Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 270 din 11 martie 2004  privind asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 270 din 11 martie 2004 privind asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 382 din 30 aprilie 2004

Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale asistenţã medicalã nr. OB.2669 din 10 martie 2004,
având în vedere prevederile <>art. 4 din Legea nr. 100/1998 privind asistenţa de sãnãtate publicã, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Asistenţa medicalã de urgenţã prespitaliceascã se defineşte ca acea activitate cu mod de lucru "în aşteptarea solicitãrii, pregãtit pentru intervenţie", realizatã prin serviciile publice de ambulanţã şi prin alte servicii publice şi private care au în obiectul lor de activitate asistenţa medicalã de urgenţã şi sunt autorizate sã îşi desfãşoare activitatea în România conform reglementãrilor legale în vigoare. Ea include toate etapele de acordare a asistenţei medicale de urgenţã în faza prespitaliceascã, începând cu acordarea primului ajutor calificat şi completându-se, unde este cazul, cu asistenţa medicalã avansatã de urgenţã pânã la predarea pacientului la structurile de primiri urgente.
(2) Urgenţele prespitaliceşti pot fi individuale, colective (3-5 victime critice) şi de masã (peste 5 victime critice);
(3) Asistenţa medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi transport sanitar poate fi asiguratã numai de furnizori de servicii medicale de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar autorizaţi de Ministerul Sãnãtãţii (anexa nr. 3).
(4) Asistenţa medicalã de urgenţã prespitaliceascã a pacientului critic se asigurã de serviciile publice de ambulanţã şi de alte servicii publice de urgenţã autorizate, sub coordonarea directã a dispeceratelor publice de urgenţã "112".
(5) Serviciile private de urgenţã prespitaliceascã asigurã asistenţã de urgenţã pacienţilor critici aflaţi pe listele proprii de abonaţi sau pacienţilor care se adreseazã direct acestor servicii, cu plata directã a serviciilor medicale.
ART. 2
Serviciile medicale publice de ambulanţã şi alte servicii publice de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar rãspund solicitãrilor telefonice la numãrul 961 (numãrul 112 în cazul dispeceratelor şi al centrelor de apel unic) sau, în cazul serviciilor private, la numere proprii alocate în acest sens prin dispeceratele proprii.
ART. 3
(1) Serviciile publice de ambulanţã şi alte servicii publice de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar pot fi cu sau fãrã personalitate juridicã.
(2) Serviciile prevãzute la alin. (1) pot face parte din alte structuri publice sanitare şi/sau structuri de ordine şi siguranţã publicã cu atribuţii în acordarea asistenţei de urgenţã şi prim ajutor.
(3) Serviciile prevãzute la alin.(1) pot crea structuri integrate de intervenţie cu alte instituţii publice cu atribuţii în domeniul asistenţei de urgenţã şi prim ajutor.
ART. 4
(1) Serviciile medicale publice de ambulanţã şi alte servicii publice şi private de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) au un sediu central şi, dupã caz, mai multe substaţii sau puncte de staţionare (pentru unitãţile medicale de urgenţã mobile), al cãror numãr şi repartizare teritorialã sunt în conformitate cu principiul ajungerii în cel mai scurt timp la locul solicitãrii;
b) au un dispecerat judeţean care rãspunde la numãrul 961, în cazul serviciilor publice de ambulanţã şi alte servicii publice, pânã la implementarea dispeceratului integrat unic sau a centrului de apel unic 112, caz în care numãrul 961 va fi redirecţionat la Centrul de apel unic 112 sau la Dispeceratul integrat unic 112, ori un dispecerat care rãspunde la un numãr propriu, în cazul serviciilor private;
c) au dotare tehnicã şi personal medico-sanitar autorizat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii (anexa nr. 1);
d) au unitãţi mobile pentru asigurarea urgenţelor medicale şi/sau a transportului sanitar (anexa nr. 1).
(2) Prin Centru de apel unic 112 se înţelege un centru care asigurã primirea apelurilor, localizarea apelantului şi redirecţionarea apelului cãtre un subdispecerat al serviciului public de ambulanţã de urgenţã prespitaliceascã.
(3) Prin Dispecerat integrat unic 112 se înţelege un dispecerat care are funcţiile centrului de apel unic, primind apelurile pentru toate serviciile publice de ambulanţã şi alte servicii publice de urgenţã, inclusiv cele medicale, la care se adaugã şi funcţiile unui centru de comandã şi control unde se coordoneazã direct activitatea prespitaliceascã, nefiind necesarã redirecţionarea apelului cãtre un subdispecerat. În acest caz medicul coordonator va fi în sediul Dispeceratului integrat unic 112.
(4) Dispeceratul judeţean al serviciului public de ambulanţã de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã va avea urmãtoarele atribuţii, care vor fi preluate parţial (preluarea apelului, localizare, redirecţionare), în cazul implementãrii unui centru de apel unic 112, sau total, în cazul implementãrii unui dispecerat integrat unic 112:
a) este centru operativ, de comandã, coordonare şi control, care asigurã primirea şi gestionarea apelurilor pentru urgenţele medicale;
