Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 273 din 12 martie 2004  pentru aprobarea Normelor de igiena privind apele potabile imbuteliate, altele decat apele minerale naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 273 din 12 martie 2004 pentru aprobarea Normelor de igiena privind apele potabile imbuteliate, altele decat apele minerale naturale

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 259 din 24 martie 2004
Vãzând Referatul Direcţiei generale sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat nr. OB 2.739/2004,
în conformitate cu <>art. 10 alin. (3) din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile,
în baza <>art. 3 alin. (1) pct. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele de igienã privind apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Neîndeplinirea prevederilor normelor de igienã prevãzute la art. 1 se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã poziţia 7 din anexa nr. 1 la Procedurile de reglementare sanitarã a punerii pe piaţã a substanţelor şi produselor noi sau importate pentru prima datã şi destinate utilizãrii ori consumului uman, cuprinse în anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 117/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002.
ART. 4
Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat va elabora în termen de 180 de zile codul de practicã pentru inspecţia sanitarã a surselor şi instalaţiilor de tratare şi îmbuteliere a apei.
ART. 5
Prezentul ordin intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

Bucureşti, 12 martie 2004.
Nr. 273.


ANEXĂ

NORME DE IGIENĂ
privind apele potabile îmbuteliate,
altele decât apele minerale naturale

CAP. I
Domeniul de aplicare

ART. 1
Prezentele norme de igienã stabilesc condiţiile generale de colectare, tratare, condiţionare, pãstrare, transport, etichetare şi punere spre vânzare a diverselor ape potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale, în vederea consumului direct.
ART. 2
În sensul prezentului ordin, urmãtorii termeni se definesc astfel:
1. apa potabilã îmbuteliatã/condiţionatã - apa care se îmbuteliazã în recipiente de compoziţie, formã şi dimensiuni diverse, închise ermetic, fiind curatã şi potrivitã pentru consumul direct, fãrã tratament suplimentar; apa potabilã îmbuteliatã este consideratã un aliment;
2. apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale - ape destinate consumului uman şi care pot conţine minerale în mod natural sau adãugate în mod intenţionat; pot conţine dioxid de carbon în mod natural sau adãugat în mod intenţionat; nu conţin nici un fel de zaharuri, arome sau alţi produşi alimentari;
3. sisteme de apã potabilã - sisteme publice sau private care aprovizioneazã consumatorul cu apã la robinet, apa fiind destinatã consumului direct;
4. construcţie - orice construcţie, instalaţie sau suprafeţe potrivite, în care apa este prelevatã, tratatã şi îmbuteliatã;
5. aliment - în prezentele norme de igienã acest termen înseamnã şi apa potabilã îmbuteliatã;
6. manipularea alimentelor - orice operaţiune legatã de colectarea, tratarea, îmbutelierea/condiţionarea sticlelor, depozitarea, transportul, distribuţia şi punerea în vânzare a apei potabile îmbuteliate;
