Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 28 din 27 iunie 2011  privind modificarea si completarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 28 din 27 iunie 2011 privind modificarea si completarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 475 din 6 iulie 2011

    Vãzând Referatul de aprobare nr. 2.194 din 30 mai 2011, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile ulterioare, precum şi ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Norma sanitarã veterinarã pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 şi 286 bis din 30 aprilie 2010, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 1, punctul 19 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "19. unitate - componenta unei persoane juridice, persoanã fizicã autorizatã, întreprindere individualã, întreprindere familialã care desfãşoarã activitãţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar de creştere, comercializare, colectare ori tãiere a animalelor vii: exploataţii comerciale de bovine, ovine, caprine, baze de achiziţii pentru animale vii, târguri de animale vii şi expoziţii de animale vii, abatoare, centre de colectare pentru animale vii, exploataţii de carantinã;".
    2. La articolul 2, alineatele (1)-(3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte activitãţile, atribuţiile, responsabilitãţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea SNIIA pe întreg teritoriul României, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, prin înregistrarea utilizatorilor, furnizorilor primari, furnizorilor secundari, mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, exploataţiilor, identificarea individualã a fiecãrui animal şi înregistrarea fiecãrei mişcãri a acestuia, în vederea stabilirii trasabilitãţii.
    (2) Ovinele, caprinele, suinele şi bovinele circulã pe teritoriul României numai dacã sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţite de formulare/documente de mişcare şi de paşaport, în cazul bovinelor, precum şi de alte documente prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã în vigoare.
    (3) Ovinele, caprinele şi bovinele care sunt destinate tãierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sãnãtate animalã pentru animalele vii transportate de la exploataţie la abator, prevãzut în cap. X al secţiunii IV din anexa nr. I la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animalã destinate consumului uman."
    3. La articolul 2 alineatul (6), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) o crotalie auricularã simplã cu cod unic de identificare pentru animalele din specia suine crescute în exploataţiile nonprofesionale, precum şi în exploataţiile comerciale de tip A;".
    4. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 2 alin. (6) şi (7), ovinele şi caprinele care pânã la vârsta de 12 luni vor fi tãiate pe teritoriul României pot fi identificate cu o crotalie auricularã simplã imprimatã cu cod unic de identificare, la solicitarea scrisã a deţinãtorului animalelor şi cu condiţia ca acestea sã fie transportate din exploataţia de origine direct la un abator situat pe teritoriul ţãrii.
    (2) În cazul în care animalele identificate în conformitate cu prevederile alin. (1) sunt deţinute şi dupã ce au ajuns la vârsta de 12 luni sau sunt destinate comerţului intracomunitar ori exportului, acestora li se va aplica şi crotalia electronicã, pereche a crotaliei simple deja aplicate, imprimatã cu acelaşi cod unic de identificare, astfel încât animalele sã fie identificate în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (7)."
    5. La articolul 5 alineatul (1), dupã litera f) se introduc douã noi litere, literele g) şi h), cu urmãtorul cuprins:
    "g) fiecare furnizor secundar este înregistrat în SNIIA;
    h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA."
    6. La articolul 6, partea introductivã a alineatului (1) şi alineatul (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(1) În vederea înregistrãrii ca utilizator SNIIA, proprietarul unitãţii, care opteazã sã îşi opereze în nume propriu datele referitoare la animalele deţinute, trebuie sã depunã la DSVSA competentã teritorial urmãtoarele documente:"
    ................................................................................................
    (3) În vederea înregistrãrii ca utilizator SNIIA pentru operarea datelor referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor, în baza împuternicirilor deţinãtorilor de animale, persoanele prevãzute la art. 1 pct. 24, altele decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2), trebuie sã depunã la DSVSA urmãtoarele documente:
    a) cerere de acordare a dreptului de utilizator SNIIA, conform modelului prevãzut în anexa nr. 14;
    b) copie de pe datele de identificare ale solicitantului (BI/CI, actul constitutiv în cazul persoanelor fizice autorizate sau al persoanelor juridice);
    c) documentul legalizat prin care se atestã împuternicirea din partea proprietarului exploataţiei de a opera datele referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor cãtre respectivul utilizator SNIIA;
