Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.131/C din 29 octombrie 2003  privind durata si periodicitatea vizitelor, numarul si greutatea pachetelor cu alimente, precum si bunurile care pot fi primite, pastrate si folosite de catre persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.131/C din 29 octombrie 2003 privind durata si periodicitatea vizitelor, numarul si greutatea pachetelor cu alimente, precum si bunurile care pot fi primite, pastrate si folosite de catre persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 840 din 26 noiembrie 2003

În temeiul art. 10 alin. (3) şi al <>art. 11 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2003 privind unele drepturi ale persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, precum şi al art. 4 alin. (1) pct. 16 şi al <>art. 6 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 736/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

CAP. I
Durata şi periodicitatea vizitelor ce pot fi primite de cãtre persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate

ART. 1
(1) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate, denumite în continuare persoane private de libertate, au dreptul de a primi vizite, în spaţii special amenajate, sub supravegherea vizualã a personalului unitãţii de deţinere.
(2) Persoanele private de libertate pot fi vizitate, cu consimţãmântul lor, de cãtre membrii de familie, precum şi de cãtre alte persoane. În aceastã ultimã situaţie, vizita se avizeazã de cãtre comandantul/directorul locului de deţinere numai dacã vizita este în interesul resocializãrii.
ART. 2
(1) Persoana privatã de libertate poate fi vizitatã în acelaşi timp de cel mult douã persoane adulte şi doi minori.
(2) În funcţie de conduita adoptatã pe timpul detenţiei de cãtre persoanele private de libertate şi de gradul lor de periculozitate, acestea pot primi vizite, astfel:
- la masã;
- obişnuite;
- la cabinã.
(3) Modalitatea de acordare a vizitei este hotãrâtã de comandantul/directorul unitãţii de deţinere.
(4) Durata vizitei membrilor de familie sau a altor persoane este de la 30 minute pânã la douã ore, în raport de conduita persoanelor private de libertate şi de spaţiile existente.
(5) Pentru minorii privaţi de libertate, durata vizitei este de la una la douã ore.
(6) Periodicitatea exercitãrii dreptului persoanelor private de libertate de a primi vizite este prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 3
Persoanele private de libertate, cetãţeni strãini sau apatrizi, pot fi vizitate în aceleaşi condiţii ca şi persoanele cu cetãţenie românã.
ART. 4
Persoanele private de libertate internate în spitalele din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate numai dupã înştiinţarea comandantului/directorului unitãţii de deţinere, cu avizul medicului în a cãrui supraveghere directã se aflã şi în prezenţa unui reprezentant al locului de deţinere.
ART. 5
Persoanele care doresc sã-i viziteze pe cei privaţi de libertate sunt obligate sã prezinte un act de identitate.
ART. 6
(1) Persoanele aflate în vizitã sunt supuse controlului specific. Vizitatorii nu sunt admişi în spaţiul special amenajat pentru vizitã dacã nu se supun acestui control.
(2) Persoanele în stare de ebrietate, cele care încearcã sã introducã obiecte ori alte bunuri interzise în locul de deţinere sau cel de desfãşurare a vizitei, precum şi persoanele cu privire la care existã date cã ar periclita siguranţa locului de deţinere nu sunt admise în vizitã.
ART. 7
(1) Persoanele private de libertate pot fi vizitate oricând de apãrãtorii lor în baza împuternicirii avocaţiale înregistrate la barou şi a carnetului de avocat. Întrevederile cu apãrãtorul sunt confidenţiale. În aceleaşi condiţii se desfãşoarã vizitele notarilor publici sau ale altor persoane cu atribuţii oficiale.
(2) Persoanele private de libertate cu altã cetãţenie decât cea românã pot fi vizitate, cu avizul ministrului în subordinea cãruia se aflã unitatea de deţinere sau al persoanei cãreia acesta i-a delegat competenţa în acest sens, de cãtre diplomaţii şi funcţionarii consulari din cadrul misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare strãine care reprezintã interesele statului ai cãrui cetãţeni sunt cei vizitaţi.
(3) Vizitele prevãzute la alin. (1) şi (2) se desfãşoarã în alte locuri decât cele destinate acordãrii vizitelor la masã, obişnuite sau la cabinã şi nu afecteazã drepturile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 8
Nerespectarea regulilor privind acordarea şi desfãşurarea vizitei atrage întreruperea sau, dupã caz, încetarea acesteia.