7. ape subterane - ape cum ar fi arteziana, fântâna sau alte ape care au ca origine un acvifer subteran; apele subterane pot fi protejate sau neprotejate, apele subterane protejate nefiind în mod direct influenţate de apa de suprafaţã şi nici de mediul de la suprafaţã;
8. ape de suprafaţã - ape în contact cu atmosfera, cum ar fi râurile, lacurile, mãrile şi oceanele;
9. ingredient - orice substanţã, inclusiv aditivi alimentari, folositã pentru fabricarea sau prepararea alimentelor, adãugatã în mod intenţionat unui produs finit, câteodatã sub forma modificatã;
10. apa nedestinatã îmbutelierii - apa folositã în procesele de curãţare şi dezinfecţie a spaţiului de producţie şi a utilajelor.
ART. 3
(1) Dupã origine apele potabile îmbuteliate se clasificã astfel:
a) apa de izvor este apa provenitã dintr-o formaţiune acviferã subteranã din care apa ţâşneşte în mod natural la suprafaţa pãmântului; în cazul în care apa este captatã, ea trebuie sã provinã din acelaşi strat şi sã aibã aceeaşi calitate, inclusiv dupã tratare, ca apa care ţâşneşte natural;
b) apa de fântânã este apa care provine dintr-un acvifer în urma forãrii stratului sau prin altã metodã;
c) apa artezianã este apa care provine dintr-un izvor, care ţâşneşte din acvifer (o apã subteranã întinsã sub stratul de pãmânt, rocã sau nisip), iar nivelul apei de izvor este deasupra nivelului superior al acviferului.
(2) Apele clasificate dupã origine, chiar dacã sursa este subteranã sau de suprafaţã, definite în prezentele norme de igienã, au urmãtoarele caracteristici:
a) ele provin din resurse din mediu specifice, fãrã a trece printr-un sistem de alimentare cu apã a unei regiuni;
b) în zonele de protecţie a sursei au fost luate toate mãsurile de precauţie necesare pentru a evita orice poluare sau influenţã externã asupra calitãţii chimice, microbiologice ori fizice a acestei surse de apã;
c) condiţiile de captare garanteazã puritatea microbiologicã originalã şi stabilitatea elementelor esenţiale ale compoziţiei chimice originale;
d) din punct de vedere microbiologic sunt perfect şi în mod constant potrivite pentru consum uman, aşa cum provin ele din sursã, şi apoi sunt conservate în aceastã stare în condiţii speciale de igienã, pânã când sunt ambalate potrivit prevederilor art. 5 şi 8;
e) nu vor face obiectul unor modificãri sau tratamente ulterioare, decât al celor prevãzute în art. 5.
ART. 4
Dupã procedeele de tratare apele preparate se clasificã astfel:
1. apa potabilã este apa destinatã consumului uman şi care poate proveni din orice sistem de aprovizionare cu apã;
2. apa purificatã este apa produsã prin distilare, deionizare, osmozã inversã sau alt procedeu adecvat care conduce la purificarea ei microbiologicã;
3. apa deionizatã este apa produsã printr-un proces de deionizare şi care îndeplineşte condiţiile de calitate ale unei ape purificate microbiologic;
4. apa distilatã este apa produsã printr-un proces de distilare şi care îndeplineşte condiţiile de calitate conform Farmacopeei Române, ediţia a X-a 1993, cap. F(2);
5. apa de osmozã inversã este apa produsã printr-un proces de osomozã inversã şi care îndeplineşte condiţiile de calitate ale unei ape purificate microbiologic;
6. apa spumoasã sau efervescentã este apa îmbuteliatã care dupã tratare şi dupã o eventualã înlocuire sau adãugare de dioxid de carbon conţine aceeaşi cantitate de dioxid de carbon ca sursa.

