Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 296 din 24 august 2017  pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 296 din 24 august 2017 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 699 din 30 august 2017
    Văzând Referatul Direcţiei îmbunătăţiri funciare şi fond funciar nr. 289.338/2017,
    în temeiul art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările ulterioare,
    în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale şi ministrul finanţelor publice emit următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.178 din 27 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Ionuţ Mişa

    ANEXĂ
    (Anexa la Ordinul nr. 1.272/26.503/2005)
    NORME METODOLOGICE
    de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viageră agricolă" din Legea nr. 247/2005
     privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente
    CAP. I
    Organizarea activităţii de rentă viageră agricolă
    ART. 1
    Sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este în Bucureşti, bd. Carol I nr. 17, sectorul 2.

    ART. 2
    La nivelul fiecărui judeţ se organizează şi funcţionează centre judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.

    ART. 3
    Fondurile necesare pentru plata rentei viagere agricole se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    CAP. II
    Documente şi proceduri
    ART. 4
    (1) Beneficiază de rentă viageră agricolă persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani şi care deţine în proprietate până la 10 ha teren cu destinaţie agricolă situat în extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau arendează aceste terenuri cu destinaţie agricolă ori încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, după intrarea în vigoare a Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.
    (2) Beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează „nerevizuibil“, şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, după intrarea în vigoare a legii.
    (3) Beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoana care a fost pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare, potrivit prevederilor art. 9 alin. (4) din lege.
    (4) Rentierului aflat în situaţia prevăzută la alin. (3) i se recunoaşte dreptul la renta viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emise de comisia de expertiză medicală, care atestă pensia de invaliditate, potrivit art. 9 alin. (3) din lege şi deciziei pentru pensia pentru limită de vârstă.
    (5) Rentierii cărora li s-a retras calitatea de rentier agricol ca urmare a emiterii deciziei de pensionare pentru limită de vârstă pot beneficia de rentă viageră agricolă, în condiţiile alin. (4), începând cu data obţinerii vizei anuale, cu respectarea condiţiilor art. 6 din lege.
    (6) Terenurile care sunt înstrăinate sau arendate sunt cele dobândite anterior anului 1989 sau după 1989 prin aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au fost înstrăinate prin acte între vii după 1990.
    (7) Beneficiază de prevederile legii şi persoanele prevăzute la art. 27 alin. (2^1) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au dobândit terenuri prin moştenire de la cei care au primit titluri de proprietate prin aplicarea Legii nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare. Aceştia trebuie să îşi dovedească calitatea prin certificatul de moştenitor.
    (8) În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, dacă aceste contracte sunt încă în vigoare la sfârşitul anului calendaristic pentru care se plăteşte renta.
    (9) În sensul prezentelor norme metodologice, prin an agricol se înţelege perioada cuprinsă între 1 octombrie anul curent şi 30 septembrie a anului următor.
    (10) În situaţia în care terenul ce face obiectul contractului de arendare, pe baza căruia rentierul agricol beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, este înstrăinat în perioada de valabilitate a contractului de arendare, renta de 50 euro/ha/an se calculează şi se datorează de la data încheierii, respectiv a intrării în vigoare a contractului de arendare, urmând ca de la data înstrăinării terenului rentierul să beneficieze de renta viageră agricolă de 100 euro/ha/an.
    (11) Renta viageră agricolă se calculează şi se datorează de la data încheierii contractelor de arendare, respectiv înstrăinare, indiferent de data depunerii cererii, în cazul în care contractele au fost încheiate în anul depunerii cererii.
    (12) În cazul în care contractele au fost încheiate în anii precedenţi depunerii cererii, renta viageră agricolă se calculează şi se datorează de la 1 ianuarie a anului în care s-a depus cererea.
    (13) În cazul proprietăţii comune, renta viageră agricolă se acordă individual pentru cota-parte stabilită în baza declaraţiei autentice notariale, dată de comun acord de toţi coproprietarii.
    (14) În cazul soţilor, beneficiarul rentei viagere agricole este acela care îndeplineşte condiţia de vârstă, renta acordându-ise pentru cota-parte ce îi revine din proprietatea comună.
    (15) În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţia de vârstă, se va elibera un carnet de rentier pe numele fiecăruia, iar renta viageră agricolă ce revine fiecărui soţ se va acorda proporţional cu cota-parte aferentă fiecăruia.

