Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.200 din 21 februarie 2019  privind Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat şi a sistemelor de criterii, standarde şi indicatori de performanţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 3.200 din 21 februarie 2019 privind Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat şi a sistemelor de criterii, standarde şi indicatori de performanţă

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 176 din 5 martie 2019
    Având în vedere prevederile:
    - Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare,

    în temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul educaţiei naţionale emite prezentul ordin.
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Studiile universitare de doctorat se organizează în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    Programele de studii universitare de doctorat se organizează în şcoli doctorale, care au pentru fiecare domeniu cel puţin 3 conducători de doctorat şi sunt supuse evaluării externe periodice în vederea acreditării.

    ART. 3
    Asigurarea calităţii studiilor doctorale este centrată pe rezultate exprimate în cunoştinţe, valori, aptitudini şi atitudini care se obţin prin parcurgerea şi finalizarea unui program de studii şi prin calitatea rezultatelor cercetării ştiinţifice obţinute de către doctoranzi şi conducătorii de doctorat.

    ART. 4
    Studiile universitare de doctorat au drept finalitate formarea resursei umane înalt calificate pentru cercetare ştiinţifică şi învăţământ superior. Formarea prin cercetare pentru cercetare ştiinţifică, inovare şi transfer de cunoaştere constituie o experienţă profesională de cercetare, finalizată după elaborarea şi susţinerea tezei de doctorat, prin acordarea titlului de doctor.

    ART. 5
    Candidatul admis la un program de studii universitare de doctorat este înmatriculat, devine student doctorand şi se bucură de drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţie şi de metodologii sau regulamentele aprobate de senatele universitare.

    ART. 6
    Activitatea desfăşurată de studentul doctorand în cadrul unei şcoli doctorale este coordonată de un conducător de doctorat - cadru didactic sau cercetător, cu experienţă în domeniul cercetării ştiinţifice.

    ART. 7
    Programul de studii universitare de doctorat reprezintă totalitatea activităţilor relevante în care este implicat studentul doctorand sub coordonarea unui conducător de doctorat şi cu sprijinul comisiei de îndrumare care cuprinde 3-4 cercetători/cadre didactice cu titlul de doctor.

    ART. 8
    Teza de doctorat cuprinde rezultatele originale ale cercetării ştiinţifice elaborate de studentul doctorand şi este condiţie pentru obţinerea titlului de doctor.

    ART. 9
    Şcoala doctorală este o structură administrativă a universităţii.

    ART. 10
    Instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) are una sau mai multe şcoli doctorale şi poate organiza programe universitare de doctorat, dacă este legal înfiinţată şi a parcurs procedura de evaluare pentru acreditare.

    ART. 11
    Studiile universitare de doctorat se pot organiza numai în IOSUD.

    ART. 12
    Studiile universitare de doctorat se pot organiza şi în cotutelă, caz în care studentul doctorand beneficiază de îndrumarea a doi conducători de doctorat din instituţii diferite sau din cadrul aceleiaşi instituţii acreditate de doctorat.

    ART. 13
    Şcolile doctorale în funcţiune, acreditate la data intrării în vigoare a prezentului ordin, urmează procesul de evaluare periodică la intervale de 5 ani, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 14
    Evaluarea periodică a unei şcoli doctorale se face de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii, potrivit legii, denumite în continuare Agenţia, pe baza Raportului de autoevaluare al şcolii doctorale/domeniului, care cuprinde documente cu privire la calitatea şi rezultatele cercetării ştiinţifice la calitatea resurselor umane, infrastructura de cercetare ştiinţifică şi la normele proprii de reglementare.

    ART. 15
    Programele de studii universitare de doctorat sunt organizate în şcoli doctorale pe domenii ştiinţifice.

    ART. 16
    Academia Română, potrivit prevederilor din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, are şcoală de studii doctorale. Organizarea şi funcţionarea acestei şcoli doctorale sunt în responsabilitatea Adunării generale şi a Prezidiului Academiei Române.

    ART. 17
    În termen de 25 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin se elaborează Ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, respectiv fişa vizitei, adoptate prin hotărâri ale Consiliului ARACIS, cu respectarea reglementărilor normative în vigoare.

    CAP. II
    Evaluarea studiilor universitare de doctorat
    ART. 18
    Evaluarea programelor de studii universitare de doctorat se realizează pe domenii în scopul acreditării sau menţinerii acreditării prin evaluarea periodică externă.

    ART. 19
    Evaluarea instituţională periodică prevăzută de legislaţie cuprinde şi evaluarea IOSUD.