CAP. II
Numãrul şi greutatea pachetelor cu alimente ce pot fi primite de cãtre persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate

ART. 9
(1) Persoanele private de libertate pot primi pachete cu alimente de la familie sau alte persoane, în limitele prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Este interzisã primirea de alimente uşor alterabile sau care necesitã încãlzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului.
(3) Persoanele private de libertate pot primi lunar câte 1.200 bucãţi de ţigãri.
ART. 10
(1) Pachetele cu alimente se primesc cu prilejul vizitelor sau prin poştã, fãrã ca greutatea unui pachet sau colet sã depãşeascã 10 kg. Indiferent de greutate, numãrul pachetelor sau coletelor primite într-o lunã de cãtre persoanele private de libertate nu îl poate depãşi pe cel al vizitelor la care acestea au dreptul lunar.
(2) Fructele, legumele, dulciurile, apa mineralã şi bãuturile rãcoritoare aduse cu ocazia vizitelor nu vor fi incluse în greutatea pachetului sau coletului. Cu ocazia fiecãrei vizite acordate, cantitatea fructelor, legumelor şi dulciurilor nu va depãşi 5 kg, iar a apei minerale şi bãuturilor rãcoritoare 20 litri.
ART. 11
Persoanele private de libertate bolnave pot primi un pachet suplimentar cu alimente, în greutate de pânã la 10 kg, la propunerea medicului şi cu avizul comandantului/directorului locului de deţinere.
ART. 12
Înainte de a fi predate, alimentele, ţigãrile şi obiectele destinate persoanelor private de libertate sunt supuse, în prezenţa acestora, controlului specific executat de personalul anume desemnat de cãtre comandantul/directorul locului de deţinere.
ART. 13
Pentru motive temeinic justificate, cum sunt cãsãtoria încheiatã în unitatea de deţinere, decesul unui membru de familie sau al unei rude apropiate, rezolvarea unor probleme de serviciu în legãturã cu fostul loc de muncã, comandantul/directorul locului de deţinere poate încuviinţa ca persoanele private de libertate sã primeascã vizite sau pachete cu alimente, suplimentar celor prevãzute în anexa nr. 1.

CAP. III
Bunurile care pot fi primite, pãstrate şi folosite de cãtre persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate

ART. 14
(1) Persoanele private de libertate au dreptul de a primi bunuri de la membrii de familie sau alte persoane, de natura şi în cantitãţile prevãzute în anexa nr. 2. Acestea sunt supuse controlului specific.
(2) Persoanele private de libertate pot primi, folosi şi pãstra asupra lor bunurile prevãzute la alin. (1), cu respectarea regulilor de igienã şi în raport de anotimp.
(3) Pe timpul privãrii de libertate se interzic primirea, deţinerea şi portul bunurilor şi obiectelor din metale preţioase.

CAP. IV
Dreptul persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate de a efectua cumpãrãturi

ART. 15
Persoanele private de libertate au dreptul de a cumpãra lunar alimente, apã mineralã, bãuturi rãcoritoare, ţigãri şi bunuri de natura celor prevãzute în anexa nr. 2, precum şi cele necesare exercitãrii dreptului de petiţionare, a dreptului la corespondenţã şi a dreptului la convorbiri telefonice.
ART. 16
Plafonul sumei cu care persoanele private de libertate pot efectua cumpãrãturi de la punctele comerciale înfiinţate în cadrul unitãţilor de deţinere reprezintã:
- salariul minim brut pe economia naţionalã, pentru cei care primesc pachete cu alimente;
- dublul salariului minim brut pe economia naţionalã, pentru cei care nu primesc pachete cu alimente.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 17
Dispoziţiile prezentului ordin se aplicã în mod corespunzãtor persoanelor arestate preventiv, persoanelor aflate în executarea sancţiunii închisorii contravenţionale şi persoanelor faţã de care s-a luat mãsura educativã a internãrii într-un centru de reeducare.
ART. 18
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 19
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul justiţiei,
Rodica Mihaela Stãnoiu

Bucureşti, 29 octombrie 2003.
Nr. 3.131/C.

ANEXA 1

DREPTURILE
persoanelor private de libertate la vizitã şi
pachete cu alimente

- Arestaţi preventiv:
- vizitã - 4/lunã
- pachet - 20 kg alimente/lunã
- Condamnaţi (nerecidivişti şi recidivişti):
- vizitã - 3/lunã
- pachet - 15 kg alimente/lunã
- Minori condamnaţi (sancţionaţi):
- vizitã - 4/lunã
- pachet - 30 kg alimente/lunã
- Condamnate gravide ori care au nãscut, pe o perioadã de un an de la data naşterii copilului:
- vizitã - 4/lunã
- pachet - 30 kg alimente/lunã
- Condamnaţi selecţionaţi în sistemul fãrã pazã, care ajutã la pazã şi supraveghere sau selecţionaţi în regim semideschis:
- vizitã - 4/lunã
- pachet - 20 kg alimente/lunã
- Sancţionaţi cu închisoare contravenţionalã:
- vizitã - 4/lunã
- pachet - 20 kg alimente/lunã




