Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 276 din 31 martie 2011  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 276 din 31 martie 2011 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 408 din 10 iunie 2011
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sănătăţii,
    având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
    ART. I
    Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La anexa X "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX", rubrica "Preparate din carne tocată proaspătă preambalate" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────────────┬──────────┬───────┐
│ │E 261 │ │
│ │Acetat de │ │
│ │potasiu │ │
│ │E 262i │ │
│ │Acetat de │ │
│ │sodiu │ │
│ │E 262ii │ │
│ │Diacetat │ │
│ │de sodiu │ │
│ │E 300 Acid│ │
│ │ascorbic │ │
│ │E 301 │ │
│ │Ascorbat │ │
│ │de sodiu │ │
│ │E 302 │ │
│Preparate │Ascorbat │ │
│preambalate din │de calciu │quantum│
│carne proaspătă │E 325 │satis │
│tocată │Lactat de │ │
│ │sodiu │ │
│ │E 326 │ │
│ │Lactat de │ │
│ │potasiu │ │
│ │E 330 Acid│ │
│ │citric │ │
│ │E 331 │ │
│ │Citraţi de│ │
│ │sodiu │ │
│ │E 332 │ │
│ │Citraţi de│ │
│ │potasiu │ │
│ │E 333 │ │
│ │Citraţi de│ │
│ │calciu │ │
└───────────────────┴──────────┴───────┘

"

    2. La anexa X, după rubrica "Unt de smântână acidă" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:
    "

┌─────────────┬────────────────────┬───────┐
│ │E 406 Agar │ │
│ │E 407 Caragenan │ │
│ │E 410 Gumă din │ │
│ │seminţe de carruba │ │
│ │E 412 Gumă de guar │ │
│ │E 415 Gumă de xantan│ │
│ │E 440 Pectine │ │
│ │E 460 Celuloză │ │
│ │E 466 │ │
│ │Carboximetilceluloză│ │
│ │E 471 Mono- şi │ │
│Produse │digliceride ale │ │
│fermentate cu│acizilor graşi │ │
│fermenţi vii,│E 1404 Amidon oxidat│ │
│pe bază de │E 1410 Fosfat de │ │
│smântână, │amidon │ │
│nearomatizate│E 1412 Fosfat de │quantum│
│şi produse de│diamidon │satis │
│substituţie │E 1413 Fosfat de │ │
│cu un │diamidon fosfatat │ │
│conţinut de │E 1414 Fosfat de │ │
│grăsime mai │diamidon acetilat │ │
│mic de 20% │E 1420 Amidon │ │
│ │acetilat │ │
│ │E 1422 Adipat de │ │
│ │diamidon acetilat │ │
│ │E 1440 Hidroxil │ │
│ │propil amidon │ │
│ │E 1442 Fosfat │ │
│ │hidroxil propil │ │
│ │diamidon │ │
│ │E 1450 Succinat de │ │
│ │octenil sodiu amidon│ │
│ │E 1451 Amidon │ │
│ │acetilat oxidat │ │
└─────────────┴────────────────────┴───────┘

"

    3. La anexa XI "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", la partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi", la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu următorul cuprins:
    "

┌────────────────┬─────┬───┬┬────────┬┬┐
│Produse similare│ │ ││ │││
│cu produse din │1.000│500││ │││
│peşte pe bază de│ │ ││ │││
│alge marine │ │ ││ │││
├────────────────┼─────┼───┼┼────────┼┼┤
│Bere la butoi │ │ ││ │││
│care conţine │ │ ││ │││
│zahăr │ │ ││ │││
│fermentabil │ │ ││ │││
│adăugat şi/sau │200 │200││400 │││
│sucuri sau │ │ ││ │││
│concentrate din │ │ ││ │││
│fructe adăugate │ │ ││ │││
│peste 0,5% │ │ ││ │││
├────────────────┼─────┼───┼┼────────┼┼┤
│Citrice │ │ ││ │││
│proaspete │ │ ││ │││
│nedecojite │20 │ ││ │││
│(numai tratament│ │ ││ │││
│de suprafaţă) │ │ ││ │││
├────────────────┼─────┼───┼┼────────┼┼┤
│Suplimente │ │ ││ │││
│alimentare │ │ ││ │││
│definite conform│ │ ││ │││
│Directivei 2002/│ │ ││ │││
│46/CE, furnizate│ │ ││1.000 în│││
│sub formă │ │ ││produsul│││
│uscată, │ │ ││gata de │││
│conţinând │ │ ││consum │││
│preparate de │ │ ││ │││
│vitamina A şi de│ │ ││ │││
│combinaţii de │ │ ││ │││
│vitamina A şi D │ │ ││ │││
└────────────────┴─────┴───┴┴────────┴┴┘

"

    4. La anexa XI, la partea B "Anhidride sulfuroase şi sulfiţi" se introduc două noi rubrici, cu următorul cuprins:
    "

┌──────────────────────────────────┬───┐
│Afine (numai Vaccinium corymbosum)│10 │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Scorţişoară (numai Cinnamomum │150│
│ceylanicum) │ │
└──────────────────────────────────┴───┘

"

    5. La anexa XI, la partea C "Alţi conservanţi", punctele E 234 şi E 242 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "

┌───┬────────┬────────────────────┬────┐
│E │ │Budincă din griş şi │3 mg│
│234│Nizină*)│tapioca şi produse │/kg │
│ │ │similare │ │
├───┼────────┼────────────────────┼────┤
│ │ │Brânză maturată şi │12,5│
│ │ │brânză topită │mg/ │
│ │ │ │kg │
├───┼────────┼────────────────────┼────┤
│ │ │ │10 │
│ │ │Clotted cream │mg/ │
│ │ │ │kg │
├───┼────────┼────────────────────┼────┤
│ │ │ │10 │
│ │ │Mascarpone │mg/ │
│ │ │ │kg │
├───┼────────┼────────────────────┼────┤
│ │ │Ouă lichide │ │
│ │ │pasteurizate (albuş,│6,25│
│ │ │gălbenuş sau ou │mg/l│
│ │ │întreg) │ │
└───┴────────┴────────────────────┴────┘

    *) Această substanţă poate fi prezentă în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare."