    CAP. III
    Etapele evaluării domeniilor de studii universitare de doctorat
    ART. 20
    (1) IOSUD realizează un raport de autoevaluare până la 5 aprilie 2019, care cuprinde evaluarea internă a şcolilor doctorale pe domenii şi programe de studii universitare de doctorat, pe care îl depune la Agenţie.
    (2) Agenţia numeşte o comisie formată din profesori sau conferenţiari care au calitatea de conducător de doctorat, precum şi din 1-2 studenţi doctoranzi, care analizează raportul de autoevaluare prevăzut la alin. (1) şi verifică prin vizite îndeplinirea standardelor şi criteriilor de performanţă prin întocmirea unui raport de evaluare externă.
    (3) Consiliul Agenţiei validează raportul experţilor privind îndeplinirea standardelor şi criteriilor de performanţă prevăzute în legislaţie şi în prezentul ordin.
    (4) În cazul respectării standardelor şi criteriilor de performanţă, Agenţia propune Ministerului Educaţiei Naţionale menţinerea acreditării pentru domeniul evaluat. Ministerul Educaţiei Naţionale emite ordinul prin care se certifică menţinerea acreditării.
    (5) În cazul nerespectării standardelor şi criteriilor de performanţă, Agenţia comunică acest fapt Ministerului Educaţiei Naţionale, care avertizează universitatea şi stabileşte termenul pentru remedierea standardelor şi criteriilor de performanţă.
    (6) La epuizarea termenului stabilit, Agenţia verifică îndeplinirea standardelor şi criteriilor de performanţă, iar raportul devine definitiv şi, după caz, aceasta propune Ministerului Educaţiei Naţionale menţinerea acreditării sau ridicarea dreptului de a mai organiza şi desfăşura programe de studii universitare de doctorat.
    (7) O şcoală doctorală, un domeniu de doctorat, care nu a îndeplinit standardele şi criteriile de performanţă şi a intrat în lichidare, poate să ceară o nouă evaluare externă după trei ani.

    CAP. IV
    Evaluarea externă în vederea acreditării unor programe noi în domenii cuprinse în Nomenclatorul domeniilor şi al programelor de studii universitare
    ART. 21
    Evaluarea externă a unor domenii noi de studii universitare de doctorat cuprinse în „Nomenclatorul domeniilor şi al programelor de studii universitare“ este cerută de universitatea organizatoare.

    ART. 22
    Universitatea care solicită acreditarea unor programe noi, conform art. 21, probează prin raportul de autoevaluare îndeplinirea standardelor şi criteriilor de performanţă.

    ART. 23
    Pentru obţinerea acreditării pentru domenii universitare de doctorat noi, cuprinse în „Nomenclatorul domeniilor şi al programelor de studii universitare“, universitatea trebuie:
    a) să aibă cel puţin trei conducători de doctorat ale căror lucrări ştiinţifice sunt în domeniul respectiv;
    b) să îndeplinească standardele şi criteriile de performanţă cuprinse în legislaţie şi în prezentul ordin.


    ART. 24
    După evaluarea externă, dacă se constată îndeplinirea standardelor şi criteriilor de performanţă, Agenţia care a realizat evaluarea propune Ministerului Educaţiei Naţionale acreditarea domeniului şcolii doctorale respective în cadrul IOSUD existent sau dobândirea calităţii de IOSUD.

    ART. 25
    Dacă, după evaluarea externă a domeniului/şcolii doctorale, se constată neîndeplinirea standardelor şi criteriilor de performanţă, Agenţia propune Ministerului Educaţiei Naţionale neacreditarea.

    ART. 26
    Universitatea pentru care Agenţia propune neacordarea acreditării poate să depună o nouă solicitare după trei ani.

    ART. 27
    Ministerul Educaţiei Naţionale recunoaşte, prin ordin de ministru, acreditarea sau neacreditarea domeniului şcolii doctorale şi, prin hotărâre de Guvern, obţinerea calităţii de IOSUD.

    ART. 28
    Rapoartele de autoevaluare depuse până la data intrării în vigoare a prezentului ordin rămân valabile. Agenţia evaluatoare poate să ceară completarea rapoartelor de autoevaluare depuse, cu privire la standardele, criteriile şi indicatorii de performanţă cuprinse în prezentul ordin.

    ART. 29
    Sistemul de criterii, standarde şi indicatori de performanţă utilizaţi în acreditarea şi evaluarea periodică a domeniilor de studii universitare de doctorat este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 30
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului interimar al educaţiei naţionale nr. 5.403/2018 privind stabilirea Metodologiei de evaluare a studiilor universitare de doctorat şi a sistemelor de criterii, standarde şi indicatori de performanţă utilizaţi în evaluare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 962 din 14 noiembrie 2018, se abrogă.