    ART. 5
    (1) Persoanele care solicită vizarea carnetului de rentier agricol prezintă personal ori prin mandatar/curator/tutore, în perioada 1 martie-31 august a fiecărui an, la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de următoarele documente, pe baza cărora persoana desemnată de către centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi în cazul persoanelor pensionate pe caz de boală va certifica copiile depuse ale deciziilor de la comisia de expertiză medicală:
    a) carnetul de rentier agricol;
    b) actul de identitate al solicitantului;
    c) decizia de la comisia de expertiză medicală - pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală, în copie;
    d) procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal;
    e) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil.
    *) Legea nr. 16/1994 a fost abrogată prin art. 230 lit. r) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011.
    f) decizia de la comisia de expertiză medicală şi decizia pentru limită de vârstă, pentru rentierii aflaţi în situaţia prevăzută la art. 4 alin. (3), în copie.


    (2) Prin excepţie de la alin. (1), pentru anul 2017, persoanele care solicită vizarea carnetului de rentier agricol se prezintă personal ori prin mandatar/curator/tutore, până la data de 29 septembrie 2017, la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.
    (3) În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.
    (4) Solicitanţii prezintă la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti documentele menţionate la alin. (1), în original, pe baza cărora persoana desemnată de la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti va certifica copiile depuse. După certificare, originalele vor fi restituite solicitanţilor.

    ART. 6
    Începând cu anul 2011, centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti ţin evidenţa rentierilor agricoli din judeţul respectiv, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură arhivează documentaţia şi coordonează programul informatic de evidenţă şi calcul al rentei viagere agricole.

    ART. 7
    (1) Începând cu anul 2011, pentru a intra în posesia rentei viagere agricole cuvenite, până la data de 31 august a fiecărui an, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, în vederea vizării carnetelor de rentier agricol, în baza cărora Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va plăti renta viageră agricolă.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), pentru anul 2017, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar/curator/tutore, până la data de 29 septembrie 2017, la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, în vederea vizării carnetelor de rentier agricol, în baza cărora Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va plăti renta viageră agricolă.

    CAP. III
    Carnetul de rentier agricol
    ART. 8
    (1) Carnetele de rentier agricol preluate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă cuprind următoarele elemente:
    1. dimensiune: 13 x 10 cm;
    2. coperte tari de culoare portocalie pe care este inscripţionată cu negru menţiunea „Carnet de rentier agricol“;
    3. coperta interioară va conţine:
    a) antet - Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă;
    b) stema ţării, plasată central;
    4. prima pagină va conţine:

    a) numele şi prenumele rentierului, cu datele de identificare ale acestuia;
    b) suprafaţa înstrăinată sau arendată.


    (2) Carnetul de rentier agricol conţine elemente de securizare şi are în interior 6 pagini cu un număr de 36 de rubrici. Fiecare rubrică reprezintă spaţiul în care se completează valoarea rentei viagere agricole în euro şi valoarea rentei viagere agricole în lei de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv de către centrul municipiului Bucureşti.
    (3) Carnetele de rentier agricol emise, precum şi cele tipărite de către Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă rămân valabile conform prevederilor legale.
    (4) Anual, carnetele de rentier agricol se vizează în perioada 1 martie-31 august de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.
    (5) Pentru rentierii prevăzuţi la art. 4 alin. (5) se vizează carnetele de rentier agricol eliberate şi deţinute până la data retragerii calităţii de rentier agricol. În cazul în care rentierii agricoli nu mai deţin carnetele de rentier agricol, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe baza unei cereri, eliberează un duplicat.

    CAP. IV
    Plata rentei viagere agricole
    ART. 9
    Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează. Plata se efectuează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin mandat poştal, virament bancar sau orice altă modalitate prevăzută de lege.

    ART. 10
    (1) Renta viageră agricolă este personală şi netransmisibilă şi se poate încasa doar de titularul carnetului de rentier agricol sau de mandatarul său cu procură specială autentificată ori de către moştenitorul rentierului (în cazul decesului acestuia).
    (2) După decesul rentierului, moştenitorii vor încasa renta datorată până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului, depuse până la data de 15 octombrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează.
    În cazul în care există mai mulţi moştenitori, persoana care se prezintă cu documentele la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură trebuie să prezinte o împuternicire notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorate rentierului.

