Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.300 din 16 noiembrie 2017  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.011/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.300 din 16 noiembrie 2017 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.011/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 938 din 28 noiembrie 2017
    Având în vedere prevederile art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 56 şi 58 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor Publice, comunicat prin Adresa nr. 715.246 din 14 noiembrie 2017,
    în temeiul dispoziţiilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.011/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 589 din 3 august 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În anexa nr. 1, la secţiunea 1 „Dispoziţii generale“ punctul 1.1, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) au fost declarate inactive conform prevederilor art. 92 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală);"

    2. În anexa nr. 1, la secţiunea 1 „Dispoziţii generale“, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6. (1) După primirea cererii de înregistrare, compartimentul de specialitate analizează informaţiile cuprinse în cerere şi, după caz, în documentaţia prezentată şi verifică caracterul complet şi corectitudinea acestora. De asemenea verifică dacă temeiul legal al solicitării de înregistrare în scopuri de TVA corespunde cu motivul pentru care a fost anulat codul de înregistrare în scopuri de TVA sau pentru care a fost respinsă cererea anterioară de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
    (2) Pentru soluţionarea cererii de înregistrare în scopuri de TVA depusă de persoana impozabilă - societate reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, compartimentul de specialitate verifică dacă pentru această persoană impozabilă s-a primit de la compartimentul cu atribuţii în evaluarea riscului fiscal vreun referat întocmit ca urmare a înscrierii persoanei impozabile în selecţia efectuată în baza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal, în condiţiile ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prevăzut la pct. 1.2.
    (3) Dacă pentru persoana impozabilă există vreun referat întocmit potrivit alin. (2), compartimentul de specialitate întocmeşte referatul şi proiectul de decizie privind respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA, menţionate la pct. 9."

    3. În anexa nr. 1, la secţiunea 1 „Dispoziţii generale“, după punctul 13 se introduc două noi puncte, punctele 13^1 şi 13^2, care vor avea următorul cuprins:
    "13^1. Înainte de luarea deciziei de respingere a cererii de înregistrare, prevăzută la pct. 9 lit. c), compartimentul de specialitate asigură exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală, situaţie în care termenul de soluţionare a cererii se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data transmiterii invitaţiei către contribuabil şi data prezentării acestuia la organul fiscal. Organul fiscal înştiinţează contribuabilul cu privire la prelungirea termenului de soluţionare a cererii, asupra obligativităţii de a prezenta, la termenul stabilit pentru audiere, documentele şi informaţiile solicitate, precum şi asupra posibilităţii de a furniza alte probe suplimentare relevante pentru luarea deciziei în vederea soluţionării cererii.
13^2. La finalizarea audierii se va încheia un proces-verbal, semnat de organul fiscal şi de contribuabil sau, după caz, de persoana împuternicită să reprezinte contribuabilul în relaţia cu organul fiscal, în care se vor consemna cel puţin următoarele elemente: numele şi prenumele reprezentantului organului fiscal care participă la audiere, numele şi prenumele reprezentantului legal al contribuabilului care participă la audiere, data la care are loc audierea, informaţii referitoare la cererea contribuabilului (numărul şi data cererii, situaţia în care se încadrează), documentele şi informaţiile prezentate la audiere care au fost solicitate sau probele suplimentare considerate relevante de către contribuabil, constatările organului fiscal cuprinse în referat, precum şi punctul de vedere al contribuabilului. Menţiuni privind audierea se înscriu şi în cuprinsul deciziei emise de organul fiscal."

    4. În anexa nr. 1, la secţiunea a 2-a „Dispoziţii speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal“, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. În situaţia persoanelor impozabile cărora le-a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA pentru că au fost declarate în inactivitate, înregistrarea în scopuri de TVA, la cerere, se face numai dacă a încetat situaţia care a condus la anularea înregistrării, potrivit art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal."

    5. În anexa nr. 1, la secţiunea a 2-a „Dispoziţii speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal“, punctul 2.(1) litera b), punctul 3 litera b) şi punctul 5 litera b) se abrogă.
    6. În anexa nr. 1, la secţiunea a 2-a „Dispoziţii speciale privind înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal“, punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. Persoana impozabilă poate depune o nouă cerere de înregistrare în scopuri de TVA, de îndată ce remediază situaţia care a condus la respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA. În situaţia prevăzută la art. 316 alin. (11) lit. e) din Codul fiscal sunt aplicabile prevederile secţiunii a 5-a pct. 3 din procedură."

