Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.414 din 3 octombrie 2023  privind stabilirea punctelor relevante ale lanţului de aprovizionare cu apă şi a cerinţelor de monitorizare pentru substanţele incluse pe lista de supraveghere prevăzută la art. 13 alin. (8) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, precum şi pentru parametrii microcistină LR, uraniu şi PFAS total şi/sau suma PFAS     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.414 din 3 octombrie 2023 privind stabilirea punctelor relevante ale lanţului de aprovizionare cu apă şi a cerinţelor de monitorizare pentru substanţele incluse pe lista de supraveghere prevăzută la art. 13 alin. (8) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, precum şi pentru parametrii microcistină LR, uraniu şi PFAS total şi/sau suma PFAS

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 988 din 31 octombrie 2023
    Văzând Referatul de aprobare nr. AR 18.067/2023 al Direcţiei generale sănătate publică şi programe de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii,
    având în vedere dispoziţiile art. 23 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii şi ministrul mediului, apelor şi pădurilor emit următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă punctele relevante ale lanţului de aprovizionare cu apă şi cerinţele de monitorizare pentru substanţele incluse pe lista de supraveghere prevăzută la art. 13 alin. (8) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, precum şi pentru parametrii microcistină LR, uraniu şi PFAS total şi/sau suma PFAS, stabilite conform anexelor nr. 1 şi 2 la prezentul ordin.

    ART. 2
    În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile utilizate sunt cele din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman.

    ART. 3
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Autoritatea competentă de gospodărire a apelor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi furnizorii de apă se asigură că au acces la informaţiile obţinute ca urmare a aplicării prezentului ordin.

    ART. 5
    Autoritatea competentă de gospodărire a apelor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi furnizorii de apă duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 6
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Adriana Pistol,
                    secretar de stat
                    Ministrul mediului apelor şi pădurilor,
                    Mircea Fechet

    ANEXA 1

    Stabilirea punctelor relevante şi a cerinţelor de monitorizare pentru substanţele
    incluse pe lista de supraveghere, precum şi a cerinţelor de monitorizare
    pentru parametrii microcistină LR, uraniu, PFAS total şi/sau suma PFAS
    în bazinele hidrografice aferente punctelor de captare a
    apei destinate consumului uman sau în apa brută
    ART. 1
    (1) Monitorizarea substanţelor incluse în prezent pe lista de supraveghere prevăzută la art. 13 alin. (8) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, respectiv nonil-fenol şi 17 beta estradiol, precum şi a substanţelor sau compuşilor care vor fi incluşi ulterior în lista de supraveghere prin acte delegate ale Comisiei Europene se va efectua în sursele de apă de suprafaţă utilizată pentru captarea apei brute destinate consumului uman, care asigură în medie mai mult de 100 mc/zi.
    (2) La selectarea punctelor relevante de monitorizare a substanţelor incluse pe lista de supraveghere, autoritatea competentă de gospodărire a apelor ţine seama de modurile de utilizare şi de posibila apariţie a substanţei în apele de suprafaţă.
    (3) Punctul de prelevare a probelor de apă brută reprezintă punctul din care se captează apa de suprafaţă, respectiv secţiunea prizei de captare a apei brute de suprafaţă, înainte de a fi trimisă la tratare.
    (4) Frecvenţa de monitorizare a substanţelor şi compuşilor incluşi pe lista de supraveghere este de cel puţin o dată pe an.
    (5) Proba de apă a substanţelor şi compuşilor prevăzuţi la alin. (1) se referă la proba/eşantionul de apă în faza totală (concentraţie totală).

