniversitare de rezidenţiat, de specializare (domeniul medical), după caz;
    c) curriculum vitae, lista lucrărilor ştiinţifice, publicaţii de specialitate, referate, recomandări de la cel puţin două cadre didactice universitare sau specialişti ai domeniului - pentru candidaţii la studii universitare de doctorat;
    d) copie legalizată după actul de naştere;
    e) copie după paşaport;
    f) copie după permisul de şedere în România.
    ART. 53
    Procedura de aplicaţie se desfăşoară astfel:
    a) Senatele instituţiilor de învăţământ superior acreditate vor stabili criteriile pe baza cărora se formulează propunerile de candidaturi şi le vor aduce la cunoştinţa potenţialilor candidaţi prin afişarea acestora pe site-ul oficial al fiecărei instituţii de învăţământ superior.
    b) Lista nominală a propunerilor de candidaturi va fi aprobată de senatul instituţiei de învăţământ superior acreditate şi va fi afişată pe site-ul oficial.
    c) Lista nominală şi dosarele candidaţilor vor fi înaintate MECS - DGRIAE, până la data de 1 noiembrie 2015.
    ART. 54
    Pentru obţinerea acestor burse, pot candida studenţii, cetăţeni străini (cu excepţia celor care se află într-un an terminal) care au absolvit cel puţin un an de studii (în afara anului pregătitor) într-o instituţie de învăţământ superior acreditată de stat din România şi au obţinut media minimum 8,00 şi absolvenţii cetăţeni străini ai universităţilor de stat acreditate care au obţinut o medie generală de cel puţin 8,00.
    ART. 55
    Bursele se acordă în ordinea descrescătoare a mediilor, selectându-se primele candidaturi de la fiecare universitate, în limita numărului de granturi disponibile şi avându-se în vedere o repartizare echilibrată pe universităţi şi, în cadrul acestora, pe domenii de studii.
    ART. 56
    În cazul în care doi candidaţi au aceeaşi medie, departajarea se va face în funcţie de ciclul de studii, întâietate având, în ordine, candidatul de la ciclul de studii universitare de doctorat, masterat şi, în cele din urmă, licenţă.
    ART. 57
    Candidaţii astfel selecţionaţi devin beneficiari ai granturilor prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice. Rezultatele finale ale selecţiei vor fi comunicate instituţiilor de învăţământ superior şi publicate pe site-ul oficial al ministerului.
    ART. 58
    Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur ciclu de studii, un al doilea program de studii putând fi urmat doar în regim cu taxă în valută.
    ART. 59
    Beneficiarul unui grant de studii care, la finele anului universitar, nu realizează numărul de 60 de credite, pierde calitatea de bursier al statului român. În aceste condiţii, continuarea studiilor se poate realiza în regim cu taxă în valută.


    ANEXA 1

                                      LISTA
        instituţiilor de învăţământ superior acreditate care organizează
                cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române

    INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR DE STAT
    1. Universitatea din Bacău
    2. Universitatea "Politehnica" din Bucureşti
    3. Universitatea din Bucureşti
    4. Universitatea "1 decembrie 1918" din Alba Iulia
    5. Universitatea "Transilvania" din Braşov
    6. Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca
    7. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
    8. Universitatea "Ovidius" din Constanţa
    9. Universitatea din Craiova
    10. Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi
    11. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
    12. Universitatea din Oradea
    13. Universitatea din Piteşti
    14. Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti
    15. Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
    16. Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava
    17. Universitatea de Vest din Timişoara
    18. Universitatea "Valahia" din Târgovişte
    19. Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu
    20. Academia de Studii Economice din Bucureşti
    21. Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş

    INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR PARTICULAR
    22. Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti
    23. Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti
    24. Universitatea Româno-Americană din Bucureşti

    NOTĂ:
    Pentru învăţământul preuniversitar, şcolile în care se organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române vor fi nominalizate de inspectoratele şcolare judeţene/ISMB.