b) are activitate permanentã (24 de ore din 24 de ore);
c) este condus de un medic coordonator de turã;
d) respectã cerinţele de structurã tehnicã şi dotare minimalã, are personal pregãtit, atestat şi acreditat în acest sens şi este autorizat pentru funcţionare (anexele nr. 1 şi 2).
(5) În cazul serviciilor de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã private, dispeceratul poate fi propriu independent, neintegrat într-un sistem de apeluri de urgenţã, dar cu obligaţia de a fi integrabil în caz de catastrofe şi dezastre, îndeplinind, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) este centru operativ, de comandã, coordonare şi control, care asigurã primirea şi gestionarea apelurilor pentru urgenţele medicale ale abonaţilor şi ale persoanelor care se adreseazã direct;
b) are activitate permanentã (24 de ore din 24 de ore);
c) în cazul serviciilor private care doresc acordarea asistenţei de urgenţã pentru urgenţele critice, dispeceratul va fi condus de un medic coordonator de turã;
d) respectã cerinţele de structurã tehnicã şi dotare minimalã, are personal pregãtit, atestat şi acreditat în acest sens şi este autorizat pentru funcţionare (anexele nr. 1 şi 2).
ART. 5
(1) Serviciile medicale publice de ambulanţã şi alte servicii publice de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar vor deplasa la locul solicitãrii mijloacele de intervenţie specifice, personal medico-sanitar, echipamente şi tot ceea ce este necesar în vederea acordãrii primului ajutor, a asistenţei medicale de urgenţã, stabilizãrii şi transportului asistat al urgenţei pentru care au fost solicitate.
(2) Deplasarea la locul solicitãrii se va face în timpul cel mai scurt, folosindu-se mijloace specifice de avertizare vizualã şi sonorã în cazul rãspunsului la urgenţele critice sau cu potenţial critic; timpul de ajungere la caz pentru urgenţele critice este de maximum 15 minute în mediul urban.
(3) Urgenţele medicale vor fi stabilizate, monitorizate şi transportate, folosindu-se mijloace specifice de avertizare vizualã şi sonorã, în condiţii de siguranţã, la cea mai apropiatã unitate de primire urgenţe sau la cel mai apropiat compartiment de primire urgenţe cu competenţe în rezolvarea respectivelor cazuri, cu anunţarea în prealabil a sosirii şi gravitãţii cazului.
ART. 6
În cazul accidentelor rutiere, incendiilor, accidentelor care necesitã mãsuri speciale de degajare a victimelor, serviciile medicale publice de ambulanţã şi alte servicii de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar iau urmãtoarele mãsuri:
1. aplicã Protocolul de anunţare reciprocã şi colaborare nr. DB 9.212 din 6 august 2002 (pânã se va utiliza apelul unic de urgenţã), în cazul în care nu funcţioneazã sub forma unor servicii integrate;
2. se subordoneazã protocoalelor de anunţare, intercomunicare şi coordonare ale centrelor de apel unic "112" sau ale dispeceratelor integrate unice "112".
ART. 7
(1) Serviciile medicale publice de ambulanţã şi alte servicii publice şi private de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar pot efectua şi transporturi interspitaliceşti şi postspitaliceşti.
(2) Transporturile interspitaliceşti se efectueazã între douã sau mai multe spitale, în scopul unor examene clinice, paraclinice, de tratament şi pentru transferul unor pacienţi critici cãtre alte unitãţi sanitare specializate.
(3) Transporturile postspitaliceşti reprezintã externãrile intra- sau extrajudeţene ale pacienţilor ale cãror afecţiuni nu permit deplasarea cu mijloace convenţionale de transport.
ART. 8
Serviciile de transport sanitar, cu excepţia celor de urgenţã, pot fi furnizate şi de servicii private autorizate, cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii.
ART. 9
Eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru serviciile publice de ambulanţã şi alte servicii publice şi private de asistenţã de urgenţã prespitaliceascã şi transport sanitar se va face de cãtre direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, potrivit normelor metodologice elaborate şi aprobate de Ministerul Sãnãtãţii. Controlul eliberãrii autorizaţiilor se va efectua semestrial de o comisie numitã prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 10
Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 11
Cu data prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 595/2001 privind asistenţa medicalã de urgenţã prespitaliceascã integratã, Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 500/2002 privind asigurarea asistenţei medicale de urgenţã pe timpul sezonului estival, <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 327/2003 privind externalizarea serviciilor de transport nemedicalizat efectuate de serviciile de ambulanţã judeţene şi al municipiului Bucureşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 din 12 aprilie 2003, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 12
Direcţia generalã asistenţã medicalã din Ministerul Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi toţi furnizorii de servicii medicale de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar vor duce la îndeplinire prezentul ordin.
ART. 13
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

Bucureşti, 11 martie 2004.
Nr. 270.

