Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.251 din 12 februarie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, emise in aplicarea   art. 103 din Legea nr. 128/1997 si a   Hotararii Guvernului nr. 250/1992 , republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.251 din 12 februarie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, emise in aplicarea art. 103 din Legea nr. 128/1997 si a Hotararii Guvernului nr. 250/1992 , republicata

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 269 din 20 iulie 1998
Ministrul educaţiei naţionale,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 103 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic,
având în vedere dispoziţiile <>art. 8 din Legea nr. 6/1992 privind concediul de odihna şi alte concedii ale salariaţilor,
având în vedere prevederile <>art. 17 din Hotãrârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publica, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitãţile bugetare, republicatã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 690/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificãrile ulterioare,

emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din învãţãmânt, elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale împreunã cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învãţãmânt, cu Federaţia Sindicatelor Independente din Învãţãmânt "Spiru Haret" şi cu Federaţia Educaţiei Naţionale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Regulamentul privind concediul de odihna al personalului didactic din învãţãmântul de toate gradele, aprobat prin Ordinul ministrului învãţãmântului nr. 5.384/1992 îşi înceteazã aplicarea.
ART. 3
Direcţiile generale şi direcţiile din Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare, instituţiile de învãţãmânt superior, celelalte unitãţi de învãţãmânt şi unitãţile conexe vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din învãţãmânt, emise în aplicarea <>art. 103 din Legea nr. 128/1997 şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 250/1992 , republicatã

1. Potrivit <>art. 103 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cadrele didactice*) beneficiazã de dreptul la concediul anual de odihna cu plata în perioada vacantelor şcolare, respectiv universitare, cu o durata de cel puţin 62 de zile, exclusiv duminicile şi sãrbãtorile legale.

------
*) Prin cadre didactice sau personal didactic se înţelege personalul didactic de predare.

Ţinându-se seama de repartizarea pe tot cursul anului şcolar (universitar) a obligaţiilor didactice, metodice şi instructiv-educative ale personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar şi superior, durata concediului anual de odihna este de 78 de zile calendaristice, corespunzãtoare normei didactice de baza.
În cazuri justificate, conducerea instituţiei de învãţãmânt poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauza urmând a fi remunerate pentru munca depusa.
Neefectuarea concediului anual de odihna da dreptul la efectuarea concediului restant în vacantele anului şcolar sau universitar urmãtor.
2. Personalul didactic beneficiazã de concediu de odihna cu durata integrala, dacã a funcţionat în baza unui contract individual de munca în tot cursul anului şcolar sau universitar. În cazul în care angajarea s-a fãcut dupã începerea anului şcolar sau universitar, durata concediului de odihna este proporţionalã cu perioada cuprinsã între data angajãrii şi sfârşitul anului şcolar sau universitar (câte 6,5 zile calendaristice pentru fiecare luna integral lucrata).
Personalul didactic auxiliar din învãţãmânt beneficiazã de concediul de odihna stabilit prin lege, la care se adauga, potrivit <>art. 103 lit. f) din Legea nr. 128/1997 , un supliment de pana la 10 zile lucrãtoare, în funcţie de calitatea activitãţii desfãşurate. Pentru personalul didactic auxiliar, acesta se efectueazã în afarã perioadelor de activitate didactica.
Numãrul zilelor de concediu de odihna, acordate suplimentar, se stabileşte şi se aproba anual de cãtre consiliile de administraţie ale instituţiilor de învãţãmânt preuniversitar şi de cãtre senatele instituţiilor de învãţãmânt superior.
3. Cadrele didactice care au funcţionat ca suplinitori (angajaţi cu contract individual de munca pe durata determinata) beneficiazã de concediu de odihna, dupã cum urmeazã:
- cadrele didactice care au desfãşurat o activitate neîntreruptã întregul an şcolar (universitar) primesc concediul de odihna cu durata integrala;
- cadrele didactice, numite dupã data începerii cursurilor, primesc concediul de odihna calculat câte 6,5 zile calendaristice pentru fiecare luna integral lucrata în învãţãmânt.