    ANEXA 2



                                                            Anexa 2 A
                                                            Nr. Ref............
                                                                   ┌───────────┐
MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE │ │
MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENTIFIC RESEARCH │ │
                                                                   │ │
DIRECŢIA GENERALĂ RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI AFACERI EUROPENE │ │
GENERAL DIRECTION FOR INTERNAŢIONAL RELATIONS AND EUROPEAN AFFAIRS │ │
28-30 G-ral Berthelot Street/12 Spiru Haret Street,010168 Bucharest│ │
Tel. (+4021) 4056200; 4056300 │ │
                                                                   └───────────┘

        CERERE PENTRU ELIBERAREA SCRISORII DE ACCEPTARE LA STUDII
    (APPLICATION FOR THE ISSUANCE OF LETTER OF ACCEPTANCE TO STUDIES)
 (Se completează cu majuscule/to be filled in with capital letters/A completer en majuscules)

1. NUMELE ________________ PRENUMELE _______________
(SURNAME/NOMS) (GIVEN NAMES/PRENOMS)

2. NUMELE PURTATE ANTERIOR _________________________
(PREVIOUS SURNAMES/NOMS PORTE ANTERIEUREMENT)

3. LOCUL ŞI DATA NAŞTERII Ţara _________ Localitatea ___________ Data [][][][][][][][]
(DATE AND PLACE OF BIRTH/ (COUNTRY/PAYS) (PLACE/LOCALITE) (DATE/DATE) z z l l a a a a
DATE ET LIEU DE NAISSANCE (D D M M Y Y Y Y)

4. PRENUMELE PĂRINŢILOR ____________________________
(PARENTS GIVEN NAMES/PRENOMES DES PARENTS)

5. SEXUL (SEX/SEXE): [] M [] F


6. STAREA CIVILĂ: [] CĂSĂTORIT(Ă) [] NECĂSĂTORIT(Ă) [] DIVORŢAT(Ă) [] VĂDUV(Ă)
                        (MARRIED/MARIE) (SINGLE/CELIBATAIRE) (DIVORCED/DIVORCE) (WIDOW9ER)/VEUF(VEUVE)


7. CETĂŢENIA (CETĂŢENIILE) ACTUALE _________________CETĂŢENII ANTERIOARE ____________________________
(ACTUAL CITIZENSHIP(S)NATONALITE(S) ACTUELE(S)) (PREVIOUS CITIZENSHIPS/NATIONALITES ANTERIEURES)

8. DOCUMENT DE CĂLĂTORIE: TIPUL ____________ SERIE _________________ NR.__________
(TRAVEL DOCUMENT/DOCUMENT DE VOYAGE) (TYPE/TYPE) (SERIE/SERIE) (NO/NO)

ELIBERAT DE ŢARA:_________________ LA DATA [][][][][][][][] VALABILITATE _______________
(COUNTRY ISSUED BY/EMIS PAR PAYS) (DATE OF ISSUE/A) Z Z L L A A A A (VALADITY/EXPIRANT LE)

9. DOMICILIUL PERMANENT ACTUAL: ŢARA ______________________ LOCALITATEA________________
(ACTUAL PERMANENT RESICENCE/DOMICILE (COUNTRY/PAYS) (PLACE/LOCALITATE
 PERMANEBT ACTUEL)

10. PROFESIA _______________________ LOCUL DE MUNCĂ ___________________________
(PROFESSION/PROFESSION) (WORK PLACE/LIEU DE TRAVAIL)

11. The complete address where the Ministry of Education can send you the Letter ofAcceptance __________


12. MOTIVAŢIA DEPLASĂRII ÎN ROMÂNIA (PURPOSE OF VISIT/BUT DE SEJOUR)

   [] STUDII (STUDIES)

I. Education Background

NOTE: AII the fields are mandatory, must be completed and have to be accompanied by the documents
      mentioned in Section V, or else your request will not be processed.

┌─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Name and Location of the Secondary School│Date of Admission/Date of │Type of Certificate issued │
│/University │Completion │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

II. Studies applied in România
┌─────────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Studies applied │Branch │High School/ │Language of │I apply for the Romanian │
│in România │/Speciality │University │instruction │language course (For YES │
│ │ │ │ │you have to mention the │
│ │ │ │ │University) │
│ │ │ │ ├─────────────────────┬─────────────────┤
│ │ │ │ │ YES │ NO │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Secondary, in │ │ │ │ │ │
│the grade │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Undergraduate │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Master │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Specialization │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Doctorate │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴─────────────────────┴─────────────────┘

III. Proficiency in other languages (please, fill in as appropriate: excellent, good, poor)
┌────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ Language │ Writing │ Speaking │ Institution that issued │
│ │ │ │ the certificate │
├────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Romanian │ │ │ │
├────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────┤
└────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────┘

IV. Statement of the applicant
   I oblige myself to observe the laws in fbrce in România, the school and university rules,
     regulations and norms, as well as those for social life.
   I have taken note of the fact that school fees may change during the years of study and must be
     payed, in free currency, in advance for a period of at least 9 months for full time courses and at
     least 3 months for part time courses.
   I am aware that any untrue information will lead to my disqualification.