    d) copie de pe cardul de exploataţie sau formularul de identificare, prevãzut în anexa nr. 3, care conţine codul exploataţiei şi datele proprietarului exploataţiei pentru care se solicitã accesul în SNIIA;
    e) copie de pe documentele de identitate pentru persoanele desemnate cu atribuţii de acces şi editare de date în SNIIA, care devin operatori de date; pentru fiecare operator de date se menţioneazã codurile exploataţiilor pentru care are atribuţii de acces şi editare de date în SNIIA."
    7. La articolul 6, alineatul (4) se abrogã.
    8. La articolul 6, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Dreptul de utilizare a SNIIA înceteazã odatã cu înregistrarea şi aprobarea de cãtre DSVSA a unei cereri din partea solicitanţilor prevãzuţi la alin. (1), (2) şi (3). Orice schimbare a operatorului de date va fi notificatã DSVSA judeţene, comunicându-se totodatã datele noului operator."
    9. La articolul 6, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(5^1) Dreptul de utilizare a SNIIA pentru o anumitã exploataţie înceteazã odatã cu înregistrarea şi aprobarea de cãtre DSVSA a unei cereri din partea proprietarului exploataţiei."
    10. La articolul 6, alineatele (6)-(8) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Excepţie de la prevederile alin. (1), (2) şi (3) fac medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi care acţioneazã, în condiţiile legii, pentru supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, identificarea şi înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, în baza contractelor atribuite în condiţiile legii.
    (7) Rezultatul evaluãrii cererilor prevãzute la alin. (1), (2) şi (3) va fi comunicat solicitantului în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrare.
    (8) La soluţionarea favorabilã a cererii solicitantului, DSVSA înmâneazã acestuia CD-ROM-ul de înregistrare care conţine datele de identificare securizate ale utilizatorului SNIIA şi ale operatorului de date, manualul cu procedurile de înregistrare în Baza naţionalã de date informatice, precum şi adresa de internet la care se acceseazã modulul demonstrativ, disponibil pentru explicaţiile referitoare la procedurile de înregistrare a animalelor."
    11. La articolul 8 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, numai pentru exploataţiile nonprofesionale, exploataţiile comerciale de tip A, tabere de varã şi stâne;".
    12. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Toate exploataţiile din România trebuie sã aibã câte o carte de exploataţie, care sã conţinã cel puţin informaţiile prevãzute în anexa nr. 2, emisã de cãtre operatorul SNIIA şi distribuitã proprietarului exploataţiei prin grija medicului veterinar de liberã practicã împuternicit, sub coordonarea DSVSA, în cazul exploataţiilor nonprofesionale, respectiv ridicatã de la sediul DSVSA, în cazul exploataţiilor comerciale şi al exploataţiilor comerciale de tip A."
    13. La articolul 11, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Fiecare deţinãtor de animale are obligaţia de a colabora cu medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, în vederea identificãrii şi înregistrãrii animalelor din exploataţia sa."
    14. La articolul 11, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Fiecare deţinãtor de animale achiziţioneazã, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele de identificare necesare identificãrii animalelor deţinute."
    15. La articolul 11, alineatele (3)-(5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(3) În termen de 7 zile de la achiziţionarea oricãror animale din speciile care fac obiectul prezentei norme sanitare veterinare, deţinãtorul de animale notificã prezenţa respectivelor animale în exploataţie medicului veterinar de liberã practicã împuternicit.
    (4) Fiecare deţinãtor de animale are obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberã practicã împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor; în acest scop, solicitã medicului veterinar de liberã practicã împuternicit eliberarea formularului de mişcare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 4.
    (5) În cazul vânzãrii animalelor, cu excepţia suinelor, direct din exploataţia nonprofesionalã cãtre o exploataţie comercialã, exploataţie comercialã de tip A sau unui mijlocitor de afaceri pentru animale vii, deţinãtorul animalelor predã medicului veterinar împuternicit, în termen de cel mult 7 zile, exemplarul negru al documentului de mişcare completat şi semnat de deţinãtor, la predarea animalelor cãtre noii deţinãtori."
    16. La articolul 11 alineatul (9), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
    "d) alte documente prevãzute de legislaţia sanitar-veterinarã în vigoare."
    17. La articolul 11, dupã alineatul (21) se introduc douã noi alineate, alineatele (22) şi (23), cu urmãtorul cuprins:
    "(22) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra animalelor din specia bovine prin vânzare sau donaţie, vechiul proprietar are obligaţia de a preda noului deţinãtor paşaportul bovinei.
