Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.193 din 27 septembrie 2011  pentru aprobarea modelului si continutului formularelor Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.193 din 27 septembrie 2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor "Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport" si "Certificat", precum si a procedurii de eliberare a acestora

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 3 octombrie 2011

    În temeiul art. 12 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al art. 5 alin. (4) şi art. 156^3 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al pct. 80^1 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al art. 228 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã modelul şi conţinutul formularului "Certificat privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport", cod 14.13.21.02/a.i.p., prevãzut în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobã modelul şi conţinutul formularului "Certificat", cod 14.13.21.02/a.i., prevãzut în anexa nr. 2.
    ART. 3
    Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare şi de pãstrare ale formularului "Certificat privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport" şi ale formularului "Certificat" sunt prevãzute în anexa nr. 3.
    ART. 4
    Se aprobã Procedura de eliberare a Certificatului privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport şi a Certificatului, prevãzutã în anexa nr. 4.
    ART. 5
    (1) Referirile la codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintã trimiteri la titlul VI "Taxa pe valoarea adãugatã" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal, iar referirile la normele metodologice reprezintã trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Referirile la Codul de procedurã fiscalã din prezentul ordin reprezintã trimiteri la Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 6
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 7
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.128/2009 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor "Certificat privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport noi" şi "Certificat", precum şi a procedurii de eliberare a acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 27 mai 2009.
    ART. 8
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 9
    Direcţia generalã proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generalã de reglementare a colectãrii creanţelor bugetare, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili şi Direcţia generalã de tehnologia informaţiei, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederilor prezentului ordin.


               Preşedintele Agenţiei Naţionale
                 de Administrare Fiscalã,
                      Sorin Blejnar

    Bucureşti, 27 septembrie 2011.
    Nr. 3.193.


    ANEXA 1

    (STEMA) (SIGLA ANAF)

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Adresa: .........
    Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã Telefon: .........
                                                     Fax: .............
    Unitatea fiscalã ..................... E-mail: ..........
    Nr. ............./....................

                           CERTIFICAT
          privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul
               achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport

    Ca urmare a Cererii nr. .............. din data de ....................

                     se certificã prin prezenta cã:

    Denumirea/Numele şi prenumele .............................
    Domiciliul fiscal .........................................
    Localitatea ....., str. ..... nr. ..., bl. ... ap. ..., et. ..., judeţul/sectorul ......
    Cod de identificare fiscalã/Cod numeric personal ...............

    a achitat în România taxa pe valoarea adãugatã, dupã cum urmeazã:
    [] aferentã achiziţiei intracomunitare de mijloace de transport noi, taxabilã în România, efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal, indiferent dacã este sau nu înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal;
    [] aferentã achiziţiei intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi, în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, taxabilã în România, efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dar care este înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal.
    Datele de identificare ale mijlocului de transport*1):
    ......................................................................
    ......................................................................
    ......................................................................
________
    *1) Se înscriu datele de identificare ale mijlocului de transport (categoria, marca, tipul/varianta, seria şasiului/numãr de identificare, numãr de omologare, dupã caz).

    S-a eliberat prezentul certificat în scopul înmatriculãrii mijlocului de transport în România, în condiţiile prevãzute de art. 156^3 alin. (3) din Codul fiscal, şi de pct. 80^1 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    Conducãtorul unitãţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnãtura şi ştampila unitãţii ...............

                                      Întocmit


                                      ────────

                                      Numele şi prenumele ..................
                                      Funcţia ..............................
                                      Semnãtura ............................

    Numãr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal ......

    Cod 14.13.21.02/a.i.p.


    ANEXA 2

    (STEMA) (SIGLA ANAF)

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Adresa: .........
    Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã Telefon: .........
                                                     Fax: .............
    Unitatea fiscalã ..................... E-mail: ..........
    Nr. ............./....................

                               CERTIFICAT
    Ca urmare a Cererii nr. ........ din data de .............. depusã de:
    Denumirea/Numele şi prenumele .......................................
    Domiciliul fiscal ...................................................
    Localitatea ....., str. .... nr. ... bl. ..., ap. ..., et. ..., judeţul/sectorul .......
    Cod de identificare fiscalã/Cod numeric personal ..................,

