Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.570 din 8 noiembrie 2023  pentru stabilirea măsurilor privind gestionarea Programului naţional Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.570 din 8 noiembrie 2023 pentru stabilirea măsurilor privind gestionarea Programului naţional "Limes" şi pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale "Limes"

EMITENT: Ministerul Culturii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1047 din 20 noiembrie 2023
    În baza prevederilor art. 5 lit. d) din Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural, adoptată de Conferinţa generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură la 16 noiembrie 1972, acceptată de România prin Decretul Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională nr. 187/1990,
    în temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) şi ale art. 12 lit. b) şi m) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 564/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 25 şi art. 26 alin. (1) pct. 1 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2001 privind unele măsuri în domeniile culturii şi artei, cultelor, cinematografiei şi dreptului de autor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 574/2001, cu modificările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (4), art. 14 alin. (2) şi (3), precum şi ale art. 15 din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul culturii emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Prezentul ordin stabileşte măsurile privind gestionarea Programului naţional „Limes“, denumit în continuare Programul, şi aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale „Limes“, comisie de specialitate cu rol ştiinţific şi de coordonare, fără personalitate juridică şi care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, denumită în continuare Comisia.
    (2) Programul naţional „Limes“ este un program multianual instituit în vederea cercetării şi valorificării rezultatelor cercetării, sprijinirii din punct de vedere ştiinţific a gestiunii integrate şi a activităţii de monitorizare a bunurilor de patrimoniu cultural care au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul României, care sunt înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO (LPM), au fost sau vor fi propuse spre nominalizare pe LPM.
    (3) Programul are ca obiectiv principal sprijinirea următoarelor activităţi, aflate în relaţie cu bunuri de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul actual al României:
    a) cercetări arheologice şi arheometrice;
    b) protecţia şi gestiunea integrată, bazate pe componenta ştiinţifică a activităţii de monitorizare;
    c) elaborarea documentaţiilor ştiinţifice necesare pentru clasarea ca monument istoric;
    d) înscrierea/actualizarea datelor din Repertoriul arheologic naţional;
    e) elaborarea/actualizarea documentaţiei de nominalizare pe Lista indicativă pentru Lista patrimoniului mondial UNESCO (LI) şi pe Lista patrimoniului mondial UNESCO (LPM), a documentaţiei de extindere/modificare a poziţiilor deja înscrise pe LI şi LPM;
    f) elaborarea/actualizarea programelor de protecţie şi gestiune;
    g) acordarea de consultanţă ştiinţifică de specialitate în elaborarea planurilor de management.

    (4) Programul este finanţat din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, respectiv prin bugetul instituţiilor publice aflate în subordinea acestuia, responsabile pentru derularea activităţilor financiare şi ştiinţifice prevăzute la art. 4, din venituri proprii şi/sau din fonduri atrase, în condiţiile legii.

    ART. 2
    Comisia Naţională „Limes“ este for ştiinţific cu rol de coordonare a activităţilor de cercetare arheologică şi arheometrică şi de valorificare a rezultatelor cercetării, atât cu scopul elaborării documentaţiilor ştiinţifice, menţionate la art. 1 alin. (3), cât şi cu scopul diseminării acestora către public, precum şi pentru asigurarea componentei ştiinţifice a gestiunii integrate şi sprijinirea din punct de vedere ştiinţific a activităţii de monitorizare a bunurilor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul actual al României.

    ART. 3
    (1) Comisia este compusă din 15 membri, numiţi prin ordin al ministrului culturii, în funcţie de competenţa în domeniu.
    (2) Preşedintele Comisiei se desemnează prin ordin, de către ministrul culturii, dintre membrii numiţi conform alin. (1).
    (3) Din Comisie fac parte specialişti şi experţi atestaţi de Ministerul Culturii cu activităţi de cercetare, protejare sau didactice privind bunurile de patrimoniu cultural care alcătuiesc frontiera Imperiului Roman în România, propuşi de instituţii muzeale cu profil arheologic, de cercetare sau de învăţământ superior, precum şi de Ministerul Culturii.
    (4) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    (1) Instituţiile responsabile pentru derularea, potrivit prevederilor legale, din punct de vedere financiar şi ştiinţific a Programului sunt următoarele: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca (MNIT), Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) şi Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).
    (2) MNIT, MNIR şi MNCR coordonează activităţile de pe întregul sistem al frontierelor Imperiului Roman de pe teritoriul actual al României. Zona de responsabilitate a fiecărei instituţii se stabileşte astfel:
    a) MNIT este responsabil cu zona de nord şi vest;
    b) MNIR este responsabil cu zona de sud-est şi sud, incluzând Dobrogea;
    c) MNCR este responsabil cu zona de est a segmentului Dacia al frontierelor Imperiului Roman.

