Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 280 din 20 decembrie 2010  pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 694/2008 privind conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul fructe si legume, precum si modul de accesare a sprijinului financiar de catre acestea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 280 din 20 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 694/2008 privind conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul fructe si legume, precum si modul de accesare a sprijinului financiar de catre acestea

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 22 din 11 ianuarie 2011
    Având în vedere Referatul de aprobare nr. 95.755 din 13 decembrie 2010 al Direcţiei generale politici agricole,
    în temeiul <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producãtori recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producãtori în sectorul fructe şi legume,
    în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia,

    ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    <>Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 694/2008 privind condiţiile de recunoaştere a organizaţiilor de producãtori şi a grupurilor de producãtori recunoscute preliminar în sectorul fructe şi legume, precum şi modul de accesare a sprijinului financiar de cãtre acestea, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 796 din 27 noiembrie 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 6, literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) comercializarea produselor pentru care organizaţia de producãtori sau grupul de producãtori recunoscut preliminar nu deţine recunoaşterea;
    b) comercializarea produselor pentru care organizaţia de producãtori sau grupul de producãtori recunoscut preliminar deţine sau solicitã recunoaşterea, cumpãrate direct de la o altã persoanã fizicã sau juridicã, indiferent dacã aceasta din urmã deţine sau nu recunoaştere."

    2. La articolul 8, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Renunţarea la calitatea de membru se comunicã în scris organizaţiei de producãtori şi devine efectivã dupã o perioadã de 15 zile din momentul primirii comunicãrii, aceasta reprezentând perioada de preaviz."

    3. La articolul 19, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Investiţiile sau acţiunile pot fi realizate în exploataţii individuale ale membrilor organizaţiei de producãtori, cu acordul adunãrii generale a membrilor şi cu condiţia ca acestea sã contribuie la realizarea obiectivelor programului operaţional. În cazul în care un membru pãrãseşte organizaţia de producãtori, investiţia sau valoarea rezidualã a acesteia va fi recuperatã de la membrul în cauzã."

    4. La articolul 30, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 30. - (1) Sprijinul prevãzut la art. 17 alin. (1) lit. b) se calculeazã anual, pe baza valorii producţiei comercializate în cursul perioadei de referinţã şi a cheltuielilor eligibile efectuate sau, dupã caz, programate în cursul perioadei de implementare, şi se acordã sub formã de plãţi în avans, plãţi parţiale sau plãţi anuale.
    (2) Perioada de referinţã este o perioadã de 12 luni cuprinsã între datele de 1 ianuarie şi 31 decembrie ale anului anterior celui de implementare a programului operaţional pentru care se solicitã sprijin financiar."

    5. La articolul 33 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) realizãrile programului operaţional în cursul anului precedent, redate, dacã este cazul, pe baza indicatorilor de rezultat stabiliţi în strategia naţionalã pentru programele operaţionale în sectorul de fructe şi legume pentru perioada 2009-2013, denumitã în continuare strategia naţionalã, publicatã pe site-ul MADR: www.madr.ro la secţiunea «Horticulturã»;".

    6. La articolul 42, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 42. - (1) Organizaţiile de producãtori asigurã monitorizarea şi evaluarea programelor lor operaţionale prin utilizarea unor indicatori corespunzãtori din setul de indicatori detaliaţi în strategia naţionalã. În acest scop, acestea stabilesc un sistem util de colectare, înregistrare şi pãstrare a informaţiilor pentru compilarea acestor indicatori."

    7. La articolul 42, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Evaluarea ia forma unui raport de evaluare intermediarã distinct. Raportul de evaluare intermediarã, care poate fi realizat cu asistenţã din partea unui birou specializat de consultanţã, are în vedere examinarea gradului de utilizare a resurselor financiare, eficienţa şi eficacitatea programului operaţional şi evaluarea progreselor fãcute pentru realizarea obiectivelor generale ale programului operaţional. În acest sens, sunt utilizaţi indicatori comuni de referinţã, de rezultat şi, dacã este cazul, de impact, incluşi în strategia naţionalã."

    8. La articolul 46 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) mãsurile ce vor fi implementate în vederea obţinerii recunoaşterii ca organizaţie de producãtori, defalcate pe acţiuni şi termene în cadrul unui plan anual/semestrial de execuţie, însoţite de oferte care sã fundamenteze tehnic şi valoric bugetul mãsurii defalcat pentru fiecare acţiune."

    9. La articolul 49, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Cererea de modificare a planului de recunoaştere, împreunã cu planul de recunoaştere actualizat, se depune la centrele judeţene APIA, însoţitã de documente justificative din care sã reiasã motivul, natura şi implicaţiile modificãrilor propuse."