    7. Anexa nr. 2 la anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    8. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    9. Anexa nr. 4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.


    ART. II
    Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. IV
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Mirela Călugăreanu

    Bucureşti, 16 noiembrie 2017.
    Nr. 3.300.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la procedură)
    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ...................
    Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
    Unitatea fiscală ................................................
    Nr. .........................................
                Aprobat
    Conducătorul unităţii fiscale,
    ……………......................….
                       Avizat
    Conducătorul adjunct al unităţii fiscale,
    ......................................
                      Verificat
    Şef compartiment specialitate,
    ..................................
    REFERAT
    privind soluţionarea cererii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoare adăugată
    depuse în temeiul art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
    A. Date de identificare a persoanei impozabile
    Denumire ..........................................................................
    Cod de identificare fiscală ................................................
    Codul de înregistrare în scopuri de TVA care a fost anulat .....................................
    Domiciliul fiscal ........................................................................................................
    Înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată începând cu data de ........................, întrucât.....................................................
    ...............(Se detaliază motivele de fapt şi de drept pentru care a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA.)......................

    B. Din analiza Cererii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), înregistrată cu nr. ..........................., precum şi a următoarelor informaţii şi documente:
    ...............................................................................
    ...............................................................................

    C. Propunem:
    [] Respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA*), depusă după anularea înregistrării în scopuri de TVA, pentru următoarele motive:
    [] Informaţiile solicitate contribuabilului nu au fost prezentate în termenul înscris în notificare, respectiv 15 zile de la primirea notificării. Prin Adresa nr. .........../.................. au fost solicitate următoarele date sau documente ...........................................
    .................................................................................

    [] La data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA:
    [] persoana impozabilă era declarată inactivă conform prevederilor art. 92 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
    [] persoana impozabilă avea fapte înscrise în cazierul fiscal, de natura:
    [] infracţiunilor
    [] atragerii răspunderii solidare cu debitorul

    [] actualii administratori/asociaţi (în cazul societăţilor reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică numai pentru asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic) ................(Se înscriu datele de identificare ale acestora.)............ aveau fapte înscrise în cazierul fiscal, de natura:
    [] infracţiunilor
    [] atragerii răspunderii solidare cu debitorul

    [] persoana impozabilă nu a depus deconturile de TVA, în condiţiile prevăzute de art. 316 alin. (11) lit. d) din Codul fiscal
    [] persoana impozabilă nu a evidenţiat în deconturile de TVA depuse nicio operaţiune, în condiţiile art. 316 alin. (11) lit. e) din Codul fiscal.

    [] alte motive legale de respingere
    Motive de fapt şi de drept ...................................................................................................................................................
    [] Înregistrarea în scopuri de TVA, în temeiul:
    [] art. 316 alin. (12) lit. a) din Codul fiscal
    [] art. 316 alin. (12) lit. b) din Codul fiscal
    [] art. 316 alin. (12) lit. c) din Codul fiscal
    [] art. 316 alin. (12) lit. d) din Codul fiscal


                    Întocmit
    ............................................
──────────
    *) În situaţia în care se propune respingerea cererii, sunt aplicabile prevederile pct. 13^1 şi 13^2 din secţiunea 1 a anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.011/2016, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea audierii contribuabilului.
──────────

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 2.011/2016)
 (a se vedea imaginea asociată)
    INSTRUCŢIUNI
    de completare a formularului „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată,
    potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare“ (099)
    Formularul „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare“ (099) se completează şi se depune de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA în conformitate cu dispoziţiile art. 316 alin. (11) lit. a)-e) şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal).
    Cererea se depune de către reprezentantul legal al persoanei impozabile pentru care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA sau de altă persoană împuternicită, potrivit legii, la registratura organului fiscal competent ori prin poştă cu confirmare de primire.
    Formularul se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
    A. Date de identificare a persoanei impozabile
    Rândul 1. Denumirea/Numele, prenumele
    Se completează cu denumirea/numele, prenumele persoanei impozabile pentru care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA.

    Rândul 2. Domiciliul fiscal
    Se completează cu domiciliul fiscal al persoanei impozabile stabilit potrivit legii.


    B. Reprezentare prin împuternicit
    Se marchează cu „X“ în situaţia în care cererea este completată de către împuternicitul desemnat potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală), şi se înscriu numărul şi data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în formă autentică şi în condiţiile prevăzute de lege, la organul fiscal.
    Date de identificare a împuternicitului - se completează cu datele privind numele şi prenumele sau denumirea împuternicitului, adresa acestuia şi codul de identificare fiscală.