ANEXA 1

SERVICIUL
de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi
transport sanitar

Definiţie: serviciu autorizat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, care acordã asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi prim ajutor, efectueazã transport sanitar şi asistenţã medicalã la locul solicitãrii şi pe durata transportului, având în structura sa mijloace specifice de intervenţie şi personal adecvat, calificat şi acreditat, coordonarea fiind efectuatã de dispeceratele publice sau, în cazul serviciilor private, de dispecerate proprii.
Structura (în funcţie de dotarea tehnicã minimã obligatorie):
1. dispecerat (pânã la implementarea centrelor de apel unic "112" şi/sau a dispeceratelor integrate unice "112", în cazul serviciilor publice);
2. mijloace de intervenţie specifice autorizate;
3. personal autorizat şi/sau acreditat.
DISPECERAT
Definiţie: centru de comandã şi control care asigurã primirea şi gestionarea apelurilor medicale de urgenţã (pânã la implementarea centrelor de apel unic "112" sau a dispeceratelor integrate unice "112", în cazul serviciilor publice de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi de transport sanitar).
Cerinţe, structurã şi dotare minimã (pentru dispeceratul propriu)
1. Spaţii:
● sala principalã pentru activitatea zilnicã a dispeceratului;
● camera/spaţiul pentru aparaturã;
● spaţii pentru personal:
- spaţiu pentru vestiare şi grupuri sanitare;
- spaţiu pentru masã, repaus;
● depozit de materiale/arhivã.
2. Comunicaţii - înregistrare apeluri:
● minimum 3 linii telefonice proprii, fixe, destinate doar primirii apelurilor;
● staţie radio;
● modalitate de înregistrare voce a convorbirilor telefonice din liniile de apel şi radio, precum şi date în vederea arhivãrii şi securizãrii datelor personale şi medicale ale apelanţilor.
MIJLOACE SPECIFICE DE INTERVENŢIE
Definiţie: unitãţi mobile care sunt utilizate în vederea asigurãrii activitãţii medicale de urgenţã prespitaliceascã şi de transport al pacienţilor şi al personalului specializat de intervenţie medicalã de urgenţã şi de prim ajutor, cu respectarea standardelor tehnice, de dotare, funcţionare şi siguranţã în vigoare.
Tipuri:
1. ambulanţe;
2. autospeciale de intervenţie;
3. elicoptere de intervenţie/transport sanitar;
4. avioane de transport sanitar;
5. nave de intervenţie/transport sanitar;
6. alte mijloace specifice (unitãţi mobile de sprijin logistic).
Categorii:
● ambulanţe tip C - unitate mobilã de terapie intensivã, conform standardului CEN 1789/1999;
● ambulanţe tip B1 şi B2 - unitate mobilã de urgenţã, conform standardului CEN 1789/1999;
● ambulanţe tip A1 - unitate mobilã de transport pentru un pacient, cu targã în dotare, conform standardului CEN 1789/1999;
● ambulanţe tip A2 - unitate mobilã de transport pentru unul sau mai mulţi pacienţi, conform standardului CEN 1789/1999;
● autospecialã pentru consulturi medicale la domiciliu cu dotarea necesarã acordãrii consultaţiilor la domiciliu şi a primului ajutor în caz de urgenţã (fãrã targã şi echipamente de transport al pacientului);
● autospecialã pentru intervenţii/transport al medicului de urgenţã - cu dotarea aferentã necesarã acordãrii asistenţei medicale de urgenţã avansatã la locul intervenţiei (fãrã targã şi echipamente de transport al pacientului);
● elicopter de intervenţie/transport sanitar - conform regulamentelor JAR OPS 3 în vigoare, cu dotare medicalã similarã cu cea a unei autosanitare tip C;
● avion de transport sanitar - conform regulamentelor aeronautice în vigoare, cu dotarea medicalã similarã unei autosanitare tip C sau B, în funcţie de misiunile ce urmeazã a fi efectuate;
● nave de intervenţie/transport sanitar - conform regulamentelor navale în vigoare, cu dotare medicalã similarã cu o autosanitarã tip C sau B, în funcţie de misiunile care urmeazã a fi efectuate;
● unitãţi mobile de sprijin logistic - autospeciale sau remorci cu echipamente şi materiale sanitare pregãtite în vederea utilizãrii în cazul unui accident colectiv sau în caz de dezastru;
● ambulanţe neclasificate, aflate deja în dotarea serviciilor de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã - includ autosanitarele care nu sunt fabricate conform CEN 1789 şi se aflã deja în dotarea serviciilor de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã, ele putând fi asimilate ca ambulanţe tip A1, tip A2 sau tip B pe baza dotãrii, tipului ambulanţei şi a pregãtirii personalului. Ambulanţele tip "Dacia break" nu pot fi utilizate decât ca ambulanţe tip A1;
● mijloace de transport neonatal - includ autosanitarele tip B, tip C, elicopterele, avioanele şi navele care sunt dotate cu echipamentul şi materialele specifice necesare transportului în siguranţã a nou-nãscutului (incubator cu sistem de încãlzire, sistem de monitorizare, echipamente de resuscitare pentru nou-nãscuţi).
Cerinţe privind dotarea tehnicã minimã:
● mijloacele de intervenţie trebuie sã respecte normele de siguranţã specifice în vigoare pentru transportul pacienţilor şi al personalului de intervenţie;
● tabelele din anexa nr. 2 cuprind dotarea tehnicã minimã necesarã pentru avizare şi funcţionare;
● echipamentele trebuie sã fie certificate şi avizate tehnic de cãtre autoritatea în domeniu, dupã caz, în funcţie de provenienţa echipamentelor achiziţionate sau primite, dacã tipul echipamentului nu este deja certificat în România;
● se pot include echipamente suplimentare în funcţie de cerinţele specifice;