Personalului didactic titular sau suplinitor, care a lucrat în diferite perioade ale anului şcolar sau universitar un anumit numãr de zile, i se considera luna integral lucrata în învãţãmânt, dacã din însumarea zilelor respective rezulta 30 de zile calendaristice.
4. Personalul didactic titular care a funcţionat în alte sectoare de activitate cu contract individual de munca şi a revenit în învãţãmânt beneficiazã de concediul legal de odihna cu durata integrala, dacã a funcţionat în tot cursul anului şcolar sau universitar.
În cazul în care personalul didactic a revenit la catedra în cursul anului şcolar sau universitar, durata concediului de odihna va fi proporţionalã cu perioada cuprinsã între data angajãrii şi sfârşitul anului şcolar sau universitar.
5. Concediul de odihna neacordat cadrelor didactice transferate de cãtre unitatea de învãţãmânt se va acorda acestora de unitatea de învãţãmânt la care au fost transferate. Indemnizaţia de concediu va fi suportatã de cãtre cele doua unitãţi, proporţional cu perioada lucrata la fiecare dintre acestea în cursul anului şcolar (universitar) respectiv; în acelaşi mod se va proceda şi în cazul în care concediul de odihna a fost efectuat înainte de transferare.
6. Specialiştii din alte sectoare de activitate, care au fost angajaţi prin transfer în învãţãmânt ca personal didactic cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã sau determinata (suplinitori), beneficiazã de concediul de odihna prevãzut pentru cadrele didactice, proporţional cu perioada lucrata în intervalul cuprins între data angajãrii în învãţãmânt şi sfârşitul anului şcolar sau universitar.
7. Personalul didactic care a fost angajat în învãţãmânt, altfel decât prin transfer - prin demisie -, nu poate beneficia de la instituţia de învãţãmânt de concediul de odihna corespunzãtor perioadei lucrate la unitatea de la care a provenit.
8. Cadrele didactice în activitate, care îndeplinesc prin cumul o norma sau o fracţiune de norma în învãţãmânt, au dreptul la concediul de odihna plãtit numai pentru funcţia de baza.
9. Cadrele didactice pensionate, încadrate cu jumãtate de norma sau cu norma intreaga, în baza unui contract individual de munca pe durata determinata şi care cumuleazã pensia cu salariul, în condiţiile legii, beneficiazã de dreptul la concediu de odihna în aceleaşi condiţii ca şi salariaţii încadraţi cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã din acea unitate, proporţional cu perioada lucrata în anul şcolar, respectiv universitar.
10. Programarea concediilor de odihna se va face la începutul anului şcolar sau universitar de cãtre consiliul de administraţie sau de cãtre senatul universitatii şi de sindicatele de la nivelul unitãţilor şcolare sau universitare ori, dupã caz, de reprezentanţii salariaţilor.
Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administraţie sau de senatul universitatii şi de sindicatele de la nivelul unitãţilor şcolare sau universitare, în funcţie de interesul învãţãmântului şi al celui în cauza.
La programarea concediilor de odihna ale cadrelor didactice, conducerea unitãţii va tine seama, în mãsura în care este posibil, şi de specificul activitãţii celuilalt soţ.
11. În situaţia imposibilitãţii efectuãrii integrale a concediului de odihna în timpul vacantei de vara, concediul de odihna se poate efectua şi în alte perioade ale anului şcolar sau universitar, în funcţie de interesul procesului de învãţãmânt sau al celui în cauza.
12. Programarea concediului de odihna se va face prin decizie a conducerii instituţiei de învãţãmânt, pentru întregul personal din unitate.
13. Pentru fiecare cadru didactic, încadrat dupã aprobarea programãrii concediilor de odihna pe intreaga instituţie de învãţãmânt, se va stabili, în scris, o data cu semnarea contractului individual de munca, perioada de concediu.