    C. Prin prezenta solicit înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată.
    Rândul 1 se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de înregistrare în scopuri de TVA, întrucât au fost declarate inactive fiscal, potrivit legii.
    Rândul 2 se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de înregistrare în scopuri de TVA, întrucât asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au avut înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările ulterioare, şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, datorită încetării situaţiei care a condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA. În cazul societăţilor reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică numai pentru asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic care au/are înscrise astfel de fapte/situaţii.
    Rândul 3 se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de înregistrare în scopuri de TVA, întrucât nu au depus niciun decont de TVA, şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
    Rândul 4 se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de înregistrare în scopuri de TVA, întrucât nu au evidenţiat, în deconturile de TVA depuse, nicio operaţiune realizată, şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
    Rândul 5 se marchează cu „X“ de către persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de înregistrare în scopuri de TVA, întrucât prezintă risc fiscal ridicat, potrivit criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală, în condiţiile prevăzute de art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal.
    Rândul 6 Se înscrie cifra de afaceri pe care estimează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. Cifra de afaceri se calculează potrivit dispoziţiilor art. 322 din Codul fiscal.
    Rândul 7 Perioada fiscală
    Se marchează cu „X“ perioada fiscală care urmează a fi utilizată pentru taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile prevăzute de art. 322 din Codul fiscal.



    ANEXA 3

    (Anexa nr. 4 la Ordinul nr. 2.011/2016)
    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice .................
    Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
    Unitatea fiscală ....................................................
    Nr. ....................../......................
 (a se vedea imaginea asociată)

┌──────────────────────────────────────┐
│Sigla D.G.R.F.P./ D.G.A.M.C. │
└──────────────────────────────────────┘


    Adresa ..............
    Tel.: ...................
    Fax: ...................
    E-mail: ...............
    DECIZIE
    privind respingerea Cererii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată,
    potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare
    Către: Denumirea/Numele şi prenumele .........................................................................
    Domiciliu fiscal: Localitatea ..................., str. ..................... nr. ............., bl. ........, ap. ........., et. ..............., judeţul/sectorul ...........................
    Cod de identificare fiscală .......................................................
    În urma Cererii dumneavoastră de înregistrare în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la organele fiscale cu nr. ................. din ................., şi a analizei informaţiilor existente în evidenţele fiscale, vă comunicăm că cererea dumneavoastră a fost respinsă, întrucât:
    [] nu aţi corectat/completat cererea de înregistrare şi/sau documentaţia, în termenul prevăzut de notificarea transmisă de organul fiscal
    [] la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA:
    [] persoana impozabilă era declarată inactivă conform prevederilor art. 92 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare
    [] persoana impozabilă avea fapte înscrise în cazierul fiscal, de natura:
    [] infracţiunilor
    [] atragerii răspunderii solidare cu debitorul

    [] actualii administratori/asociaţi (în cazul societăţilor reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică numai pentru asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic) .........(Se înscriu datele de identificare ale acestora.)....... aveau fapte înscrise în cazierul fiscal, de natura:
    [] infracţiunilor
    [] atragerii răspunderii solidare cu debitorul

    [] persoana impozabilă nu a depus deconturile de TVA, în condiţiile prevăzute de art. 316 alin. (11) lit. d) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare
    [] persoana impozabilă nu a evidenţiat în deconturile de TVA depuse nicio operaţiune, în condiţiile art. 316 alin. (11) lit. e) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare

    [] din constatările organului fiscal rezultă că persoana impozabilă - societate înfiinţată potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - prezintă risc fiscal potrivit criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală, în condiţiile prevăzute de art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
    [] alte motive legale de respingere
    Motive de fapt şi de drept ..........................................................................
    ................................................................................................
    Menţiuni privind audierea contribuabilului ............................................................
    ................................................................................
    După remedierea situaţiei care a condus la respingerea cererii, în condiţiile prevăzute de art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, persoana impozabilă poate solicita înregistrarea în scopuri de TVA, prin depunerea unei noi cereri de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (formular 099).
    Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispoziţiile art. 272 alin. (6) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la data comunicării, potrivit art. 270 alin. (1) din acelaşi act normativ.
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnătura şi ştampila unităţii ...............
    Nr. de înregistrare ca operator de date cu caracter personal ......................
    Cod 14.13.02.60/î.c.r.
    www.anaf.ro

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016