● pentru transporturile internaţionale, mijloacele de transport sanitar utilizate trebuie sã respecte normele CE;
● echipamentele şi materialele sanitare de resuscitare şi monitorizare din autosanitarele tip B, tip C, elicopterele şi navele de intervenţie trebuie sã fie în dotare în mãrimile adecvate pentru toate vârstele;
● echipamentele şi materialele destinate asistenţei de urgenţã a pacienţilor traumatizaţi (atele, gulere cervicale, echipamente de imobilizare a membrelor şi coloanei) trebuie sã existe în mãrimi standard pentru adulţi şi copii.
Dotarea tehnicã auxiliarã obligatorie a mijloacelor de intervenţie:
● sigla "Steaua vieţii" (reflectorizantã) şi numãrul de telefon al Dispeceratului public "961"/"112" sau, în cazul serviciilor private, numãrul propriu de apel faţã/spate/laterale;
● sigla/însemnele proprie/proprii a/ale fiecãrui serviciu de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã;
● tipul mijlocului de intervenţie/transport şi al echipajului (prescurtat şi in extenso/litere reflectorizante);
● bandã reflectorizantã, de minimum 10 cm lãţime, pe laterale/spate - pentru autosanitarele tip B şi tip C şi autospecialele de intervenţie ale medicului de urgenţã;
● semnale luminoase de avertizare pentru autosanitarele tip B, tip C, navele de intervenţie, autospecialele de intervenţie ale medicului sau echipajului de urgenţã, conform legislaţiei în vigoare, amplasate faţã, capotã, grilaj şi spate în cazul autosanitarelor şi ale autospecialei de intervenţie a medicului de urgenţã;
● semnale acustice de avertizare, pentru autosanitarele tip B, tip C, navele de intervenţie, autospecialele de intervenţie ale medicului sau echipajului de urgenţã, conform legislaţiei în vigoare;
● staţie radio (obligatorie pentru orice mijloc de intervenţie/transport sanitar);
● stingãtoare: 2 - faţã/spate.
PERSONAL
Definiţie: personal medico-sanitar calificat şi acreditat pentru activitatea medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi de transport al pacienţilor.
Categorii:
● medici acreditaţi;
● asistenţi medicali formaţi în domeniul acordãrii primului ajutor calificat şi al asistenţei de urgenţã;
● ambulanţieri;
● personal de intervenţie din alte instituţii publice, cu formare în primul ajutor calificat şi asistenţã de urgenţã;
● voluntari instruiţi în primul ajutor calificat.
Echipajul de intervenţie pentru autosanitarã tip C, format din cel puţin 4 persoane (termen: anul 2007, când se va reevalua situaţia resurselor umane pe plan naţional), care va include:
● medic:
- specialist de medicinã de urgenţã sau rezident în specialitatea medicinã de urgenţã, anii III, IV şi V;
- specialist ATI sau rezident în specialitatea ATI, anii III, IV şi V;
- medic cu a doua specialitate medicinã de urgenţã, obţinutã conform prevederilor legale;
- medic specialist de familie, cu competenţã în medicina de urgenţã prespitaliceascã (pânã în anul 2007);
- medic de altã specialitate la nevoie (de exemplu, neonatolog, pediatru);
● asistent medical sau alte categorii de personal (1-2) format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● ambulanţier sau conducãtor auto pompier ori din altã instituţie publicã, format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● facultativ, voluntari (1-2) formaţi în domeniul primului ajutor calificat.
Echipajul de intervenţie pentru autosanitarã tip B1 cu medic, format din cel puţin 3 persoane (termen: anul 2007, când se va reevalua situaţia resurselor umane pe plan naţional), care va include:
● medic format în domeniul acordãrii asistenţei de urgenţã avansatã, prin obţinerea competenţei în asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã sau prin absolvirea cursurilor de susţinere avansatã a funcţiilor vitale;
● asistent medical (1) sau alte categorii de personal (1-2) format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● ambulanţier sau conducãtor auto pompier ori din altã instituţie publicã, format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● facultativ, voluntar (1) format în domeniul primului ajutor calificat.
Echipajul de intervenţie pentru autosanitarã tip B2 fãrã medic, format din cel puţin 2 persoane, care va include:
● asistent medical (1) sau alte categorii de personal (1-2) format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● ambulanţier sau conducãtor auto pompier ori din altã instituţie publicã, format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● facultativ, voluntar (1) format în domeniul primului ajutor calificat.
Echipajul de însoţire pentru autosanitarele tip A1 şi tip A2, format din cel puţin 2 persoane, care va include:
● asistent medical sau alte categorii de personal format în domeniul primului ajutor calificat şi acordãrii asistenţei de urgenţã în echipã;
● ambulanţier.
Echipament de protecţie individualã:
● haine de protecţie adecvate:
- de culoare uşor vizibilã la lumina zilei;
- benzi reflectorizante trunchi/membre superioare şi inferioare;
- însemne medicale specifice;
- elemente de identificare personalã:
- legitimaţii;
- ecusoane;
- însemne specifice fiecãrei categorii medicale;
● mãnuşi pentru consult/mãnuşi de protecţie/mascã de protecţie/ochelari de protecţie;
● pantofi/bocanci cu talpã din cauciuc, aderentã;
● cascã de protecţie aflatã în dotarea mijlocului de intervenţie cu numãr egal numãrului membrilor echipajului, în cazul autosanitarelor tip C, tip B, elicopterelor, autospecialei de intervenţie a medicului sau echipajului de urgenţã, navelor de intervenţie.