    şi din documentaţia prezentatã organului fiscal rezultã cã nu datoreazã taxa pe valoarea adãugatã în România:
    [] pentru achiziţia intracomunitarã a mijlocului de transport nou, neimpozabilã în România conform art. 126 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal, sau scutitã de taxã conform art. 142 din Codul fiscal, efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã este sau nu înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal;
    [] pentru transferul mijlocului de transport nou din ..................... (alt stat membru) în România de cãtre persoana neimpozabilã cu ocazia unei schimbãri de reşedinţã, dacã la momentul livrãrii nu a putut fi aplicatã scutirea prevãzutã la echivalentul din legislaţia celuilalt stat membru al art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, având în vedere cã respectivul transfer nu determinã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România;
    [] pentru achiziţia intracomunitarã a mijlocului de transport care nu este nou în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal;
    [] pentru achiziţia intracomunitarã a mijlocului de transport care nu este nou în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, achiziţie care nu este taxabilã în România potrivit titlului VI din codul fiscal şi este efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153, dar care este înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal.
    Datele de identificare ale mijlocului de transport*1):
    ......................................................................
    ......................................................................
    ...................................................................*1)
________
    *1)Se înscriu datele de identificare ale mijlocului de transport (categoria, marca, tipul/varianta, seria şasiului/numãr de identificare, numãr de omologare, dupã caz).


    S-a eliberat prezentul certificat în scopul înmatriculãrii mijlocului de transport în România, în condiţiile prevãzute de art. 156^3 alin. (3) din Codul fiscal, şi de pct. 80^1 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Prezentul certificat se supune dispoziţiilor art. 90 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    Conducãtorul unitãţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnãtura şi ştampila unitãţii ...............

                                         Întocmit
                                         ─────────
                                         Numele şi prenumele ..............
                                         Funcţia ..........................
                                         Semnãtura ........................

    Numãr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal ...

    Cod 14.13.21.02/a.i.


    ANEXA 3

    Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare şi de pãstrare ale formularului "Certificat privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport" şi ale formularului "Certificat"

    1.1. Denumire: "Certificat privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport"
    1.2. Cod: 14.13.21.02/a.i.p.
    1.3. Format: A4/t1
    1.4. Caracteristici de tipãrire: se utilizeazã echipament informatic pentru completare şi editare.
    1.5. Se utilizeazã la:
    - atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã de cãtre persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi, taxabile în România, în scopul înmatriculãrii acestora;
    - atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã de cãtre persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dar care sunt înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi, în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, taxabile în România, în scopul înmatriculãrii acestora.
    1.6. Se întocmeşte: - în douã exemplare;
    - de organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor, conform legii.
    1.7. Circulã: în format hârtie, în douã exemplare originale listate, semnate şi ştampilate, din care:
    - un exemplar la contribuabil;
    - un exemplar la organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor, conform legii.
    1.8. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.
    2.1. Denumire: "Certificat"
    2.2. Cod: 14.13.21.02/a.i.
    2.3. Format: A4/t1
    2.4. Caracteristici de tipãrire: se utilizeazã echipament informatic pentru completare şi editare.
    2.5. Se utilizeazã: la atestarea faptului cã din documentele prezentate organului fiscal rezultã cã nu se datoreazã TVA în România, întrucât:
    - achiziţia intracomunitarã a mijlocului de transport nou, efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã este sau nu înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal, nu este impozabilã în România conform art. 126 din codul fiscal sau este scutitã de taxã conform art. 142 din Codul fiscal;
    - transferul mijlocului de transport nou din alt stat membru în România de cãtre persoana neimpozabilã cu ocazia unei schimbãri de reşedinţã nu reprezintã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România;
    - achiziţia intracomunitarã a mijlocului de transport care nu este nou în sensul art. 125^1 alin. (3) din codul fiscal este efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal;
    - achiziţia intracomunitarã a mijlocului de transport care nu este nou în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, efectuatã de cãtre persoana care nu este înregistratã şi care nu are obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153, dar care este înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal, nu este taxabilã în România.
    2.6. Se întocmeşte: - în douã exemplare;
    - de organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor, conform legii.
    2.7. Circulã: în format hârtie, în douã exemplare originale listate, semnate şi ştampilate, din care:
    - un exemplar la contribuabil;
    - un exemplar la organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor, conform legii.
    2.8. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

    ANEXA 4

       Procedura de eliberare a Certificatului privind atestarea plãţii taxei
         pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de
                 mijloace de transport şi a Certificatului