    (3) Documentele care atestă moştenirea depuse după data de 15 octombrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează nu se mai iau în considerare.
    (4) Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata până la data de 30 noiembrie, dar care nu au intrat în posesia rentei, procedura de plată se poate relua şi după acest termen până la 3 ani de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces, către moştenitorii acestora, cu respectarea prezentului articol.
    (5) Dreptul de plată înregistrat şi neplătit existent în evidenţele contabile ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură se supune termenului de prescripţie conform prevederilor legale în vigoare.

    ANEXĂ
    la normele metodologice

    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ
    Operator de date cu caracter personal: 9596
    Centrul Judeţean ...................
    DECLARAŢIE
    pentru obţinerea vizei anuale

        Subsemnatul (a), ............, domiciliat (ă) în localitatea .............,
        str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ...., posesor/posesoare al/a B.I./C.I.
        seria ..... nr. ........., eliberat/eliberată de ............ născut (ă) la
        data de ........., tel: .................,
        CNP |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_|
        având Carnetul de rentier nr. .............., cunoscând consecinţele
        falsului în declaraţii prevăzute la art. 326 din Codul penal, declar pe
        propria răspundere că:
        în anul ............
    ┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │1.│Nu au intervenit modificări asupra situaţiei terenului /terenurilor │
    │ │deţinut/deţinute arendat/arendate înstrăinat/ înstrăinate. │
    ├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │2.│Contractul/Contractele de arendă prezentat(e) pentru a fi confruntat(e) cu │
    │ │cele existente în dosarul de rentă viageră agricolă a/au fost în vigoare la│
    │ │sfârşitul anului ............, în suprafaţă totală ................ ha, │
    │ │pentru care urmează a se acorda renta viageră. │
    ├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │3.│Nu am deţinut/Nu deţin în proprietate terenuri agricole extravilane care, │
    │ │cumulate în timp, să depăşească suprafaţa de 10 ha. │
    ├──┼───────────────────────────────────────────┬────┬─────┬────┬─────┬─────────┤
    │4.│Pensionat(ă) pe caz de boală, grad de │ DA │ │ NU │ │ Nu este │
    │ │invaliditate I sau II, decizie emisă de │ │ │ │ │ cazul. │
    │ │comisia de expertiză medicală, în copie │ │ │ │ │ │
    ├──┼───────────────────────────────────────────┼────┼─────┼────┼─────┼─────────┤
    │5.│Procură autentificată a mandatarului, în │ DA │ │ NU │ │ Nu este │
    │ │copie; actul de identitate al mandatarului,│ │ │ │ │ cazul. │
    │ │în copie; curatelă, în copie; actul de │ │ │ │ │ │
    │ │identitate al curatorului, în copie; │ │ │ │ │ │
    │ │hotărâre judecătorească definitivă şi │ │ │ │ │ │
    │ │irevocabilă prin care este instituită │ │ │ │ │ │
    │ │tutela, în copie; actul de identitate al │ │ │ │ │ │
    │ │tutorelui, în copie. │ │ │ │ │ │
    └──┴───────────────────────────────────────────┴────┴─────┴────┴─────┴─────────┘

        Data ..................
        Semnătura rentierului agricol .....................
        Verificare efectuată de către persoana desemnată de către Agenţia de Plăţi
        şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judeţean .............
    ┌───────────────────────┬───────────────────┬─────────────┬───────────────────┐
    │Controlul vizual a fost│Numele şi prenumele│ Data │ Semnătura │
    │efectuat de: │ │ │ │
    ├───────────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────────────┤
    │Suma vizată pentru │ │ │ │
    │anul ............ │ │ │ │
    │Valoarea în lei .......│ │ │ │
    │Valoarea în euro ......│ │ │ │
    └───────────────────────┴───────────────────┴─────────────┴───────────────────┘


    NOTE:
    - Toate documentele depuse în copie se prezintă şi în original pentru certificare.
    – Persoana desemnată de centrul judeţean al A.P.I.A. pentru vizarea carnetelor de rentier, după verificarea vizuală a documentelor, înscrie pe fiecare copie prezentată sintagma „conform cu originalul“.
    – Se bifează cu „X“ caseta din dreptul fiecărui document depus de către rentierul agricol.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016