    (23) În cazul moştenirii animalelor din specia bovine, noul deţinãtor, în cazul în care nu intrã în posesia paşaportului, are obligaţia de a solicita eliberarea unui duplicat, conform prevederilor prezentei norme."
    18. Titlul capitolului III se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL III
    Obligaţiile proprietarilor de exploataţii comerciale şi exploataţii comerciale de tip A/deţinãtorilor de animale din exploataţii nonprofesionale care efectueazã activitatea de identificare şi înregistrare prin asociaţiile înregistrate legal"
    19. La articolul 13, partea introductivã a alineatului (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul unei exploataţii existente, fiecare proprietar de exploataţie sau deţinãtor de animale are urmãtoarele obligaţii:".
    20. La articolul 13 alineatul (2), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
    "e) sã ridice de la sediul DSVSA documentele de mişcare necesare desfãşurãrii activitãţii şi sã achite contravaloarea acestora."
    21. La articolul 14, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Fiecare deţinãtor de animale achiziţioneazã, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele de identificare necesare identificãrii animalelor deţinute."
    22. La articolul 14 alineatul (11), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
    "c) alte documente prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã în vigoare."
    23. La articolul 15 alineatul (2), litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "h) sã înregistreze în SNIIA intrarea animalelor în abator, precum şi tãierea sau, dacã este cazul, moartea acestora, în termen de cel mult 3 zile de la producerea evenimentului, înregistrând codul exploataţiei-sursã şi codul de înregistrare al mijlocitorului de afaceri cu animale vii de la care a achiziţionat animalele, dacã este cazul, precum şi codul formularului sau al documentului de mişcare."
    24. La articolul 17, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) sã înregistreze în SNIIA, în aceeaşi zi, trecerea animalelor prin unitate, înregistrând, în acelaşi timp, dacã animalul şi-a schimbat sau nu proprietarul; în cazul în care animalul şi-a schimbat proprietarul, are obligaţia sã înregistreze şi codul exploataţiei noului proprietar sau codul mijlocitorului de afaceri, dupã caz."
    25. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Medicul veterinar de liberã practicã împuternicit verificã şi actualizeazã permanent datele cu privire la exploataţiile şi animalele pentru care este împuternicit, inclusiv pe cele referitoare la exploataţiile comerciale de tip A, potrivit legii, ca urmare a notificãrii deţinãtorilor de animale sau ca urmare a efectuãrii acţiunilor sanitare veterinare."
    26. La articolul 20 alineatul (2), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
    "c) rãspunde solicitãrii de actualizare a datelor de identificare ale exploataţiilor nonprofesionale, care au fost reorganizate ca exploataţii comerciale de tip A, înregistrate sanitar-veterinar, potrivit legii, de cãtre DSVSA."
    27. La articolul 20, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Medicul veterinar de liberã practicã împuternicit distribuie cãrţile de exploataţie, în termen de maximum 7 zile calendaristice de la primirea lor, prin înmânare cãtre proprietarul exploataţiei, respectiv deţinãtorul animalelor, efectuând totodatã un scurt instructaj privind funcţiile cãrţii, precum şi obligaţiile ce revin deţinãtorului acestora."
    28. La articolul 21 alineatul (2), litera e) se abrogã.
    29. La articolul 21 alineatul (2), dupã litera e) se introduc douã noi litere, literele f) şi g), cu urmãtorul cuprins:
    "f) în cazul constatãrii într-o exploataţie a existenţei unui animal neidentificat, care nu este produsul vreunei femele din exploataţia în cauzã, sã anunţe medicul veterinar oficial zonal;
    g) în cazul în care deţinãtorul unui animal nu poate face dovada identificãrii şi trasabilitãţii animalului în cauzã, sã considere acest animal cu risc major în difuzarea de boli, sã îl punã sub restricţie şi sã îl distrugã conform prevederilor legale, pe cheltuiala deţinãtorului şi respectând normele de bunãstare a animalelor."
    30. La articolul 22 alineatul (2) litera a), punctul 5 se abrogã.
    31. Articolul 26 se abrogã.
    32. La articolul 27, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) desfãşoarã activitãţi de monitorizare a activitãţii de identificare şi înregistrare a animalelor, desfãşuratã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi de la circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţã şi activitãţi de inspecţie în exploataţii; toate deficienţele gãsite sunt raportate DSVSA, urmãrindu-se remedierea acestora;".
    33. La articolul 29, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor are urmãtoarele obligaţii:".
    34. La articolul 29, literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) arhiveazã cronologic paşapoartele transmise de administratorul legal al abatorului;
    b) verificã înregistrarea în SNIIA a tãierii animalelor, în termenele prevãzute de prezenta normã sanitarã veterinarã."
