Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.464/C din 21 noiembrie 2017  privind Consiliul Consultativ al Direcţiei Naţionale de Probaţiune     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.464/C din 21 noiembrie 2017 privind Consiliul Consultativ al Direcţiei Naţionale de Probaţiune

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 960 din 5 decembrie 2017
    Având în vedere dispoziţiile art. 20 alin. (5) din Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 8 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul justiţiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Se constituie prin prezentul ordin Consiliul Consultativ al Direcţiei Naţionale de Probaţiune, denumit în continuare Consiliul Consultativ, format, potrivit legii, din reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale de Probaţiune, ai serviciilor de probaţiune şi alţi specialişti.
    (2) Consiliul Consultativ are următoarea componenţă:
    a) reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale de Probaţiune: directorul general al Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi trei reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale de Probaţiune, desemnaţi de directorul general;
    b) câte o persoană desemnată de serviciile de probaţiune, grupate pe regiuni după cum urmează:
    1. Regiunea Centru - serviciile de probaţiune din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu;
    2. Regiunea Sud Muntenia - serviciile de probaţiune din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman;
    3. Regiunea Nord-Vest - serviciile de probaţiune din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj;
    4. Regiunea Vest - serviciile de probaţiune din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş;
    5. Regiunea Sud-Vest Oltenia - serviciile de probaţiune din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj;
    6. Regiunea Nord-Est - serviciile de probaţiune din judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava, Vaslui;
    7. Regiunea Sud-Est - serviciile de probaţiune din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea;
    8. Regiunea Bucureşti-Ilfov;

    c) alţi specialişti: câte un reprezentant al Ministerului Justiţiei din Direcţia de prevenire a criminalităţii şi Direcţia financiar-contabilă, precum şi un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, desemnaţi în acest sens de conducătorii structurilor menţionate.

    (3) Pentru fiecare membru al Consiliului Consultativ, cu excepţia directorului general, se desemnează şi un supleant. Pentru situaţiile excepţionale în care directorul general nu poate participa la şedinţă, acesta desemnează o persoană din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune care să îl reprezinte.
    (4) Serviciile de probaţiune din fiecare regiune nominalizează, prin decizii ale şefilor serviciilor de probaţiune, un membru şi un membru supleant pentru Consiliul Consultativ, pe baza candidaturilor depuse. Persoanele care candidează trebuie să fie consilieri de probaţiune cu gradul profesional I şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar. În situaţia în care pentru una sau mai multe regiuni nu candidează nicio persoană, directorul general desemnează persoane prin consultarea serviciilor de probaţiune corespunzătoare acelor regiuni.
    (5) Componenţa nominală a membrilor Consiliului Consultativ şi a supleanţilor acestora se consemnează de către directorul general prin proces-verbal distinct, în prima reuniune a Consiliului Consultativ, prin luarea la cunoştinţă a desemnărilor efectuate potrivit alin. (2) lit. c) şi alin. (4), respectiv ori de câte ori intervin schimbări în componenţă.
    (6) Membrii Consiliului Consultativ îşi desfăşoară activitatea voluntar şi neremunerat.
    (7) Mandatul membrilor Consiliului Consultativ este după cum urmează:
    a) pentru membrii prevăzuţi la alin. (2) lit. a) şi c) - de 4 ani, reînnoibil o singură dată;
    b) pentru membrii prevăzuţi la lit. b) - de 2 ani, aceştia urmând să fie desemnaţi prin rotaţie de către serviciile de probaţiune din cadrul fiecărei regiuni.

    (8) În cazul renunţării, al delegării sau detaşării în cadrul altei autorităţi ori instituţii publice, în cazul suspendării din funcţie, al transferării, al încetării raportului de serviciu, al aplicării unei sancţiuni disciplinare sau al absenţei nejustificate a unui membru sau supleant la mai mult de 3 şedinţe consecutive, se declanşează procedura de înlocuire a membrului sau supleantului respectiv, prevederile alin. (2)-(4) aplicându-se în mod corespunzător.

