Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 287 din 29 aprilie 2025 privind aprobarea taxelor şi cotizaţiilor datorate de persoanele care doresc înscrierea la stagiu, stagiarii în activitatea de audit financiar, auditorii financiari şi firmele de audit autorizaţi/autorizate în România sau în alt stat membru, auditorii financiari şi entităţile de audit din ţări terţe
În temeiul prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 77 şi 85 din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 137/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, preşedintele Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar emite prezentul ordin. ART. 1 (1) Se aprobă cuantumul taxelor şi cotizaţiilor datorate în activitatea de audit financiar şi, după caz, de asigurare a raportării privind durabilitatea de către persoane care doresc înscrierea la stagiu, stagiari, auditori financiari şi firme de audit autorizaţi/autorizate în România şi în alt stat membru şi de auditori financiari şi entităţi de audit din ţări terţe, astfel cum sunt prevăzute la art. 2-4. (2) Persoanele fizice şi juridice prevăzute la alin. (1) au obligaţia de plată a taxelor şi a cotizaţiilor stabilite prin prezentul ordin, cu excepţia situaţiilor în care, prin lege, se prevede, în mod expres, exceptarea de la plata acestora. (3) Taxele pentru înscrierea la stagiu, respectiv pentru înscrierea în Registrul public electronic a auditorilor financiari şi a firmelor de audit, prevăzute în prezentul ordin, sunt datorate începând cu data intrării în vigoare a ordinului şi se achită anterior depunerii cererilor de înscriere la stagiu, respectiv anterior înregistrării în Registrul public electronic.
ART. 2 (1) Pentru stagiarii în activitatea de audit financiar şi, după caz, de asigurare a raportării privind durabilitatea, în aplicarea prevederilor art. 85 alin. (2) lit. b) şi c) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi de modificare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc următoarele taxe şi cotizaţii: a) taxa pentru înscrierea la stagiu în activitatea de audit financiar şi, după caz, de asigurare a raportării privind durabilitatea a persoanelor fizice care îndeplinesc condiţiile legale este în sumă de 500 lei; b) cotizaţia anuală datorată de stagiarii menţionaţi la lit. a) este în sumă de 1.200 lei; c) taxa pentru înscrierea la stagiul suplimentar de 8 luni în activitatea de asigurare a raportării privind durabilitatea, ulterior finalizării stagiului în audit financiar, este în sumă de 500 lei; d) cotizaţia datorată de stagiarii menţionaţi la lit. c), aferentă perioadei de stagiu, este în sumă de 800 lei.
(2) Cotizaţiile anuale datorate de stagiari se achită astfel: a) stagiarii înscrişi în anul I de stagiu au obligaţia de a achita cotizaţia aferentă anului I de stagiu, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării aprobării cererii de înscriere; b) stagiarii care finalizează anul I de stagiu au obligaţia de a achita cotizaţia aferentă anului II de stagiu, în termen de maximum 30 de zile de la data încheierii anului, aceasta constituind o condiţie pentru eliberarea certificatului de stagiu an I, emis de către Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS); c) stagiarii care finalizează anul II de stagiu au obligaţia de a achita cotizaţia aferentă anului III de stagiu, în termen de maximum 30 de zile de la data încheierii anului, aceasta constituind o condiţie pentru eliberarea certificatului de stagiu an II, emis de către ASPAAS; d) stagiarii înscrişi la stagiul suplimentar de 8 luni în activitatea de asigurare a raportării privind durabilitatea au obligaţia de a achita cotizaţia în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării aprobării cererii de înscriere.
(3) În cazul în care stagiarul nu achită cotizaţia datorată conform alin. (2) lit. a) şi d), acesta îşi pierde calitatea de stagiar şi poate relua înscrierea la stagiu. (4) În cazul neachitării cotizaţiei anuale datorate conform prevederilor alin. (2) lit. b) şi c), stagiarul va achita suplimentar o cotizaţie în cuantum de 100 de lei pentru fiecare lună de întârziere, indiferent de numărul de zile de întârziere din lună. Eliberarea certificatului de stagiu emis de către ASPAAS va fi condiţionată de achitarea integrală a cotizaţiei datorate. (5) În cazul în care stagiarul nu finalizează anul de stagiu într-un an calendaristic, acesta va achita suplimentar o cotizaţie în cuantum de 100 de lei pentru fiecare lună de întârziere, indiferent de numărul de zile de întârziere din lună. (6) Pentru echivalarea instruirii teoretice şi a stagiului de pregătire practică în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (8) din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se va achita o taxă totală în cuantum de 3.500 de lei, detaliată astfel: a) taxa de analiză a dosarului în cuantum de 500 de lei, a cărei dovadă de plată va fi ataşată cererii de echivalare; b) taxa de 3.000 de lei care se va achita ulterior aprobării cererii de echivalare, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării aprobării acesteia, în caz contrar, cererea se va respinge.