    ART. 2
    (1) Monitorizarea parametrilor chimici microcistină LR, uraniu, PFAS total şi/sau suma PFAS se va efectua în sursele de apă de suprafaţă şi/sau subterane utilizate pentru captarea apei brute destinate consumului uman, care asigură în medie mai mult de 100 mc/zi.
    (2) Parametrul chimic microcistină LR se va monitoriza în sursele de suprafaţă menţionate la alin. (1), atunci când acestea sunt lacuri de acumulare, în punctul de captare a apei brute de suprafaţă, doar în cazul unor înfloriri potenţiale în sursa de apă de suprafaţă, respectiv creşterea densităţii de celule cianobacteriene sau potenţial de înflorire.
    (3) Monitorizarea prevăzută la alin. (2) se va efectua cu frecvenţă lunară pe toată perioada fenomenului de înflorire algală şi încă o lună după încetarea fenomenului.
    (4) Parametrii chimici uraniu, PFAS total şi/sau suma PFAS se vor monitoriza în apele de suprafaţă şi subterane, utilizate pentru captarea apei brute destinate consumului uman, în punctele de captare a apei de suprafaţă sau în punctele de monitorizare a apei subterane:
    a) pentru apele de suprafaţă, punctul de captare a apei brute reprezintă punctul din care se captează apa de suprafaţă, respectiv secţiunea prizei de captare a apei brute de suprafaţă, amplasată sau neamplasată pe un corp de apă, înainte de a fi trimisă la tratare;
    b) pentru apele subterane, punctul de monitorizare este reprezentat de forajele/drenurile/izvoarele prin intermediul cărora se monitorizează chimismul apelor subterane de către autoritatea competentă de gospodărire a apelor, amplasate sau neamplasate pe un corp de apă subterană.

    (5) Proba de apă brută pentru analiza parametrilor chimici prevăzuţi la alin. (4) se referă la faza dizolvată a unui/unei eşantion/probe de apă obţinut(e) prin filtrarea cu ajutorul unui filtru de 0,45 micrometri sau orice altă tratare anterioară echivalentă (concentraţia dizolvată), în cazul uraniului, şi la faza/forma totală în întreg eşantionul de apă (concentraţia totală), în cazul PFAS.
    (6) Pentru analiza parametrilor chimici prevăzuţi la alin. (4) se vor aplica următoarele criterii:
    a) identificarea prezenţei parametrilor uraniu, respectiv PFAS în probele de apă de suprafaţă şi/sau subterană, prelevate din punctele definite conform alin. (4) lit. a) şi lit. b), prin efectuarea unei analize calitative (analiză de screening);
    b) în cazul în care, ca urmare a analizei de la lit. a), parametrii chimici analizaţi au fost identificaţi în concentraţii cuantificabile, iar metoda de analiză utilizată prezintă o limită de cuantificare mai mică sau egală cu 30% din valoarea-limită a parametrului în cauză, se continuă monitorizarea parametrului/parametrilor identificat/identificaţi;
    c) pentru substanţele care nu au fost identificate în cadrul analizei calitative (screening), iar metoda de analiză utilizată prezintă o limită de cuantificare mai mică sau egală cu 30% din valoarea-limită a parametrului în cauză se recomandă reluarea analizei de screening la un interval de cel puţin 3 ani, combinată cu analiza surselor de poluare din cadrul bazinului hidrografic aferent punctului de captare a apei.

    (7) După aplicarea criteriilor prevăzute la alin. (6) lit. a)-c), frecvenţa de monitorizare a parametrilor chimici prevăzuţi la alin. (4) va fi în conformitate cu cea prevăzută în Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, pct. 1.3.5.1 din anexa nr. 1^1, pentru sursele de apă brută de suprafaţă, şi pct. 2.4.3.3 din anexa nr. 1^1, pentru sursele de apă brută subterană.