    (3) INP este responsabil cu coordonarea elaborării/ actualizării documentaţiei de nominalizare în Lista patrimoniului mondial UNESCO (LPM), elaborarea documentaţiei de extindere/modificare a poziţiilor deja înscrise pe LPM, precum şi de coordonarea elaborării programelor de gestiune şi protecţie (planuri de management), în baza documentaţiilor ştiinţifice furnizate de Comisie şi instituţiile responsabile prevăzute în alin. (2), precum şi a documentelor şi informaţiilor furnizate de comitetele de organizare UNESCO (COU), instituţiile şi organizaţiile reprezentate în acesta şi alte instituţii cu atribuţii referitoare la bunurile de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul României.
    (4) Instituţiile prevăzute la alin. (2) colaborează permanent în ceea ce priveşte cercetarea şi asigurarea componentei ştiinţifice a monitorizării şi gestiunii integrate a bunurilor de patrimoniu cultural menţionate la art. 1 alin. (2), inclusiv în alte zone decât cele pentru care sunt responsabile, în funcţie de expertiza ştiinţifică a reprezentanţilor acestora. Aceste instituţii colaborează cu INP, în vederea asigurării monitorizării şi gestionării integrate a frontierelor Imperiului Roman de pe teritoriul României, precum şi cu serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale şi cu alte instituţii cu responsabilităţi în domeniul protejării patrimoniului cultural.
    (5) În vederea implementării Programului, instituţiile responsabile prevăzute la alin. (1) pot încheia parteneriate de colaborare cu instituţii organizatoare ale cercetării arheologice în situri arheologice aflate de-a lungul frontierelor Imperiului Roman.

    ART. 5
    (1) Pe durata derulării Programului, membri ai Comisiei pot fi invitaţi să participe la acţiunile de verificare realizate de către reprezentanţii Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) şi UNESCO, după depunerea documentaţiei, şi la întâlnirile stabilite de ICOMOS şi UNESCO, în România şi în străinătate, în vederea unor eventuale clarificări sau modificări, precum şi la misiuni de monitorizare ale ICOMOS şi UNESCO.
    (2) Toate cheltuielile necesare finanţării acţiunii de verificare şi vizitelor se asigură din bugetul Programului, prin instituţiile responsabile şi conform propunerilor de buget ale acestora, în condiţiile legii.

    ART. 6
    La nivelul Ministerului Culturii, comunicarea cu Comisia se asigură de către Direcţia patrimoniu cultural, în colaborare cu structurile de specialitate din cadrul ministerului, pe domeniile lor de activitate.

    ART. 7
    (1) Până la sfârşitul lunii ianuarie a fiecărui an calendaristic sau până la data stabilită de către Ministerul Culturii, comunicată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte, Comisia adoptă un plan de lucru anual, pornind de la obiectivul principal prevăzut la art. 1 alin. (3), cu respectarea dispoziţiilor prezentului ordin.
    (2) Planul de lucru anual se conformează programelor de protecţie şi gestiune, strategiilor de cercetare şi planurilor de interpretare şi valorificare ce urmează să fie elaborate şi înaintate către ICOMOS şi UNESCO, după caz.
    (3) Planul de lucru anual cuprinde obiective specifice, măsurabile, relevante şi realizabile într-o unitate de timp determinată, cu identificarea unor sarcini clare pentru instituţiile responsabile, a unui set minim de indicatori şi activităţi, a unui necesar financiar, cu indicarea surselor proprii şi atrase, precum şi a destinaţiei fondurilor respective.
    (4) Planul de lucru anual este structurat pe două capitole dedicate segmentelor Dacia şi Limesul dunărean al frontierelor Imperiului Roman de pe teritoriul actual al României.
    (5) Comisia transmite Ministerului Culturii, în vederea aprobării de către ministrul culturii, proiectul planului de lucru anual. Acesta este însoţit de declaraţiile pe propria răspundere ale managerilor instituţiilor responsabile, care atestă faptul că activităţile pentru care se solicită finanţare prin Program nu beneficiază de dublă finanţare.
    (6) Ministrul culturii poate aproba planul de lucru anual în forma prezentată de către Comisie sau poate solicita modificarea şi/sau completarea acestuia.
    (7) Pe parcursul anului calendaristic, ministrul culturii poate aproba motivat modificări şi completări ale planului de lucru.
    (8) La sfârşitul lunii noiembrie a fiecărui an calendaristic sau la data stabilită de Ministerul Culturii, comunicată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte, Comisia transmite Ministerului Culturii un raport privind modul în care a fost îndeplinit planul anual de lucru, însoţit de o propunere cu privire la suma solicitată de la bugetul de stat pentru Program. Raportul Comisiei se alcătuieşte pornind de la rapoartele de activitate ale instituţiilor responsabile.
    (9) Comisia publică online raportul prevăzut la alin. (8), în revista proprie şi/sau într-o sesiune de comunicări.
    (10) Instituţiile responsabile returnează Ministerului Culturii fondurile alocate Programului, neutilizate până la finalul anului calendaristic.

    ART. 8
    (1) Pentru produsele şi activităţile finanţate prin Program se face menţiunea că au fost realizate cu sprijinul Ministerului Culturii prin Programul naţional „Limes“, această menţiune fiind comunicată şi în cadrul relaţiilor cu mass-media.
    (2) Ministerul Culturii poate utiliza imagini sau informaţii cu privire la desfăşurarea Programului, în vederea popularizării, promovării şi protejării patrimoniului cultural imobil.
    (3) Ministerul Culturii, direct sau prin instituţiile din subordine mandatate în acest sens, poate verifica modul în care este folosită finanţarea prin Program.

    ART. 9
    Direcţia patrimoniu cultural şi Direcţia economică din cadrul Ministerului Culturii, Comisia şi instituţiile responsabile prevăzute la art. 4 alin. (1) vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 11
    (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin încetează efectele juridice ale actelor administrative contrare.
    (2) Activitatea Comisiei Naţionale „Limes“, desemnată anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, continuă până la finalizarea mandatului, potrivit actelor administrative aplicabile la data desemnării acesteia.



                    Ministrul culturii,
                    Raluca Turcan

    Bucureşti, 8 noiembrie 2023.
    Nr. 3.570.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016