┌───┬──────────┬──────────────┬─────────────┐
│ │ │Băuturi │ │
│ │ │aromatizate │250 mg/l de │
│E │Dicarbonat│nealcoolice │cantitate de │
│242│de dimetil│Vin fără │încorporare, │
│ │ │alcool │reziduuri │
│ │ │Concentrat │nedetectabile│
│ │ │lichid de ceai│ │
├───┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │Cidru de mere,│ │
│ │ │cidru de pere │ │
│ │ │şi vinuri din │ │
│ │ │fructe │ │
│ │ │Vin cu │250 mg/l de │
│ │ │conţinut redus│cantitate de │
│ │ │de alcool │încorporare, │
│ │ │Băuturi pe │reziduuri │
│ │ │bază de vin şi│nedetectabile│
│ │ │produse care │ │
│ │ │fac obiectul │ │
│ │ │Regulamentului│ │
│ │ │(CEE) nr. │ │
│ │ │1.601/91 │ │
└───┴──────────┴──────────────┴─────────────┘

"

    6. La anexa XI, la partea D "Alţi antioxidanţi", după punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:
    "

┌───┬────────┬───────────────┬─────────┐
│ │ │Uleiuri │ │
│ │ │vegetale (cu │ │
│ │ │excepţia │ │
│ │ │uleiurilor │ │
│ │ │virgine şi a │ │
│ │ │uleiurilor de │30 mg/kg │
│ │ │măsline) şi │(exprimat│
│ │ │grăsimi │ca sumă │
│ │ │vegetale în │de │
│ │ │care conţinutul│carnosol │
│ │ │de acizi graşi │şi acid │
│ │ │polinesaturaţi │carnosic)│
│ │ │este peste 15% │Raportat │
│ │ │g/g din totalul│la │
│ │ │acizilor graşi,│grăsime │
│ │ │pentru o │ │
│ │ │utilizare în │ │
│ │ │produsele │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ │netratate │ │
│ │ │termic │ │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │Uleiuri de │ │
│ │ │peşte şi ulei │ │
│ │ │de alge │ │
│ │ ├───────────────┤ │
│ │ │Untură de porc,│ │
│ │ │grăsimi de │ │
│ │ │vită, pasăre, │ │
│ │ │oaie şi porc │ │
│ │ │Grăsimi şi │ │
│ │ │uleiuri pentru │50 mg/kg │
│ │ │fabricarea │(exprimat│
│ │ │profesională a │ca sumă │
│ │ │produselor │de │
│ │ │alimentare │carnosol │
│ │ │tratate termic │şi acid │
│ │ │Ulei şi grăsime│carnosic)│
│ │ │pentru prăjire,│Raportat │
│ │ │cu excepţia │la │
│ │ │uleiului de │grăsime │
│ │ │măsline şi a │ │
│ │ │celui din │ │
│ │ │tescovină de │ │
│ │ │măsline │ │
│ │ │Gustări (pe │ │
│ │ │bază de │ │
│ │ │cereale, │ │
│ │ │cartofi sau │ │
│ │ │amidon) │ │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │100 mg/kg│
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │ │ca sumă │
│ │ │ │de │
│ │ │Sosuri │carnosol │
│ │ │ │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ │ │Raportat │
│ │ │ │la │
│ │ │ │grăsime │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │200 mg/kg│
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │ │ca sumă │
│ │ │ │de │
│ │ │Produse fine de│carnosol │
│ │ │panificaţie │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ │ │Raportat │
│ │ │ │la │
│ │ │ │grăsime │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │Suplimente │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ │definite │ │
│ │ │conform │ │
│ │ │Ordinului │400 mg/kg│
│ │Extracte│ministrului │(exprimat│
│E │de │sănătăţii │ca sumă │
│392│rozmarin│publice nr. │de │
│ │ │1.069/2007 │carnosol │
│ │ │pentru │şi acid │
│ │ │aprobarea │carnosic)│
│ │ │Normelor │ │
│ │ │privind │ │
│ │ │suplimentele │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │200 mg/kg│
│ │ │Cartofi │(exprimat│
│ │ │deshidrataţi │ca sumă │
│ │ │Produse din ouă│de │
│ │ │Gumă de │carnosol │
│ │ │mestecat │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │200 mg/kg│
│ │ │Lapte praf │(exprimat│
│ │ │pentru │ca sumă │
│ │ │distribuitoare │de │
│ │ │automate │carnosol │
│ │ │Mirodenii şi │şi acid │
│ │ │condimente │carnosic)│
│ │ │Nuci procesate │Raportat │
│ │ │ │la │
│ │ │ │grăsime │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │50 mg/kg │
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │Supe şi supe │ca sumă │
│ │ │clare │de │
│ │ │deshidratate │carnosol │
│ │ │ │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │150 mg/kg│
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │Carne │ca sumă │
│ │ │deshidratată │de │
│ │ │ │carnosol │
│ │ │ │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │150 mg/kg│
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │Produse pe bază│ca sumă │
│ │ │de carne şi │de │
│ │ │peşte, cu │carnosol │
│ │ │excepţia cărnii│şi acid │
│ │ │deshidratate şi│carnosic)│
│ │ │a cârnaţilor │Exprimat │
│ │ │uscaţi │raportat │
│ │ │ │la │
│ │ │ │grăsime │
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │100 mg/kg│
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │ │ca sumă │
│ │ │Cârnaţi uscaţi │de │
│ │ │ │carnosol │
│ │ │ │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │1.000 mg/│
│ │ │ │kg │
│ │ │ │(exprimat│
│ │ │Arome │ca sumă │
│ │ │ │de │
│ │ │ │carnosol │
│ │ │ │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
│ │ ├───────────────┼─────────┤
│ │ │ │30 mg/kg │
│ │ │Lapte pudră │(exprimat│
│ │ │pentru │ca sumă │
│ │ │fabricarea │de │
│ │ │îngheţatei │carnosol │
│ │ │ │şi acid │
│ │ │ │carnosic)│
└───┴────────┴───────────────┴─────────┘