ANEXA 2

BUNURILE ŞI OBIECTELE
care pot fi primite, pãstrate şi folosite de cãtre
persoanele private de libertate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Denumirea bunurilor şi obiectelor Cantitatea Observaţii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Articole de echipament şi cazarmament
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Schimburi lenjerie de corp 7 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Pijamale (cãmãşi de noapte pentru femei) 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Pulovere 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Cojoc 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Pantaloni scurţi 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Fular 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Ciorapi 7 perechi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Încãlţãminte (dupã anotimp) 1 pereche
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Mãnuşi 1 pereche
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Bretele ori curea pentru pantaloni
sau cordon 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Papuci 1 pereche
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Şapcã (pãlãrie, cãciulã, basc, fes) 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Basmale pentru femei 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Lenjerie pentru pat (cearşafuri, 2 bucãţi Aprobã comandantul/
feţe pernã) directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Faţã de masã - pentru mesele din 1 bucatã Aprobã comandantul/
dotarea camerelor de deţinere directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Costum de haine sau pantalon şi sacou 1 bucatã Pentru deţinuţii
arestaţi preventiv
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Rochii 3 bucãţi Pentru deţinutele
arestate preventiv
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Fuste 3 bucãţi Pentru deţinutele
arestate preventiv
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Bluze 3 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Palton (pardesiu) 1 bucatã Pentru deţinuţii
arestaţi preventiv
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Cãmãşi 5 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Articole pentru igiena personalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Prosoape 5 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Batiste 5 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Pieptene (perie de pãr) 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Oglindã de buzunar 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Perie de dinţi 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Pastã de dinţi 3 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Pastã de ras 3 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Sãpun pentru faţã 3 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sãpun de rufe 3 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Detergenţi pentru spãlatul rufelor 1 kg
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Aparate de ras de unicã folosinţã 4 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Creme şi unguente pentru întreţinerea
epidermei 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Aparat de uscat pãrul 1 bucatã Aprobã comandantul/
directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Vopsea de pãr şi trusã de machiaj
pentru femei 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Unghierã fãrã cuţit 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Lighean pentru igiena femeilor 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Perie pentru încãlţãminte 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Cremã pentru încãlţãminte 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Hârtie igienicã 3 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Vatã sanitarã 1 pachet
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Materiale de igienã intimã pentru femei În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Brâu (corset) 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Ochelari de vedere În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Proteze În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Alte obiecte şi bunuri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Genţi sau sacoşe 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ceas de mânã sau deşteptãtor 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Obiecte de podoabã (inele, cercei, În cantitate
lãnţişoare etc.) rezonabilã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Brichetã În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Stilou, pix, creion În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Cernealã În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Hârtie de scris şi de xerox În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Plicuri şi timbre În raport
de nevoi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Ac pentru cusut 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Aţã pentru cusut 2 papiote
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Dispozitiv pentru deschiderea
cutiilor de conserve 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Farfurii 2 bucãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Tacâmuri de masã (furculiţã,
lingurã, linguriţã) câte 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Pahar sau canã 1 bucatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Fierbãtor 1 bucatã Aprobã comandantul/
directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Filtru de cafea 1 bucatã Aprobã comandantul/
directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Televizor 1 bucatã Aprobã comandantul/
directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Aparat de radio cu baterii 1 bucatã Aprobã comandantul/
directorul
aşezãmântului de
deţinere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Instrumente muzicale În raport Aprobã comandantul/
de nevoi directorul
aşezãmântului de
deţinere, în raport
de nevoi şi spaţii
de depozitare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Joc de şah, table, rummy, 1 bucatã Aprobã comandantul/
cãrţi de joc directorul
aşezãmântului de
deţinere, în raport
de nevoi şi spaţii
de depozitare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Costum popular pentru activitãţi 1 bucatã Aprobã comandantul/
artistice directorul
aşezãmântului de
deţinere, în raport
de nevoi şi spaţii
de depozitare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Materiale şi echipament pentru În raport Aprobã comandantul/
practicarea activitãţilor de nevoi directorul
sportive (tricou sau trening, şort, aşezãmântului de
tenişi sau bascheţi, mingi de volei, deţinere, în raport
fotbal, tenis de câmp sau de masã, de nevoi şi spaţii
rachete sau palete, fileu pentru de depozitare
jocuri sportive, extensoare, mingi
medicinale, aparaturã tehnicã pentru
menţinerea sãnãtãţii fizice)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Fotografii de familie cu aspect decent În numãr
rezonabil
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Obiecte şi diferite materiale de În raport
uz personal cu semnificaţii religioase de nevoi

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Cãrţi şi broşuri cu conţinut religios În numãr Aprobã comandantul/
sau beletristic rezonabil directorul
aşezãmântului de
deţinere, în raport
de nevoi, spaţii de
depozitare şi
posibilitãţile de
folosire la nivelul
camerelor

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





─────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016