ANEXA 2

LISTA
echipamentelor, materialelor şi medicamentelor minime
obligatorii pentru dotarea mijloacelor de intervenţie
pentru asistenţa medicalã de urgenţã prespitaliceascã,
primul ajutor şi transport sanitar


Lista mijloacelor de interventie si transport:

1. Ambulanta tip C (C)
2. Ambulanta tip B1 cu medic (B1)
3. Ambulanta B2 cu alt personal acreditat, fara medic (B2)
4. Ambulanta tip A1 (A1)
5. Autosanitara tip A2 (A2)
6. Autospeciala de interventie a medicului de utgenta (MU)
7. Autospeciala de consultatii la domiciliu (AMD)
8. Elicopter interventie/transport sanitar (Eli)
9. Avion de transport sanitar (Avion)
10. Nava de interventie/transport sanitar (Nava)


I. Echipament pentru manevrarea, imobilizarea si transportul
pacientului (Cerintele minime)


┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│1 │Suport targa / sistem prindere-asigurare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │targa in timpul transportului, sistem │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │independent de amortizare, targa putând fi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │amplasabila in mijloc, lateral stânga si │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lateral dreapta, permiţând accesul la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pacient din toate pãrţile respectând │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │regulamentele din standardul CEN 1789. │Da│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│2 │Suport targa/sistem prindere-asigurare targa │- │Da│Da│Da│ -│- │- │Da│Da│Da│
│ │in timpul transportului amplasat lateral sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │in mijloc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3 │Targa principala (cu roti in cazul │Da│Da│Da│Da│- │ -│ -│Da│Da│Da│
│ │autosanitarelor), cu sistem fixare pacient │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│4 │Targa Lopata (Scoop Stretcher) │Da│Da│Da│ -│ -│ -│ -│Da│- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5 │Saltea vacuum │Da│Da│Da│ -│ -│ -│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6 │Scaun cu rotile (in afara cazului când targa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │principala are si aceasta funcţie), cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sistem fixare pacient │Da│Da│Da│Da│Da│- │- │- │- │- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│7 │Cearşaf de transport sau saltea de transfer │Da│Da│Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│8 │Targa rigida completa pentru coloana (cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │imobilizare / fixare pentru cap daca nu este │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │inclusa fixarea capului in targa lopata) │Da│Da│Da│- │- │- │- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│9 │Sistem de incalzire cabina medicala │Da│Da│Da│Da│Da│ -│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│10│Dispozitiv de tracţiune pentru fracturile de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │femur │Da│Da│Da│- │- │ -│ -│Da│- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│11│Set atele vacuum sau gonflabile. │Da│Da│Da│ -│- │Da│- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│12│Atele cervicale adulţi / copii set complet │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sau un numãr minim de 3 gulere cervicale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │reglabile la care se vor adauga mãrimile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pediatrice. │Da│Da│Da│ -│- │Da│- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│13│KED (extractor pentru imobilizarea in ax a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │extremitãţii cefalice/gatului si trunchiului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │in vederea extragerii accidentaţilor din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │autovehicule) │Da│Da│Da│ -│- │Da│ -│Da│- │- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│14│Suport agãţare perfuzii │Da│Da│Da│Da│- │- │- │Da│Da│Da│
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