    35. La articolul 30 alineatul (1), litera b) se abrogã.
    36. La articolul 30 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) nu are nicio crotalie - se aplicã prevederile art. 39 alin. (2)."
    37. La articolul 34, literele d) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "d) sã preia, sã depoziteze la sediul DSVSA şi sã distribuie medicilor veterinari de liberã practicã împuterniciţi formularele şi tehnica de calcul şi comunicaţii puse la dispoziţie de cãtre operatorul SNIIA;
    e) sã aloce electronic formularele care au fost distribuite medicilor veterinari de liberã practicã împuterniciţi, precum şi sã elibereze, contra cost, documentele de mişcare cãtre proprietarii unitãţilor şi mijlocitorilor de afaceri cu animale vii înregistraţi;".
    38. La articolul 34, litera f) se abrogã.
    39. La articolul 34, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "h) sã valideze tipãrirea, pe baza situaţiei computerizate generate de SNIIA, a paşapoartelor emise, în condiţiile legii, pentru bovinele identificate şi înregistrate, sã le tipãreascã şi sã le predea deţinãtorilor de animale din specia bovine, încasând contravaloarea acestora;".
    40. La articolul 34, litera q) se abrogã.
    41. La articolul 34, dupã litera q) se introduc trei noi litere, literele r)-t), cu urmãtorul cuprins:
    "r) sã achiziţioneze, potrivit legii, documentele de mişcare şi sã le distribuie unitãţilor şi mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, contra cost, în funcţie de necesitãţile acestora;
    s) sã achiziţioneze, conform legi, formularele de mişcare şi formularele de declarare a evenimentelor şi sã le distribuie medicilor veterinari de liberã practicã împuterniciţi;
    t) sã asigure continuitatea activitãţii de identificare şi înregistrare a animalelor în exploataţiile nonprofesionale, prin contractarea de servicii sau prin personal propriu, conform legii."
    42. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 35. - Obligaţiile privind monitorizarea activitãţii de tãiere a animalelor
    (1) DSVSA are obligaţia de a verifica, în cadrul programului de monitorizare, crotaliile auriculare şi paşapoartele, în cazul bovinelor, precum şi documentele eliberate pentru animalele tãiate în abatoare sau în cazul sacrificãrilor pentru consum propriu.
    (2) DSVSA are obligaţia sã întocmeascã o procedurã de verificare a distrugerii tuturor crotaliilor auriculare provenite de la animalele moarte, sacrificate pentru consum propriu sau tãiate în abator."
    43. La articolul 36, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) sã predea deţinãtorului animalelor un paşaport nou pentru bovine, în termen de 14 zile calendaristice de la înregistrarea animalului în SNIIA."
    44. La articolul 40 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) minimum 3% din exploataţiile de bovine;".
    45. La articolul 40, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) ANSVSA alocã fiecãrei DSVSA plaja de serii de numere care sã fie la dispoziţia acesteia, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 34 lit. r) şi s)."
    46. La articolul 44, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Anexele nr. 1-16 fac parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã."
    47. Dupã articolul 44, se introduce un nou articol, articolul 45, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 45. - Obligaţiile deţinãtorilor de bovine referitor la paşaportul bovinei
    (1) În termen de 14 zile calendaristice de la data identificãrii şi înregistrãrii în Baza naţionalã de date a bovinei, deţinãtorul bovinei sau un împuternicit al acestuia, conform anexei nr. 16, solicitã DSVSA, prin cererea prevãzutã în anexa nr. 15, eliberarea paşaportului.
    (2) La ridicarea paşaportului de la DSVSA, deţinãtorul de animale din specia bovine achitã suma de 5 lei/paşaport, reprezentând contravaloarea paşaportului, aceasta constituindu-se ca venituri proprii ale DSVSA, potrivit legii.
    (3) În termen de 3 zile de la data înregistrãrii în Baza naţionalã de date a pierderii paşaportului, deţinãtorul animalelor din specia bovine solicitã DSVSA judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, prin cererea prevãzutã în anexa nr. 15, eliberarea paşaportului duplicat, achitând suma de 25 lei reprezentând contravaloarea acestuia, ce se constituie ca venituri proprii ale DSVSA judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit legii."
    48. La anexa nr. 1 litera e), punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "2. în cazul exploataţiilor comerciale şi al exploataţiilor comerciale de tip A, registrul exploataţiei trebuie sã prevadã şi o rubricã unde reprezentantul DSVSA consemneazã data efectuãrii controlului, unde semneazã şi aplicã parafa/ştampila."
    49. Anexa nr. 7 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    50. Anexa nr. 8 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    51. Dupã anexa nr. 13 se introduc trei noi anexe, anexele nr. 14, 15 şi 16, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