CAP. II
Condiţii de calitate şi de tratare

ART. 5
Apa potabilã îmbuteliatã îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
1. calitatea apei potabile îmbuteliate trebuie sã corespundã cerinţelor de calitate prevãzute în tabelele 1B, 2 şi 3 din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile;
2. calitatea apei potabile îmbuteliate, alta decât apa mineralã naturalã, poate fi caracterizatã şi de alţi parametri decât cei prevãzuţi în tabelele 1B, 2 şi 3 din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 458/2002 , cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii;
3. valorile parametrilor, alţii decât cei prevãzuţi în tabelele 1B, 2 şi 3 din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 458/2002 , se stabilesc conform Recomandãrilor Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii privind calitatea apei potabile, ultima ediţie.
ART. 6
Modificãrile fizico-chimice şi procedeele de tratare antimicrobianã şi de dezinfecţie permise pentru apele clasificate dupã origine sunt urmãtoarele:
1. înaintea îmbutelierii, apele clasificate dupã origine nu trebuie sã fie modificate sau supuse unor procedee de tratare, altele decât cele prevãzute în prezentele norme de igienã, procedeele de tratare folosite şi modificãrile aduse trebuie sã asigure cã nu schimbã caracteristicile fizico-chimice de bazã şi nici nu compromit securitatea chimicã, radiologicã şi microbiologicã a acestor ape atunci când ele sunt îmbuteliate;
2. apele clasificate dupã origine pot fi supuse urmãtoarelor procedee de tratare selectivã pentru modificarea compoziţiei originale:
a) reducerea şi/sau eliminarea gazelor dizolvate, rezultând posibile schimbãri ale pH-ului;
b) adãugarea de dioxid de carbon, rezultând schimbarea pH-ului sau reîncorporarea dioxidului de carbon original prezent în sursa de apã;
c) reducerea şi/sau eliminarea constituenţilor instabili, cum ar fi fierul, manganul, compuşii sulfuroşi S^0 sau S^- şi carbonaţii în exces în condiţii normale de temperaturã şi presiune a echilibrului calciu-carbonat;
d) adãugarea de aer, oxigen sau ozon, cu condiţia ca produşii rezultaţi din tratarea cu ozon sã aibã o concentraţie sub toleranţa stabilitã în art. 5;
e) scãderea sau creşterea temperaturii;
f) reducerea şi/sau separarea elementelor prezente iniţial în exces la concentraţii maxime sau elemente la niveluri maxime de radioactivitate, stabilite conform prevederilor art. 5;
3. tratamentele antimicrobiene pentru apele clasificate dupã origine se pot folosi singular sau în combinaţie, astfel încât sã conserve proprietãţile microbiologice originale, potrivite pentru consumul uman, puritatea originalã şi siguranţa apelor clasificate dupã origine:
a) tratare chimicã: clorare, ozonizare, carbonatare etc.;
b) tratare fizicã: tratare la temperaturã înaltã, ionizare UV, filtrare etc.
ART. 7
Modificãrile fizice şi chimice şi procedeele de tratare antimicrobianã permise pentru apele preparate sunt urmãtoarele:
a) apele preparate pot fi supuse oricãror procedee de tratare antimicrobianã şi/sau care modificã caracteristicile fizice şi chimice ale apei originale, cu condiţia ca din astfel de tratamente sã rezulte "ape preparate" care se încadreazã în prevederile art. 5 privind siguranţa chimicã, radiologicã şi microbiologicã a apelor potabile îmbuteliate;
b) adãugarea de minerale înainte de îmbuteliere trebuie sã respecte prevederile prezentelor norme de igienã privind calitatea apei potabile îmbuteliate şi ale reglementãrilor legale în vigoare privind aditivii alimentari, precum şi referitoare la alimentele cu destinaţie nutriţionalã specialã.