    ART. 31
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Ministrul educaţiei naţionale,
                    Ecaterina Andronescu

    Bucureşti, 21 februarie 2019.
    Nr. 3.200.
    ANEXA 1

    SISTEMUL
    de criterii, standarde şi indicatori de performanţă utilizaţi în acreditarea şi evaluarea periodică a domeniilor de studii universitare de doctorat

┌──────────────┬──────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│Domenii │Criterii │Standarde │Indicatori de │
│ │ │ │performanţă │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│0 │1 │2 │3 │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │A.1.1.1.1. │
│ │ │ │Existenţa a cel │
│ │ │ │puţin trei │
│ │ │ │conducători de │
│ │ │ │doctorat pentru un │
│ │ │ │domeniu │
│ │ │ │A.1.1.1.2 Ponderea │
│ │ │ │conducătorilor de │
│ │ │ │doctorat care │
│ │ │ │îndeplinesc │
│ │ │ │criteriile CNADTCU │
│ │ │ │A.1.1.1.3 │
│ │ │ │Îndeplinirea │
│ │ │ │actualelor criterii│
│ │ │ │CNADTCU de către │
│ │ │ │toţi conducătorii │
│ │ │ │de doctorat la │
│ │ │ │următoarea evaluare│
│ │ │ │externă │
│ │ │ │A.1.2.1.1. │
│ │ │ │Lucrările publicate│
│ │ │ │de conducătorii de │
│ │ │ │doctorat în │
│ │ │ │calitate de autori/│
│ │ │ │coautori în reviste│
│ │ │ │cotate în bazele de│
│ │ │ │date internaţionale│
│ │ │ │Web of Science, │
│ │ │ │Scopus, Google │
│ │ │ │Scholar │
│ │ │ │A.1.2.1.2. Cel │
│ │ │ │puţin 50% dintre │
│ │ │ │conducătorii de │
│ │ │ │doctorat din │
│ │ │ │domeniul supus │
│ │ │ │evaluării prezintă │
│ │ │ │minimum 5 lucrări │
│ │ │ │indexate Scopus, │
│ │ │ │Google Scholar, Web│
│ │ │ │of Science sau ERIM│
│ │ │ │în reviste cu │
│ │ │ │factor de impact │
│ │ │ │sau alte realizări │
│ │ │ │cu relevanţă pentru│
│ │ │ │domeniul respectiv.│
│ │ │ │Conducătorii de │
│ │ │ │doctorat au │
│ │ │ │vizibilitate │
│ │ │ │naţională şi │
│ │ │ │internaţională, │
│ │ │ │prin: │
│ │ │ │- numărul de citări│
│ │ │ │în Web of Science, │
│ │ │ │Scopus, Google │
│ │ │ │Scholar; │
│ │ │ │- calitatea de │
│ │ │ │membru în │
│ │ │ │asociaţiile │
│ │ │ │profesionale şi/sau│
│ │ │ │în boardurile │
│ │ │ │acestora: │
│ │ │ │- calitatea de │
│ │ │ │membru în │
│ │ │ │boardurile │
│ │ │ │revistelor │
│ │ │ │naţionale sau │
│ │ │ │internaţionale │
│ │ │ │cotate în bazele de│
│ │ │ │date │
│ │ │ │internaţionale. │
│ │ │ │Pentru domeniile │
│ │ │ │fundamentale (Arte,│
│ │ │ │Ştiinţa sportului │
│ │ │ │şi educaţiei │
│ │ │ │fizice) │
│ │ │ │conducătorii de │
│ │ │ │doctorat vor │
│ │ │ │prezenta 5 │
│ │ │ │realizări │
│ │ │ │semnificative ce │
│ │ │ │demonstrează │
│ │ │ │performanţa │
│ │ │ │artistică/sportivă │
│ │ │ │şi vor proba │
│ │ │ │vizibilitatea │
│ │ │ │naţională şi │
│ │ │ │internaţională în │
│ │ │ │ultimii 5 ani prin │
│ │ │ │calitatea de membru│
│ │ │ │în boardurile │
│ │ │A.1.1.1. │asociaţiilor │
│ │ │Îndeplinirea de │profesionale, prin │
│ │ │către conducătorii│calitatea de membru│
│ │ │de doctorat a │în comitetele de │
│ │ │standardelor │organizare a │
│ │ │minimale naţionale│evenimentelor │
│ │ │stabilite conform │artistice şi │
│ │ │art. 219 alin. (1)│sportive naţionale │
│ │ │lit. a) din Legea │şi internaţionale, │
│ │ │nr. 1/2011, cu │prin calitatea de │
│ │ │modificările şi │membru în juriile │
│ │ │completările │naţionale sau │
│ │ │ulterioare │internaţionale sau │
│ │ │A.1.2.1. Numărul │echipe de arbitraj │
│ │ │lucrărilor │pentru competiţiile│
│ │ │publicate în │naţionale şi │
│ │ │reviste cotate în │internaţionale. │
│ │ │bazele │A.1.2.1.3. │