"

    7. La anexa XII "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", în coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 şi E 452, după rubrica "Băuturi din proteine vegetale" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:
    "

┌┬┬────────────────────────────────┬───┐
│││Băuturi care conţin proteine din│4 g│
│││zer destinate sportivilor │/kg│
└┴┴────────────────────────────────┴───┘

"

    8. La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 şi E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:
    "

┌───┬──────┬─────────────────────┬─────┐
│ │ │Îngheţate │ │
│ │ │Produse pe bază de │ │
│ │ │lapte fermentat, cu │ │
│ │ │excepţia produselor │ │
│ │ │fermentate cu │ │
│ │ │fermenţi vii, │ │
│ │ │nearomatizate, pe │ │
│ │ │bază de lapte │ │
│ │ │Deserturi pe bază de │ │
│E │Guma │produse lactate şi │2.500│
│427│cassia│produse similare │mg/kg│
│ │ │Umpluturi, învelişuri│ │
│ │ │şi glazuri pentru │ │
│ │ │produse fine de │ │
│ │ │panificaţie şi pentru│ │
│ │ │deserturi │ │
│ │ │Brânză topită │ │
│ │ │Sosuri şi sosuri │ │
│ │ │pentru salate │ │
│ │ │Supe şi supe clare │ │
│ │ │deshidratate │ │
├───┼──────┼─────────────────────┼─────┤
│ │ │Produse din carne │1.500│
│ │ │tratate termic │mg/kg│
└───┴──────┴─────────────────────┴─────┘

"

    9. La anexa XII, coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 901, E 902 şi E 904, se introduc următoarele rubrici:
    "

┌┬┬───────────────────────┬────────────┐
│││- Vafe pentru îngheţată│quantum │
│││preambalate (numai │satis │
│││pentru E 901) │ │
├┼┼───────────────────────┼────────────┤
│││Arome în băuturile │0,2 g/kg în │
│││aromatizate nealcoolice│băuturile │
│││(numai pentru E 901) │aromatizate │
└┴┴───────────────────────┴────────────┘

"

    10. La anexa XII, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:
    "

┌───┬──────┬───────────────┬───────────┐
│ │ │Ape aromatizate│ │
│ │ │cu valoare │ │
│ │ │energetică │ │
│ │ │redusă sau fără│ │
│ │ │adaos de zahăr │ │
│ │ │Băuturi pe bază│ │
│ │ │de lapte şi │ │
│ │ │produse │ │
│ │ │derivate sau pe│ │
│ │ │bază de sucuri │ │
│ │ │de fructe, cu │ │
│ │ │valoare │ │
│ │ │energetică │ │
│ │ │redusă sau fără│ │
│ │ │adaos de zahăr │ │
│ │ │"Snacks │ │
│ │ │(gustări)": │ │
│ │ │gustări sărate │ │
│ │ │şi uscate, din │ │
│ │ │amidon sau din │ │
│ │ │nuci şi alune │ │
│ │ │glazurate, │ │
│ │ │preambalate şi │ │
│ │ │având diferite │ │
│ │ │arome │ │
│ │ │Produse de │ │
│ │ │cofetărie pe │ │
│ │ │bază de amidon,│ │
│ │ │cu valoare │ │
│ │ │energetică │2 mg/l ca │
│ │ │redusă sau fără│potenţiator│
│ │ │adaos de zahăr │de aromă │
│ │ │Dropsuri pentru│2 mg/l ca │
│ │ │împrospătarea │potenţiator│
│ │ │respiraţiei, │de aromă │
│ │ │fără adaos de │2 mg/kg ca │
│ │ │zahăr │potenţiator│
│ │ │Pastile │de aromă │
│ │ │puternic │3 mg/kg ca │
│ │ │aromatizate │potenţiator│
│ │ │pentru gât, │de aromă │
│ │ │fără adaos de │3 mg/kg ca │
│ │ │zahăr │potenţiator│
│ │ │Gumă de │de aromă │
│E │ │mestecat cu │3 mg/kg ca │
│961│Neotam│adaos de zahăr │potenţiator│
│ │ │Gemuri, jeleuri│de aromă │
│ │ │şi marmelade cu│3 mg/kg ca │
│ │ │valoare │potenţiator│
│ │ │energetică │de aromă │
│ │ │redusă │2 mg/kg ca │
│ │ │Sosuri │potenţiator│
│ │ │Suplimente │de aromă │
│ │ │alimentare │2 mg/kg ca │
│ │ │definite │potenţiator│
│ │ │conform │de aromă │
│ │ │Ordinului │2 mg/kg ca │
│ │ │ministrului │potenţiator│
│ │ │sănătăţii │de aromă │
│ │ │publice nr. │2 mg/kg ca │
│ │ │1.069/2007, │potenţiator│
│ │ │furnizate sub │de aromă │
│ │ │formă lichidă │ │
│ │ │Suplimente │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ │definite │ │
│ │ │conform │ │
│ │ │Ordinului │ │
│ │ │ministrului │ │
│ │ │sănătăţii │ │
│ │ │publice nr. │ │
│ │ │1.069/2007, │ │
│ │ │furnizate sub │ │
│ │ │formă solidă │ │
│ │ │Suplimente │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ │definite │ │
│ │ │conform │ │
│ │ │Ordinului │ │
│ │ │ministrului │ │
│ │ │sănătăţii │ │
│ │ │publice nr. │ │
│ │ │1.069/2007, pe │ │
│ │ │bază de │ │
│ │ │vitamine şi/sau│ │
│ │ │elemente │ │
│ │ │minerale, │ │
│ │ │furnizate sub │ │
│ │ │formă de sirop │ │
│ │ │sau │ │
│ │ │nemasticabile │ │
└───┴──────┴───────────────┴───────────┘