         Preşedintele Autoritãţii Naţionale
                Sanitare Veterinare
          şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                 Radu Roatiş Cheţan

    Bucureşti, 27 iunie 2011.
    Nr. 28.

    ANEXA 1
    -------
(Anexa nr. 7 la norma sanitarã veterinarã)
------------------------------------------

                                   PAŞAPORT
                       pentru animalele din specia bovine

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Imaginea paşaportului pentru animalele din specia bovinã, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 475, din 6 iulie 2011, la pagina 8 şi 9. A se vedea imaginea asociatã.

    NOTE:
    1. Paşaportul pentru animalele din specia bovine - formularul 5 - este emis într-un exemplar şi este destinat deţinãtorului de animale.
    2. Paşaportul pentru animalele din specia bovine se tipãreşte de cãtre DSVSA pe hârtie laser-copier - 160g/mp.
    3. Paşaportul pentru animalele din specia bovine se marcheazã în colţul din dreapta sus, înainte de serie, cu timbru sec cu diametrul exterior de 30 mm, în care se înscriu: ANSVSA, iar central DSVSA şi abrevierea judeţului.
    4. În secţiunea D la punctele 1-5 rubrica destinatã medicului veterinar nu va fi semnatã şi parafatã de acesta în cazul animalelor din exploataţiile comerciale sau al celor ai cãror deţinãtori au ales sã îşi efectueze singuri activitatea de identificare sau prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal. Pe aceste paşapoarte vor completa doar deţinãtorii animalelor.

    ANEXA 2
    -------
(Anexa nr. 8 la norma sanitarã veterinarã)
------------------------------------------

    Seria X Nr. 0.000.001 Nr. anexe []

                                  DOCUMENT
                         de mişcare a animalelor vii

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Documentul de mişcare a animalelor vii, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 475, din 6 iulie 2011, la pagina 10. A se vedea imaginea asociatã.


