Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.315 din 28 februarie 2008  privind criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii in ciclul de studii universitare de licenta, de masterat si de doctorat pentru anul universitar 2008-2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.315 din 28 februarie 2008 privind criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii in ciclul de studii universitare de licenta, de masterat si de doctorat pentru anul universitar 2008-2009

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 215 din 20 martie 2008
În conformitate cu prevederile <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 133/2000 privind învãţãmântul universitar şi postuniversitar de stat cu taxã peste locurile finanţate de la bugetul de stat, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 441/2001 , cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.004/2002 privind stimularea elevilor şi studenţilor care au primit distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale organizate pentru învãţãmântul preuniversitar şi a doctoranzilor care au obţinut rezultate deosebite în activitatea de cercetare, cu modificãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.175/2006 privind organizarea studiilor universitare de licenţã şi aprobarea listei domeniilor şi specializãrilor din cadrul acestora, cu modificãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 404/2006 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de masterat, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului emite prezentul ordin.

CAP. I
Organizarea admiterii

ART. 1
Admiterea în învãţãmântul superior de stat şi particular, pentru fiecare ciclu de studii, se organizeazã pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de fiecare universitate, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prezentului ordin.
ART. 2
(1) Pentru ciclul universitar de licenţã, admiterea se organizeazã pe domenii, la specializãrile autorizate sã funcţioneze provizoriu sau acreditate în cadrul instutuţiei de învãţãmânt superior.
(2) Pentru ciclul de studii universitare de masterat, conform <>Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, admiterea se organizeazã pe domenii, la programele de studii universitare de masterat acreditate în cadrul instituţiei de învãţãmânt superior, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(3) Pentru studiile postuniversitare de masterat şi studiile aprofundate, conform <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, admiterea se organizeazã pe programele de studii existente, aprobate în cadrul instituţiei de învãţãmânt superior.
(4) Pentru ciclul de studii universitare de doctorat, conform <>Legii nr. 288/2004 , admiterea se organizeazã pe domeniile aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului (M.E.C.T.) în cadrul instituţiei de învãţãmânt superior.
ART. 3
(1) Concursul pentru admiterea la toate formele de învãţãmânt ale studiilor menţionate în art. 2 se poate organiza în una sau douã sesiuni, înainte de începerea anului universitar.
(2) Perioadele celor douã sesiuni de admitere, formele şi probele de concurs se stabilesc prin metodologie proprie şi se fac publice conform prevederilor legale în vigoare, prin afişare la sediul instituţiei de învãţãmânt superior şi prin publicare pe pagina proprie de web.
ART. 4
În cazul în care admiterea la studii universitare de licenţã se organizeazã prin examene la anumite discipline, acestea pot fi susţinute în limba românã sau în limbile minoritãţilor naţionale în care acestea au fost studiate în liceu.
ART. 5
Pentru studiile universitare organizate într-o limbã de largã circulaţie internaţionalã, admiterea va conţine obligatoriu o probã de competenţã lingvisticã.

CAP. II
Candidaţii la admitere

ART. 6
(1) La admiterea în ciclul de studii universitare de licenţã pot candida absolvenţii de liceu cu diplomã de bacalaureat sau diplomã echivalentã cu aceasta.
(2) La admiterea în ciclul de studii universitare de masterat pot candida absolvenţii cu diplomã de licenţã ai ciclului de studii universitare de licenţã, conform <>Legii nr. 288/2004 , precum şi absolvenţii cu diplomã de licenţã sau echivalentã a studiilor universitare de lungã duratã, conform <>Legii nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) La admiterea la studii postuniversitare de masterat şi studii aprofundate pot candida numai absolvenţii cu diplomã de licenţã sau echivalentã a studiilor universitare de lungã duratã, conform <>Legii nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) La admiterea în ciclul de studii universitare de doctorat pot candida absolvenţii cu diplomã de licenţã sau echivalentã a studiilor universitare de lungã duratã.
(5) La admiterea în toate ciclurile de studii universitare pot candida cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene în aceleaşi condiţii prevãzute de lege pentru cetãţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare.
ART. 7
(1) Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget o singurã datã, pentru fiecare dintre cele 3 cicluri de studii universitare.
(2) Candidaţii la studiile universitare de licenţã care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii (premiile I, II, III, menţiune, premii speciale) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de M.E.C.T. beneficiazã de dreptul de a se înscrie fãrã susţinerea concursului de admitere pe locuri finanţate de la buget, la cursurile a douã specializãri.
(3) Instituţiile de învãţãmânt superior pot prevedea în metodologiile proprii şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare condiţii specifice de admitere pentru cei care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale, recunoscute de M.E.C.T., şi la cele internaţionale, altele decât cele menţionate la alin. (2).