"

    11. La anexa XII, după punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬───────────┬──────────────────┬──┐
│ │ │Suplimente │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ │definite conform │ │
│E │Alcool │Ordinului │18│
│1203│polivinilic│ministrului │g/│
│ │ │sănătăţii publice │kg│
│ │ │nr. 1.069/2007, │ │
│ │ │sub formă de │ │
│ │ │capsule şi tablete│ │
└────┴───────────┴──────────────────┴──┘

"

    12. La anexa XII, punctul E 1505 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌────┬───────┬─────────────────┬───────┐
│ │ │Suplimente │ │
│ │ │alimentare │ │
│ │ │definite conform │ │
│ │ │Ordinului │ │
│ │Citrat │ministrului │3,5 g/ │
│E │de │sănătăţii publice│kg │
│1505│trietil│nr. 1.069/2007, │quantum│
│ │ │sub formă de │satis │
│ │ │capsule şi │ │
│ │ │tablete │ │
│ │ │Albuş de ou │ │
│ │ │deshidratat │ │
└────┴───────┴─────────────────┴───────┘

"

    13. La anexa XII, după punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu următorul cuprins:
    "E 1521

┌────┬──────────┬───────────────────┬──┐
│ │ │Suplimente │ │
│ │ │alimentare definite│ │
│ │ │conform Ordinului │10│
│E │Polietilen│ministrului │g/│
│1521│glicol │sănătăţii publice │kg│
│ │ │nr. 1.069/2007, sub│ │
│ │ │formă de capsule şi│ │
│ │ │tablete │ │
└────┴──────────┴───────────────────┴──┘

"

    14. În anexa XIII "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi", punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──────┬──────────────────┬────────────┐
│E 1521│Polietilen glicol │Îndulcitori │
└──────┴──────────────────┴────────────┘

"

    15. La anexa XIV "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică", partea a 3-a "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică", după punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu următorul cuprins:
    "E 920

┌───┬──────────┬────────────────────┬──┐
│E │ │Biscuiţi pentru │1 │
│920│L-cisteină│sugari şi copii de │g/│
│ │ │vârstă mică │kg│
└───┴──────────┴────────────────────┴──┘

"

    16. La anexa XVI "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori", după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:
    "

┌───────────────────┬───────────────────────────┐
│ │Ester 1-metilic al N-[N- │
│ │(3,3-dimetilbutil) │
│ │-L-f2α-aspartil] │
│Sinonime │-L-fenilalaninei │
│ │Ester metilic al N │
│ │(3,3-dimetilbutil) │
│ │-L-aspartil-L-fenilalaninei│
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Neotam este fabricat prin │
│ │reacţia dintre aspartam şi │
│ │3,3, -dimetil │
│ │butiraldehidă în metanol, │
│ │sub presiune de hidrogen, │
│ │în prezenţa unui │
│ │catalizator paladiu/carbon.│
│Definiţie │Este izolat şi purificat │
│ │prin filtrare, eventual în │
│ │prezenţa pământului │
│ │de diatomee. După │
│ │îndepărtarea solventului │
│ │prin distilare, neotam │
│ │este spălat cu apă, izolat │
│ │prin centrifugare şi, în │
│ │final, uscat în vid │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Nr. CAS │165450-17-9 │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Ester 1-metilic al N-[N- │
│Denumire chimică │(3,3-dimetilbutil) │
│ │-L-f2α-aspartil] │
│ │-L-fenilalaninei │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Formulă chimică │C(20)H(30)N(2)O(5) │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Masă moleculară │378,47 │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Descriere │Pulbere albă spre alburie │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Compoziţie │Nu mai puţin de 97% │
│Identificare │raportat la substanţa │
│ │uscată │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Solubilitate │4,75% (g/g) la 60°C în apă,│
│Puritate │solubilă în etanol şi │
│ │acetat de etil │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Nu mai mult de 5% (Karl │
│Conţinut de apă │Fischer, mărimea probei 25 │
│ │± 5 mg) │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│pH │5,0-7,0 (0,5% soluţie │
│ │apoasă) │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Interval de topire │81°C-84°C │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│N- │ │
│[(3,3-dimetilbutil)│Nu mai mult de 1,5% │
│-L-f2α-aspartil] │ │
│-L-fenilalanină │ │
├───────────────────┼───────────────────────────┤
│Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg │
└───────────────────┴───────────────────────────┘