    La mişcarea animalelor între douã exploataţii deţinãtorii animalelor au urmãtoarele obligaţii:
    1. În termen de 7 zile de la achiziţionarea sau încredinţarea oricãror animale din speciile bovine, ovine, caprine şi suine, proprietarul exploataţiei sau deţinãtorul animalelor notificã prezenţa animalelor în exploataţie medicului veterinar de liberã practicã împuternicit.
    2. În cazul vânzãrii animalelor, cu excepţia suinelor, direct din exploataţia nonprofesionalã cãtre o exploataţie comercialã, exploataţie comercialã de tip A sau un mijlocitor de afaceri pentru animale vii, deţinãtorul animalelor predã medicului veterinar împuternicit exemplarul negru al documentului de mişcare, completat şi semnat de deţinãtor, la predarea animalelor cãtre noii deţinãtori.
    3. În cazul cumpãrãrii animalelor de la o exploataţie comercialã, exploataţie comercialã de tip A sau un mijlocitor de afaceri cu animale vii, noul deţinãtor pãstreazã şi arhiveazã în registrul exploataţiei exemplarul albastru al documentului de mişcare şi predã medicului veterinar de liberã practicã împuternicit exemplarul negru al acestui document, în cel mult 7 zile de la intrarea animalelor în exploataţie.
    4. Pentru animalele din specia bovine, noul deţinãtor de animale are obligaţia de a solicita înregistrarea mişcãrii şi în paşaportul bovinei, în cazul în care aceastã mişcare are ca rezultat schimbarea deţinãtorului sau a exploataţiei.
    5. În cazul în care animalul care a ieşit cãtre exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale vii s-a întors în exploataţia de origine, deţinãtorul acestuia are obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, prin predarea cãtre acesta a exemplarului negru al documentului de mişcare.
    6. Proprietarul exploataţiei are obligaţia de a reţine, de a pãstra şi de a arhiva în registrul exploataţiei exemplarele verzi şi albastre ale documentelor de mişcare, pentru animalele care au fost şi/sau sunt în exploataţie, dupã caz.
    7. În vederea monitorizãrii mişcãrii animalelor, deţinãtorul acestora are obligaţia de a prezenta organelor de control şi inspecţie sanitar-veterinarã documentele de însoţire ale animalelor, pe parcursul mişcãrii acestora.
    8. În cazul în care încredinţarea animalelor se face cãtre un mijlocitor de afaceri cu animale vii, în documentul de mişcare se va completa codul de înregistrare al acestuia.
    9. Proprietarii exploataţiilor de suine de tip A sau proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de suine, când achiziţioneazã suine, provenite din exploataţiile comerciale industriale, identificate cu codul de marcare alocat exploataţiei respective, au obligaţia sã notifice acest lucru medicului veterinar de liberã practicã împuternicit, solicitând totodatã identificarea animalelor cu crotalii imprimate cu coduri unice individuale şi înregistrarea lor în baza naţionalã de date.


                                ANEXA Nr. .......
            la Documentul de mişcare cu seria .......... şi nr. ...........


┌────┬─────────────┬────┬─────────────┬────┬─────────────┬────┬─────────────┐
│Nr. │ Cod de │Nr. │ Cod de │Nr. │ Cod de │Nr. │ Cod de │
│crt.│identificare │crt.│identificare │crt.│identificare │crt.│identificare │
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤

├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
├────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┤
└────┴─────────────┴────┴─────────────┴────┴─────────────┴────┴─────────────┘


    Semnãtura deţinãtorului ..................

    ANEXA 3
    --------
(Anexa nr. 14 la norma sanitarã veterinarã)
-------------------------------------------

                                     CERERE
    de acordare a dreptului de utilizator al Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA)

    Subsemnatul, .................., CNP .................., posesor al BI/CI seria ........ nr. ..........., eliberat(ã) de ................. la data de ............., cu domiciliul în ....../(adresa completã)......, solicit acordarea dreptului de utilizator al SNIIA, în vederea operãrii datelor referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor în exploataţia/exploataţiile: ..............................., pentru care am fost împuternicit de cãtre proprietarii acesteia/acestora.
    Declar pe propria rãspundere cã am luat cunoştinţã de prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Anexez la prezenta urmãtoarele documente:


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│Nr. │ │ Depus │
│crt.│ Documente necesare acordãrii dreptului de utilizator al SNIIA │(da/nu) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 1. │Copie de pe BI/CI personal(ã) │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 2. │Copia actului constitutiv ── în cazul persoanelor fizice autori-│ │
│ │zate şi al persoanelor juridice │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 3. │Documentul legalizat prin care se atestã împuternicirea din │ │
│ │partea proprietarului exploataţiei în vederea operãrii datelor │ │
│ │referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor exploa-│ │
│ │taţiilor de cãtre respectivul utilizator al SNIIA │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 4. │Copie de pe cardul de exploataţie sau formularul de identifica- │ │
│ │re, prevãzut în anexa nr. 3, care conţine codul exploataţiei şi │ │
│ │datele proprietarului exploataţiei pentru care se solicitã │ │
│ │accesul în SNIIA │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│ 5. │Copie de pe documentele de identitate ale persoanei desemnate cu│ │
│ │atribuţii de acces şi editare de date în SNIIA, care devine │ │
│ │operator de date pentru înregistrarea animalelor în exploataţi- │ │
│ │ile pentru care are atribuţii de acces şi editare de date în │ │
│ │SNIIA │ │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘

              Data Solicitant,
          ............ .......(numele şi prenumele în clar)
                                (semnãtura şi ştampila).......