CAP. III
Înscrierea candidaţilor
ART. 8
Instituţiile de învãţãmânt superior vor aduce la cunoştinţa candidaţilor condiţiile şi documentele necesare pentru înscriere, prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina proprie de web.
ART. 9
(1) Candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2008 sau în sesiunea august-septembrie 2008 pot prezenta la înscriere, pentru sesiunea imediat urmãtoare examenului de bacalaureat în anul 2008, în locul diplomei de bacalaureat, adeverinţa eliberatã de liceu în care se menţioneazã media generalã de la bacalaureat şi mediile obţinute în anii de liceu.
(2) În vederea înmatriculãrii, candidaţii admişi pe locurile finanţate de la buget au obligaţia sã depunã pânã la data stabilitã prin metodologia de admitere diploma de bacalaureat în original la secretariatul facultãţii.
(3) Neprezentarea diplomei de bacalaureat în original din vina exclusivã a candidatului admis, în termenul stabilit prin metodologia proprie de admitere, duce la pierderea locului finanţat de la buget.
(4) Pentru înscrierea la studii universitare de masterat, studii postuniversitare de masterat, studii aprofundate, precum şi la studii universitare de doctorat, instituţiile de învãţãmânt superior vor prevedea în metodologia proprie de admitere condiţiile şi documentele necesare, pe care le vor aduce la cunoştinţa candidaţilor prin afişare la sediul instituţiei şi pe pagina proprie de web.
ART. 10
Instituţiile de învãţãmânt superior au obligaţia sã restituie în cel mult 48 de ore de la depunerea cererii şi necondiţionat, fãrã perceperea unor taxe, dosarele candidaţilor respinşi sau ale celor care renunţã la locul obţinut prin admitere, dupã afişarea rezultatelor finale.
ART. 11
(1) Instituţiile de învãţãmânt superior pot percepe de la candidaţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, taxe de înscriere pentru organizarea şi desfãşurarea admiterii, în cuantumurile aprobate de senatele universitare.
(2) Senatele universitare pot prevedea, prin metodologiile proprii de admitere, scutirea de la plata acestor taxe sau reducerea lor.
(3) Copiii personalului didactic sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învãţãmântul superior o singurã datã în cadrul unei instituţii de învãţãmânt superior.

CAP. IV
Rezultatele admiterii

ART. 12
(1) Media minimã de admitere la studii universitare de licenţã nu poate fi mai micã de 5(cinci) sau decât un numãr de puncte echivalent cu aceastã notã.
(2) Mediile generale/punctajele generale obţinute de candidaţi la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la instituţia la care aceştia au candidat, în conformitate cu procedurile proprii de admitere.
ART. 13
Rezolvarea contestaţiilor este de competenţa instituţiilor de învãţãmânt superior, conform metodologiilor proprii de admitere. Decizia comisiei de contestaţii este definitivã.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 14
Locurile rãmase neocupate dupã admitere se gestioneazã la nivelul fiecãrei universitãţi, potrivit regulamentelor proprii, în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare.
ART. 15
Prevederile prezentului ordin vor fi duse la îndeplinire de Direcţia generalã strategii şi programe universitare din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, precum şi de senatele universitare.
ART. 16
La intrarea în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 308/2007 privind criteriile generale de organizare şi desfãşurare a admiterii în ciclul de studii universitare de licenţã, de masterat şi de doctorat pentru anul universitar 2007-2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2007.
ART. 17
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Bucureşti, 28 februarie 2008.
Nr. 3.315.
_______
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016