    ART. 3
    (1) Pentru parametrii de calitate analizaţi în sursa de apă brută de suprafaţă şi/sau subterană, valorile-limită, standardele de calitate a mediului sau valorile de prag sunt cele stabilite în legislaţia specifică domeniului de gospodărire a resurselor de apă şi utilizate pentru evaluarea stării ecologice/ potenţialului ecologic şi a stării chimice a corpurilor de apă de suprafaţă, respectiv pentru evaluarea stării chimice a corpurilor de apă subterane unde sunt amplasate punctele de monitorizare.
    (2) În cazul în care, pentru anumiţi parametri/indicatori de calitate analizaţi pentru sursa apă brută de suprafaţă şi/sau subterană, legislaţia specifică domeniului de gospodărire a resurselor de apă nu prevede valori-limită, standarde de calitate a mediului sau valori de prag, conform alin. (1), sau în cazul în care sursele de apă brută de suprafaţă şi/sau subterană nu sunt amplasate pe un corp de apă, atunci se vor lua în considerare, doar ca valori informative, valorile-limită stabilite pentru aceştia în anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023.

    ART. 4
    Pentru prelevarea şi analiza probelor de apă de suprafaţă şi subterană se utilizează metode standardizate specifice matricilor de interes. În situaţia în care nu sunt disponibile metode de analiză, se aplică metode dezvoltate în laborator sau în note aplicative.

    ART. 5
    Autoritatea competentă de gospodărire a apelor are obligaţia să informeze furnizorii de apă, direcţiile de sănătate publică judeţene şi/sau a municipiului Bucureşti cu privire la concentraţiile neobişnuite ale parametrilor, substanţelor sau poluanţilor monitorizaţi ca urmare a aplicării prezentei anexe.


    ANEXA 2

    Stabilirea punctelor relevante şi a cerinţelor de monitorizare
    pentru substanţele incluse pe lista de supraveghere, precum şi a
    cerinţelor de monitorizare pentru parametrii microcistină LR, uraniu,
    PFAS total şi/sau suma PFAS în sistemul de aprovizionare cu apă potabilă
    ART. 1
    Monitorizarea substanţelor incluse în lista de supraveghere, respectiv nonil-fenol şi 17 beta estradiol, precum şi a substanţelor sau compuşilor care vor fi incluşi ulterior în lista de supraveghere prin acte delegate ale Comisiei Europene se va efectua astfel:
    1. Substanţele incluse în lista de supraveghere vor fi monitorizate de către furnizorii de apă potabilă care au ca sursă apa de suprafaţă sau folosesc pentru distribuţie apă provenită din sursă de suprafaţă în amestec cu apă provenită din foraje.
    2. Substanţele incluse în lista de supraveghere vor fi monitorizate cu frecvenţa prevăzută în tabelul 1.
    3. Frecvenţa de monitorizare prevăzută la pct. 2 poate fi redusă la jumătate în situaţia în care condiţiile de la lit. a) şi b) sunt îndeplinite timp de 2 ani consecutiv:
    a) în primul an de monitorizare a fost respectată frecvenţa de monitorizare;
    b) în conformitate cu analiza riscurilor inclusă în planurile de siguranţă ale apei sau în evaluările de risc ale bazinelor hidrografice aferente captărilor, nu există un risc probabil ca substanţele respective să apară în apa brută.

    4. În situaţia prevăzută la pct. 3 se va avea în vedere ca prelevarea de probe să se distribuie uniform pe perioada unui an, iar în cel de-al doilea an de monitorizare cu frecvenţă redusă să se preleveze probele în perioadele neacoperite de calendarul de recoltare stabilit în primul an.
    5. În situaţia în care în perioada de program redus de monitorizare se constată depăşiri ale valorilor orientative, se va reveni la programul de monitorizare stabilit în tabelul 1 şi se vor institui măsuri de remediere conform art. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman şi în contextul evaluării riscurilor din sistemul de aprovizionare cu apă.
    6. Punctul de prelevare a probelor este robinetul consumatorului; în situaţia prevăzută la pct. 3, minimum 1 probă/an se va recolta de la robinetul consumatorului, restul probelor putând fi recoltate de la ieşirea din staţia de tratare.
    7. Rezultatele monitorizării substanţelor incluse pe lista de supraveghere se comunică direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti până la finalul lunii următoare celei în care s-au prelevat sau până la finalul anului calendaristic, după caz.
    Tabel 1 - Frecvenţa de monitorizare a substanţelor incluse pe lista de supraveghere