│ │ │internaţionale de │Conducătorii de │
│ │ │date │doctorat din │
│ │A.1.1. - Criterii │A.1.3.1. Tezele de│domeniu au creat/ │
│ │ştiinţifice cu │doctorat şi │dezvoltat/inovat │
│ │privire la │calitatea lor │domenii sau │
│ │activitatea de │A.1.4.1. Numărul │direcţii de │
│ │cercetare │de contracte de │cercetare │
│ │ştiinţifică │cercetare │ştiinţifică. │
│ │A.1.2. - │ştiinţifică/ │A.1.3.1.1. Pentru │
│ │Activitatea │valoarea la care │ultimii 5 ani: │
│ │ştiinţifică a │au participat şi │- numărul de teze │
│A. Capacitatea│conducătorilor de │doctoranzi │de doctorat │
│instituţională│doctorat │A.1.5.1. │finalizate şi │
│ │A.1.3. - Calitatea│Instituţiile │validate de │
│ │tezelor de │organizatoare de │CNADTCU; │
│ │doctorat │studii de doctorat│- numărul de teze │
│ │A.1.4. - Contracte│(IOSUD)/Şcolile │refăcute şi │
│ │de cercetare │doctorale deţin o │validate de │
│ │ştiinţifică │infrastructură de │CNADTCU; │
│ │A.1.5. - │cercetare care să │- numărul de teze │
│ │Infrastructura de │susţină derularea │de doctorat cu │
│ │cercetare │activităţilor │plagiat dovedit; │
│ │ │specifice │- toate tezele sunt│
│ │ │studiilor │verificate pentru │
│ │ │universitare de │similitudine. │
│ │ │doctorat. │A.1.3.1.2. Lucrări │
│ │ │A.1.5.2. Acorduri │publicate având │
│ │ │de parteneriat │autori/coautori │
│ │ │pentru cercetarea │doctoranzi │
│ │ │ştiinţifică în │A.1.3.1.3. Numărul │
│ │ │care sunt │de conferinţe la │
│ │ │implicaţi │care doctoranzii au│
│ │ │doctoranzi │participat cu │
│ │ │A.1.5.3. │lucrări, în │
│ │ │Laboratoare/Centre│calitate de autori/│
│ │ │/Ateliere/ │coautori │
│ │ │Institute de │A.1.3.1.4. Numărul │
│ │ │cercetare au │de stagii ale │
│ │ │statute/ │doctoranzilor în │
│ │ │regulamente de │alte universităţi, │
│ │ │funcţionare care │din ţară sau din │
│ │ │prevăd accesul │străinătate │
│ │ │doctoranzilor. │A.1.4.1.1. Lista │
│ │ │ │contractelor de │
│ │ │ │cercetare din │
│ │ │ │ultimii 10 ani │
│ │ │ │A.1.4.1.2. Numărul │
│ │ │ │de studenţi │
│ │ │ │doctoranzi care au │
│ │ │ │participat la │
│ │ │ │elaborarea │
│ │ │ │contractelor în │
│ │ │ │ultimii 10 ani │
│ │ │ │A.1.4.1.3. 5% │
│ │ │ │dintre studenţii │
│ │ │ │doctoranzi sunt │
│ │ │ │membrii echipelor │
│ │ │ │de cercetare în │
│ │ │ │elaborarea │
│ │ │ │contractelor de │
│ │ │ │cercetare │
│ │ │ │ştiinţifică. │
│ │ │ │A.1.5.1.1. Spaţiile│
│ │ │ │şi dotarea │
│ │ │ │materială a IOSUD/ │
│ │ │ │şcolii doctorale │
│ │ │ │permit realizarea │
│ │ │ │activităţilor de │
│ │ │ │cercetare, în │
│ │ │ │domeniul evaluat, │
│ │ │ │în acord cu │
│ │ │ │misiunea şi │
│ │ │ │obiectivele asumate│
│ │ │ │(calculatoare, │
│ │ │ │software specific, │
│ │ │ │aparatură, │
│ │ │ │echipamente de │
│ │ │ │laborator, │
│ │ │ │bibliotecă, acces │
│ │ │ │la baze de date │
│ │ │ │internaţionale │
│ │ │ │etc.). │
│ │ │ │Infrastructura de │
│ │ │ │cercetare şi oferta│
│ │ │ │de servicii de │
│ │ │ │cercetare sunt │
│ │ │ │prezentate public │
│ │ │ │prin intermediul │
│ │ │ │unei platforme de │
│ │ │ │profil. │
│ │ │ │A.1.5.1.2. Gradul │
│ │ │ │de înnoire al │
│ │ │ │infrastructurii de │
│ │ │ │cercetare în │
│ │ │ │ultimii 5 ani │
│ │ │ │A.1.5.1.3. Lista │
│ │ │ │echipamentelor de │
│ │ │ │cercetare la care │
│ │ │ │au acces │
│ │ │ │doctoranzii şi │
│ │ │ │site-urile unde │
│ │ │ │sunt afişate │
│ │ │ │A.1.5.2.1. Lista │
│ │ │ │acordurilor de │
│ │ │ │parteneriat │
│ │ │ │A.1.5.2.2. Numărul │
│ │ │ │de doctoranzi │
│ │ │ │implicaţi în │
│ │ │ │acordurile de │
│ │ │ │parteneriat din │
│ │ │ │ultimii 5 ani │