"

    17. La anexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari", punctul E 290, subrubrica "Conţinut de ulei" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Conţinut de ulei│Nu mai mult de 5 mg/ │
│ │kg │
└────────────────┴─────────────────────┘

"

    18. La anexa XVII, după punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:
    "

┌──────────────┬───────────────────────┐
│SPECIFICAŢII │ │
│GENERALE │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Sinonim │Extract de frunze de │
│ │rozmarin (antioxidant) │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Extractele de rozmarin │
│ │conţin mai multe │
│ │componente, despre care│
│ │s-a demonstrat că │
│ │posedă funcţii │
│ │antioxidante. Aceste │
│ │componente │
│ │aparţin în principal │
│ │claselor de acizi │
│Definiţie │fenolici, flavonoide, │
│ │diterpenoizi. │
│ │Pe lângă componentele │
│ │antioxidante, │
│ │extractele pot conţine,│
│ │de asemenea, triterpeni│
│ │şi materii extractabile│
│ │cu solvent organic │
│ │definite în │
│ │specificaţia următoare │
├──────────────┼───────────────────────┤
│IESCE │283-291-9 │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Denumire │Extract de rozmarin │
│chimică │(Rosmarinus │
│ │officinalis) │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Antioxidantul din │
│ │extract de frunze de │
│ │rozmarin este obţinut │
│ │prin │
│ │extracţia frunzelor de │
│ │Rosmarinus officinalis │
│Descriere │prin intermediul unui │
│ │sistem de solvenţi │
│ │autorizat pentru │
│ │alimente. Extractele │
│ │pot fi │
│ │apoi dezodorizate şi │
│ │decolorate. Extractele │
│ │pot fi standardizate │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Identificare │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Acid carnosic [C(20)H │
│Compuşi │(28)O(4)] şi carnosol │
│antioxidanţi │[C(20)H(26)O(4)(care │
│de referinţă: │conţin │
│diterpeni │nu mai puţin de 90% din│
│fenolici │totalul de diterpeni │
│ │fenolici) │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Materii │Borneol, acetat de │
│volatile de │bornil, camfor, │
│referinţă │1,8-cineol, verbenonă │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Densitate │> 0,25 g/ml │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Solubilitate │Insolubil în apă │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Puritate │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Pierderi prin │< 5% │
│deshidratare │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Arsenic │Nu mai mult de 3 mg/kg │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg │
├──────────────┴───────────────────────┤
│1. Extracte de rozmarin obţinute din │
│frunze de rozmarin uscate prin │
│extracţie cu acetonă │
├──────────────┬───────────────────────┤
│ │Extractele de rozmarin │
│ │sunt obţinute din │
│ │frunze de rozmarin │
│ │uscate │
│ │prin extracţie cu │
│Descriere │acetonă, filtrare, │
│ │purificare şi evaporare│
│ │a solventului │
│ │urmată de uscare şi │
│ │sitare, pentru a obţine│
│ │o pulbere fină sau un │
│ │lichid │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Identificare │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Conţinut de │≥ 10% m/m, exprimat ca │
│compuşi │total de acid carnosic │
│antioxidanţi │şi carnosol │
│de referinţă │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(Total % m/m de acid │
│ │carnosic şi carnosol) ≥│
│ │15 (% m/m de materii │
│ │volatile │
│Raport │de referinţă)*) │
│antioxidant/ │(* exprimat ca procent │
│materii │de materii volatile │
│volatile │totale în extract │
│ │măsurat │
│ │prin cromatografie în │
│ │fază gazoasă – │
│ │spectrometrie de masă, │
│ │«CG-SM») │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Solvenţi │Acetonă: nu mai mult de│
│reziduali │500 mg/kg │
├──────────────┴───────────────────────┤
│2. Extracte de rozmarin preparate prin│
│extracţia frunzelor de rozmarin uscate│
│cu ajutorul dioxidului de carbon │
│supercritic │
│Extracte de rozmarin obţinute din │
│frunze de rozmarin uscate extrase cu │
│ajutorul dioxidului de carbon │
│supercritic cu o │
│cantitate mică de etanol ca solvent │
├──────────────┬───────────────────────┤
│Identificare │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Conţinut de │≥ 13% m/m, exprimat ca │
│compuşi │total de acid carnosic │
│antioxidanţi │şi carnosol │
│de referinţă │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(Total % m/m de acid │
│ │carnosic şi carnosol) ≥│
│ │15 (% m/m de materii │
│ │volatile de referinţă) │
│Raport │*) │
│antioxidant/ │(* exprimat ca procent │
│materii │de materii volatile │
│volatile │totale în extract │
│ │măsurat │
│ │prin cromatografie în │
│ │fază gazoasă – │
│ │spectrometrie de masă, │
│ │«CG-SM») │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Solvenţi │Etanol: nu mai mult de │
│reziduali │2% │
├──────────────┴───────────────────────┤
│3. Extracte de rozmarin preparate din │
│extract etanolic dezodorizat de │
│rozmarin │
│Extracte de rozmarin preparate din │
│extract etanolic dezodorizat de │
│rozmarin. Extractele pot fi purificate│
│suplimentar, │
│de exemplu, prin tratament cu cărbune │
│activ şi/sau prin distilare │
│moleculară. Extractele pot fi în │
│suspensie în substanţe │
│suport adecvate şi autorizate sau │
│uscate prin pulverizare │
├──────────────┬───────────────────────┤
│Identificare │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Conţinut de │≥ 5% m/m, exprimat ca │
│compuşi │total de acid carnosic │
│antioxidanţi │şi carnosol │
│de referinţă │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │(Total % m/m de acid │
│ │carnosic şi carnosol) ≥│
│ │15 (% m/m de materii │
│ │volatile de referinţă) │
│Raport │*) │
│antioxidant/ │(* exprimat ca procent │
│materii │de materii volatile │
│volatile │totale în extras, │
│ │măsurat │
│ │prin cromatografie în │
│ │fază gazoasă – │
│ │spectrometrie de masă, │
│ │«CG-SM») │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Solvenţi │Etanol: nu mai mult de │
│reziduali │500 mg/kg │
├──────────────┴───────────────────────┤
│4. Extracte de rozmarin decolorate şi │
│dezodorizate, obţinute printr-o │
│extracţie în două faze, utilizând │
│hexan şi etanol │
│Extracte de rozmarin care sunt │
│preparate dintr-un extract etanolic │
│dezodorizat de rozmarin supus unei │
│extracţii cu hexan. │
│Extractele pot fi purificate │
│suplimentar, de exemplu, prin │
│tratament cu cărbune activ şi/sau prin│
│distilare moleculară. Extractele │
│pot fi în suspensie în substanţe │
│suport adecvate şi autorizate sau │
│uscate prin pulverizare │
├──────────────┬───────────────────────┤
│Identificare │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Conţinut de │≥ 5% m/m, exprimat ca │
│compuşi │total de acid carnosic │
│antioxidanţi │şi carnosol │
│de referinţă │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Total % m/m de acid │
│ │carnosic şi carnosol) ≥│
│ │15 (% m/m de materii │
│ │volatile de referinţă) │
│Raport │*) │
│antioxidant/ │(* exprimat ca procent │
│materii │de materii volatile │
│volatile │totale în extract, │
│ │măsurat │
│ │prin cromatografie în │
│ │fază gazoasă – │
│ │spectrometrie de masă, │
│ │«CG-SM») │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Hexan: nu mai mult de │
│Solvenţi │25 mg/kg │
│reziduali │Etanol: nu mai mult de │
│ │500 mg/kg │
└──────────────┴───────────────────────┘