V. Annex (authenticated translations of tve respective documents in a language widely spread
   internationally)

1. Photocopy or authenticated copy of the certificate of studies;
2. Authenticated copy of the birth certificate;
3. Authenticated copy of the passport;
4. Medical certificate;
5. The list of results of the completed study years (Academic Transcripts) for postgraduate studies
   applicants and for those wishing to continue studies begun in other countries.

 On my arrival in România I should submit the original documents.

 Date ............................... Signature .........................

                                 ┌──────────────────────────────┐
    ____________________ │ REZERVATA AUTORITĂŢILOR │_________________
    ____________________ │ OBSERVAŢII │_________________
                                 │ (OBSERVATION │
    AUTHORITY ONLY │ │ RESERVE AUTORITES
                                 │ │
                                 └──────────────────────────────┘

NOTE: All the fields are mandatory, must be completed and have to be accompanied by the documents
      mentioned in Section V, or else your request will not be processed.





                                                            Anexa 2 B
                                                            Nr. Ref............
                                                                   ┌───────────┐
MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE │ │
MINISTERE DE L'EDUCATION ET DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE │ │
                                                                   │ │
DIRECŢIA GENERALĂ RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI AFACERI EUROPENE │ │
DIRECTION GENERALE DES RELATIONS INTERNATIONALES ET DES AFFAIRES │ │
EUROPEENES │ │
28-30 G-ral Berthelot Street/12 Spiru Haret Street,010168 Bucharest│ │
Tel. (+4021) 4056200; 4056300 │ │
                                                                   └───────────┘

          CERERE PENTRU ELIBERAREA SCRISORII DE ACCEPTARE LA STUDII
    (DEMANDE D'APPLICATION POUR LA LETTRE D'ACCEPTATION AUX ETUDES) -
   APPLICATION FOR THE ISSUANCE OF LETTER OF ACCEPTANCE TO STUDIES)
(Se completează cu majuscule/to be filled in with capital letters/A completer en majuscules)

1. NUMELE ________________ PRENUMELE _______________
(SURNAME/NOMS) (GIVEN NAMES/PRENOMS)

2. NUMELE PURTATE ANTERIOR _________________________
(PREVIOUS SURNAMES/NOMS PORTE ANTERIEUREMENT)

3. LOCUL ŞI DATA NAŞTERII Ţara _________ Localitatea ___________ Data [][][][][][][][]
(DATE AND PLACE OF BIRTH/ (COUNTRY/PAYS) (PLACE/LOCALITE) (DATE/DATE) z z l l a a a a
DATE ET LIEU DE NAISSANCE (D D M M Y Y Y Y)

4. PRENUMELE PĂRINŢILOR ____________________________
(PARENTS GIVEN NAMES/PRENOMES DES PARENTS)

5. SEXUL (SEX/SEXE): [] M [] F


6. STAREA CIVILĂ: [] CĂSĂTORIT(Ă) [] NECĂSĂTORIT(Ă) [] DIVORŢAT(Ă) [] VĂDUV(Ă)
                        (MARRIED/MARIE) (SINGLE/CELIBATAIRE) (DIVORCED/DIVORCE) (WIDOW9ER)/VEUF(VEUVE)


7. CETĂŢENIA (CETĂŢENIILE) ACTUALE _________________CETĂŢENII ANTERIOARE ____________________________
(ACTUAL CITIZENSHIP(S)NATONALITE(S) ACTUELE(S)) (PREVIOUS CITIZENSHIPS/NATIONALITES ANTERIEURES)

8. DOCUMENT DE CĂLĂTORIE: TIPUL ____________ SERIE _________________ NR.__________
(TRAVEL DOCUMENT/DOCUMENT DE VOYAGE) (TYPE/TYPE) (SERIE/SERIE) (NO/NO)