│ │ │ │A.1.5.3.1. Lista │
│ │ │ │laboratoarelor din │
│ │ │ │domeniu/centrelor/ │
│ │ │ │atelierelor/ │
│ │ │ │institutelor în │
│ │ │ │care au acces │
│ │ │ │doctoranzii │
│ │ │ │A.1.5.3.2. Echipele│
│ │ │ │de îndrumare │
│ │ │ │lucrează cu │
│ │ │ │doctoranzi în │
│ │ │ │laboratoare/centre/│
│ │ │ │ateliere/institute │
│ │ │ │de cercetare. │
│ │ │ │A.1.5.3.3. Norme de│
│ │ │ │reglementare a │
│ │ │ │accesului │
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │ │doctoranzi în │
│ │ │ │laboratoare/centre/│
│ │ │ │ateliere/institute │
│ │ │ │de cercetare │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │B.1.1.1. Raportul │
│ │ │ │dintre numărul │
│ │ │ │absolvenţilor la │
│ │ │ │nivel de masterat │
│ │ │ │şi numărul de │
│ │ │ │candidaţi admişi la│
│ │ │ │studii doctorale în│
│ │ │ │ultimii 5 ani, cu │
│ │ │ │excepţia domeniilor│
│ │ │ │reglementate │
│ │ │ │B.1.1.2. Rata de │
│ │ │ │renunţare în primii│
│ │ │ │doi ani de la │
│ │ │ │admiterea │
│ │ │ │candidaţilor la │
│ │ │ │studii universitare│
│ │ │ │de doctorat nu │
│ │ │ │depăşeşte 30%. │
│ │ │ │B.1.1.3. IOSUD/ │
│ │ │ │Şcolile doctorale │
│ │ │ │au mecanisme prin │
│ │ │ │care se asigură că │
│ │ │ │programul de │
│ │ │ │pregătire prin │
│ │ │ │studii universitare│
│ │ │ │de doctorat conduce│
│ │ │ │la formarea │
│ │ │ │competenţelor, │
│ │ │ │abilităţilor şi │
│ │ │ │aptitudinilor │
│ │ │ │pentru cercetarea │
│ │ │ │ştiinţifică. │
│ │ │ │B.1.1.4. Există, │
│ │ │ │pentru fiecare │
│ │B.1. - Numărul, │B.1.1. Standardele│doctorand, un │
│ │calitatea şi │impuse de │program de │
│B. │diversitatea │universitate │pregătire stabilit,│
│Eficacitatea │candidaţilor la │pentru admiterea │dezvoltat, │
│educaţională │studii │la studii │monitorizat şi │
│ │universitare de │universitare de │finalizat/în curs │
│ │doctorat │doctorat │de finalizare. │
│ │ │ │B.1.1.5. Programul │
│ │ │ │de studii │
│ │ │ │universitare de │
│ │ │ │doctorat cuprinde │
│ │ │ │însuşirea │
│ │ │ │criteriilor eticii │
│ │ │ │în cercetare. │
│ │ │ │B.1.1.6. Studenţii │
│ │ │ │doctoranzi au acces│
│ │ │ │la un soft pentru │
│ │ │ │verificarea │
│ │ │ │similitudinii. │
│ │ │ │B.1.1.7*. Pe │
│ │ │ │întreaga durată a │
│ │ │ │studiilor │
│ │ │ │universitare de │
│ │ │ │doctorat, studenţii│
│ │ │ │beneficiază de │
│ │ │ │sprijinul │
│ │ │ │comisiilor de │
│ │ │ │îndrumare, │
│ │ │ │complementar celui │
│ │ │ │oferit de │
│ │ │ │conducătorul de │
│ │ │ │doctorat. Comisiile│
│ │ │ │sunt oficializate │
│ │ │ │în documentele care│
│ │ │ │vizează │
│ │ │ │cuantificarea │
│ │ │ │activităţii de │
│ │ │ │cercetare │
│ │ │ │ştiinţifică a │
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │ │doctoranzi. │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │C.1.1.1.* IOSUD a │
│ │ │ │dezvoltat şi aplică│
│ │ │ │periodic o │
│ │ │ │procedură de │
│ │ │ │evaluare şi │
│ │ │ │monitorizare │
│ │ │ │internă a evoluţiei│
│ │ │ │şcolilor doctorale,│
│ │ │ │între criteriile │
│ │ │ │evaluate │
│ │ │ │regăsindu-se │
│ │ │ │obligatoriu: │
│ │ │ │a) activitatea │
│ │ │ │ştiinţifică a │
│ │ │ │conducătorilor de │
│ │ │ │doctorat; │
│ │ │ │b) infrastructura │
│ │ │ │şi logistica │
│ │ │C.1.1. Există │necesare │
│ │ │cadrul │desfăşurării │
│ │ │instituţional şi │activităţii de │
│ │ │se aplică o │cercetare; │
│ │C.1. - Existenţa │procedură pentru │c) procedurile şi │
│C. │şi derularea │monitorizarea │normele subsecvente│
│Managementul │periodică a │asigurării interne│pe baza cărora se │
│calităţii │sistemului de │a calităţii, │organizează │