II. Aparatura / echipamente pentru resuscitare - respiraţie
(cerinţele minime)
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│1 │Oxigen staţionar- minim 2x 10 l, NTP, contor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │debit/ventil, debit cu capacitate maxima de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cel puţin 15 l/min. si robinet de reglare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Conexiune rapida │Da│Da│Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│2 │Oxigen portabil - minim 5 l, NTP, contor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │debit/ventil debit cu capacitate maxima de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cel puţin 15 l/min. robinet de reglare si │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Conexiune rapida │Da│Da│Da│Da│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3 │Balon ventilaţie adult/copil cu mãşti de │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
│ │diferite mãrimi si rezervor suplimentar │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru oxigen. (2)│ │ │ │ │ │ │(2)(2) │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│4 │Set cai orofaringiene adult /copil │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
│ │ │(2) │ │ │ │ │ │(2)(2) │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5 │Laringoscop cu lame de diferite mãrimi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(adult/copil) si cu mandren. │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
│ │ │(2) │ │ │ │ │ (2)│2)│ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6 │Pensa Mcgill diferite mãrimi │Da│Da│ -│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
│ │ │(2│ │ │ │ │ │ │(2)(2) │
│ │ │s │ │ │ │ │ │ │s │s │ │
│ │ │e │ │ │ │ │ │ │e │e │ │
│ │ │t │ │ │ │ │ │ │t │t │ │
│ │ │u │ │ │ │ │ │ │u │u │ │
│ │ │r │ │ │ │ │ │ │r │r │ │
│ │ │i)│ │ │ │ │ │ │i)│i)│ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│7 │Ventilator volumetric adult/copil portabil │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu PEEP si cu posibilitatea de conectare la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sursa fixa de oxigen │Da│ -│ -│ -│- │Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│8 │Piesa intermediara de ventilaţie artificiala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu gura (masca de insuflatie) │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│9 │Aspirator staţionar electric cu capacitate │Da│Da│Da│- │- │- │- │Da│Da│Da│
│ │min. a rezervorului de 1 l │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│10│Aspirator portabil electric reincarcabil cu │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
│ │rezervor minim de 1 l. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

III. Aparatura monitorizare - defibrilare - evaluare - administrare
medicamente / soluţii (cerinţele minime)
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│1 │Defibrilator / monitor EKG manual cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │stimulator cardiac extern │Da│ -│ -│ -│ -│Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│2 │Defibrilator semiautomat │- │Da│Da│- │- │- │Da│- │- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3 │Tensiometru automat (poate fi integrat in │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │defibrilator cu excepţia elicopterului si a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │avionului) │Da│ -│ -│ -│ -│Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼─ ├──┼──┼──┼──┤
│4 │Pulsoximetru (poate fi integrat in │Da│Da│Da│- │ -│Da│- │Da│Da│Da│
│ │defibrilator cu excepţia elicopterului si a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │avionului) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5 │Capnometru (poate fi integrat in defibrilator│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu excepţia elicopterului si a avionului) │Da│ -│ -│ -│- │Da│- │Da│Da│- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6 │Termometru central (poate fi integrat in │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│- │
│ │defibrilator cu excepţia elicopterului si a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │avionului) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│7 │Monitor EKG cu pulsoximetru, capnometru, │- │ -│ -│ -│ -│ -│- │Da│Da│- │
│ │TA invaziv, TA neinvaziv, termometru central.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│8 │Injectomat (Seringa automata) │Da│Da│- │- │- │Da│- │Da│Da│- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(2)(2) │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│9 │Sistem incalzire soluţii perfuzabile │Da│Da│- │- │- │Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│10│Glucometru │Da│Da│ -│- │- │Da│Da│Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│11│Stetoscop │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│12│Tensiometru manual │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│13│Lampa pentru examinarea pupilelor │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│14│Ciocan reflexe │Da│Da│- │- │- │Da│Da│Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│15│Dispozitiv pentru perfuzie sub presiune │Da│Da│- │- │- │Da│- │Da│Da│- │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