┌────────────────────┬─────────────────┐
│Volumul de apă │Frecvenţă de │
│distribuit/zi │monitorizare │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Mai puţin sau egal │2 probe/an │
│cu 1.000 mc │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Între 1.000 mc şi │4 probe/an │
│10.000 mc │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Mai mult de 10.000 │8 probe/an │
│mc │ │
└────────────────────┴─────────────────┘





    ART. 2
    (1) Monitorizarea parametrului microcistină LR va fi realizată în condiţiile în care furnizorii de apă au ca sursă de apă pentru potabilizare apă de suprafaţă sau folosesc drept sursă apă provenită din sursă de apă de suprafaţă când aceasta este un lac de acumulare, în amestec cu apă provenită din foraje. În situaţia în care ponderea apei de suprafaţă este de minimum 50% din volum, frecvenţa de prelevare este cea prevăzută în tabelul 1 de la secţiunea a 2-a din anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 şi în Normele de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 971/2023.
    (2) Frecvenţa de prelevare prevăzută la alin. (1) se aplică în perioadele de înflorire algală; furnizorul de apă va înştiinţa direcţia de sănătate publică asupra modificărilor survenite la sursă, respectiv modificări care ar putea indica un început de înflorire algală, ţinând cont de criteriile de la alin. (5).
    (3) În situaţia în care furnizorul de apă distribuie apă potabilă având ca sursă apa provenită dintr-un râu sau fluviu ori apă provenită dintr-o sursă de suprafaţă în amestec cu apă provenită din foraje, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1), frecvenţa de monitorizare este cea prevăzută în tabelul 2, în condiţiile în care se constată fenomenul de înflorire algală în sursa de suprafaţă.
    (4) În situaţia prevăzută la alin. (1) şi (3), frecvenţa de monitorizare poate fi redusă pe baza evaluării şi gestionării riscurilor din bazinele hidrografice şi în conformitate cu cap. III pct. 2 din anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023.
    (5) Următoarele criterii vor fi luate în considerare pentru a mări sau a reduce frecvenţa de monitorizare a parametrului microcistină LR:
    a) criterii care ţin de corpul de apă supus potabilizării: mărimea corpului de apă, adâncimea acestuia, existenţa curenţilor, stratificarea corpului de apă în funcţie de temperatură, statusul de nutrienţi, perioadele de deficit hidrologic sau înregistrarea de debite scăzute;
    b) criterii care ţin de istoricul dezvoltării algale în zona de captare: sezonul de înflorire algală, perioadele cu temperaturi crescute, vânturi puternice în zonă;
    c) elemente care ţin de inspecţia zonei de captare: miros, gradul de limpezime a apei;
    d) criterii care ţin de staţia de tratare: analiza probelor prelevate simultan de la sursă şi la ieşirea din staţia de tratare reprezintă un factor de evaluare a performanţei staţiei de tratare;
    e) criterii care ţin de rezultatele analizelor pentru parametrii carbon organic total (TOC), turbiditate, miros, gust; creşterea bruscă a valorii TOC poate indica debutul procesului de înflorire algală;
    f) situaţii de întrerupere a furnizării de apă, număr redus de consumatori conectaţi la sistemul de distribuţie şi/sau clor rezidual liber sub valoarea minimă a intervalului prevăzut în tabelul C din anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023, modificări organoleptice ale apei în reţeaua de distribuţie.