│ │asigurare internă │precum şi politici│studiile doctorale.│
│ │a calităţii │de asigurare │C.1.1.2.* Pe │
│ │ │internă a │parcursul stagiului│
│ │ │calităţii │de pregătire │
│ │ │relevante. │doctorală sunt │
│ │ │ │implementate │
│ │ │ │mecanisme de │
│ │ │ │feedback din partea│
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │ │doctoranzi prin │
│ │ │ │care să se │
│ │ │ │identifice nevoile │
│ │ │ │acestora, precum şi│
│ │ │ │nivelul lor de │
│ │ │ │satisfacţie faţă de│
│ │ │ │programul doctoral │
│ │ │ │per ansamblu, în │
│ │ │ │vederea │
│ │ │ │îmbunătăţirii │
│ │ │ │continue a │
│ │ │ │serviciilor │
│ │ │ │academice şi │
│ │ │ │administrative │
│ │ │ │oferite. │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │C.2.1.1. IOSUD │
│ │ │ │publică pe │
│ │ │ │website-ul │
│ │ │ │instituţiei │
│ │ │ │organizatoare, cu │
│ │ │ │respectarea │
│ │ │ │reglementărilor │
│ │ │ │generale cu privire│
│ │ │ │la protecţia │
│ │ │ │datelor, informaţii│
│ │ │ │despre: │
│ │ │ │a) regulamentul │
│ │ │ │şcolii doctorale; │
│ │ │ │b) regulamentul de │
│ │ │ │admitere; │
│ │ │ │c) regulamentul de │
│ │ │ │finalizare a │
│ │ │ │studiilor care să │
│ │ │ │includă şi │
│ │ │ │procedura de │
│ │ │ │susţinere publică a│
│ │ │ │tezei; │
│ │ │ │d) conţinutul │
│ │ │ │programelor de │
│ │ │ │studii; │
│ │ │ │e) informaţii │
│ │ │ │despre standardele │
│ │ │ │de elaborare ale │
│ │ │ │tezei de doctorat; │
│ │ │C.2.1. │f) linkuri către │
│ │ │Informaţiile de │rezumatele tezelor │
│ │ │interes pentru │de doctorat care │
│ │ │studenţii │urmează a fi │
│ │ │doctoranzi, │susţinute public, │
│ │ │viitorii │precum şi data, │
│ │ │candidaţi, │ora, locul unde vor│
│ │ │respectiv │fi susţinute │
│ │C.2. - │informaţiile de │acestea, cu cel │
│ │Transparenţa │interes public │puţin 20 de zile │
│ │informaţiilor şi │sunt disponibile │înaintea │
│ │accesibilitate la │spre consultare în│susţinerii. │
│ │resursele de │format electronic.│C.2.2.1. Toţi │
│ │învăţare │C.2.2. IOSUD/ │studenţii │
│ │ │Şcoala doctorală │doctoranzi au acces│
│ │ │asigură │gratuit la o │
│ │ │studenţilor │platformă cu baze │
│ │ │doctoranzi acces │de date relevante │
│ │ │la resursele │pentru domeniile │
│ │ │necesare derulării│studiilor de │
│ │ │studiilor │doctorat │
│ │ │doctorale. │organizate. │
│ │ │ │C.2.2.2. Fiecare │
│ │ │ │student doctorand │
│ │ │ │are acces, la │
│ │ │ │cerere şi cu │
│ │ │ │acordul │
│ │ │ │conducătorului de │
│ │ │ │doctorat, la un │
│ │ │ │sistem electronic │
│ │ │ │de verificare a │
│ │ │ │gradului de │
│ │ │ │similitudine cu │
│ │ │ │alte creaţii │
│ │ │ │ştiinţifice sau │
│ │ │ │artistice │
│ │ │ │existente. │
│ │ │ │C.2.2.3. Toţi │
│ │ │ │studenţii │
│ │ │ │doctoranzi au acces│
│ │ │ │la laboratoarele de│
│ │ │ │cercetare │
│ │ │ │ştiinţifică sau │
│ │ │ │alte facilităţi, în│
│ │ │ │funcţie de │
│ │ │ │specificul │
│ │ │ │domeniului/ │
│ │ │ │domeniilor din │
│ │ │ │cadrul şcolii │
│ │ │ │doctorale, conform │
│ │ │ │unor reguli de │
│ │ │ │ordine interioară. │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │C.2.2.4. │
│ │ │ │Asociaţiile │
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │ │doctoranzi şi/sau │
│ │ │ │studenţii │
│ │ │ │reprezentanţi │
│ │ │ │organizează, pe │
│ │ │ │baza unui │
│ │ │ │regulament, alegeri│
│ │ │ │în rândul │
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │ │doctoranzi pentru │
│ │ │ │poziţii în CSUD, │
│ │ │ │prin vot universal,│
│ │ │ │direct şi secret, │
│ │ │ │toţi studenţii │