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    1. Prezenta procedurã se aplicã pentru eliberarea certificatelor necesare înmatriculãrii în România a mijloacelor de transport achiziţionate din statele membre ale Uniunii Europene de cãtre persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie sã se înregistreze în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal.
    2. Prezenta procedurã nu se aplicã pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal.
    3. Prezenta procedurã nu se aplicã pentru mijloacele de transport achiziţionate din România sau importate din afara Uniunii Europene.
    4. Mijloace de transport noi sunt, potrivit art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal:
    a) vehiculele terestre cu motor a cãror capacitate depãşeşte 48 cmc sau a cãror putere depãşeşte 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu condiţia sã nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrãrii în funcţiune sau sã nu fi efectuat deplasãri care depãşesc 6.000 km;
    b) navele care depãşesc 7,5 m lungime, cu condiţia sã nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrãrii în funcţiune sau sã nu fi efectuat deplasãri a cãror duratã totalã depãşeşte 100 de ore, cu excepţia navelor destinate navigaţiei maritime, utilizate pentru transportul internaţional de persoane şi/sau de bunuri, pentru pescuit ori altã activitate economicã sau pentru salvare ori asistenţã pe mare;
    c) aeronavele a cãror greutate la decolare depãşeşte 1.550 kg, cu condiţia sã nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrãrii în funcţiune sau sã nu fi efectuat zboruri a cãror duratã totalã depãşeşte 40 de ore, cu excepţia aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeazã în principal transport internaţional de persoane şi/sau de bunuri cu platã.
    5.1. În condiţiile art. 156^3 alin. (3) din codul fiscal şi ale pct. 80^1 din normele metodologice Certificatul privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport, se elibereazã, dupã depunerea Decontului special de taxã pe valoarea adãugatã şi achitarea taxei, la cererea urmãtoarelor persoane, denumite în continuare solicitanţi:
    a) persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care efectueazã o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport noi, taxabilã în România;
    b) persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dar care sunt sau ar trebui sã fie înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care efectueazã o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, taxabilã în România.
    5.2. În situaţia în care din documentaţia prezentatã sau din informaţiile deţinute de organul fiscal rezultã cã persoana prevãzutã la pct. 5.1 lit. b) ar trebui sã fie înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal, organul fiscal procedeazã la înregistrarea din oficiu în scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal, anterior eliberãrii certificatului solicitat. Procedura aplicabilã este prevãzutã de Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.786/2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    5.3. Modelul şi conţinutul formularului (301) "Decont special de taxã pe valoarea adãugatã" sunt aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi se depun la organul fiscal competent înainte de înmatricularea în România a mijlocului de transport, dar nu mai târziu de data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea achiziţiei intracomunitare, potrivit prevederilor art. 156^3 alin. (2) din Codul fiscal.
    5.4. În condiţiile art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele menţionate la pct. 5.1 care efectueazã o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport trebuie sã achite taxa pe valoarea adãugatã în România pânã la data la care au obligaţia depunerii Decontului special de taxã pe valoarea adãugatã.
    6. De asemenea, în condiţiile pct. 80^1 din normele metodologice Certificatul se elibereazã la cerere urmãtoarelor persoane care nu datoreazã taxa pe valoarea adãugatã în România, respectiv nu au obligaţia depunerii Decontului special de taxã pe valoarea adãugatã, denumite în continuare, de asemenea, solicitanţi:
    a) persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care realizeazã în România o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport noi, care nu este impozabilã în România conform art. 126 din codul fiscal sau este scutitã de taxã conform art. 142 din Codul fiscal;
    b) persoanele neimpozabile care, cu ocazia schimbãrii de reşedinţã, realizeazã un transfer de mijloace de transport noi din alt stat membru în România, dacã la momentul livrãrii nu a putut fi aplicatã scutirea prevãzutã la echivalentul din legislaţia altui stat membru al art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, având în vedere faptul cã respectivul transfer nu determinã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România;
    c) persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectueazã o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal;
    d) persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu au obligaţia sã se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153, dar care sunt sau ar trebui sã fie înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, care efectueazã o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport care nu sunt noi în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, achiziţie care nu este taxabilã în România.
    7. În situaţia în care din documentaţia prezentatã sau din informaţiile deţinute de organul fiscal rezultã cã persoana prevãzutã la pct. 6 lit. d) ar trebui sã fie înregistratã conform art. 153^1 din Codul fiscal, organul fiscal procedeazã la înregistrarea din oficiu în scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal, anterior eliberãrii certificatului solicitat. Procedura aplicabilã este prevãzutã de Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.786/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    8. Dispoziţiile pct. 5 şi 6 se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru navele şi aeronavele prevãzute la pct. 4 lit. b) şi c).
    9. Organul fiscal competent este organul fiscal în a cãrui razã teritorialã solicitantul îşi are domiciliul fiscal sau în a cãrui evidenţã acesta se aflã înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe.
    10. Toate documentele depuse la organul fiscal potrivit prezentei proceduri întocmite într-o limbã strãinã trebuie însoţite de traduceri în limba românã certificate de traducãtori autorizaţi, în condiţiile art. 8 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.