    (6) Punctele de prelevare a probelor sunt: ieşirea din staţia de tratare, ieşirea din rezervoarele de înmagazinare şi robinetul consumatorului, alese în funcţie de criteriile prevăzute la alin. (5).
    (7) Distribuţia prelevării probelor se realizează în perioada de înflorire algală şi încă o lună după încetarea procesului.
    Tabel 2 - Frecvenţa minimă de monitorizare a parametrului microcistină LR

┌────────────────────┬─────────────────┐
│Volumul de apă │Frecvenţă de │
│distribuit/zi │monitorizare │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Mai puţin sau egal │1 probă/lună │
│cu 10.000 mc │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│Peste 10.000 mc │2 probe/lună │
└────────────────────┴─────────────────┘




    ART. 3
    (1) Monitorizarea parametrului uraniu se va realiza cel puţin cu frecvenţa prevăzută în tabelul 1 de la secţiunea a 2-a din anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023 şi în Normele de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 971/2023.
    (2) Următoarele elemente vor fi luate în considerare în modificarea frecvenţei de monitorizare a parametrului uraniu:
    a) soluri bogate în uraniu în bazinul hidrografic al sursei de apă şi/sau activităţi de prelucrare a minereurilor de uraniu;
    b) prezenţa minereurilor de uraniu şi/sau activităţi de minerit;
    c) prezenţa depozitelor de deşeuri care conţin uraniu;
    d) prezenţa terenurilor agricole tratate cu fertilizatori pe bază de fosfor;
    e) istoric de prezenţă a nitraţilor în sursele de apă şi/sau în apa potabilă;
    f) prezenţa fierului şi/sau a manganului în apa potabilă în concentraţii care depăşesc valoarea stabilită în Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023.

    (3) Frecvenţa de monitorizare a parametrului uraniu poate fi redusă la 50% sau parametrul uraniu poate fi eliminat din lista parametrilor monitorizaţi într-o zonă de aprovizionare cu apă în condiţiile prevăzute la cap. III pct. 2 din anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023, dacă evaluarea riscurilor confirmă că niciun factor care poate fi anticipat în mod rezonabil nu va interveni în sensul creşterii concentraţiei, precum cei menţionaţi la alin. (2).
    (4) În situaţia eliminării parametrului uraniu din lista parametrilor monitorizaţi, din 6 în 6 ani va fi monitorizat din nou, în conformitate cu prevederile cap. III pct. 2 lit. c) din anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023.
    (5) Punctele de prelevare a probelor se stabilesc astfel:
    a) în condiţiile în care nu se înregistrează depăşiri ale valorilor pentru parametrii fier şi/sau mangan în apa potabilă, minimum o probă/an va fi prelevată de la robinetul consumatorului, restul de probe putând fi prelevate de la ieşirea din staţia de tratare;
    b) în situaţia în care se înregistrează depăşiri ale valorilor pentru parametrii fier şi/sau mangan în apa potabilă, minimum jumătate din probe vor fi recoltate de la robinetul consumatorului.


    ART. 4
    Parametrii PFAS total şi suma PFAS vor fi analizaţi pe baza orientărilor tehnice elaborate de Comisia Europeană privind metodele de analiză, limitele de detecţie şi valorile parametrilor, precum şi frecvenţa prelevării pentru monitorizarea substanţelor perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate, prevăzute la art. 13 alin. (7) din Directiva (UE) 2020/2.184 a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman.

    ART. 5
    În elaborarea calendarului de monitorizare a parametrilor care fac obiectul prezentei anexe, furnizorii de apă potabilă, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi/sau a municipiului Bucureşti şi pe baza informaţiilor provenite din monitorizarea/supravegherea corpurilor de apă în conformitate cu anexa nr. 1 la ordin, vor adapta frecvenţele de monitorizare, calendarul de monitorizare şi punctele de prelevare în funcţie de particularităţile fiecărui sistem de aprovizionare şi în concordanţă cu prevederile art. 1-3.

    ART. 6
    Sunt exceptate de la prevederile prezentei anexe apele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2023.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016