│ │ │ │doctoranzi având │
│ │ │ │dreptul să aleagă │
│ │ │ │şi să fie aleşi. │
│ │ │ │C.2.2.5. În urma │
│ │ │ │evaluării interne, │
│ │ │ │atât IOSUD, cât şi │
│ │ │ │şcolile doctorale │
│ │ │ │elaborează │
│ │ │ │strategii şi │
│ │ │ │politici de acţiune│
│ │ │ │în vederea │
│ │ │ │remedierii │
│ │ │ │deficienţelor │
│ │ │ │semnalate şi a │
│ │ │ │stimulării │
│ │ │ │performanţei │
│ │ │ │ştiinţifice şi │
│ │ │ │academice a IOSUD. │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │C.3.1.1.* IOSUD are│
│ │ │ │încheiate acorduri │
│ │ │ │de mobilitate cu │
│ │ │ │universităţi din │
│ │ │ │străinătate, cu │
│ │ │ │institute de │
│ │ │ │cercetare, cu │
│ │ │ │companii care │
│ │ │ │desfăşoară │
│ │ │ │activităţi în │
│ │ │ │domeniul studiat, │
│ │ │ │care vizează │
│ │ │ │mobilitatea │
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │ │doctoranzi şi a │
│ │ │ │cadrelor didactice │
│ │ │ │(de exemplu, │
│ │ │ │acorduri ERASMUS │
│ │ │ │pentru ciclul de │
│ │ │ │studii doctorale) │
│ │ │ │şi cel puţin 5% │
│ │ │ │dintre studenţii │
│ │ │ │doctoranzi au │
│ │ │ │efectuat un stagiu │
│ │ │ │de pregătire în │
│ │ │ │străinătate sau o │
│ │ │ │altă formă de │
│ │ │ │mobilitate, precum │
│ │ │ │participarea la │
│ │ │ │conferinţe │
│ │ │C.3.1. Există o │ştiinţifice │
│ │ │strategie şi este │internaţionale. │
│ │ │aplicată, pentru │C.3.1.2. În cadrul │
│ │C.3. - Gradul de │creşterea gradului│domeniului de │
│ │internaţionalizare│de │studii evaluat este│
│ │ │internaţionalizare│sprijinită, │
│ │ │a studiilor │inclusiv financiar,│
│ │ │doctorale. │organizarea unor │
│ │ │ │doctorate în │
│ │ │ │cotutelă │
│ │ │ │internaţională, │
│ │ │ │respectiv invitarea│
│ │ │ │unor experţi care │
│ │ │ │să susţină cursuri/│
│ │ │ │prelegeri pentru │
│ │ │ │studenţii │
│ │ │ │doctoranzi. │
│ │ │ │C.3.1.3. │
│ │ │ │Internaţionalizarea│
│ │ │ │activităţilor din │
│ │ │ │cadrul studiilor │
│ │ │ │doctorale este │
│ │ │ │susţinută prin │
│ │ │ │măsuri concrete (de│
│ │ │ │exemplu, │
│ │ │ │participarea la │
│ │ │ │târguri │
│ │ │ │educaţionale pentru│
│ │ │ │atragerea de │
│ │ │ │studenţi doctoranzi│
│ │ │ │internaţionali; │
│ │ │ │includerea │
│ │ │ │experţilor │
│ │ │ │internaţionali în │
│ │ │ │comisii de │
│ │ │ │îndrumare sau de │
│ │ │ │susţinere a tezelor│
│ │ │ │de doctorat etc.). │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │C.4.1.1. Şcoala │
│ │ │ │doctorală publică │
│ │ │ │pe website, cu │
│ │ │ │respectarea │
│ │ │ │reglementărilor │
│ │ │ │generale cu privire│
│ │ │ │la protecţia │
│ │ │C.4.1. │datelor, informaţii│
│ │ │Informaţiile de │despre: │
│ │ │interes pentru │a) regulamentul │
│ │C.4. - │studenţii │şcolii doctorale; │
│ │Transparenţa │doctoranzi, │b) regulamentul de │
│ │informaţiilor şi │viitorii │admitere; │
│ │accesibilitate la │candidaţi, │c) regulamentul de │
│ │resursele de │respectiv │finalizare a │
│ │învăţare │informaţiile de │studiilor care să │
│ │ │interes public │includă şi │
│ │ │sunt disponibile │procedura de │
│ │ │spre consultare în│susţinere publică a│
│ │ │format electronic.│tezei; │
│ │ │ │d) conţinutul │
│ │ │ │programelor de │
│ │ │ │studii; │
│ │ │ │e) informaţii │
│ │ │ │despre standardele │
│ │ │ │de elaborare ale │
│ │ │ │tezei de doctorat. │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │D.1.1.1. Existenţa │
│ │ │ │regulamentelor │
│ │ │ │specifice şi │
│ │ │ │aplicarea acestora │
│ │ │ │la nivelul IOSUD, │
│ │ │ │respectiv a şcolii │
│ │ │ │doctorale, având ca│
│ │ │ │perioadă de │