    10. Articolul 53 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 53. - Sprijinul financiar prevãzut la <>art. 5 alin. (1) lit. b) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008 se acordã pentru investiţiile eligibile cuprinse în anexa nr. 4 şi aprobate în planul de recunoaştere. Nivelul sprijinului financiar plãtit nu va depãşi cu mai mult de 10% bugetul anual aprobat pentru mãsurile din cadrul planului de recunoaştere. Dacã din renegocierea costurilor estimate pentru mãsurile aprobate în cadrul planului de recunoaştere bugetul anual înregistreazã o creştere mai mare de 10% faţã de nivelul aprobat, grupul de producãtori va solicita modificarea planului de recunoaştere în conformitate cu art. 49."

    11. La articolul 54, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Acordarea sprijinului menţionat la alin. (1) este condiţionatã de realizarea a minimum 75% din valoarea producţiei comercializate, aşa cum este precizatã la art. 46 alin. (1) lit. b), cu excepţia cazului în care producţia a fost afectatã de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unui dezastru natural, aşa cum au fost definite la art. 41 alin. (7)."

    12. La articolul 55, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Cererea de platã poate lua în calcul cheltuielile programate, dar neefectuate conform planificãrii, în cazul în care grupul de producãtori recunoscut preliminar îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) acţiunile respective au fost începute conform planificãrii;
    b) acţiunile în cauzã nu au putut fi finalizate conform planului de recunoaştere din motive independente de voinţa grupului de producãtori în cauzã;
    c) acţiunile respective au fost finalizate pânã la momentul depunerii cererii de platã."

    13. La articolul 55 alineatul (4), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) centralizatorul cheltuielilor efectuate pentru mãsurile menţionate în anexa nr. 4, conform planului de recunoaştere aprobat, şi realizate în cursul perioadei pentru care se solicitã sprijinul, precum şi cele prevãzute la alin. (1^1), dacã este cazul, însoţit de copii ale documentelor justificative;".

    14. La articolul 74, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Organizaţiile de producãtori sau grupurile de producãtori recunoscute preliminar care beneficiazã de recunoaştere pentru un produs sau mai multe produse pot solicita recunoaşterea şi pentru alt produs ori produse, printr-o cerere însoţitã de documente justificative, şi vor modifica în consecinţã programul operaţional sau planul de recunoaştere."

    15. La articolul 76, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Toate bunurile mobile şi imobile achiziţionate de grupurile şi organizaţiile de producãtori vor fi inscripţionate în mod lizibil conform modelului prevãzut în anexa nr. 5."

    16. Dupã articolul 78^1 se introduce un nou articol, articolul 78^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 78^2. - Prezentele modificãri se aplicã şi planurilor aprobate şi aflate în curs de derulare ale grupurilor de producãtori pentru activitãţile ulterioare."

    17. Articolul 79 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 79. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul ordin."

    18. În tot cuprinsul ordinului, sintagma "Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã" se înlocuieşte cu sintagma "direcţia pentru agriculturã judeţeanã şi a municipiului Bucureşti".

    19. La anexa nr. 1, punctele 1 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "1. Persoana juridicã este constituitã la iniţiativa producãtorilor agricoli, cultivatori ai unuia sau mai multor produse prevãzute în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008, destinate consumului în stare proaspãtã şi/sau procesãrii, şi are ca obiect principal de activitate comercializarea producţiei membrilor.
    Recunoaşterea se poate obţine pentru unul sau mai multe dintre produsele prevãzute în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008.
    În cazul în care se solicitã recunoaşterea pentru produse destinate exclusiv procesãrii, este necesarã prezentarea contractului de livrare încheiat cu o unitate de procesare.
    .........................................................................
    3. Prin actul constitutiv al persoanei juridice se solicitã membrilor ca, în mod special:
    a) sã aplice reglementãrile adoptate de grupul de producãtori cu privire la raportarea producţiei, producţie, comercializare şi protecţia mediului înconjurãtor;
    b) sã facã parte doar dintr-un singur grup de producãtori pentru comercializarea unuia sau mai multor produse care fac obiectul organizãrii comune de piaţã în sectorul fructe şi legume, conform legislaţiei în vigoare;
    c) sã comercializeze prin intermediul grupului de producãtori întreaga producţie pentru care acesta deţine recunoaşterea.
    Prin excepţie, în cazul în care grupul de producãtori îşi dã avizul şi cu respectarea termenilor şi condiţiilor pe care acesta le stabileşte, membrii:
    (i) pot vinde direct de pe exploataţia lor şi/sau din afara exploataţiei lor direct consumatorilor, în folosul lor personal, între 10% şi 25% din producţia fiecãrui produs pentru care deţin recunoaştere;
    (ii) pot comercializa ei înşişi sau prin intermediul altor grupuri sau organizaţii de producãtori desemnate de propriul lor grup cantitãţi de produse care reprezintã maximum 5% în raport cu volumul de producţie comercializabil de cãtre grupul lor;
    (iii) pot comercializa prin intermediul altui grup de producãtori sau al altei organizaţii de producãtori desemnate de propriul lor grup produsele care, din cauza caracteristicilor pe care acestea le prezintã, nu sunt în mod normal acoperite de activitãţile comerciale ale grupului respectiv;
    d) sã punã la dispoziţie, în special pentru zonele de plantaţii, informaţiile solicitate de grupul de producãtori referitoare la suprafeţele cultivate, producţia obţinutã şi vânzãrile directe, în vederea întocmirii statisticilor."