ART. 3 (1) În situaţia organizării şi desfăşurării examenului de competenţă de către ASPAAS, în aplicarea prevederilor art. 85 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pentru înscriere se va stabili prin ordin al preşedintelui ASPAAS, cu minimum 60 de zile înainte de lansarea anunţului de înscriere. (2) În situaţia delegării atribuţiei de organizare a examenului de competenţă către Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), taxele aferente examenului se achită conform reglementărilor CAFR, cu respectarea cuantumului stabilit de aceasta. (3) În vederea echivalării totale sau parţiale a testului privind cunoştinţele teoretice inclus în examenul de competenţă profesională, persoanele prevăzute la art. 10 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, vor achita o taxă în cuantum de 300 de lei, a cărei dovadă de plată se va anexa cererii de echivalare.
ART. 4 Pentru auditorii financiari şi firmele de audit autorizaţi/autorizate în România sau în alt stat membru şi auditorii şi entităţile de audit din ţări terţe, în aplicarea prevederilor art. 85 alin. (2) lit. e) şi f) din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc următoarele taxe: a) taxa pentru înscrierea în Registrul public electronic a auditorilor financiari care au fost autorizaţi în România de către ASPAAS în condiţiile art. 3 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1.000 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data primirii ordinului de autorizare emis de către ASPAAS; b) taxa pentru înscrierea în Registrul public electronic a firmelor de audit care au fost autorizate în România de către ASPAAS în condiţiile art. 3 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de 2.000 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data primirii ordinului de autorizare emis de către ASPAAS; c) taxa pentru înscrierea în Registrul public electronic a auditorilor financiari autorizaţi în alt stat membru de origine, înregistraţi la autoritatea competentă din statul membru de origine şi autorizaţi în România, în condiţiile art. 13 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de 2.500 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data primirii ordinului de autorizare emis de către ASPAAS; d) taxa pentru înscrierea în Registrul public electronic a firmelor de audit care sunt autorizate în alt stat membru de origine, înregistrate la autoritatea competentă din statul membru de origine şi cărora le-a fost recunoscută autorizarea conform art. 4 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de 5.000 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării aprobării cererii de recunoaştere de către ASPAAS; e) taxa pentru înscrierea în Registrul public electronic a auditorilor financiari din ţări terţe autorizaţi în România în conformitate cu art. 66 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de 2.500 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data primirii ordinului de autorizare emis de către ASPAAS; f) taxa pentru înscrierea în Registrul public electronic a auditorilor financiari şi a entităţilor de audit din ţări terţe, în conformitate cu art. 67 din Legea nr. 162/2017, cu modificările şi completările ulterioare, este de 2.500 de lei, respectiv 5.000 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data aprobării cererii de înregistrare; g) taxa de înregistrare pentru auditorii financiari şi firmele de audit care îşi redobândesc calitatea de membru al CAFR este de 1.000 de lei şi se achită în termen de maximum 30 de zile de la data hotărârii CAFR de reînscriere ca membru.
ART. 5 (1) Plata taxelor şi a cotizaţiilor prevăzute la art. 2-4 din prezentul ordin se efectuează în contul Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, CUI 24762322, cont IBAN: RO97TREZ70520G365000XXXX deschis la Trezoreria Statului Sector 5, Bucureşti. (2) Taxele şi/sau cotizaţiile prevăzute la art. 2-4 se vor achita de către solicitant, în calitate de beneficiar al serviciului, sau de către orice altă persoană în numele acestuia, cu precizarea, la detaliile plăţii, a datelor de identificare ale beneficiarului. În cazul persoanelor fizice/firmelor se vor preciza: numele şi prenumele/denumirea firmei, CNP/CUI. În cazul stagiarilor, detaliile plăţii vor include obligatoriu: numele şi prenumele, anul de stagiu şi CNP. Persoanele fizice şi juridice care efectuează plata în numele solicitantului au calitatea de deponent. (3) În cazul constatării plăţii incomplete a taxelor, ASPAAS va emite o notă de completare, indicând un nou termen de plată. Nerespectarea acestui termen va conduce la respingerea cererilor depuse, respectiv la imposibilitatea înregistrării în Registrul public electronic. (4) În cazul respingerii cererilor depuse, taxele achitate nu se restituie. (5) Actualizarea/Indexarea taxelor şi a cotizaţiilor se va stabili prin ordin al preşedintelui ASPAAS.
ART. 6 Prezentul ordin are caracter executoriu şi se supune dispoziţiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 7 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, Georgiana Oana Stănilă
Bucureşti, 29 aprilie 2025. Nr. 287.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email