"

    19. La anexa XVII, punctul E 426 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    a) Rubricile "Definiţie" şi "Descriere" se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "

┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Hemiceluloza de soia este o │
│ │polizaharidă rafinată │
│ │solubilă în apă obţinută │
│ │din fibră de soia din specii│
│Definiţie│naturale prin extracţie în │
│ │apă caldă. │
│ │Nu se foloseşte niciun │
│ │precipitant organic în afară│
│ │de etanol │
└─────────┴────────────────────────────┘


┌─────────┬────────────────────────────┐
│Descriere│Pulbere fluidă albă sau │
│ │alb-gălbuie │
└─────────┴────────────────────────────┘

"

    b) La rubrica "Puritate" se introduce o nouă subrubrică, subrubrica "Etanol", cu următorul cuprins:
    "

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Etanol │nu mai mult de 2% │
└──────────┴───────────────────────────┘

"


    20. La anexa XVII, după punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:
    "E 427 GUMĂ CASSIA

┌──────────────┬──────────────────────────┐
│Sinonime │ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Guma cassia este │
│ │endospermul măcinat şi │
│ │purificat al seminţelor │
│ │de Cassia tora şi Cassia │
│ │obtusifoli (Leguminosae), │
│ │conţinând mai puţin │
│ │de 0,05 % de Cassia │
│ │occidentalis. Ea constă în│
│ │principal în polizaharide │
│ │cu masă moleculară mare, │
│ │compuse în principal │
│ │dintr-un lanţ liniar de │
│ │unităţi de │
│Definiţie │1,4-f2â-D-manopiranoză │
│ │legate cu unităţi de │
│ │1,6-f2α-D-galactopiranoză.│
│ │Raportul manoză/galactoză │
│ │este de aproximativ 5:1 │
│ │În cursul fabricării, │
│ │seminţele sunt decorticate│
│ │şi degerminate prin │
│ │tratament termic mecanic, │
│ │urmat de măcinarea şi │
│ │sitarea endospermului. │
│ │Endospermul măcinat este │
│ │purificat suplimentar prin│
│ │extracţie cu │
│ │izopropanol │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Compoziţie │Nu mai puţin de 75% de │
│ │galactomanan │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Pulbere inodoră, de │
│Descriere │culoare galben pal până la│
│ │alb-gălbui │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Identificare │ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Insolubilă în etanol. Se │
│Solubilitate │dispersează bine în apă │
│ │rece formând │
│ │o soluţie coloidală │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │La dispersia apoasă a │
│ │probei se adaugă │
│ │suficientă soluţie de │
│Formare de gel│testare │
│cu borat │de borat de sodiu (ST) │
│ │pentru a ridica pH-ul la o│
│ │valoare mai mare de 9; │
│ │se formează un gel. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Se cântăresc 1,5 g de │
│ │probă şi 1,5 g de gumă de │
│ │xantan şi se amestecă. │
│ │Se adaugă acest amestec, │
│ │amestecând rapid, în 300 │
│ │ml de apă la 80°C │
│ │într-un pahar Berzelius de│
│ │400 ml. Se amestecă până │
│ │când amestecul este │
│ │dizolvat şi se amestecă în│
│ │continuare încă 30 de │
│ │minute după dizolvare (se │
│ │menţine temperature peste │
│Formare de gel│60°C în cursul procesului │
│cu gumă de │de amestecare). │
│xantan │Amestecarea se opreşte şi │
│ │amestecul se lasă să se │
│ │răcească │
│ │la temperatura camerei cel│
│ │puţin două ore. │
│ │Se formează un gel ferm, │
│ │viscoelastic, după ce │
│ │temperature scade │
│ │sub 40°C, însă niciun gel │
│ │nu se formează într-o │
│ │soluţie de control 1% │
│ │conţinând numai gumă │
│ │cassia sau gumă de xantan,│
│ │preparată într-un │
│ │mod similar. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Mai mică de 500 mPa.s (25 │
│ │°C, 2h, soluţie 1%) │
│Vâscozitate │corespunzând unei mase │
│ │molecular medii de 200 │
│ │000-300 000 D │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Puritate │ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Materie │ │
│insolubilă în │Nu mai mult de 2% │
│acid │ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│pH │5,5-8 (soluţie apoasă 1%) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Materie grasă │Nu mai mult de 1% │
│brută │ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Proteine │Nu mai mult de 7% │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Cenuşă totală │Nu mai mult de 1,2% │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Pierdere prin │Nu mai mult de 12% (5 h, │
│uscare │105°C) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Antrachinone │Nu mai mult de 0,5 mg/kg │
│totale │(limită de detecţie) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Solvenţi │Nu mai mult de 750 mg/kg │
│reziduali │de alcool izopropil │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Criterii │ │
│microbiologice│ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Număr total de│Nu mai mult de 5.000 │
│germeni │unităţi formatoare de │
│ │colonii per gram │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Drojdii şi │Nu mai mult de 100 unităţi│
│mucegaiuri │formatoare de colonii per │
│ │gram │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│Salmonella │Absentă în 25 g │
│spp. │ │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│E. Coli │Absentă în 1 g │
└──────────────┴──────────────────────────┘

