Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.420 din 21 decembrie 2009  pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.420 din 21 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 906 din 23 decembrie 2009
ORDIN nr. 3.420 din 21 decembrie 2009
pentru modificarea şi completarea unor ordine ale ministrului finanţelor publice
EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 906 din 23 decembrie 2009


În baza prevederilor <>art. 128 alin. (10 ), <>art. 130^1 alin. (2) lit. a) , <>art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) şi m) şi alin. (3) , <>art. 147^3 alin. (10) din Legea nr. 571/2003 privind <>Codul fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , cu completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 4 alin. (1) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã,
în temeiul prevederilor <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele privind aplicarea scutirii de taxã pe valoarea adãugatã prevãzute la <>art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) şi m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la art. X şi XI din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.067/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 810 din 28 noiembrie 2007, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatele (9) şi (10) vor avea urmãtorul cuprins:
"(9) Se considerã îndeplinite condiţiile de reciprocitate şi în cazul în care în statele în care sunt acreditate misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României nu sunt legiferate taxa pe valoarea adãugatã sau alte impozite ori taxe generale pe consum. Ca regulã generalã, recunoaşterea acestei reciprocitãţi de fapt va fi condiţionatã de încheierea unor acorduri bilaterale.
(10) Instituţiile/persoanele eligibile prevãzute la alin. (1)-(7) sunt denumite în continuare persoane scutite. În scopul aplicãrii prezentelor norme, persoanele scutite se considerã stabilite într-un stat dacã activeazã sau, dupã caz, sunt acreditate ori au sediul în statul respectiv, denumit ţarã gazdã. Contractanţii forţelor Statelor Unite ale Americii, care acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii, se considerã stabiliţi în România în scopul aplicãrii prezentelor norme dacã activeazã în România, chiar dacã aceştia nu au sediul activitãţii economice sau un sediu fix pe teritoriul României. Criteriile prevãzute la <>art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt aplicabile pentru determinarea locului în care este stabilitã o persoanã scutitã conform prezentelor norme."
2. La articolul 2, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Formularul certificatului care trebuie completat de persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1), (2) şi (5) va fi solicitat de la autoritãţile fiscale teritoriale care le deservesc. Certificatul de scutire şi, dupã caz, formularul de comandã anexat la acesta se completeazã în 3 exemplare sau, dupã caz, în 4 exemplare de cãtre contractanţii forţelor Statelor Unite ale Americii, pe fiecare furnizor/prestator de la care persoanele scutite urmeazã sã efectueze cumpãrãri. Un exemplar al certificatului şi, dupã caz, al formularului de comandã se reţine de furnizor/prestator, un exemplar se reţine de forţele Statelor Unite ale Americii în cazul contractanţilor acestora, un exemplar rãmâne la emitent şi un alt exemplar va fi pãstrat de autoritatea fiscalã care le deserveşte. Modelul certificatului de scutire pentru persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2) este prevãzut în anexa nr. 1, iar pentru persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (5), modelul certificatului de scutire este prevãzut în anexa nr. 2. În situaţia în care contractanţii forţelor Statelor Unite ale Americii, care acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii, realizeazã cãtre forţele Statelor Unite ale Americii exclusiv livrãri de bunuri şi/sau prestãri de servicii scutite conform prezentelor norme, nu au obligaţia sã solicite înregistrarea în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã conform <>art. 153 din Codul fiscal ."
3. În anexa nr. 4 la norme, la Notele explicative, punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"7. Pentru a simplifica procedura, autoritatea competentã poate dispensa instituţia eligibilã de obligaţia de a solicita ştampila în cazul scutirii pentru utilizare oficialã. Instituţia eligibilã menţioneazã aceastã dispensã la rubrica 7 din certificat. Permisiunea de a se dispensa de obligaţia de a solicita ştampila se acordã printr-un document intern, emis de autoritatea fiscalã competentã, care conţine urmãtoarele informaţii: titlul deciziei privind acordarea dispensei, autoritatea fiscalã competentã emitentã, denumirea solicitantului, numãrul de ordine şi data deciziei, dispozitivul, respectiv aprobarea pentru acordarea dispensei de obligaţia de a solicita autentificarea certificatului de scutire şi termenul de valabilitate a deciziei."
ART. II
<>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.216/2006 pentru aprobarea Instrucţiunilor pentru aplicarea mãsurilor de simplificare cu privire la transferuri şi achiziţii intracomunitare asimilate prevãzute la art. 128 alin. (10) şi <>art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind <>Codul fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.040 din 28 decembrie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - Aplicarea mãsurilor de simplificare este opţionalã pentru operatorii economici care desfãşoarã operaţiuni cu bunuri vândute în regim de consignaţie, stocuri la dispoziţia clientului sau bunurile transmise în vederea testãrii sau a verificãrii conformitãţii. Instrucţiunile cuprinse în anexã stabilesc şi tratamentul fiscal aplicabil în situaţia în care statele membre implicate nu aplicã mãsuri de simplificare sau nu acceptã aplicarea mãsurilor de simplificare."
2. În anexã, la articolul 3 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) statul membru de origine nu considerã mutarea acestor bunuri ca transfer sau aplicã ori acceptã un regim de simplificare similar celui aplicat în România;".
3. În anexã, la articolul 4 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) statul membru de sosire nu considerã sosirea bunurilor ca o achiziţie intracomunitarã asimilatã sau aplicã ori acceptã un regim de simplificare similar celui aplicat în România;".
4. În anexã, la articolul 7 alineatul (3), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) statul membru de sosire nu considerã cã operaţiunea este o achiziţie intracomunitarã asimilatã sau aplicã ori acceptã un sistem de simplificare similar celui aplicat în România;".
ART. III
<>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de cãtre persoanele prevãzute la <>art. 1 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.056 din 30 decembrie 2006, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 4, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Normele de întocmire şi utilizare a facturii sunt cele prevãzute în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentul ordin, şi se aplicã numai de cãtre persoanele stabilite în România, în conformitate cu prevederile <>art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal . Pentru facturile transmise pe cale electronicã se aplicã prevederile art. 155 din Codul fiscal."
2. Articolul 7 se abrogã.
3. La anexa nr. 3, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Se întocmeşte în douã sau mai multe exemplare pentru livrãri de bunuri şi/sau prestãri de servicii.
În situaţia în care factura nu se întocmeşte în momentul livrãrii, bunurile livrate sunt însoţite pe timpul transportului de avizul de însoţire a mãrfii."
ART. IV
Normele privind procedura de acordare a certificatului de amânare de la plata în vamã a taxei pe valoarea adãugatã şi de eliberare a garanţiei pentru importurile de bunuri, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 500/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2007, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Potrivit <>art. 157 alin. (4) din Codul fiscal , prin exceptare de la prevederile alin. (3) al aceluiaşi articol, pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv nu se face plata efectivã la organele vamale de cãtre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform <>art. 153 din Codul fiscal , care au obţinut certificat de amânare de la platã."
2. La articolul 4, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Certificatul de amânare de la platã se elibereazã pe perioada indicatã de solicitant, care nu poate depãşi data de 31 decembrie 2012."
ART. V
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 21 decembrie 2009.
Nr. 3.420.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016