    ART. 2
    (1) Consiliul Consultativ are ca scop elaborarea Strategiei naţionale în domeniul probaţiunii şi a planului de acţiune al acesteia, monitorizarea implementării strategiei, precum şi stabilirea altor măsuri, inclusiv din perspectivă bugetară, în vederea îmbunătăţirii activităţii de probaţiune.
    (2) Consiliul Consultativ sprijină Direcţia Naţională de Probaţiune în demersurile de ducere la îndeplinire prin cele mai eficiente mijloace a obiectivelor stabilite prin strategiile de dezvoltare a sistemului de probaţiune şi prin alte documente strategice ce conţin măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de probaţiune.

    ART. 3
    Membrii Consiliului Consultativ îndeplinesc următoarele atribuţii:
    a) identifică, sistematizează, semnalează şi transpun în Strategia naţională în domeniul probaţiunii şi în planul de acţiune al acesteia problemele identificate la nivelul serviciilor de probaţiune;
    b) monitorizează periodic demersurile de ducere la îndeplinire a Strategiei naţionale în domeniul probaţiunii;
    c) participă la întâlnirile de lucru;
    d) formulează puncte de vedere cu privire la aspectele puse în discuţie la fiecare dintre întâlnirile de lucru;
    e) informează serviciile de probaţiune aferente regiunii reprezentate cu privire la derularea întâlnirilor de lucru, prin intermediul reprezentanţilor serviciilor de probaţiune;
    f) centralizează şi transmit propunerile formulate de către serviciile de probaţiune asupra aspectelor discutate în cadrul întâlnirilor de lucru, prin intermediul reprezentanţilor serviciilor de probaţiune.


    ART. 4
    (1) Consiliul Consultativ se întruneşte semestrial, în şedinţe ordinare, sau ori de câte ori este nevoie, în şedinţe extraordinare, prin convocarea directorului general, din oficiu sau la solicitarea a cel puţin un sfert din totalul membrilor Consiliului Consultativ.
    (2) Convocarea se face prin poştă electronică de către directorul general sau de către persoana desemnată din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune care îl reprezintă în cazul în care acesta nu este prezent, astfel:
    a) cu cel puţin 7 zile lucrătoare înaintea datei de desfăşurare a şedinţei ordinare;
    b) cu cel puţin 3 zile lucrătoare înaintea datei de desfăşurare a şedinţei extraordinare.

    (3) Fiecare membru al Consiliului Consultativ este obligat să confirme, prin poştă electronică, participarea sa ori a supleantului său, cu cel puţin 48 de ore înainte de data reuniunii.
    (4) Consiliul Consultativ lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri cu votul majorităţii simple a membrilor prezenţi.
    (5) Şedinţele Consiliului Consultativ sunt prezidate de directorul general sau, în mod excepţional, de persoana desemnată de acesta să îl reprezinte.
    (6) Preşedintele Consiliului Consultativ verifică existenţa cvorumului şi asigură desfăşurarea eficientă a lucrărilor.
    (7) Dezbaterile din cadrul şedinţelor Consiliului Consultativ şi deciziile adoptate sunt consemnate în procese-verbale.

    ART. 5
    (1) La şedinţele Consiliului Consultativ pot participa, în calitate de invitaţi, şi alte persoane din cadrul sistemului judiciar, mediul academic, parteneri naţionali sau internaţionali ai sistemului naţional de probaţiune.
    (2) Invitarea persoanelor menţionate la alin. (1) se face de către directorul general, din oficiu sau la solicitarea unui membru al Consiliului Consultativ, după aprobarea demersului în cadrul unei şedinţe anterioare a Consiliului Consultativ sau prin corespondenţă electronică, prevederile art. 4 alin. (4) aplicânduse în mod corespunzător.
    (3) Secretariatul Consiliului Consultativ este asigurat de două persoane anume desemnate de directorul general din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune.

    ART. 6
    Direcţia Naţională de Probaţiune şi cele 42 de servicii de probaţiune vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul justiţiei,
                    Tudorel Toader

    Bucureşti, 21 noiembrie 2017.
    Nr. 3.464/C.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016