14. Personalul didactic primeşte compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat, în condiţiile stabilite de <>Legea nr. 6/1992 şi de <>Ordonanta Guvernului nr. 29/1995 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 133/1995 , exceptând situaţiile prevãzute la <>art. 103 lit. e) din Legea nr. 128/1997 .
15. Personalul didactic care a fost în incapacitate temporarã de munca sau în concediu fãrã plata întregul an şcolar (universitar) sau mai mult nu are dreptul la concediu de odihna pentru acel an şcolar (universitar).
16. În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fãrã plata, insumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au extins pe 2 sau mai mulţi ani şcolari (universitari) consecutivi, personalul didactic are dreptul la un singur concediu de odihna, acordat pentru anul şcolar (universitar) în care a reinceput activitatea, proporţional cu lunile lucrate, în mãsura în care acesta nu a fost efectuat în anul în care a absentat de la serviciu pentru motivele mai sus menţionate.
17. Personalul didactic care a desfãşurat activitate la catedra o parte din anul şcolar sau universitar, beneficiind de concediile plãtite prevãzute la <>art. 103 lit. c) şi d) din Legea nr. 128/1997 , are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculatã proporţional cu numãrul lunilor lucrate în anul şcolar (universitar) respectiv.
18. Concediul de odihna se acorda, în condiţiile stabilite prin prezentele norme metodologice, şi personalului didactic cu contract de munca cu norma incompleta, dar nu mai puţin de o jumãtate de norma.
19. Personalul de îndrumare şi control de la inspectoratele şcolare şi din Ministerul Educaţiei Naţionale, prevãzut la <>art. 25 din Legea nr. 128/1997 , este personal didactic în conformitate cu prevederile art. 1 din Statutul personalului didactic şi beneficiazã de concediu de odihna conform <>art. 111 alin. (6) din Legea nr. 128/1997 .
20. Programarea concediilor de odihna va fi modificatã, la cererea cadrului didactic, în urmãtoarele cazuri:
a) cadrul didactic se afla în concediu medical;
b) cadrul didactic cere concediu de odihna înainte sau în continuarea concediului de maternitate;
c) cadrul didactic este chemat sa îndeplineascã îndatoriri publice;
d) cadrul didactic este chemat sa satisfacã obligaţii militare, altele decât serviciul militar în termen;
e) cadrul didactic urmeazã sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, recalificare, perfecţionare sau de specializare, în ţara ori în strãinãtate;
f) cadrul didactic are recomandare medicalã pentru a urma un tratament într-o staţiune balneoclimaterica, caz în care data începerii concediului de odihna va fi cea indicatã în recomandarea medicalã;
g) salariata - cadru didactic - se afla în concediu plãtit pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 ani.
21. Pe durata concediului de odihna, cadrele didactice au dreptul la o indemnizaţie, calculatã în raport cu numãrul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnica a salariului de baza, a sporului de vechime şi, dupã caz, a indemnizaţiei pentru funcţia de conducere, luate împreunã, corespunzãtoare fiecãrei luni calendaristice în care se efectueazã zilele de concediu; în cazul în care concediul de odihna se efectueazã în cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeazã distinct pentru fiecare luna în parte.
22. Media zilnica a veniturilor se stabileşte în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din fiecare luna în care se efectueazã zilele de concediu de odihna.
23. În calculul indemnizaţiei concediului de odihna acordat personalului didactic se iau în considerare şi sporurile care fac parte din salariul de baza, conform <>Legii nr. 128/1997 .
24. Orice convenţie prin care se renunţa, în totalitate sau în parte, la dreptul la concediul de odihna este interzisã.
25. Pentru cei încadraţi cu fracţiuni de norma, indemnizaţia de concediu se calculeazã avându-se în vedere veniturile prevãzute la pct. 21-23, cuvenite pentru fracţiunea de norma sau fracţiunile de norma care se iau în calcul.