    ANEXA 4
    -------
(Anexa nr. 15 la norma sanitarã veterinarã)
-------------------------------------------

                                    CERERE
    de eliberare a paşaportului individual pentru animalele din specia bovine

    Subsemnatul, .............., CNP ................., posesor al BI/CI seria ........ nr. ..........., eliberat(ã) de ................. la data de ........., cu domiciliul în ......../(adresa completã)......., solicit eliberarea paşaportului individual (paşaport nou─emis sau paşaport duplicat) pentru bovina/bovinele:


┌──────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
└──────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────────┘



    deţinute de ..................., cu domiciliul în ....../(adresa completã) ............., în exploataţia RO ..........................

    Declar pe propria rãspundere cã depun la prezenta cerere urmãtoarele:
    1. copie de pe BI/CI al/a solicitantului;
    2. dovada cã sunt:
    a) deţinãtorul bovinelor (copie de pe cardul exploataţiei în care sunt deţinute animalele, copie de pe F1, formular/document de mişcare, formular de declarare eveniment - pe baza cãruia DSVSA sã poatã verifica în Baza naţionalã de date înregistrarea animalului şi locaţia acestuia);
    b) împuternicit de deţinãtorul bovinelor sã ridic paşapoartele;
    3. copie de pe BI/CI al/a celui ce m-a împuternicit sã ridic paşapoartele şi documentul prin care atest faptul cã bovinele pentru care solicit eliberarea paşapoartelor sunt deţinute de cãtre cel care m-a împuternicit sã ridic paşapoartele (copie de pe cardul exploataţiei în care sunt deţinute animalele, copie de pe F1, formular/document de mişcare, formular de declarare eveniment - pe baza cãruia DSVSA sã poatã verifica în Baza naţionalã de date înregistrarea animalului şi locaţia acestuia).

    NOTE:
    1. Împuternicirea menţionatã la pct. 2 lit. b), al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 16 la norma sanitarã veterinarã, se va depune doar în condiţiile în care cel ce solicitã eliberarea paşapoartelor nu este deţinãtorul bovinelor, ci o rudã sau un vecin a/al acestuia, în cazul exploataţiilor nonprofesionale, sau delegat al acestuia, în cazul persoanelor juridice.
    2. Documentul prevãzut la pct. 3 se va depune doar în condiţiile în care cel ce solicitã eliberarea paşapoartelor este o rudã sau un vecin a/al acestuia, în cazul exploataţiilor nonprofesionale, sau delegat al acestuia, în cazul persoanelor juridice.

            Data Semnãtura solicitantului
        ............ .............................

    ANEXA 5
    -------
(Anexa nr. 16 la norma sanitarã veterinarã)
-------------------------------------------

                                 ÎMPUTERNICIRE
                      pentru ridicarea paşaportului bovinei

    Subsemnatul, .........., CNP ............, posesor al BI/CI seria .......... nr. ..........., eliberat(ã) de ................. la data de .........., cu domiciliul în ................................................, în calitate de deţinãtor al bovinei/bovinelor:


┌──────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │ │
└──────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────────┘



    îl împuternicesc pe .............., CNP .................., posesor al BI/CI seria ........... nr. ........., eliberat(ã) de ........ la data de ........, domiciliat în .............., în calitate de ....................., sã ridice de la sediul DSVSA ........................................ paşapoartele bovinei/bovinelor înscrise în prezenta.
    Menţionez cã depun la prezenta cerere copie de pe BI/CI personal(ã), precum şi copie de pe BI/CI al/a împuternicitului.

                   Data Semnãtura
               ............. ..................

                                    ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016