"

    21. La anexa XVII, punctul E463, subrubrica "Compoziţie" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

        Compoziţie │Conţine cel mult 80,5% grupări de
                                            │hidroxipropoxil [-OCH(2)CHOHCH(3)]
                                            │echivalentul a cel mult 4,6 grupări
                                            │de hidroxipropil per unitatea de
                                            │anhidroglucoză raportat la substanţa
                                            │anhidră

"

    22. La anexa XVII, punctul "E 949 Hidrogen", la rubrica "Puritate", subrubrica "Azot" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Azot │Nu mai mult de 0,07% v/v"

    23. La anexa XVII, după punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:
    "E 1203 ALCOOL POLIVINILIC

┌────────────┬─────────────────────────┐
│Sinonime │Polimer de alcool │
│ │polivinilic, PVOH │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Alcoolul polivinilic este│
│ │o răşină sintetică │
│ │preparată prin │
│ │polimerizarea │
│ │acetatului de vinil, │
│ │urmată de hidroliza │
│Definiţie │parţială a esterului în │
│ │prezenţa │
│ │unui catalizator alcalin.│
│ │Caracteristicile fizice │
│ │ale produsului depind │
│ │de gradul de polimerizare│
│ │şi de gradul de hidroliză│
├────────────┼─────────────────────────┤
│Denumire │Homopolimer de etenol │
│chimică │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Formulă │[C(2)H(3)OR](n), unde R =│
│chimică │H sau COCH(3) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Pulbere granulară albă │
│Descriere │sau de culoare crem, │
│ │inodoră, insipidă │
│ │şi translucidă │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Identificare│ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Solubilitate│Solubilă în apă; puţin │
│ │solubilă în etanol │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Se dizolvă 0,25 g de │
│ │probă în 5 ml de apă, se │
│ │încălzeşte şi se lasă │
│ │soluţia │
│Reacţia de │să se răcească la │
│precipitare │temperatura camerei. Prin│
│ │adăugarea de 10 ml │
│ │de etanol la această │
│ │soluţie, se obţine un │
│ │precipitat alb, tulbure │
│ │sau floculant │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Se dizolvă 0,01 g de │
│ │probă în 100 ml de apă, │
│ │se încălzeşte şi se lasă │
│ │soluţia să se răcească la│
│ │temperatura camerei. │
│ │Apare o culoare albastră,│
│ │dacă se adaugă (la 5 ml │
│ │de soluţie) o picătură de│
│ │soluţie de testare de iod│
│ │(ST) şi câteva picături │
│Reacţia de │de soluţie de acid boric.│
│culoare │Se dizolvă 0,5 g de probă│
│ │în 10 ml de apă, se │
│ │încălzeşte şi se lasă │
│ │soluţia │
│ │să se răcească la │
│ │temperatura camerei. │
│ │Apare o culoare roşu │
│ │închis după │
│ │adăugarea unei picături │
│ │de soluţie de testare de │
│ │iod la 5 ml de soluţie. │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Între 4,8 şi 5,8 mPa.s │
│ │(4% soluţie la 20°C) │
│Vâscozitate │corespunzând unei │
│ │mase moleculare medii de │
│ │26.000-30.000 D │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Puritate │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Materie │ │
│insolubilă │Nu mai mult de 0,1% │
│în apă │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Indice de │Între 125 şi 153 mg KOH/g│
│ester │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Grad de │Între 86,5 şi 89% │
│hidroliză │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Indice de │Nu mai mult de 3 │
│aciditate │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Solvenţi │Nu mai mult de 1% │
│reziduali │metanol, 1% acetat de │
│ │metal │
├────────────┼─────────────────────────┤
│pH │Între 5 şi 6,5 (4% │
│ │soluţie) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Pierdere │Nu mai mult de 5% (105°C,│
│prin uscare │3H) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Reziduu în │Nu mai mult de 1% │
│urma arderii│ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg │
└────────────┴─────────────────────────┘