ELIBERAT DE ŢARA:_________________ LA DATA [][][][][][][][] VALABILITATE _______________
(COUNTRY ISSUED BY/EMIS PAR PAYS) (DATE OF ISSUE/A) Z Z L L A A A A (VALADITY/EXPIRANT LE)

9. DOMICILIUL PERMANENT ACTUAL: ŢARA ______________________ LOCALITATEA________________
(ACTUAL PERMANENT RESICENCE/DOMICILE (COUNTRY/PAYS) (PLACE/LOCALITATE
 PERMANEBT ACTUEL)

10. PROFESIA _______________________ LOCUL DE MUNCĂ ___________________________
(PROFESSION/PROFESSION) (WORK PLACE/LIEU DE TRAVAIL)


11. L'adresse complete a laquelle l'universite peut envoyer la Lettre d'acceptation ________________

12. MOTIVAŢIA DEPLASĂRII ÎN ROMÂNIA (PURPOSE OF VISIT/BUT DE SEJOUR)

   [] STUDII (ETUDES)

NOTE: Tous les champs sont obligatoires, doivent etre completes et doivent etre accompagnes par les
      documents mentionnes a la Section V, sinon votre sollicitation ne sera pas analysee. La demande
      doit etre soumise dans 2 exemplaires.


I. Etudes
┌─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nom et adresse du Lycee / Universite │Date d'Admission / Date de│Type de Certificat recu │
│/Universite │Finalisation │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

II. Option d'etudes en Roumanie

┌─────────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Option │Domaine │Lycee/ │Langue │Je desire suivre le cours preparatoire │
│d'etudes en │/Specialite │Universite │d'enseignement│de langue Roumaine/Pour OUI il faut │
│Roumanie │ │ │ │mentionner │
│ │ │ │ │l'Universite) │
│ │ │ │ ├─────────────────────┬─────────────────┤
│ │ │ │ │ OUI │ NON │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Preuniversitaire,│ │ │ │ │ │
│classe │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Universitaire │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Master │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Specialisation │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────────────┼─────────────────┤
│Doctorat │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴─────────────────────┴─────────────────┘


III. Langues connues (rempli: excellent, bonne, faible)____


┌────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ Langue │ Ecrit │ Parlee │ Institution qui a emis le │
│ │ │ │ certificat │
├────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Roumain │ │ │ │
├────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────┤
├────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────┤
└────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────┘

IV. Declaration du solliciteur

  Je me suis oblige de respecter les lois en vigueur en Roumanie, les normes et les reglementations
     des ecoles et des universites, ainsi que les regles de cohabitation sociale.
  J'ai pris note que la valeur des taxes d'etudes peut etre changee pendant l'annee d'etudes et qu'il
    faut les payer, en devise etrangere, 9 mois en avance pour les cours complets et 3 mois en avance
    pour les cours partiels.
  Je comprends et j'accepte que toute information incorrecte ou fausse, toute omission vont entra\f6 Şner
    ma disqualification.

V. Annexes
 1. Photocopies et traductions legalisees des certificats d'etudes;
 2. La liste complete des resultats des etudes pour chaque annee, pour les solliciteurs des etudes
    postuniversitaires et pour les etudiants qui desirent se transferer d'un autre pays (photocopies et
    traductions legalisees).
 3. Photocopie et traductions legalisee l'acte de naissance;
 4. Photocopie du passeport;
 5. Certificat medical (traductions legalisees dans une langue de circulation internaţionale).

 A mon arrivee en Roumanie je vais presenter tous les documents en original.

 Date ............................... Signature .........................

                                 ┌──────────────────────────────┐
    ____________________ │ REZERVATA AUTORITĂŢILOR │_________________
    ____________________ │ OBSERVAŢII │_________________
                                 │ (OBSERVATION) │
    AUTHORITY ONLY │ │ RESERVE AUTORITES
                                 │ │
                                 └──────────────────────────────┘


   NOTE: Tous les champs sont obligatoires, doivent etre completes et doivent etre accompagnes par
   les documents mentionnes a la Section V, sinon votre sollicitation ne sera pas analysee. La demande
   doit etre soumise dans 2 exemplaires.

                          ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016