CAP. III
Condiţii igienice

ART. 8
Apele îmbuteliate trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
1. toate apele potabile îmbuteliate trebuie sã fie colectate, transportate, depozitate şi, atunci când este necesar, tratate şi îmbuteliate conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 57/2002 , şi ale <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienã privind producţia, prelucrarea, depozitarea, pãstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, cu modificãrile ulterioare;
2. sursele de apã utilizate pentru a fi îmbuteliate ca apã potabilã trebuie sã fie avizate sanitar conform prevederilor legale în vigoare;
3. unei surse de apã, înainte de a fi utilizatã ca apã potabilã îmbuteliatã, trebuie sã i se determine compoziţia chimicã şi microbiologicã a apei pe o perioadã destul de lungã, de cel puţin un an, pentru a se observa variaţiile sezoniere de calitate şi cantitate;
4. rezultatele studiilor hidrogeologice decid dacã bazinul hidrologic şi perimetrul (zona din jurul punctului în care ţâşneşte apa) sunt expuse unor surse de contaminare;
5. aceste zone critice trebuie protejate la maximum, conform prevederilor legale în vigoare:
a) în zona perimetrului de protecţie trebuie luate toate mãsurile de precauţie posibile pentru a fi evitatã orice poluare sau influenţã externã asupra calitãţii apei din sursa subteranã sau a apei de suprafaţã, inclusiv eliminarea tuturor deşeurilor lichide, solide sau gazoase care ar putea polua aceste ape;
b) în bazinul hidrologic trebuie supravegheatã şi eliminarea poluanţilor, cum ar fi: microorganisme, îngrãşãminte, hidrocarburi, detergenţi, pesticide, compuşi fenolici, metale toxice, substanţe radioactive şi alte substanţe organice şi anorganice solubile;
c) resursele de apã potabilã nu trebuie sã se afle în imediata vecinãtate a surselor de contaminare subterane posibile, cum ar fi: reziduuri, fose septice, ape industriale reziduale, tancuri chimice, pungi de gaz natural sau conducte de gaz şi locuri de depozitare a deşeurilor solide;
6. sursele de apã subteranã utilizate pentru îmbuteliere trebuie controlate şi testate în mod regulat pentru a determina caracterul constant al caracteristicilor microbiologice, chimice, fizice şi, atunci când este necesar, radiologice; frecvenţa testelor este determinatã de evaluarea hidrologicã şi de schema de uniformitate istoricã a sursei de apã în cauzã;
7. dacã în urma testelor efectuate se determinã o contaminare, procesul de îmbuteliere a apei trebuie întrerupt pânã în momentul în care calitatea apei revine la parametrii stabiliţi;
8. modul de selecţionare a apelor de suprafaţã pentru îmbuteliere trebuie sã fie în general foarte sever, chiar dacã apa va fi supusã unui tratament ulterior;
9. apele de suprafaţã destinate îmbutelierii trebuie sã fie protejate de orice contaminare, în mãsura posibilului, chiar dacã apa va fi supusã unor tratamente ulterioare;
10. sursele de apã de suprafaţã fiind foarte variate, trebuie supuse frecvent inspecţiei sanitare şi unor controale de calitate.
ART. 9
Igiena la extracţie sau la colectarea apei care urmeazã a fi îmbuteliatã se supune urmãtoarelor condiţii:
1. la punctul de origine, extracţia sau prelevarea apei destinate îmbutelierii trebuie astfel realizatã încât sã nu permitã pãtrunderea altei ape decât a celei prevãzute în dispozitivul de extracţie sau de recoltare;
2. extragerea sau prelevarea apei destinate îmbutelierii trebuie sã se facã într-un mod igienic pentru a împiedica orice contaminare;
3. de asemenea, este necesar ca în zonele unde se preleveazã probele de apã pentru control sã fie evitatã orice fel de contaminare;
4. zonele învecinate celei de extracţie sau de prelevare trebuie sã fie protejate, limitându-se acolo numai accesul persoanelor autorizate;
5. capetele superioare ale puţurilor şi izvoarele care strãbat suprafaţa terestrã pânã ajung la punctul de recoltare trebuie protejate cu structuri adecvate, pentru a interzice accesul persoanelor neautorizate sau rãuvoitorilor şi a împiedica contactul cu alte surse de contaminare, cum ar fi: deşeuri, drenuri, nãmoluri şi ape de infiltraţie;