IV. Materiale sanitare (cerinţele minime)
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 1│Sonde de aspiraţie tip Yankauer │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 2│Sonde de aspiraţie flexibile endotraheale / │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pediatrice │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 3│Seringi 5 si 10 ml │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 4│Truse perfuzie │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 5│Seringi si truse pentru injectomat │Da│Da│- │- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 6│Sonde de intubatie traheala │Da│Da│- │- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
│ │(2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5,│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │8, 8.5, 9, 9.5, 10) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 7│Sonde de intubatie traheala (6,7,8,9) │- │- │Da│ -│ -│ -│Da│- │- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 8│Combitube / easytube (2 mãrimi) │- │- │Da│- │ -│- │- │- │- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 9│Masca laringeala (adulţi / copii) │Da│- │- │- │- │Da│ -│Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│10│Trusa minitraheostomie │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│ D│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│11│Paturi minimum 2 │Da│Da│Da│Da│Da│Da│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│12│Cearceaf │Da│Da│Da│Da│Da│ -│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│13│Fesi si pansamente sterile si nesterile │Da│Da│Da│- │- │Da│- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│14│Truse pentru drenaj toracic (2 adulţi / │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │2 copii) │Da│ -│ -│- │- │Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│15│Pansamente speciale pentru arsuri si folie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │izolanta │Da│Da│Da│ -│ -│Da│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│16│Container "pentru replantare" cu menţinerea │Da│Da│Da│ -│ -│Da│ -│Da│- │Da│
│ │temperaturii interne la 4 +/- 2 °C, pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cel puţin 2 ore │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│17│Tavita renala │Da│Da│Da│Da│Da│ -│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│18│Saci pt. voma │Da│Da│Da│Da│Da│ -│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│19│Trusa sondaj urinar / pungi colectoare urina │Da│Da│- │- │- │ -│Da│Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│20│Plosca urinara │Da│Da│Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│21│Container materiale ascuţite │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│22│Sondaj gastric │Da│Da│ -│- │ -│Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│23│Manuşi chirurgicale sterile │Da│Da│ -│- │ -│Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│24│Manuşi nesterile / de consult / de unica │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │folosinţa │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│25│Canule intravenoase periferice diferite │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ mãrimi adulţi /copii │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│26│Catetere acces i.v. central │Da│ -│ -│ -│- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│27│Ac pt. acces intraosos pediatric │Da│ -│ -│ -│- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│28│Valiza / rucsac pentru materialele de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │intervenţie portabile │Da│Da│Da│ -│ -│Da│Da│Da│Da│Da│
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

V. Medicamentele si soluţiile - Cerinţele minime la care se pot adauga
si alte medicamente conform categoriei mijlocului de intervenţie si
luând in considerare pregatirea personalului medico-sanitar
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│1 │Soluţii cristaloide (ser fiziologic, Ringer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │si gluc. 5%, gluc. 10%) │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│2 │Soluţii coloide (altele decât Dextran) │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3 │Manitol │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│4 │Analgetice majore (morfinice / opioide) │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5 │Analgetice minore nemorfinice │Da│Da│ -│- │- │Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6 │Aspirina │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│7 │Beta(2)- mimetice inhalatorii │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│8 │Adrenalina │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│9 │Atropinã │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│10│ATP │Da│ D│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│11│Glucoza 33% │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│12│Calciu gluconat sau calciu clorurat │Da│Da│ -│ -│- │Da│- │Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│13│Sulfat de magneziu │Da│Da│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│14│Diazepam │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│15│Midazolam │Da│ -│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│16│Ketamina │Da│- │- │- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│17│Tiopental / Etomidat │Da│- │- │- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│18│Propofol │Da│- │- │- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│19│Succinilcolina │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│20│Paralizante musculare de lunga durata │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│21│HSHC │Da│Da│ -│- │- │Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│22│Dexametazona / solumedrol sau echivalent │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│23│Nitroglicerina spray sau tablete sublingual │Da│Da│Da│ -│- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│24│Nitroglicerina i.v │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│25│Dopamina │Da│Da│ -│- │- │Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│26│Dobutamina │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│27│Metoprolol injectabil │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│28│Cordarone injectabil │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│29│Diltiazem injectabil │Da│ -│ -│- │- │Da│ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│30│Xilina │Da│Da│ -│ -│- │Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│31│Trombolitic │ -│ -│ -│ -│ -│- │ -│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│32│Heparina sau alte derivate │Da│- │ -│ -│ -│Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│33│Antiemetic injectabil │Da│Da│ -│ -│ -│Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│34│Furosemid │Da│Da│ -│ -│ -│Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│35│Vitamina B1, B6 │Da│Da│ -│ -│ -│Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│36│Bicarbonat de sodiu i.v │Da│Da│ -│ -│ -│Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│37│Miofilina i.v. │Da│Da│ -│- │ -│Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│38│Isoprenalina │Da│Da│ -│- │ -│Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│39│Glucagon │Da│Da│ -│- │ -│Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│40│Toxogonin sau echivalent │Da│Da│ -│- │ -│Da│- │Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│41│Antihipertensive injectabile │Da│Da│ -│- │ -│Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│42│Antispastice injectabile │Da│Da│ -│ -│ -│Da│Da│Da│Da│ -│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│43│Medicatie orala antihipertensiva, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │antispastica, antiemetica etc. │- │Da│ -│ -│ -│ -│Da│- │Da│- │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

VI. Echipament protecţie personal (pentru fiecare membru al echipajului -
protecţie si identificare personala, rang si pregãtire profesionala)
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│1 │Îmbrãcãminte protecţie de baza de culoare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │vizibila la distanta si reflectorizante │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(bluza / pantalon sau salopeta) │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│2 │Îmbrãcãminte protecţie avansata (haina de │- │ -│ -│ -│ -│Da│- │Da│- │- │
│ │protecţie / salopeta ignifuga cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │reflectorizante) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3 │Manuşi protecţie din material gros │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(pentru accidente) │Da│Da│Da│ -│ -│Da│- │Da│ -│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│4 │Bocanci de protecţie / pantofi de protecţie │Da│Da│Da│ -│ -│Da│- │Da│- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5 │Casca protecţie (in mijlocul de intervenţie │Da│Da│Da│- │ -│Da│- │Da│ -│Da│
│ │pentru fiecare membru al echipajului) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6 │Ochelari protecţie (in mijlocul de │Da│Da│Da│ -│ -│Da│- │Da│Da│Da│
│ │intervenţie pentru fiecare membru al │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │echipajului) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