"

    24. La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "E 1521 POLIETILEN GLICOLI

┌────────────┬────────────────────────────┐
│Sinonime │PEG, macrogol, oxid de │
│ │polietilenă │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │Polimeri de adiţie ai │
│ │oxidului de etilenă şi ai │
│Definiţie │apei desemnaţi │
│ │de obicei printr-un număr │
│ │corespunzând aproximativ │
│ │masei molecular │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Denumire │alfa-Hidro-omega-hidroxipoli│
│chimică │(oxi-1,2-etandiol) │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Formulă │HOCH(2)-[CH(2)-O-CH(2)](n) │
│chimică │-CH(2)OH │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Masă │ │
│moleculară │Între 380 şi 9.000 D │
│medie │ │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │PEG 400: nu mai puţin de 95%│
│ │şi nu mai mult de 105% │
│ │PEG 3000: nu mai puţin de │
│ │90% şi nu mai mult de 110% │
│ │PEG 3350: nu mai puţin de │
│ │90% şi nu mai mult de 110% │
│Compoziţie │PEG 4000: nu mai puţin de │
│ │90% şi nu mai mult de 110% │
│ │PEG 6000: nu mai puţin de │
│ │90% şi nu mai mult de 110% │
│ │PEG 8000: nu mai puţin de │
│ │87,5% şi nu mai mult de │
│ │112,5% │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │PEG 400 este un lichid │
│ │higroscopic limpede, vâscos,│
│ │incolor sau │
│ │aproape incolor │
│Descriere │PEG 3000, PEG 3350, PEG │
│ │4000, PEG 6000 şi PEG 8000 │
│ │sunt │
│ │solide albe sau aproape albe│
│ │cu un aspect de ceară sau de│
│ │parafină │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Identificare│ │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │PEG 400: 4-8°C │
│ │PEG 3000: 50-56°C │
│Punct de │PEG 3350: 53-57°C │
│topire │PEG 4000: 53-59°C │
│ │PEG 6000: 55-61°C │
│ │PEG 8000: 55-62°C │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │PEG 400: între 105 şi 130 │
│ │mPa.s la 20°C │
│ │PEG 3000: între 75 şi 100 │
│ │mPa.s la 20°C │
│ │PEG 3350: între 83 şi 120 │
│ │mPa.s la 20°C │
│ │PEG 4000: între 110 şi 170 │
│ │mPa.s la 20°C │
│ │PEG 6000: între 200 şi 270 │
│Vâscozitate │mPa.s la 20°C │
│ │PEG 8000: între 260 şi 510 │
│ │mPa.s la 20°C │
│ │Pentru polietilen-glicolii │
│ │care au o masă moleculară │
│ │medie mai mare │
│ │de 400, vâscozitatea este │
│ │determinată pe baza unei │
│ │soluţii 50% m/m │
│ │din substanţa candidată în │
│ │apă │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │PEG 400 se poate amesteca cu│
│ │apa, este foarte solubil în │
│ │acetonă, │
│ │în alcool şi în clorura de │
│ │metilen, practice insolubil │
│ │în uleiuri grase şi │
│ │uleiuri minerale │
│ │PEG 3000 şi PEG 3350: foarte│
│ │solubile în apă şi în │
│ │clorură de metilen, │
│Solubilitate│foarte puţin solubile în │
│ │alcool, practice insolubile │
│ │în uleiuri grase şi în │
│ │uleiuri │
│ │minerale │
│ │PEG 4000, PEG 6000 şi PEG │
│ │8000: foarte solubile în apă│
│ │şi în clorură │
│ │de metilen, practic │
│ │insolubile în alcool, în │
│ │uleiuri grase şi în uleiuri │
│ │minerale │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Puritate │ │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │Se dizolvă 5 g în 50 ml de │
│ │apă lipsită de dioxid de │
│ │carbon şi se adaugă │
│ │0,15 ml de soluţie de │
│Aciditate │albastru de bromotimol. │
│sau │Soluţia este galbenă sau │
│alcalinitate│verde. Nu mai mult de 0,1 ml│
│ │de hidroxid de sodiu 0,1 M │
│ │este necesar │
│ │pentru a schimba culoarea │
│ │indicatorului în albastru │
├────────────┼────────────────────────────┤
│ │PEG 400: 264-300 │
│ │PEG 3000: 34-42 │
│Indice de │PEG 3350: 30-38 │
│hidroxil │PEG 4000: 25-32 │
│ │PEG 6000: 16-22 │
│ │PEG 8000: 12-16 │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Cenuşă │Nu mai mult de 0,2% │
│sulfatată │ │
├────────────┼────────────────────────────┤
│1,4-Dioxan │Nu mai mult de 10 mg/kg │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Oxid de │Nu mai mult de 0,2 mg/kg │
│etilenă │ │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Etilen │Nu mai mult de 0,25% m/m în │
│glicol şi │total, individual sau în │
│dietilen │combinaţie │
│glicol │ │
├────────────┼────────────────────────────┤
│Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg │
└────────────┴────────────────────────────┘

"


    ART. II
    Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 şi ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul sănătăţii,
                    Cseke Attila
                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale
                    Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                    Corneliu Ceică
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Valeriu Tabără


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016