6. metodele şi procedeele de întreţinere a instalaţiilor de extracţie trebuie sã fie igienice, sã nu prezinte nici un risc potenţial pentru sãnãtatea umanã, nici sã constituie o sursã de contaminare a apei;
7. puţurile trebuie sã fie dezinfectate în urma lucrãrilor de construcţie, de realizare a unor noi puţuri învecinate sau dupã repararea ori înlocuirea pompelor;
8. puţurile trebuie sã fie dezinfectate dupã oricare activitate de întreţinere şi supraveghere, dupã prelevãrile de probe pentru determinarea organismelor indicatoare şi/sau a organismelor patogene; atunci când prin analizele efectuate se observã o înmulţire anormalã a coloniilor de bacterii în apã sau de fiecare datã când are loc o proliferare biologicã care dãuneazã bunei funcţionãri;
9. dispozitivele de prelevare a apei trebuie sã fie dezinfectate în timp util, înainte de folosire;
10. dispozitivele de extracţie, cum ar fi cele utilizate pentru puţurile de foraj, trebuie sã fie construite şi întreţinute astfel încât sã se evite contaminarea apei şi sã se reducã la minimum riscurile pentru sãnãtatea umanã;
11. depozitarea şi transportul apei destinate îmbutelierii;
12. depozitarea sau transportul apei destinate îmbutelierii de la punctul de origine la instalaţiile de tratare trebuie sã se realizeze igienic pentru a preveni orice contaminare şi cu utilizarea unor dispozitive sau recipiente avizate sanitar de cãtre Ministerul Sãnãtãţii;
13. asigurarea unei aprovizionãri cu apã, de fiecare datã când aceasta este posibilã, prin conducte legate direct la punctul de origine, constituie una dintre metodele prin care se pot evita riscurile de contaminare privitoare la transportul în vrac;
14. dispozitivele de transport şi recipientele conţinând produse în vrac, ca de exemplu conducte şi camioane-cisternã, trebuie concepute astfel încât:
a) sã nu contamineze apa destinatã îmbutelierii;
b) sã poatã fi curãţate şi dezinfectate în mod corect;
c) sã asigure o bunã protecţie împotriva contaminãrii, inclusiv cu praf sau gaze;
d) sã permitã controlul riguros al tuturor situaţiilor care pot surveni;
15. dispozitivele şi recipientele utilizate la transportul în vrac al apei destinate îmbutelierii trebuie ţinute în stare bunã, în curãţenie şi întreţinere permanentã;
16. recipientele pentru depozitare în vrac şi dispozitivele de transport, în special cele pentru transportul în vrac, trebuie utilizate doar pentru transportul apei destinate îmbutelierii; în situaţia în care acest lucru nu este posibil, dispozitivele şi recipientele pentru depozitare în vrac trebuie rezervate exclusiv transportului de alimente şi trebuie curãţate şi dezinfectate astfel încât sã se evite contaminarea.
ART. 10
Construcţiile se supun urmãtoarelor condiţii:
1. în amenajarea zonei de captare, a platformei de încãrcare şi a procedeelor de încapsulare a recipientelor se vor aplica mãsurile preventive specifice pentru evitarea oricãrei contaminãri a recipientelor sau conţinutului acestora;
2. instalaţiile de tratare a apei destinate îmbutelierii, de îmbuteliere şi încapsulare trebuie sã respecte normele de igienã în vigoare;
3. apa nedestinatã îmbutelierii trebuie transportatã prin conducte separate de cele conţinând apa destinatã îmbutelierii şi identificate, de preferinţã, prin culori diferite; nu trebuie sã existe conexiuni între circuitul apei destinate îmbutelierii şi apa nedestinatã îmbutelierii;
4. apa destinatã folosirii la curãţare şi dezinfectare trebuie sã fie potabilã, conform prevederilor <>Legii nr. 458/2002 , dacã intrã în contact direct sau indirect cu apa destinatã îmbutelierii; în situaţia în care nu existã contact direct sau indirect cu apa destinatã îmbutelierii, ea poate sã nu fie potabilã.
ART. 11
În scopul controlului operaţiunilor de exploatare trebuie respectate urmãtoarele condiţii:
1. sã se ia mãsuri, în toate etapele de producţie, pentru a se asigura cã siguranţa alimentarã şi salubritatea nu sunt compromise de pericole sau de alţi contaminanţi, în timpul operaţiunilor, apa constituind un excelent vehicul pentru transportul substanţelor în formã solubilã, dispersatã sau emulsionatã;