VII. Materiale si dispozitive auxiliare
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 1│Material pentru curãţenie si dezinfectie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(in cantitate suficienta) │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 2│Trusa de prim ajutor auto │- │- │- │ -│ -│ -│Da│ -│- │- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 3│Cuţit taiere pentru centura de siguranţa │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│- │- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 4│Foarfecã medicala │Da│Da│Da│ -│ -│Da│ -│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 5│Triunghi / lãmpi de avertizare │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│- │- │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 6│Proiector mobil │Da│Da│Da│- │- │Da│ -│Da│ -│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 7│Lanterna (cu acumulatori) │Da│Da│Da│- │- │Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 8│Stingator de incendiu │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘

VIII. Aparate pentru comunicaţii / avertizare
┌──┬─────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│Nr│ Echipament │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10│
│ │ │C │B1│B2│A1│A2│MU│A │E │A │N │
│c │ │ │ │ │ │ │ │M │l │v │a │
│r │ │ │ │ │ │ │ │D │i │i │v │
│t │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o │a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │n │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 1│Staţie radio emsie-receptie mobila │Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 2│Staţie radio emisie-receptie portabila │Da│Da│Da│- │- │Da│ -│Da│- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 3│Acces la reţeaua telefonica prin emiţãtorul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │radio sau cu telefon mobil │Da│Da│Da│ -│ -│Da│- │Da│- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 4│Comunicaţie interna intre compartimentul │Da│Da│Da│ -│- │- │- │Da│Da│ -│
│ │şofer / pilot si cabina medicala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 5│Semnale luminoase de avertizare conform │Da│Da│Da│ -│ -│Da│ -│- │- │Da│
│ │legislaţiei rutiere / navale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 6│Sistem de avertizare sonora │Da│Da│Da│ -│ -│Da│ -│Da│- │Da│
├──┼─────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 7│Sistem de adresare publica │Da│Da│Da│ -│ -│Da│- │Da│- │Da│
└──┴─────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘



Comentarii:
1. O ambulanta tip C care nu respecta cerinţele minime se va clasifica ca ambulanta tip B(1) cu condiţia sa aibã toate cerinţele minime ale unei ambulante tip B(1),
2. In ambulanta tip C, elicopter si avion echipamentele de resuscitare si management al cailor respiratorii vor trebui sa existe in dublura, un set in valiza si unul in maşina in sertare sau dulap imediat accesibil fãrã sa fie necesara deschiderea valizei.
3. Ambulantele care vor efectua transferu nou-nascutilor vor trebui sa aibã in dotare incubator incalzit si echipamentele necesare asisgurarii asistentei de urgenta a nou-nascutului,
4. Ambulantele care vor efectua transfer sau intervenţie al nou-nascutilor aflaţi in stare critica vor avea dotarea necesara si personalul special instruit in ingrijirea nou-nascutilor aflaţi in stare critica. Dotarea va fi similara unei ambulante tip C, din care se exclude materialele necesare intervenţiei la cazurile de trauma, si se aduga incubatorul, ventilatorul, echipamentele de resuscitare adaptate si medicatia necesara.
5. Medicatia si echipamentele din liste sint doar cele minime obligatorii pentru fiecare mijloc de intervenţie / transport. La aceste liste se pot adauga si restul materialelor si medicamentelor considerate necesare potrivit tipului mijlocului de intervenţie si categoria personalului care ii deserveşte.


ANEXA 3

FURNIZORII
de servicii medicale de urgenţã prespitaliceascã
şi de transport sanitar

I. Pot efectua servicii de asistenţã medicalã de urgenţã prespitaliceascã şi prim ajutor numai:
- serviciile publice de ambulanţã şi alte servicii publice autorizate, cu sau fãrã personalitate juridicã, coordonate de dispeceratele publice judeţene şi a municipiului Bucureşti "961" (sau "112" în cazul în care este implementat). Serviciile fãrã personalitate juridicã pot fi organizate în structura spitalelor şi a instituţiilor publice abilitate;
- serviciile private autorizate vor asigura asistenţã de urgenţã prespitaliceascã abonaţilor şi solicitanţilor care se adreseazã direct acestora, cu plata directã a serviciilor medicale.
II. Pot efectua servicii de transport sanitar:
- serviciile publice de ambulanţã şi alte servicii publice, cu şi fãrã personalitate juridicã, precum şi serviciile private autorizate.
______________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016