    20. La anexa nr. 2, punctele 1 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "1. Persoana juridicã este constituitã la iniţiativa producãtorilor agricoli, cultivatori ai unuia sau mai multor produse prevãzute în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008, destinate consumului în stare proaspãtã şi/sau procesãrii, şi are ca obiect principal de activitate comercializarea producţiei membrilor.
    Recunoaşterea se poate obţine pentru unul sau mai multe dintre produsele prevãzute în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.078/2008.
    În cazul în care se solicitã recunoaşterea pentru produse destinate exclusiv procesãrii, este necesarã prezentarea contractului de livrare încheiat cu o unitate de procesare.
    .........................................................
    3. Prin actul constitutiv al persoanei juridice se solicitã membrilor ca, în mod special:
    a) sã aplice reglementãrile adoptate de organizaţia de producãtori cu privire la raportarea producţiei, producţie, comercializare şi protecţia mediului înconjurãtor;
    b) sã facã parte doar dintr-o singurã organizaţie de producãtori pentru comercializarea unuia sau mai multor produse care fac obiectul organizãrii comune de piaţã în sectorul fructe şi legume, conform legislaţiei în vigoare;
    c) sã comercializeze prin intermediul organizaţiei de producãtori întreaga producţie pentru care aceasta deţine recunoaşterea.
    Prin excepţie, în cazul în care organizaţia de producãtori îşi dã avizul şi cu respectarea termenilor şi condiţiilor pe care acesta le stabileşte, membrii:
    (i) pot vinde direct de pe exploataţia lor şi/sau din afara exploataţiei lor direct consumatorilor, în folosul lor personal, între 10% şi 25% din producţia fiecãrui produs pentru care deţin recunoaştere;
    (ii) pot comercializa ei înşişi sau prin intermediul altor grupuri sau organizaţii de producãtori desemnate de propria lor organizaţie cantitãţi de produse care reprezintã maximum 5% în raport cu volumul de producţie comercializabil de cãtre organizaţia lor;
    (iii) pot comercializa prin intermediul altui grup de producãtori sau al altei organizaţii de producãtori desemnate de propria lor organizaţie produsele care, din cauza caracteristicilor pe care acestea le prezintã, nu sunt în mod normal acoperite de activitãţile comerciale ale organizaţiei respective;
    d) sã punã la dispoziţie, în special pentru zonele de plantaţii, informaţiile solicitate de organizaţia de producãtori referitoare la suprafeţele cultivate, producţia obţinutã şi vânzãrile directe, în vederea întocmirii statisticilor;
    e) sã achite contribuţiile financiare prevãzute în actul constitutiv pentru constituirea şi refinanţarea fondului operaţional, aşa cum este prevãzut în prezentul ordin."

    21. La anexa nr. 4, punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "2. Cheltuieli de execuţie a obiectivelor de investiţie (construcţie, modernizare, achiziţie şi/sau montaj de utilaje, instalaţii şi echipamente):
    a) active imobilizate: spaţii necesare pentru curãţarea, tãierea, aranjarea, uscarea şi ambalarea produselor în stare proaspãtã în vederea comercializãrii, depozite pentru pãstrare şi refrigerare, inclusiv spaţiile de servicii;
    b) instalaţii şi echipamente furnizoare de utilitãţi în cadrul incintei de proprietate;
    c) utilaje, echipamente şi maşini specializate pentru colectarea, cântãrirea, sortarea, depozitarea şi pãstrarea, containerizarea, manipularea, curãţarea, tãierea, uscarea şi ambalarea în vederea comercializãrii şi pentru livrarea produselor pentru care grupul de producãtori deţine recunoaşterea preliminarã."

    22. Dupã anexa nr. 4 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 5, al cãrei conţinut este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

    Bucureşti, 20 decembrie 2010.
    Nr. 280.


    ANEXĂ
    (Anexa nr. 5 la <>Ordinul nr. 694/2008)

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Anexa se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 11 ianuarie 2011, la pagina 4, (a se vedea imaginea asociatã).

                                -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016