2. evaluarea pericolelor, ţinând cont de microorganismele patogene şi de substanţele toxice, trebuie efectuatã în contextul global de aplicare a principiilor din sistemul HACCP de producţie a alimentelor; aceastã evaluare trebuie sã formeze baza pentru stabilirea celei mai potrivite combinaţii de mãsuri de reducere, eliminare sau chiar, dupã caz, de împiedicare a contaminãrii microbiologice, chimice ori radiologice pentru o producţie cât mai sigurã a apei îmbuteliate;
3. nu trebuie acceptatã nici o apã pentru îmbuteliere dacã aceasta conţine agenţi patogeni, reziduuri de pesticide în cantitãţi excesive sau alte substanţe toxice;
4. tratarea, inclusiv prin bariere multiple, ca o combinaţie de procedee de filtrare, dezinfecţie chimicã sau fizicã, a acestei ape în cursul producţiei sale trebuie sã dea ca produs finit apa potabilã îmbuteliatã care trebuie sã fie curatã, sanogenã şi de o calitate potrivitã pentru consumul uman; în general, cu cât calitatea apei destinate îmbutelierii este mai bunã, cu atât tratarea pe care o necesitã este mai simplã şi produsul finit este mai bun;
5. apa îmbuteliatã, produsã cu ajutorul unei tehnici adecvate de tratament cu bariere multiple, va fi mai puţin susceptibilã de a conţine microorganisme, neprezentând risc pentru sãnãtatea publicã;
6. dupã nevoi, tratarea apei ce urmeazã a fi îmbuteliatã în vederea reducerii, eliminãrii sau împiedicãrii creşterii numãrului de microorganisme constã în: procedee chimice, precum clorarea, ozonizarea, carbonatarea, folosirea procedeelor sau agenţilor fizici, cum ar fi: tratare termicã la temperaturã înaltã, ionizare UV, filtrare;
7. dacã este necesar, procedeele de tratare folosite pentru eliminarea sau reducerea substanţelor chimice pot conţine filtrarea chimicã şi mecanicã ca cea obţinutã cu ajutorul filtrelor de suprafaţã, cum ar fi filtre cu membranã canelatã sau filtre de profunzime precum cele nisipoase, granuloase sau cu fibre comprimate, ca de exemplu cartuşele filtrante, filtrarea prin carbon activ, demineralizarea prin deionizare, dedurizarea sau îndulcirea apei, osmoza inversã, nanofiltrarea, precum şi carbonatarea;
8. toate procedeele de tratare a apei destinate îmbutelierii trebuie efectuate în condiţii controlate pentru a se evita orice contaminare şi formarea unor subproduşi toxici, cum ar fi bromaţii, şi prezenţa reziduurilor de tratare chimicã în cantitãţi care pot constitui pericol pentru sãnãtate.
ART. 12
Procedeul îmbutelierii se supune urmãtoarelor condiţii:
1. recipientele de unicã folosinţã se pot utiliza şi fãrã a fi spãlate şi dezinfectate înainte de utilizare; trebuie stabilit însã, în autorizarea sanitarã de funcţionare, dacã ele trebuie tratate ca recipiente reutilizabile sau ca recipiente de unicã folosinţã;
2. recipientele noi trebuie controlate şi, dupã caz, curãţate şi dezinfectate;
3. recipientele reutilizabile şi, în caz de nevoie, alte recipiente trebuie spãlate şi dezinfectate într-un dispozitiv potrivit şi aşezate astfel încât sã se reducã la maximum posibilitãţile de contaminare a recipientelor înainte de umplerea lor cu apã şi încapsulare; recipientele reutilizabile nu trebuie sã fi fost folosite în alte scopuri care ar putea provoca contaminarea produselor şi trebuie controlate în mod separat dacã respectã normele;
4. operaţiunile de îmbuteliere: umplerea şi încapsularea recipientelor trebuie efectuate astfel încât sã nu permitã contaminarea apei sau a recipientelor; trebuie folosit un dispozitiv protejat de îmbuteliere şi un sistem de încapsulare separat de celelalte operaţiuni desfãşurate în incintã, pentru a se evita orice contaminare;
5. praful, celelalte impuritãţi, microorganismele şi condensarea excesivã trebuie supravegheate, controlate şi eliminate;
6. sistemele de închidere şi de încapsulare sunt în general furnizate gata de folosire, nu necesitã distrugere fizicã şi nu sunt reutilizabile.
ART. 13
În domeniul igienei personalului se vor aplica Normele de igienã privind producţia, prelucrarea, depozitarea, pãstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 976/1998 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. IV
Condiţii de etichetare