    CAP. II
    Eliberarea Certificatului privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport

    1.1. Pentru a solicita eliberarea formularului "Certificat privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport", persoanele prevãzute la pct. 5.1 din cap. I, care au efectuat achiziţia intracomunitarã de mijloace de transport, trebuie sã depunã o cerere la organul fiscal competent.
    1.2. Cererea trebuie sã cuprindã datele de identificare ale solicitantului, inclusiv codul numeric personal şi, dupã caz, codul de înregistrare în scopuri de TVA pentru achiziţii, atribuit conform art. 153^1 din Codul fiscal.
    2. Cererea se depune prin poştã sau direct la compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, sau se poate depune odatã cu cererea de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule.
    3.1. Pe baza cererii şi a informaţiilor existente în evidenţa fiscalã a organului fiscal, compartimentul de specialitate întocmeşte Certificatul privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 1 la ordin.
    3.2. Certificatul se elibereazã în maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii cererii.
    3.3. Pentru eliberarea pe loc a certificatului, solicitantul trebuie sã anexeze la cerere cel de-al doilea exemplar al Decontului special de taxã pe valoarea adãugatã, care rãmâne la contribuabil, dupã înregistrarea la organul fiscal a primului exemplar, precum şi documentul doveditor al plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în copie şi original. Documentele în original se restituie solicitantului, dupã verificarea conformitãţii şi înscrierea vizei "conform cu exemplarul 2 al decontului special", respectiv "conform cu originalul documentului de platã" pe copiile care rãmân la organul fiscal.
    4.1. Certificatul privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport, se emite cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei, în douã exemplare.
    4.2. Un exemplar al Certificatului privind atestarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport, se comunicã contribuabilului potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.

    CAP. III
    Eliberarea Certificatului, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã în România

    1. Pentru a solicita eliberarea formularului "Certificat", din care rezultã cã nu se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã în România, persoanele prevãzute la pct. 6 din cap. I trebuie sã depunã o cerere la organul fiscal competent, prin poştã sau direct la compartimentul de specialitate.
    2.1. Cererea trebuie sã fie însoţitã de documentul de achiziţie din statul membru a mijlocului de transport, de documentul din care sã rezulte data primei înmatriculãri a mijlocului de transport, de dovada schimbãrii reşedinţei în situaţia transferului mijlocului de transport nou dintr-un stat membru în România şi, dupã caz, de orice alte documente din care rezultã cã nu se datoreazã TVA în România pentru respectiva achiziţie.
    2.2. Cererea de eliberare a Certificatului se poate depune odatã cu cererea de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule.
    3. În vedere emiterii Certificatului, compartimentul de specialitate analizeazã documentaţia prezentatã şi verificã dacã sunt îndeplinite condiţiile pentru ca achiziţia intracomunitarã de mijloace de transport sã nu fie taxabilã în România, respectiv transferul mijlocului de transport nou din alt stat membru în România sã nu determine o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România.
    4.1. Dacã din documentaţia prezentatã rezultã cã mijlocul de transport nu se încadreazã în categoria mijloacelor de transport noi în sensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, iar achiziţia intracomunitarã a acestuia este taxabilã în România conform Codului fiscal, compartimentul de specialitate notificã solicitantului cã operaţiunea efectuatã este o operaţiune pentru care se datoreazã TVA în România şi pentru care are obligaţia sã depunã Decontul special de taxã pe valoarea adãugatã şi sã plãteascã taxa pe valoarea adãugatã.
    4.2. Dupã înregistrarea Decontului special de taxã pe valoarea adãugatã şi dupã achitarea TVA în România de cãtre solicitant, compartimentul de specialitate aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile cap. II, respectiv elibereazã certificatul privind atestarea plãţii TVA.
    5. Dispoziţiile pct. 4.1 şi 4.2 se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru navele şi aeronavele prevãzute la pct. 4 lit. b) şi c) din cap. I.
    6.1. Dacã din documentaţia prezentatã rezultã cã achiziţia intracomunitarã de mijloace de transport nu este taxabilã în România, respectiv transferul mijlocului de transport nou din alt stat membru în România nu determinã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România, compartimentul de specialitate întocmeşte Certificatul, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2 la ordin, din care rezultã cã respectiva persoanã nu datoreazã taxa pe valoarea adãugatã în România pentru respectivul mijloc de transport.
    6.2. Certificatul se emite cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei, în douã exemplare, în maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii cererii.
    6.3. Un exemplar al certificatului se comunicã contribuabilului potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
                     ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016