Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.353 din 20 martie 2018  privind aprobarea de noi domenii în cadrul şcolilor doctorale organizate  în instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat acreditate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.353 din 20 martie 2018 privind aprobarea de noi domenii în cadrul şcolilor doctorale organizate în instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat acreditate

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 317 din 11 aprilie 2018
    În temeiul art. 137 alin. (4), art. 138 alin. (1) şi (2), art. 158 alin. (1)-(4) şi alin. (6), art. 166 alin. (1)-(3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2017 privind modificarea art. VIII alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii,
    având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederile Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 3.131/2018 privind includerea în planurile de învăţământ, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, a cursurilor de etică şi integritate academică,
    în temeiul dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările ulterioare,
    ministrul educaţiei naţionale emite următorul ordin:
    ART. 1
    Ministerul Educaţiei Naţionale, denumit în continuare MEN, poate aproba noi domenii de doctorat pentru instituţiile de învăţământ superior acreditate, organizatoare de studii universitare de doctorat, la solicitarea acestora. În situaţia în care instituţiile de învăţământ superior acreditate, organizatoare de studii universitare de doctorat, şi şcoala doctorală în care este încadrat domeniul nou-solicitat sunt acreditate, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au hotărârea senatului universitar privind înfiinţarea noului domeniu în cadrul unei şcoli doctorale;
    b) au activitate de cercetare relevantă în domeniul pentru care solicită aprobarea;
    c) au programe de studii universitare de licenţă şi master acreditate în domeniul pentru care solicită aprobarea;
    d) au prevăzute în planurile de învăţământ, conform Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 3.131/2018 privind includerea în planurile de învăţământ, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, a cursurilor de etică şi integritate academică, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituţiile de învăţământ superior, cursuri de etică şi integritate academică, cu o durată de minimum 14 ore, începând cu anul universitar 2018-2019;
    e) au cel puţin 3 cadre didactice sau de cercetare, din care cel puţin două sunt titulare cu funcţia de bază în instituţia de învăţământ superior solicitantă şi au obţinut dreptul de conducere de doctorat înaintea intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau deţin atestatul de abilitare în domeniul pentru care se solicită aprobarea;
    f) cele trei cadre didactice sau de cercetare trebuie să fie afiliate şcolii doctorale în care se solicită aprobarea înfiinţării noului domeniu de doctorat;
    g) au făcut public cel mai recent raport anual de autoevaluare a şcolii doctorale.


    ART. 2
    (1) În cazul în care numărul conducătorilor de doctorat din domeniul solicitat scade sub trei, pentru ca domeniul să poată funcţiona în continuare, instituţia organizatoare trebuie să îşi completeze numărul minim de conducători de doctorat în termen de maximum 24 de luni.
    (2) În situaţia în care numărul minim de conducători de doctorat prevăzut la art. 1 lit. e) nu este îndeplinit, instituţia pierde dreptul de a organiza studii universitare de doctorat în domeniu şi nu mai are dreptul de a înmatricula studenţi doctoranzi la începutul anului universitar imediat următor momentului neîndeplinirii acestei condiţii.
    (3) Studenţii-doctoranzi aflaţi în derularea programului de doctorat în cadrul unei instituţii care şi-a pierdut dreptul de a organiza studii universitare de doctorat îşi continuă studiile conform contractului şi programului de studii până la finalizarea acestora. Instituţia este obligată să asigure condiţiile pentru finalizarea studiilor.
    (4) Studenţii-doctoranzi aflaţi în derularea programului de doctorat în cadrul unei instituţii care şi-a pierdut dreptul de a organiza studii universitare de doctorat vor susţine public teza de doctorat numai în şcolile doctorale care au domenii similare, acreditate, desemnate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

    ART. 3
    În vederea aprobării noului domeniu, instituţiile de învăţământ superior acreditate vor elabora un dosar, în două exemplare, care va conţine următoarele:
    a) hotărârea senatului universitar privind înfiinţarea domeniului în cadrul şcolii doctorale;
    b) raportul de autoevaluare internă a şcolii doctorale în care este încadrat domeniul propus spre aprobare;
    c) curriculum vitae şi listele de lucrări pentru cei trei conducători de doctorat;
    d) ordinele ministrului privind acordarea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
    e) dovada afilierii la şcoala doctorală;
    f) extras din Hotărârea Guvernului prin care sunt aprobate studiile de licenţă şi masterat în domeniul propus spre aprobare;
    g) extras din planurile de învăţământ care includ cursurile de etică şi integritate academică;
    h) cererea privind aprobarea domeniului solicitat.


    ART. 4
    (1) Solicitările instituţiilor, însoţite de documentele justificative prevăzute la art. 3, se înaintează MEN.
    (2) MEN înaintează un exemplar al dosarului către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi a Certificatelor Universitare, denumit în continuare CNATDCU, în vederea analizării îndeplinirii condiţiilor de înfiinţare a noului domeniu cu privire la situaţia resursei umane implicate şi îndeplinirea criteriilor de integritate.
    (3) În baza analizei efectuate, comisia de specialitate a CNATDCU elaborează un raport referitor la îndeplinirea condiţiilor de înfiinţare a noului domeniu de doctorat.
    (4) Consiliul General al CNATDCU validează propunerea argumentată de comisia de specialitate privind aprobarea/ respingerea înfiinţării noului domeniu de doctorat.
    (5) MEN înaintează un exemplar al dosarului către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, denumită în continuare ARACIS, în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la posibilitatea susţinerii de către instituţia solicitantă a noului domeniu de doctorat, pe baza rezultatelor celei mai recente evaluări instituţionale a respectivei instituţii de învăţământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat.
    (6) În baza propunerilor CNATDCU şi ARACIS, MEN aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale înfiinţarea noului domeniu de doctorat.

    ART. 5
    (1) În cazul în care unul din cele două organisme abilitate sau ambele elaborează raportul prin care se respinge înfiinţarea noului domeniu, instituţia poate contesta rezoluţia în maximum 30 de zile de la primirea notificării din partea MEN.
    (2) Contestaţia se depune la MEN şi va fi înaintată, după caz, comisiilor de specialitate ale CNATDCU, respectiv ARACIS.
    (3) Ca urmare a analizei contestaţiilor, în baza noilor rapoarte ale CNATDCU şi/sau ARACIS, MEN aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale înfiinţarea/respingerea noului domeniu de doctorat. Rezoluţia comisiilor care analizează contestaţiile, respectiv a CNATDCU/ARACIS, este definitivă.

    ART. 6
    Academia Română poate solicita aprobarea de noi domenii de doctorat în cadrul Şcolii de Studii Doctorale a Academiei Române, conform prevederilor art. 158 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor art. 5 alin. (2) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin orice prevedere contrară se abrogă.

    ART. 8
    Prevederile prezentului ordin se duc la îndeplinire de către Direcţia generală învăţământ universitar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, de către CNATDCU, ARACIS, Academia Română şi instituţiile de învăţământ superior care au dreptul de a organiza studii universitare de doctorat, potrivit legii.

    ART. 9
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul educaţiei naţionale,
                    Valentin Popa

    Bucureşti, 20 martie 2018.
    Nr. 3.353.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016