│ │ │ │referinţă ultimii │
│ │ │ │cinci ani: │
│ │ │ │a) regulamente │
│ │ │ │interne ale │
│ │ │ │structurilor │
│ │ │ │administrative │
│ │ │ │(regulamentul │
│ │ │ │instituţional de │
│ │ │ │organizare şi │
│ │ │ │desfăşurare a │
│ │ │ │studiilor │
│ │ │ │universitare de │
│ │ │ │doctorat, │
│ │ │ │regulamentele │
│ │ │ │şcolilor │
│ │ │ │doctorale); │
│ │ │ │b) metodologia de │
│ │ │ │desfăşurare a │
│ │ │ │alegerilor la │
│ │ │ │nivelul CSUD, │
│ │ │ │şcolii doctorale şi│
│ │ │ │dovezi ale │
│ │ │ │derulării acestora,│
│ │ │ │aprobată de senatul│
│ │ │ │universităţii; │
│ │ │ │c) metodologia de │
│ │ │ │desfăşurare a │
│ │ │ │concursului pentru │
│ │ │ │funcţia de director│
│ │ │ │CSUD şi dovezi ale │
│ │ │ │derulării acestuia,│
│ │ │D.1.1. Instituţia │aprobată de senatul│
│ │ │organizatoare de │universităţii; │
│ │ │studii │d) metodologii de │
│ │ │universitare de │organizare şi │
│ │ │doctorat (IOSUD) a│desfăşurare a │
│ │D.1. - Structurile│implementat │studiilor de │
│D. Structuri │instituţionale, │mecanismele de │doctorat (de │
│instituţionale│administrative, │funcţionare │admitere a │
│interne pentru│manageriale şi │eficiente de │studenţilor │
│asigurarea │resurse financiare│asigurare a │doctoranzi, de │
│calităţii │pentru asigurarea │calităţii, │finalizare a │
│ │calităţii │prevăzute în │studiilor de │
│ │ │legislaţia │doctorat), cu │
│ │ │specifică privind │revizuire periodică│
│ │ │organizarea │şi cu aprobarea │
│ │ │studiilor de │senatului │
│ │ │doctorat. │universităţii; │
│ │ │ │e) existenţa unor │
│ │ │ │mecanisme de │
│ │ │ │recunoaştere a │
│ │ │ │calităţii de │
│ │ │ │conducător de │
│ │ │ │doctorat şi de │
│ │ │ │echivalare a │
│ │ │ │doctoratului │
│ │ │ │obţinut în alte │
│ │ │ │state; │
│ │ │ │f) structuri de │
│ │ │ │conducere │
│ │ │ │funcţionale (IOSUD/│
│ │ │ │CSUD/Consiliul │
│ │ │ │şcolii doctorale │
│ │ │ │(regularitatea │
│ │ │ │convocării │
│ │ │ │şedinţelor); │
│ │ │ │g) contractul de │
│ │ │ │studii universitare│
│ │ │ │de doctorat. │
│ │ │ │D.1.1.2. │
│ │ │ │Regulamentul şcolii│
│ │ │ │doctorale include │
│ │ │ │criterii, proceduri│
│ │ │ │şi standarde │
│ │ │ │obligatorii pentru │
│ │ │ │aspectele │
│ │ │ │specificate la art.│
│ │ │ │17 alin. (5) din │
│ │ │ │Codul studiilor │
│ │ │ │universitare de │
│ │ │ │doctorat, aprobat │
│ │ │ │prin Hotărârea │
│ │ │ │Guvernului nr. 681/│
│ │ │ │2011, cu │
│ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │completările │
│ │ │ │ulterioare. │
├──────────────┼──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │D.1.2.1. Existenţa │
│ │ │ │şi eficacitatea │
│ │ │ │unui sistem │
│ │ │ │informatic adecvat │
│ │ │ │pentru evidenţa │
│ │ │ │studenţilor │
│ │ │D.1.2. IOSUD │doctoranzi şi a │
│ │ │dispune de │parcursului lor │
│ │ │resursele logice │academic │
│ │ │necesare pentru │D.1.2.2. Existenţa │
│ │ │asigurarea │şi utilizarea unui │
│ │ │calităţii. │program informatic │
│ │ │ │şi dovezi ale │
│ │ │ │utilizării sale │
│ │ │ │pentru verificarea │
│ │ │ │procentului de │
│ │ │ │similitudine în │
│ │ │ │toate tezele de │
│ │ │ │doctorat │
└──────────────┴──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘

    * Indicatorii semnalizaţi prin asterisc au un statut special exclusiv cu referire la procesul de evaluare periodică a şcolilor doctorale în condiţiile Legii nr. 100/2018. În cazul neîndeplinirii lor se acordă o perioadă de 3 ani pentru corectarea respectivelor deficienţe.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016