26. Indemnizaţia de concediu de odihna se plãteşte cu cel puţin 5 zile înaintea plecãrii în concediu.
27. Dacã în timpul concediului de odihna intervine una dintre situaţiile menţionate la pct. 20 lit. a), c), d) şi e), efectuarea acestuia va fi întreruptã.
Efectuarea concediului de odihna va fi întreruptã în cazul în care salariata - cadru didactic - intra în concediu pentru maternitate, precum şi în cazul în care personalul didactic este rechemat, prin dispoziţie scrisã a conducerii unitãţii, numai pentru interese de serviciu neprevãzute, care fac necesarã prezenta cadrului didactic în unitate. În situaţia rechemarii, cei în cauza au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport şi a cheltuielilor legate de efectuarea concediului de odihna în alta localitate, echivalenta cu sumele cheltuite pentru prestaţia de care nu au mai putut beneficia din cauza rechemarii.
Conducerea instituţiei de învãţãmânt, în cazuri bine justificate, poate întrerupe concediul legal de odihna, persoanele în cauza urmând a fi remunerate pentru munca depusa.
Pentru cazurile de întrerupere a concediului de odihna, menţionate la alin. 1 şi 2, cadrele didactice au dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupã ce au încetat situaţiile respective sau, când aceasta nu este posibil, la o data stabilitã printr-o noua programare.
28. În cazul în care concediul început la o anumitã data este întrerupt, indemnizaţia de concediu nu se restituie. În aceasta situaţie se va proceda la regularizarea plãţilor în raport cu indemnizaţia de concediu aferentã zilelor de concediu neefectuat şi cu salariul cuvenit cadrului didactic pentru perioada lucrata dupã întreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pentru aceasta perioada, dupã caz, potrivit legii.
La data programata pentru efectuarea partii restante a concediului de odihna, cadrului didactic i se va acorda indemnizaţia de concediu cuvenitã pentru aceasta perioada.
29. În cazul în care, dupã ce personalul didactic a efectuat concediul de odihna, contractul sau de munca a încetat din motivele prevãzute la art. 130 alin. (1) lit. j), k) şi l) şi la art. 135 din Codul muncii sau a fost eliberat din funcţia detinuta în învãţãmânt ca urmare a desfacerii disciplinare a contractului individual de munca în temeiul <>art. 116 lit. f) din Legea nr. 128/1997 , acesta este obligat sa restituie unitãţii partea din indemnizaţia de concediu corespunzãtoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.
Prevederile alin. 1 nu se aplica:
a) cadrelor didactice cãrora li s-au desfãcut contractele individuale de munca în baza art. 135 din Codul muncii, din cauza stãrii sãnãtãţii, constatatã prin certificatul medical, iar unitatea nu le-a putut oferi o alta munca corespunzãtoare stãrii sãnãtãţii şi calificãrii profesionale;
b) salariatelor care au contractele individuale de munca desfãcute în baza art. 135 din Codul muncii, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în varsta de pana la 7 ani;
c) cadrelor didactice pentru care, dupã desfacerea contractului individual de munca în temeiul art. 130 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, a intervenit achitarea, anularea urmãririi penale sau încetarea procesului penal ori a urmãririi penale.
30. Prezentele norme metodologice se aplica funcţiilor didactice de predare din învãţãmântul preuniversitar, prevãzute la art. 5 şi la <>art. 16 alin. (6) din Legea nr. 128/1997 .
În învãţãmântul superior, normele metodologice se aplica preparatorilor universitari, asistentilor universitari, lectorilor universitari/sefilor de lucrãri, conferentiarilor universitari şi profesorilor universitari.
De prezentele norme metodologice beneficiazã personalul didactic de conducere, precum şi personalul de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare şi din Ministerul Educaţiei Naţionale, conform <>art. 111 alin. (6) din Legea nr. 128/1997 .
31. Cadrele didactice asociate beneficiazã de concediu de odihna la unitãţile unde au funcţia de baza.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016