ART. 14
Etichetarea se supune urmãtoarelor condiţii:
1. sã respecte prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor;
2. numele produsului trebuie sã fie potrivit pentru acesta şi sã depindã de clasificarea menţionatã la art. 3 şi 4;
3. numai apele clasificate dupã origine, conform prezentelor norme de igienã, pot prelua numele sursei de origine sau denumirea acesteia;
4. orice denumire datã, în cazul apelor care corespund criteriilor de ape clasificate dupã origine şi care se supun criteriilor stabilite de fiecare ţarã, au numele limitat la câteva cuvinte sau la un singur cuvânt; în cazul amestecurilor sau mixturilor de apã din surse diferite din mediu, fiecare sursã trebuie specificatã;
5. numele folosite sau alese de ţãri, în acord cu prezentele norme de igienã, şi care reprezintã ape tratate nu pot avea nume ca apele clasificate dupã origine şi viceversa; în situaţia în care trebuie aplicate criterii suplimentare stabilite de fiecare ţarã, definirea numelor alese nu poate sã contravinã prevederilor prezentelor norme de igienã;
6. orice denumiri potrivite care sã desemneze apele preparate descrise la art. 4 şi care sã se conformeze criteriilor suplimentare stabilite de fiecare ţarã trebuie sã se reducã doar la anumite nume sau doar la unul singur;
7. eticheta trebuie sã conţinã urmãtoarele menţiuni:
a) în cazul apelor de profunzime clasificate dupã origine, sã aparã înscris, înaintea denumirii apei respective, "Carbonatatã natural" sau "Natural efervescentã", dacã dupã ambalare dioxidul de carbon în mod spontan şi vizibil este prezent în condiţii normale de temperaturã şi presiune, iar dioxidul de carbon provine dintr-o sursã de origine şi este prezent la acelaşi nivel aşa cum era la origine, cu o posibilã reîncorporare de gaz de la aceeaşi sursã, luându-se în considerare o toleranţã tehnicã de ± 20%;
b) în cazul apelor de profunzime clasificate dupã origine, sã aparã înscris, înaintea denumirii apei respective, "Îmbogãţitã cu dioxid de carbon", dacã dupã ambalare dioxidul de carbon în mod spontan şi vizibil apare în condiţii normale de temperaturã şi presiune şi dioxidul de carbon provine dintr-o sursã de origine, dar este prezent la un nivel cel puţin cu 20% mai mare decât cantitatea prezentã iniţial la sursã, cu o posibilã reîncorporare de gaz de la aceeaşi sursã;
c) în cazul tuturor apelor "Carbonatatã sau efervescentã", dacã dupã ambalare dioxidul de carbon apare în mod spontan şi vizibil în condiţii normale de temperaturã şi presiune şi dioxidul de carbon nu provine în întregime de la aceeaşi sursã de origine a apei;
8. se pot aplica cuvinte cum ar fi "Necarbonatatã" sau "Neefervescentã" ori "Platã" dacã dupã ambalare nu existã în mod spontan şi vizibil dioxid de carbon în condiţii normale de temperaturã şi presiune, când ambalajul se deschide;
9. se poate declara pe eticheta principalã reziduul fix al apei îmbuteliate; în ceea ce priveşte apele clasificate dupã origine, compoziţia chimicã care conferã caracteristicile produsului poate fi şi ea declaratã pe etichetã;
10. atunci când este cerutã de autoritãţile care deţin jurisdicţia, amplasarea geograficã a sursei de mediu specifice şi/sau a sursei de apã clasificate dupã origine trebuie sã fie declaratã conform legislaţiei în vigoare;
11. când apa preparatã provine dintr-o sursã sau sistem de distribuţie public ori privat şi este îmbuteliatã, dar nu a fost supusã vreunui procedeu de tratare care sã-i fi modificat compoziţia originalã sau în care a fost adãugat dioxid de carbon ori fluor, trebuie sã aparã pe etichetã sintagma "Dintr-un sistem de distribuţie public sau privat", lângã numele produsului de pe eticheta principalã;
12. când se cere de cãtre autoritãţi ca o apã îmbuteliatã sã fie tratatã înainte de îmbuteliere, modificarea rezultatã în urma tratamentului trebuie sã fie declaratã pe etichetã.
ART. 15
Eticheta nu va conţine:
1. afirmaţii privind efectele medicale cum ar fi cele preventive, paleative, curative sau alte efecte decât dacã respectã proprietãţile acestui produs, menţionate în aceste norme;
2. precizãri în legãturã cu efectele benefice pentru sãnãtatea consumatorilor pânã când acestea nu sunt demonstrate ştiinţific;
3. numele localitãţii sau un loc anume specificat nu trebuie sã facã parte din numele definitoriu al produsului decât dacã se referã la o apã clasificatã dupã origine, captatã de la locul al cãrui nume este menţionat pe etichetã;
4. folosirea oricãror precizãri sau a oricãror pictoriale care pot crea confuzii ori pot induce în eroare consumatorii în legãturã cu natura, originea, compoziţia sau proprietãţile apelor potabile îmbuteliate este interzisã la punerea acestora în vânzare.

CAP. V
Condiţii de înregistrare

ART. 16
(1) Înregistrarea apelor potabile îmbuteliate sau condiţionate, altele decât apele minerale naturale, se face de cãtre producãtor, în scris, la Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat.
(2) Producãtorul de apã potabilã îmbuteliatã, alta decât apa mineralã, va solicita în scris înregistrarea produsului în Registrul apelor potabile îmbuteliate/condiţionate (altele decât apele minerale naturale), prezentând urmãtoarele:
a) datele de identificare a producãtorului: numele, adresa, telefonul etc.;
b) denumirea şi compoziţia produsului;
c) copia etichetei produsului.
(3) Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat va înregistra produsul în Registrul apelor potabile numai dacã acesta corespunde prevederilor prezentelor norme de igienã în ceea ce priveşte clasificarea, compoziţia şi etichetarea.
(4) Produsele înregistrate vor fi publicate anual de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, pe site-ul oficial al instituţiei.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016